Tanči prvotno napisa
Mislim da je upravo to najveći problem, što većina misli kako je s djecom lako i jednostavno raditi.
Mnoge tete koje uz mizernu penziju žele namaknuti još malo novca, kao i studentice koje čuvanjem djece žele skupiti novčiće za novu garderobu ili šminku misle kako je to lako zarađen novac. S druge strane mnogi roditelji isto misle kako je realna cijena cjelodnevnog čuvanja djeteta 1500kn jer je recesija i kaj ti ja znam kaj sve ne, a u isto vrijeme očekuju da dijete ima vrhunsku njegu, pažnju, skuhano, ( pa kad se već kuha, onda usput i ručak za cijelu familiju) a dok dijete spava da sve stan počisti i veš popegla i jako im je bitno da je dadilja pedagosški obrazovana i da aktivno govori barem tri jezika ( jer će tako uštedjeti na školi stranih jezika) Na kraju dijete sjedi pred tv-om, a teta pegla satima hrpetine veša. I ne, ne karikiram ništa jer znam jako puno takvih primjera.
Roditelji prvenstveno treabaju razmisliti koji su im prioriteti i zašto angažiraju dadilju. Ako je dadilja tu na par mjeseci dok se ne dobije vrtić, a roditelji nemaju novca za privatni, onda je simpatična "teta Ana" vitalna penzionerka iz susjedstva super izbor i ona će to raditi za 1500kn i super kuhati i sve ostalo i biti presretna jer joj je mirovina 1000kn i nije joj dosta ni za režije, ALI
ako roditelji imaju želje i mogućnosti priuštiti djetetu vrhunsku, školovanu dadilju uz koje će dijete napredovati i učiti, a ne samo "biti čuvano" takva dadilja košta od 4000kn na više uz plaćeni godišnji, mobitel, a znam i jednu koja ima i auto na korištenje. I to nije puno, ni previše.
Po satu se čišćenje plaća 40kn i to nije puno, a za čuvanje je puno? Ne kužim. Za povremeno čuvanje je 40 kn sasvim ok cijena, pogotovo ako je to navečer ili vikendom.
I još nešto. Dadilje koje to ne rade za đeparac, dakle nisu studentice, ni penzionerke već osobe kojima je to poziv, zanimanje i žive od toga i svoje račune plaćaju od tog posla ne mogu raditi za kikiriki jer i one moraju nahraniti svoju djecu.