Sretno, orline, mislim da ti je sve dobro rekao.
Sretno, orline, mislim da ti je sve dobro rekao.
Joj, s tim Metformin sopaju tu u Americi valjda lopatom. Cudi me da mi ga nitko nije nudio, ono, cisto da se nadje. S druge strane, ovaj nas tzv. dr House ne daje nista. Ni visak testova, ni lijekove... ono, nula bodova za sve iz kategorije mozda.
Meni u neku ruku pase jer ne volim sva ta cuda, ali vjerojatno ce mi jednog dana biti sudjeno. Steta jedino sto sam provela ovih nekoliko godina na antibebi... vjerojatno mi nisu trebale.
Inace, nije bas neka generalna bedara zbog ova cetiri neuspjela ciklusa. Ono, malo me uhvati jad i bijeda na jedan dan, a onda sve ispocetka. Jedino bih rado neki fast forward gumbic pa da dodjem od 1DC do ovulacije u par dana, i onda isto tako od ovulacije do ... novog testa.
no koliko znam da metformin nije bas dobar za one s losim rezervama..?
Stvarno, spodoba?
Ja nisam znala tu info. Kako misliš da šteti, pošto ja baš pijem veliku dozu, 2x1000
u smislu da se negativno odrazava na AMH
http://www.endocrine-abstracts.org/e...ea0012oc23.htm
no koliko kuzim da kod PCOS pacijentica taj metmorfin nije problem jer je AMH tako i tako visi..
Cure pomoć, možda sam fulala ali vidim da ste sve vadila AMH
trebam ga i ja napraviti, po preporuci dr.
u Vinogradskoj se plaća
gdje se vadi na uputnicu?
kakva je procedura?
palček, na VV ide na uputnicu (pretpostavljam da treba nazvati), vadi se bilo koji dan ciklusa.
ma poslala sam mail prvo u Merkur i evo odgovora
Obratite se na bolnicu Vuk Vrhovec ili na broj 01/2253-423, šalter ginekologije za više informacija.
ok nazovem ja danas taj broj i kaže žena meni zovite kućni -444, ok zovem ja taj broj i kaže meni na tom broju mi to ne radimo
(kako se ne javljaju tipa Merkur izvolite, nisam ni skužila koga sam dobila, samo sam čula NE radimo to)
u Vinogradskoj rade i treba doći 1-3 DC i plaća se 266kn (mislim ako mogu izbjeći plaćanje, rado bi ga izbjegla)
Palcica, brojevi na VV počinju sa 2353, a ne sa 2253, možda je u tome greška. Šalter za naručivanje za endokrinologiju je 2353 904, pa probaj njih zvati i pripremi se da ih se teško dobije.
laboratorij Vuk Vrhovec za AMH: 23 53 883, već 31.10.2011 bi imali termin......
ovo je konačno dobar broj, jako ljubazan gospodin se javio i ide na uputnicu.
uspjela sam se naručiti
Obratite se na bolnicu Vuk Vrhovec ili na broj 01/2253-423, šalter ginekologije za više informacija.
( ovo je copy/paste maila) pa sad ti budi pametan koji je pravi, a koji krivi broj
Kadauna hvala na iscrpnom odgovoru, skoro pa da si me i naručila![]()
Dakle.
Dr. sumnja na vjerodostojnost laboratorija koji je izdao nalaz AMH, iz razloga što mu se javilo par žena sa identičnim nalazom AMH (1,0), a uz relativno nizak FSH, bez obzira na raskorak u FSH/LH odnosu i visok E2.
Osim toga, postojanje i par antralaca pokazuje da je stanje bolje nego bi trebalo biti. I hope so.
Pa tako idem ponovit AMH u drugi lab.
Premda je i dalje velika sumnja da je taj AMH točan.
Utoliko, s obzirom da sam "mlado čeljade", i imam vremena probat sve varijante, idemo sa "modificiranim" protokolom.
Klomići 3-7dc 2x2 + Gonal 8-9dc + Cetroide, naravno gonal + cetroide nakon što se ustanovi da sam na Klomiće reagirala, ili pak odustajanje. Budemo vidjeli.
Na slabije doze Klomića do sad nisam reagiraa, tako da je velika sumnja hoću li reagirat na ovu veću dozu, ali naravno, dok ne probam, ne znam...
Ako to ne upali, nakon toga probat Femaru...
Nakon toga nešto drugo...
I tako do proljeća dok ne dođem na red za ljekove u nekakvoj varijanti koju budemo usput ustanovili...
Od prirodnjaka sam odustala ja prva, a dr. je na to rekao da u mome slučaju, prirodnjaci imaju manju vjerojatnost uspjeha nego domaći rad, a sa time se definitivno slažem.
Iskreno, nemam vremena ići na prirodnjake, pa propuštat puknute folikule, i sl. varijante... Sexat se mogu i doma, u takvoj varijanti mi oni ne trebaju.
I preporučio mi da pijem DHEA, ima neko ideju koji je bolji,, iskreno, ne nadam se "eliksiru mladosti", ali ako mi iti malo podigne libido, bit ću sretna
Pozz
Sweety i ja sam u dva laba ponavljala AMH. Na zalost bio je isti... Ne znam, svakako ponovi pogotovo ako doktor tako kaze ali s obzirom na tvoje cikluse, bar ono sto si pisala, nemoj se previse razocarati ako bude isti, nizak.
Klomifen+Gonal protokol je i meni preporucen, nadam se da ces lijepo odreagirati. Svaki ciklus je drugaciji pa ne mora ona prosla losa reakcija na klomice znaciti da ce opet bit tako. Kod kojeg si dr?
Ne očekujem veliku razliku, zanima me odstupanje od laba do laba. Ni dr. ne očekuje "uredan" nalaz, već nekakav eventualno "graničan".
Malo jest čudno takav okrugli broj 1,0, ali baš mi se čini da po tome spada u "nemjerljivu" skupinu.
Može varirat, gore dole, ali sitno, jako sitno...
Moj AMH je, u istom labu, bio razlicit unutar tri mjeseca. No svejedno tih 60% razlike na tako nisku brojku nije znacilo ama bas nista.
Curke, jel' vi koristite LH trakice još, mjerkate BT, pratite nekako?
Meni LH trakice uredno pozitivne na 12dc, znači O bi trebala biti na 13dc, pretpostavka.
Takva su ova dva zadnja ciklusa.
I puno puta prije, u stvari češće je ciklus uredan onda kada ne idem na UZV.
Kad slučajno idem na UZV, onda se sve "ubrzava", O je u ovom zadnjem "propuštenom pokušaju" bila na 9dc.
U svim ostalim praćenima na UZV je oko 11-12dc...
Imaju li smisla u "našem slučaju" LH trakice?
Raste li LH isto i kad je folikul prazan?
Mjerim temperaturu, koristim trakice. Sad mi je sve to skupa skroz preslo u rutinu, uopce vise ne razmisljam. Sve to skupa po preporuci naseg reproduktivca, s ciljanim odnosima na dan drugog LH plusa (uvijek imam dva za redom - http://www.fertilityfriend.com/home/35b96a/ ). Ovaj mjesec je sve nesto zbrkano jer smo bili na putu, a i prehladjena sam kao sam vrag pa mi temperatura ne stima jer spavam s otvorenim ustima zbog zacepljenog nosa.
