Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 109

Tema: U vrtiću duže od 10 sati - za socijalnu službu??

Tonja_1 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno U vrtiću duže od 10 sati - za socijalnu službu??

Dakle, suprug i ja oboje radimo u centru grada a živimo u rubnom kvartu. Javnim prijevozom...dosta vremena nam odlazi na put. Klince (2 i skoro 6 godina) ostavimo u vrtiću oko 6.45-6.50, jurimo na prvi vlak za centar, odmah po završetku radnog vremena (što je vrlo nezgodno...) jurimo na prvi vlak prema doma i dolazimo po klince oko 16.45.
    Danas smo u obje grupe dobili upozorenje kako su djeca jučer ostala 10 minuta (?!) preko 10 sati i kako to nije dozvoljeno i nije dobro za njih da tako dugo ostaju u vrtiću (slažem se, ali nemamo izbora) i ako se to bude ponavljalo kako oni to moraju prijaviti. Susjeda me upozorila kako je imala isti slučaj i njoj su proširili kako po službenoj dužnosti moraju prijaviti socijalnoj službi, jer je to u domeni "zanemarivanja".
    Što sad, ako mi pobjegne vlak ili mi se slučajno neki sastanak oduži da računam kako će mi nakalamiti socijalnu službu? Jel netko upoznat sa ovakvim slučajevima?

Naravno kako smo i sami daleko od zadovljnog trenutnom situacijom, sreća u svemu je što su oboje super u vrtiću, on ima dodatne sportske aktivnosti, ona je odlično adaptirana i šefica u grupi, tako da je bar s te strane sve u redu.

Idnom avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Prilikom upisa u vrtic potpisujete 10-satni redoviti program koji podrazumijeva da dijete nece ostajati duze od 10 sati. U vasem slucaju se nikako ne radi o zanemarivanju, nego o visoj sili i moj ti je savjet da dogovirite sastanak s nekime iz strucne sluzbe vrtica (pedagog, psiholog) i objasnite svoju situaciju. Mislim da bi vam trebali izaci u susret jer su vase stvarne potrebe takve kakve jesu.

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Nama je još na razgovoru za upis u vrtić zakolutano očima i uz stenjanje pedagogice prokomentirano u stilu: Vi radite u Dubravi, to je daleko... Ja kažem, pa je daleko je ali ... Ona pita: a djeca će biti u vrtiću od 7 do 17h, to je puno! Onda sam ja "obećala" da ćemo gledati da to bude ipak koju minutu manje i odgovor joj se svidio. Očito.
    Na upisu su nam rekli još i da nije problem ako nam se koji puta nešto po putu dogodi (promet i sl.), pa kasnimo, međutim da to u današnjem dobu satelita javimo mobitelom da teta zna da mi kasnimo i da dolazimo i da je u pitanju promet. Možda ste i vi tako trebali nazvati, pa tete nebi radile frku.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

potpisujete ugovor za 10-satni program, takav program plaćate, tete imaju radno vrijeme

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

razgovaraj sa stručnom službom u vrtiću i objasni
    ili pokušaj dogovoriti sa poslodavcem da izađeš na raniji vlak

zato smo mi djecu stavili u vrtić blizu posla
    da ih skupimo iste sekunde kad i mi izađemo

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj ZO prvotno napisa Vidi poruku
    potpisujete ugovor za 10-satni program, takav program plaćate, tete imaju radno vrijeme
    super su ovakvi komentari.

slažem se da bi trebali popričati sa stručnom službom, uvjerena sam da će vam izaći u susret.

vidra avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj Joe prvotno napisa Vidi poruku

slažem se da bi trebali popričati sa stručnom službom, uvjerena sam da će vam izaći u susret.
    slažem se. i moji su u 10satnom programu, ali ostaju 9 sati jer ih mm može skupiti. da on radi kao i ja, a to je bez radnog vremena (uglavom ispadne duže od 16 do kad radi vrtić) ne znam što i kako bi. razumijem te i nadam se da će biti razumijevanja i s druge strane jer to nije zanemarivanje već život danas. nema svatko baku ili nekog da dijete uzme ranije, ne može se dobiti vrtić po želji ...

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Tonja, vidim da si stavila oglas za čuvalicu koja bi ranije vodila djecu iz vrtića.
    Ako imate mogućnosti, mislim da je to najbolje rješenje.
    Imam predivnu curu u Sesvetama, apsolventicu predškolskog, ali mislim da već čuva jedno dijete.
    Pitat ću je pa ti javim.
    Posljednje uređivanje od apricot : 06.06.2012. at 09:01

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Joe prvotno napisa Vidi poruku

ne kažem da se ne treba pokušati dogovoriti

ali unaprijed očekivati da se tete odnosno vrtić trebaju prilagođavati pojedinačnim zahtjevima koliko god oni bili utemeljeni mi je pretjerano

ima hrpa djece, hrpa situacija kod roditelja, vrtić je veliki sustav, nije jednostavno izlaziti iz zadanih okvira

tko kaže da bi ravnatelj uzeo u obzir da teta mora redovito ili često ostajati duže radi jednog djeteta? zar je to u redu prema teti?

ako se pokaže pojačana potreba za nečim takvim vrtić je dužan organizirati popodnevni rad, dežurstvo za grupu takve djece ili slično, tu se roditelji moraju složiti i pokazati takvu potrebu

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa i postoji dežurstvo u vrtićima, kaj ne?

Samo - sjećam se da je i nama u vrtiću na prvom sastanku rečeno da je ugovor za deset sati, i da će se boravak preko tog vremena posebno naplaćivati, a rečeno je i da se boravak preko deset sati u vrtiću nikako ne preporučuje.

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

tko kaže da bi ravnatelj uzeo u obzir da teta mora redovito ili često ostajati duže radi jednog djeteta? zar je to u redu prema teti?

ako se pokaže pojačana potreba za nečim takvim vrtić je dužan organizirati popodnevni rad, dežurstvo za grupu takve djece ili slično, tu se roditelji moraju složiti i pokazati takvu potrebu
    a tko kaže da bi teta ostajala radi jednog djeteta? Tonja nije napisala da je njeno djete ostalo duže od radnog vremena vrtića, nego duže od 10 sati

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Možete li djecu prebaciti kod firme? Možete li ikako ukalkulirati automobil u svoje troškove (ZET+HŽ je po novom skuplji od goriva)?
    pitam i radi djece, ne radi pravila...

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Deset sati jest stvarno puno za boraviti u vrtiću, ali to sigurno nije iz hira, već iz potrebe. A ići prijetiti
    roditeljima socijalnom službom zbog 10 minuta preko 10 sati, meni je nebulozno. Kad bi se svi u državi
    tako striktno držali svih pravila ne bi mi bili tu gdje jesmo, a tada ni ova djeca vjerojatno ne bi trebala
    biti u vrtiću deset sati.
    Mislim kao i ostali da bi trebali popričati sa stručnom službom vrtića i naći nekakav dogovor.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Živim u istom kvartu, radim u centru.
    Znaju ostati 10h (kad starija ima ritmiku). Mlađi je tada u dežurstvu.
    Nikada mi nitko nije tako nešto spočitnuo i ne znam nikoga kome je.
    Ali prtpostavljam u koji vrtić idete :/

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

onda mi nije jasno kako je ta popodnevna teta znala da je to dijete došlo baš u minutu ujutro tad i tad i ostalo baš 10 minuta duže, nitko ne vodi takvu evidenciju u minutu kad se koje dijete dovede u vrtić, pa mi ovo o ostanku djeteta 10 minuta duže od 10 sati čini čudnovato....

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

tete zapisuju kad im djeca dođu, koliko znam. možda ne u minutu, ali evidentiraju. pa poslije križaju kad dodju roditelji.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Mislim, tko radi 8h u gradu jednostavno izgubi još dva na put (ako ne ide autom npr).
    I prijetiti socijalnom službom zbog toga liči mi samo na jednu osobu u kvartu.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Joj, žalosno je da se socijalna služba bavi zastojima u prometu i poslovnim sastancima roditelja koji se mogu izbrojati na prste, a istovremeno žmire na slučajeve nasilja u obitelji...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ma, neće ni doć soc. služba za to.
    ne vjerujem.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

A tko nadgleda koliko poslodavci drže radnike na poslu

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    tete zapisuju kad im djeca dođu, koliko znam. možda ne u minutu, ali evidentiraju. pa poslije križaju kad dodju roditelji.
    pa naravno da vode evidenciju prisutnosti, ali baš zato jer znam otprilike kako je vode ne vidim kako bi netko znao uopće da je dijete boravilo u vrtiću 10 sati i 10 minuta ili 9 sati i 50 minuta

Tonja_1 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

Hvala svima na odgovorima. Inače, tete su nam u detalje objasnile svoje radno vrijeme, one po pravilniku ne smiju sa djecom biti duže od 5,5 sati dnevno. Konkretno moja djeca dolaze u dežurstvo i ostaju u dežurstvu i vjerujem kako bi im ostanak prije nego dolazak mogao početi predstavljati problem, jer ih ostane 3-4 u dežurstvu. Vrtić ima radno vrijeme do 18h, mi dolazimo prije oko 17h i nitko ne ostaje duže zbog nas tako da komentari da imaju svoje radno vrijeme mi i nije utemeljen.
    Tete upisuju vrijeme dolaska i odlaska, kod nas je konkretno bio problem zbog 10tak minuta prekoračenja.

Ono što mene najviše brine je ako se nešto dogodi u prometu ili mi se oduži sastanak, prijeti mi kako ću biti zabilježena kako je socijalna služba morala reagirati zbog mogućeg zanemarivanja djece, što je apsolutni apsurd. do prije nekoliko mjeseci sam bila nezaposlena i tete su navikle da moji dolaze na 4-5 sati, možda im je ovo sada šok pa postavljaju pitanja, pa tko danas uopće ima fiksno radno vrijeme 8h - u privatnom sektoru?

Apricot, bila bih zahvalna na bilo kakvoj preporuci. Odlučili smo pokušati sa tetom čuvalicom, pokušati ću napraviti "audiciju" za vikend. Srećom trebamo na 2 sata dnevno pa vjerujem kako ćemo prije pronaći nekoga, nego da je u pitanju cijeli dan jer tada bi i naša očekivanja bila puuuno veća.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa Vidi poruku
    A tko nadgleda koliko poslodavci drže radnike na poslu

X

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

pa naravno da vode evidenciju prisutnosti, ali baš zato jer znam otprilike kako je vode ne vidim kako bi netko znao uopće da je dijete boravilo u vrtiću 10 sati i 10 minuta ili 9 sati i 50 minuta
    Kako ne vidis?
    Postoji biljeznica dezurstva.
    Dijete kada pristigne u dezurstvo upisuje se u koliko je sati doslo, u tu istu biljeznicu na isti list upisuje se kada je koje dijete otislo iz dezurstva, kako onda nece vidjeti ako pretpostavimo da netko u vrticu zna matematiku?

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

zato jer nisam vidjela takve liste na koje se upisuje minuta dolaska, pa da bi to onda rezultiralo time da dijete može biti u vrtiću ujutro od 6,42 minute do 16,42 minute, pa ako se to prekorači koju minutu nastaje problem

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ne vjerujem da ih diraju minute, ali pola sata vjerujem da je.

tonili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

U našem vrtiću se radi prekoračenja 10satnog programa nije govorilo o socijalnoj službi, već o dodatnom plaćanju produljenog boravka. Znači, ako su roditelji ostavljali dijete duže od ugovorom potpisanih 10 sati, upozoreno ih je na to da će ostatak vremena morati platiti po ekonomskoj cijeni. Ako me pamćenje dobro služi, nije bilo uopće govora o intervencijama soc.službe.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

pa o tome ja govorim, pola sata već ima smisla i treba onda netko nekome reći zašto je to tako i šta se može napraviti

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ovo se odnosilo na post od krumpiric

tonili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

I da, mislim da uvijek možeš javiti ako se dogodi nekakav problem pa ne uspiješ na vrijeme doći po dijete - takvo što će svatko uvažiti.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj tonili prvotno napisa Vidi poruku
    U našem vrtiću se radi prekoračenja 10satnog programa nije govorilo o socijalnoj službi, već o dodatnom plaćanju produljenog boravka. Znači, ako su roditelji ostavljali dijete duže od ugovorom potpisanih 10 sati, upozoreno ih je na to da će ostatak vremena morati platiti po ekonomskoj cijeni. Ako me pamćenje dobro služi, nije bilo uopće govora o intervencijama soc.službe.
    tako stoji i u našim ugovorima

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Da to sam i ja vidjela na stranicama od grada, ali sada ne mogu naći link. 20 kuna po satu je pisalo.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Nas su odbili iz svih vrtića koji su blizu poslu, nisu nas uopće htjeli uzeti u razmatranje
    Situacija nam je daleko povoljnija nego kod Tonje, ne treba nam više od pola sata od posla do vrtića, ali eto, htjeli smo da dijete ne provodi više od 8.5 sati tamo i da nas ne čeka predugo ako se desi zastoj u prometu. Nismo uspjeli.

Mislim da je u redu da vas upozore da ne treba prekoračivati tih 10 sati - zbog djeteta - pa ni na 10 minuta, ali jasno je da se takvo što povremeno može desiti svakome zaposlenom. A optužba za zanemarivanje i prijetnje socijalnom službom - ako vas imalo poznaju, valjda znaju spadate li među roditelje koji zanemaruju svoju djecu. Ja bih tražila sastanak i raspravila to, to nije bezazlena optužba.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Opet... nije jednostavno niti u današnje vrijeme "poskrojit" lokaciju vrtića prema radnom mjestu, s obzirom da su radna mjesta - promjenjiva, da se izrazim "eufemistički". Mislim, dogodi se upišeš dijete u vrtić prema lokaciji r. mjesta, izgubiš, ne daj Bože, r. mjesto, ili se preseli firma, a ti onda imaš trokut na relaciji - stanovanje-posao-vrtić.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Opet... nije jednostavno niti u današnje vrijeme "poskrojit" lokaciju vrtića prema radnom mjestu, s obzirom da su radna mjesta - promjenjiva, da se izrazim "eufemistički". Mislim, dogodi se upišeš dijete u vrtić prema lokaciji r. mjesta, izgubiš, ne daj Bože, r. mjesto, ili se preseli firma, a ti onda imaš trokut na relaciji - stanovanje-posao-vrtić.
    Da, ja sam npr. promijenila 6 firmi i 8 lokacija u 12g, tako da se nikad ne bi odlučila na opciju da biram vrtić po radnom mjestu.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

.. osim toga, ako ne koristiš auto, jako je nezgodno voditi djecu u vrtić javnim prijevozom.
    Ovo kažem jer redovito viđam neke mame koje vode djecu vlakom - očito u vrtić, moram reći da im zaista ne zavidim.

jurisnik avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

s obzirom da se radi o mom kvartu, bas me zanima o kojem je vrticu rijec. moze i na pp.
    neki dan sam ja npr. krenula doma i planirano sam trebala biti u vrticu oko 16. na kraju sam dosla oko 16,45 jer se dogodilo pregazenje. nisu ceste takve situacije ali dogadja se.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam jednom u trudna zaspala i zakasnila po dijete u vrtic. Ubioo me rucak i samo sam mislila malo sklopit oko, A onda, skuzila sam da se vrtic zatvara za 5 minuta, a da sam ja 20km dalje. I onda sam nazvala tetu koja mi je rekla da zbog nekakvih njihovih pravila moraju zvati CZSS roditeljima koji ne dodju po djecu nakon 10 sati.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja bih po toj temi sama otišla na savjetovanje u socijalnu službu i rtaspitala se o svemu, objasnila situaciju, pa i nek me uvedu u evidenciju prije nego što to izvrši netko drugi ...

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Opet... nije jednostavno niti u današnje vrijeme "poskrojit" lokaciju vrtića prema radnom mjestu...
    Mi smo stjecajem okolnosti imali optimalnu situaciju po tom pitanju, naši kolege koji imaju stariju djecu uvijek su upadali u najbliži vrtić bez obzira na mjesto stanovanja, ali eto, s nama nisu željeli niti razgovarati. Očito je te godine bila gužva u kvartu.
    I dan-danas mi je žao, ali sad je gotovo.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Ubioo me rucak i samo sam mislila malo sklopit oko, .

ja bih ko vrijeska, unaprijed se prijavila u CZSS.

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

I da, mislim da uvijek možeš javiti ako se dogodi nekakav problem pa ne uspiješ na vrijeme doći po dijete - takvo što će svatko uvažiti.
    kako i kome?
    mi imamo jedino broj telefona tajništva, ravnateljice itd. ali na te brojeve se nitko ne javlja nakon 16h.
    koga da zovem?

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

F..k izrabljivačko društvo gdje su roditelji prisiljeni raditi od jutra do mraka, a djeca biti u vrtiću od zore do sumraka ili u boravku u školi od 7 do 17 sati, a na traženje jadnih roditelja čak i duže od toga. Gdje je tu humanost? Hvala Bogu radim posao koji ne zahtijeva takvo radno vrijeme, ali mi je muž zato na raspologanju stranom vlasniku od-do. Da i ja radim slično kao i on, poludjela bih od brige, grižnje savjesti, iscrpljenosti, stresa, jadi i bijedi...Zato, skidam vam kapu!

jurisnik avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa Vidi poruku
    kako i kome?
    mi imamo jedino broj telefona tajništva, ravnateljice itd. ali na te brojeve se nitko ne javlja nakon 16h.
    koga da zovem?
    broj sobe u kojoj je dezurstvo.

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj jurisnik prvotno napisa Vidi poruku
    broj sobe u kojoj je dezurstvo.
    Nemaju to svi vrtici, moj konkretno nema, telefon je u sobi voditeljice objekta koja kada ode kuci iza 14h zakljucava vrata.

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Marsupilami prvotno napisa Vidi poruku
    Nemaju to svi vrtici, moj konkretno nema, telefon je u sobi voditeljice objekta koja kada ode kuci iza 14h zakljucava vrata.
    da, tako je i kod nas
    jednom me nazvala mama jedne curice koja je u grupi s mojom. imala je prometnu na putu s posla do vrtića, nije se mogla maknuti dok ne dođe policija. bilo je već 4.45, dežurstvo je do 5. bila je jadna izbezumljena jer nije imala kome javit da će kasnit po djecu u vrtić
    na sreću ja sam bila doma pa sam skoknula po njih. tete u dežurstvu bi je prije ili poslije nazvale, da je dugo kasnila, ali ona nije imala nikakvu mogućnost javit da ne stiže
    osim toga, mene nitko nije pitao tko sam ja. klinci su bili iznenađeni što sam došla po njih (nije da smo si kućni frendovi, više poznanici iz parkića) ali sam im objasnila šta se dogodilo i došli su. Isto tako je bilo tko mogao doći po njih, nitko te ne pita.
    divota, jel da? osjećam se super sigurno kad svoje dijete ostavljam u vrtiću

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

mene baš zanima koji je to propis koji nalaže obvezu vrtiću da prijavljuje CZSS roditelje koji prekorače magičnih 10 sati, odnosno kojim propisom se to tretira kao zanemarivanje djeteta
    ne može vrtić sam nešto proglasiti zanemarivanjem, to mora biti regulirano nekim aktom - od strane tijela koje je nadležno za tako nešto
    vrtić eventualno može i ima pravo uvesti nekakvu novčanu sankciju kao što je netko spomenuo - tipa 20 kuna po satu za neko prekoračenje ili tako nešto, takve stvari reguliraju se ugovorom između roditelja i vrtića ili internim aktom koji opet mora biti dostupan roditeljima
    ja bi tražila prvo da mi pokažu napismeno gdje je tako nešto regulirano i što se dalje dešava
    zanemarivanje nije bezazlena optužba i ne može samo tako mlatiti sa time tko se sjeti
    Posljednje uređivanje od ZO : 06.06.2012. at 20:51 Razlog: višak slova

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa Vidi poruku
    osim toga, mene nitko nije pitao tko sam ja. klinci su bili iznenađeni što sam došla po njih (nije da smo si kućni frendovi, više poznanici iz parkića) ali sam im objasnila šta se dogodilo i došli su. Isto tako je bilo tko mogao doći po njih, nitko te ne pita.
    divota, jel da? osjećam se super sigurno kad svoje dijete ostavljam u vrtiću
    ovo se NE SMIJE dešavati i istog trena bi se nacrtala kod ravnatelja
    dijete može podignuti isključivo roditelj i osobe koje su od roditelja opunomoćene da ga podižu što je pismeno potvrđeno potpisom oba roditelja na punomoći i osobnom iskaznicom osobe koja je došla po dijete
    ukoliko bi se desila situacija da dolazi netko treći MORA se kontaktirati roditelj ili roditelj unaprijed kontaktira odgojitelja, stručnu službu ili ravnatelja, takvoj osobi moraju se uzeti osobni podaci, mora pokazati osobnu iskaznicu sa koje se ispisuje broj, takva zabilješka se mora uvesti u evidenciju, dijete mora poznavati osobu koja je došla po nju
    Posljednje uređivanje od ZO : 06.06.2012. at 20:57

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

naše iskustvo iz vrtića je takvo da smo na početku pedagoške godine ispunili obrazac u kojem je bilo navedeno tko točno dolazi po djecu- ime, prezime i broj osobne. nitko drugi nije smio pokupiti dijete.

vidra avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

i kod nas je kao kod ronin.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •