Results 1 to 50 of 620

Thread: porod u hrvatskoj

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    Osoblje foruma Danci_Krmed's Avatar

Opet ružičaste naočale. Ništa nije važno, nema veze što te vrijeđaju, nema veze što nemaš privatnost, nema veze što ti daju svakakve lijekove bez dopuštenja i bez da te informiraju o negativnim posljedicama tih lijekova, nema veze da čim uđeš moraš potpisati da pristaješ (na što, nitko ne zna), nema veze što te puste same i ne dopuste da imaš osobu po vlastitom izboru sa sobom, nema veze što svi smatraju da imaju dopuštenje da guraju ruke u tvoju vaginu kad god im padne na pamet, nema veze što ti nalijegaju na trbuh i povećavaju rizik iskrvarenja, nema veze jer ti nisi ginekolog po struci prema tome nemaš pravo odlučivanja nad svojim tijelom niti često pravo na informaciju o tome što se dešava sa tobom i sa tvojim djetetom, nema veze da prava odgovornost za posljedice u porodu snose samo roditelji i da se osoblje samo vrlo vrlo rijetko proziva zbog odgovornost, nema veze ma nema veze ma nema veze jer mama ti si rođena da budeš mučenica i inkubator sa nogama i ništa više, sve što ima veze sa tobom nema veze jer cilj opravdava sredstva i ti mama - nemaš veze. Ionako se zna da su žene pred porodom neuračunljive. Ili bar im se tako kaže da ih se nagovori da šute jer - nemaju veze i nisu važne.

Fakat sam mislila da kao društvo kužimo da smo dostegli to da nam se zadovoljavaju potrebe barem do broj 4 na hierarhiji potreba.

Porod je važan. I žene su važne. Nemojte ih omaložavati.

I svaka čast i sreća onima koje to nisu doživjele u HR rodilištima i koje to neće doživjeti u HR rodilištima, ali one su nažalost u manjini. Skinimo si ružičaste naočale i priznajmo da fakat to je iskustvo velik broj žena, i da naše društvo uglavnom smatra da je to u redu jer je to prihvaćeno kao način na koji se postupa u trudnoći i porodu.

Ako prihvatimo da stanje je takvo kakvo je, da se postupa ženama tako kako se postupa i ako zahtjevamo da se stvari mijenjaju, e onda će se početi mijenjati. Ali dok drugim ženama mažemo oči tako da je sve super i da se ne brinu onda omaložavamo njih i omaložavamo sve žene.
    Last edited by Danci_Krmed; 06.10.2011 at 20:19.

dorotea24's Avatar

Quote Originally Posted by Danci_Krmed View Post
    Opet ružičaste naočale. Ništa nije važno, nema veze što te vrijeđaju, nema veze što nemaš privatnost, nema veze što ti daju svakakve lijekove bez dopuštenja i bez da te informiraju o negativnim posljedicama tih lijekova, nema veze da čim uđeš moraš potpisati da pristaješ (na što, nitko ne zna), nema veze što te puste same i ne dopuste da imaš osobu po vlastitom izboru sa sobom, nema veze što svi smatraju da imaju dopuštenje da guraju ruke u tvoju vaginu kad god im padne na pamet, nema veze što ti nalijegaju na trbuh i povećavaju rizik iskrvarenja, nema veze jer ti nisi ginekolog po struci prema tome nemaš pravo odlučivanja nad svojim tijelom niti često pravo na informaciju o tome što se dešava sa tobom i sa tvojim djetetom, nema veze da prava odgovornost za posljedice u porodu snose samo roditelji i da se osoblje samo vrlo vrlo rijetko proziva zbog odgovornost, nema veze ma nema veze ma nema veze jer mama ti si rođena da budeš mučenica i inkubator sa nogama i ništa više, sve što ima veze sa tobom nema veze jer cilj opravdava sredstva i ti mama - nemaš veze. Ionako se zna da su žene pred porodom neuračunljive. Ili bar im se tako kaže da ih se nagovori da šute jer - nemaju veze i nisu važne.

I svaka čast i sreća onima koje to nisu doživjele u HR rodilištima i koje to neće doživjeti u HR rodilištima, ali one su nažalost u manjini. Skinimo si ružičaste naočale i priznajmo da fakat to je iskustvo velik broj žena, i da naše društvo uglavnom smatra da je to u redu jer je to prihvaćeno kao način na koji se postupa u trudnoći i porodu.
    oprosti, ali ovo je stvarno onako.... nemam riječi, pretjerala si

ani4's Avatar

Quote Originally Posted by dorotea24 View Post
    a što se poroda u hrvatskoj tiče mislim da je stanje općenito kao i cijelo hrvatsko zdravstvo. sa svojim prednostima i manama koje su nam svima poznate. neke stvari moraju biti takve kakve jesu, neke bi se mogle promijeniti nabolje sa malo više dobre volje, neke sa puno novca, ali ne smatram da je stanje toliko loše da bih išla rađati van. naprotiv....
    Tu se potpuno slazem!