Ne idem na UZV, nemam pojma radi li se to ovdje ikad, osim kao nuzan dio nekog postupka. Inace, jos par mjeseci ovako, a onda se trebamo javiti doktoru na raport.
ne mjerim bazalnu jer mi je to teska misija s djetetom. koje u zadnje vrijeme cesce spava u nasem krevetu.
od trakica ne odustajem.
mada brijem da nam trakice govore da ce se ovulacija vjerovatno desiti. LH trakice u kombinaciji mjerenja bazalne temperature bi mogle vise reci o tome. na stranu da je najsigurnije vaditi progesteron na 7dpo i(li) napraviti UZ da li se vidi zuto tijelo. kod prave ovulacije je tempica na dan ovulacije malo padne u odnosu na dane ispred, a onda bi trebala naglo porasti..za 0.2 stupnja ili više, uglavnom da je skok vidan. to mi je gyn objasnio, da je taj pravi skok pokazatelj da se dobro razvija zuto tijelo.
a za trakice, ja sam unazad dvije i kusur godine imala uvijek almost pozitivnu test crtu..dakle test crtica je uvijek bila za nijansu blijeđa, a ovulacija je bila. dokazano s UZ i hormonskom slikom.
u zadnja tri ciklusa mi je test crtica pravo pozitivna, čak je i jača od kontrolne..što je nadam se poboljšanje.
Ja sam odustala od bazalne, manje zbog lošeg spavanja, više zbog tuge kad bi bacila pogled na lošu sliku BT u lutealnoj fazi.
Označio bi mi graf O, ali uz jako slabi rast temp. i relativno nizak porast i brzi pad....
To fakat ne kužim..
U najkraćem ciklusu (19 dana), mjeren progesteron u jutro na 20dc (bila već naručena), bio je 2 (taj dan je i došla menga), u tome nikakvom ciklusu je meni potvrđena O i postojanje ŽT.
O bila po BT na 13dc. Trakica tad nije bila skroz tamna.
Znači folikuli pucaju ko baloni od sapunice...
I ŽT ide...
I onda se mislim, ide li ŽT i ako nema JS unutra? Ili ako je zakržljala do bola?
Ono, glavnu značajku postojanja O, doktori ustvrđuju postojanjem žutog tijela.
Kod mene ga ima, ali... Za kuki...
edit - i da, u zadnja tri mjeseca dolazi pred O do naglog porasta LH..sto je prije bilo drugacije..prije su LH testovi iz dana u dan bili tamniji. ovako su ful negativni, vidi se tek neka jedva vidljiva bledunjava crta.
pa dobro, ako si taj dan dobila i mengu, onda je jasno da ti je progesteron tek dva. jasno je da se radi o slabosti zutog tijela jer ti je u tom ciklusu lutealna faza trajala svega sest dana. mozda je u tom slucaju zuto tijelo u volumenu manje..?
imala sam tako jednu uranjenu ovulaciju gdje je i LH bio na odredjenoj razini..ne znam vise koliko, ali je E2 bio nizak da bi se uopce radilo o O..to je bilo prije ca. 15 mjeseci.
Ja ne mjerim BT (to sam radila davne 2007. kad smo počeli s ciljanim odnosima) ali se pratim LH trakicama. Ovulacije su mi rane tipa 10. dc pa se počnem testirati 7. ili 8. dc. Ako u tom ciklusu idem na folikulometrije, testiram LH samo na dan štoperice (točnije prije štoperice) da vidim ima li nade da ćemo uhvatiti folikul - to je bitno u prirodnjacima.
Kvaliteta žutog tijela i lutealne faze ovisi o "kvaliteti ovulacije" - ako je sve hormonski dobro posloženo trebala bi i lutealna faza biti OK. Ako postoji defekt lutealne faze to ukazuje da ima problema s hormonima, ako ja dobro kužim: to je simptom nekog problema a ne problem sam. Lutealna faza može se osim progesteronom (utrogestan i sl.) produžiti uzimanjem vitamina B6 i B kompleksa, isprobano - samo što se meni tad ciklus produžio za par dana spottinga pa je pitanje koliko je to dobro.
E da, spotting...
Zbog njega sam šizdila prije 5 godina, i na kraju zatrudnila neovisno o spottingu...
Sad je jedno 10 puta gori, u principu više imam spottinga nego čiste menge, al' sam se do sad već navikla, da je to "tako". Pa mi svejedno.
Na dan štoperice mi je uvjek negativna trakica (prije štoperice).
Jer mi LH skače baš odjednom, nema postupnog porasta, skoro pa u par sati skoči.
Charli, kako je vama sa prirodnjacima?
Kod mene je to iz sadašnje perspektive čisto gubljenje vremena.
Prema objasnjenju mojeg reproduktivca, nagli skok nije neophodan. Bitan je skok, odnosno promjena. I pad temperature prije ovulacije, u vrijeme implantacije isvastanesto nikako nisu pravilo vec samo jedna od mogucnosti. Kao i trofazni grafovi. Sve se moze, a i ne mora dogoditi i u trudnoci i u redovnom ciklusu.
Mislim, da je i jedno od tog pravilo, ja bih bila debelo trudna (svaki mjesec ispocetka).
LH trakice moraju biti jednako tamne ili tamnije od kontrolnih da bi bila rijec o nedvojbenom LH surgeu, sto i dalje ne uvjetuje sigurnu ovulaciju. Nekima nikad nisu tako tamne, pa ipak ovuliraju. PCOS obicno dolazi s konstantno tamnim trakicama i nije bas neka pouzdana metoda.
Meni je ovaj tjedan prestrasna prehlada ukenjala graf pa cu morati sama dodati crte na CD16. FF ce vjerojatno odluciti da je O bila 18-og, sto nema sansi. Naucila sam vise nego dovoljno u ovih nekoliko mjeseci mjerkanja raznih stvari, plus sto mi je reproduktivac objasnio gdje je sto na mojem grafu, neovisno o algoritmima koje FF koristi.
Od ciljanih odnosa ocekujem... nista. Ali ostavljam mjesta iznenadjenju.
i mene ovo zanima jer na uzv nakon O u nekim ranijim folikulometrijama se vidi žt, a onda nakon toga u prirodnjacima prazni folikuli. i još nešto kad se stvara js u folikulu odma kad on krene rast ili u nekoj fazi do o? to me zanima iz razloga polustimulacija (klomifen+ npr menopur).
Ja mislim da je js oduvijek u folikulu a ne da se stvori nekad kasnije. Samo sazrijeva kako folikul raste pod utjecajem hormona. Za pratne folikule sam cula vise verzija, od toga da postoji tzc sindrom praznih folilkula pa do tog da nema praznih vec je js prezrela, nezrela, zalijepljena uz stijenku folikula, ili je pobjegla igli. Sto je tocno - ne znam.
Sweety trenutno je in Klomifena vidjet cemo kako ce ispasti... I meni su prisjeli prirodnjaci ali nisam ih otpisala ako i s Klomifenom bude samo jedan folikul.
Jajna stanica je u folikulu oduvijek. Ženska beba se rađa sa svim folikulima u kojima će "ozrijati" jajne stanice tokom cijelog njenog života. Broj je konačan.
Svaki mjesec normalnog ciklusa u jajniku se počne razvijati nekoliko folikula i to već 3-5 dan, dok još traje menstrualno krvarenje. Pod utjecajem hormona vodeći folikul i jajna stanica u njemu se razvija i već se oko desetog dana vidi koji je to vodeći folikul. Zatim progesteron preuzima svoju ulogu, folikul puca, izbacuje jajašce, a sam folikul postaje žuto tijelo.
Znači, žuto tijelo se vidi tek nakon pucanja folikula, prije toga žutog tijela nema. I žuto tijelo propada ako ne dođe do trudnoće. U slučaju kad nema trudnoće, žuto tijelo propadne najkasnije do 16. dana od ovulacije. Ako postoji i dalje, onda je vjerojatno trudnoća u pitanju.
