Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 76

Tema: rugaju mi se... svi :(

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno rugaju mi se... svi :(

nisam tavila temu na školu ni na dobne, jer mi se čini da je šira od toga. adminice, slobodno premjestite

zbog oe rečenice u naslovu osjećam se.... tužno.

T je 4 razred, jedan od najboljih đaka u generaciji, sve savladava bez problema, uživa u školi, veseli se novim znanjima, radi posebne projekte s guštom, ide na 100 vannastavnih aktivnosti , predlagali su nam akceleraciju, ali smo učiteljica i ja u dogovoru odlučno odbile jer mislim da nije to za njega. ne zbog programa, nego 100 drugih stvari, mislim da ponajprije emocionalno ne bi mogao to podnijeti.

njihov razred je njemački od prvog razreda, ove godine su dobili engleski.
    T je sam tražio da ga upišmo u njem razred, ja sam kao uvjet postavila da uzme eng u 4. , iz svih poznatih praktičnih razloga 21. stoljeća.

i tu nastaje problem.

nije išao u ŠSJ učiti engleski prije jer nije postojao slobodan termin zbog sporta, a ja ga nisam željela forsirati i zatrpavati ga obavezama.
    znanje tog jezika mu je minimalno, rekla bih skoro nikakvo, zna ono što j pohvatao usput. i evo ga, danas , nakon trećeg sata (profa je bila odsutna 2 tjedna) on drugi put dolazi plaćući kući. ispitivala ih je da vidi koliko znaju i on naravno zna najmanje, i svima je sad glavna tema sprdnje. čak i najboljem prijatelju. danas nitko nije htio s njim ići kući.meni se srce trgalo dok sam ga slušala kako plače na mobitel. navidno su mu se toliko rugali da je profa na kraju vikala na njih da prestanu.

ja se ne bojim da on to neće savladati, znam koji su njegovi kapaciteti. bojim se da će zamrziti jezik, a to mu ne želim. ne samo zato jer ga mora naučiti jer bez engleskog neće moć mrdnut jednog dana.

i šta sad ? da a upišem u SŠJ ? da ga uvjeravam da je to njihovo ponašanje dječje i da će ga se ostavit čim nađu drugu žrtvu? da je začetnik toga jednostavno jalno dijete? koliko i do kada ublažavati sve skupa? njega njihovo ponašanje boli i ne mogu preći preko toga.

da odem sutra razrednici? na sto sam muka.

ja u ponedjeljak držim sat u njihovom razredu i malo mi fali da na kraju nešto kažem po ovom pitanju, ali svjesna sam da mi je to ustvari najgora opcija.

ni ispisati ga više ne mogu.barem ne redovno. a ako ga i ispišem , opet će biti jedini koji ne ide.

znam da je malo konfuzan post, ali i ja sam trenutno konfuzna i molim za savjet iskusnije i pametnije od mene.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Moji nisu još školarci, ali meni se čini logičnim da mu uzmeš par časova engleskog privatno.
    S obzirom da je pametan i brzo uči, i to će brzo savladati.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj vještičica prvotno napisa Vidi poruku
    Moji nisu još školarci, ali meni se čini logičnim da mu uzmeš par časova engleskog privatno.
    S obzirom da je pametan i brzo uči, i to će brzo savladati.
    I ja mislim da bi mu instrukcije privatno puno više pomogle od škole stranih jezika, prvenstveno jer će raditi prema školskom uđbeniku.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

ok,to je i meni palo mapamet. ali što ću s nim? srce mi se trgalo kako je plakao. kaže mi da šta mu vrijedi 5 i engleskog kad nema očito niti jednog prijatelja.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

babyboys, da li tvoj sin i inace ima malo prijatelja u razredu, ili je to sada iznimna situacija zbog engleskog?

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

on se i inače druži samo sa par dečkića koji imaju slične interese kao on, sa ostalima je u korektnim odnosima, to je skoro sve ekipa iz vrtića, ima ih 15 sve skupa.

njega najviše boli što se i najbolji prijatelj okrenuo ovima koji mu se rugaju.

ja se bavim mišlju da sam pogriješila u startu kada sam dopustila njemački razred i nisam ga upisala na engleski van, ali nisam mu željela ntovarivati dodatnu obavezu jer sa svakodnevnim treninzima i vannastavnim koje ima, ionako ima hrpu toga.

ova profesorica mu predaje i njemački i zna koji su njegovi kapaciteti i što od njega može očekivati, ali do toga treba doći.

a u međuvremenu ja želim utješiti dijete , a ne znam kako jer su u meni pomješane emocije i razum - čitav život ga učim da se ne ruga, da pomaže, da nisu svi ljudi isti, da nek ima razumjevanja... a sada su mu pokazali sve kontra. i najradije bi mu rekla da se pojedincima krvi napije na idućem satu matematike kada kiksaju, ali neću. jer ne vjerujem u princip oko za oko.