Ja sma rodila 4 puta i niti jednom se nisam osjecala posramljeno, uvrijedeno, ponizeno ili nesto drugo.
    Znala sam da idem u bolnicu, a ne u hotel sa 5 zvijezdica gdje ce mi ljubiti noge, klanjati mi se i skakati na svaki moj mig.
    Nisu me drogirali kada sam rekla da ne zelim lijekove, nisu me brijali niti klistrirali jer sam rekla da to ne zelim, setala sam sve dok sam mogla stajati na nogama. Mm je bio sa mnom.
    Ne znam, cini mi se da zene dolaze na porod sa prevelikim ocekivanjima i zato su razocarane i povrijedene kada nije sve onako kako su si zamislile. Tu ne zelim reci kako trebaju pristati na ponizavanje, nebrigu, nepostivanje izricitih zelja ili bilo sto drugo. Ali treba shvatiti gdje ides ( da, i da si HR i prije se informirati o stanju u rodilistu) i svoja ocekivanja uskladiti sa situacijom.
    Meni strasno ide na zivce prekenjavanje oko bolnicke hrane i zalopojke koliko je losa i da zene malte ne umiru od gladi u bolnicama. Ma dajte, cisto preseravanje...

Takoder mi se ne svida ovo apeliranje na odlaske na porod izvan Hr. Mislim da bi bilo bolje smisliti kako pomoci da se Hr rodilista dignu na visu razinu ( sto Rode vec i ovako hvalevrijedno rade), nego tjerati zene da radaju vani.

Osoblje foruma apricot's Avatar

Quote Originally Posted by ani4 View Post
    Meni strasno ide na zivce prekenjavanje oko bolnicke hrane i zalopojke koliko je losa i da zene malte ne umiru od gladi u bolnicama. Ma dajte, cisto preseravanje...
    Mislim da nijedna od onih koje ozbiljno kritiziraju sustav, ni u jednom trenutku ne pomisli na hranu, poderane spavaćice, krevete koje škripe... pa čak ni na ruinirane kupaonice (što bi trebao biti minimum higijenskih uvjeta).

Uvijek sve govorimo samo o tretmanu; nitko ne traži ni satenske plahte, niti misli da su nam liječnici neobrazovani...
    Sve što se traži se, zapravo, svodi na ljudski odnos i poštivanje druge strane.
    To nije nešto za što treba novac niti ikakav drugi angažman.
    Ponekad je dovoljan samo kućni odgoj.

AndrejaMa's Avatar

Quote Originally Posted by apricot View Post
    da, upravo tako, ali to onda nije problem države, već pojedinca.

Jer sve polazi i od nas samih. Nikada nisam doživjela, ako sam ja imala pozitivan stav na negativan, da je odgovor bio negativan.
    Ako dođete do službenika na šalteru koji je mrgudan, samo mu se nasmješite i poželite dobar dan i imajte pozitivan stav. I on će promjeniti svoj stav.

Mojca's Avatar

Quote Originally Posted by AndrejaMa View Post
    da, upravo tako, ali to onda nije problem države, već pojedinca.

Jer sve polazi i od nas samih. Nikada nisam doživjela, ako sam ja imala pozitivan stav na negativan, da je odgovor bio negativan.
    Ako dođete do službenika na šalteru koji je mrgudan, samo mu se nasmješite i poželite dobar dan i imajte pozitivan stav. I on će promjeniti svoj stav.

Želiš reći da bi se žena u trudovima trebala nasmješiti svakom tko joj uđe u rađaonu i šarmirati ga, ne bi li taj postao dobre volje?
    Pa zar nije bolničko osoblje to koje bi trebalo "prvo pokazati pozitivu" i svojim stavom olakšati rodilji?

Tehnika je primjenjiva na šalteru... ali u rađaoni... ne znam. Nemam iskustava, pa ne mogu ništa tvrditi... ali čini mi se da ne.

cowgirl's Avatar

Mislim da nijedna od onih koje ozbiljno kritiziraju sustav, ni u jednom trenutku ne pomisli na hranu, poderane spavaćice, krevete koje škripe... pa čak ni na ruinirane kupaonice (što bi trebao biti minimum higijenskih uvjeta).

Uvijek sve govorimo samo o tretmanu; nitko ne traži ni satenske plahte, niti misli da su nam liječnici neobrazovani...
    Upravo tako, nije potreban nikakv novac da se predstavi, zamoli, objasni.

A ovo impliciranje da su žene koje idu vani roditi sebične je smiješno. Možda su bile na x akcija za poboljšanje uvjeta u rodilištima, uložile x sati svog slobodnog vremena na edukaciju i što bi sad trebale, pomiriti se sudbinom i pognuti glavu, jer eto, ovdje se gotovo ništa nije promijenilo. Pa valjda svatko ima pravo izabrati za sebe i svoje dijete ono što misli da su najbolji uvjeti.
    Još uvijek imamo slobodu izbora ili se varam?