Ovdje je to prilično jednostavno objašnjeno:
http://www.woomb.org/bom/hormones/index_hr.html
Naravno kod stimulacije se više folikula uspije razviti jer umjetni hormoni "prevare" tijelo. No, neće se baš u svakome razviti jajna stanica do kraja. Trebala bi ta "prevara" tj. pogođena doza hormona, biti jako uspješna. A tijelo nije stroj. I svako je drugačije. Vrlo često liječnici uspiju naći "dobitnu kombinaciju" hormona i pravi broj jajnih stanica. I onda čitamo prelijepe priče i gledamo prelijepe sličice.![]()
Meni još ni danas nije jasno kako su meni onda folikuli bili puno puta prazni na punkciji čak mi je u jednom slučaju kad sam imala 8 folikula ispunktiranih i od tog samo 2 j.s. biologica rekla da su ostalo bila žuta tijela? Jel moguće da kod stimulacije folikul ne pukne nego se j.s. pretvori u žuto tijelo?
Mimi, šta ti nije dr R riješio tu misteriju s visokim E2, 8 folikula, a na kraju 2 js s tim da je punkcija bila prekasno? Folikuli očito pukli, biolozi traže js u epruveti nakon ponkcije, oni ne znaju zašto nema js, dr Sher mi je svojedobno odgovorio da prazni folikuli ne postoje, nego ono što je pisala Charlie.
Beti3, gdje si u postupcima? Ko uči da "varamo" tijelo?
Imam protiv potpuno prirodnih prirodnjaka zbog nepostojanosti folikula, pod klomifenom makar i jedna JS, postojanija je i veća vjerojatnost da će barem doći do punkcije, a sad što je unutra, to je druga priča.
Ako je folikul "pun" ŽT, moguće je da je JS prezrela i da je ŽT već krenulo nadirati, a da nije folikul puknuo iz nekog razloga, vjerojatno prejake supresije. Nagađam.
Čitala sam da štoperica osim što "tempira" pucanje folikula, ujedno i pomaže da se JS odlijepi od stijenke, da bude u mogućnosti da slobodno pluta unutar folikula.
Mare folikuli nisu pukli nego su punktirani i u njima je bilo žuto tijelo bar u jednom slučaju na Vv su mi tako rekli,a u ostalima bi mi rekli da su prazni ili bi bila 1,2 j.s. Da jasno je da je kod mene očito punkcija bila prekasno nego sam se htjela nadovezati na ovo što je linkala beti u vezi žutog tijela i folikula
Hoću reći da stvari nisu baš tako jednostavne pogotovo u stimulaciji
Biolozi pod mikrospkopom gledaju tekucinu iz punktiranog folikula u kojoj je ili nije uhvacena js. Kad je js vec otpustena iz folikula obicno dobar dr to na uz moze vidjet jer je folikul kao kolabiran/ispuhan, a tekucina iz njega izgleda drugacije. Naucila na svojoj kozi, imala sam jednu zakasnjelu punkciju ali je dr ipak probao punktirati jer je folikul tek malo bio kolabiran. Biolog je odmah po strukturi tekucine vidio da je js vec bila otpustena... Doduse ovo se sve odnosi na prirodnjak. Za stimulirane ne znam odgovor...
da, i meni je tako rekao dr.l. kada sam bila u prirodnjaku i trakica mi naglo postala pozitivna da bez štoperice neće punktirati jer "200 % neće uspjeti dobiti js jer da bi se mogla punktirati ona MORA biti odvojena od stijenke i plutati!"
mislim da je i tu jedan od razloga "praznih" folikula
također, mislim da svaki folikul ima js u sebi, a u koliko folikula koji krenu rasti će narasti i js. u njima ovisi o dovoljno hormona. jednom mi je dr. rekao: "eh, da smo ih ranije počeli hraniti (došla mu na 5 ili 6.dc.) klomifenom imali bi sva 4 folikula js", znači klomifen ih dodatno hrani hormonom da u svima rastućim folikulima uspije js ojačati i rasti.
u biti sam tek tada skužila da klomifen samo hrani one folikule (odn.js u njima) koji su i sami prirodno krenuli rasti.
ne utječe na broj folikula nego samo potpomaže prirodu jer nam u svakom ciklusu krene rasti više folikula, ali samo jedan, vodeći dođe do o., dok ostali propadaju - a klomifen upravo njih hrani da i oni rastu
da li to znaći da sam u svojim prirodnjacima i zimskoj stimulaciji (od 9fol 2js) imala samo bad luck?
Nije samo štos u štoperici i ja sam je svaki put dobila pa uzalud više od pola praznih, više je stvari tu u igri i štitnjača kod mene i tempiranje punkcije
obzirom da sam dvaput pod punom stimulacijom doživjela "sindrom praznih folikula" (dakle, niti jedne jedine jajne stanice)zanimalo zašto se to događa. Negdje sam našla teopriju o kojoj vi pričate - da zapravo ne postoje prazni folikuli, već je stvar "tehničke " prirode - neadekvatna štoperica, zbog koje se jajna stanica ne odlijepi od folikula. I kada sam malo odvrtila film skužila sam da sam imala 3 stanice samo onda kada sam primila ovitrelle, u svim ostalim sam slučajevima primila choragon.
Po nekima je to reakcija organizma kada već postoji smanjena ovarijska rezerva, ne dozvoljava se pojačano "trošenje" . No, sve u svemu i dalje je misterija zašto se neke stvari događaju kako se događaju..
Jajna stanica se ne pretvara u žuto tijelo. Žuto tijelo nastaje samo od puknutog folikula, nakon ovulacije. Žuto tijelo je privremena žlijezda sa unutarnjim izlučivanjem koja postoji u drugoj polovici ciklusa ili nastavlja svoje djelovanje u slučaju trudnoće sve dok posteljica ne preuzme svoju funkciju.
Ovo su anatomske i fiziološke činjenice.
Posljednje uređivanje od Beti3 : 07.11.2011. at 14:36
Nitko ne uči da "varamo" tijelo, nego sam htjela reći da se umjetnim hormonima nastoji dobiti reakciju organizma na stvaranje jajnih stanica. Tijelo ima svoje hormone koji znaju što kad raditi, ali ih sintetski hormoni prevare, pa jajnici poslušaju ono čega ima više.
Figurativno prevare. I ako uspiju, evo jajnih stanica. Ako ne uspiju, traži se novi način doziranja i vrste.
(Svoju djecu sam već rodila, nije bilo lako ni jednostavno, ali je uspješno.)
Beti, sve pet, mislila sam da si friško u postupcima pa da ti je zanimljivo pisati o stimulacijama, a nama maratoncima se više o tome ni ne čita, pogotovo ne na ovoj temi za low respondere, al sigurno je nekima to korisno čitati.
Beti sve je meni to jasno kako to inače ide ali me stvarno zbunio taj odgovor koji sam dobila nakon punkcije folikula od biologice mislim gdje ćeš stručnije osobe od biologa. Ne kužim što su onda meni punktirali žuta tijela?
ne znam nije je bilo samo u 2 najmanja folikula je bila j.s.
Meni to sve zvuči kao pokušaj biologinje da izbjegne reći "Žao mi je, ali punkcija/štoperica nisu bile dobro pogođene, pa su folikuli popucali."
Pa nije zuto tijelo unutar folikula. Folikul se pretvara u zuto tijelo, a u njemu, u tom trenutku, vise nema nicega.
Posljednje uređivanje od Kaae : 07.11.2011. at 19:51
folikuli mi nisu popucali nego su mi punktirani itekako sam osjetila svaki ubod
no žao mi je što nisam u tom trenu nisam bila raspoložena da ovo malo više prodiskutiram s njom