Pokazuje rezultate 1 do 50 od 176

Tema: Info o porodu kod kuće

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Misericordia avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2011

Početno

Medjutim, neki drugi ljudi su imali problema, jer su ih u maticnom uredu trazili da vaginalnim pregledom nakod poroda dokazu da je majka rodila. To je kontraindicirano ali što nijh briga. Jer matičar ima pravo sumnjati i moze traziti neke dokumente. Nazalost nigdje nije propisano koji su to dokumenti, pa ce vam negdje priznati trudnicku knjizivu, negdje ce traziti potvrdu od ginekologa, negdje ce traziti i potvrdu o pregledu djeteta.
    To je sasvim normalna stvar.
    Kada bolnica prijavljuje rođenje djeteta, ujedno svjedoči da ga je rodila upravo ta i ta žena, tog imena i prezimena, s tom i tom policom zdravstvenog osiguranja, itd.

A s druge strane, par može bebu kupiti, ili ukrasti, i prijaviti kao svoju, lukavo se pravdajući da nemaju potvrdu od bolnice jer je beba ''rođena u stanu''. Svjedoka - nema. Pa naravno da država želi liječnički dokaz da je žena koja tvrdi da je majka djeteta nedavno rodila.

Nekidan sam gledala ''Hrvatska uživo'', bilo je troje gostiju o ovoj temi, jedan liječnik, gospođa koja tuži državu, i još jedna gospođa iz Udruge Roda. Neke izrečene stvari mi se nisu nimalo svidjele. Isto tako mi je bilo iritantno gledati kako obje gospođe kolutaju očima, drže ruke prekriženima na prsima (klasičan neprijateljski stav), cmokću jezikom i rade grimase na neke stvari koje je liječnik rekao, a koje su sasvim na mjestu. On nije nikog napadao, iznosio je činjenice,i nije bio a priori protiv poroda kod kuće, već je upozoravao na niz opasnosti i na stvari koje bi u RH trebalo regulirati. Rekao je da se u Nizozemskoj, recimo, gdje je porod kod kuće zakonit, samo 3% rodilja odluči na tu opciju.

I neki argumenti izrečeni od pristalica rađanja kod kuće su mi degutantni. Poput : želim na raspolaganju svoj WC, a ne ''prljavi bolnički'' kojeg moram dijeliti s nepoznatim ženama. Želim slobodan pristup kuhinji gdje ću si pripremiti što želim i kada to želim. Začeće je intiman čin kojem nitko ne svjedoči, pa i rađanju ne bi trebala svjedočiti ''hrpa nepoznatih ljudi'' (molim ?!). Ili još jedna legendarna - primalja me u bolnici obilazila svaka 3 sata (mo'š mislit ...).
    Najgore mi je sljedeće : rodilje se žale na ''odvajanje djeteta od majke po rođenju''. Paaaaa, rodilja mora ostati u boksu još 2 sata na promatranju, a beba mora na neonatologiju, na APGAR i ostale preglede. A gdje vam je neonatolog ako rađate doma ? Ne mogu vjerovati da se ijedna žena može uzrujati jer joj je beba ODVEDENA NA SPECIJALISTIČKI PREGLED o kojem može ovisiti njezin život !

I na kraju - ako je rađanje toliko ''prirodno'', zašto onda odlazite na ginekološke preglede, UZV i CTG tijekom trudnoće? Zašto kombinirani probiri i druge pretrage? Ako je sve toliko ''prirodno'', onda si stojte doma svih 9 mjeseci, puštajući da ''sve ide svojim tijekom'', bez ''doktora i jarkih svjetala''.

Čovjek se zapita zašto Imoćanke, Makaranke, Đakovčanke i Sinjanke protestiraju jer su im rodilišta ukinuta. Pa neka čučnu doma u kadu i porode se, što će im rodilišta? Ukinimo ih sve odreda.
    A da ne spominjem intervencije GSS-a koji su se zimus probijali kroz snježne nanose do trudnica koje je trebalo odvesti liječniku ili u rodilište. Znači vi ne biste zvali GSS?

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Misericordia prvotno napisa Vidi poruku
    Najgore mi je sljedeće : rodilje se žale na ''odvajanje djeteta od majke po rođenju''. Paaaaa, rodilja mora ostati u boksu još 2 sata na promatranju, a beba mora na neonatologiju, na APGAR i ostale preglede. A gdje vam je neonatolog ako rađate doma ? Ne mogu vjerovati da se ijedna žena može uzrujati jer joj je beba ODVEDENA NA SPECIJALISTIČKI PREGLED o kojem može ovisiti njezin život !

osvrnut ću se na ovaj dio i reći
    ajme kukulele kakve ti gluposti drobiš!!!

prvo dijete jedva da sam vidjela koji minut u prva 24sata
    ne znam kakav spec. pregled su tom ditetu radili 24h

drugi porod
    cimerice koje su rodile prije mene su dobile dicu na večernji podoj, ja nisam. prošlo je cca 6h od poroda
    pitam sestru di je moje dijete, a ona mi odgovori da moje dijete nije pregledao ped i da čeka na spec. pregled ("koji ima spasiti život"!!! ovo je sarkazam)
    davno bi umrlo, koliko je čekalo, a ja bi dite vidjela tek drugi dan da nisam intzistirala
    prestrašno!!!

to mi je prvi motiv zbog kojeg sam treće dijete rodila kod kuće i koje je imalo taj blagoslov da odmah sisa i sve druge blagodati o kojima govore suvremena saznanja
    al eto, mi volimo kaskati sto godina pa me "ne čudi" takav bsrbarizam i primitivizam kao što je razdvojiti majku i dijete!!!
    Posljednje uređivanje od zmaj : 18.05.2012. at 13:57

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Jeste već instalirali koji smajlić koji sam sebi začipa usta s obje ruke i diše duboko, možda još i broji do deset, a zatim gasi komp. i mirno nastavlja kuhati ručak?

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    Jeste već instalirali koji smajlić koji sam sebi začipa usta s obje ruke i diše duboko, možda još i broji do deset, a zatim gasi komp. i mirno nastavlja kuhati ručak?

ah, kak da zemim tog??
    otkrij tajnu
    ručak je skuhan

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Misericordia prvotno napisa Vidi poruku
    Znači vi ne biste zvali GSS?
    joj oprosti nisam ti odgovorila na ovo pitanje
    ne, nismo zvali gss kad sam rađala niti kad sam rodila, niti sutradan.
    da smo smatrali da koga treba zvati, zvali bi hitnu il bi se sami odvezli (vjerojatno bi prije stigli)

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •