DA
NE
Znam, ali nije ispravno tvrditi da su oni koji nisu izašli protiv. To mi ne znamo. O tome možemo nagađati. A tu se priča kao da su svi oni koji nisu izašli de facto protiv.
Ne znam tko to misli i može tvrditi da su oni koji nisu izašli protiv, ja sigurno ne. Ali samo ovaj postotak građana koji su doista i glasali za EU službeno se uzima kao relevantna brojka koja govori o podršci. To je egzaktna brojka kojom sama EU mjeri svoj rejting kod zemalja članica ili onih koji tek pristupaju.
da, ali isto tako ne možemo tvrditi da je 2/3 hrvatskih građana odlučilo da idemo u Uniju - inputira se da je većina ZA, a mi na kraju ipak nikad nećemo saznati je li stvarno tako
(možemo pretpostaviti da bi rezultat referenduma bio vrlo sličan stvarnom rezultatu da su izašli svi glasači, ali nisu, pa mislim da je laž tvrditi bilo što drugačije)
a to je ono što sve novine danas prikazuju - što naprosto nije istina
istina je da je samo 28% birača ukupnog biračkog tijela reklo ZA
ali, to se tako nigdje ne prikazuje
Ne znam zašto je toliko važno koliko je glasača izašlo.
Mislim jasno mi je, ali kakva god kampanja bila svi su mogli izaći i odrediti se.
Nisu.
Da jesu, možda bi rezultat bio drugačiji. Možda ne bi.
Nikad nećemo saznati.
Ali za neodlazak nije kriva ni kampanja, ni Pusićka (mom tati je), ni manjak javne rasprave nego samo njihova odluka da ne odu.
I to je odluka, dakle 28% ZA, 14% protiv i 58% onih kojima je svejedno.
Posljednje uređivanje od zmaj : 23.01.2012. at 19:07
Ali istina je da je 66% izašlih glasača bilo ZA. Nikakvo ispiranje mozga. Gola činjenica.
66% onih kojima je bilo stalo da izađu na izbore reklo je ZA.
Oni koji nisu mogli ili htjeli izaći ne računaju se. Nisu bitni. Sami su se takvim napravili.
to ne osporavam
samo želim reći da se u javnosti predstavlja da 2/3 Hrvata želi u Uniju
a mi ustvari ne znamo da li je tako, jer je 2/3 izašlih reklo ZA, a ne ukupni broj glasača
to je jedino što ja želim reći
iskrivljavanje stvarnog stanja je nešto što je normala u hrvatskom društvu
imam malo više od 11 godina i mozak mi sve slabije radi, ali objasnite mi zašto je sad to više bitno?
svi su mogli izaći glasati, zar ne? mislim na one punoljetne. nisu. so what?
oni koji su ipak izašli, izglasali su ZA. great!
nije li to ONO čega bismo se sad trebali uhvatiti? a ne prebrojavati koliko je glasova išlo za ili nije.
uostalom, oni koji nisu izašli su ti koje, kad već razapinjete, bi trebalo prozivati. ne onih 28 ili koliko već posto koji su izgalasali pristupanje
Oni koji nisu izašli dopustili su da ti i ja odlučimo za njih.
U činu odlučivanja postali su nevažni.
2/3 od onih kojima je stalo... 2/3... 2/3 Hrvata... Sigurno će se to s vremenom istopiti i postati tako kako si ti rekla.
Al dragom Bogu svejedno![]()
meni logika može naložiti jedino da je postotak onih koji su izašli reprezentativan, pa i da je ukupan postotak ZA ili PROTIV jednak ovom rezultatu
jer, uvijek se istraživanja rade na nekakvom uzorku, a ako na izbore izađu svi, i mladi i stari i neobrazovani i obrazovani i iz ZG i iz DBK-onda je 66% Hrvata ZA
sve ostalo je neukusno nagađanje
slažem se
ne razapinjem apsolutno nikoga
neću ni prozivati nikoga zbog neizlaska
i ja se ne trebam uhvatiti toga što smo ušli u Uniju - ne znam zašto da se ja sad hvatam toga
ovaj referendum je namješten davno - jer da nije ne bi se mijenjalo to da je potreban 50%+1 za ovu ili onu opciju (i to nakon što su počeli pregovori oko ulaska u Uniju)
zbog čega je uopće bilo potrebno mijenjati uvjete referenduma?
Da, njemu nije lako u životu. Ali, mjeru svoje preopterećenosti ili bavljenja, kako ćeš to već nazvati, određuje on sam, osim kad se radi o školi. To što sam spomenula da on ima svoj stav o referendumu je samo jedna crtica iz života za koju bi bilo bolje da sam je preskočila, jer se sad više raspravlja o tome nego o načelnim stvarima i problemima koji nas čekaju. Molim vas, nemojte više raspravljati o mom sinu.
Predmet diskusije neka bude ono što nas se svih tiče: odnos političara prema građanima, nedostatak političke rasprave, namjerno uskraćivanje informacija građanima, nedemokratičnost, objektivni problemi same EU i nas u njoj.
di će se o tom raspravljat?
pa o tom ne rado i političari
jer ad je drugačij, ne bi mijenjali Ustav ima, koliko ono, goinu i po??
al to je sasma nevažno u cijeloj priči
najlijepše je reć - nezainteresirani i ko ima kriv
ja bi recimo isto uvela i u saboru: da se odluke donose većinom onih koji su glasovanju pristupili, nikako ne kvorumom
čemu kvorum? il čak 2/3 i tom sl...
Ne znam, seni, ne možeš reći da su ljudi "krivi" što nisu izašli. To je bio njihov izbor i to je isto legitimno.
ne znam puno o politici, ali opet mi logika nalaže da je kvorum nužan zbog neravnomjernog rasporeda stranaka po saboru, a oni su predstavnici glasača
pa se može dogoditi da npr. nema niti jednog ljevičara, a glasa se o zakonu o MPO
onda to više nije adekvatno predstavljanje građana ili?
to bi bilo usporedivo sa situacijom da npr. na referendum izađu samo štajaznam visokoobrazovani muškarci iz urbanog područja
U saboru se "umjetno" postiže ono što bi se u nekakvom referendumu trebalo postići prirodno-da ima svih "vrsta" birača jednako
nije da je tako lakše, nego je tako
ne bi se sve negativnosti nazvale "izazovima", a itekako bi se i spominjali neki negativni konteksti
ako je jedino bilo važno da uđemo, onda bi takva bila i proaganda
je li bila drugačija? nije.
tko je platio tu propagandu? svi mi! i oni ZA i oni PROTIV
da je sve bilo realnije, da je sve počelo na vrijeme, onda bi apri i njoj slični možda i bili protiv, a ne neodlučni
i važno je jer se na ovome formira mišljenje većine i za sva buduća pitanja
i nigdje drugdje nije manje od 1/3 građana odlučilo o sudbini cijelog naroda (naravno da je kriva propaganda, naravno da je krivo i to što je referendum mjesec dana nakon parlamentarnih izbora, sve je to važno, sve je to povezano...)
krumpirić![]()
jako brzo ćeš doznati![]()
Posljednje uređivanje od Davor : 23.01.2012. at 20:44
Ja sam mislila da ćete me vi educirati.
ne bih se ni u jednom trenutku žalila da je 2/3 ukupnog biračkog tijela reklo DA za ulazak u Uniju
tada bih preispitala sebe, jer ipak je većina tako odlučila, i postoji velika šansa da sam u krivu
ako ne bih promijenila svoje mišljenje, puno lakše bih prihvatila mišljenje većine
ovo mišljenje ne prihvaćam (barem ne sada ovdje), jer ne predstavlja većinu
reprezentativan uzorak=većina, meni je to logično. Ako je reprezentativan uzorak u pitanju.
75% da je ZA?
Takav omjer (ni za ni protiv) nije realno očekivati.
Ali mišljenje većine ne moraš prihvatiti. Moraš samo naučiti živjeti s tim![]()
i usput, uvjete su promijenili ovi koji će sjediti u europskom parlamentu
i njima će definitivno biti bolje, jer umjeto 15000kn plaće, imat će 15000E
a nama možda neće neće biti ništa bolje
jer će nam porez biti, ne 23% "harački porez", nego 25% (to je "politički mudro" kaže "pravednik" sa Pantovčaka)
zar je ovih 65% ne izašlih na referendum - svi su ZA?
Ne. Njima je i dalje svejedno.
A broje se ovi koji su izašli.
Pa nije odlučilo 1/3 nego SVI KOJI IMAJU PRAVO GLASA.
Ajde-osim onih koji su objektivno spriječeni