Stranica 1 od 8 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 372

Tema: Što vama znači izraz "zdrava prehrana"?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Što vama znači izraz "zdrava prehrana"?

Već više puta mi je to prošlo kroz glavu tu na forumu.. imam dojam da je pojam "zdrava prehrana" u stvari vrlo moguće za svakoga drugačiji, odnosno da je to vrlo jedan rastezljiv pojam.

Što to za vas znači? Kada vam netko kaže "zdravo se hrani" - što to vama znači, koje namirnice a koje ne?

Ne želim se izjašnjavati ja prva da ne pokopam raspravu. Zanima me što vi mislite o tom terminu. I da, namjerno je tema tu a ne na zdravlju jer želim da diskutiramo o tome (možda je prebacim(o) ) poslije na zdravlje kad vidimo u kojem smjeru će tema završiti

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Za mene je to konzumiranje sve hrane ali umjereno, znači bez pretjerivanja u ičemu. Uz to u zdravu prehranu mi nikako ne ulaze sokovi (osim friško iscijeđenih), čipsevi i dr grickalice i gazirana pića. Slatko da ali sve umjereno. Nisam za vegetarijanstvo ni išta isključivo

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Thanks Trina na probijanju leda

Ajmo dalje, drugi što je to vama, isto ovo ili drugačije?

Smajlich avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa Vidi poruku
    Za mene je to konzumiranje sve hrane ali umjereno, znači bez pretjerivanja u ičemu. Uz to u zdravu prehranu mi nikako ne ulaze sokovi (osim friško iscijeđenih), čipsevi i dr grickalice i gazirana pića. Slatko da ali sve umjereno. Nisam za vegetarijanstvo ni išta isključivo
    POTPIS. Samo bih dodala bez Vegete i sl. i s dosta maslinova ulja. Tako je kod nas.

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Oosobno se divim svakome tko vodi takav zdrav način života. Borim se da djecu tako hranim, da se usmjere k sportu,
    ali ja sa svojim starim navikama često izgubim bitku.
    Mislim da sve kreće od djetinjstva, od roditelja, od kuhanja i kako odrastemo.
    Onda pak utječe i prijašnji život partnera pa kako to sve uskladiti.
    Mislim da su sretni oni partneri koji se poklope i zajedno uživaju u zdravoj prehrani. Zdravo razmišljanje, zdrav život i zdrava prehrana, to bi nam
    trebao biti cilj (to meni znači izraz zdrava prehrana ) ali nije nam tako. Najčešće se trznemo tek dok netko bližnji oboli i vidimo da se to ne događa samo drugima, već svima.

A da ne razvlačim već odgovorim za namirnice:
    povrće, kuhani obroci, pokušati sačvati što više vitamina, sirovo povrće
    Voće, voćni sokovi domaći
    Riba, meso manje..
    Sjemenke, vrsta kruha-crni..
    Slatko naći u voću, raznim pripremama voća, domaći sladoledi.. i 'pametnim' kolačima
    Sport
    Eto to je onako ukratko moja gruba vizija zdrave prehrane
    Posljednje uređivanje od oka : 30.11.2011. at 10:34

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

daj anchie, ne budi staycat, izjasni se

mislim da ćemo se tu teško uskladiti
    što je zdravo
    puno će biti lakše nabrojati nezdravo
    gazirano, ind. sokovi, čipsevi....

ali zdravo....
    meni je čokolada zdrava (jedino je nezdrava količina koju ubacim u sebe)
    meni je meso zdravo, mliječni proizvodi (samo mlijeko ne, jer mi ne paše, ali ne kažem da nije zdravo)
    i bijelo brašno, i bijeli šećer i bijela riža i obična tjestenina, sve je to meni dobro, samo u malim količinama
    spominjati voće i povrće je bezveze, to nam je svima zdravo
    (samo je i to pitanje, ako je puno pesticida, herbicida i inih cida)

ja bi rekla kao Trina, sve samo umjereno
    Posljednje uređivanje od aleksandra70vanja : 30.11.2011. at 10:40

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Moja vizija zdrave prehrane podrazumijeva svakodnevne domaće, kuhane obroke pripremljene od namirnica u što je većoj mjeri moguće poznatog porijekla, što više osnovnih namirnica a što manje industrijskih prerađevina, puno povrća i voća, dosta žitarica i mahunarki, malo mesa, a sve to bez ograničenja bilo koje vrste kad se radi o zdravim i mršavim ljudima.
    (a za one druge, prema potrebi).

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Vrlo slično kao Trina. Meni je to raznovrsna prehrana, sa puno voća, povrća (svežeg i skuvanog), dosta ribe i nešto malo manje mesa. Sokovi, grickalice, prženo, masno, previše slano i industrijski prerađeno mi tu ne spadaju. Slatkiši poneki i ponekad.
    Takođe razlikujem zdravu prehranu dece i odraslih, mislim da deci trebaju masnoće koje nama odraslima ne trebaju.

Opet, postoji, po meni i ultra zdrava ishrana, ali to je samo za jake karaktere, ili one kojima hrana ne znači puno (u emotivnom smislu), a to uključuje i nabavljanje namirnica organskog porekla, potpuno izbacivanje šećera, belog brašna....
    Posljednje uređivanje od vissnja : 30.11.2011. at 10:42

Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Asocijacija koju u meni budi pojam zdrave prehrane jest više manjih obroka raspoređenih tijekom dana, a koje čine voće, povrće, žitarice, meso, riba, orašasti plodovi, mliječni proizvodi. Nemasno, nikakav junk, ne pretjerano dugo kuhanje, puno na lešo varijanti, bez junka, grickalica, slatkiša, gaziranih pića, pretjerivanja s kofeinom, alkohola (osim tu i tamo po koje čaše vina). To je ukratko to.

E da, ne znam nikoga tko se tako hrani, ni blizu.
    Posljednje uređivanje od Ripcord : 30.11.2011. at 10:41

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

jooj, fala ti na temi, baš se ovijeh dana razmišljam kako jedemo, gledam sebe i svoju okolinu i pitam se kud ovaj svijet ide kaj se tiče prehrane..
    (o tome možda bolje otvoriti novu temu..)

moj/naš stav doma:
    zdrava prehrana
    a)
    što više doma pripremljene hrane od namirnica iz provjerenih izvora, ne iz shoping centara i superkonzuma, pogotovo tu mislim na svježe namirnice - meso, voće i povrće
    imam sreću da sam odrasla na selu i svašta nabavljam domaće..
    b)
    umjereno konzumiranje, čitaj ne svaki dan, grickalica, sokića, slatkiša
    to znači da moje dijete jedva čeka da nam netko dođe u goste jer onda će na stolu biti i soka i keksa

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Potpis na Aleks.
    Sa jednim upitnikom koji mi se mota po glavi, a vezan je uz trenutnu ideju da sve što je industrijsko jednostavno ne može biti zdravo.
    A ako se i okarakterizira kao zdravstveno ispravno ne znači da je zdravo, samo da nije baš jako loše.
    Pod industrijsko mislim na svu masovnu proizvodnju, na voće i povrće, meso, sve.
    Nemam svoj vrt, nemam svoje kokice.
    Zdrava prehrana je po meni neostvariv san.
    E, nemam para za severe i razne bio-bio (kojima vjerujem kao i n.e.stleu).

mamaineven avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Pa ja kuham doma, imam vrt i muževi roditelji drže svinje, kuniće i kupujemo domaću junetinu. Ali mi jedemo puno mesa, jer mislim si da je bolje da im dam meso kojem znam porijeklo nego nešto kupovno. Imamo i svoj voćnjak.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Krivo sam napisala, ne "po meni", nego meni je neostvariv san.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

konzumiranje svih naimirnica u umjerenim kolicinama.

mislim da je to nesto u cemu cemo se svi vise manje sloziti, ali je pitanje koja kolicina je umjerena

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Mislim da je ključ u umjerenosti, da smo umjereni u svemu pa i u nezdravome bilo bi to jako dobro.
    Ali kad je ta umjerenost najveći problem.

ps. dok ja otipkam pokraj djece i stsnem enter prođe nekoliko minuta
    Posljednje uređivanje od oka : 30.11.2011. at 11:10

Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Potpisujem Cubanu u svemu

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Moja vizija zdrave prehrane podrazumijeva svakodnevne domaće, kuhane obroke pripremljene od namirnica u što je većoj mjeri moguće poznatog porijekla, što više osnovnih namirnica a što manje industrijskih prerađevina, puno povrća i voća, dosta žitarica i mahunarki, malo mesa, a sve to bez ograničenja bilo koje vrste kad se radi o zdravim i mršavim ljudima.
    (a za one druge, prema potrebi).
    Ovo je i nama nekakva slika zdrave prehrane + piramida iste, kojom mašemo kad klinci žele slatkiše i junk. Ne branimo, ali to se konzumira u posebnim prigodama (rođendani, blagdani) i to je to.

I da - unatoč pažnji, mm ima visoke masnoće, ja imam višak kila (nije veliki, ali radije bih da je pet manje - po ljetu uspijevam, po zimi teže).

Ne čini samo prehrana zdrav način života. Naša prehrana je ok. Ono što nije ok je višesatno svakodnevno sjedenje (mi na poslu, klinci u školi) i to teško možemo nadomjestiti sa pol sata fizičke aktivnosti dnevno.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj vissnja prvotno napisa Vidi poruku
    Vrlo slično kao Trina. Meni je to raznovrsna prehrana, sa puno voća, povrća (svežeg i skuvanog), dosta ribe i nešto malo manje mesa. Sokovi, grickalice, prženo, masno, previše slano i industrijski prerađeno mi tu ne spadaju. Slatkiši poneki i ponekad.
    Takođe razlikujem zdravu prehranu dece i odraslih, mislim da deci trebaju masnoće koje nama odraslima ne trebaju.

Opet, postoji, po meni i ultra zdrava ishrana, ali to je samo za jake karaktere, ili one kojima hrana ne znači puno (u emotivnom smislu), a to uključuje i nabavljanje namirnica organskog porekla, potpuno izbacivanje šećera, belog brašna....
    Isto ovako, s tim da čekam da dođe pomikaki, s kojom ću rado razviti raspravu .
    Još bih dodala da sam za neke zdrave namirnice praktički prvi put čula na ovom forumu (razne žitarice koje se koriste u dohrani), te da rado pratim onaj Davorov topik o pseudohrani, ali samo zato da bih bila u toku s trendovima zdrave ishrane.
    Ustvari se previše ne opterećujem time (znat će pomi zašto ću staviti :kita_labuđa: ), jer sam već odavno primijetila da se u jednu namirnicu danas kunemo, sutra otkrijemo da je zla.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Fizička aktivnost se podrazumijeva. Mi smo svi hiperaktivci, ne treba nam nikakva vježba. Ali cigarete i kava u neumjerenim količinama sigurno ne spadaju u zdravu prehranu pa ne spadam u one koji mogu reći da žive zdravo. Osim toga, slatko konzumiram u velikim količinama. Svejedno nemam problema s kilama (genetika) ali teško da to povoljno utječe na zdravlje.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Nadopuna: Ja volim makrobiotičku hranu, ali sam se osvjedočila da ne mogu djecu nahraniti tako, pa u svojoj prehrani koristimo samo ELEMENTE makrobiotike, ali se ne odričemo npr. sarme i sličnog... Nekako mi je teško hraniti obitelj koja je rijetko kad istovremeno za stolom na taj način. Zbog istog razloga koristimo mikrovalnu pećnicu, iako bih to rado izbjegla. Još koju godinu teško ću si to moći priuštiti, kao i mnogi...

Eh, sad, ono što smatram izuzetno nezdravim je npr. eurokrem + svi klonovi, gazirana pića i slično. Grickalice ne kupujemo osim kokica, kekse uglavnom pečem doma iako moji dečki vole neke vrste (tipa speculaas i domaćica) pa ih povremeno kupimo.

Ono što bih rado promijenila u našoj prehrani - voljela bih da stariji sin i muž počnu samostalno jesti voće (jedu kad im se donese pod kljun narezano i očišćeno, inače nikako), da mlađi sin prestane poskrivećki bacati u smeće/wc hranu koju ne voli (to radi kad je sam doma, a svakodnevno ima priliku bar za jedan obrok).

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    daj anchie, ne budi staycat, izjasni se
    Nije mi to bila namjera. Moji stavovi glede zdrave prehrane su dosta radikalniji, pa nisam htjela splašiti nikog da se ne usudi javiti poslije mene

Što meni znači zdrava prehrana? Sad ću nabrojati što meni spada u to, što ne znači da se uspjevam pridržavati svega, ali težim tome u životu.

ZDRAVA HRANA
    -po mogućnosti ekološki uzgoj
    -voće, povrće, meso
    -ne pretjerivati sa žitaricama (žito mi se čini najproblematičnije), kod konzumacije uvijek integralno
    -maslac, maslinovo ulje
    -punomasno domaće mlijeko
    -sveži punomasni sir
    -orašasti proizvodi - bademi, kikiriki, indijski orašćići itd.
    -med
    -i drugi proizvodi koji se konzumiraju a da "nemaju puno ambalaže"

SMEĆE HRANA
    -
    grickalice
    -slatkiši
    -sokovi (ukljućujući i domaće zbog ogromne količine šećera)
    -skoro pa sve što se može u bilo kojoj pekari kupiti
    -bijelo brašno i proizvodi od istog - diže inzulin u nebesa
    -sve kupovne "zdrave" i vidno nezdrave žitarice
    -instant jela - vegeta takođerž
    -umjetni zaslađivači
    -ne mogu se sjetiti više ovaj tren, dodat ću kad mi padne na pamet

ukratko - što manje ambalaže na proizvodu, to bolje (ako je puno ambalaže znači da je tvornički procesirano, što manje ambalaže to bolje )

I nedavno sam čula dobru ideju, ako tvoji baka i djed to nisu jeli, nemoj ni ti. Tako točno

Stoga, meni recimo ne drži ona "jesti sve ali umjereno", jer recimo bijelo brašno i proizvodi od njega dižu inzulin u nebesa.. not good. U konačnici mislim kada bismo se svi hranili kao dijabetičari (al bez konzumacije umjetnih zaslađivača) da bi mi se to možda moglo svesti pod nazivnik "zdrava prehrana"?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj vissnja prvotno napisa Vidi poruku
    Vidiš, po meni ljudi najviše griješe što izbacuju masnoću iz prehrane a jedu previše ugljikohidrata.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Mene slatko, masno, slano ne brine. To mogu i znam ograničiti i sebi i djeci.
    Ono što me brine jesu aditivi, pesticidi, metali... Ono što ne vidimo, ne osjetimo, a tu je.
    Ajd nek su minimalne količine, dozvoljene, opet jedem nešto što zasigurno nije zdravo.
    Ovo ja filozofiram (zato je anči tu i stavila temu) jer ću opet u nabavku u Kaufland i Lidl.
    Stil života nameće nam način ishrane tj pribavljanja namirnica (i količina novaca u novčaniku).

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ja jedem sve što mi dođe u ruke, tako da nisam kompetentan govoriti o zdravoj/nezdravoj prehrani...

Ali, kad bih se želio hraniti zdravo, prvo bih izbacio junk food, grickalice, neprirodne sokove i sve ono što MŽ i ja nazivamo tzv. "nepotrebnim kalorijama". Kavu bih smanjio na jednu šalicu dnevno, a ostatak dana pio neki čaj.

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Znači sok od naranča i jabuka...iz sokovnika nije dobar jedna čaša dnevno nakon ručka?

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i, ok, ta zdrava prehrana i sve te liste i normativi...

al sto ako te ta zdrava prehrana cini jadnim? zalosnim? tuznim i nesretnim?

kako onda to moze bit zdravo?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Mene slatko, masno, slano ne brine. To mogu i znam ograničiti i sebi i djeci.
    Ono što me brine jesu aditivi, pesticidi, metali... Ono što ne vidimo, ne osjetimo, a tu je.
    Ajd nek su minimalne količine, dozvoljene, opet jedem nešto što zasigurno nije zdravo.
    Ovo ja filozofiram (zato je anči tu i stavila temu) jer ću opet u nabavku u Kaufland i Lidl.
    Stil života nameće nam način ishrane tj pribavljanja namirnica (i količina novaca u novčaniku).
    Slažem se s tobom. No nisam mislila na ovoj temi da pričamo o tim "nevidljivim" stvarima, jer mislim da nitko ne bi izabrao pesticide kad bi mogao birati i kad bi imao informaciju o tome gdje su pesticidi i u kojoj količini.

Mislila sam više o ovome - tipa neki izbjegavaju masno i režu ga na minimum - sve posno jedu, a ja recimo mislim da jedemo premalo masti iz zdravih namirnica. Takva vrsta rasprave

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
    Vidiš, po meni ljudi najviše griješe što izbacuju masnoću iz prehrane a jedu previše ugljikohidrata.
    To spada u ova Svimbina novootkrivena znanja.
    Do nedavno je bila masnoća fuj-fuj, a integralni UH amen.
    Nadam se da je ovo tvoje ispravno, jer mi više paše

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj oka prvotno napisa Vidi poruku
    Znači sok od naranča i jabuka...iz sokovnika nije dobar jedna čaša dnevno nakon ručka?
    cijeđeni sok nema isti efekt na tijelo kao pojedeno voće... šećer iz cijeđenog soka opterećuje jetru, dok iz cijele voćke ne (zato što voćka ima vlakna a sok ne)

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa je znanost uvidjela da imamo svejedno sve više problema sa srcem, krvožilnim sustavom itd, a brate mili nemasno ovo nemasno ono. Ja sam sklonija teoriji da su ugljikohidrati veći problem.

I da, meni isto puno više paše energija iz dobrih masti nego ugljikohidrata.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj litala prvotno napisa Vidi poruku

Sve je stvar navike

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Već više puta mi je to prošlo kroz glavu tu na forumu.. imam dojam da je pojam "zdrava prehrana" u stvari vrlo moguće za svakoga drugačiji, odnosno da je to vrlo jedan rastezljiv pojam.

Što to za vas znači? Kada vam netko kaže "zdravo se hrani" - što to vama znači, koje namirnice a koje ne?

Ne želim se izjašnjavati ja prva da ne pokopam raspravu. Zanima me što vi mislite o tom terminu. I da, namjerno je tema tu a ne na zdravlju jer želim da diskutiramo o tome (možda je prebacim(o) ) poslije na zdravlje kad vidimo u kojem smjeru će tema završiti
    Nisam čitala odgovore, ali mislim da zdrava hrana, generalno, baš i ne postoji. Ne u smislu "brije" ako neko krene samo na makrobiotiku, samo na veganstvo, samo na vegeterijanstvo, samo uzgojeno u svom vrtu, nešpricano itd.. Konkretno, mislim da se vegani nezdravije hrane od vašeg ubičajenog susjednog "svejeda"... .jer tako, izbjegavajući sve živo... onda ulijeću u sredinu koja je puna svega toga pa nisu... nemam stručnu riječ... "imunizirani na to", kao ni waldorfac koji uleti u neki faks pa se nađe u kasnoj dobi u šoku, a nije prebolio nošenje sa sustavom - nisam, kao RG, đir izolacije, a ni mjenjatelj trendova... jer ono... revolucija uvijek na kraju jede svoju djecu.

Ono što znači u našem konkretnom slučaju - ovisno o dobi i dijagnozi. Konkretno, moja mala mora izbjegavat kalcij, za nju je nezdrav. Ja imam preko 40+, osteopeniju, meni je zdrav. Itd.