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj babyboys prvotno napisa Vidi poruku
    ok,to je i meni palo mapamet. ali što ću s nim? srce mi se trgalo kako je plakao. kaže mi da šta mu vrijedi 5 i engleskog kad nema očito niti jednog prijatelja.
    čini da je tu malo dublji problem od samog engleskog
    možda postoji nekakav problem sa samopouzdanjem (pričam napamet), pa da se eventualno porazgovara s psihologom
    možda mu treba više skretati pozornost na njegove druge vrijednosti...

u svakom slučaju najprije treba detektirati u čemu je problem

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

on je startao sa stavom da je to jedino što ne zna . i onda smo uzeli knjigu, prošla sam neke stvari (brojeve, abecedu, boje...) i savladao je to za 5 minuta, pa smo razgovarali s njim o tome da je u redu ne znati, ali da će naučiti, jer očito može.

sa samopouzdanjem ima problema koliko i svaki predpubertetlija, rekla bih, ni manje ni više.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ne kužim - ti klinci sto su s njime na engleskom uče engleski vec od ranije? Moj je tako krenuo na Njemački ali svi u razredu su otprilike istog predznanja tj. nisu do sada učili Njemački. Njima je dosta teško krenuti učiti drugi jezik, interferencija njemačkog i engleskog je jako velika. I što se tiče znanja i što se tiče odnosa - ovo se meni čini kao situacija koji treba iskoristiti za učenje, u životu radimo i stvari koje nam nisu lagane, treba naučiti suočavati se s neuspjehom.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

babyboys ja bih ga upisala u ŠSJ ili uzela privatne sate, sa znanjem će se vratiti i samopuzdanje. A da su djeca okrutna jedni prema drugima kad se nanjuši neka slabost, pogotovo kad su svi protiv jednog, na žalost je istina...

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

da, od njih 15 sigurno znam za 10 koji su išli van na engleski.i ove neke osnovne stvari s kojima oni kreću znaju. on ne zna.
    danas im je bio drugi sat jer profe nije bilo dva tjedna zbog nekih njenih rzloga, zamjenu nisu imali. sad provjerava razinu njihova znanja tako da im postavlja konkretna pitanja na engleskom ( what school do you go to? what is your name? how old are you? do you have any brothers and sisters? what street do you live in?) i traži odgovor punom rečenicom. i od tud je krenulo.

nije problem učenje, naučit će on to, ja ne sumnjam da će rasturit, to me ne muči. muči me ovaj moment ruganja - čemu to? zar je to obrazac kojem treba učiti djecu? kakve poruke im svima skupa to šalje, a ovo konkretno njemu? kako da se postavim tu?
    i psihomoment - ne želim da zamrzi jezik koji će, budimo realni, kad tad morat naučiti i bez kojeg mu u 21. stoljeću nema mrdanja

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj Charlie prvotno napisa Vidi poruku
    A da su djeca okrutna jedni prema drugima kad se nanjuši neka slabost, pogotovo kad su svi protiv jednog, na žalost je istina...
    trebam li prijeći preko toga? ne želim.

imam jedno predavanje u njihovom razredu uskoro i borim se sa sobom da se na kraju toga ne osvrnem na ovo, jer sam svjesna da bi mogla postići kontraefekt

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Ja ne bih odmah krenula na razgovore sa psihologom kako je netko iznad preporučio. Malo koje dijete u toj dobi zbilja drži do prijateljstva, većina ide za djecom koja su cool i popularna. Nažalost, zbog toga ona manje popularna djeca nagrabuse, i to je tema o kojoj treba popričati s djetetom. Drugo, dijete je vjerojatno već u pubertetu, emocionalno je osjetljivo i možda je predramatično vidio cijelu situaciju. Slično kao kad nas djeca nagovaraju da im kupimo npr. neke tenisice "jer to svi nose", a možda ih nosi samo jedno, dvoje djece koja su u njihovim očima super i žele biti kao i oni. Možda da upitaš profesoricu kako je ona vidjela tu situaciju, ako sam dobro shvatila to je tvoja kolegica s posla?

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

trebam li prijeći preko toga? ne želim.

imam jedno predavanje u njihovom razredu uskoro i borim se sa sobom da se na kraju toga ne osvrnem na ovo, jer sam svjesna da bi mogla postići kontraefekt
    Bolje nemoj, samo ćeš pogoršati cijelu situaciju.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Mislim da je problem dublji...Nije mi jasno da li se i inače rugaju djeci koja najmanje znaju, pa sigurno ima djece koja npr. ne znaju matematiku. Da li se i njima rugaju?
    Ili je možda on neku zezanciju malo preozbiljno shvatio?

