Potpisujem komentar Peterlin i krumpiric - logika programiranja je jednaka za sve programske jezike, samo je onda način izvedbe (sintaksa) različita.

Međutim, ide sada jedan dio koji pišem kao čovjek od struke (profesor matematike i informatike) i kao kritičar određenih dijelova programa predmeta. Kao profesor matematike i informatike problem programa nastave informatike mogu sagledati iz dva ugla. A biti će tu i jedna opaka kritika na HNOS i NOK.

Poanta učenje programiranja jest u tome da se razvije proceduralno razmišljanje koje započinje nastavom matematike. Na malo sporiji način nego na nastavi informatike. To je prednost nastave programiranja na informatici. Mana je ta da nije uvijek lagano prešaltati se sa razmišljanja na razini "čovjek" na razmišljanje na razini "računalo". Učenicima nije jasno kako to u matematici uče da, npr. x nikako nije isto što i x+2, a u informatici se to koristi (i znači "vrijednost koja je spremljena u varijabli x uvećaj vrijednost za 2 i tu novu vrijednost spremi na mjesto varijable x"). Znači, dolazi do raskoraka koji je neminovan, a učenicima teško shvatljiv. A ovo je samo jedan mali bezazleni primjer od puno primjera raskoraka koji postoji. Upravo zbog toga se početno programiranje radi u programu Logo jer nema odmah ovih "divljih" stvari, nego se započinje micanjem kornjačice, mijenjanjem boje linije, itd. Međutim, ono što jest veliki problem sa kornjačicom jest to što se ona treba micati u različitim smjerovima, pri čemu se ona okreće za određeni KUT. Evo sada razlog zašto NE kornjačica niti u nižim razredima škole (premda i HNOS i NOK to uvode već u 3. razredu OŠ!): kut se, istina, kao objekt uvodi u nastavu matematike u nižim razredima (na razini PREPOZNAVANJA!), ali MJERENJE KUTA se radi tek u 5. razredu OŠ! Kako očekivati od djece da će u 3. razredu razumjeti što znači R 60 (okret u desno za 60°) ako se nikad do tada nisu susreli sa mjerenjem kuta uz pomoć kutomjera* (disclaimer čeka niže)?! Ako malo pozornije pogledate HNOS i NOK, uvidjet ćete da je prepun takovih nebuloza, i to ne samo na relaciji matematika-informatika, nego i na relaciji npr. matematika-geografija (već u 5. razredu uče o određenim postocima, npr. postotak vode na svijetu, a ne razumiju što postotak zbilja jest jer se on u matematici pojavljuje tek u 7. razredu OŠ). Specifičnost programiranja je i u tome da se pojavljuju VARIJABLE i neki simbolični izračuni, a u matematici se to (i ne bez razloga) radi tek u 6. razredu OŠ. Primjera je puno i previše. Mislim da možete primijetiti zašto sam protiv programiranja u nižim razredima OŠ, pa makar i sa kornjačicom! Sa programiranjem bi se moglo krenuti za pravo tek u višim razredima OŠ i to jaaako polako i pažljivo jer za djecu ono nije lagano. Dapače.

Netko je spomenuo da u 5. razredu OŠ uče bit/bajt. Nebuloza! A isto se nalazi i u HNOS i u NOK. Prije nekoliko mjeseci me jedna prijateljica zove i kaže mi "Dijete mi plače jer ne može shvatiti informatiku, a ima za 3 dana ispit iz brojevnih sustava! Nikako to ne može shvatiti!". Dijete je u 5. razredu OŠ! Pa ček malo, da bi se znalo pretvarati iz sustava u sustav potrebno je poznavati potencije koje se radi tek u 8. razredu OŠ! Pa tko je tu lud onda?! Istina je da nije to neko teško gradivo, ali zašto gurati sa gradivom nečega što će shvatiti kako treba tek za 3-4 godine?

Onda se pitamo i mi nastavnici i vi roditelji - pa koje su to budale pisale HNOS i NOK kad nisu mogle/znale/htjele uskladiti određene programe? A u tome je zapravo cijela poanta - puno radnih skupina je radilo; očito nikome nija palo na pamet "hej, idemo provjeriti kad se to uopće radi u tom-i-tom predmetu!".

Disclaimer koji dugujem: Želim se zaštiti da ne bi bilo da glorificiram matematiku i mislim da je "viša znanost" od informatike. Da, mjerenje kuta se može naučiti i kroz programiranje u LOGO. Međutim, stalno govorim, i stojim iza toga, da se nešto treba prvo naučiti klasičnim putem, pa tek onda uz računalo. Prvo treba naučiti vršiti računske operacije "ručno", pa tek onda na kalkulatoru; prvo treba naučiti crtati kvadrat "ručno", pa tek onda na računalu; prvo treba naučiti mjeriti i crtati kut "ručno", pa tek onda na računalu.