DA
NE
Čekam hoće li tko komentirati prilog flamanske TV koji je stavila sis.
Ne želim napisati dojam koji sam ja dobila, zbog načina na koji je prilog napravljen. Da opet ne ispadne kako nešto svoje pišem, što nitko drugi ne vidi.
Naravno da sam svjesna da EU nije samo med i mlijeko, ali je bolje nego separacija. Mislim da je vrijeme za optimizam.
I nadam se da će se riješiti nekako problem Dubrovnika i putovnica.
isvetica, kakav kompleks veličine? Mi jesmo veliki, ne prostorom, nego srcem, umom i genima. I ljepotom, zemlje.
Problem Dubrovnika bi bio riješen da nam se htio ostaviti most, ali ne, most je nepotrebna investicija. Sjećam se od prije mjesec dana pisma jednog studenta Mup-u, dečko na studiju u Zagrebu, izgubio osobnu, a putovnica mu istekla. Ne može izvaditi novu nego u Dbk, pa ih je pitao može li putovnicu promijeniti u Zg. Može, ali s osobnom. E, jbg.
Kako će do Dbk bez osobnih dokumenata ne može kroz Neum. I oni će njemu fino nek sjedne na avion, samo 1000 kn skuplje. Tako će graditi brzu pristupnu cestu Dubrovnik- Čilipi (aerodrom) a ovo od Dbk do Neuma nek šiša piliće
Beti3, s nama neeuropljanima išli su i Rusi, Kinezi, Australci, Kanađani, sasvim pristojno društvo
isvetica, most jedva da bi rješio problem, mene jako ljuti ignoriranje našeg postojanja u svim raspravama i na svim razinama (osim kad treba glumit kulisu za sastanke na visokoj razini).
Onaj student nije dobar primjer, sam je kriv što nije produžio osobnu, to i bez granice znači da mora platit globu.
Primjer su moja djeca, koja za razliku od ostale djece u HR trebaju putovnicu čim se rode. Dobro, može se stat i doma i kretat u krugu od par kilometara.
Inače, nekad sam radila blizu granice, tako da je najbliža butiga za učinit marendu bila u Neumu. Pa ti hajde na posao bez dokumenata.
Posljednje uređivanje od sis : 23.01.2012. at 12:34
sis- rješenje je: i BIH u EU. I nema granice.
a jel se ne može taj problem riješiti jednom posebnom trakom autoceste?
Propagandna kampanja političke elite „za“ EU je bila nevjerojatno bezobrazna i podcjenjivačka. Tjeralo se građane da odlučuju, a da ne znaju čemu to točno kažu „da“. Rasprave nije uopće bilo, a svi protivnici EU su strpani u koš „primitivaca“ i „nazadnjaka“. (Takve su se etikete već u povijesti mnogo puta lijepile onima koji su vidjeli dalje nego drugi.) Građani nisu bili dostojni da ih se informira što to točno piše u ugovoru koji izglasavaju nego su samo satjerani u tor da se fikcija njihovog odlučivanja „obavi“. Političari su se obraćali građanima kao da su retardirani. Ako je tako počelo, što slijedi? Raspisivanje referenduma mjesec dana nakon izbora jasno je govorilo da se želi na brzinu progurati problematična stvar metodom nametanja i zbunjivanja. Osim toga, trebalo je što prije riješiti da bi se građane što prije moglo opaliti štapom po leđima, što sada slijedi.
Većina ljudi je u toj situaciji izabrala da ne izađe na izbore. Našli su se u vrzinom kolu i odlučili da će izaći iz njega. Naravno, njihovo ponašanje je, kao i obično, protumačeno floskulom da „nisu shvatili“ i da ih „političari nisu dovoljno motivirali“. Ali, 19. svibnja 1990. je 83,56 % birača „shvatilo“, a 94,17 % glasovalo je za nezavisnost. Tada su znali za što glasuju i da to žele. Ovaj puta su shvatili da se njima manipulira.
Mnogi moji prijatelji nisu izašli na izbore, ponajviše iz dvije grupe razloga. Jedni nisu bili "za", ali se nisu usudili ponijeti teret odgovornosti za „protiv“, smatrajući da nisu dovoljno informirani. Drugi su bili „za“, ali nisu izašli na referendum jer nisu mogli prihvatiti nedemokratičnost u odlučivanju, prekratak rok pripreme, nedostatak informiranja i javne rasprave, odstranjivanje svih objektivnih pitanja metodom etiketiranja. Kad onima koji postavljaju pitanja nalijepiš etiketu „euroskeptika“ ili „eurofoba“ tada si dao sve odgovore. Ali samo zakratko, toliko koliko treba da se provede volja elita.