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

nije mi kolegica, ja ovo predavanje imam zbog svoj struke i njihovog gradiva iz prirode, vodim ih u labos raditi pokuse o uvjetima života, imaju u ponedjeljak nenastavni dan, pa me raska zvala.

sutra ću otići popričat s razrednicom, za početak.

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

mislim da je stvar u tome da je očekivano da on i to zna jednako dobro kao i ostale predmete
    i sad kad su klinci vidjeli da ne zna, zafrkavaju ga, jer očito su našli nešto u čemu su bolji od njega
    pokušaj mu to tako objasniti, i uzmi privatne sate, instrukcije
    neće mu trebati puno, on će njih brzo stići
    a kako se obraniti od ruganja, nemam pojma - s tim i sama imam problem

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da je problem dublji...Nije mi jasno da li se i inače rugaju djeci koja najmanje znaju, pa sigurno ima djece koja npr. ne znaju matematiku. Da li se i njima rugaju?
    Ili je možda on neku zezanciju malo preozbiljno shvatio?
    "kako si glup, to svi živi znaju! ti nemaš pojma kad si retardiran!" meni nije zafrkancija.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

"kako si glup, to svi živi znaju! ti nemaš pojma kad si retardiran!" meni nije zafrkancija.
    da, u pravu si.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ja se bavim mišlju da sam pogriješila u startu kada sam dopustila njemački razred i nisam ga upisala na engleski van, ali nisam mu željela ntovarivati dodatnu obavezu jer sa svakodnevnim treninzima i vannastavnim koje ima, ionako ima hrpu toga.
    babyboys ti nisi pogrijesila. to se moglo dogoditi sa bilo kojim predmetom. i jos ce se dogadati u zivotu. vazno je da to sto se dogodilo ni ti, ni tvoj sin ne dozivljavate kao svoju gresku. jer ona to nije. udahni duboku, stavi situaciju u kontekst zbilja teskih zivotnih situacija....biti ce ti lakse.
    nije tvoja zadaca da mices sve moguce probleme i prepreke i neugodne situacije u odrastanju tvog sina. odrastanje se i sastoji djelomicno od toga da prozivljavas i lijepe i manje lijepe trenutke, te da one manje lijepe savladas i ides dalje. i kroz to rastes.

da ne zvucim kao neka teta uciteljica, dodati cu da pricam i iz vlastitog iskustva mame kojoj je srce pucalo na svaku suzu njene cure i koja je svaku situaciju sitnih svada curke s prijateljicama dozivljavala kao tragediju. ali odrasla sam.
    djeca su razlicita, neka imaju manje prijatelja, neka vise, neka su manje drustvena, neka vise, te je sve to normalno. tvoj sin ima prijatelje, dakle ne radi se o tome da je on osamljen (odnosno nesretan zbog toga) i stalno predmet ruganja, sto bi bila prilicno teza situacija.
    radi se pojedinacom slucaju, da prijatelji tvoga sina odjednom izbjegavaju, odnosno da mu se rugaju. vazno je dati mu do znanja da s jedne strane:
    takvo ponasanje/ruganje druge djece pojedinacno i opcenito nije u redu,
    ali da to sto mu se nije ni smak svijeta.

njega najviše boli što se i najbolji prijatelj okrenuo ovima koji mu se rugaju.
    #
    djeca su djeca, te ponekad reagiraju tako da emocionalno povrijede jedni druge. i oni se uce socijalnim vjestinama. mozda i njegov najbolji prijatelj nije u srcu sretan sto se je rugao, ali su ga mozda povukla druga djeca. to naravno nije opravdanje, ali mislim da je vazno djeci pokazati stvari iz raznih kutova gledanja.

a u međuvremenu ja želim utješiti dijete , a ne znam kako jer su u meni pomješane emocije i razum - čitav život ga učim da se ne ruga, da pomaže, da nisu svi ljudi isti, da nek ima razumjevanja... a sada su mu pokazali sve kontra. i najradije bi mu rekla da se pojedincima krvi napije na idućem satu matematike kada kiksaju, ali neću. jer ne vjerujem u princip oko za oko.
    prvo je vazno da se ti smiris. (ta da u sebi razmislis, koliko ova situacija mozda budi neke tvoje uspomene i bolne tocke)
    mislim da je vazno da dijete osjeti tvoju istinsku empatiju (ne tvoj strah, bijes ili paniku), kako bi tebi moglo olaksati dusu, isplakati se, izjadati se na nacin koji njemu najvise pomaze. neka djeca placu, neka izbacuju bijes, neka ocajno vape da ce izgubiti prijatelje....svatko ima svoj nacin)
    i
    tvoje povjerenje u njega, da ce on prije ili kasnije naci nacin da se s tim ruganjem nosi, odnosno da "problem" rijesi.
    nemoj mu reci da se "krvi napije", jer bi to znacilo da radi drugima ono sto ne zeli da njemu rade.
    naprosto mu pruzi utjehu i daj mu vjeru da se on sa situacijom moze nositi.
    jer slicnih situacija ce sigurno biti u njegovom odrastanju. svaki novi put bit ce spremniji reagirati.