"Zdrava hrana" meni znači - raznovrsno, di mogu kupit bez da se satarem tražeći, ne pretjerivanje s masnim, što više voća i povrća, ne fast food, ne pizze, tjestenine, kako potičem iz mediteranskog podneblja to znači kuhanje bez vegete, raznoraznih vrhnja za umake, gorgonzola, ne ono tone topljenih sireva, ne pretjerivanje sa svinjetinom - onako, riba, blitva, maslinovo, bez pretjerivanja.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nemoj da ti zafilozofiram o tome da je sve stvar navike

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

ovo je definitivno moj problem
    i za filozofsku raspravu

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

cijeđeni sok nema isti efekt na tijelo kao pojedeno voće... šećer iz cijeđenog soka opterećuje jetru, dok iz cijele voćke ne (zato što voćka ima vlakna a sok ne)
    Evo, to su te stvari koje mi smetaju i kako sad složiti sok iz novog sokovnika mirne savjesti.
    Gdje je tu kraj, koje znanje moramo imati o svemu, zar ipak ne bi ovdje dobro došla ona stavka o umjerenosti, znači radi se o jednoj čaši soka dnevno radi
    vitamina koje unosimo za ručak. Sad bi trebalo reći bolje čaša tog soka nego neki slatki kolač...baš filozofija.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

je, je i ja se toj "crkvi" priklanjam.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Hoću reći da vidim kuda vodi ova rasprava ( i to je moja tema) , ali nemam vremena jer moram odvesti određenu količinu nezdravih sokova na Rodin rođendan , pa se čitamo kasnije.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja mislim da su ovakve stvari poprilična besmislica.
    To spada u ovo moderno seciranje hrane. Izdvajanje pojedinih namirnica i objašnjavanje metabolizma te namirnice. Pa je onda neko vrijeme naglasak na jednoj grupi svojstava, a onda se netko, isto sa znanstvenom podlogom (bez omalovažavanja) sjeti nekih drugih aspekata iste namirnice (ili načina obrade namirnice).

Nema tu sriće, po meni. Organizam je prekompleksan da bismo mogli tako izdvajat pojedine tvari i njihova djelovanja na organizam, pa se kleti u loš ili dobar utjecaj istog. Uvijek ima petstojijedna stvar koju smo previdjeli.

Po meni, za zdravog čovjeka: raznovrsno, zaista raznovrsno, sa što manje aditiva. U području slatkog većina nas ima puo prostora za smanjivanje (jer nam slatko i kruhasto ubija raznovrsnost). Danas sok, sutra komad voća - nevažno.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

nemoj da ti zafilozofiram o tome da je sve stvar navike
    Samo daj. MIslim da se slažemo da nema zdrave hrane.

Evo - moja mala mora izbjegavat mahunarke (mora ograničit unos kalcija).
    Oni bademi td. - pola djece na to alergično.

Opći neki stav je bijelo brašno.. Naravno, nikakvi sokovi i gazirano, samo cijeđeno.. .Ali, to valjda svi mislimo da je zdravo?

Onda piletina s hormonima... opet, nemam vezu sa selom i domaćim kokama, plus me strah što je jedno previše kontrolirano (industrija), drugo previše domaće, pogotovo kad se radi o domaćim svinjskim proizvodima na kojima se najčešće zahvalim, ali ne usudim jest, osim ako mi ne kažu da je bilo kod vet inspekcije.

Peterlin, jel' jedete puno sireva i maslaca? Meni to diglo kolesterol, obožavam mliječne, a trebala bi to malo smanjit - a svježi sir.. .a meni je to samo za cheese cake, ali se trudim uživat i utome. Eto, meni je taj svježi sir kao neka moja "gorka pilula" zdrave hrane, iako srce zudi za Livanjcem ili nekim ono paškim ovčjim, koji put si to ipak priuštim, kao i parmezan, uz racionalizaciju - ma, to mi je za kalcij.

Of kors, sve je to u kontekstu ekstremno sjedalačkog načina života...

Ukratko - "zdrava hrana" je za mene nešto što je nastalo kao kompromis mogućnosti proizvodnje/nabavke, neke dijagnoze i zdravog razuma.

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

zdrava prehrana = pridržavanje prehrambene piramide i obrada namirnica ovim redom - sirovo ili kuhano (na pari), pa pirjano, pečeno i izbjegavati maksimalno prženo

a bilo jednom u Oprah show (znam da je super izvor ali ) što je zdravi odn. najzdraviji doručak i nutricionisti se složili - pržena jaja i špek
    Posljednje uređivanje od Willow : 30.11.2011. at 11:51

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Potpis na Aleks.
    Sa jednim upitnikom koji mi se mota po glavi, a vezan je uz trenutnu ideju da sve što je industrijsko jednostavno ne može biti zdravo.
    A ako se i okarakterizira kao zdravstveno ispravno ne znači da je zdravo, samo da nije baš jako loše.
    Pod industrijsko mislim na svu masovnu proizvodnju, na voće i povrće, meso, sve.
    Nemam svoj vrt, nemam svoje kokice.
    Zdrava prehrana je po meni neostvariv san.
    E, nemam para za severe i razne bio-bio (kojima vjerujem kao i n.e.stleu).
    Ja isto ne gledam na sve tako crno bijelo. Ima tu dosta i marketinga od strane proizvođača zdrave hrane i prodavača strategije zdravog življenja. Nemam ni ja svoj vrt i kokice, sve kupujem u Konzumu. Da je sve to voće, povrće, meso, mlijeko i jaja toliko umjetno, plastično i nezdravo, zar ne bi dosad oboljela od teške hipovitaminoze i raznoraznih boleščina ? S druge strane, moja baka je imala 4 sestre. Nikada nisu jele ništa osim iz svog vrta i svog kokošinjca, pa su dvije umrle od raka, jedna je preboljela rak, a druga čeka da umre od raka. Ne kažem da neću i ja jednog dana oboljeti. Možda će to biti baš od onoga od čega se hranim, možda od nečeg trećega. Nema tu neke filozofije. Jesti pomalo, raznoliko, umjereno, kretati se dovoljno, i to je to. Sve što je previše ili premalo, nije dobro.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ne bi rekla da ono što su bake i dede jeli da bi i mi trebali jesti. Dakle jeli su malo kvalitetnog mesa, puno uh, ajde jedino jeli su puno zdravog povrća i voća ali pitanje na koji način su ih pripremali. Recimo to su jeli kada su bili mali. Kasnije su jeli više mesa, ali najčešće pripremljeno na krivi nači(pohanci, pečenja + krumpir, tijesto) i vrhunac priče o zdravoj prehrani je bilo da se jede žlicom.
    Gledam kako moja baka i sveki kuhaju, juhe su najčešće mesne s puno tijesta(jel im je prazna), jako puno uh i za doručak, ručak i večeru..i meni to nikako ne paše.
    Ja bi recimo više volila bazirat svoju prehranu na juhama od povrća(bez rezančića, noklica i sl) i kombinacijama mesa i povrća, ok su mi ugljikohidrati ako se ne pretjeruje.
    I mislim da nije problem ako nekad pojedemo pohance ili neko pečenje s masnim krumpirima,mlincima i sl., ali nekad...
    Prehrana koju bi dijabetičari trebali provodit ili recimo montijeva pravila mi djeluje prihvatljivo.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a onda definitivno zivim u raju

ovdje za (javni) dorucak redovno idu kobasice, jaja, sunka s rostilja... :D

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

meni je zdrava hrana=što manje gotovih i polugotovih proizvoda, trudim se skuhati iako ima "iz vrećice".
    to baš i nije uvjek izvedivo pa se ponekad hranimo nezdravo.

zapravo ne opterećujem se previše hranom. smatram da je ok dog god uspijemo pojesti 3 obroka u danu od kojih je bar jedan kuhan.
    ne jedemo pohano i prženo, možda 2x godišnje.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku

Peterlin, jel' jedete puno sireva i maslaca? Meni to diglo kolesterol, obožavam mliječne, a trebala bi to malo smanjit - a svježi sir.. .a meni je to samo za cheese cake, ali se trudim uživat i utome. Eto, meni je taj svježi sir kao neka moja "gorka pilula" zdrave hrane, iako srce zudi za Livanjcem ili nekim ono paškim ovčjim, koji put si to ipak priuštim, kao i parmezan, uz racionalizaciju - ma, to mi je za kalcij.

Of kors, sve je to u kontekstu ekstremno sjedalačkog načina života...

Ukratko - "zdrava hrana" je za mene nešto što je nastalo kao kompromis mogućnosti proizvodnje/nabavke, neke dijagnoze i zdravog razuma.
    Pa volimo, ali ne mogu reći da se baš pretrpavamo sirevima. Moji klinci obožavaju mozzarelu, povremeno kupim neki polutvrdi tipa Podravec, fini i skupi loše prolaze (paški i slično) pa smo odavno odustali, a mm uopće ne voli vrhnje (sinovi i ja volimo). Klinci pojedu puno više parmezana od nas odraslih (time "prefarbavaju" povrće - slučajno sam otkrila jer jedu ručak sami, bez nadzora, pa si stavljaju to...)

MM ima stalno isti nalaz kolesterola bez obzira da li je na dijeti ili ne, pa je zadnjih godinu dana olabavio stegu. Rekla mu je doktorica da mnogi imaju genetski povišen kolesterol i izgleda da je u toj grupi. Ovo mi još pada na pamet - on voli i umak od soje, a mi ostali... samo uz kinesku hranu. U ostalo mi ne paše, a on se davi u tome. I jedini u kući nonstop je prije jeo čokoladu do dijagnoze, pa onda godinu dana nije jeo uopće, sad jede povremeno (npr. jednu u 2 tjedna, koliko vidim) a nalazi su isti. Očito je stvar u nekretanju.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Kosjenka prvotno napisa Vidi poruku
    Ne bi rekla da ono što su bake i dede jeli da bi i mi trebali jesti.
    Slažem se, sve treba stavit u kontekst. U kontekstu života da se 9+1 sat vožnje sjedi, doma uglavnom stoji (kuhanje), a sva fiskultura najčešće prohodavanje od spavaće do dnevne, što će meni ujutro slanina, mast i jaja. Ja bi, valjda, trebala jesto one alge ko Japanci.

Naravno, zašto da, primjerice, Kostelići strepe od takvog nekog doručka...

Ja, realno, od takvog nekretanja prije moram strepit i strepim, nego od hrane.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 30.11.2011. at 12:07

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ukrast ću misao jedne super pametne cure koja ovdje ne piše: svakako zdrava prehrana znači i prehrana prilagođena podneblju u kojem živimo, u onom smislu da ono što je zdravo Masaima u Keniji nije jednako zdravo meni u Zagrebu.
    Ni dostupno, niti je moj organizam genetski predodređen da bi na takvom režimu cvao.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja se slažem sa vertex i ostalom umjerenom strujom.

i, fakat se ne opeterećujem time - voće, povrće, meso i riba, iako ih kupim na pjaci, za mene su - zdravi

integralno uopće ne jedemo, eventualno kruh, ali i kruh je u najvećem broju slučajeva bijeli, bijela je pašta, bijela je riža, bijeli je šećer. ne kupujem u bio bio ni kod severa, ne kupujem te žitarice za koje ni ne znam kako se zovu, ni alge, osim kao promjena na jelovniku, onako, za foru (ne smatram ih niti nezdravim).
    sezonsko, friško, što manje ambalaže, ono što smatramo pod mediteranskom prehranom - maslinovo ulje, inćuni, blitva, polenta, bob, maneštre...
    od mame vučem nekakve navike što se tiče kuhanja i kupovanja namirnica, u frižideru uvijek ima neki fini sir, od suhomesnatog ako ima onda je to panceta, nema hrenovka, al ima kobasica, nema majoneze i kečapa, al ima senfa i hrena, nema grickalica, al tu sam ipak malo olabavila :traume_iz_djetinjstva: pa ima čokolade i tako.

ovu sliku ste već sigurno vidjeli, al ne mogu odolit.

http://www.google.hr/imgres?imgurl=h...ch&um=1&itbs=1

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Cvijeto, preduhitrila si me sa slikom

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ovaj tvoj zadnji, u stvari predzadnji, post isto mislim da je jako važan. i da čak ne trebamo ić ni do kenije, nije isto jel živiš u gorskom kotaru il u rijeci.

Stranica 1 od 8 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •