Page 20 of 33 FirstFirst ... 10181920212230 ... LastLast
Results 951 to 1,000 of 1647

Thread: želim roditi kod kuće

t.r.a.c.'s Avatar

koliko pratim i čitam, sve one žene koje su osjetile bilo kakav rizik kod pkk su imale transfer. o negativnim stranama pkk se ne piše jer žene koje su rodile doma se nisu ni susrele s tim, pa kako onda mogu pisat o nečem negativnom? može se pisati u teoriji jedino, ali iz prakse mi slučajevi nisu poznati. sam porod je isti ko i u bolnici-krenu trudovi, rodi se rijete. samo što će se u bolnici roditi na tko zna kakav način, uz koliko intervencija i sl.

i za Mondu, da još uvijek se svašta radi u bolnici rutinski pod objašnjenjem da se radi o zrelom cervixu, mliječnoj plodnoj vodi i ulasku u termin-od bušenja vodenjaka, davanja dripa, dolantina, 15-satnog ležanja na lijevom boku, ne dozvoljavanja da se rodi u sjedećem ili bilo kojem drugom stavu (da, i to sve u rodilištu prijatelj djece), nalijeganja na trbuh, odvajanja od djeteta na xy sati...

zmaj's Avatar

pa u to pitanje ti onda ulaze i ona, nazovi, rodlišta
    mini rodilišta
    i nikom niš
    tj., casi još i gore
    jer je sad realsnot komplikacija i veća
    il kod kuće il u autu il u hitnoj...

Felix's Avatar

pretpostavljam da je marta mislila na nesto drugo, ali ja se slazem da danasnji pkk u danasnjim uvjetima u hr nije isti, zbog svih birokratskih i inih stvari, kao sto ce uz malo srece jednog dana biti kad se zakonski regulira. to sam i rekla vec nekoliko puta.

Felix's Avatar

a ovo sa otokom i skalpelom, kao sto kaze zmaj, ulazi u jednu drugu domenu, tj. nikad nece biti savrsenih uvjeta za porod, samim tim sto zene zive na razlicitim mjestima. koliko zena po otocima ili u zabacenim selima radja u ambulantama opce medicine ili s primaljom susjedom ili na razne druge nacine. to sto se one ne javljaju na forumu ne znaci da ih nema. pkk u hrvatskoj ima puno vise nego sto se cini po nas nekoliko iz zagreba ili istre, ne iz zelje za orgazmickim porodom ili sto vec kao sto se ponekad imputira, nego iz ciste potrebe i jer nema zadovoljavajuce alternative. i toga ce uvijek biti.

pa u zemljama u kojima je pkk zakonski reguliran, nema uvjeta da moras zivjeti na odredjenom mjestu da bi dobila zeleno svjetlo za pkk. nema uvjeta, sad lupam, da zena koja zivi u amsterdamu moze imati pkk kad god hoce, ali neka koja zivi u zabiti koji sat voznje od najblizeg rodilista, ne smije jer u slucaju komplikacija ima bar sat vremena autom do rodilista. ali zato imas u velikoj britaniji obavezu bolnica da posalju primalju (ne lijecnika! primalju) na pkk iako je zeni preporuceno da zbog rizika dodje u bolnicu. ako zena radja blizance na zadak nakon carskog (karikiram) i zeli roditi doma, nitko ju ne moze na silu odvuci u bolnicu, ali isto tako ju nece ostaviti samu, nego ce joj poslati primalju.

Osoblje foruma leonisa's Avatar

felix, to su ova dva posta http://forum.roda.hr/threads/71204-%...=1#post2068588 i re http://forum.roda.hr/threads/71204-%C5%BEelim-roditi-kod-ku%C4%87e?p=2068592&viewfull=1#post2068592

"
    Takodjer sam napisala da objektivno gledano, pkk nema ništa vece rizike od poroda u bolnici. " na ovo reagiram kao i druge cure jer smatram da to stoji kada je porod i trenuci koji slijede nakon njega uredan i sve ide po planu prirode. no kad to nije slucaj ova teza ne stoji. i vrjedja mi intelekt. daleko da vrjedja i struku. jer primalje su alfa i omega za porod. za patologiju to su lijecnici.

felix, to je tocno. radja se i tako i u takvim uvjetima, ali nitko nece reci da je jednak rizik ili da je jednako sigurno roditi u kolima hitne ili u bolnici.
    zene koje zive na otocima toga su svjesne i ne negiraju taj rizik. i zbog toga one koje se ne zele nositi s tim rizikom ne ostaju na otoku. karikiram. cak ga ni vi ne negirate. zbog cega se onda negira kod pkk?

Pepita's Avatar

Slažem se nedostatak kisika je zaista loša stvar. I u rodilištu ponekad ne stignu intervenirati na vrijeme, kamoli kući.
    Jedan ogroman problem, jel'da? Definitivno pkk ima manu naspram ove situacije.

Pitanje glasi: Koliko vas je otišlo na porod razmišljajući na taj način i koliko je beba BEZ DRIPA I FORSIRANOG PORODA TE ZABIJANJA LAKTOVA U STOMAK TRUDNICE ostalo bez kisika???
    Prethodi li nedostatku kisika i sl. prethodna patnja bebe, padanje otkucaja i sl. ili se jednostavno to desi trenutno i to je to.
    Beba koja je u maternici ostala bez kisika radi xxx razloga...hoće li moći biti spašena cr s obzirom da znamo koliko dugo mozak može bez kisika.

Dozvoljavate li mogućnost da se žena odluči na pkk ne misleći da će na kraju poroda doživjeti tragediju za koju je nužno potrebna bolnica???
    Ruku na srce za takve slučajeve hvala dragom Bogu ali ne čujem često.

Od početka ove gusjenice (kako netko nazove ovaj topic) ja pokušavam kazati da rizici postoje i kući i u bolnici.

Svaka od nas drugačije doživljava porod.
    Meni osobno je drip rizik, o epiduralnoj da ne govorim NIKAD ne bi pristala na nju (moj stav, moji razlozi).
    Nekome je to jedina opcija poroda.
    Mogli bi i o tome razglabati do sutra...činjenica je da epiduralna ima određene rizike, ali isto tako i jedan prirodni porod u nekoj drugoj situaciji može biti veći rizik od nje.

Primalja jest alfa i omega poroda i pkk koji je udaljen od rodilišta 10-15 minuta meni ne predstavlja uopće veći rizik. Govorim o sebi i tako sam se odlučila na njega.

Felix's Avatar

leonisa, pokusat cu objasniti ono sto mislim da je marta htjela reci:

u pkk imas jedne rizike, neke vece neke manje
    u bolnici imas druge rizike, neke vece neke manje

ukupno, to nisu ISTI rizici, ali kad se zbroje, jednako je rizicno, ako si niskorizicna trudnica, roditi doma s osposobljenom primaljom koja ima osnovni paket opreme, kao da ides roditi u bolnicu gdje ce ti porod 'voditi' lijecnik

to nisam nikad ni kontrirala- ako je sve ok, rizik je isti. dapace, manji je doma. ako je sve ok.

ono sto me smeta, kao i druge cure, sto se tu staje, ne ide se na dio, a ako nije ok, e onda... kuzis

zhabica's Avatar

Quote Originally Posted by marta View Post
    Statistički gledano rizik je isti. Uzroci nisu.
    Statistički gledano, podataka za usporedbu rizika pkk kod kuće i bolničkog poroda u Hrvatskoj - nema.

Statistički gledano ne možeš uspoređivat podatke neke druge države sa trenutnim stanjem u RH.

Statistički gledano da bi mogla primjenjivat podatke iz jednog sustava na drugi, ta dva sustava moraju imat osnovne postavke iste, u ovom slučaju nisu jer mi nemamo opciju pkk sa logistikom.

Dakle uspoređivanje ta dva različita sustava znanstveno nije moguće.

Iz tog proizlazi da se za RH uvjete ne može tvrditi da su rizici jednaki, jer pkk u RH nije opcija kakva je opcija u tim istraživanjima i u RH ne postoje uvjeti kakvi su postojali u tim istraživanjima.

Nije moguće/u redu/točno primjenjivati zaključke dobivene iz istraživanja u nekoj drugoj državi na uvjete koji vladaju kod nas.

Da si znanstvenica koja ide ovako nešto tvrditi kolege bi ti rekle da si ne-etična i da obmanjuješ javnost.

Tumačenje znanstvenih/statističkih podataka o rezultatima i rizicima pkk i bolničkog poroda u nekim drugim državama i njihovo prezentiranje kao RH stvarnosti nije u redu.

Po mom mišljenju ti uspoređuješ neusporedivo i na tome temeljiš svoje odluke i argumente. Ok, nemam ja s tim problem.

Problem za mene nastaje kad to ideš prezentirat kao činjenicu i nešto što je dokazano.

Da, dokazano je za neke EU države, ne i za naše uvjete, prema tome ne možeš to tvrditi za RH.

Dokle god ne budu postojali statistički podaci za RH tvrdnja da su statistički gledano rizici isti nije točna. Statistički gledano, takav zaključak ne možeš izvest za RH.

Za mene je to interpretiranje stvarnosti prema vlastitom nahođenju. Miješanje jabuka i krušaka.

Nije u redu tvrditi da će i u RH rizici biti isti, jer nisu, u najmanju ruku nemaš podatke i realno stanje nije takvo kakvo je u tim studijama. Statistički gledano.

Meni je jasno da si se ti vodila logikom da ako si osiguraš uvjete kao i te žene iz te studije da ćeš si smanjit rizike i imat jednake šanse kao i one, ali za mene to nije polaženje od realne činjenice temeljene na znanstvenim podacima, već polaženje iz krivo interpretiranih podataka i iz uvjerenja da će sve biti kao i njima ako si složiš slične uvjete.

Dakle polaziš od nečeg što nije činjenica nego osobno uvjerenje. Zato nemoj prezentirat to kao činjenicu, možeš kao vlastito uvjerenje, ali ne kao činjenicu. Statistički gledanu.

Dokle god svaka RH rodilja, u startu nema iste uvjete kao i ti/te žene iz EU studije koje imaju opciju pkk rizici pkk će biti veći nego kod rodilja u EU koje te uvjete imaju po defaultu.

Felix's Avatar

ma znas sta, i to s rizicima je... onak, dalo bi se o tome raspravljati. recimo monika u grazu uzima vbac u kucu za porode. a nije sad da joj je rodiliste ispred nosa. a ovdje na forumu ako spomenes hbac... odmah te napadnu da ugrozavas svoj i bebin zivot (i cisto sumnjam da bi prestali da im das do znanja da primalja eto ima opremu za ozivljavanje i sl.). zasto to onda austrijskom zdr. osiguranju nije rizik?

recimo.

zmaj's Avatar

ja sam misli da ovih pkk ne bi vjerojatno ni upola toliko bilo (a ne mislim da ih ima neš puno. ono što sam ja pohvatala, mediji, forum) da nije te nekritične rodilišne rutine...
    ja bih još to možda i nekako progutala treći put, ali odvajanje... uf...
    govorim o nekompl. porodima (čovječe, morala bi stavit negdje disclaimer, lol)

zhabica's Avatar

Quote Originally Posted by Beti3 View Post
    Samo što u rodilištu imamo back up da prevenira puno "ovog i onog". Ne sve, ali puno.
    x

Dodala bi puno više nego na pkk u RH.

Moram se osvrnut na Lutonjicu i njenu opasku o komentiranju pojedinačnih/osobnih priča, meni je žao ako je itko stekao dojam da želim komentirat i prozivat cure koje su rodile doma, to mi nije namjera, no same ste svele priču na vaš/osobni nivo pričajući vlastita iskustva, što je ok, razumijem to jer ni ne može se drugačije, ali onda nema mjesta čuđenju i opaskama kako se stvari spuštaju na osobni nivo ako se nešto i prokomentira.

Od početka to nastojim izbjeć, ali postoje trenutci kad je to nemoguće jer se priča o osobnim iskustvima.

Sigurna sam da me ni mikka ni marta (kojoj sam nasušno potrebna ) ni blakberry ni ostale cure nisu doživljele kao uvredljivu jer mi nisu takve namjere.

I ovaj topic nije o vama koje ste rodile doma, nego za anavie84 i ostale žene koje to tek planiraju.

Felix's Avatar

zhabice, daj da te nesto pitam. zamisli da je ovdje u hr sredjena logistika i zakonodavstvo oko pkk. primalje dolaze bez problema, imaju opremu, backup, transfer u rodiliste rijesen (ne, pod time ne mislim na famozna kola hitne pomoci pretvorena u operacijsku dvoranu koja cijelo vrijeme poroda stoje ispred kuce rodilje, jer to je totalna glupost i to nigdje ne postoji).

da li bi i tada gledala na pkk kao na rizican potez? jer i tada se moze desiti nesto nepredvidjeno i dijete umre u roku 5 minuta, zar ne? bar su to cesti argumenti.

ovo pisem jer imam dojam da zapravo mislis da je pkk rizican sam po sebi, neovisno o regulativi i logistici. rizican samim tim sto nije hodnikom spojen s operacijskom dvoranom. ili sam u krivu?

zhabica's Avatar

Quote Originally Posted by Felix View Post
    ma znas sta, i to s rizicima je... onak, dalo bi se o tome raspravljati.
    Slažem se. I ajmo rasrpavljat o tome, pa nek se zna što se sve može dogoditi.

Osim super iskustva i tehničkih poteškoća nakon poroda.

Evo recimo sad anavie84 zna da će joj eventualna (ilegalna ) babica imat nekakv set za prvu pomoć koji će donijet na porod. I to je korisna informacija.

Leonisa, pa kako da mi znamo kad se u HR porodi broje na prste, a nama koje smo ga iskusile prošao je svima ok?
    Što kad u bolnici ne prođe ok? Liječe se od posljedica te komplikacije, ili mama ili beba... pa pretpostavljam da bi tako bilo i u ovom slučaju.
    Stvar je u tome da se mnoge komplikacije koje su ozbiljne (neko je spominjao help) pojave prije negoli je porod uopće započeo, tako da završiš u bolnici i pkk otpada, to je odmah jasno.

dobro, ja ne mislim da je sam vbac prerizican za kucu za porode. al treba uzet u obzir razlog cr u prvoj trudnoci i neke druge parametre.
    pa i moj ginekolog od pocetka trudnoce mene ne "tretira" kao trudnicu koja je imala cr jer ne smatra to relevantnim.

Felix's Avatar

nemas problema, ne dozivljavam te kao uvredljivu, stovise, ugodno je razgovarati s nekim tko ne vrijedja u svakom drugom postu

ok, mozemo raspravljati i o rizicnim trudnocama koje kao nisu za pkk ali u nasim uvjetima, znajuci kako se u bolnicama odnose prema tim rizicnim trudnocama... nekima je bolje ostati doma, nazalost. al da prvo kazem nesto drugo.

sto se tice rizika, opet cu glumiti odvjetnicu marti naime, nije samo pkk u hrvata razlicit od europe. hr rodilista su puno, puno drugacija od europskih, i to nije samo stvar novaca. nije ni samo stvar pristupa (u eu bolnicama neces cuti uvrede, omalovazavanja, deranja i prijetnje koje su u nasim rodlistima vrlo ceste nazalost). stvar je prije svega pristupa porodu. kod nas se jos uvijek u pravilu prakticira aktivno vodjenje poroda, koje je ne zastarjelo nego ga je totalno vrijeme pregazilo, odavno se pokazalo da nosi hrpu rizika i za niskorizicne i za rizicne trudnice, ali i dalje se situacija ne mijenja.

zato je porod u nasim rodilistima rizicniji nego porod u eu rodilistima. da, sad pisem osobno iskustvo, ne neku statistiku, ali mislim da je svakom tko ima malo razuma u glavi, nesto zna o porodu i ima uvid u price s poroda iz nasih rodilista, to potpuno logicna stvar.

da, ima lijepih poroda, ima super poroda, ima skoro pa prirodnih poroda. ima ih. ali umjesto da svi porodi budu lijepi u smislu da se osoblje ponasa s postovanjem i pristojno, da na intervencije ide tek onda kad stvarno nema druge, da sve svoje postupke temelji na znanstveno dokazanim cinjenicama, sada trenutno se to dogadja samo u manjini poroda.

pa uzmimo samo na primjer vbac u bolnicama. znam hrpu primjera da se drip davao rutinski, bez pristanka rodilje, a znamo koliko je drip opasan u vbac-u. ok, naci ce se koja rodilja koja je imala vbac bez dripa, ali zasto su one izuzeci? al to je samo jedan mali primjer, ima toga toliko da bih mogla ispisati svih ovih 20 stranica topica samo o tome.

tako da, buduci da porod u nasim rodilistima smatram (puno) rizicnijim nego porod u eu bolnicama, a pkk rizicnijim nego porod u eu kod kuce, opet dolazimo na isto, rizik u bolnici ili kod kuce u hr je manje vise isti.

zhabica's Avatar

zhabice, daj da te nesto pitam. zamisli da je ovdje u hr sredjena logistika i zakonodavstvo oko pkk. primalje dolaze bez problema, imaju opremu, backup, transfer u rodiliste rijesen (ne, pod time ne mislim na famozna kola hitne pomoci pretvorena u operacijsku dvoranu koja cijelo vrijeme poroda stoje ispred kuce rodilje, jer to je totalna glupost i to nigdje ne postoji).

da li bi i tada gledala na pkk kao na rizican potez? jer i tada se moze desiti nesto nepredvidjeno i dijete umre u roku 5 minuta, zar ne? bar su to cesti argumenti.

ovo pisem jer imam dojam da zapravo mislis da je pkk rizican sam po sebi, neovisno o regulativi i logistici. rizican samim tim sto nije hodnikom spojen s operacijskom dvoranom. ili sam u krivu?
    Čuj, znam kakav dojam ostavljaju sad moji postovi, jučer me to pitala sirius, a sad ti, jasno mi je da takav dojam mogu ostavit, no nisam po defaultu protiv pkk, i sama sam razmišljala o tome i ovako bi poredala stvari kako ih ja smatram rizičnima:

1. najrizičniji - pkk u RH uvjetima gdje nije to zakonski regulirano pa rodilja nema svu onu podršku koju bi imala da je pkk zakonski reguliran
    2. pkk kao što je to regulirano u uvjetima gdje je legalna opcija
    3. bolnički porod

Da, kad bi pkk bio reguliran zakonom i dalje bi mislila da je rizičniji od poroda u bolnici, ali manje rizičan od ove situacije koja je sad kod nas.

No to što mislim da je rizičnij ne znači da bi zabranila tu opciju, ne, već sam rekla - i ja se slažem sa legalizacijom, dapače, smatram da bi u tom slučaju i mama i beba bili u povoljnijoj situaciji od ove koja je trenutno. Nadam se da sam jasna.

Felix's Avatar

ovo gore sam odgovarala zhabici.

Quote Originally Posted by yellowkitty View Post
    Stvar je u tome da se mnoge komplikacije koje su ozbiljne (neko je spominjao help) pojave prije negoli je porod uopće započeo, tako da završiš u bolnici i pkk otpada, to je odmah jasno.
    upravo tako. znam dosta zena koje su planirale pkk ali su zbog realnih rizika odustale daleko prije nego sto je doslo do poroda.

leonisa, slazem se s tobom, tijek trudnoce je vazan za procjenu rizika poroda.

Felix's Avatar

zhabice, pa onda sve super, jos par desetaka stranica i potpuno cemo se slagati o svemu
    Last edited by Felix; 12.02.2012 at 17:50.

zhabica's Avatar

tako da, buduci da porod u nasim rodilistima smatram (puno) rizicnijim nego porod u eu bolnicama, a pkk rizicnijim nego porod u eu kod kuce, opet dolazimo na isto, rizik u bolnici ili kod kuce u hr je manje vise isti.
    U redu, to je tvoje uvjerenje, slijed misli mi je jasan ali nije statistički dokazan.

I ti si vjernica ko marta

marta's Avatar

Niti u jednom trenutku nisam ni zhabicine ni leonisine postove dozivjela uvredljivim, niti nepristojnim.

Uopce se nisam na njih referirala i zao mi je ako je tako ispalo.

Uglavnom leonisa, meni i dalje nije najjasnije sto ti zelis procitati. Da ako porod ne ide dobro, da se ide u rodiliste ili sto ako je porod lose zavrsio? Na kakv loš zavrsetak mislis? Ima tu puno nijansi. Sto te konkretno zanima? Kad se i zasto ide u rodilište?

Felix's Avatar

a gle, vec 8-9 godina slusam razne price s poroda u hr rodilistima, sto na forumu sto izvan foruma, i cula sam stvarno svakakve price. ne bih nikako rekla da sve skupa ide na bolje, naprotiv. i sto se tice bahatosti i vrijedjanja rodilje, i sto se tice uskracivanja osnovnih ljudskih prava i prava pacijenata, i sto se tice nepoznavanja fiziologije poroda i djelovanja po principu 'da mi to rijesimo pa da oslobodimo boks' i nekriticke upotrebe intervencija i kad ne trebaju i kad trebaju, i tako dalje i tako dalje.

zmaj's Avatar

Quote Originally Posted by zhabica View Post

I ti si vjernica ko marta
    pa i ti isto
    budući da ne možeš statistikama dokazati obratno
    čisto jer, kao što kažeš, ne postoje

zhabica's Avatar

Quote Originally Posted by zmaj View Post
    pa i ti isto
    A ne, ne, ja i marta nismo isto.

Ja nisam rodila doma

Felix, razumijem što hoćeš reći i razumijem tvoju logiku, samo mi se čini da ti argumenti nisu važni sad za anavie84 koja planira roditi doma.

Čini mi se da smo sad malo skrenuli s teme i da se miješaju dvije na istom mjestu, temu za legalizaciju pkk sa činjenicom temu "želim roditi doma" na kojoj bi valjda trebali ženi reći što je sve pri tom može zadesiti.

marta's Avatar

Zhabice, ja sam otvorila na porodu topic Info o kucnom porodu, na kojem sam dala informacije o tome. Ne vjerujem da ti je promakao.
    I rekla bih da je prilicno informativan, a ni blizu nismo dosli kraju obavjestavanju.

Pkk nije ilegalan, znaci da se ne moze legalizirati, nego se treba zakonski urediti da primalje/lijecnici mogu pohadjati te iste pkk. Koji ni sad nisu ilegalni niti su kriminalno djelo.
    Last edited by marta; 12.02.2012 at 18:16.

zhabica's Avatar

Zhabice, ja sam otvorila na porodu topic Info o kucnom porodu, na kojem sam dala informacije o tome. Ne vjerujem da ti je promakao.
    I rekla bih da je prilicno informativan, a ni blizu nismo dosli kraju obavjestavanju.
    Upravo ga čitam, nije mi promakao.

Očekujem i da u nekom trenutku staviš neke informacije o opasnostima koje očekuju trudnicu i dijete i kako se na njih pripremiti, makar onoliko koliko si sama o tome razmišljala.

Naravno bilo bi dobro da stoji i nekakvo upozorenje o rizicima koji su potpuno realni, pri tom ne mislim samo na pedijatra koji će odbit pregledat bebu nego opasnosti po zdravlje mame i bebe, uzimajući u obzir da žene koje to čitaju neće imat (idealnu) situaciju kakvu si ti imala.

zhabica's Avatar

Pkk nije ilegalan, znaci da se ne moze legalizirati, nego se treba zakonski urediti da primalje/lijecnici mogu pohadjati te iste pkk. Koji ni sad nisu ilegalni niti su kriminalno djelo.
    Da, cijelo vrijeme mislim kako da se o tome pravilno izrazim, zato sam povremeno pisala u navodnicima "legalizirati".

Jasno da nije nelegalno roditi doma u RH ali nije zakonski uređena logistika oko pkk.

Beti3's Avatar

Niti u jednom trenutku nisam ni zhabicine ni leonisine postove dozivjela uvredljivim, niti nepristojnim.
    A moje?

zapravo, sam kpp nije ilegalan no planirani kpp uz prisutnost primalje u hrvatskoj je ilegalan odnosno protuzakonit. ne radi se samo o zakoskoj reguliranosti logistike vec i zakonskoj dopustivosti samostalnog rada primalja koje jos nema, sto znaci da pohadjanje istih u ovim uvjetima i situaciji koji su u hrvatskoj na snazi, je nezakonito.

Felix's Avatar

ne. jedino je ilegalno da ona primi novce. ali sam cin, da dodje na porod kod kuce, nije ilegalan.

laura29's Avatar

Quote Originally Posted by Pepita View Post
    Tko vodi rizičan bolnički porod?
    Ovo bi htjela znati, da li vas porađa liječnik ili babica POD NADZOROM LIJEČNIKA!
    Budući da su obje trudnoće bile rizične, s tim da je prva bila mnogo rizičnija, vjerujem da pripadam skupini majki koje mogu odgovoriti na to pitanje.

Na prvom porodu asistirao je liječnik, masirao međicu, trbuh, okretao bebu, i pridržao je kad je izišla. Govorio mi kad trebam tiskati, a kad odmarati. Babica je stajala sa strane i samo je načinila epiziotomiju kad sam počela pucati.
    Na drugom porodu koji je sam tekao svojim tijekom, asistirala je primalja pod nadzorom liječnika. Ona je masirala međicu, okrenula i prihvatila bebu. Doktor je masirao trbuh.
    Možda sam imala sreću da mi je na oba poroda bio liječnik koji mi je i vodio trudnoću.

Osoblje foruma mikka's Avatar

laura, zasto su ti bile rizicne trudnoce? sori na ot, znatizeljna sam, ne moras odgovoriti ako ne zelis

ne. jedino je ilegalno da ona primi novce. ali sam cin, da dodje na porod kod kuce, nije ilegalan.
    za strane. a za nase i to planirano? pri tome ne mislim na pricu bila u susjedstvu i pomogla nepoznatoj zeni ko sto bi i taksist u taksiju

Felix's Avatar

za nase isto tako.
    ne mogu sad naci taj file, uglavnom jedna odvjetnica je analizirala hr zakone i zakljucila da nigdje nije zabranjeno hr babicama planirano dolaziti na kucne porode.

zar to u danasnjum uvjetima nije nadrilijecnistvo?

laura29's Avatar

Quote Originally Posted by mikka View Post
    laura, zasto su ti bile rizicne trudnoce? sori na ot, znatizeljna sam, ne moras odgovoriti ako ne zelis
    Prerano otvaranje unutarnjeg i vanjskog ušća, prolabirao vodenjak u 20 tt.

zhabica's Avatar

Jesi sigurna?

Koliko je meni poznato organizirano/dogovoreno prisustvovanje medicinskog osoblja na pkk u RH smatra se nadrilječništvom i spada u nešto što po zakonu primalje i liječnici ne bi smjeli raditi. Bez obzira jesu li za to primili novac ili ne.

kako moze biti nadriljecnistvo kad su za to skolovani, ne kuzim

znaci ako se covjek gusi u restoranu neki lijecnik koji se tamo zatekne ne smije napraviti heimlicha jer ustvari nije lijecnik

to je zakon koji nema smisla

ni prvi ni zadnji u hr

mislim po meni je nadrilijecnistvo ako bi ja isla glumiti kirurga, ili mr. bean

marta's Avatar

Beti nisam ni tvoje postove doživjela kao uvredljive, eventualno nametljive u smislu u kojem ih je doživjela i NenaJabuka, al uvredljive ne, dapače. Jel trebam sad sve poimence nabrajati čiji su postovi pristojni a čiji nisu?

Meni je ovaj topic sjajan i konverzacija mi je na nivou koji mi odgovara, osim povremenih upada, koje tako i tako možemo svi skupa bez problema ignorirati.

Leonisa ne želim da ispadne da cackam mecku, al daj da rascistimo sto to primalja nosi u torbi i čemu to sluzi i moze li riješiti probleme i koje.

Ja ne znam sve jer to nije moj posao. Znam sto se po internetu prodaje kao oprema za primalje i iz toga ne mogu puno zaključiti, samo nesto sitno. Npr. komplet za infuziju, pretpostavljam da se daje drip u slučaju pretjeranog krvarenja. Možda postoji i nesto u injekcijama. Pa su tu razni konci i igle za sivanje. Uz to ide lokalni anestetik. Pretpostavljam da takodjer moze biti neki koji se daje injkcijom, a moze biti i sprej. Onda aspirator za sluz, za njih sam stekla dojam da se negdje koriste ko ludi, ono, paket aranžman do drugdje smatraju da je to nepotrebno.

zhabica's Avatar

Kad primalja u zemljama koje imaju reguliran pkk odlazi na porod ona sa sobom nosi i adekvatnu opremu koja će joj za to bit potrebna, time ženi može pružit najviše što može u skladu s onim za što je školovana.

RH primalja koja ide na porod ne može ići po službeoj dužnosti jer takvu opciju nema, znači može doći u privatnom angažmanu, u takvom slučaju ne može doći sa adekvatnom opremom kako bi ženi pružila pomoć koja joj je potrebna, a pružanje neadekvatne pomoći smatra se nadrilječništvom.

Da je zakonom regulirano da primalja može dći po slućbenoj dužnosti na porod onda to ne bi bio problem, ali kod nas to nije regulirano.

marta's Avatar

Malo ću ko Ina pisati u ratama, ne mogu odjednom. Još primalje ima drvenu slusalicu, stetoskop, možda i neki prijenosni ctg. Zatim sterilne skare, rukavice, antiseptici, oprema za vadjenje krvi.

Za kisik ne znam.

marta's Avatar

Mislim da se i ta adekvatna oprema razlikuje po zemljama. Moja stručna pomoć je bila prilično opremljena.

marta's Avatar

O nadriljecnistvu se moze govoriti samo ako se naudi osobi koju se "nadrilijeci".

Recimo u mom porodu doma, nitko nikog nije lijecio.

zmaj's Avatar

a pružanje neadekvatne pomoći smatra se nadrilječništvom.
    mislim da je o tom bilo riječi u medijima 2011. godine
    nadrilječništvo je kad te netko liječi a nije liječnik
    sjećam se da su, čini mi se, primalje ustale protiv toga
    kad je lički ministar to izjavio
    idem nać def.

Nadriliječništvo

Članak 244.
    (1) Tko, nemajući propisanu stručnu spremu, drugoga liječi ili mu pruži medicinsku pomoć,
    kaznit će se novčanom kaznom do stopedeset dnevnih dohodaka ili kaznom zatvora do šest mjeseci.
    (2) Tko kazneno djelo iz stavka 1. ovoga članka počini uz nagradu ili radi zarade,
    kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.
    Last edited by zmaj; 12.02.2012 at 19:46.

znaci ako se covjek gusi u restoranu neki lijecnik koji se tamo zatekne ne smije napraviti heimlicha jer ustvari nije lijecnik

to je zakon koji nema smisla

ni prvi ni zadnji u hr
    ili sam ja nesto krivo polovila ili su u sumi al zar nije problem bas u tome da nemaju samostalnost odnosno da ne mogu djelovati samostalno? zar nije razlilka u fakultetskom i srednjoskolskom obrazovanju i da se zbog toga uvodi ponovno fakultetsko?
    ako je, onda je to nadrilijecnistvo jer nemaju potrebnu kvalifikaciju.

marta, nisam ti odgovarala jer je zhabica s tobom o tome. pitala si me sta tocno zelim...ne mislim da je itko od nas kompetentan pisati svaku situaciju kada je kpp rizican i kada ga treba prekinuti i otici u bolnicu, niti koji su sve moguci ishodi neodlazenja. ono sto sam zapravo htjela je opaska, ograda u svim ovim raspravama da koliko god on bio siguran da postoje situacije kada je za konkretan porod sigurnija bolnica. ako nista drugo, onda treba uzet u obzir i faktor ljudske greske koja takodjer moze biti i na strani krivo protumacene uredne trudnoce. taj rizik je mali, ali kako ga se navodi kad se govorio AC, mislim da bi bilo ok navesti ga i u ovom primjeru.
    nemoj mi zamjeriti, malo sam sad rastresena, pa sam se vec pogubila (gripe, viroze i zimske blagodati)... i da, kad si sama spomenula, bilo bi zgodno za znati sta sve nosi sa sobom primalja, osim stolcica, bazena...

marta's Avatar

Dobro ja sam u toj prilici izlijecila neke rane, al ne u medicinskom smislu.

Kad primalja u zemljama koje imaju reguliran pkk odlazi na porod ona sa sobom nosi i adekvatnu opremu koja će joj za to bit potrebna, time ženi može pružit najviše što može u skladu s onim za što je školovana.

RH primalja koja ide na porod ne može ići po službeoj dužnosti jer takvu opciju nema, znači može doći u privatnom angažmanu, u takvom slučaju ne može doći sa adekvatnom opremom kako bi ženi pružila pomoć koja joj je potrebna, a pružanje neadekvatne pomoći smatra se nadrilječništvom.

Da je zakonom regulirano da primalja može dći po slućbenoj dužnosti na porod onda to ne bi bio problem, ali kod nas to nije regulirano.
    ali ne pruza ona neadekvatnu pomoc, nego npr. najadekvatniju sto moze

to pricam hipotetski u slucaju da zoves susjedu ili neku zenu koja stanuje blizu, a primalja je po struci, kao sto bi casa napravila

to nije uredeno ali ne zvuci mi kao nadrilijecnistvo, ali mi se gade oni koji to ne zele rijesiti, kao sto je ono neka rekla, u tri poteza kistom, a mogli bi, lijevom nogom

Page 20 of 33 FirstFirst ... 10181920212230 ... LastLast