ja bih i porazgovarala sa profesoricom u smislu da i regira ako bi bila svjedokom ruganja i izrugivanja.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ti kao njegova mama ni u kom slučaju ne smiješ privatizirati nastavu i "održati lekciju" njegovim su-učenicima o toj njihovoj reakciji. Takav postupak nikako nije profesionalan. Nije pametno ni da autoritet profesora koristiš za privatna razrješavanja s klincima. Da ne govorim o ugledu tvog sina među prijateljima zbog eventualnog takvog postupka. Možeš reći profesorici englesko/njemačkog, možeš reći razredniku/-ci da na razrednom satu raspravljaju o tome, ali ti se u to ne smiješ miješati.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

...da i ona reagira...

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

i potpis pod mendulu.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

ona unicefova brošura "ne rugaj se!" gdje se može nabaviti? odnijela bi učiteljici
    seni, hvala ti,

ja sam isto bila dijete koje zna sve i s lakoćom savladava gradivo i bilo je jalnih. ali ja sam imala i dug jezik i stavljala sve na njihovo mjesto. to je ono što njemu fali na čem moramo raditi. da zna vratiti, na inteligentan način.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj mendula prvotno napisa Vidi poruku
    Ti kao njegova mama ni u kom slučaju ne smiješ privatizirati nastavu i "održati lekciju" njegovim su-učenicima o toj njihovoj reakciji. Takav postupak nikako nije profesionalan. Nije pametno ni da autoritet profesora koristiš za privatna razrješavanja s klincima. Da ne govorim o ugledu tvog sina među prijateljima zbog eventualnog takvog postupka. Možeš reći profesorici englesko/njemačkog, možeš reći razredniku/-ci da na razrednom satu raspravljaju o tome, ali ti se u to ne smiješ miješati.
    znam, zato i kažem da mi je muka, ali moram se suzdržati.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ni moj nije znal ni beknut engleski,isto je njemac od prvog razreda ne zbog opredeljenja nek je tak dobil na lutriji.Prije nismo ništ ni pričali stranjski doma, nije išal ni u kakvu školu ni u vrtić na engleski.
    E sad oni rade po knjizi Happy strating points,ja nabavila cd i to se svako malo vrti doma,nakon par sati engleskog bilo i ispitivanje i dođe ponosno doma i veli da mu čestitam jer je među boljima znal odgovorit kaj je profa tražila.
    Po kojoj knjizi delaju?

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

čitala sam samo uvodni post, ali po tome što tamo piše ja najvećim "krivcem" smatram nastavnicu koja se nije dobro snašla. trebala je u korjenu sasjeći zezanje činjenicom kako on od svih njih zna bolje njemački jezik i da se ova situacija za par mjeseci može drastično promijeniti ili nešto u stilu kao da on za jednog početnika zna odlično i sl. ja svaki oblik ruganja u startu odmah srežem na sistem rugala se sova sjenici i ruganje odmah stane.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Meni uopće nije jasno da ih je učiteljica u početnom razredu išla ispitivati na taj način !?
    Pa oni su za nju početnici, i kako im može postavljati takva pitanja?
    Ako je htjela vidjeti nivo znanja mogla je dati nekakav pismeni test, ili pitati tko je već učio pa tim učenicima dati test, a ne ovako.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku
    čitala sam samo uvodni post, ali po tome što tamo piše ja najvećim "krivcem" smatram nastavnicu koja se nije dobro snašla. trebala je u korjenu sasjeći zezanje činjenicom kako on od svih njih zna bolje njemački jezik i da se ova situacija za par mjeseci može drastično promijeniti ili nešto u stilu kao da on za jednog početnika zna odlično i sl. ja svaki oblik ruganja u startu odmah srežem na sistem rugala se sova sjenici i ruganje odmah stane.
    x

a i ne samo to, nego i to provjeravanje predznanja. ne mogu vjerovati da 10 djece iz razreda ide u ŠSJ. a šta ih je samo 15 u razredu? ili njih 15 ide na engleski? kod nas cijeli razred ide na talijanski, ima ih koji pričaju talijanski, al niš nije provjeravala predznanje, idu po knjizi, iz početka.

al kad već je kako je - onda potpisujem seni.
    ne znaju vjerojatno ni ova petorica, al ekipa je valjda jedva dočekala da i tvoj mali nešto ne zna. a on se prvi put našao u situaciji da nešto ne zna, pa mu sve to još teže pada.

al isto bih mu platila par sati engleskog, vrit sve

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

da sam prije vidjela mimin post, potpisala bih i njen.