Činjenica je da EU ima potporu manjeg broja građana - ne više od trećine. Stvari postaju još i dramatičnije ako uzmemo u obzir da postoji dio stanovništva koji nema pravo glasa, ali razmišlja o politici i ima svoj politički stav, kao moj jedanaestgodišnji sin. Sada idemo kamo nas vodi većina manjine. „Borg“ se već sada počeo rasplinjavati, a s njime i sve pojedinačne projekcije koje su u njemu plutale. Svatko od nas sada će se zateći točno tamo gdje jest, suočen s realnošću naše nezavidne budućnosti.
A pitanje Dubrovnika, ne samo pelješkog mosta nego i konavoskog zaleđa, je pitanje odnosa politike prema teritoriju RH. Gradnja mosta na Pelješcu i uspostava granice u konavoskim brdima je jedini pravi odgovor suverene države, odgovorne prema svojim građanima.
To je realno?
Republiku je ukinuo Napoleon 1808. A ovome je kumovao npr. Đuro Pucar Stari 1940 i neke. Turci su ovim i područjem oko Sutorine (koje je pripalo Crnoj Gori) predstavljali tampon zonu prema Mletcima, mrskom neprijatelju. Što je 2011. nebitno. Država je tu da riješi problem, a ako ne može, neka bar ne stavlja sol na ranu.
Ne znam. Ali znam da baš nema volje.
I Zdenka![]()
dorotea, pa kuda bi isla ta posebna traka? zrakom? pod zemljom?
slazem se (kao konavoka i dubrovkinja) sa zdenkom da su to jedine ispravne opcije.
pa da volje nema to je sigurno, ali čitala sam da bi pravno to bilo izvedivo samo mi nikako nije jasno što se ne napravi to. puno je jeftinije i vjerovatno praktičnije od mosta
u bih su nedavno izjavili da autocesta prema dbk njima nije u prioritetima sljedecih 5 godina, zasto bi i bilo
oni prilicno dobro zaradjuju od guzvi u neumu
to je odgovornost nase vlasti
pa nisam ni mislila da to oni izgrade nego mi. dakle umjesto mosta, napraviti tih nekoliko km autoceste.
Što nije nedavno bilo govora o tome da autocesta prema Dubrovniku ide kroz teritorij BiH iza Dubrovačkog zaleđa? Da će se zajednički financirati?
dajte malo pojasnite to s mostom
pa ne brani nama eu pelješki most, ona neće dati novce za pelješki most. jer se ne uklapa u europske koridore. jer premalo ljudi ima od njega korist, jer će bosna u eu pa most više nema smisla.
eu novce iskoristi za druge projekte, a umjesto što financiraš te druge projekte (npr aerodrom u dubrovniku) iz proračuna, financiraj pelješki most. ako imaš u proračunu te iste novce. radi se o političkoj odluci, slažem se. iako danas, kad krpaju proračun na sve strane... al u to ne bih ulazila, jel se ima il se nema, za šta se ima, a za šta se nema.
al ne razumijem opet poveznicu s eu.![]()
Šengen je u Neumu, to je poveznica. Za doći u Metković i Opuzen, koji su mi bliži nego Dubrovnik, trebam putovnicu. Da mi dijete treba u splitsku bolnicu, treba joj putovnica
kako nema veze s eu ako ce granicu biti jos teze preci kad nije "meka" kao sto je kao sad
ne znam jesi li i kad si zadnji put npr kupila nesto u splitu ili zagrebu pa nosila doma u dubrovnik, npr ormar
ili vino s pelješca u zagreb
ili dijete različitog prezimena od svojeg, a kojem je istekla putovnica
a ako si u svim ovim situacijama dosad imala problem, onda mislis da ce od 2013. biti samo veci
izvinte me, sjetila sam se odmah čim sam postala. zbunila me zdenka.
Cvijeta, ti se smiješ zbuniti, ali vlast ne bi smjela zaboraviti da tamo negdje ima neki teritorij. dapače, bilo bi državnički da se o tome najprije misli.
Ne možeš izjaviti da nekom paše, samo jer ima drugačiji konačan odabir.
Nego, kolko vas ima iz Dubrovačke, majkomoja.![]()
Nije mi jasno kako se nakon rezultata može napisati ovakva izjava i tvrditi da je činjenica?