Da, bilo bi idealno da pristojne uvjete (ne mislim pod time na plazme i sl. u jednom privatnom rodilištu) možemo dobiti u svakom rodilištu u Hrvatskoj.
    Nažalost, to je većinom stvar sreće. A vjerojatno i različitih očekivanja. Moja su, da me se ostavi na miru dok je sve u redu i da mi se ne utječe umjetno na porod. Netko želi upravo obrnuto. Oboje bi, uz obrazloženje mogućih negativnih posljedica, dakle uz informirani pristanak, trebalo biti moguće.
    Ne tvrdim da je moj uzorak statistički relevantan, ali je zabrinjavajuće da se baš u svakom bolničkom porodu za koji ja znam, barem u nekom dijelu moralo intervenirati.
    Lažem, jedna frendica je prije 15 godina rodila potpuno neometano, sama i uplašena. Bila je jako mlada prvorotka i nisu joj vjerovali da rađa kad ih je zvala u box. Ostali su piti kavu. Ali zato je prošla bez epiziotomije .

slažem se, hranu sam jela punom parom, ko da je stigla dostavom iz restorana "Didov san", spavaćicama s rupom sam se smijala, to su mi detalji ko iz filmova Emira Kusturice, fali još koji pivac i baba, ali to je to...ne zanimaju me ni plahte, ni škripeći kreveti...zar uopće škripe?pojma nemam.

No, ono što je mene potrefilo, sva tri puta, samo svaki put na drugačiji način (to i jest jad -nikad ne znaš šta te i tko te čeka) je to da liječnicima visoko obrazovanje služi kao pokriće za poniženje rodilje, "neznalice" (gospođo, vi niste školovani za ovo!dobro, valjda nisam školovana ni za roditi, Monty Python), da tri divne, susretljive i pune razumijevanja babice u prvoj smjeni odjednom zamijeni luda, drska babuskara koja stigne u trećoj.... da prva smjena čeka prirodni tijek poroda, ali se onda pojavi neki lik iz bogzna koje priče koji gurne ruku, prokine vodenjak i spiči drip uz obavezno nametanje krivnje ako ti ne bi jer "ugrožavaš dijete", kad se zakomplicira jer se dijete ne zarotira, a ne daju ti da se dgineš p ačekaš u najgorim mogućim trudovimajoš četiri sata primarijusa koji dolazi tek u noćnu smjenu jer jedino on zna zarotirati dijete, da ga ipak možeš roditi ...ne da mi se dalje, to su miksane kombinacije sa sva tri poroda, no stvar je ista:

Fraza jest, stvarno je fraza, ali ovdje je istinita - ne funkcionira sustav.

To znači da ne možeš sa sigurnošću znati u većini rodilišta kako imaš izbora i da ne znaš šta te čeka.
    Hoćeš li moći reći što želiš, prirodno, bez ili sa ovim, epiduralnu, hodanje, skakanje, ležanje...jednostavno, da u tom protokolu postoje mogućnosti za koje ne moraš unaprijed tražiti ili plaćati vezu, moliti Boga, meditirati ili vizualizirati, da jednostavno možeš mirno i sigurno, s pouzdanjem, barem s te strane ići bez neizvjesnosti roditi (jer ovaj drugi dio, neizvjesnot poroda sama po sebi se podrazumijeva, i onog prirodnog i "neprirodnog", ali ne mislim na to).
    Jednostavno, da znaš da će te ljudi uvažavati jer im je uvažavanje rodilje dio protokola.

Osoblje foruma apricot's Avatar

Quote Originally Posted by Nena-Jabuka View Post
    Jednostavno, da znaš da će te ljudi uvažavati jer im je uvažavanje rodilje dio protokola.

dorotea24's Avatar

evo vidiš koliko sam te čitala stekla sam dojam da ti uvijek trezveno pišeš o toj tematici. ne volim nerealna napuhivanja i zaključivanja kako generalno ništa ne valja na temelju nekih slučajeva i generalnog blaćenja svega, gledanja samo crnog, a ne ukazivanja i na pozitivne stvari, a upravo dosta ljudi ovdje tako radi. da, na ljubaznost sam i ja mislila, ali ne želim reći da su svi neljubazni, naprotiv. mislim da je većina liječnika ipak normalna nego je zabrinjavajuća činjenica da ima i onih koji su prilično bezobrazni u načinu ophođenja. uzrok je upravo u tome što ti govoriš, da im sustav to dozvoljava, no ja nikako ne bih rekla da je onda stanje generalno takvo jer nije.
    moramo pri tome gledati i na naše uvijete. kad sam išla na pretrage, ne samo u vezi trudnoće, srela sam dosta liječnika koji nisu bezobrazni, ali jednostavno imaju takav tempo da ne stignu biti pristojniji. kad pogledam te naše odijele pa ti liječnici rade tolikim tempom da mi se zavrti u glavi. polazim od sebe, kada sam u gužvi prvo gledam da obavim posao kako treba, a onda sve ostalo, a što mislite kako je kada si po cijele dane u takvom grču. to više nije stvar do čovjeka nego do pretrpanosti sustava. vjerujem da u austriji nije tako upravo stoga što imaju bolje uvijete.
    a većinu stvari o kojima danci-krmed piše ja bih okarakterizirala kao iznimke, a ne pravila.
    evo neki dan mi je prijateljica imala tešku operaciju, doktor je dao sve od sebe i sve je uspješno prošlo, kasnije se zauzeo za nju da što prije iz šok sobe ode na odjel, da u što kraćem vremenu ode kući, nabavio je nekakve lijekove koji još uvijek nisu stigli u hrvatsku, ali kad joj je davao informacije sve je nekako na brzinu i šturo rekao. sigurno ne zato što je bezobrazan ili neodgojen, nego jednostavno čovjek nema vremena za to. to je moje mišljenje.

dorothea, shvaćam šta pričaš, ne radi se o neljubaznosti liječnika generalno, svugdje...meni su redom dobri, svi moji, od primarne pa dalje...onda naiđe neki svemirac tu i tamo, ali dobro...

No, u rodilištu, isto ko što kaže apri, što je najtragičnije, ja sam njima isto bila "netko", u smislu koga se boje jer bi im mogao zapapriti, ako hoće, i onda se ta cijela prva smjena ulizuje, ali onda glavni doc ode popodne raditi u privatnu kliniku (ja još ne rodim u njegovoj smjeni, ah, šteta) a stigne neki stažist, pa neka posve nesposobna doktorica,
    onaj glavni iz prve smjene ju zove telefonom - je li gđa rodila? ona se uzmuva, ne znaju kako izvući taj porod, stažist bahat i oduran, ona nesposobna, glumi da zna, a ne zna, pa čekaju stariju službu, ali tek navečer, da spasi stvar jer su oni sve zabrljali s ogromnom količinom dripa, a dijete zapelo u izgonu, ja u deliriju od bolova, bez mogućnosti da više i glasa ispustim (ionako šutim cijelo vrijeme)...samo s mislima kako će ih to koštati, debelo koštati, kako ću ih satrati, samo kad se oporavim, tamo gjde ih najviše boli, jedino mi žao onog doca s početka priče koji je, eto, morao otići s posla, pa je sve krenulo nizbrdo...

Ovo sve zvuči zbrčkano, ali je tragično što je to sve i bilo nenormalno zbrčkano, što bezglava ekipa radi svak po svome, a rodilja je tamo neki usputni faktor, šta uopće tu radi, otkud ona ovdje? valjda bi i dijete trebao roditi neki stroj, bilo bi im puno lakše.

Sreća njihova da sam se ipak savladala (neka zahvale Bogu što kršćanstvo ne dozvoljava osvetu, makar i pravednu), odnosno da sam taj dio silne, silne gorčine svela samo na istresanje tu po forumu, a ne tamo gdje bi oni koji su to zaslužili nastradali samo tako jer su napravili toliko medicinskih, stručnih grešaka (koje sam i tada znala, a naknadno istražila) da je to strahota.

Da sam se uvjerila kako taj sustav, taj cijeli protokol, normalno funkcionira, a da su incidenti, nespretnosti, neznanje, ponižavanja, nemar i neljubaznost samo slučajnost, ne bih imala PTSP.

ani4's Avatar

Ma nisam tu konkretno uopce mislila na ovaj topik, cak niti na ovaj forum. Na nekim drugim mjestima se raspravljalo nasiroko o tome kako je hrana losa i da, o tim famoznim spavacicama koje nemaju gumbe...

zmaj's Avatar

Znala sam da idem u bolnicu, a ne u hotel sa 5 zvijezdica gdje ce mi ljubiti noge, klanjati mi se i skakati na svaki moj mig.
    i ja sam znala da idem u bolnicu
    bar onaj drugi put
    pa sam se dobro oboružala
    nisam tražila da mi se klanjaju il ljube noge. nisam Bog
    al pošto sam ljudsko biće, tražila sam dostojanstven odnos a ne da se o meni govori ko o stvari i da se prema meni tak odnosi
    Nisu me drogirali kada sam rekla da ne zelim lijekove, nisu me brijali niti klistrirali jer sam rekla da to ne zelim, setala sam sve dok sam mogla stajati na nogama.
    i ja sam rekla da ne želim to i to i to (klistir, brijanje, epi...)
    pa me većina gledala ko da sam s marsa pala
    i još mi se non šalatno ušetavala u boks s vječito istim pitanjima "pa kaka vi to mislite nećete epi...", il prije toga klistir itd....
    hodala sam isključivo jer sam to zahtijevala i jer sam tražila "onog" doktora za kojeg sam znala da ima manire ljudske osobe...
    ostale, bar one u sobi sa mnom, uglavnom nisu imale tu "privilegiju" hodati il čak (ma zamisli) pojesti čokoladicu i piti vode
    Ne znam, cini mi se da zene dolaze na porod sa prevelikim ocekivanjima
    jedino očekivanje koje sam imala jest pravo na dostojan tretman, pravo na dogovor sve dok je sve uredu...
    nisam bila izbriljiva ni kod hrane, ni kod ne/čistoće sanitarnih čvorova ....

zmaj's Avatar

Quote Originally Posted by dorotea24 View Post
    oprosti, ali ovo je stvarno onako.... nemam riječi, pretjerala si
    meni osobno to nije pretjerivnaje
    osobno samtram da je to ugl rutina hrv rodilišta
    uredu. napisano je u dramatičnom tonu
    vjerojatno bi smirenije zvučalo kad bi bilo pisano u shemi "a sad ćemo vam napraviti ovo, dati ono..." i sl...
    e to bi onda bio pravi hladni racionali opis rutinskog medikaliziranog poroda hrv rodilištima
    pravi bolnički porod
    kom paše, nek izvoli
    kom ne....

n.grace's Avatar

Tek sam sad počela čitati temu, reći ću sljedeće - vjerujem da je ovo najgori post koji sam ovdje pročitala proteklih godina. Pravo ohrabrenje i melem za oči i uši ženama koje se spremaju na porod ovdje, a takve su u velikoj većini.
    Dobro da uopće itko iz naših rodilišta izađe živ. Nevjerojatno.

Osoblje foruma blackberry's Avatar

Quote Originally Posted by n.grace View Post
    Tek sam sad počela čitati temu, reći ću sljedeće - vjerujem da je ovo najgori post koji sam ovdje pročitala proteklih godina. Pravo ohrabrenje i melem za oči i uši ženama koje se spremaju na porod ovdje, a takve su u velikoj većini.
    znaš kako ja shvaćam ovaj post....
    npr...kad sam se ja pripremala za prvi porod...sve su ove činjenice bile meni i tad poznate...i bolje da jesu. makar meni.
    i uporno sam godinama svih ispitivala kako im je bilo na porodu.
    i sad to radim.
    ja sam željela znati zaista kako je. a ne da me se bodri u stilu, svaka je rodila pa ćeš i ti. to mi ide na živce.
    ako znam na šta mogu naletiti, onda se za to mogu i spremiti.
    a postoji velika vjerovatnost da te zadesi bešćutnost. a zaključili smo da je jako bitan stav koji rodilja ima prema svemu.
    stoga, po meni te informacije ne mogu odmoć.
    slažem se da te mogu uplašit, ali to nije razlog da zatvoriš oči pred njima.

i da...još nešto sam zaboravila.
    i ja sam bila sklona mišljenju da puno toga ovisi o "razmaženosti" rodilje. ali, moj se život potrudi uvijek pokloniti mi prave lekcije, pa tako sam i tu odradila na svojoj koži.
    a za mene je iskustvo majka znanja.
    zato je dobro znati da ne ovisi sve o tebi kad ulaziš u rodilište. i da ne možeš ti biti kriva za svu tu bešćutnost.
    da bi bilo jako dobro imati čvrsti stav o porodu, kad nema komplikacija naravno.
    da je u sve upućena osoba koja je pored tebe, da se ona za tebe zauzme, da ti ne moraš.

uglavnom, želim reći da je bolje znati da ožeš naletiti na svašta i biti na to spreman, nego da te potapšam po leđima i kažem ti ma bit će sve ok...
    tako ja na to gledam...
    ali to sam ja...
    možda netko više voli ne znati....ne znam.

zmaj's Avatar

Quote Originally Posted by blackberry View Post
    zato je dobro znati da ne ovisi sve o tebi kad ulaziš u rodilište. i da ne možeš ti biti kriva za svu tu bešćutnost.
    slažem se
    često čujem kak npr žena nikad ne može biti kriva što je dobila šamar od supruga
    nema veze koliko je kokodakala, kakva je oštrokonđa i sl
    pa čak da je i ona njega prva zveknula to nipošto ne znači da joj on smije vratiti

a onda ovdje pročitam da si rodilje često same znaju biti krive jer se nisu smješkale, šutile, bile ponizne,pokorne,poslušne (be 3p ha ha) i što već sve ne
    jer da sve to jesu, ma garant bi se prema njima dobro odnosili

a onda pročitaš priču Nene Jabuke (njeme poput ribe) i horora kojeg su joj priuštili stručnjaci bez da su za to imali med uporište
    il priču blackberry i famoznom dr A i njegovom iživljavanju nad polugolom ženom raširenih nogu (oprostite na doslovnosti al to je istina)...

..
    i sve te priče me podsjećaju na priče žena iz moje okoline, na borbu koju sam i sama morala izvojevati..
    i dođem i muka i žao mi je...

i ne, nije ovo pljuvačina ovo je oplakivanje surovosti i težnja za promjenom

oka's Avatar

znaš kako ja shvaćam ovaj post....
    npr...kad sam se ja pripremala za prvi porod...sve su ove činjenice bile meni i tad poznate...i bolje da jesu. makar meni.
    i uporno sam godinama svih ispitivala kako im je bilo na porodu.
    i sad to radim.
    ja sam željela znati zaista kako je. a ne da me se bodri u stilu, svaka je rodila pa ćeš i ti. to mi ide na živce.
    ako znam na šta mogu naletiti, onda se za to mogu i spremiti.
    a postoji velika vjerovatnost da te zadesi bešćutnost. a zaključili smo da je jako bitan stav koji rodilja ima prema svemu.
    stoga, po meni te informacije ne mogu odmoć.
    slažem se da te mogu uplašit, ali to nije razlog da zatvoriš oči pred njima.

i da...još nešto sam zaboravila.
    i ja sam bila sklona mišljenju da puno toga ovisi o "razmaženosti" rodilje. ali, moj se život potrudi uvijek pokloniti mi prave lekcije, pa tako sam i tu odradila na svojoj koži.
    a za mene je iskustvo majka znanja.
    da bi bilo jako dobro imati čvrsti stav o porodu, kad nema komplikacija naravno.
    da je u sve upućena osoba koja je pored tebe, da se ona za tebe zauzme, da ti ne moraš.

uglavnom, želim reći da je bolje znati da ožeš naletiti na svašta i biti na to spreman, nego da te potapšam po leđima i kažem ti ma bit će sve ok...
    tako ja na to gledam...
    ali to sam ja...
    možda netko više voli ne znati....ne znam.
    Ma šta da kažem, sve potpisujem !

Ma naravno lijepih iskustava, onih super i onih podnošljivih, loših...ima svega...

Ali još je uvjek lutrija, a najviše za prvorotke jer večina nas je vjerovala doktorima, osoblju i smatrala
    da ako mi previše ne kompliciramo da oni znaju najbolje, ali nije tako, stvarno nije tako.
    A takvih prvorotki će uvjek biti jer tek sa iskustvom i proživljenim porodom shvatiš neke stvari, a da
    bi se loša iskustva prvorotki svela na minimum treba nešto promijeniti.

Prirodan porod, humaniji pristup rodilji, uvažavanje rodilja....da ne nabrajam znate već sve...
    e onda bi i te prvorotke u stvari dobile u bolnicama ono što u stvari misle da se podrazumijeva...

Koliko samo naslova ima po novinama, koliko slučajeva po sudovima....
    npr. kad je bio prvi carski i doktor savjetuje drugi carski pa se ipak na kraju odluče da će ići na drip i to BEZ
    odobravanja rodilje i dogodi se najgori scenarij, ruptura i u opasnosti su i žena i dijete...

Pa šta je sa onom ženom kojoj su bubreg prišili...ma strašno...

Ja sam recimo kao prvorotka došla u bolnicu sa trudovima u pravilnim razmacima, ali premalim,
    ok mogli su me ili poslati doma (jer su razmišljali i o tome) ili me staviti na odjel pa da vidimo da li će tu biti čega ili ničega.
    Ali ne oni su ajde da to riješimo, prokinuli mi Rodu znala nisam, za ovo što znam danas znala nisam, a ne informiranih prvorotki ima hrpu
    i dolaze nespremne puštajući se u doktorove ruke.
    Naravno da ne završi sve crno i najgore, ali u večini slučajeva završi umjetno potaknuto i pod dripom rođeno....što ima i svojih posljedica..da ne duljim više.

Ima toga puno, a ta stanja sigurno nisu proizašla iz činjenice da su odnosi i povjerenje doktor pacijent normalni, iz činjenice
    da se poštiva rodilja i njen prirodni tijek trudova...itd.
    To su najgori scenariji pred kojim ne smijemo zatvarati oči i jesu rezultat stanja u rodilištima i našim zakonima.

zmaj's Avatar

vidiš, meni taj post baš jasno i bez dlake opisuju rutinu u hrv rodilištima
    dakle, ne da je uvijek tako 100%
    al da je većinom

i ne znam zašto to treba skrivati il ne govoriti o tome isl

no kako svi im manje više simpatiziramo političku korektnost
    onda je i Danchi valjda trebala politički korektno opisat bijedu naših rodilšta
    i sve bi bilo za 5
    eventualni komentar bi bio da se uvijek može na bolje i da nije sve tako crno .. što eto jest isitna..univerzalni odgovor

još

Nena Jabuka
    drago mi je što ste nakon cijele priče ipak dobro prošle
    uh
    Last edited by zmaj; 10.10.2011 at 10:50.

Beti3's Avatar

n.grace, mogu te samo potpisati.
    I opet reći da je ovo kako Danci_krmed opisuje izrazito subjektivan opis. I da je roditi u hrvatskim rodilištima lijepo. Bilo subjektivno ili ne.

Quote Originally Posted by Beti3 View Post
    n.grace, mogu te samo potpisati.
    I opet reći da je ovo kako Danci_krmed opisuje izrazito subjektivan opis. I da je roditi u hrvatskim rodilištima lijepo. Bilo subjektivno ili ne.
    Koliko god te poštujem (a poštujem te jer mislim da si pametna, s x drugih tema),

mislim da mi stvarno možemo izraziti samo subjektivan stav, a tek nakon prikupljenih jako puno subjektivnih iskustava donijeti neku ocjenu, barem približno objektivnu i realnu i statistički valjanu.

Izjava - "Roditi u hrvatskim rodilištima je lijepo" ne može biti objektivna ocjena stanja, manjka joj riječ "meni", treba biti u prošlom vremenu i nekima je višak množina .

Dakle, beti kaže -"roditi u hrvatskim rodilištima (pretpostavljam da si bila u više njih više puta) meni je bilo lijepo.

A Nena kaže - "roditi u hrvatskom rodilištu (bila samo u jednom 3 puta) meni je bilo ružno.

