Da, tako se zovu, ne brini znat će oni u ljekarni čim pokažeš papir. Koriste se koliko se sjećam od prvog dana ciklusa, nije li to doktor napisao?
Da, tako se zovu, ne brini znat će oni u ljekarni čim pokažeš papir. Koriste se koliko se sjećam od prvog dana ciklusa, nije li to doktor napisao?
Piše samo neka ih pripremim i da se 1dc naručim za 3dc. a nije mi ih nit spomenuo, tek sam poslije pročitala u otp. pismu
Vaginelete se koriste od 3 dc. . Kao što ti je dr. i napisao moraš ih imati spremne.
Kad ti dr. da zeleno svjetlo za postupak (3dc) tu večer ih prvi puta stavljaš. Ne 1dc jer uvjek se može dogoditi da ti dr. obustavi postupak zbog nekih neplaniranih komplikacija, npr. cisti i sl..
(ja sam ih jednom naručila u gradskoj ljekarni, radili su ih dva dana, iskopirali pov. bolesti da imaju obrazloženje)
I samo polako bez panike.. Duboko udahni ..
Sretno..
A tamo na VV u ljekarni ih imaju spremne kad god nam trebaju?? pitam jer ću drugi mjesec u postupak, pa ako dođem na pregled 3dc. da bi si ih onda tamo kupila???
Hvala vam cure!!!
hey curke.imam jednu nedouimcu i iskreno se nadam da cet mi moci odgovoriti.inace ja sam kod dr A. prosle godine sam bila na ivf-u(bez uspjeha).Trebala sam ici na preegled 3dc kad sam dobila (1dc bio 30.8.) al dr se nije tad vratio s GO i znala sam da ovaj mjesec propada.Al smo se dogovorili da zovem sad kad dobijem mengu i da se narucim za 7dc(tako sam ga barem skuzila)e,pa neznam zasto taj dan?
P.S. imala sam prosli mjesec 3tjedna terapija zbog neke upale.
hvala unaprijed.
Najbolje da ga ponovo nazoveš prvi dan ciklusa i da ga ponovo pitaš.
Vidim da je ovdje vrlo zivo... Moj ginos je danas izjavio da na VV vise ne primaju pacjentice????? Mozete zamisliti moj sok!!!??
Navodno, nesto o time da je to sada preuzeo Merkur???
Ima li kakve istine u tome?
Ja sam jos uvijek u soku, nije mi bilo jasno, pogotovo zato sto povremeno pratim ovaj topic, i planiram se pridruziti ovoj ekipi u studenom, ako do onda ne bude uspjeha u nasim pokusajima....
Koliko mi je poznato VV je pripojen Merkuru već neko vrijeme, a ja sam krenula gore nakon tog pripojenja.... Prvi put čujem da više ne primaju pacijentice pa je možda dezinformacija...
I ja mislim da sam ja krenula nakon pripojenja...tako da mi je ovo isto prvi glas.... nekako sam sumnjičava prema tome....
odavno je pripojen Merkuru a za primanje pacjentica najbolje nazvati sestre.nvidim razlog da neprimaju pacjente
Ne kužim zašto nebi primali pacijente,kad se zna da imaju pacijenata općenito manje nego prije, znači manja je gužva.. a i na kraju krajeva nekim pacijentima su postupci uspjeli pa su otišli sa VV tako da su se i njihova mjesta oslobodila..
Uostalom ovi soc. ginekolozi malo malo znaju izjaviti takve nebuloze da se uvjek iznova šokiram..Nazovi i pitaj sestre..
..
Ma sigurno je to neka greška ginekologa, ja sam bila prošli tjedan gore i došla je cura prvi put i normalno je zaprimljena - tak da mislilm da je svakako kriva informacija.
Ej cure samo da vas pitam. Uzimam Logest sad ovaj ciklus i nekako baš nisam najbolje - mučnine, povraćanja, glavobolje - mislilm zdrži se, ali baš mi nije super. Pa sad neznam kaj napraviti, dal da ga zovem da mi promjeni terapiju ili da izdržim još malo. Skoro pola sam ih popila - još pola moram. Nikad nisam pila kontracepciju do sada, pa sam u početku mislila valjda se moram priviknuti. Jeli pila koja od vas to, ako je jeste li imale takve simptome?
Meni je tako bilo kada sam prvi put pila Yasmin. Prije toga nikada nisam pila nikakvu kontracepciju. Sada sam ponovo počela s Yasminom i za sada ne osjećam takve nuspojave kakve sam imala prvi put. Možda je na psihološkoj bazi. Barem mislim da je to bio slučaj kod mene jer sam prije svega imala izrazit otpor prema pijenju kontracepcije(ne iz moralnih razloga, nego nikako nisam mogla spojiti činjenicu da ih nisam pila kada nisam željela trudnoću, a sada kada je želim ih moram piti). Eto izgleda da mi je sada došlo vrijeme za naplatu)
Malecka probaj izdržati do kraja terapije.. znam da nije lako , al mislim da za kojih desetak dana , koliko ti je ostalo do kraja, nema smisla mjenjat tablete..
Pa tak sam si ja mislila - budem izdržala - bar se malo pročistim. Kad ja tak reagiram na hormone - moja frendica pila, ali eto njoj nikad ništa.....Ma još malo i krećemo u postupak - joooj jedva čekaaaam
)
A kod mene nema vještice....pravila sam ponovno test....al ništa.... sigurna sam da je to zato što i prije nisam dobivala ako ne popijem Duphaston (što ovaj mjesec nisam mogla jer sam bila u postupku). I šta sad da radim? kako da brzo izazovem mengu?
Sad će me to kočit.......
Jer rekla mi je doktorica kad dobijem onu drugu M (dakle u 10 mj) da dođem....a kod mene ni prve nema((((((
i ja sam zbog smirivanja jajnika za IVF pila yasmin preko ljeta i onda jos ovaj mjesec zbog alergije... isto nikada prije nisam pila konc. pilule i prvi mjesec mi je bilo koma... slabost, mucnine, glavobolje... ali vec sljedeci mjesec je bilo puno lakse.... nisam se brinula o tome jer su te nuspojave nevedene u kutiji, a i logicno mi je da tjelo reagira na toliku kolicinu hormona...
sutra mi je 3dc i trebala bi krenuti sa IVF-om pa cemo vidjeti kakvo je sad stanje... nisam bas ziher da ce UZV nesto posebno pokazati jer nemam problema sa cistama, ali mi je logicno da ih malo puste da se odmore prije stimulacije
Pozdrav svima...nova sam na ovom forumu a i dosta friška u MPO-u...kad smo shvatili da imamo problem, odmah smo izabrali V.V. (već tada je bio pripojen KB Merkuru), te je suprugu dijagnosticirana azospermija (liječenje kod dr.Peroša), i nakon kompletne obrade i njega i mene (sva sreća kod mene nije bilo nikakovih posebnih problema, inače sam kod dr.Pavan Jukić), odlučeno je da idemo na IVF ... i u ponedjeljak je bio transfer 2 embrija (prema riječima biologa: jako lijepo izgledaju) i sad čekamo ....
cijeli postupak mi je bio ugodan, s nekom pozitivnom vibrom čemu su definitivno pridonijeli i dr.Pavan Jukić i dr.Alebića (postupak je vodio doktor dok doktorice nije bilo), kao i sestre ... mislim da oboje dr. imaju dobar pristup a i znanje, suprugu i meni je glavna misao vodilja "idemo korak po korak s nadom da će sve biti o.k. " i u takvom raspoloženju čekamo betu ....![]()
Dobrodošla Zipica! Želim da što prije ti i suprug dočekate pozitivnu betu!
I ja sam inače pacijentica dr Pavan-Jukić. Iza mene je jedna neuspješna inseminacija. Slijedeći mjesec idemo dalje!
Malena19,
ciklus prije IVF pila Yasmin (kao i ti), i onda od 3 dc počela stimulacija Gonalima
Dobrodošla Zipica! Drago mi je čuti da je je došlo do transfera. Ja čekam svoj prvi IVF kod doktorice i u posljednje vrijeme me najviše strah da kod mog supruga neće biti kvalitetnih spermija (jako loša morfologija i izuzetno malen postotak pokretnih) . Javi koju terapiju si imala i kako je prošla punkcija...
Posljednje uređivanje od Destiny child : 21.09.2011. at 17:01
Kod mene je vještica na pragu.... :D To me jako obradovalo!
E sad...od sve te muke zaboravila sam kako pijem Duphaston...ima ko da me podsjeti? Kako ste vi uzimale Duphice?
kao što sam napisla yasmin (nisam imala nikakve nuspojave!), te od 3 dc svakodnevno pikica gonala (na početku 1,5 ampula, kasnije 2 ampule) i navečer vaginaleta natrij tetraborata, te ako se ne varam od 5-6 dc pikica cetrotide (mislim da se tako zovu nisam baš sigurna, 1 ampula) i sve to do štoperice (10 dc) ... inače, neke cure kažu da im stimulacija izaziva umor, glavobolje, i slično, kao i kod yasmina nisam imala nikakve nuspojave jedino su mi se malo" javljali" jajniciali to mi se i inače događa u normalnom ciklusu.
Punkcija jajnika mi je bila o.k. (radio doktor) više nelagodna (kad bi "usisavao" folikule sva bih se naježila) nego bolna, ali to je jako individulano iskustvo a i mogu se kladiti da je u tom trenutku kod mene adrenalin bio na maksimumupa bol nisam ni osjetiti, a dobije se i pikica protiv bolova i za opuštanje mišića (mislim da je tako rekla sestra), a u sali svira muzika te su i doktor i sestre super, hrabre te i velika su podrška ... sam postupka je kratak možda 5 minuta, sve ovisi koliko "materijla" ima..... mene je više kasnije boljeno (kad su popustile pikice) ali uz mirovanje i odmor sve prođe, možda mi je najteže bilo da do 17h nisam smijela ništa pojesti (konkretno)
inače, suprug nije imao nikakvu terapiju već je morao na punkciju testisa tako da smo se zajedno" izležavali" nakon našeg dana P!
Cure, držim vam fige i samo nemojte paničariti...
hey samo da ti kazem da sam ja prosle godine bila na postupku vv,naravno nije uspijelo jer sad ja nebi bila tu.koliko se ja sejecam mm je imao istu dijagnozu,20%pokretljivosti.
Imala sam 2js oplodene s tim da su se oplodile kasnije nego druge.uglavno samo sam ti htijela reci i stakvim nala,nalazom moze uspjeti.
Ma samo glavu gore i hrabro...Kako sam sve više u MPO vodama - sve dalje mislilm da nam je ipak najpresudniji faktor sreće. Evo lijepog primjera moje jedne kolegice. Naime s njom je bilo sve ok, ali suprugov nalaz koma, nisu davali puno šansa, a kad ono prvi i to prirodni IVF - bez ikakve stimulacije i BINGOOO - još malo i treba se roditi jedan dečkić....a najbolje od svega je da je trudnoća kao da je prirodna, nije bilo nikakvih ni najmanjih hematomčića, malac se smjestio kao da je začet prirodnim putem
))
A eto kod mene ok nalazi! Nema nekog posebnog razloga zašto ne bi moglo i još ništa - tako da fakat nema pravila!
eto ja bila danas gore i pocela sa pikicama. Kod mene se doktor boji da bi mogla buknuti, pa je rekao da cemo se suljati pa smo krenuli sa 1 ampulom Gonala - bas je super doc... stalno se nesto salio i bas me nasmijao
za 5 dana idem opet gore na folikolumetriju pa cemo vidjeti dalje. Jos su mi vadili krv, ali ne znam zasto... nisu rekli, a ja nisam pitala... zbunili su me jer smo cijelo vrijeme pricali da cemo probati sa klomifenima, pa me zbunili gonali...
ali sad (naravno) imam nekoliko pitanja:
1. dal ste vi na dan punkcije i od punkcije do transfera uzimale bolovanje?
2. dal se na bolovanju vidi razlog bolovanja (IVF) ili se samo vidi da je povezan sa trudnocom? naime ne bi htjela na poslu reci da sam u postupku jer bi htjela izbjeci sazaljenja i pitanja ako ne uspije... radim u velikoj firmi gdje dosta sjedim i posao je ponekad stresan, a nekad je ok, pa cu ovisno o situaciji na poslu biti na bolovanju do bete ili krace..... ne mogu mi naci zamjenu najavila ja ili ne pa ne zakidam firmu ako ne najavim, ali ne bi da me po sifri ulove da lazem (znam da ce razumjeti, ali svejedno)...
3. i sad malo cudno pitanjedal ste na punkciji ili transferu ikad upoznale biologa/biologinjicu? Naime supruga od jako dobrog prijatelja (nju znam samo povrsno) radi na VV kao biolog pa bi htjela izbjeci da sazna za nas tek tada. Do sad im nismo rekli jer ne vidim na koji nacin nam "potezanje veza" moze pomoci jer vjerujem da sve odradi najbolje sto moze, a i trudna je pa ce na porodiljni uskoro
oprostite na poduzem postu![]()
Melcka hvala... ima dana kada sam puna nade, ali i onih kada pomislim da je sve uzalud i najradije bih glavom udarala u zid i grizla sve oko sebe. Ali znam da nisam jedina, jer sve smo u istom sosu.
Danas je izgleda ipak jedan od onih boljih dana jer stigao je nalaz njegovog spermiograma koji smo morali obaviti prije postupka i do sada je najbolji iako je dijagnoza ista. Koncentracija za 6,2 M/ml porasla na 19,7 M/ml, pokretni sa 14% porasli na 26%, a progresivno pokretni porasli sa 8% na 18%, morf. index sa 0 porastao na 10%...
A već se 2 godine mučimo sa svim metodama poboljšanja, a nalazi bili sve gori i gori. Nadam se samo da će tako ostati do postupka da ih imamo što više kvalitetnih.
malena.. to i mene jako zanima pod brojem 2. sto se tice bolovanja.. kad budem isla bar prvi put da ne moram govoriti
Bok cure, dugo me nije bilo, odmarala sam od prošlog postupka koji je nažalost bio neuspješan..e sada imam jedno pitanje u 6 mjesecu sam bila u postupku dobila 6 jajnih stanica, tri su mi oplodili i vratili tri embrija a tri j.s. zamrznuli..u ponedjeljak sam bila na pregledu i dr kaže da će mi u subotu odmrznuti jajne stanice i oploditi i u ponedjeljak bi trebao biti transfer ako se oplode i ako prežive odmrzavanje.Doktorica mi je odmah rekla da ćemo pokušati ali da se ne nadam previše s obzirom da se radi o odmrzavanju tako da se ni ne nadam već samo želim to odraditi da mogu dalje...zanima me dali je koja imala iskustva sa odmrznutim jajnim stanicama?
znam da su šanse jako male ali samo me zanimaju druga iskustva ako ih je tko imao?
eva133 ja sam u subotu gore i u ponedjeljak možda se i vidimo dokle si stigla? želim ti puuuuuuno sreće ovaj put i svim ostalim curama)
kako sam glupa, he he tek sad sam malo prelistala postove jer dugo me nije bilo...
eva133 vidim da si i ti 24 gore, nadam se da ćemo se vidjeti i ja ću biti..
Ja sam uvijek od punkcije do bete (oko 20tak dana) uzimala bolovanje. Doc je uvijek pisala šifru koja nedvojbeno upućuje na MPO ali znam da su cure pisale da su molile da im se piše neka druga šifra ako nisu htjele da se zna u firmi za to (moja doktorica je bila dosta šablonska i ne znam bi li pristala na to). Čini mi se da se spominjala endometrioza kao ta druga šifra. Biolog mora biti prisutan kod transfera, on nosi "materijal" ginekologu i još jednom prije toga ponovi ime i prezime. Kod punkcije kad sam bila na VV-u nije bio prisutan biolog nego njeni pomoćnici (tada je bila krupnija plava žena, ne znam radi li još).
hope ja sam imala 6 zamrznutih js (iz postupka 10/2010) u 2 mj. sam išla po njih..
Kad su ih odmrznuli dvije su samo preživile al se nisu oplodile ili se nisu dobro dijelile.. nebitno jer embriotransfera nije bilo..
U cijeloj priči je dobro da nisam koristila apsolutno nikakvu terapiju (mislim za zadebljanje endometrija i sl.) a loše je da sam imala svoja dva prekrasna folikula i potajno se nadala da će ih punktirati i da će to biti šansa za T..
Koma iskustvo i neponovilo se.. to zamrzavanje js je prvoklasna glupost vrlog ministra ..
xxxxxx....i dodajem da sam i ja u 04/10 išla u sek. ivf ( imala 6 oocta zamrznutih), i niti jedna uopće nije preživjela odmrzavanje...eto toliko o uspješnosti ove metode. I sad bih opet trebala u sek. IVF ali u CITO ( imam 3oocite kriop.), i baš mi se neda, jer ne polažem nikakve nade, previše mi je razočarenja...a kad obavim i ovaj sek. IVF, cure moje vraćam vam se opet na stari dobri VV, gdje je definitivno najljubaznije, ali i najstručnije osoblje ( posebno sada kada vidim kakvog biologa imaju)
...
SRetno svima!
na punkciji ne vidiš i ne razgovaraš s biologom, ali nakon što se obavi transfer (još dok si u sali) dođe biolog (ili njegovi pomoćnici) i kažu ti koliko je bilo stanica, koliko ih se oplodilo, koliko su ti ih vratili i kakvi su, te što je s ostalim stanicama (ako ih je bilo!)....i da kako sam svaki drugi dan išla na VV znala sam viđati osobu koja odgovara tvom opisu u hodniku čekaonice, tako da bi ti se moglo dogoditi da se sretnete!
i mislim da će ti biti jako teško skrivati da ste u nekom postupku MPO-a, bar bi meni bilo jer bih se stalno brinula tko zna, tko ne zna, da li će netko tko ne treba skužiti i slično, i samo bih se previše uzrujavala a to ti je najmanje potrebno! drži se!
Cure, pokušala sam naći na forumu odgovora ali nisam uspjela pa se ispričavam ako se možda pitanje ponavlja.
zanima me "postupak" naručivanja za vađenje bete na VV?naime, previše uzbuđenja na dan transfera i skroz sam zaboravila pitati sestre da li se treba posebno negdje naručiti za vađenje bete?pretpostavljam da mi treba uputnica mog ginića?koliko se čekaju dugo rezultati?
ili mi je jednostavnije otići u privat labos i to obaviti?što mislite?
hvala
Ja sam betu vadila u svom mjestu.(čisto zbog toga što mi je do VV 3h vožnje)
Otišla kod svog gin i uzela uputnicu...i otišla kod nas na bolnicu i izvadila. Za 2h mi je bio goto nalaz.
puno hvala na odgovorima!
malo sam proucila sifte i vidim da ima N97 i N98. N97 je zenska neplodnost, a to mi "bolje" zvuci nego N98 sto je Komplikacije povezane s umjetnom oplodnjom. Budem vidjela sa doktoricom opce prakse. Jako je dobra i vidjet cu sto se moze, mada shvacam da i nju kontroliraju i da nije svemoguca.
Mislim nije mi bed da se zna na poslu, ali ne zelim sazaljevanja jer smatram da me ne treba zaliti. a uz to se spominju neki otkazi i neka lista rezanja ljudi pa bi se mogla naglo naci na toj listi ako se sazna da planiram trudnocu![]()
Pozdrav svima!!!!!!
Nova sam ovdje na forumu ali i u MPO postupcima.
Već 5 godina pokušavamo dobit djetešce, ali nam nekako ne ide. Prije godinu dana smo krenuli na VV i to najprije MM kod dr. Čolaka koji je nakon 5 spermiograma potvrdio da je sve ok, onda su nas poslali na ginekologiju i nakon svih pretraga (briseva, hormona, HSG-a....) dijagnoza nam je idiopatska neplodnost.
Zaboravih napomenut da idem kod doktorice.
U 6 mjesecu smo napokon krenuli u postupak (AIH), terapija 1 klomifen 5 dana, na dan postupka 1 folikul 13 mm, rezultat neuspješan.
S obzirom da u to vrijeme kad sam išla u postupak doktrorica je bila na godišnjem, tako da je sami postupak radio doktor.
Sad kad sam se javila nakon godišnjeg (opet doktorice nije bilo), doktor mi je dao terapiju 2 klomifena 5 dana. Danas 10 dc 4 folikula cca 10 mm i kaže doktorica da ih je previše za AIH i da ćemo u ponedjeljak vidjet ako svi ostanu da ćemo odustat od svega ili idemo na IVF. I sad mene to brine...ne bi htjela da mi ciklus a ni folikuli propadnu.
Ustvari, ne znam što bi mislila. Prošli put je sve nešto kržljavo bilo, a sad ih je opet previše....
Po meni-IVF je bolji, ima više uspjšnosti. Neke cure su i meni predlagale da umjesto AIHa sama trazim IVF...ali ja sam imala manje folikula pa sam zavrsila na AIHU. Ali ništa se ne brini....
Da, uspješniji je! Ne znam zašto ali mene je sad uhvatila panika, moram se preko vikenda smiriti nekako