Pokazuje rezultate 1 do 50 od 372

Tema: Što vama znači izraz "zdrava prehrana"?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Asocijacija koju u meni budi pojam zdrave prehrane jest više manjih obroka raspoređenih tijekom dana, a koje čine voće, povrće, žitarice, meso, riba, orašasti plodovi, mliječni proizvodi. Nemasno, nikakav junk, ne pretjerano dugo kuhanje, puno na lešo varijanti, bez junka, grickalica, slatkiša, gaziranih pića, pretjerivanja s kofeinom, alkohola (osim tu i tamo po koje čaše vina). To je ukratko to.

E da, ne znam nikoga tko se tako hrani, ni blizu.
    Posljednje uređivanje od Ripcord : 30.11.2011. at 10:41

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Ripcord prvotno napisa Vidi poruku
    E da, ne znam nikoga tko se tako hrani, ni blizu.
    Nema me par godina i vec me zaboravila..

Inace, Marta je bas dobro rekla - nije i ne moze biti isto za svakoga, jel. Nekome pase jedno, nekome drugo. Nekome je bitno da mu pase iz zdravstvenih razloga, nekome je samo bitno da ne jede ono sto je lose.

Meni je bitno i jedno i drugo pa lijepo balansiram negdje izmedju i bas mi je dobro. Muci me samo to sto je ovdje tesko doci do nekih od sastojaka (a lakse do nekih drugih, ajde) i sto neka jako draga mi jela mogu samo sanjati.

Ne pohamo, ne przimo, osim ponekad komad mesa ili ribe na tavi, na pola zlice do zlice ulja za cijelu tavu. Kuham uglavnom na maslinovom ulju, ali ne mislim da je super zdravo do te mjere da zdjelica salate ide u kombinaciji s deci, dva ulja (dogadja se - cesto citam kako je XY zdrav, a osoba se pita u cemu grijesi ako pojede sedam kila ili litara XY-a za jedan obrok). Malo svinjske masti, odnosno cega god to bilo kad kupim ovdje, jel, stavljam u sarmu koju kuham jednom godisnje. Svakako je ne smatram osobito zdravom, ali dobra je i nece nas ubiti jednom na godinu. Ili par puta, ako rasporedim skuhano. Zaprsku ne koristim.

Kupujem organsko voce i povrce kad mogu i sto god mogu. Kad ne mogu, pojedem bilo kakvo. Ne jedemo iz kutije, osim jedne jedine firme koja ne koristi sastojke koje ja ne bih doma koristila, a onda skuhano zamrzava i prodaje. No to je na meniju kad stvarno nema vremena ni za sto drugo, mozda jednom tjedno, a najvjerojatnije rjedje.

Jedemo dosta integralnog, ali ne sve. Rizu i krumpir mozda jednom mjesecno. Nasla sam im super zamjene, nisu bas ni egzoticne, a ni skupe. Kuham gotovo svaki dan, samo nekad ne stignem jer ovdje nikoga nije briga za takve stvari, ni najmanje, pa ne postoji odredjeno vrijeme u danu (godini/tjednu) kad bi se u kuhinji radilo bilo sto osim zagrijavanja kutije ili konzerve.

Jedem cokoladu, obozavam je. Ali limitiram jer sam prase. Zapravo brojim kalorije opcenito. Godinama. S uspjehom, koji ni ne moze izostati, ako pazis. No jos mi puno fali do trenutka kad cu biti gotova s ispravljanjem gresaka iz proslosti (jupi, bakina kuhinja gdje je sve dozvoljeno - nekome je to dobro, meni ocigledno nije bilo). Ne kupujemo kekse i kolace. Ponekad nesto napravim sama, uglavnom nista.

Jako mi fali riba, svjeza, prava, a ne ovo sto se tu prodaje pod ribom i morskim plodovima. Fali mi kravlji sir, toga uopce nema. I onda jos svasta nesto, sto zapravo ukljucuje i pancetu i prsut i kulen. No ajde, opcenito jedemo malo mesa pa se i bez toga moze. Jednako tako trosimo i jako puno novca na hranu, ali sta sad. Bolje tako nego da jedem ono sto je u Americi jeftino. Bar se nadam da ovako necu prerano otegnuti papke... zbog, recimo, kakve kutije.

(Sad sam svastanesto rekla sto su vjerojatno rekli i mnogi prije mene, ali sta sad. Ubilo mi tipkanje malo vremena na poslu, ajd' bar nesto.)

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Fali mi kravlji sir, toga uopce nema.
    A zašto ga sama ne napraviš, to ti je 10ak min posla ?

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj rehab prvotno napisa Vidi poruku
    A zašto ga sama ne napraviš, to ti je 10ak min posla ?
    Radim paneer sama, kad mi se da. Ok, ali to nije kravlji sir kojeg trazim. Onakav kakav kupujem od jedne kumice na Kvatricu nisam nikad uspjela napraviti doma, a vjerojatno ni necu.

Inace, jedan od glavnih razloga zbog kojih se trudim kupovati lokalno i/ili organsko je vosak i nekakvi slicni premazi. Obicni ducani najcesce nude jabuke, tikvice, krastavce i slicno s valjda pola centimetra neobjasnjivih naslaga koje se ne mogu oprati cak niti sredstvima za ciscenje (znatizeljna sam pa sam probala gotovo sve sto sam imala u kuci).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •