Nena-Jabuka prvotno napisa
Bio je specijalizant, na specijalizaciji, kako reče "malo sam u Petrovoj, malo na Sv. Duhu", no meni toliko mrzak (toliku naduvenost rijetko srećem) da mi žao tipkati tu dugu riječ za njega, pa ga prozvah stažistom. No, bila je tu i doktorica, viša, iznad njega, no pokazala se vrsnom neznalicom (bez brige, sve sam te postupke naknadno istražila kod kolega iz njihove struke), nije znala šta bi pa je samo pobjegla i čekala ili da odemo na carski ili da dođe iduća smjena (dakle, od 16 do 19, 30) pa da dr. Habek riješi stvar.
No, čak nije ni htjela reći Habeku da je tu nešto problematično nego je za njim trčao po boksevima moj muž, moleći ga da nešto učini.
Znam ja vrlo dobro kako funkcionira njihova hijerarhija, i tko komu što smije reći, no kad se sastanu bahatost i neznanje, a s tim apsolutno neuvažavanje činjenice da rodilja možda ipak nešto zna o sebi, o prethodnom iskustvu poroda, o tome što je pokazao to jutro UZV (da dijete nema dobru rotaciju glavice) ,
onda znaš kako ti je pao grah.
Bilo tko od vas, koji zna bilo kojeg porodničara, neka samo upita najobičniju činjenicu iz rađaonice, propisanu protokolom - koliko se smije čekati da žena, čiji je cerviks potpuno otvoren, potpuno, s najjačim mogućim trudovima, koji ne daju ni sekudne predaha, pod nenormalno visokom dozom dripa, čeka na izgon. Koliko? Jesu li sati u pitanju? Četiri, pet, šest? Naravno da ne.
Ali, ne bih uopće više o tome, ima puno gorih slučajeva, s teškim posljedicama, ovdje se sve završilo dobro.
I ima i puno boljih, običnih, odličnih iskustava.
Izgleda mi jako dobro baš prikupljanje tih podataka u zaista kvalitetnom istraživanju, to je bar neki papirnati, egzaktan početak za traženje promjena,
inače ostajemo samo na pojedinačnim slučajevima kakvih je masu,
i stalnom riziku da se kao takvi proglase nevjerodostojnima.