Stranica 9 od 11 PrviPrvi ... 7891011 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 401 do 450 od 517

Tema: Curica mi je na granici pretilosti ,što sad

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ovisi kako i sta kuhaju. ja sam sigurna da je ta hrana puna zacina i mozda i ima vegete i ko zna cega, to su stvari koje pojacavaju okus, ali i apetit i stvaraju ovisnost. pa se dijete mozda na to navuklo.

meni bi bilo ok barem da pojede juhu za kasniji rucak. ili neko varivo od povrca. od rucka do vecere mi se cini preveliki razmak, ti ruckovi su u 12 sati, nekad i prije. ili sendvic sa necim i povrcem, salatom.

Mama Martina avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Rijetko da me poslije vrtića odmah traže nešto jesti. Mislim da je veliki problem u jelu u vrtiću. Ja najbolje znam koliko i kada ona jede doma, da bih rekla da li je previše kilaže od jela doma ili u vrtiću. Ispada iz komentara da je na granici pretilosti od cornflakes-a. Pa ne pojede ona njega tri zdjelice, već pola zdjelice. Kod nas u vrtiću još nisu tako strogi po pitanju slatkiša itd. Još jednom ću razgovarati s tetama i vidjeti hoću li naći zajednički jezik.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja bih joj za večeru dala ono što je mama skuhala za ručak

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Potpisujem cvijetu. I ja bih rucak dala za veceru s tim da bih gledala da ima sto manje UH u tom obroku.
    A za dorucak se moze jesti palenta s jogurtom, to je bolje nego kornflakes. Ili bilo koja kuhana kaša od zitarica.
    Ili dorucak mogu biti jaja, kuhana, pečena, kajgana...
    Ili moze biti sir i vrhnje, moji doduse to ne bi pojeli ni mrtvi, al ja vooolim. Ili mozzarela s malo maslinovog ulja. Bas se Sofi danas oduševila mozzarelom.
    Moji vole i neke kašaste sokove smiksat, tipa jabuka, banana, šumsko voce i sl. kombinacije.
    Ma moze i kruha i maslaca, samo da nije 3 cm debela snita bijelog kruha s malo maslaca.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Dijana, pa nemreš djetetu dat bez ugljikohidrata! Jedna šnitica nekog finog integralnog ili crnog brašna sa sjemenkama - taman da bude ukusnije i puni obrok, a da ne radi štetu. Ja nekako ne vjerujem da se od balansirane prehrane može debljati. Od pretjerivanja bilo koje vrste - da.

Ako su u vrtiću sva djeca debeljuškasta (što je moguće, ima tih podlih people feedera posvuda...), onda je vrijeme za reakciju roditelja, to je ozbiljno. Ali ako je samo jedno dijete punašno, onda može biti nešto zdravstveno u pozadini, bilo da je osobna navika ili pohlepa ili neki problem. Ja bih prvo liječniku, pa onda propitala kućne navike vikendom, ujutro i navečer, i onda vidjela što je s vrtićem. I na koncu poduzela što treba sa svojim djetetom, učila ga da jede umjereno, da bira više salate uz pomoć tete i te fore.

Ali i meni se čini da ujutro i navečer pahuljice može biti dio problema. To nije neka prava zasitna hrana, možda dijete bude pregladnjelo, pa navaljuje na pravu hranu.

Za doručak ja mojima dam sendvič, ili napravim kolač s puno voća, ili slani kolač, jogurta, kruha, putra i pekmeza, a za večeru svašta. Najviše volim dati krem juhicu od povrća (jedan luk, jedan krumpirić, malo maslinovog i odabrano povrće, i to smiksam), nešto grilano (povrće, kruh, bruschette) i sir (mladi s vrhnjem, ili nekakve filete, moji vole ribu, može i par pohanaca). Ali radim i pohani kruh (ali onda moraju jogurta), police, paštu, pizzu s puno povrća, pite s mesom, povrćem... Volim im dati i jaja, i to tako da zrolam šnitu kruha na taknu, stavim u muffin baker, pa na nju malo umaka od rajčica, malo šunke ili špeka, na to sir i gore jaje i pečem, pa dobiju kao neke kolačiće od jajeta. Ili čašom napravim rupu u kruhu, stavim na ulje u tavu i pržim jaje u tome.

Ne mogu zamisliti da mi djeca jedu pahuljice, iako rijetko, kad je neka frka, bude i toga, naravno...

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Naravno da moze dat bez UH.

Mama Martina avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ona čak preko tjedna niti ne doručkuje doma...

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

može
    pa i mrkva i celer i grah i slanutak i grašak... računaju se pod ugljikohidrate
    znači, može se i bez kruha i sličnoga

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mama Martina, probaj tjedan dana voditi dnevnik prehrane i popisati koliko i ŠTO točno jede u kojim količinama. Tad ćeš imati možda bolji uvid u čemu je problem. Većina vrtića ima propisanu obavezu izbalansiranih obroka , neki imaju dobre jelovnike , neki imaju loše jelovnike koji izgledaju izbalansirano. Koliko sam ja shvatila ona pojede cc 50% hrane u vrtiću kroz tjedan, tako da je dio problema i tamo, ali dio sigurno ostaje i kod kuće. Osim toga kažeš da bi ona stalno grickala, to znaći da se nenajede dovoljno za prave obroke ili se ne najede kvalitetno .
    Posljednje uređivanje od sirius : 03.04.2012. at 14:56

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mama Martina, prehranu svo+je+ djevoj+cice ces uspjeti kontrolirati jedino i samo ako ju ti budeš zdravo hranila.

Ne moze ti dijete jesti iskljucivo u vrticu.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

evo, da vam napišem recept za jednu salatu, moji se jučer udavili
    narezati ciklu (može i kisela i samo kuhana) i zaliti mješavinom vrhnja i jogurta, može i malo senfa...
    prefino nešto

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Meni je - prema našem iskustvu - teško vjerovati da djeca u vrtiću uopće mogu dobiti toliko hrane da bi bila debelkava.
    Mislim, da u vrtiću uopće ima toliko hrane da neko dijete može pojesti 2-3 porcije ručka.
    Npr. meni je Lea rekla da oni kad bi imali ribu za ručak, da bi dobili JEDNO ono malo pohano čudo u obliku ribice, pa tko bi tražio mogao bi dobiti još jedno.

A možda ona puno jede u vrtiću jer zna da doma neće dobiti?
    Ja mislim da sa tim ograničavanjem hrane djeci treba biti užasno oprezan, i da to treba izvoditi u stilu da djeca uopće ne shvate da ih se ograničava.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    evo, da vam napišem recept za jednu salatu, moji se jučer udavili
    narezati ciklu (može i kisela i samo kuhana) i zaliti mješavinom vrhnja i jogurta, može i malo senfa...
    prefino nešto
    tvoji se dave u svačemu finom i zdravom, moji bi se na ovo zbljuvali u startu (razmažena gamad, po pitanju jela, inače su OK)

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Ja mislim da sa tim ograničavanjem hrane djeci treba biti užasno oprezan, i da to treba izvoditi u stilu da djeca uopće ne shvate da ih se ograničava.
    x

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Meni je - prema našem iskustvu - teško vjerovati da djeca u vrtiću uopće mogu dobiti toliko hrane da bi bila debelkava.
    Mislim, da u vrtiću uopće ima toliko hrane da neko dijete može pojesti 2-3 porcije ručka.
    Npr. meni je Lea rekla da oni kad bi imali ribu za ručak, da bi dobili JEDNO ono malo pohano čudo u obliku ribice, pa tko bi tražio mogao bi dobiti još jedno.

A možda ona puno jede u vrtiću jer zna da doma neće dobiti?
    Moram se sa tobom složiti. :/ U našem vrtiću nikad nije bilo mesa ili ribe repete, koliko se sjećam i drugu hanu su im ograničavali , ćak i onima koji su mršavi da se ne udebljaju (M. je bio grozno izbirljiv, mršav i nikada nije dobivao repete kada je tražio ako se jednom mjesećno potrefilo za ručak nešto što mu je bilo ukusno).

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kod nas se vrtic vise plaća, pa valjda zato ima repete?
    V mi zna reci da je u vrticu dvaput grabio. Al grabi on dvaput i doma. I samo gleda gdje bi stogod pojeo.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

od nečega se krenuti mora, pa se i ja slažem da je bolje za večeru poslužiti kuhanje od ručka.
    nakon toga treba malo vidjeti što se kuha za ručak.
    je li to danas filana paprika sa pire krumpirom, sutra gulaš s tjesteninom, prekosutra paprikaš s noklicama, u subotu pečeno pile s mlincima, a u nedjelju njoke u nekom mesnom umaku.

malo karikiram, ali nije nemoguće da nečiji meni izgleda upravo tako.
    varivo od mahuna/mahune na salatu + meso ako se želi i treba, varivo od graha s povrćem, juha od cvjetače/graška + pa eto, njoke u nekom povrtnom umaku, riba i krumpir s blitvom/sama blitva itd - gotovo neprimjetna, ali znatna razlika.
    nisam ja za teške redukcije niti sam za izbacivanje filane paprike i pire krumpira s menija, ali sam mišljenja da je mali, a totalno učinkovit korak upravo u tome da se uz filanu papriku posluži "samo" zelena salata.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

e, tako je.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I ja se slazem s Mimom, treba biti oprezan. Nekima mozes reci dosta je bilo, ali s nekima treba lukavo.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    od nečega se krenuti mora, pa se i ja slažem da je bolje za večeru poslužiti kuhanje od ručka.
    nakon toga treba malo vidjeti što se kuha za ručak.
    je li to danas filana paprika sa pire krumpirom, sutra gulaš s tjesteninom, prekosutra paprikaš s noklicama, u subotu pečeno pile s mlincima, a u nedjelju njoke u nekom mesnom umaku.

malo karikiram, ali nije nemoguće da nečiji meni izgleda upravo tako.
    varivo od mahuna/mahune na salatu + meso ako se želi i treba, varivo od graha s povrćem, juha od cvjetače/graška + pa eto, njoke u nekom povrtnom umaku, riba i krumpir s blitvom/sama blitva itd - gotovo neprimjetna, ali znatna razlika.
    nisam ja za teške redukcije niti sam za izbacivanje filane paprike i pire krumpira s menija, ali sam mišljenja da je mali, a totalno učinkovit korak upravo u tome da se uz filanu papriku posluži "samo" zelena salata.
    Ti kao da si navela uobičajeni menu, onaj gore kod moje sveki, i ovaj dolje moj.
    Kad smo kod nje jednom davno bili prisiljeni boraviti tjedan dana misilila sam da ću umrijeti koliko mi je probava nastradala. Na svakom tom jelu plivao je prst masti, a začinjeno, a zaprškaaa u svemu...
    No, djeci to paše, moja djeca vole kod nje pojesti tu maščobu. Radije će pohani odrezak nego varivo grašak-mrkva.

No, to su iznimke i mislim da je to bitno. Kad uobičajeno imaš relativno zdrav menu, nikakve izimke to ne mogu pokvariti.
    Problem nastaje kad je vrlo kalorično ili kupovno instant jelo svakodnevno pravilo.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ifi, a gle, ja npr. svojoj starijoj mogu davati sve te fine stvari koje nabrajaš. Ali moja cura sa skoro osam i pol godina ima 23 kile.. Jede sve, ali u malim količinama, jednostavno ima želudac ko vrapčić. I ne voli kruh. Ponekad hoće pohani, ali rijetko. Nisam ni ja sretna s njenom kilažom, ali eto zdrava je, pa nastojim ne brinuti previše.
    Ali djetetu koje ima problema s težinom smatram da treba ograničavati ugljikohidrate, a UH nisu samo u kolačima, već naravno i u kruhu, krumpiru, riži, tjestenini.. Sami proteini npr. za večeru će osigurati sitost, a neće doći do debljanja. Ne mora dijete u svakom obroku dobivati UH. a što se tiče pahuljica, mislim da je bolje djetetu dati meko kuhano jaje ili pečeno, uz malu šniticu kruha, nego davati kukuruzne pahuljice. Uz to da popije jogurt ili mlijeko i super.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ja sam toliko puta čula to neko padanje u nesvijest kao ako ne daš djetetu jest, više odrasli rade dramu od djeteta i na koncu dijete ima osjećaj da je nešto zakinuto i jadno jer ne može deseti pohanac i trinaesti sladoled.

Kao osoba koja je intolerantna na određene namirnice i živim tako da stalno odbijam oblizeke znam da čovjek mirno i lijepo može živjet bez svačega, pa što. I djeci isto tako fino ne dam ovo ili ono iz raznih razloga - bilo da su bili na dijeti zbog npr. mononukleoze ili nekih drugih problema, bilo da smatram da nešto nije zdravo i da se jede u ograničenim količinama - ne dam i gotovo. Ali isto tako ne idem u ekstreme i računam ako su moji didovi i bake s kruhom i noklicama i rakijicom i keksićima proživili 90 zdravih, vitalnih i sretnih godina - da ću i ja (ako je do hrane stvar).

Al nema trpanja, nema stotih repeta, nema nikakvih međuobroka od međuobroka i nema rafinirane hrane.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa Vidi poruku
    Ifi, a gle, ja npr. svojoj starijoj mogu davati sve te fine stvari koje nabrajaš. Ali moja cura sa skoro osam i pol godina ima 23 kile.. Jede sve, ali u malim količinama, jednostavno ima želudac ko vrapčić. I ne voli kruh. Ponekad hoće pohani, ali rijetko. Nisam ni ja sretna s njenom kilažom, ali eto zdrava je, pa nastojim ne brinuti previše.
    Ali djetetu koje ima problema s težinom smatram da treba ograničavati ugljikohidrate, a UH nisu samo u kolačima, već naravno i u kruhu, krumpiru, riži, tjestenini.. Sami proteini npr. za večeru će osigurati sitost, a neće doći do debljanja. Ne mora dijete u svakom obroku dobivati UH. a što se tiče pahuljica, mislim da je bolje djetetu dati meko kuhano jaje ili pečeno, uz malu šniticu kruha, nego davati kukuruzne pahuljice. Uz to da popije jogurt ili mlijeko i super.
    Ne mora kruh, ali ja osobno osjećam da mi je obrok bezveze ako nema UH. Zdravih, malo, kako god, ali to mi je okrutno. Radije dam manje, ali svega, i natrpam salate i jogurt razrijedim, nego da izuzmem UH. Kažu da se za vitkost treba ugledati u vitke osobe. Nijedna vitka osoba koju znam ne izbacuje UH. Ali ne jede kao omanja pukovnija ničega.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

moja djeca, naročito starije dijete, su izbirljiva. te aprine kombinacije, nikako ne dolaze u obzir. ali ono što je dobro kod njih je da obožavaju salatu. kod nas je uvijek na stolu ogromna zdjela salate i uvijek fali, i uvijek se svađamo SPORIJE JEDI TU SALATU!! jer između ostalog, mrzim čistiti i prati salatu.

bili smo neki dan na nekom ručku, ono, klasika - pečeno meso, krumpir i salata. salatu žena poslužila u nekoj srednjoj zdjelici, za nas šest, moj j uzeo cijelu zdjelu ispred sebe i počeo jest. nakon mog mota vratio nazad na sredinu, kaže on da je mislio da će svako dobit tako

hoću reć, ako voli salatu, to je dobar način za popunit želudac, a može jest kolko hoće. uz to jedna šnicla na naglo, i super. za nabrzinu, to mi je najdraža kombinacija.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ifi, ne kažem da stalno treba jesti bez UH, ali da se pokrene metabolizam, ja bih npr. uvela na neko vrijeme večeru bez, pa bih postupno dodavala male količine. Barem bi probala, ne može naškodit. Sav višak UH se pretvara u mast.
    Al dobro, eto, to piše jedna koja isto komotno može živit bez kruha, peciva (starija je na mene definitivno), ne moram ni kolače jesti, jedino mi čokoladu ne dirajte.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    moja djeca, naročito starije dijete, su izbirljiva. te aprine kombinacije, nikako ne dolaze u obzir.
    pa nije to MOJA kombinacija
    to Šveđani jedu za Božić!

jučer smo imali proslavu, ja ukucala salate i svašta dobila
    ako vas zanima salata sa celerom, majonezom i jogurtom, samo recite
    isto su djeca pomlatila većinu

ne znam, nikada ne bih mogla apriori reći "moji to neće"
    otkud znam ako nismo probali?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

i, samo da se zna, kod mene inače nema majoneze i vrhnja, ne znam šta mi jučer bi
    nisam imala vremena za maštovitost, pa sam odradila ono što mi je google ponudio

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ifi, ne kažem da stalno treba jesti bez UH, ali da se pokrene metabolizam, ja bih npr. uvela na neko vrijeme večeru bez, pa bih postupno dodavala male količine. Barem bi probala, ne može naškodit. Sav višak UH se pretvara u mast.
    Al dobro, eto, to piše jedna koja isto komotno može živit bez kruha, peciva (starija je na mene definitivno), ne moram ni kolače jesti, jedino mi čokoladu ne dirajte.
    Što bi ti čoksu dirali, zna se da kvalitetna čoksa sa 70% kakaa je većinom masnoća , a UH ima u tragovima.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Točno to, Cvijeto. Svatko ima svoje, i sve dok smo relativno okej je sve u redu. Koliko sam ja vidjela uvijek uz previše kg-ova idu neke navike i uvjerenja koja podržavaju dembelost

Jedna krupna gospođa nam je objašnjavla kako je na dijeti, ali ipak kupi tablu špeka, malo pršuta (tipa četvrt), kobase i kulen i 50 jaja i pakiranja mesa xxl (svaki mjesec) - iako živi samo sa suprugom i kao oboje su na dijeti - da ima doma. Čemu? Kome? Pa da bude. Hoće li pojest - pa nije mislila. Ali kad je već tu - onda pojede, što će. Da ne propadne. A kad sam rekla - majko mila, koliki lonac, ona me ozbiljno pitala - a kako da ja skuham manje - kao da stvarno nema ideju kako bi ona dva batka ispekla, al ono iskreno... Teške su to stvari, za ozbač. Ljudi se ne vide. Svatko od nas živi u nekom svom filmu i treba nam da osvijestimo što radimo. ČIni nam se normalnim...

Ja sam kod te rodbine sa ratnim zalihama svaki mjesec iznova ispala bolesna jer nisam mogla više jest, a najela sam se za umrijet. Još kaže ona - nije ti fino? A polili smo pečenu kokicu još i topljenom svinjskom masti - da bude još bolja, a ti nećeš jest...

Tamo sam naučila da ono što je meni doma dijetno (npr. ja pečem pile s jednom žlicom ulja i to samo zbog hrskavije korice, mogu i to preskočit) - negdje drugdje može bit kao McDonalds xxl menu. Ak zaliješ svinjskom masti...

Ili kad me jedna teta nutkala povrtnom juhicom, kao od povrća. Ja si mislim - ja nikad ovakav ukus nisam postigla, kak to tak? A ono gospođa ispekla ugojenu patku i fino masnoću krkhnula u juhicu. Da bude finija. Pa ti vidi koliko ćeš kg imati kroz mjesec dana te kuhinje. Da te pitaju što si jeo - malo povrtne juhice i komadić piletine. I restani krumpir na 20 dag maslaca i deci vrhnja (ukusnije je). I salatu s deci ulja...

Ili kolači - kao voćni, al s hrpom oraha - da ne budu prazni...

Ili palačinke - ne treba mastiti tavu. Kak pitam se ja. Unutra je slovom i brojkom 4 dcl ulja, u tijestu... - kaže gospođa. Jer kao kad mastiš tavu, bude masnije, ovako je manje masno. blink?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

U obranu UH ja bih krenula i u križarski rat.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

istina. ajd sad kad si navalila, JA ne volim ciklu

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

pa nije to MOJA kombinacija
    to Šveđani jedu za Božić!

jučer smo imali proslavu, ja ukucala salate i svašta dobila
    ako vas zanima salata sa celerom, majonezom i jogurtom, samo recite
    isto su djeca pomlatila većinu

Ja doma jedem sve, osim fileka, i kuhala sam sve pravo i zdravo i proso i sve... sin mi jede sve što nađe, i još dodaje začine, trga se za povrće, salatu, svaka žitarica je njegova, i meso, i egzote,ma sve, ma nema što neće. Kćer jede pohano i pomfrit. Sve sam probala, topic sam imala,al ona neće pa neće normalno jest (što je meni normalno). vidim neki put da proba i da joj se želudac digne, kao da će povraćat. Zna i onako začuđeno pogledat u zalogaj nečega - kao: što je ovo? straaašno? fakat joj se autentično gadi.

U konačnici - ona je stabilnijeg zdravlja od njega kuc kuc, krvna slika dobra, puna života, sve pet...

Kunem se životom - nije samo do obitelji, ima nešto i u djetetu. DA je po meni nema šanse takva da bude... a jest...

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ma ne biram ti ja samo te fine sa 70% kakaa, meni ti je svaka dobra, i ona vulgaris, robne marke od par kuna...

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    U obranu UH ja bih krenula i u križarski rat.
    Pa kreni. Ali oni nisu esencijalno potrebni organizmu kao proteini i masanoće, jer organizam glukozu može proizvesti iz masnoća. Činjenica jest da sigurno nisu potrebni u količni koju iz konzumiraju ljudi na klasičnoj zapadnoj prehrani .

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Pa kreni. Ali oni nisu esencijalno potrebni organizmu kao proteini i masanoće, jer organizam glukozu može proizvesti iz masnoća. Činjenica jest da sigurno nisu potrebni u količni koju iz konzumiraju ljudi na klasičnoj zapadnoj prehrani .
    Ne znam što je klasična zapadna prehrana. Ali pretpostavljam da balansirana prehrana ne škodi, a u njoj ima UH, zašto ne bi bilo? Mene stvarno ljuti ono što držim za mahnitanje - bilo ono da se jede krumpira na tone, bilo da se u krumpiru vidi državnog neprijatelja (ili kruhu).
    Posljednje uređivanje od Ifigenija : 03.04.2012. at 15:51

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Za nekog tko ima viska kila, krumpir jeste neprijatelj. To je jednostavno tako. A te ideje balansirane prehrane i prehrambene piramide su davnih dana plasirali preradjivaci zitarica.

Ja kuham sve i svasta. I zitne kaše i kajganu bez kruha. Obozavam koljivo. Al da imam, ne znam, 10 kg viska, ne bih jela krumpir ni palentu, nego jaja i svjezi sir.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ne znam što je klasična zapadna prehrana. Ali pretpostavljam da balansirana prehrana ne škodi, a u njoj ima UH, zašto ne bi bilo? Mene stvarno ljudi ono što držim za mahnitanje - bilo ono da se jede krumpira na tone, bilo da se u krumpiru vidi državnog neprijatelja (ili kruhu).
    Ifi, ugljikohidrata ima i u povrću, mliječnim proizvodima, orašastim proizvodima, voću...nije da ih nema. I tamo ih ima više nego dovoljno, bez brige, za nekoga tko npr. ne konzumira žitarice. Moraš uzeti u obzir da nekom ne smeta 400g UH dnevno, ali nekome smeta, svi imao različite metabolizme i toleranciju na ugljikohidrate. Ne kažem da bi djeca trebala biti toliko ograničena, pogotovo ako nemaju problema.

Meni je super ovaj filmić (ovo je samo reklama za njega) http://www.youtube.com/watch?v=3MvAM97VDE8 ,ali ne zna gdje se može cijeli besplatno pogledati .

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

ma, da, nisu ugljikohidrati toliko problem samo ih treba pravilno kombinirati.

riža, tjestenina, krumpir, kruh + povrće i namazi od povrća

povrće svo mogu na sve moguće načine + riba + meso

sir + vrhnje + jogurt recimo uz sirovo povrće i šnjitica crnog kruha itd..

naravno da je to teško tako baš svaki dan, ali ako se naginje tome, pa da je bar 50% prehrane dobro je.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ako je nekom toliko egzotično smanjiti unos UH, tada se barem treba držati hrane sa što nižim GI.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Za nekog tko ima viska kila, krumpir jeste neprijatelj. To je jednostavno tako. A te ideje balansirane prehrane i prehrambene piramide su davnih dana plasirali preradjivaci zitarica.

Ja kuham sve i svasta. I zitne kaše i kajganu bez kruha. Obozavam koljivo. Al da imam, ne znam, 10 kg viska, ne bih jela krumpir ni palentu, nego jaja i svjezi sir.
    Tako je drugarice marta, veliki potpis. Upravi tako, jaja i svježi sir, i što tome fali? Meni jedan od najboljih i najzasitnijih doručaka. Doduše, imam i domaće slanine, pa malo dodam i toga. Budem sita satima poslije, a ne spava mi se. I ne pijem kavu, osim vrlo rijetko bezkofeinsku. Mene su UH za doručak oduvijek uspavljivali, ono, nakon obilatog doručka mogla bih se vratit u krpe i spavati dalje dopodne.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Mislim da je poznavati sebe, svoje potrebe, i isto tako djecu, i njihove potrebe jako važno u cijelom procesu. I ako na stolu imaš juhu (laganu), meso (lagano), salatu (laganu ), UH (lagane, tj. bez puno masnoće) svatko bi se trebao moći najesti i kalibrirati čega više, čega manje, bez da je itko bez izričite medicinske indikacije u startu lišen ovoga ili onoga posve. Kod klinaca to obično ide spontano, dok ih mi ne ulovimo dresirati (koliko "moraju" pojesti i popiti).

Kad gledam svoju idealnu prehranu, ne vjerujem da unos ugljikohidrata (ako nisu glavni obrok, kao npr. pašta ili složenac od krumpira) prelazi nekih 150 g maksimalno. U PMS-u prelazi i 500 g, ali to je elementarna nepogoda.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Tako je drugarice marta, veliki potpis. Upravi tako, jaja i svježi sir, i što tome fali? Meni jedan od najboljih i najzasitnijih doručaka. Doduše, imam i domaće slanine, pa malo dodam i toga. Budem sita satima poslije, a ne spava mi se. I ne pijem kavu, osim vrlo rijetko bezkofeinsku. Mene su UH za doručak oduvijek uspavljivali, ono, nakon obilatog doručka mogla bih se vratit u krpe i spavati dalje dopodne.
    Ček, ček - vi stvarno možete jaja pojest bez kruha ili nekog priloga? Meni se to načisto gadi, teksturom i okusom, bljak. Radije bih gladna bila. Al mi je dosta tanka, tanka šnitica...

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj mammy prvotno napisa Vidi poruku
    OK, evo i kod mene problem: nepunih 8 god. 145cm i 39-40 kg
    Kruh i slatkiše smo izbacili max moguće...

Dnevno pojede:
    u 6,45 (jer je dugo do doručka) npr. malo čokolina, ili kriškicu pince i šalicu mlijeka

u školi:

Mliječni obrok
     polubijeli kruh, pileća pašteta, povrće, čaj
    Ručak
     varivo od mahuna s krumpirom, junetina na kocke, crni kruh, kolač
    Užina
     voćni jogurt

s tim da ne duplira obroke i ne jede kruh za ručak!

Kada dođe iz škole (17h) užasno je gladna - pokušavam s voćem, jogurtom(voćnim), sir (mozarela) i paradajz
    uz nastojanje da iza 18h ne jede ako ikako mogu to izbjeći...
    Jednom tjedno ima trening mažoretkinja i slobodne aktivnosti u školi (univerzalna sportska,judo).

Recite mi što je viška/manjka - svaki je savjet dobrodošao....jer uz sva nastojanja nema baš rezultata.
    tebi još nitko nije ništa odgovorio, ja gledam pa ne znam gdje bih počela. ovdje od tvog posta pa nadalje već dosta toga dobroga i zdravoga rečeno. ja ovako na prvi pogled ne vidim neki veliki problem u prehrani pošto se bavi sportom. da nije neki poremećaj u metabolizmu problem ili štitnjača ili tako nešto?

ja bih naravno izbacila kolač pogotov ako je dnevno, voćni jogurt je da prostiš sranje, puno šećera ništa voća, polubjeli kruh i paštetu, čokolino, pincu, mlijeko (radije čisti jogurt ako voli naravno). ima daleko boljih i kvalitetnijih namirnica od toga navedenog.

također niti sa voćem ne treba pretjerivati, voće je zdravo da, ali kod pretilosti ga treba izbjegavati.

ne znam ovako na prvi pogled stvarno mi nije jasno od čega dijete u toj dobi ima 40 kg.

što jede doma? što jedete preko vikenda?

možeš napisati ovako ko gornji primjer neki tjedni menu + vikendi kad ste doma?

vidim da ste slatko izbacili maximlano moguće i da kruh ne jede, znači ne jede ni taj kolač niti kruh u školi.

ne kužim, sad sam malo zbunjena, može malo više informacija?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mislim da je poznavati sebe, svoje potrebe, i isto tako djecu, i njihove potrebe jako važno u cijelom procesu. I ako na stolu imaš juhu (laganu), meso (lagano), salatu (laganu ), UH (lagane, tj. bez puno masnoće) svatko bi se trebao moći najesti i kalibrirati čega više, čega manje, bez da je itko bez izričite medicinske indikacije u startu lišen ovoga ili onoga posve. Kod klinaca to obično ide spontano, dok ih mi ne ulovimo dresirati (koliko "moraju" pojesti i popiti).

Kad gledam svoju idealnu prehranu, ne vjerujem da unos ugljikohidrata (ako nisu glavni obrok, kao npr. pašta ili složenac od krumpira) prelazi nekih 150 g maksimalno. U PMS-u prelazi i 500 g, ali to je elementarna nepogoda.
    dnevni unos ti je sigurno oko 300g ako jedeš žitarice , krumpir i sl. , provjeri u prehrambenim tablicama

Ali ako nemaš problema sa težinom i probavom, tada ti to ne smeta.
    Posljednje uređivanje od sirius : 03.04.2012. at 16:11

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

i mene isto, ja ne mogu obilno doručkovati, a to igrom slučaja prenosim i na svoju malu, a sad šta će biti kasnije budmo vidjeli

ali nije kod svih ljudi tako, pa zato ne uzimam ovakve stvari kao pravilo, ja ne mogu, ali netko drugi može. moj muže recimo nakon dobrog i jakog doručka, UH su obaveza! može ići kopat pol dana, ja kao i ti mogu samo nazad u krpe.
    Posljednje uređivanje od moia : 03.04.2012. at 16:11

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Pa ja mogu, meni se ne gadi, ne da mi se ne gadi nego mi je fino.
    evo moja starija je maloprije derala po siru, ja pitam hoćeš kruha uz to, ona naravno neće..
    a njoj bi baš trebalo kruha...

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Moj sin sa 7 godina ima 31 kg, po tablicama je taman u skladu s visinom i percentilima i doslovce plače u Lidlu da od toga što sam ja kupila (a uvijek vučem puna kolica svega jer obožavamo jesti i kuhati i kupujem zalihe, ne mogu ići svaki dan) on se ne moće najesti. I gledam taj raspored jedenja i mogu samo reći - moje bi dijete u toj varijanti držalo da ga nepotrebno izgladnjujem.

Ujutro pojede po tri šnite kruha sa putrom, sirom, nekad salamu dam (nekad i ne...), punu šalicu jogurta i sretan je ako mu dam još nešto (kolačić, čokoladicu...). Užina - voće. Ručak tipični, hrvatski, po tri tanjura. Uvijek hoće pojesti ako mu padne s neba neki keksić, voće, sendvič, ako mu zamiriše pekara... Užina - nešto, stvarno svašta - od voća, do kolača, klip kukuruza, ma bilo što. Večera - opet obrok za stvarno, po tri puta traži jest, a meni nikad nije palo na pamet da ga nutkam, uvijek sam ga pustila da jede kako mu tijelo traži. I kad kuham hoda okolo i pita - hoće li biti nešto da se ja od toga najedem.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

ovo za gramažu, he he najbolje uzet vagu, da se malo iznenadiš što je optika količinski, a što je vaga, mislim vagu za vagati namirnice u tanjuru i porciji
    Posljednje uređivanje od moia : 03.04.2012. at 16:14

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

i mi jedemo jaja bez kruha
    ne zbog "štednje" na UH, nego zato što nam je tako fino
    kruh... kako kupimo, tako i bacimo, ni ne izvadimo iz folije
    bolja je situacija ako ja pečem

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Moj sin sa 7 godina ima 31 kg, po tablicama je taman u skladu s visinom i percentilima i doslovce plače u Lidlu da od toga što sam ja kupila (a uvijek vučem puna kolica svega jer obožavamo jesti i kuhati i kupujem zalihe, ne mogu ići svaki dan) on se ne moće najesti. I gledam taj raspored jedenja i mogu samo reći - moje bi dijete u toj varijanti držalo da ga nepotrebno izgladnjujem.

Ujutro pojede po tri šnite kruha sa putrom, sirom, nekad salamu dam (nekad i ne...), punu šalicu jogurta i sretan je ako mu dam još nešto (kolačić, čokoladicu...). Užina - voće. Ručak tipični, hrvatski, po tri tanjura. Uvijek hoće pojesti ako mu padne s neba neki keksić, voće, sendvič, ako mu zamiriše pekara... Užina - nešto, stvarno svašta - od voća, do kolača, klip kukuruza, ma bilo što. Večera - opet obrok za stvarno, po tri puta traži jest, a meni nikad nije palo na pamet da ga nutkam, uvijek sam ga pustila da jede kako mu tijelo traži. I kad kuham hoda okolo i pita - hoće li biti nešto da se ja od toga najedem.
    ima mali brz metabolizam, blago mu se, balgoslovljeno dijete

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •