Čudni su mi i oni koji u svojoj kući trpe neželjene goste, ali i oni koji ne žele ići jer "ne smiju" sudjelovati u troškovima. Da ja pozovem svoju kumu ili bih a)uzela nešto za trošak režija ako nisam pri lovi ili b)pozvala je da bude moj gost i ne bih uzela ni lipe ako si mogu to priuštiti - ražalostilo bi me da mi trpa novac ako ja ne želim ili da ne dolazi zbog toga. Treba znati i dati i primiti bez vraćanja. Vratit ćeš jednom nekom drugom tko neće tada moći uzvratiti tebi.
Mislim da bez promjene brave ne ide ako želiš izbjeći otvoreni konflikt. Znam da zvuči kontradiktorno, ali ako žele tetku dovest u red moraju imati u svojim rukama nešto sto ona nema. A to bi bio ključ. Da oni mogu s njom otvoreno razgovarati onda bi se to riješili s ključem il bez njega.
Ja baš mislim suprotno, da će tek doći do konflikta promijene li bravu. Još budu li k tome i lagali, ne znam, nikako mi to ne zvuči dobro. Savjetovala bih im što je već spomenuto - reći teti kad može biti u vikendici i gotovo, nikakve laži, mijenjanja brave i slično. Stvarno to smatram nepotrebnim i lošim.
Zasto ne bi zabranili mjenjanjem brave koristenje kuce teti? Koliko me sjecanje sluzi, anatom se zalila da teta ne placa rezije i ne postuje kucni red.
Dobro, bilo bi zanimljivo gledat kako teta trese bravom, ali ruku na srce, promijenit bravu (ma stavit protuprovalna vrata ) i javit zeni telefonom i razgovor ogranicit na tri mimute je sasvim izvedivo.
nema nista novoga jer se nejavljam dalje nikome.
par objasnjenja:
1. javili smo se teti i gostima jer mislim da je to pristojno.nemogu hodati pored kuce i skrivati se.
2. nisam se javila ni najavila bas zato da vidim kako kuca izgleda i da joj vidim facu.ocekivala sam bar ooo bok odakle vi?a ne JA SAM LJUTA.mozda sam trebala biti mudrija pa ocekivati nesto takvo.
3. brave se nemogu mjenjati jer je to krajnje nisko i nesvida mi se kao ideja.
4. 100ti put-razgovarati cemo MM i ja zajedno.
5.jedini nacin za rjesenje problema je RAZGOVOR .kako god zavrsio.
6. razgovor planiramo sutra kada njeni gosti odu.
7. i kao što sam vec napisala Anemoni-je.u pravu si.nikada nismo teti ni rekli da nam njeni postupci smetaju pa ona to vjerovatno ni ne kuzi.Apsolutno si u pravu
8.svjesna sam da smo si sami krivi za stanje.otvorila sam temuu da mi netko pomogne sa idejama i skupljanjem hrabrosti.i dobila sam hrpu korisnih savjeta.moram priznati da me pomalo smeta kada mi netko napise da se ponasam nezrelo jer npr.ostajem bez posla i umjesto da iznajmljujem vikendicu ja idem tamo ljetovati.Idem na more sa djetetom nakon operacije i more joj je potrebno.Nisam ovdje nikada kukala da nemam novaca za odrzavanje vikse nego sam samo pisala da to kosta i da to nije samo tako.no dobro-mozda neznam prihvatiti kritiku-još jedna moja nekvaliteta.
9. na moru je mrak.
puse
4.
Vi imate puno jace adute da budete u toj kuci u punom konforu anatom!!!!! Dijete!
Zelim vam da se i vi naljutite i rijesite sa sismisom stvar u svoju korist. Ako ona "dobije" onda je tako samo zato jer ste dopustili.
ANATOM, da je meni dijete prošlo operaciju i da se treba oporavljati, ne bi meni nikakva tetka bila na moru.
Tu ste zbilja trebali oštro nastupiti. 1.6 -1.10 kuća bi bila ZA DIJETE, pogotovo što ti ne radiš i možeš biti sa dijetetom.
Meni je zao ako sam anatom povrijedila iznesenim stavom, pogotovo sto nisam znala da ima dijete koje se oporavlja od operacije.
Ocito je (gotovo) nemoguce uzivjeti se dovoljno u neciju problematiku i odluke, a meni to pogotovo vrijedi za ovaj novi element u prici, pa cu se dalje suzdrzati od komentara i prijedloga.
Anatom, ja vam u svakom slučaju želim da uspijete jednim mirnim razgovorom.
Btw, kaj se tiče moje kume, vikendice i mog neodlaska radi njenog neprimanja love; evo pojašnjenja: moja kuma je ovak dobra osoba ali poprilično lajava, pa ja nebih voljela biti olajavana kak sam mukte bila na moru. Djeci joj "za sladoled" dajem ovak i onak, kuma sam im. Ona se pravi fina i svaki put pozove ali isto tako i svake godine zna da neću doći jer neda da platim barem simboličnom svotom - eto, zna razlog i ne mijenja se, pa ja onda niti taj poziv ne smatram baš da je bio ozbiljan ili od srca. O.k. mogla bi se napraviti bedasta i prosta i otići tam s mm-om i 3 djece, pa nek nas hrani...
Anatom, nemoj se uvrijediti, al kako si ti opisala odnos svog muza i tetke, nekako sam stekla dojam da nece on bas nesto pricat. Nadam se da sam u krivu jer ce ti inace biti fakat teško.
Anatom, želim vam bistre i brze misli... i da ih izrazite s lakoćom i u miru.
...ovaj, ja imam drugo vidjenje na to...mene je bocnuo onaj Anatomin post gdje opisuje da jos i drugi ljudi dolaze u tu viksu, odnosno NJENA mama, NJEN brat, NJEZINI bratici, prijetelji NJEZINIH bratica..i slicno... a viksa od muza...i teta (JEDNA) od muza...pa jos i svi po njemu sto nista ne govori NJEGOVOJ jedinoj teti (koja ima 70! godina i kao majka mu je..) kakva god da je (tko smo mi tu da sudimo, niti ju ne poznamo), ali ocito se NJEMU ne govori nista NJEGOVOJ teti u NJEGOVOJ kuci, jer bi inace vec to ucinio..sorry, moje vidjenje...
Joj alga, pretjerujes. Oni dodju i odu ili uopce ne mogu doci jer je teta tamo cijelo vrijeme.
I to je njihova kuca. Bar dok su u braku.
[QUOTE=anatom;2165974]e i nisam objasnila zasto sam toliko ogorcena.
naime
mm sa njom ne komunicira.tj komunicira ovako :da, ne.aha......
i ona je navikla sve sto treba rjesavati preko mene-zove me otprilike svaki drugi dan.ako se nejavim zove na sve mobitele koje ima i razgovor zapocinje-pa ti se nista nejavljas....daj me nazovi navecer.onda ja nazovem i dva sata joj pomazem rjesiti zadacu ili slusam o susjedovoj neznam kome.
jako me to opterecuje, ali opet si mislim-pa stara je.valjda joj je dosadno pa mora....
cure:ja da nju zelim sterati u pm odavno bih to napravila.ali nemogu.ona je starija.ona je rod.isto tako ni mm nemoze.zbilja nebi bilo ni pristojno ni ljepo da komuniciramo na toj razini.mi smo mladi.
mi smo ti koji rade.imamo godisnji kada gga imamo.ona je u mirovini pa mislim da bi se trebala prilagoditi.
padobrance koji se javljaju par dana prije nego bi isli u viksu nisam nabrojala.tu je osim teta:moja mama, moj brat, njegov bratic sa zenom, pa jedan sin od tog bratica, pa drugi sin od bratica, pa njegov drugi bratic.....pa to ide u nedogled....to naprosto nema kraja.
alga-neradi se MOJOJ obitelji.
obavili smo polovicni razgovor koji nije dobro prosao.
teta je vukla na agresivu a samo smo se dotakli placanja zbuke i rezija.
odustali smo.jedino pametno sto smo izgovorili je bilo to da od 15.7 nezelimo nikog u kuci .
za ovu godinu je tak kak je
meni je ovoga dosta.
mmu je ovoga dosta.
šokirana sam jucerasnjim vjestima o Romani i vrtim film u glavi da se zamaram nebitnim stvarima.i osjecam se sugavo.
zivot je prekatak da bi gubili energiju i zivce radi jedne nekulturne tete.
druge godine nek ide u svibnju i lipnju i gotovo.
možda smo neke razocarali , mozda su neki ocekivali ovakav ishod ali eto.mi smo naprosto takvi.
pojesti cemo g... radi mira u obitelji.
i alga-ta teta mom muzu nije kao majka.opet si krivo procitala.ja ju tako dozivljavam jer nam je najblizi rod koji zivi u zagrebu.on za takvo nesto nece ni cuti.
po tvom postu sam ja najgora vjestica na svjetu .
U pravu si anatom
Kad vidimo kako je zivot krhak stvarno se ne treba nervirati oko stvari koje nisu životno važne
Nadam se da će teta poštivati dogovor i da cete od 15.07.imati kucu samo za sebe
A za iduce ljeto dogovarajte na vrijeme
I glavninu dogovora neka obavi TM
Ipak je on tetin necak,njen rod
Tebi će puno vise zamjeriti (ionako vjerovatno misli da je to sve tvoje maslo)
Neka joj kaze da je to maslo (koliko ono prati ljudi ovu temu???) ajde zaokruzit cu tristotinjak ljudi.![]()
Oprosti, ali ne mora se plaćati novcem. Kad moja prijateljica pozove mene, kćer i psa, naravno da joj neću ponuditi novac, jer bih ju uvrijedila, ali donijet ću svima poklone. I njihovom psu, naravno. Svaki dan ću kupiti što treba za jesti: meso, ribu, voće, pića, svega dovoljno za nas i njih. Ponudit ću se kuhati, napraviti kolače, staviti veš prat i sušit, oplijeviti i zaliti vrt...
Nama je lijepo kad smo zajedno, pričamo satima, ne osjećam se kao gost, nego kao domaći. I oni kod nas.
Znate ono-kad čeljad nije bijesna, ni kuća nije tijesna i tako nekako.
No, ako ne želite biti zajedno, svaka izlika je dobra. Kao i kod anatom i njene tete.
ma dobro ste to izveli anatom- za prvi put. glavno da ste probili led u svojoj glavi i zauzeli se za sebe, sad bar teta zna da postoji granica. svaki put cete biti bolji kod takvih situacija, ako budete vjezbali (a trebali biste jer ce vam se povecavati kvaliteta zivota ako se zauzimate za sebe- ovo govorim iz vlastitog iskustva). sto se tete tice drugacija reakcija nije bila niti moguca tak da ne brigaj brigu s tim.
anatom kako cure kažu, za početak dobro je, bolje i to nego ništa. Probili ste led i sad drugi put bit će lakše, pa još lakše. Sad kad ona zna vaš stav i što vi mislite o tome. Eto, sretno i sad samo naprijed.
sjećam se kako sam ja nekad bila sramežljiva, sve sam se bojala reći. Pa kreneš pomalo, maloim koracima, ali kreneš...Pa da vidiš kroz neko vrijeme. Postala sam bez dlake na jeziku!![]()
Posljednje uređivanje od ana.m : 26.06.2012. at 08:13
anatom pa napravili ste nešto
iako se ne čini puno ipak je korak naprijed i za to treba hrabrosti
winnerica pa i nije vam neko prijateljstvo ako je suditi po ovome što pišeš,
meni se sviđa razmišljanje Beti i cvijetka
mora li se baš svaki odnos mjeriti
i to lovom...
ne volim takve odnose i ni nemam ih, bar se nadam
zbog ovakvih kombinacija sam ja prestala ići kod poznatih
narintam se ko kreten, kako bih "otplatila" ljetovanje
zato sada, ako mi se s nekim ljetuje, platim apartman u blizini
pa u njemu radim šta hoću
i nije mi bed ako djeca vrište
ili ako potroše cijeli bojler tople vode
ili ako proliju litru mlijeka po pločicama
Anatom čestitam na prvom koraku!
A ovo iznajmljivanje itd, nemoj nas krivo shvatit. Masa nas se automatski stavila u tvoju situaciju i odmah počnemo sa propovjedanjem ja bi ovo, ja bi ono da sam na tvom mjestu.
Jel neko bi zvao policiju, neko bi iznajmio...
Meni je oduševila ideja s kutijom za režije. Iskreno meni su pokloni onak, ako možeš pogodit šta kome treba ili voli. Zavisi opet i u kakvoj je tko novčanoj situaciji,ako je netko na knap s parama đaba mu neka fancy košara sa skupim vinom i sirom, više cijenim to što je netko pomogao poslom ili dao klincima za sladoled pa im se može kupit nešto konkretno i što im treba.
Kuća je vaša i ne treba vas biti strah ikome išta reći. Postavite svoje uvjete i pravila a drugima ako ne pašu neka ne dolaze.
Ovakve stvari rijetko prođu bez konflikta.
dok sam bila klinka kod nas u vikendici bi ljetovale mamine sestre s obitelji. Ne znam financijski dio no poslovi su bili podjeljeni tako da je uvijek jedan dan jedna mama kuhala, a jedna kćer prala suđe
Nadam se da vas je teta ozbiljno shvatila.
Slažem se sa svima koji kažu da je super da ste napravili prvi korak. Teško je, ali sad će ići sve lakše i lakše.
I, Anatom... Vidjela sam u tvom prethodnom postu da si se malo naljutila, pa ti se želim ispričati ako sam među onima koji su napisali nešto krivo. Koliko se god mi ovdje međusobno razlikujemo, a i metode su nam drastično drugačije (), nadam se da se vidi da ti svi, na te različite načine, želimo pomoći.
U svakom slučaju, sretno!![]()
Pa evo, ovako je nekako baš kod nas isto.
Oni neće novac, a usluge im ovak i onak stalno radimo, ne doživljavam to platežnim sredstvom. Pa ipak, svake godine oni nekog ugoste, a onda cijelu zimu slušam o tome kako su od prijateljice tamo čuvali dijete, pa su im bili drugi kumovi s djecom, pa su ovo, pa su ono... Pa i ti drugi im isto rade usluge (postavljaju pločice po stanu, farbaju stan, razvoze djecu, zovu na ručak i sl.), a dožive - gadariju!
I mm i ja budemo sretni jer nismo išli k njima. Mogu napraviti tim ljudima 100 dobrih djela, usluga, neznam šta, ali poganu jezičinu zaustavit nemogu, a ne želim biti tema nekakvog tračanja cijelu zimu zbog par dana na moru.
Anatom, dobro je da ste krenuli, to je samo početakKrenula je s agresijom jer je bila u čudu vrlo vjerojatno zbog toga što uopće nešto govorite!
Posljednje uređivanje od winnerica : 26.06.2012. at 14:27
Pa ja bih sve ovo napravila ovako i onako, uz plačanje npr. Poklone im kupujemo stalno, i oni nama, nekad sitnicu, a nekad veći. Kupujem hranu ovako i onako, nisam mislila ići na teret s 3 djece i mm-om. Kolače im i u Zg. pečem da ih iznenadim.
Puno je tu faktora presudno, a ja biram svoj mir!
Uz takve prijatelje vjerujem da se lakse nosis s neprijateljima
Si sigurna da ne komentira posprdno i tvoje kolace i tvoje poklone?
Posljednje uređivanje od winnerica : 26.06.2012. at 14:36
meni je ova tema jako korisna, procitala sam sve postove od a-z
Anatom - potpuno te razumijem, i mislim da svatko moze na ovaj ili onaj nacin se pronaci u slicnoj situaciji
Ja mislim da, a to pak kazem iz vlastitog iskustva, da TM nece nista rjesiti ako nije do sada - u to sam sigurna 100%
Na tebi je da li zelis ti to mjenjati ili ne i na to isto tako imas potpuno pravo jednako kao i TM
Apsolutno ne mislim da tetki trebas "promijeniti bravu" ali ograniciti boravak - da
Ako pocne sa scenom, okreni i ti plocu pa na ostrije..i najbitnije NE ODUSTAJ, jer ako joj das prostora pada sve u vodu
Uglavnom, viksa na moru i sve to skupa je super ali postaje tolika tlaka kad se krene dogovarati ko ce kad itd da je to strasno. Uvijek je netko zakinjen
MI ljetujemo kod roditelja mog muza i vjerujte mi, puna mi je pipa. u 2 tjedna potrosim vise nego sto bi da sam isla u hotel a nazivciram se za cijelu godinu.
eee u tom grmu lezi zec
MM zivi za taj period kad ce ici u tu kucu za koju je strasno vezan.
djeca ne kuze i njima su deda i baka super (jer im sve dozvoljavaju i sl), inace ih ni ne vide tokom godine
znaci svima je super osim meni (iako i MM bude puna pipa svoje stare, kaze da je ignorira pa prezivi)
a ja sama na GO bez njih ne idem. i to je zacarani krug.
Nije to začarani krug, jer da vam ukupno ne odgovara, ne biste išli.
Pokušaj jednu godinu platiti ljetovanje, vidjeti ćeš kako će vam slijedeće godine odgovarati opet stari aranžman.![]()
Anemona zasto to tvrdis?
evo MM je s mora, mozemo ako zelimo kod njegovih na otok, naravno ako u to doba imaju slobodan apartman, pa smo bili jedno ljeto u ovo doba, kad smo zeljeli ostati jos 2-3 dana. prije toga sam platila.
prosle godine smo bili u hotelu.
bili smo i kod prijatelja, ali s njima se druzimo cesto. kod njih smo bili 4-5 dana. i opet bi isli jer nam je zajedno ugodno, ali bome bi isla i u hotel.
i jos MMova mama zivi na moru, to ne smatramo morem i vjeruj mi isla bi radje u hotel, nego "ljetovala" kod nje. da se razumijemo ja sam sa svojom svekrvom u OK odnosima, ali nama kao familiji to nije ljetovanje na moru, vec isto nam je kao sto odemo kod mojih kontinent.
tako da to sto tvrdis da bi se vratila prijasnjem arnazmanu bas i ne stoji, jer mi svake godine odemo negdje i platimo.
sve drugo smatramo odlaskom kod familije.
ovo sto BUmbalu pise mi je poznato, jer MM je vezan za jednu plazu, i svaki put kad smo tamo, on se rasplini, ali ja to razumijem, jer imam i ja mjesto svog djetinstva, koje njemu nije nista posebno, kao ni meni ta najlipsa plaza na cilom svitu.
ja izbjegavam zajedničke aranžmane jer smo mi malo drugačiji od normalnih ljudi
meni onda bude neugodno nametati naš način prehrane, pa se svi vratimo "bolesni" od prejake, preslane i pre... hrane
pa onda, kako smo ranoranioci, koma mi je što moramo hodati na prstima od 6 do 9 dok se ostali ne probude
maltretaža i domaćinima i nama
ja znam da se nitko od njih ne bi naljutio da ih i proudimo, ali i oni su na godišnjem i neka, u vojoj kući, spavaju dokad im volja
moja mama je uvijek govorila: plati pa klati!
i bome joj vjerujem da je tako i najbolje
s sta reci nego da potpisujem
X
neki dan na plaži razgovaraju dvoje turista, naši ljudi
i gospodin govori "ja stedim cijelu godinu i onda svako ljeto iznajmim apartman od 100 m2 na mjesec dana
i ne molim se nikome
ne smetam nikome, moja obitelj ima bolju komociju nego kući"
ne moze svatko dati 10-11 000 k za tako dugo i toliki app ali dopao mi se način razmišljanja
dok god si to covjek moze priustiti, sve ok
ljudi misle da ako ides kod staraca manje potrosis a uopce nije. jer ja ne zelim da oni imaju ikakvi trosak sa nama, znaci napravim kompletnu kupovinu (od deterđenta, tableta za perilicu, protiv komaraca, ulja, vode pa za svu hranu za svih nas + jos njih dvoje, svakodnevne kupovine, pokloni za njih, placanje ako se ide na cugu, ostavim za struju / vodu i sl) i dodjes do prilicne cifre...kao da si bio u hotelu, i jos slusas i nagledas se s**nja i ne smijes nista rec. ukratko
pa jel ti to treba?
nema tih para koje mogu kupiti moju slobodu: da ustanem kad hoću, legnem kad hoću, jedem kad hoću, imam svoju kupaonicu, kuham što i kad hoću, kupujem namirnice koje mi pašu
a mogu se i svađati s mužem, derati na djecu... i hodati gola
ja se sjecam da nas mama nikad nije vodila kod nikoga na more, sto bi joj puno olaksalo kad su se moji rastali.
meni je to uvijek bilo cudno, jer dosta ljudi koje znam su isli u takvim aranzmanima, i ne neki siromasi, nego mislim da su tada ljudi puno vise stedjeli na tim stvarima.
ali sad ju potpuno razumijem. i odem kod nekog na 2, 3 dana u proputovanju. i to je maksimum koji mogu podnijeti. i ja i domacinii nije mi to bas nesto najugodnije, ali produziti boravak na moru 4-5 dana, a da ne platis barem 40 eura dnevno je velika usteda, barem meni, i tu potpuno razumijem anemonu. meni je platiti neki apartman maksimum tjedan, desetak dana ako je dobra godina, a to je meni obicno prekratko, taman se naviknes, i onda moras doma, i ako se jos pogodi da mi dodu oni dani u mjesecu... i cinjenica da za tih par dana znas gdje ides, poznajes mjesto, smestaj, ne moras traziti apartman itd puno vrijedi. i tako par dana tu, par tamo, nakupi se. uopce ne treba potcjenjivati te stvari, osim ako neko ima viska novaca.
dok bi ja rado pozivala ljude da imam gdje. i puno puta sam bila s prijateljima na odmoru, nikada nikakvih problema nije bilo, ali drugacije je kad zajedno iznajmite veliki apartman ili 2, 3 apartmana u istoj kuci. zajedno ste, a opet svako ima svoju intimu i rezim. makar se nama ljudi puno vise prilagoduju sto se tice prehrane recimo i ne kuhaju bas meso tih dana ako je zajednicka kuhinja. tako otici s nekim ko ima djecu iste dobi mi je najbolje.
slazem se, pogotovo s ovim- hodati gola, neprocjenjivo!