Ma neka vise dovrše a1 do Ploča, već bi nam bilo lakše. Ali kako reče onaj iz uprave HACa, sto mi uopće trebamo ići cestom.
Ma neka vise dovrše a1 do Ploča, već bi nam bilo lakše. Ali kako reče onaj iz uprave HACa, sto mi uopće trebamo ići cestom.
Prava bi akcija bila zatvaranje aerodroma kad glavesine stižu zajedno sa stranim degacijama. Pa neka slete u Split, a onda A1 pa preko Otric-seoca. Pa kroz BiH, pa onda još uru vožnje. Pa ako od autobusa uspiju doc do Pila... Za nagradu doručak/objed/večera. U Nautici. Sutradan izlet na Korčulu.
I dodam u nagradni fond domižanu vina, za puta, nek se nađe![]()
Gle... raspala se i Jugoslavija pa Osimski sporazumi i dalje vrijede. Medjunarodni sporazumi se ne krse samo tako. Sto jedna vlast potpise sljedecima ostaje zauvijek (zato i smatram da je spominjanje ona dva otocica u kontekstu autoceste jos jedno bacanje pijeska u oci - ako je Tudjman tako potpisao i Sabor ratificirao nema nazad osim ako BiH isto ne pozeli to promijeniti... a ne vidim zasto bi).
Provezi se autocestom Zagreb-Macelj i kazi mi koliko stanovnika Zagorja koji rade u Zagrebu vozi autocestom a koliko lokalnom cestom? Svi oni voze lokalnim cestama jer je jeftinije. Jedini nacin da lokalno stanovnistvo koristi autoceste je da se uvedu vinjete - ali to je onda jako upitne isplativosti (evo Slovenci se nisu ni priblizno "zaletili" u kredite ko Hrvati prilikom gradnje svojih autocesta pa svejedno imaju financijskih problema zbog vinjeta jer nemaju dovoljno prihoda od njih, a svatko tko ide u Sloveniju zna da DARS-ova kontrola ceka na prvom mogucem mjestu na autocesti cim udjes u Sloveniju). Kako ta ista autocesta nije donijela razvoj ni Rijeci ni Splitu ni Gospicu ni Delnicama ni... (da ne nabrajam dalje) nego samo Zadru? Zato sto razvoj Zadru nije donijela autocesta nego Kalmeta i njegovih 10 mjesta za HDZ u Saboru. Znaci - upumpavanje drzavnog novca. I umjesto da svi povicemo protiv toga svi vicu "i mi bi tako".
Nemam ja nista protiv regionalizma ali na (financijski) zdravim osnovama. A ono sto je krivo radjeno desetljecima se ne moze ispraviti preko noci. Trebat ce generacija. I isto tako, puno toga (na zalost) nije uopce zbog centralne/regionalne politike nego zbog opcih trendova (cijena struje npr.).
Ono sto mene smeta je konstantna nekonzistentnost argumentacije... s jedne strane se za jedan projekt poziva na ekologiju i zastitu okolisa a onda za drugi projekt isplativost na ustrb te iste ekologije pa onda za treci projekt nije vise bitna ni ekologija ni financije nego nesto trece itd... Nema da se kao postulati kaze "mi zelimo zastitu ekoloskih vrijednosti" pa se sve vrednuje s tog aspekta ili "mi zelimo ekonomski optimalna rjesenja" pa sve svedemo na novceke itd. Ali sad vec idem previse u sirinu... Uglavnom, nisam ni u onom drugom clanku vidjela da su ikako dokazali da je autocesta po Peljescu drzavni interes nego samo da oni zele da oni odlucuju kud ce ici autocesta jer su alternative "ponizenje". Ali ipak i sami kazu da mozda moze i trajekt. Otkud sad trajekt ako je most tako super isplativo rjesenje? I mijesaju se potrebe i mogucnosti. Imam ja recimo kucu u jednom selu u Hrvatskoj. I znas sto - imam potrebu za telefonom, ili bar signalom mobitela - ali ga nemam jer nije isplativo nit provuc kabel nit stavljat repetitor. Imam potrebu da ne idem po poljskom putu nego po asfaltu - ali ga nemam jer nije isplativo. I rado bi pogledala tv navecer a da ne placam B-total satelitsku televiziju - ali nemam prijem zemaljskog signala jer nije isplativo izgraditi ni tv-repetitor. Nemam naravno ni kanalizaciju, a vodovod imam ludom srecom da je u selu izvor za magistralni vodovod i da je taj isti gradjen za one bivse drzave pa je napravljen vodovod i u selu iako to isto naravno nije bilo isplativo. I svake godine se svadjamo s upravom vodovoda jer nam iskljuce vodu jer vodovod ima puknuce pa su im gubici, i onda oni na kraju ukljuce nam vodu a ne pokrpaju cijevi pa voda i dalje istice. Da ne spominjem da mi je stup struje poduprt nekakvim trupcem koji smo sami stavili a napon je katastrofa... Ali ne krivim za sve to cinjenicu da u Zagrebu sve ovo funkcionira kako spada.
ja sam za gradnju autoceste preko Bosne, završetak koridora C5 izlaz na Dubrovačko primorje, jer budimo iskreni, Pwelješki most treba samo par hiljada ljudi iz Dubrovačkog primorja da nemora pokazivati putovnice, pazi problema, a sa koridorom C5 i još jednom bosanskom autocestom koja bi se spojila na izlaz za Dubrovnik i Crnu Goru donijelo bi Dubrovniku veću korist od mosta. Ali Dubrovnik ionako ne cilja na turiste niže platežne moćinego na one koji mogu plaćati Dubrovačke cijene, pa im onda ni ovaj tip međunarodne suradnje nije kvalitetan....
I ako želite dovesti Hrvatski istok na jug, dovedite ga preko Bosne jeftinije je.....
a Marušić priča kako mu se kaže, ....di su ozbiljne studije o isplativosti mosta nauštrb spoja Hrvatsskog juga sa ostatkom Europe preko Bosne?
Posljednje uređivanje od kata.klik : 14.05.2012. at 09:35
Kako to misliš: treba samo par hiljada ljudi iz Dubrovačkog primorja?
Trebaju svi koji putuju iz Hrvatske u to primorje. Ja sam na skroz drugom kraju primorja (isto stavljenom u zapećak što se autocesta tiče, osim naravno one prema ZG, ali to je više za ZGrepčane da brzo stignu do mora), ali navijam da bude i most i cesta.
Pričali su i davnih godina da kako most za Krk, da ne treba, da ima trajekt, da je skupo. A kako lijepo izgleda, kako dobro služi, koliko je promijenio život na Krku!
Uvijek se nađe novaca, ali treba naći nekog visoko na položaju koji će sve snage uprijeti da se i ostvari. I par mostova, velikih mostova:
http://www.google.hr/imgres?imgurl=h...QEwAQ&dur=4205
http://www.google.hr/imgres?q=mostov...9,r:1,s:0,i:83
http://www.google.hr/imgres?q=mostov...9,r:2,s:0,i:85
http://www.google.hr/imgres?q=mostov...,r:8,s:8,i:119
http://www.google.hr/imgres?q=mostov...&tx=148&ty=111
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:A...HjtA_acieSvNLu
Ali ipak i sami kazu da mozda moze i trajekt. Otkud sad trajekt ako je most tako super isplativo rjesenje? I mijesaju se potrebe i mogucnosti. Imam ja recimo kucu u jednom selu u Hrvatskoj. I znas sto - imam potrebu za telefonom, ili bar signalom mobitela - ali ga nemam jer nije isplativo nit provuc kabel nit stavljat repetitor. Imam potrebu da ne idem po poljskom putu nego po asfaltu - ali ga nemam jer nije isplativo. I rado bi pogledala tv navecer a da ne placam B-total satelitsku televiziju - ali nemam prijem zemaljskog signala jer nije isplativo izgraditi ni tv-repetitor. Nemam naravno ni kanalizaciju, a vodovod imam ludom srecom da je u selu izvor za magistralni vodovod i da je taj isti gradjen za one bivse drzave pa je napravljen vodovod i u selu iako to isto naravno nije bilo isplativo. I svake godine se svadjamo s upravom vodovoda jer nam iskljuce vodu jer vodovod ima puknuce pa su im gubici, i onda oni na kraju ukljuce nam vodu a ne pokrpaju cijevi pa voda i dalje istice. Da ne spominjem da mi je stup struje poduprt nekakvim trupcem koji smo sami stavili a napon je katastrofa... Ali ne krivim za sve to cinjenicu da u Zagrebu sve ovo funkcionira kako spada.
Kažu da može trajekt dok se ne izgradi most. Znači da se most ne prekriži zauvijek kao što namjeravaju napraviti s BIH koridorom. Tvoje karikiranje je nepotrebno, jer ja nisam nigdje se potužila ni na to da nemam vodovod, dapače, još jedan račun manje za plaćanje, slučajno živim poviše Pelješke ceste, pa asfalt imam, kanalizaciju nemam, napono je sranje, ali koliko znam to je posao općine, ne države. Nemam ambulantu, nemam poštu, butiga se zatvara...
A vidi što kažu Neumljani:
Jedina tema koja posljednjih 20-ak dana zaokuplja Neumljane, ali i stanovnike većeg dijela istočne Hercegovine, jest prometni koridor čiju gradnju intenzivno dogovaraju ministri prometa i veza BiH i Hrvatske. Po polupraznim neumskim kafićima prelistavaju se novine, gledaju informativne emisije jer su upravo mediji za lokalnu politiku i stanovništvo jedini izvor informacija o sudbonosnom projektu koji će, kako kažu, trajno Neum i neumsko zaleđe pozicionirati budućnosti. Mediji su, priznaje načelnik općine Živko Matuško, jedini izvor informacija za neumsku općinsku vlast o tome što dvije države planiraju napraviti na njihovu teritoriju. Dok sjedimo na terasi sablasno praznog hotela Neum, čije su plaže zauzeli tek rijetki kupači, Matuško, pun ogorčenja, u iščekivanju ministra prometa Damira Hadžića u utorak, poručuje: “Nećemo odustati kako općina Neum, nakon Berlina, Jeruzalema ili Mostara, ne bi bila koridorom podijeljena na južni i sjeverni dio. Prošli tjedan općinske su se vlasti sastale sa svim relevantnim političkim strankama, udrugama i predstavnicima mjesnih zajednica preko čijeg će teritorija zamišljeni koridor ograđen žicom i videokamerama prolaziti.
Bosanci i kukuruz
Google OglasiSuper vikend na Velebitu
Rizvan City — aktivan odmor u jedinstvenom prirodnom okruženju! www.adria-velebitica.hr
– Svi smo protiv gradnje koridora i podjele Neuma – kaže. U zajedničkom pismu ističu kako “prostor neće dati, pogotovo ne na ovaj način, kada se u Sarajevu ili Zagrebu odlučuje o njemu, a nas nitko ništa i ne pita”. Ne žele da se njihovim teritorijem trguje, a hrvatske predstavnike u svim tijelima vlasti u BiH mole za pomoć. “Nećemo čekati i gledati kako drugi gospodari našim područjem, našom imovinom i djedovinom, izborit ćemo se za svoje i uzeti stvari u svoje ruke”, navodi Matuško detalje iz zajedničkog priopćenja. Konkretniji je bio predsjednik Udruge dragovoljaca Domovinskog rata HVO-a i vijećnik u općini Neum Vinko Sentić. Pokazujući prstom na šikaru, prostor preko kojeg bi trebao prolaziti cestovni koridor, objašnjava da tuda neće dopustiti gradnju ceste Vukov klanac – Blace – Bistrina jer se ugrožava izvor pitke vode za Neum.
– Nemamo točnih informacija, s nama nitko ne razgovara, ali smo čuli da će tuda prolaziti taj nesretni koridor, što za nas znači podjelu i laganu propast Neuma kao turističke destinacije – ogorčen je Sentić, ne isključujući mogućnost masovnog prosvjeda ako počnu radovi. Nemaju, kaže, ništa protiv gradnje cestovnih koridora ili autoceste koja bi spojila RH preko BiH. Tvrde da je najbolji plan povezivanja južnog dijela s ostatkom Hrvatske gradnja autoceste preko Popova polja, što bi, ističe Sentić, iz izolacije izvuklo naselja u istočnoj Hercegovini.
Iako je prilično osamljen, Pero Bačić, vlasnik ugostiteljskog objekta u središtu Neuma, zagovara gradnju ceste prema RH kroz neumsko zaleđe. Uz napomenu da je to razumljivo jer ima zemlju preko koje bi cesta prolazila. Bačić ima i svoju viziju razvoja Neuma kao turističkog odredišta. – Ako imamo kvalitetnu ponudu, svratit će u Neum svatko, a ne samo siromašni Bosanci koji kupuju kuhane kukuruze za obrok jer nemaju novca, a bogati odu u Makarsku, Korčulu ili Dubrovnik. Nikakav koridor ne može spriječiti Neum da se razvije u turističkom smislu – kazuje nam Bačić svoje mišljenje o koridoru, lagano ispijajući gemišt u praznom restoranu. S njim se slaže i njegova supruga Mila Bačić dodajući kako Neumljane plaše žicom i zagađenjem izvora vode, a nekoliko metara od izvorišta, tvrdi, sagradili su odlagalište smeća. Iako je šoping turizam u Neumu već godinama stvar daleke i sretne prošlosti, vlasnici trgovina uz Jadransku magistralu kolektivno su protiv koridora. – Ovo je sve što moja obitelj ima i ako nam odu gosti koji stanu i nešto kupe, nama nema života ovdje – kaže nam vlasnica trgovine predstavljajući se kao Iva. Josip Putica, suvlasnik izuzetno posjećenog hotela “Orka” na izlazu iz Neuma prema Dubrovniku, također tvrdi da bi koridor značio smrt bilo kakve djelatnosti u tom dijelu BiH.
Za fleksibilni režim
– Slobodno se može prolaziti kroz Neum, nitko ne smeta. Hrvatska sama sebi pravi probleme i zastoje na granici. Mi smo za fleksibilan režim – naglašava Putica, kojem u vrijeme našeg razgovora pred hotelom stoji pet-šest parkiranih autobusa s putnicima iz inozemstva.
I dok Neumljani, zabrinuti za svoju egzistenciju koju bi im zaobilazni prometni koridor prema južnom dijelu Hrvatske, uz sveprisutnu krizu, dodatno otežao, razmišljaju o prosvjedima, ministar prometa i veza BiH Damir Hadžić naknadno se sjetio da mora razgovarati s tamošnjim lokalnim dužnosnicima o inicijativi za gradnju zaštićenog cestovnog koridora na dijelu te općine, a o kojem je on nedavno razgovarao s hrvatskim kolegom Sinišom Hajdašem Dončićem.
– Želimo im pokazati to rješenje, objasniti im da ne ugrožava vodozaštitno područje i reći im da je to šansa za Neum. Plan koji vodi FBiH, povezivanje počiteljskog čvora preko Stoca i Hutova s Neumom, zapravo bi bio naš pokušaj da preko teritorija BiH spojimo Neum sa sjevernim dijelom BiH. To danas nije slučaj i Neum bi praktično postao prvi grad u BiH koji bi imao dvije regionalne ceste koje bi išle u Neum ili kroz Neum. Tu je puno pozitivnih efekata za Neum, Neumljane i cijelu BiH – rekao je ministar Hadžić, u čije tvrdnje ne vjeruje 90 posto stanovnika Neuma.
Hadžić: Hrvatska je susjed o kojem će mnogo toga ovisiti
Ministar Damir Hadžić ističe da Hrvatska ima međunarodno pravo povezati kopnenim putem vlastite dijelove koji su spletom okolnosti, povijesnih i drugih, presječeni kod Neuma.
– I mi moramo tražiti rješenje za to spajanje. Hrvatska je susjed BiH s kojim imamo gotovo tisuću kilometara granice i o kojem će ovisiti jako puno stvari ubuduće – dodao je Hadžić.
I lijevi i desni protive se zajedno
Priopćenje o protivljenju gradnji koridora oko Neuma potpisali su: načelnik općine, Općinsko vijeće Neum, Udruga turističkih djelatnika, Mare nostrum, ratni dragovoljci i veterani, roditelji poginulih branitelja, Hvidra Neum, neumski HDZ, Radom za boljitak, HSP, HSS, SDP te Klub nezavisnih vijećnika Neum.
Dubrovnik nisu Vlahušić i ekipa, postoji razlog zašto dubrovčani prosvjeduju protiv golfa, gosti visoke platežne moći dobit donose visokokategornicima,iznajmljivačima jahti, od njih osobno ja nemam koristi osim bakšiša što mi muž donese umanjen za 80 posto poreza na dobit. A di su ikakve studije tog koridora, prezentati će ih kad bude kasno.
http://www.novilist.hr/Komentari/Kol...e-jos-95-posto
http://www.index.hr/vijesti/clanak/p...na/511116.aspx a gle tko se mosta prvi sjetio![]()
Jeli to opet idemo u Kradeze smijeru? Most je strateški važan, kao i Dalmatina, a gle koliko se na njoj pokralo. Nije se on prvi sjetio, o tom se mostu odavno govori, on se okoristio na projektu, i to nije jedini projekt gdje su se punili privatni špazi. Dok ne budemo imali normalno pravosuđe, to će se raditi, znači li to da treba zaustaviti sve projekte?
Ne mora se most graditi ove godine, ali u narednih 10, samo da se ne odustane od njega potpuno.
Dok ne budemo imali toliko naprednu ekonomiju, kao Japanci npr, da ne znamo kamo bi s lovom, i dok ne budemo imali normalno pravosuđe i odgovorne ljude na čelu države, ja bih ovakve preambiciozne i potpuno neisplative projekte svakako stavila na čekanje. Konačno država je u dugovima, u opasnosti od bankrota, o čemu uopće raspravljamo? Kao da ja sad pod kreditom i u minusu krenem u gradnju stambene zgrade za koju ne znam hoće li se isplatiti, a sve na dug?
Ovaj projekt mi nije ni u danima "blagostanja" ulijevao povjerenje. Tko je uopće mogao takvu ideju uzeti za ozbiljno? Koliko ja to vidim sve je to na bazi nekakvog kvazi nacionalnog ponosa, zašto bi mi morali prelaziti granicu kod Neuma. Priča na kojoj se skupljalo političke poene kod naivnih glasača. Ja bih radije pojačala trajektne linije, bar ljeti, i dala domorocima snižene ili besplatne karte.
nema se novaca
ako se krene u izgradnju to je katastrofa i ulazi se u još veći dug
sama si citirala izjave Neumljana gdje kažu da oni niti sada ne rade probleme na granici nego da to radi hrvatska strana ...
ne znam, nisam često na tom potezu, ali priče se ne poklapaju ... (uostalom to zaleđe, tj. BiH; nije isključivo srpski teritorij, tamo je cijela zapadna Hercegovina u kojoj žive gotovo isključivo Hrvati od kojih biste itekako mogli imati više koristi od većine europskih turista - ipak vam je to najbliža regija za razvoj turizma koliko god se "pljuvalo" po tim istim turistima "od "kruha i paštete")
popraviti kao prvu postojeću cestu, proširiti gdje se može
posebno mi je "drago" kada netko govori kako bi mu u slučaju gradnje ceste ispod prozora prolazio velik promet, pa onda bolje da susjedu crkne krava ... tj. nek se zagadi Pelješac...
malo bolje poraditi na razvoju turizma i iskoristiti ljepotu "slijepog crijeva" pa bi se i više ljudi odlučilo doći do tog mjesta - mostom, cestom, trajektom bilo kako ...
razvoju otoka više bi doprinijele brze brodske linije (naravno prihvatljivom i povoljnom putničkom cijenom) nego most jer opet s poluotoka moraš negdje dalje na brod ...
Inače stvarno ne rade, ali su eto, za prvi maj imali štrajk, čekalo se u tranzit liniji po pola sata do sat, za doći do Opuzena i Metkovića.
Postojeća cesta se ne može proširiti, samo izmjestiti, jer sela leže na njoj, kuće su do puta. Najviše gostiju i dobivamo iz BIH, oni su najčešći gosti u auto-kampu, njima je najbliže i ovako, autocesta to neće promijeniti, ali ih nema dovoljno, srpski su gosti također dobrodošli. Ovo mi podebljano nije jasno, jel se odnosi na mene? jel, ne stoji, pošto ja živim na Pelješcu.
Razvoju Korčule i Mljeta bi pogodovalo skraćivanje puta, jer se i na jedno i na drugo ide preko Pelješca.
ja glasam za ravničarsku prugu i žutu lokvu.
to su strateški projekti za hrvatsku, razvoj riječke luke, razvoj prometnog pravca prema grčkoj, usmjeravanje prometa i prisljavanje slovenije da izgradi svoj dio autoceste kroz sloveniju.
pelješki most dolazi poslije njih na red.![]()
Inače, kako je isvetica već napisala o Pelješkom mostu, te o mostu koji bi spajao Pelješac i Korčulu se govooooriiiii već sigurno 30 godina... Nisu to novosti.
Ravničarska pruga i Žuta Lokva su riješene stvari. (i Kinezi su danas stigli u Rijeku...)
Sad idemo dalje, na jug...
A prisiljavanje Slovenije na onih 30ak km autoceste? Nema šanse da ih mi prisilimo, nema. Voljela bih da ima i da to naprave jer ja sam jako često na toj cesti. I puno drugih isto.
Jesi li ikad tako živjela, da pokazujes putovnicu svaki put kad se zaputis u kupovinu? Ne u Neum, nego u Split da kupis, stajaznam, kutnu garnituru, koju, da bi je dovezla doma, u istu drzavu u kojoj si je kupila trebaš proći dvije carine? I na području od Bistrine do granice s Crnom Gorom zasigurno živi vise od par hiljada ljudi. Ali iz Zagreba i iz Istre to svakako ne izgleda kao problem.
Sladjanaf, ovisi kako tko gleda. Ja sam u Zg. i vidim ogromni problem koji mi se s tim prolazom kroz carinu ne sviđa niti malo. Nije stvar ni u Istri ni u Zg., stvar u oku gledatelja koji od drva ne vidi šumu (ili obrnuto). Ili ti ga narodski rečeno: lako je tuđim ...... gloginje mlatit...![]()
pa nakon izgradnje koridora, više neće biti problem putovnica.
a ja ne kužim, kad vi mislite da bi se taj most trebao graditi?
i, beti, kako misliš da je to riješeno - pruga i žuta lokva? di su ta sredstva u proračunu? u proračunu za naredne 4 godine?
od žute lokve se isto odustalo.
a usmjeravanje prometa, horizontalno povezivanje bi sigurno značilo da će slovenci napraviti autocestu.
zato jer je to dio nekog (ne znam sad točno kojeg) važnog europskog koridora,
nisam ja protiv mosta, al ne sad. za 10-15 godina.
uostalom, pitanje granice se mora riješiti do 2015 radi šengena. a izgradnja mosta, taman da imaju osigurana sredstva u proračunu, što nemaju, ne može biti do tad nikako realizirana.
ne može pelješki most biti prioritetniji od pruge koja rješava riječku luku, a time i povratak hrvatske na svjetsku kartu pomorskog prijevoza.
ali sladjo, ako je to jedini problem, ja u ovoj državi vidim puno većih
koji bi bili dodatno pogoršani ovakvom investicijom, koja, budimo realni, neće nikad biti isplativa
ima ljudi koji imaju puno veće probleme nego kako prevesti kutnu garnituru, recimo ljudi s teško bolesnom djecom koji sami plaćaju lijekove, da samo izvučem primjer koji će pokrenuti najviše emocija
ja, sa sasvim drugog kraja države kojoj most ne trebavaljda sam sebična i nedovoljno dalekovidna kad mi se čini da nije toliki problem pokazivanje pasoša na nekakvoj granici
uostalom vjerojatno ćemo svi upasti u EU prije nego što se taj most izgradi?
i daj mi zadovolji znatiželju pa reci zašto si mislila da netko drugi piše pod mojim nickom? Jesam li ja to poznata po patriotizmu, vjeri u političare i u napredak civilizacije, te se inače zalažem za širenje autoputeva do svakog dijela lijepe naše?![]()
Ja mislim da je lova za dotični most najveći problem u ovoj državi i da ćemo svi skupa gladovati ako se on napravi. I još ako dovrše autoput do Ploča, neće biti za lijekove za bolesnu djecu. Ma dajte me najte...
ja sam Za
.. uz sve za i protiv..po meni nije u redu da jedan dio Hrvatske bude odsjećen i da kad uđemo u EU Dubrovčani i svi iz Južne RH moraju preko granice da bi došli u ostatk svoje zemlje......... skup, nepotreban možda nama u ZG..nepotrebno je još jako puno stvari na koje ova Vlada a baca pare (i ona prije njih)...
Nemam neki određeni stav o tome da li treba ili ne treba izgraditi taj most, ali primjećujem veliku dozu jala i zloće usmjerenu prema Zagrebu i njegovim stanovnicima.
U jednom od prethodnih postova je čak uspoređivano tko koliko struje plaća mjesečno?!?!
Ja bih se vrlo rado mijenjala. Sve moje ovdje, za sve nečije tamo.
I ne treba mi most.
I ne brine me BIH.
I rado ću pokazivati putovnicu i deset puta dnevno...
To je izvučeno iz članka, činjenica je da nas struja dođe više, pa više je i trošimo, plinovod do Dubrovnika isto nije u planu, nema to veze sa jalom. Nisam kivna na to što Zagreb ima šoping centre, ali bih htjela da investitorima, pa i kamionima s opskrbom bude lakše doći do DBK, kraće, tako da nam nisu sve cijene osnovnih namirnica više nego u ostatku zemlje.
Neznam što da ti kažem za mijenjanje, misliš da je meni baš super? Sve dok imamo što jesti, dobro nam je, ali znam da moja djeca, ako žele perspektivu, moraju otići.
Htjela bih se osvrnuti na taj jal koji stalno spominjete, Dubrovčani su među najbrojnijim studentima u Zagrebu, mentalitet Dubrovnika i Zagreba je začudno sličan, povezani smo više nego što se čini, svi rado dolazimo gore, kao i vi dolje. Zagreb i Split, na drugu stranu razdvajaju nogometni klubovi, i razlika u mentalitetu, a i to se gubi miješanjem. Jal koji spominješ nije usmjeren prema Zagrebu i njegovim stanovnicima, nego političarima koji u njemu stoluju, Banskim Dvorima. Nitko od nas ne misli da na politiku prema Dalmaciji utjeću bakice na Dolcu, studenti na filozofskom, Klinci s Trešnjevke ili bilo tko drugi od običnih građana.
Karikiranje situacije s putovnicama je nisko, kao što je Pomikaki rekla što da imaš bolesno dijete koje mora u bolnicu u Split, a nema putovnicu, niti ti imaš para za nju? Što da na Savskom mostu dežura 10 policajaca i pri svakom prolazu moraš zaustaviti, pokazati dokumente, i pristati na pretres ako oni to žele, a nikad ne znaš hoće li
ivana, jesi li ti ono pred koji tjedan otvorila ovu temu?
Posljednje uređivanje od pomikaki : 15.05.2012. at 14:35
Ja bih samo ponovila (eto uporna sam) da mislim da se mijesa vise odvojenih problema namjerno u jedan "cuspajz" pa da se ne moze racionalno razmisljati
- problem s prelascima granice se jednako rjesava koridorom kao i mostom - to je i smisao koridora
- problem lokalnog stanovnistva da dugo putuje losim cestama se obicno ne rjesava autocestom i ultra-skupim mostom jer onda lokalno stanovnistvo obicno nema novaca za taj isti autoput i most, pa opet ide losom (neobnovljenom) lokalnom cestom
- problem da gosti koji dolaze autom ne zele dugo putovati do Dubrovnika i Peljesca - znaci, treba autoput ili bar brza kvalitetna cesta (magistrala), ali definitivno bolje autoput
Mislim da bi svima u drzavi bilo jeftinije da se prihvati ideja koridora i podrzi stanovnistvo tog kraja u jeftinijem (ili cak besplatnom) koristenju autoputa i obnovi lokalnih cesta pa se vise problema rijese jednim jeftinijim ulaganjem
Radi se o apsurdu: da bi uopće krenula gradnja netko na cestarini mora omastiti brk, a uz naplatu cestarine nitko s vozačkom dozvolom, dakle medicinski dokazano normalan, tamo neće kročiti. Možda ga sagrade za luđake bez vozačke dozvole? U tom slučaju nije dovoljno širok.
Kad je već netko spomenuo nas otočane za nas bi bila bolja brza cesta preko Pelješca i most Korčula - Dominče nego ovaj drugi ali... . bilo kako bilo iskreno se nadam da će se spriječit odcjepljenje Dubrovnika od ostatka Hrvatske,bilo mostom bilo koridorom.
ma da mi napravimo Pelješki most, pa most za Korčulu, pa koridor i još bi se dalo naći puno riješenje koja odgovaraju kako kome....toliko para imamo da ćemo uskoro do svake kuće imati autoput....
ma nije bitno što grcamo u govnima i doslovno se kupamo u dreku i kanalizacija curi po Jadranu, Savi i odlazi u podzemlje di se zagađuje voda, bitno je napraviti jedan most koji niko neće koristiti, ali će svima služiti za pokazivanje....ipak kanalizacijske i vodovodne cijevi idu pod zemljom i niko ih nemože naslikavati jednom kad se zakopaju...
Pitam ja sve otočane sa samog juga Hrvatske jel im bitniji Pelješki most ili kanalizacija i voda?
Posljednje uređivanje od kata.klik : 16.05.2012. at 15:25
Ma nije ni do tih vražjih putovnica stvar koliko je stvar u tome da Pelješac više nebio bio slijepo crijevo, da bi na oba kraja poluotok bio spojen zapravo s kopnom. Pa s Orebića (koji je na Pelješcu) dok dođeš do graničnog prijelaza kod Neuma već si na konju. To je pravi put! Što put, putešesvija!
Stvar je ne samo u izbjegavanju državne granice nego i u boljem povezivanju poluotoka kojem gravitiraju još i naši veliki otoci (Korčula, Mljet i sl.). Ne sprdajte se, vi koji ne znate ni gdje je Pelješac; s tim ljudima, jel znate koliko košta trajekt za vas 4-5 i auto, kako je to kad on ne vozi radi lošeg vremena, kako je to kad helikopter nemože doći po osobu kojoj treba hitna medicinska pomoć i prevoz do Splita ili Dubrovnika, da je litra mlijeka trajnog na Korčuli npr. 9 kn jer naplate na svaku litru skupi trajekt i naftu, pa još imaj i putovnicu, pa prijavi carinu ako imaš što... A ideš s Korčule u Split po cipele djeci i udžbenike... Tuga i jad
[QUOTE=cvijeta73;2142445]ne kužim zašto spominješ putovnice kad će se putovnice riješiti koridorom
to nije argument.
Spominjem karikiranje trenutne situacije.
Pitam ja sve otočane sa samog juga Hrvatske jel im bitniji Pelješki most ili kanalizacija i voda?[/QUOTE]
Nemamo mi ni vode, ni kanalizacije a nećemo imat ni most ! Plaćamo godinama vodovod sa kopna koji još do nas nije došao, a da bi došli do kopna,centra svoje županije moramo prvo na susjedni otok , pa na poluotok pa magistralom dalje na jug...
Nemamo mi ni vode, ni kanalizacije a nećemo imat ni most ! Plaćamo godinama vodovod sa kopna koji još do nas nije došao, a da bi došli do kopna,centra svoje županije moramo prvo na susjedni otok , pa na poluotok pa magistralom dalje na jug...[/QUOTE]
Odakle do vas treba stići vodovod? S Pelješca ili? Znam da su Elafiti ga dobili, za Mljet ne znam.
Kanalizacija! Ja sam na kopnu pa nemamo kanalizacije, nit ćemo imati još tko zna koliko desetljeća. Septička jama, govnosrk redovni posjetitelj i tako to...
A mostovi su ponos neke zemlje. Neka ih. Što više. Pa makar ih ustupili na x godina strancima, kao Istarski ipsilon, Tunel Učku, kad tad proći će koncesije. Pa ako i ne prođe, most je tu. I jako se nadam da ću ga jednom vidjeti.
Kao što sam dočekala da vozim po riječkoj obilaznici, uskoro do Križišća, pa do Žute Lokve. Pomalo. Bit će sve, ako ne nama, a ono djeci.
Isvetica, ja živim na Lastovu, a vodovod bi trebao doći sa Korčule, onaj famozni neretva-pelješac-korčula-lastovo za koji godinama plaćamo namete a još nije došao do nas. Bivša vlada je počela raditi vodospremu da bi ova zaključila da joj je to luksuz.