Dilena prvotno napisa
Koliko sam shvatila, javna rasprava služi tome da se dadu određene primjedbe i prijedlozi i da se na temelju svega iznesenog prijedlog Zakona poboljša i dopuni, ukoliko se to smatra potrebnim. Dakle, ide se u smjeru poboljšanja, a ne stavljanja u još teži položaj one problematike koja se želi riješiti.
U raspravi o Zakonu o MPO trebale bi sudjelovati one strane kojih se to tiče. Katoličku Crkvu se uopće u vezi te tematike ne bi trebalo konzultirati, jer je ona apsolutno protiv bilo kakve izvantjelesne oplodnje, pa njezin doprinos ne može nikako poboljšati smjernice tog Zakona, budući da bi Crkva htjela potpuno zabraniti sve njegove smjernice. Udruga 'I ja sam bio embrij' proizašla je iz krila Katoličke Crkve, pokrenuli su je i vode je ljudi bliski Crkvi, pa čak i zaposleni unutar Katoličke Crkve, i uzaludno je očekivati da će predstavnici te udruge imati za promil drugačiji stav od službenog stava Katoličke Crkve o izvantjelesnoj oplodnji.
Stav katoličke Crkve o medicinskoj oplodnji definiran je naputkom Dar života, kojeg je napisao prije dva desetljeća današnji papa, a kako je Crkva uređena hijerarhijski, unutar Katoličke Crkve nije dopušteno imati i promovirati drugačije stavove od Svetog Oca i općenito Svete stolice. U tom naputku odbacuje se bilo kakva izvantjelesna oplodnja, a osim homologne (unutarbračne), još se više odbacuje heterologna (donacijska) oplodnja. Dakle, s Katoličkom Crkvom i njezinom udrugom 'I ja sam bio embrij' nije moguć nikakav razgovor, niti rasprava, jer to ne dovodi do poboljšanja rješavanja ove problematike. Oni se javljaju tobože kao partner u raspravama, a jedini cilj im je zabraniti bilo kakvu izvantjelesnu oplodnju, odnosno nametnuti svoj svjetonazor kao jedini ispravan po kojem bi trebali živjeti ne samo katolici, nego i ne-katolici. Drugi je par rukava što čak i mnogi katolici razmišljaju drugačije od stavova iznesenih u naputku Dar života naprosto zato jer shvaćaju koliko su ti stavovi pogrešni. No, drugačiji stavovi ne mogu se iznositi službeno, nego samo privatno. Udruga 'I ja sam bio embrij' prihvatit će MPO tek onda kada Papa i Vatikan donesu drugačiji naputak, odnosno „ublaže“ stavove, a to će biti ili nikada ili tek za mnogo mnogo godina. Dotad slušat ćemo i dalje ovakve stavove Crkve koje perfidno iznosi tobožnja građanska inicijativa. A budući da znamo kakvi su to stavovi, uistinu im nije potrebno u medijima davati toliko prostora, kad nisu orijentirani na poboljšanje problematike, nego na njezino dokinuće i zabranu.