Tek kad se prikupi jako puno nena i jako puno beti može se ocijeniti je li u hrvatskim rodilištima roditi lijepo ili manje lijepo, većini, ili većem broju žena, u usporedbi s nekim drugim rodilištima, boljima, naravno, ne s onima u centralnoj Africi.

Beti3's Avatar

Quote Originally Posted by Nena-Jabuka View Post

Dakle, beti kaže -"roditi u hrvatskim rodilištima (pretpostavljam da si bila u više njih više puta) meni je bilo lijepo.

A Nena kaže - "roditi u hrvatskom rodilištu (bila samo u jednom 3 puta) meni je bilo ružno.
    Morate znati da je meni osnova sasvim druga nego gotovo svima vama. Meni je bit poroda dobiti dijete. Zato su moji stavovi drugačiji.

Ja znam što znači posve prirodan porod, bez lijekova, bez prokidanja vodenjaka ( sam puknuo doma, a da bar nije), na termin, bez dripa, bez epiziotomije, ali u konačnici i bez djeteta.
    Zalud sve, uključujući i empatiju i osmijeh i sućut i blage riječi...zalud sve kad nema one po koju ste došle.
    Idući put sam dobila kompletan tretman (osim epiziotomije), indukcija, ručno otvaranje, elektrode na bebinoj glavici...i bebu živog i zdravog na ruke.

OK, ja sam onaj 0,01% u statistici. I idući put sam išla u isto rodilište. I bilo je još bolje, brže i lakše. I oni su bili još bolji. I nije me briga kako ćete me shvatiti. Meni je porod u Hrvatskoj OK.

zmaj's Avatar

Morate znati da je meni osnova sasvim druga nego gotovo svima vama. Meni je bit poroda dobiti dijete. Zato su moji stavovi drugačiji.
    možeš li mi pojasnitia
    jel to znači da prema tvom mišljenju sam porod, tijek, može biti kakav god, i dobar i loš, glavno da se dijete rodi zdravo i/ili općenito zdravo??

Majuška's Avatar

ti stvarno misliš da je nama ostalima neka druga poanta poroda?

OK, intimno je ali često spominješ svoje nesretno iskustvo - da li ti misliš da je kod kobnog kraja jednog od tvojih poroda bilo ikojih faktora koji su mogli utjecati na pozitivan ishod, na život?
    Pokušavam, najiskrenije, shvatiti iz kojih cipela pišeš. ne moraš odgovoriti ako ne želiš

Moram samo dodati da iako često spočitavaš da se na ovakvim temama tjera strah u kosti mladim rodiljama mišljenja sam da tvoji postovi na gotovo svakoj temi još više utjeravaju strah u kosti. Najiskrenije.
    Ispada da si sve napravila po PS-u, došla u bolnicu, predala se u ruke doktorima sa puno povjerenja a ishod je bio ...

Tu mi je sve nejasno

a tko bi onda trebao pisati takve dramatične postove?
    postove koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnima?
    aktivističke i pozivajuće?
    tko?
    mislim osobno da takve postove ne bi trebao pisati nitko

.
    jer sve nabrojano nije realno stanje naših rodilišta
    to su incidenti koje bi se trebalo sankcionirati (mislim na vrijeđanje)
    koliko znam u zg se u većini rodilišta može doći s partnernom na porod
    ne guraju svi ruke u vagine kako im se sprdne
    ali kada ja čitam ovaj post zaključujem da je pravilo da se žene vrijeđa, da se žene tretiraju kao neuračunljive da im maltene i čistačice rade vaginalne preglede....

meni se to ne sviđa
    nisam ginekolog
    nisam babica
    ali da jesam ne bi se lijepo osjećala to čitajući
    jer većina tih ljudi rade svoj posao s ljubavlju, pažnjom i odgovornošću
    da s odgovornošću, mada bi se po ovom postu moglo zaključiti da im se živo fućka
    nije istina

istina je da bi mnogi taj posao trebali raditi s više ljudskosti, jedan osmjeh puno znači
    lijepa riječ

mijenjati stvari da
    ali to raditi na taj način da vrijeđaš one od kojih očekuješ suradnju?
    ne znam baš

ispričavam se dragim korisnicima i korisnicama da nažalost, ja nisam toliko fina da ću šutjeti kad netko nekog drugog gazi, u priči, u tom trenutku ili u nekom sustavu. potporu ću dati svakoj ženi i svakoj osobi koja to želi i treba, prihvatiti što god netko želi za sebe i što je najbolje za nju ili njega, ali šutjeti dok se sustavno žene maltretira, sori to ne mogu. ako vi možete, svaka čast. lakše je nekima čaškati po forumu nego nešto konkretno poduzeti.

ako želite drugu moderatoricu, slobodno pitajte da me maknu admini foruma.
    patetika

Beti3's Avatar

Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post

ali kada ja čitam ovaj post zaključujem da je pravilo da se žene vrijeđa, da se žene tretiraju kao neuračunljive da im maltene i čistačice rade vaginalne preglede....

meni se to ne sviđa
    nisam ginekolog
    nisam babica
    da s odgovornošću, mada bi se po ovom postu moglo zaključiti da im se živo fućka
    nije istina

istina je da bi mnogi taj posao trebali raditi s više ljudskosti, jedan osmjeh puno znači
    lijepa riječ

mijenjati stvari da
    ne znam baš

Nemam što drugo nego potpisati od riječi do riječi.

meni se to ne sviđa
    nisam ginekolog
    nisam babica
    nije istina

lijepa riječ

mijenjati stvari da
    ne znam baš

patetika

znaš što mene jako nervira...to što nigdje nisam naišla na veći bezobrazluk i nepoštivanje do javnih službi...
    evo stvarno...
    pa koji se privatnik tako bahato odnosi prema strankama?
    ponašaju se kao da im nitko ne može ništa.
    zašto je to tako?
    neke stare navike, ili?

ja bih samo voljela znati odakle tim ljudima pravo vrijeđati mene npr.? tko im ga je dao?
    i to pitam najiskrenije, uopće ne provociram.
    dapače, sasvim pristojno funkcioniram sa svima s kojima se može razgovarati.

nitko ne voli da ga se napada, ni da ga se tlači, ni da ga se omalovažava.
    meni u svakom slučaju blaže zvuče Dančine riječi neg što me bole njihova djela.

Mojca's Avatar

pa koji se privatnik tako bahato odnosi prema strankama?
    Podobnik.
    Zastrašuje, viče i ne odgovara na postavljena pitanja.
    U suzama sam izašla iz ordinacije.

Quote Originally Posted by Mojca View Post
    Podobnik.
    Zastrašuje, viče i ne odgovara na postavljena pitanja.
    U suzama sam izašla iz ordinacije.
    eto vidiš...
    ja sam imala neku lošu vibru...pa nisam tamo otišla roditi...
    a razmišljala sam o njemu...

ja se slažem. ima i privatnika...ali u znatno manjoj mjeri. makar se meni tako čini.
    jer, kao da jednima i drugima posao ne ovisi o istoj stvari. to su, naravno, moja iskustva.
    i na kraju, plaćam doprinose...a kad mi nešto treba uvijek tu uslugu platim. i ponekad me to naljuti.

Deaedi's Avatar

meni se to ne sviđa
    nisam ginekolog
    nisam babica
    nije istina

lijepa riječ

mijenjati stvari da
    ne znam baš

patetika
    Potpis. I ostale postove potpisujem a do ž.

Najlakše je generalizirati i patetično se vrijeđati.

zmaj's Avatar

jesi li pročitala na podf. nakon poroda - što vas je smetalo...post od, tada babinnjače, koja se u jednom rodilištu naslušala takvih gnjusoba izrečenih ko na traci ženama koje rađaju...pročitaj.
    čula je sve to jer su babinjače i rađaona tik jedna do druge.. sve to u ne samo jednoj smjeni.

ono što ja shvaćam jest da u svakom rodilištu ima takvih idiotarija

e sad, koji je točno omjer, ne znamo ni ti ni ja
    pa sad ispada da i jedna i druga strana generaliziraju

eto, meni se baš čini da ti u ovom postu generaliziraš da to nije realno stanje naših rodilišta

jer ak nije, kako to da je blackb naletila na svom porodu na čak tri negativna dr??
    valjda se cijela kritična negativ grupa bezobraznih dr iz cile Hr našla u tom trenutku na njenom porodu

no ja sam sigurna da to nije moguće
    jer su se u jednu hladnu noć pojavile tri med osobe (nisu te od bb ) na mom prijemu (2dr, 1primalja) koje su se ponašale kao hijene prema svom plijenu uvjetujući moju zaista potrebnu hosp. (preekl.) rutinskom obradom tipa brijanje (do klistira nismo uspjeli doć ni u teoriji..zapeli na tom "kak vi to mislite nećete brijanje???")
    izašla sam
    a sve to imam u povijesti bolesti
    ....

ja sam doživjela vaginalce na drugom porodu samo od str jednog dr i to jer smo se mrvu znali (vidjeli se par puta, na uzv i sl..prek jednog dr)
    al reci mojoj kumici koja je doživjela vaginalce od strane više dr bez da ju je ko što pitao
    računam da se radi o bar tri dr...ne znam koliko ih ima u smjeni
    a ona je samo razočarano opisno konstatirala da je svak upada kak je htio

zbog svega toga i ostalih iskustava iz moje okoline
    eto ja "generaliziram" bar u vidu spominjanja pojma tj rečenice "većinom se u našim rodilištima nehumano odnose prema rodiljama uz prečestu uporabu intervencija kad nema indikacija.." tako nekako, razumjet ćeš

eto, baš je naša Danci od dva poroda dva put doživjela ponižavanje i gle čuda, to je 100%
    a kad bi takvi "uleti" bili samo rubni il izolirani, pa ne bi onda mogli imati takva iskustva u tako mnogo žena i to ne samo pri jednom porodu

zmaj's Avatar

Quote Originally Posted by zmaj View Post

a ona je samo razočarano opisno konstatirala da je svak upada kak je htio
    htjela bih se nadopunit
    pitanje je - koliko je to med osoblja bilo, mislim brojčano
    i ak su uletavali njoj tako
    nije li onda opravdano sumnjati da je to ugl njihova rutina???