Ivarice, napraviš autocestu preko bosne i daš im da naplaćuju cestarinu oni koji koriste izlaz Neum. njima ide pinka a hrvatska je povezana.
pelješki most, sa svojim ekonomskim projekcijama, u stanju recesije u kojem ćemo se do daljnjega nalaziti sigurno nije realna opcija.
nisam vidjela sav pr koji je raden za ulazak u europsku zajednicu, ali vam vjerujem na rijec, da je bio nebulozan.
u principu se slazem s onim sto zdenka kaze, da ta greska ide na dusu organizatorima referenduma.
medutim, ja citajuci ovaj topik, uopce ne znam na koji nacin bi se sa gradanima trebalo komunicirati, ako je ovo sto se na topiku da procitati, presjek razmisljanja prosjecnih gradana. znam da zvucim kako zvucim, i slazem se da je zadatak vodstva drzave da pronadu taj modus. ali osobno uopce ne znam kako bi to uopce bilo moguce.
mene je ovaj topik (doduse jos par njih u posljednje vrijeme) zaista dubinski sokirao. i to na nasem forumu. ne zelim ni zamisljati kako je na nekim drugima. i to ne zbog za i protiv. i za jedno i za drugo ima suvislih argumenata.
radi se o nacinu. toliko besmislica, netocnosti, krivih intepretacija i gluposti nisam vec dugo citala na forumu.
kada tome dodam jos i ksenofobiju, paranoicni strah od drugog i drugacijeg, hipokriziju (sprajc je to na blogu dobro objasnio, ali ukratko - super je kad bi mi dobili 500 ili xx milijuna, ali ne daj boze da bi i mi nesto dali. ali ti neki drugi (njemci, francuzi...) neka daju nama. to je ok). netko je davno rekao, da je glupost nesalomljiva, te da sve sto naleti na nju se mora razbiti. to je nazalost dubinski tocno.
seni kao i uvijek - lijep post.
ko da je napravi? ja? dubrovcani?
oko ovog se ne mogu dogovoriti i nisu nijedna vlast dosad s obje strane
ja sam rekla: ljudi dolje su to kaznili svim glasovima protiv eu, za njih ce izoliranost biti jos veca jer znaju da do 2013. nijedna od tih opcija nece jos uvijek biti niti ispregovarana, a ne napravljena.
znam da je vama tesko zamisliti kako se dolje ljudi osjecaju izolirani i jadni, ne bi me cudilo da i oni raspisu referendum
a što nas sad čeka u procesu ratifikacije, majko mila. po medijima i forumima.
već vidim - engleska nam je oduvijek bila neprijatelj, francuzi nas mrze, mađari nas ne vole, a vid ove nizozemce, majku im njihovu...
seni, po rezultatima forumskog referendumaovo na topiku nije presjek razmišljanja prosječnih građana. na referndum je izašlo 10% aktivnih članova, a 52% je glasalo protiv.
Niti mogu zamisliti kako se npr. osjećaju ljudi svuda, osim u ZG, evo npr. u Kninu, kad se treba zaposlit.
Kakav je standard, onako, odokativno da ne čačkam, u DN županiji?
Pa sad biraj, hoćeš most kojim se prestaje bit izoliran ili ćeš uložiti u poduzetništvo i industriju u ŠK županiju, da ljudi tu i tamo nešto i jedu.
Daleko od toga da je moguće da država ima sredstava za sve navedeno. Ako želi i radi ispravno.
Svakom je, ovako, njegov problem najveći.
I nije pitanje uopće kako se ko osjeća, nego jel ili nije most bitan za suverenitet države.
i to su pravi razlozi protiv eu. čudi me da ih nije bilo i više.
isto se slažem.ali vlast ne bi smjela zaboraviti da tamo negdje ima neki teritorij. dapače, bilo bi državnički da se o tome najprije misli.
možda su mogli ispregovarati poseban status te granice? možda se još može? prije mi se to čini neka realna opcija nego i pelješki most i autocesta.
ivarice, sasvim te razumijem. samo mislim da krive kaznjavaju.
gdje je i kako novac nestajao znamo. barem sada. a da smo htjeli znati, znali bismo i prije.
Istina, ako nije dovoljno velik razlog za. Neki drugi.
npr. utjecaj (ne)ulaska u EU na ono od čega ih 90 posto živi :/
ludnicaHrvatska, godine gospodnje "2014":
Operator:
- Pizza Cut. Mogu li dobiti Vaš...
Mušterija:
... - Dobar dan! Htio bih naručiti klopu za van.
Operator:
- Mogu li prvo dobiti Vaš OIB, gospodine?
Mušterija:
- Moj OIB, ah da, pričekajte malo, eh! Moj Osobni Identifikacijski Broj je: 61020499981.
Operator:
- Hvala Vam, gospodine Marko. Samo da provjerim podatke. Vidim da živite u Ulici jablana 13 i Vaš telefonski broj je 332-971. Vaš broj na poslu je 301-243 i Vaš broj mobitela je 095-301-2431 . Vi zovete sa ovog prvog, 332-971.
Mušterija:
- Huh? Da, kod kuće sam. Od kuda Vam samo sve te informacije?
Operator:
- Pa umreženi smo, gospodine.
Mušterija (začuđeno):
- Oh, da, htio bih naručiti dvije velike slavonske pizze, ekstra ljute...
Operator:
- Mislim da Vam to nije dobra ideja, gospodine.
Mušterija:
- Kako to mislite?
Operator:
- Gospodine, Vaši zdravstveni podatci upućuju na to da imate visokkrvni tlak i iznimno visoku razinu kolesterola. Polica dopunskog zdravstvenog osiguranja ne pokriva i taj rizik...
Mušterija:
- Pa što mi onda možete preporučiti?
Operator:
- Mogli biste iskušati našu bezmasnu soja-pizzu. Uvjeren sam da će Vam se svidjeti.
Mušterija:
- Zašto to mislite?
Operator:
- Pa, prošli tjedan ste u knjižnici podigli knjigu "Gurmanska jela od soje". Zato sam Vam to predložio.
Mušterija:
- U redu, u redu. Dajte mi onda dvije jumbo soja-pizze. I koliko to stoji?
Operator:
- To bi trebalo biti dosta za Vas, Vašu ženu i četvero djece. Sve skupa, zajedno s troškovima dostave, stoji 115,00 kn.
Mušterija:
- Platit ću kreditnom karticom.
Operator:
- Oprostite, gospodine, ali bojim se da ćete morati platiti gotovinom. Prekoračili ste dopušteni minus na kartici.
Mušterija:
- Skoknut ću do bankomata i donijeti novac prije nego vaš dostavljač stigne do mene.
Operator:
- Neće ni to ići, gospodine! Imate prekoračenje i na tekućem računu.
Mušterija:
- Nema veze. Samo pošaljite pizze. Pripremit ću novac. Koliko vam treba vremena za dostavu?
Operator:
- Malo smo zatrpani u ovom trenutku. Oko 45 minuta. Gospodine, ako Vam se žuri, možete doći do nas, ali bit će Vam nezgodno voziti pizze na motociklu.
Mušterija:
- Kako znate da vozim motocikl?
Operator:
- Ovdje stoji da kasnite s otplatom kredita za auto pa Vam ga je banka oduzela. Ali, Vaš skuter je u potpunosti otplaćen te sam samo pretpostavio da ćete voziti njega.
Mušterija:
- K vragu i država, i OIB, i sve!
Operator:
- Preporučio bih Vam da pazite što govorite, gospodine! Već imate dvije prekršajne prijave zbog remećenja javnog reda i mira 2002. i vikanja na policajca 2009.
Mušterija je ostala bez riječi.
Operator:
- Želite li još nešto, gospodine?
Mušterija:
- Ne, ništa više. Ali, nemojte zaboraviti dvije Coca-Cole na dar, kako piše u Vašem oglasu!
Operator:
- Oprostite, gospodine, ali naš oglas ima klauzulu da ne smijemo nuditi besplatnu Coca Colu dijabetičarima! I molim Vas da dočekate našeg dostavljača, jer se boji pasa, a Vi svojega, kako vidim, još niste vodili na cijepljenje...
malo smijeha
To je vrlo stari vic na temu uvođenja OIB-a, koji nažalost nije zaživio niti blizu.
Ne vic nego OIB.
A bolje bi bilo i da vic zaživi, nego da se ne mogu npr. naplatiti porezi na imovinu, al ne jer je država dobra, nego jer samo dragi Bog zna koja je imovina čija i kolika![]()
Evo iz današnjeg Jutarnjeg lista:
Indeks razvijenosti - 108% hrvatskog prosjeka
BDP- 99% hrvatskog prosjeka
prosječna plaća - 98% hrvatskog prosjeka
Nekad, kad se u dubrovačkim selima gradio put zajedničkim sredstvima suseljana, počinjalo se od zadnje kuće u selu iz očiglednih razloga.
Pitanje odijeljenosti od matične države ne može biti očiglednije, ali se ne mogu oteti dojmu da nijednoj vladi to jednostavno nije bitno. Ne "prioritet" nego "bitno".
Još jedna opaska: uglavnom se prikazuju rezultati za Županiju, ali kad se usporedi Dubrovnik s Pločama, vidi se razlika.
Posljednje uređivanje od sis : 23.01.2012. at 15:30
2013. Hrvatska postaje članica EU.
2014. Zabilježen veći broj novozaposlenih u administraciji EU s prezimenima iz Dalmatinske Zagore i Zapadne Hercegovine. Todorić otvara prvi Konzum u Bruxellesu.
2015. Troškovi javne nabave za administraciju EU rastu iznenada za 300%.
2016. Sve građevinske poslove u Bruxellesu dobivaju tvrtke s imenima Matić i sinovi, Mucić građenje, Jozićbeton i sl.
2017. Željk......o i Nevenka Kerum postaju prvi (braco i seka) zastupnici Europskog parlamenta.
2018. Predsjedavajući EU komisije postaje Željko Kerum, europarlamentarac iz Splita i daje izjavu: "Zna san da će se to dogodit jer ja znan posal!"
2019. Počinje gradnja najvećeg kipa Isusa na svijetu, na glavnom trgu u Bruxellesu.
2020. Stanovnici Njemačke, Francuske, Nizozemske, Belgije počinju emigrirati u Južnu Ameriku, Australiju...
2021. Njemačka, Francuska, Nizozemska, Belgija i ostale zapadnoeuropske zemlje napuštaju EU, dok u istoj ostaju samo nove članice: Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Kosovo i Albanija
2022 Zapadnoeuropske zemlje uvode VIZE za članice EU
Zdenka2 je sročila fino i pametno svoju poruku.
Podržavam.
seni, moguće je da pišemo (počeši od same sebe) koještarije, gluposti, besmislice, da na momente ispadamo ksenofobi, neznalice, neubrojive spodobe, primitivci, ali ovo ne shvaćam kao RL, već mjesto da se čovjek malko otkvači, zaboravi na sivilo ili realnost da često šutimo i ne izričemo baš nikakvo mišljenje u javnosti, a čudimo se onima koji, kao Marin Miočić-Stošić na riječkom Korzu, nose parole ili izvikuju svoje neslaganje javno.
Ma, sve manje ćemo se čuditi.
Možda je jedini realan bio W. Churchill, zaboravimo patetične i glupe reklame i isprazna obećanja, valja nam raditi.
ja se slazem s daddy-jem u vezi zdenkinih 'cinjenica' o jednoj trecini
i po cemu je to dramaticno da jedanaestogodisnjaci ne mogu glasat
mozda su trinaestogodisnjaci listom za eu?
ja cu pohvalit seni, s njom se u potpunosti slazem
ja sam, bit ce, jako glupa i zaostala jer mi je trebalo dosta vremena da poimim mnoge stvari vezane za EU te ulazak hrvatske u EU.
ako cu biti iskrena, neke jos uvijek nisam apsorbirala i imam dosta upitnika nad glavom.
jer ako jedno 11godisnje dijete moze pojmiti sta se na referendumu pita, samo, bez sufliranja roditelja/okoline, onda sam ja fakat tuka.
dajmo djeci pravo glasa na izborima i referemdumu. oni razmisljaju o politici i imaju svoj stav. ukinimo nepravdu!
naprosto ne mogu vjerovati sta sve mogu procitati. bit ce jer nisam dovoljno napredna.
Prema do sada izbrojanim glasovima, za EU je glasalo malo više od 28 % ukupnog broja glasača. To je nedvojbena podrška koju EU ima.
Nisam napisala da maloljetnici trebaju imati pravo glasa nego da je to populacija koja razmišlja i ima svoje stavove. Da, roditelji ih odgajaju u određenom smjeru, ali ne, ne dijele sve stavove roditelja. I nadam se da možemo bez izrugivačkog tona.
A što se tiče stavova mladosti, prijereferendumske ankete su pokazale da EU ima najviše protivnika u populaciji od 18-24 godine. S tom činjenicom upoznala sam se iz prve ruke, iz usta studenata.