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

samo su jedva docekali da i on nesto ne zna...i moja cura je takva, super u svemu, i kad je jednom dobila na nekom testu 3, ostali su se roditeljima pravdali kako je bilo tesko cak je i I. dobila 3 , a njoj su se u skoli smijali. ma, djecija posla.
    brzo ce ponedeljak i opet ce on biti faca, jer idu kod njegove mame u labos, i samo odabrani ce moci gledati na mikroskop itd...pa da vidis ulizice male

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ja popisujem Seni, jako je lijepo objasnila.

Čim tvoj sin kroz razgovore vidi da su takve stvari uobičajene u životu, da ih ponekad nažalost ima
    i da je to jednostavno tako, tim će prije ostaviti to iza sebe i uzdignute glave krenuti dalje.

Mi smo još mali, ali ima različitih situacija,
    ako je netko loš bio prema curki (rugali su joj se jer je manja), samo kažem to nije bilo lijepo od njega-njih, strašno ružno,
    ona neka njima kaže svoje (dobro) što ima i krene dalje, da se ne obazire na to. Ako je tko zločesti neka budu,
    mi se učimo da smo dobri i pametni... tako ide nekako razgovor...a šta da drugo kažem, sjeti se ona
    tih događaja i proživi ih ponovno, ali onda kometiramo kako to nije lijepo, pustim ju da se nosi sa time...

Danas mali kaže da ga je neka mala curica ružno pogledala ili gledala i nešto rekla, ja kažem, pa neka gleda tako,
    mi to ne radimo jer je to ružno...ti se samo dalje igraj lijepo jer to želiš, a ona neka isto radi što ona želi, ne obaziri se na to ako to nije lijepo....

Ok, tako je kod nas manjih, a kako će biti kad u pitanju budu prijateljstva, ne znam, ali vjerujem u nekom sličnom tonu,
    a ne mogu odgajati tuđu djecu, tako objasnim i svojoj djeci, da je svatko za sebe dobar ili manje dobar, a moji
    neka samo budu ono što jesu i da sam ponosna na njih zbog toga.
    Posljednje uređivanje od oka : 29.09.2011. at 00:27

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ja bih ovo riješila na predmetnim informacijama iz engleskog + razgovorom s razrednikom.

Što se djece tiče, ne bih se puno petljala. SInu bih rekla (kao što povremeno i govorim) da je njegova ekipa jedva dočekala da su u nečemu mrvicu napredniji od njega, ali da ih on može brzo stići. Ni moj stariji nije se susreo s engleskim nikad prije.

Snašli smo se ovako: kupili u Školskoj knjizi audio cd sa svim lekcijama (naravno, to vrijedi ako radiš po istom udžbeniku - zove se
    WAY TO GO 1 (udžbenik engleskog jezika za 4. razred osnovne škole: I. godina učenja). Dijete je doma uredno slušalo i sve popamtilo u roku keks. Nakon samo nekoliko lekcija razlika se više nije vidjela, jer taj engleski kao drugi jezik ide dosta brzo, pa se početna prednost brzo izgubi.

Sretno!

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Kad se A. SVI rugaju, na kraju nekako ispadne da su SVI zapravo dvojica. Ta se dvojica često rugaju mnogima. I zovu ga na rođendan, kao i on njih, iako bi se čovjek po njegovim reakcijama nekad zakleo da su smrtni neprijatelji i ugnjetavači mog sina. Nisu, normalni su dječaci, s ružnom navikom ruganja . Njima je to zabava i ne shvaćaju to baš ozbiljno, a on je osjetljiv i shvaća to smrtno ozbiljno. Nema baš običaj rugat se drugoj djeci, ali je zato dosta manje osjetljiv kad se ruga bratu. Tu ga baš i nije briga kako se on osjećao kad su se njemu rugali.
    To da "razred" (ja opet pretpostavljam da ih je to samo nekoliko) uživa kad on nešto pogriješi ili ne zna, to je već standard. Njemu smeta, ali se manje pjeni nego ranije, što i jest ono što želim. Sigurna sam da ni on nije superkorektan u svim odnosima s prijateljima, pa zašto bih očekivala od njegovih prijatelja da budu uvijek korektni prema njemu. U njegovom slučaju, pokazalo se da i najgore krize (gdje on nigdje ne pripada, svi mu se rugaju i nikad više neće u školu) bivaju za nekoliko dana zaboravljene i ratne sjekire zakopane. Meni je drago da ne njeguje zamjeranja i neprijateljstva.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

hvala vam svima.

da odgovorim. jutros sam pričla sa učiteljicom (razrednicom). ona se iznenadila - neugodno i rekla da će odmah ona to riješiti i porazgovarati s njima. i inače su se malo kao razred povampirili ove godine, bit će da ih lagano puca pubertet s kojim se još nisu saživili, a ni jedni s drugima u tom novom stanju.

dogovorile smo se da donesem ovu brošuru, pa će tome posvetiti nekoliko idućih sati srz.

za ponedjeljak - oni se vesele , a on si je sav važan, pa mi je malo lakše.

cvijeto, njih je 15 u razredu, 10 dečkiju i 5 cura.

jelena, di ima cda? i oni rade po HSP ali nije cd bio naveden u popisu nit smo ga dobili uz knjigu. svakako bi ga uzela , pa ćemo ga slušat doma.

puno smo jučer razgovarali, njemu je sve jasno, alikaže da su ga jako jako povrijedili i da se tome nije nadao.

profesorica ima neki čudnovat način rada, na šprvom satu su pisali po njezinom diktiranju :wtf: :conf:
    na njemačkom 3 godine nisu naučili ni g od gramatike, ni izgovora. jezik su sveli na sintagme koje uče po špranci i konverzaciju bez objašnjavanja. ovo ljeto sam je , recimo, po prvi put od mene čuo za članove. :conf:

uglavnom, hvala vam svima.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Za Happy Street imaš sve u Algoritmu. Možda ti je najbolje da pitaš tamo, jer Algoritam drži sve udžbenike za strane jezike od svih izdavača + dodatni materijal koji često nije na popisu, a super pomaže.

Sretno!

Posljednje uređivanje od Peterlin : 29.09.2011. at 11:11

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

takve stvari se dogadjaju, djeca ne razmisljaju da li ce nekoga povrijediti..ono sto bi ti ja savjetovala je da uzmes privatno nekoga tko bi s njim mogao raditi (ako ti treba info za zg posalji pp pa ti eventualno mogu preporuciti), kasnije kad pohvata neke osnove ga mozes upisati u skolu kramer&kramer ako se radi o zg-u ili u jednu skolu na srebrnjaku (samo sad ne znam ime, mogu pitati), za njih pouzdano znam da su dobri i imaju programe i materijale prilagodjene djeci..brzo ce on to pohvatati i vladati jezikom..bitno je da uzmes nekoga tko je radio s djecom i ima materijale za to godiste da mu taj jezik postane zabavan..ako ti znas ok engleski mozes i u algoritnu nabaviti par knjiga za klince pa probati ti malo proci osnove s njim..

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

profesorica ima neki čudnovat način rada, na šprvom satu su pisali po njezinom diktiranju :wtf: :conf:
    na njemačkom 3 godine nisu naučili ni g od gramatike, ni izgovora. jezik su sveli na sintagme koje uče po špranci i konverzaciju bez objašnjavanja. ovo ljeto sam je , recimo, po prvi put od mene čuo za članove. :conf:

uglavnom, hvala vam svima.
    Slično smo i mi primijetili ALI moj staloženi i racionalni sin je rekao da je na prvom satu prof. ispitivala što znaju da vidi kome će trebati pomoć, a tko može sam (to je njegov opis inicijalnog ispitivanja).

Što se njemačkog tiče, taj prvi jezik uči se u nižim razredima na "vrtićki" način i tako su koncipirane i knjige. Eh, sad, taj način rada mom starijem sinu ne odgovara jer on je organiiziran i pomaže mu kad mu mi doma kažemo za članove, rodove i slično i to mora vidjeti napisano. S druge strane, moj mlađi sin najbolje uči baš ovako "poprek", na uho, ali ima 50% više grešaka u pisanju (jer ga uopće ne zanima kako se što piše, ali razgovarati može već sada ???!!!) Engleskog se super sjeća iz vrtićke grupe (gdje je smajlić koji pada u nesvijest?) iako osim 2 cd-a i jednog dvd-a nitko od nas s njim nije nešto radio da zadrži stečeno znanje.

Što se općenito učenja jezika tiče, oni će kasnije još nekoliko puta ponoviti i proširiti gradivo. Nama će se činiti da je to dosadno ponavljanje, ali tako to mora biti. Ne može se u prvom osnovne učiti rodove i članove kad dijete to ne zna ni na svom jeziku. To dolazi kasnije.

Što se tiče osjećaja povrijeđenosti - to je očito tipično za tu dob. Moj stariji sad to slično prolazi, a mlađi je nažalost naučio na takve histerije od prvog razreda, pa ima deblju kožu ( tako je to - sredinu ne možeš uvijek birati - nekoga sastavi prije, nekoga kasnije...).
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 29.09.2011. at 11:24

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

slažem se sa seni, posebno ovo oko tvojih emocija vezanih uz njegovu situaciju. jako poznato i jako bolno. meni neke situacije s mojom djecom otvaraju neke rane i neka osjetljiva mjesta za koja sam zaboravila da postoje. veliki je izazov usmjeriti tu jaku emosiju koju ti takva situacija izaziva.

jedino, što se tiče naj frenda, ako mu znaš roditelje, ja bih ih uputila u situaciju (ali ja sam malo kontrol frik oko djece, možda je ovaj pristup krivi; kako god, ja sam za blago usmjeravanje a ne za to da ih se pušta da baš sve riješe sami)

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

hvala peterlin, pogledat ću u algoritmu

znam ja da strani jezik u gramatici kasni za materinjim jer prvo to trebaju svladati, ali ovo je 4. godina, od gramatike, makar osnovne , još ništa. mislim, oni pisati ne znaju kako treba. prijeglasi, rodovi, članovi, ništa od toga nema niti u najavi. pišu tiskanim slovima, prepisuju s ploče. a moje dijete nosa u torbi dva rječnika, (one male teke sa stupcima) jer sam se ponadala da će ima barem za engleski trebati.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

nije problem učenje, naučit će on to, ja ne sumnjam da će rasturit, to me ne muči. muči me ovaj moment ruganja - čemu to? zar je to obrazac kojem treba učiti djecu? kakve poruke im svima skupa to šalje, a ovo konkretno njemu? kako da se postavim tu?
    Je li netko od profesora poticao ovakvo ponašanje? Tko je tome učio djecu? Tko je slao loše odgojne poruke? Oni su vršnjaci.
    A ovo što su mu govorili (glup, retardiran, svi to znaju...) - možda je kod vas bolje, ali to je ovdje uobičajeni školski vokabular. Potpuno prolazi pod uobičajeno školsko pdbadanje - ružno, i za reagirati, ali ne nešto za zabrinuti se. Osim nad generacijskim prostaklukom.
    Meni je ok da si razgovarala s razrednicom (i zapravo mislim da je predmetni učitelj trebao srezati tako nešto na licu mjesta i u korijenu - a ne "čak" na kraju, kako si napisala) ali mi se čini da malo preuveličavaš stvar. Ja bih prvo malo pustila da vidim kako će se stvar razvijati, razgovarala sa sinom o tome da ruganje opisuje samo osobu koja se ruga, i o tome da se nekad čak i dobri prijatelji loše ponašaju jedni prema drugima, pa bih malo pratila kako će se snaći. Ako stvar potraje, onda bih reagirala, i onda bih razgovarala s roditeljima najboljeg prijatelja. U međuvremenu bih mu predložila da pozove prijetelja kod sebe na igranje - ako ga je prošla ljutnja.
    Posljednje uređivanje od vertex : 29.09.2011. at 11:45

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

U nižim razredima osnovne škole uopće se ne spominje gramatika, niti se uvodi gramatički meta-jezik. Tako to i treba biti. Profesorica radi ispravno, jer se jezik u toj dobi usvaja kroz sintagme, usvaja, ne uči. Jednako je s izgovorom.
    Što se tiče diktata na prvim satovima, mislim da je to radila zato što zna da velika većina učenika ima predznanje jezika i ovo je oblik inicijalnog provjeravanja; gdje su s pisanjem. Prerano je za zaključke o kvaliteti njenog rada.
    Inače, potpis pod Seni. I pod A72; već u ponedjeljak će on biti najtraženiji (i najpopularniji) klinac u razredu.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

S djecom se opcenito ne uci jezik tako da se klasificira gramatika, prva 4 razreda osnovne skole uvijek se radi kroz crtanje, projekte- panoe, pjesmice, igre, kartice..i to je najbolje ucenje za tu dob, imati ce kad nauciti clanove..takav nacin ucenja (uvodjenjem gramatickih struktura) polako pocinje oko 7. razreda osnovne skole u metodici stranih jezika, nakon sto im pocne sjedati gramatika vlastitog jezika..po meni ako uciteljica radi kako sam gore napisala radi na posve ispravan nacin..i sama sam ucila djecu strani jezik i zacudila bi se koliko djeca mogu nauciti bez da im pises primjerice konjugaciju glagola u aoristu na plocu
    rijecnike nisam radila nikad a ucila sam 6 stranih jezika..jezik je bolje uciti bez ikakvog prevodjenja osim kad je to nuzno potrebno

uglavnom..druga djeca ne znaju vjerojatno nesto jako puno izvan kako se zoves, koliko imas godina, koju hranu volis, malo stvari iz crtica i to..uzmes neku dobru knjigicu i slikovnice u Algoritmu i to se sve rijesi..

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

hvala peterlin, pogledat ću u algoritmu

znam ja da strani jezik u gramatici kasni za materinjim jer prvo to trebaju svladati, ali ovo je 4. godina, od gramatike, makar osnovne , još ništa. mislim, oni pisati ne znaju kako treba. prijeglasi, rodovi, članovi, ništa od toga nema niti u najavi. pišu tiskanim slovima, prepisuju s ploče. a moje dijete nosa u torbi dva rječnika, (one male teke sa stupcima) jer sam se ponadala da će ima barem za engleski trebati.
    Pa sad, slažem se da nema gramatike na ovaj način kako će učiti u 7. razredu, ali moji uče njemački petu i četvrtu godinu po Školskoj knjizi i vidim da uče gramatiku, posredno.

Radne bilježnice su pune takvih zadataka gdje treba upisati ispravan član, postaviti u ispravan rod i slično, ali se nigdje ne spominje "to je taj i taj rod" nego jednostavno treba znati (kao što mala djeca uče od rođenja) da je das Haus, die Maus, der Hund i slično. Lekcija se obradi, pisanje se uvježbava prepisivanjem (na satu s ploče, doma iz knjige u bilježnicu) i ide to - nekome bolje, nekome teže, ali ide...

Tek kasnije će učiti kako se te jezične strukture zovu. I čini mi se da će tada tvoj sin zablistati, a ovi koji uče "poprek" i po sluhu ostati daleko iza njega. To mu reci već sada.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

ide to njemu na ovaj način, samo je meni taj princip čudan.
    peterlin, ja vjerujem da će on već za mjesec dana doć na svoje. ali i tih mjesec dana moramo prebroditi.

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Mojoj Ljepotuški su se znali u vrtiću narugati da je ružna (upravo suprotno), pa da joj je ružna odjeća?! i da joj ne svjetlucaju tenisice i ostale dječje fore. A ona je na to uvijek rekla: Molim, bez zavisti!! I na to više nisu znali što bi joj odgovorili
    A kako ona zna čitati i za to su je zafrkavali, da je najmanja (zapravo je najmlađa u mješovitoj skupini) i da zna čitati i da je štreber (nema još ni 5) pa je rekla: Molim bez ljubomore. Sad sam štreber, poslije ću vam biti šef. (to je neka zafrkancija u našoj ekipi pa je upila)
    Ja bih na tvom mjestu objasnila da je to zavist i da oni jednostavno ne znaju kamo usmjeriti frustraciju pa su na njegovu Trenutno slabiju točku.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

pitam ga šta je bilo u školi danas. učiteljica je razgovarala s njima, objasnila kako je to ružno i da su ga jako povrijedili, da ako se ne rugaju K, M ili Ž kada oni kiksaju, zašto se njemu rugaju. nitko nije imao baš ništa za reći. od njih 14 mu se jedan dječak ispričao. ostali su samo šutili.

što reći?

njemu je danas lakše, onako dječje je prešao preko toga, pa je najboljeg frenda zvao u kino. ali to ne umanjuje njegov jad jučer.
    budući je on dijete koje vrlo malo pokazuje emocije pred drugima, mislim da su ga zaista povrijedili i nije se mogao suzdržati.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

jelena, di ima cda? i oni rade po HSP ali nije cd bio naveden u popisu nit smo ga dobili uz knjigu. svakako bi ga uzela , pa ćemo ga slušat doma.

.
    nigdje ja dobila prek druge ruke, imaš pp.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Babyboys, mislim sve slično kao seni. Samo da te utješim, mom sinu je po tom pitanju odnosa djece četvrti razred bio noćna mora. Bilo je svega, svakakvog zlostavljanja, čak i internetskog. Ja sam te probleme rješavala s odraslim osobama, a njemu sam prepručila da tu djecu ignorira (nikad to zapravo nisu sva djeca, nego par kolovođa za kojima se neki drugi povedu). Sad smo svi preporođeni u petom razredu.

Što se tiče prijateljstava moje djece, oko toga me više duša ne boli. Nekad imaju više nekad manje prijatelja - važno mi je samo da imaju neke s kojima se druže, da su socijalizirani i da nisu osamljeni.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pitam ga šta je bilo u školi danas. učiteljica je razgovarala s njima, objasnila kako je to ružno i da su ga jako povrijedili, da ako se ne rugaju K, M ili Ž kada oni kiksaju, zašto se njemu rugaju. nitko nije imao baš ništa za reći. od njih 14 mu se jedan dječak ispričao. ostali su samo šutili.
    Prvu grešku je napravila profesorica engleskog kad je javno ispitivala učenike (predznanje pojedinog broja učenika trebalo bi za početak biti nevažno; najprije, ona ima plan i program kojeg se mora držati, a zatim, mogla se vrlo lako i bezbolno unutar prvih nekoliko sati na mnogo diskretniji način upoznati sa stupnjem znanja) i dozvolila da neznanje jednog učenika rezultira njegovim izrugivanjem, a ovo javno pranje je po mom mišljenju učiteljska greška broj dva i još će manje doprinijeti omiljenosti tvog sina.

Što se svega ostalog tiče, potpisujem Seni.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •