Stranica 4 od 6 PrviPrvi ... 23456 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 254

Tema: traže se roditelji, čija djeca ne pohađaju vjeronauk!

dunja&vita:-))) avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

pinguice, jel ti nakon ovog posta od Sirius išta jasnije?

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Pinguica sve kuži, bez brige.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj dunja&vita:-))) prvotno napisa Vidi poruku
    pinguice, jel ti nakon ovog posta od Sirius išta jasnije?
    svima nam je jasnije
    da je mali sam kriv što ga se provocira
    da treba ići na pričest ako ne želi da te se provocira
    i naravno da ne smije prestati ići na vjeronauk

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Kužim da se zbog nečije pogreške u pristupu i djece koja zezaju ( a djeca uvijek nadju nešto) želi ukinuti jedan od najvažnijih predmeta. Umjesto da se nadje kompromis i rješenje za sve svi moraju patiti jer jedan pati. "Kad je mom djetetu loše onda nek svima bude loše." Svjedoci smo na kakav beskompromisni način militantna manjina danas djeluje u Hr. I sad bi moje dijete moralo putovati na drugi kraj grada poslije škole na vjeronauk jer mi nemožemo biti ljudi i dogovorit se i nači zajedničko rješenje. U biti uopće nisam primjetila da itko od vas želi naći zajedničko rješenje niti sjesti da se razgovara o tome. Jedino rješenje da bi vi bili sretni je da se nama zabrani učiti o vjeri u školi.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam npr sklona kompromisima oko vjeronauka
    ali druga strana uopce nije, zato je udruga protagora i isla na sud s ovim pitanjem, drukcije ne ide

nego, kazes jedan od najvaznijih predmeta u skoli?
    mozda TEBI jedan od najvaznijih predmeta
    ako je tako, zasto ti je tesko voziti na drugi kraj grada za TEBI jedan od najvaznijih predmeta, a nije tesko voziti za veslanje, hokej, ritmiku?

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

vjeronauk je jedan od najvažnijih predmeta u državnoj školi?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i ne kuzim kao bi trebala putovati na drugi kraj grada zbog vjerounauka van skole?
    ti si neke druge vjere, a ne katolicke, onda
    oko mene ima crkava koliko i konzuma

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja se bas zakacim
    a nekako kuzim da bi prema komentarima ostalih, koje poznaju njen lik i djelo, pinguicu na ovom topiku bilo najbolje ignorirat

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Pa teško je voziti i na hokej i ritmiku, zar nije? Samo djeca već imaju tjelesni. To je za one koji su se pronašli na tjelesnom da je to za njih i da im treba nešto više.
    I di je tu demokracija? Kakav je ovo sustav u kojem živimo? Ako 90% roditelja digne ruku da im je to jako važan predmet zašto ga ne bi imali u školi?
    I kakav to odgoj pružamo djeci? "Dijete moje ako te netko zeza, samo reci mami, mama će mu uzeti to zbog čega te zeza da ni on nema."
    Zar ne bi trebalo raditi na odgoju djece koja zezaju, pa nije tu samo vjeronauk, imate bullinga u školi sve više?

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa Vidi poruku
    vjeronauk je jedan od najvažnijih predmeta u državnoj školi?
    Meni i stotinjku ljudi koje znam je. Mi sad i nakon završetka školovanja idemo na vjeronauk jer ga nismo imali dovoljno u školi.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj pinguica prvotno napisa Vidi poruku
    ..." Svjedoci smo na kakav beskompromisni način militantna manjina danas djeluje u Hr. ...
    Drhtim od tog "djelovanja". Čak mi je i dijete u opasnosti. Poslala sam kćer kod prijateljice na more, eno je uživa, igra se (pozdrav, cure, ako čitate) sa svojom najboljom frendicom i tek je ove godine saznala, u nekom slučajnom, nevezanom razgovoru, da ta njezina frendica ne ide na vjeonauk, ni u crkvu, nije katolkinja, vauuu...
    Eto koliko je to i jednoj i drugoj bilo značajno za život i njihovo druženje, da nisu ni znale, no sad sve misilim jesam li ju i ove godine trebala poslati toj militantnoj manjini.
    Nekako sam uvjerenja da reakcije te djece idu dijelom i iz roditeljskog doma. Ima ružnih reakcija i s druge strane, jedna je curica ismijavala moju u kantini jer se ova prekrižila prije ručka. No, to je ta jedna jedina, a kako znam od koga je to naučila, ne čudim se.
    Nema to veze s vjerom ili ateizmom, to je dio karaktera, odgoja, života.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

sad sam zabrinuta. dijete mi ne pohdadja jedan od najvaznijih predmeta. a mislila sam da je rijec o izbornom predmetu kojeg se upisuje skladno vjeri, svjetonazoru i slicno.
    a interesantna je je korelacija izmedju porasta bullinga i pohadjanja vjeronauka. skoro dostatna za zakljucak. ovoj nedemokratskoj manjini koja naprosto svojim nevjerovanjam ugnjetava koga i kada stigne.

p.s. zbog takvih sam napustila crkvu i vjeru (imam inace sve sakramente) ali ja u to stado ne pripadam. :tlak200:

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

on topic, isprika: dijte mi ne pohadja vjeronauk, samo ona i jos jedan djecak u razredu, ali vjerujem da ce se s godinama to brojcano stanje preokrenuti, kako obaveze budu stisnule.
    ona je zeljela ici, medjutim smatram da je roditelja taj koji oko tako vaznih pitanja donosi odluku i snosi odgovornost. mi nismo ni u braku (ni civilnom) i druzimo se i sa homoseksualcima, a imamo i frendove koji su djecu dobili iz MPO. dakle, bilo bi licemjerno da glumatamo katolike kad se debelo razmimoilazimo se preko nekoliko crkvenih dogmi.
    u skoli je vise puta bila izlozena pritisku radi toga (od strane djece, ne od strane skolskog kadra) ali je ucimo kako se nositi s time. kam osrece da je to jedina razlicitost po kojoj ce biti prepoznata kroz zivt (a nije).
    voljna sam progovoriti o tome kad god je potrebno, a reagirala sam jednom kada je zbog nedostatka adekvatne brige ostala slusati na satu jer mi to nije prihvatljivo.
    vjeronauku je mjesto u crkvi jer smo mi sekularna drzava.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Uh, citam ovo sto pisete i sretna sam koliko su kod nas u skoli svi zadovoljni... Moj ide na vjeronauk, od njih 27, oko polovice je upisano. Druga polovica je u to vrijeme u svojoj ucionici s uciteljicom razredne nastave, vjezbaju, crtaju, igraju drustvene igre, pisu zadace, gledaju tv, idu s uciteljicom na igraliste... Od njih koji idu na vjeronauk, troje se nije pricestilo, ali i dalje idu... Jedno dijete ide na islamski vjeronauk. I nitko nikome ne broji, ne zeza, uopce im to nije vazno...

anabanana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Pa i ja sam vjernica, a zamisli, nisam išla na vjeronauk u školu, nego u crkvu.. i ništa mi ne fali.
    Crkva i Bog su se razišli još davno, pa ta dva pojma uopće ne možeš koristiti zajedno. Vjeri je mjesto u crkvi, i NAJVAŽNIJE, doma u krugu obitelji.Tu se djeca uče. Ja nisam za vjerounauk u školi ..i točka.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

pa, naravno da je najvažniji predmet, zar niste uočile sve te divne promjene u društvu koje je uvođenje vjeronauka u škole izazvalo? mislim da bi trebalo uvesti i obvezno prisutstvo roditelja na tim satima, jer su se školovali u tom mračnom razdoblju kada vjeronauka u školi nije bilo i zato su (iako imaju sakramente) sposobni odati se tako neobičnim ponašanjima poput anleda.

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj vitika prvotno napisa Vidi poruku
    ... moje starije dijete je u skoli dozivjelo puno toga ruznog jer nije jedina isla na vjeronauk i sve je to bilo potaknuto od strane vjerouciteljice. ..
    ovo mi nije ništa čudno jer danas kojekakvi likovi završavaju za vjeroučitelje...
    nećak će sad u treći razred i šogiji su ga upravo ispisali (negdje sam pisala da je išao samo zato da ne bude vani na hodniku, nije išla samo jedna mala islamske vjere)

vrhunac svega je bilo sad u petom mjesecu kada je zbog troje učenika koji su razgovaralil na satu, dotična vjeroučiteljica dala svima da DRŽE VODU U USTIMA 45 MIN!!!!
    tko je pljunuo ili progutao, morao je ponoviti radnju!!!
    i što se desilo, nažalost ništa! jer učka je preko neke gadne veze došla raditi u školu...

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Kod nas postoje katolički vrtići, katolička gimnazija i kome god je to tako bitno u životu ima priliku svoju djecu tamo upisati i nitko im to ne može uskratiti.
    Za vrijeme OŠ se također može ići na vjeronauk u crkve kojih uistinu ne manjka :/
    U državnim školama tom predmetu ne bi trebalo biti mjesto i dok god se to ne promijeni neću vjerovati da živimo u demokraciji.

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Bodulica, misliš, nećeš vjerovati da živiš u sekularnoj državi, a ne demokraciji. Demokracija je kad većina ima pravo glasa i kad se na temelju glasanja većine donose zakoni i pravila. Sekularna država je država u kojoj se umanjuje vrijednost glasa vjernika, u kojoj se donose zakoni protivni Božjim zakonima, u kojoj vjernik da bi živio svoju vjeru (a samo onaj koji živi svoju vjeru od 0-24 je iskreni vjernik, onaj koji na posao ili u školu ide bez Isusa nije iskreni vjernik) mora se zatvoriti u kuću i ostati tamo da slučajno u javnosti ne svjedoči vjeru da se ne bi nevjernici i oni koji su okrenuli ledja Isusovoj Crkvi (jer su valjda prebezgrešni da bi joj pripadali) uvrijedili. Jer najvažnije je valjda u životu da budemo popularni i da ne uvrijedimo nevjernike a ne da ne izdamo Isusa.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

pinguice baš me zanima koji je postotak takvih vjernika koje ti opisuješ, meni to više liči na fanatizam nego na vjernike. Nitko nije vjernik od 0-24 jer da je ne bi bilo ovoliko grijeha mi bi svi bili poput anđela. No realnost je malo drugačija.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Po meni je znanje dobra stvar u životu. Znati što više i sa što više polja. Tako i vjeronauk.

Mislim da djeci, pogotovo u nižim razredima, vjeronauk uopće ne smeta. Neće ga indoktrinirat. Njima je škola još zabava. Manje je problem da ide, nego da ne ide.

Uostalom, ja se ne slažem sa načinom učenja povijesti, pa ne mogu reći da moje dijete ne ide na povijest.

A za one velike, naročito srednjoškolce, vjeronauk je super za popravljanje prosjeka ocjena. Jedna petica iz vjeronauka, dve trojke iz npr.matematike i fizike i evo ti prosjeka: 4. Ako ničeg drugog, vrijedi toga...
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 25.07.2012. at 11:37

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Po meni je znanje dobra stvar u životu. Znati što više i sa što više polja. Tako i vjeronauk.

Mislim da djeci, pogotovo u nižim razredima, vjeronauk uopće ne smeta. Neće ga indoktrinirat. Njima je škola još zabava. Manje je problem da ide, nego da ne ide.
    Iznenadila bi se, ali upravo je obrnuto. Mlađu djecu neusporedivo je lakše indoktrinirati nego starije.
    Osobno nemam ništa protiv da mi sin stekne osnovna znanja iz religijske kulture (iako smo ateisti), ali nikako ne kroz školski (i to uvijek katolički!) vjeronauk.
    Kod nas je bilo prilično čupavo početkom školske godine (a bogme i indoktrinacije), ali na kraju je sve sjelo na svoje mjesto, tako da više nismo imali većih problema.

Sek@ avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Naša T. neće na vjeronauk. Kako će to izgledati u praksi ne znam. Dugo smo se lomili da ne bude jedina u razredu ali ipak smo tako odlučili. Moje je mišljenje da vjeronauku nije mjesto u školi i točka.

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Mali Mimi činjenica je da katolici imaju premalo znanja o vlastitoj vjeri. Oni kojima je vjera bitna, a nisu imali prilike učiti o njoj kroz školovanje i koji nisu primili svjedočanstvo vjere od pravih vjeroučitelja, kasnije ili nikad ne saznaju koliko su daleko od pravog života u vjeri ili saznaju pa jure na vjeronauk pod stare dane.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vise ti nisu dovoljno oni koji nisu katolici, sad ces i po katolicima oplest jer nisu dovoljno katolici. Juupiiii jeeee, pridjite neuki vjernici, sad cete dobit poduku.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku

Vise ti nisu dovoljno oni koji nisu katolici, sad ces i po katolicima oplest jer nisu dovoljno katolici. Juupiiii jeeee, pridjite neuki vjernici, sad cete dobit poduku.

pa da, mora se nekako ppravdati zasto smo ko drustvo toliko u k*cu a vecinom krscani

mozda bi trebalo tu religiju, jednu od 3700 dosad, revidirati
    ako je toliko neuspjesna, mozda je vrijeme da se nadje nekog drugog boga
    tako bi se napravilo s bilo kojim drugom projektom

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Ja sam ta koja ide na vjeronauk pod "stare dane" skupa sa ljudima kojima se dogodila ista stvar da su shvatili koliko im znanja nedostaje na tom području, a ne netko tko podučava vjeronauk. Vi ne govorite iz iskustva već iz prezira prema katoličkoj Crkvi i sa porugom.
    I slažem se da bi trebalo revidirati, ali ne vjeru nego vjernike. Onaj tko nije vjernik od 0-24 nije vjernik uopće.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja sam ta koja ide na vjeronauk pod "stare dane" skupa sa ljudima kojima se dogodila ista stvar da su shvatili koliko im znanja nedostaje na tom području, a ne netko tko podučava vjeronauk.
    Pinguice, ako ništa drugo iz vlastitog iskustva bi trebala zaključiti da se vjera ne nameće, nego se pronalazi.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Mali Mimi činjenica je da katolici imaju premalo znanja o vlastitoj vjeri. Oni kojima je vjera bitna, a nisu imali prilike učiti o njoj kroz školovanje i koji nisu primili svjedočanstvo vjere od pravih vjeroučitelja, kasnije ili nikad ne saznaju koliko su daleko od pravog života u vjeri ili saznaju pa jure na vjeronauk pod stare dane.
    marta

pinquice, ti znaš da u Katoličkoj crkvi u Hrvata danas ima jako puno zajednica, od karitativnih, molitvenih, neokatekumena, karizmatskih...ovakvih, onakvih, i svatko može naći nešto što mu leži, u čemu je dobar, talentiran, ili naprosto ostati u vjeri unutar sebe, u krugu svog doma.
    Neki su jako nadareni za evangelizaciju, za širenje vjere, za privlačenje drugih vjeri i Bogu i time se bave.
    Ti nisi. Mani se toga. Talentirana si da iživciraš i katolike i nekatolike i potjeraš i ovo malo vjernika što bi se takvima htjeli zvati.
    Mene čak ni ne nerviraš, moj je tlak stabilnih 90/60, lijepo je biti niskotlakaš (osim kad ide jugo i oblačine se stušte), ali vidim da ovdje ljudima kipi mozak od tvojih umotvorina.
    Nekad si me znala i iživcirati, ali češće mi je čak simpatična tvoja osobnost, materijal pogodan za pripadnost bilo kakvoj sekti, da se tamo žari, propovijeda, pa i umire ako treba.
    Evo nešto za tvoju utjehu: neće otići vjeronauk iz naših škola, o, ne, još jako, jako dugo, jaki su ti međunarodni ugovori, a građanske manjine slabe.
    A opet nešto što nije utješno: puno dulje je bio vjeronauk prisutan u školama zemalja zapadne Europe pa se eno tamo katoličke crkve zatvaraju i pretvaraju u hotele.
    Nestalo im vjernika, a prije toga valjda je u vjernicima nestalo vjere. Negdje su pogriješili, negdje u življenju, negdje u vjerskom životu , ne u školi ili vjeronauku.
    Neće ni nas spasiti vjeronauk. Ne mora te to izluđivati.
    Posljednje uređivanje od Nena-Jabuka : 25.07.2012. at 12:58

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ovo što piše pinguica je u biti točno, mnogo nas bi nasušno trebalo cjeloživotnu katehezu...mnogo nas koji se smatramo vjernicima jer , po svim pokazateljima, puno je previše folklornih

no u biti to ne spada na ovaj topic jer je on predviđen da okuplja roditelje djece koja ne pohađaju vjeronauk i problemima s kojima se oni susreću, a koji postoje, i za koje bih voljela da budu riješeni u potpunosti. postoje države koje su to uspješno riješile , a da nisu izbacile vjeronauk iz škola, i ne smatramo ih nipošto ne-sekularnima

pinguice ja razumijem i držim do onog što tako strastveno braniš,no uvijek treba imati na umu da evangeliziranje ide putem srca, a ne lupanjem katekizmom po glavi. ispričavam se na upadanju na topic, neću više

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

NJ veliki potpis.
    BTW katolik sam oduvijek i malac mi ide, odnosno krenut će na vjerunauk u školi ali samo zato što drukčije ne može primiti sakramente.
    Ja osobno bi bila puno sretnija da ide na vjerunauk u Crkvu od prvog razreda osnovne, nekako mi se čini da smo mi svi u ona vremena bili bliže Crkvi i vjeri nego u današnje vrijeme.

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Nena-Jabuka oni koji nisu dobili dar vjere, jer vjera je dar Božji, neće se zbog mojih riječi ni obratiti niti odvratiti od Boga.
    Ali vjera iskrenog vjernika prožima njegovo biće i reći takvoj osobi da mora ostaviti svoju vjeru kod kuće kad izlazi vani je isto kao da mu kažeš da je bolje da ne postoji ili da se ne pojavljuje u društvu.

anabanana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj Kosjenka prvotno napisa Vidi poruku
    NJ veliki potpis.
    BTW katolik sam oduvijek i malac mi ide, odnosno krenut će na vjerunauk u školi ali samo zato što drukčije ne može primiti sakramente.
    Ja osobno bi bila puno sretnija da ide na vjerunauk u Crkvu od prvog razreda osnovne, nekako mi se čini da smo mi svi u ona vremena bili bliže Crkvi i vjeri nego u današnje vrijeme.
    X

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj ronin prvotno napisa Vidi poruku

no u biti to ne spada na ovaj topic jer je on predviđen da okuplja roditelje djece koja ne pohađaju vjeronauk i problemima s kojima se oni susreću, a koji postoje, i za koje bih voljela da budu riješeni u potpunosti. postoje države koje su to uspješno riješile , a da nisu izbacile vjeronauk iz škola, i ne smatramo ih nipošto ne-sekularnima
    da, to je tako, ljudi imaju svoje probleme i svoj front, a mi se svi damo zakačiti na "filozofski", jedno tupavo upućeno pitanje- zašto? i evo nas na vjeri i nevjeri. A trenutno je to zapravo stvar organizacije u školama i nadležnog ministarstva. U ovoj situaciji kakva je sad. Sve se može organizirati.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Nena-Jabuka oni koji nisu dobili dar vjere, jer vjera je dar Božji, neće se zbog mojih riječi ni obratiti niti odvratiti od Boga.
    Ali vjera iskrenog vjernika prožima njegovo biće i reći takvoj osobi da mora ostaviti svoju vjeru kod kuće kad izlazi vani je isto kao da mu kažeš da je bolje da ne postoji ili da se ne pojavljuje u društvu.
    Ni slučajno. Kakvo ostavljanje kod kuće? Htjela sam ti ukazati da nisi nadarena za to, a možda misliš da jesi i da obavezno moraš, da je to tvoja dužnost iako postižeš suprotan učinak. Možda si na nekim drugim poljima daleko bolja, vjerojatno živiš vjeru ful, ali propovijedanje na forumu nije baš uspješno.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Bodulica, misliš, nećeš vjerovati da živiš u sekularnoj državi, a ne demokraciji. Demokracija je kad većina ima pravo glasa i kad se na temelju glasanja većine donose zakoni i pravila. Sekularna država je država u kojoj se umanjuje vrijednost glasa vjernika, u kojoj se donose zakoni protivni Božjim zakonima, u kojoj vjernik da bi živio svoju vjeru (a samo onaj koji živi svoju vjeru od 0-24 je iskreni vjernik, onaj koji na posao ili u školu ide bez Isusa nije iskreni vjernik) mora se zatvoriti u kuću i ostati tamo da slučajno u javnosti ne svjedoči vjeru da se ne bi nevjernici i oni koji su okrenuli ledja Isusovoj Crkvi (jer su valjda prebezgrešni da bi joj pripadali) uvrijedili. Jer najvažnije je valjda u životu da budemo popularni i da ne uvrijedimo nevjernike a ne da ne izdamo Isusa.
    ovo je stvarno najneobicnija definicija sekularne drzave koju je ikada neki istinski vjernik izrekao.
    gdje ce ti dusa?
    ne muci te sto sa takvim provociranjem nevjernika i onih koji misle razlicito od tebe takodjer cinis grijeh? ne bi li ti trebala biti uzvisenija od toga? ili ces to rijesiti u nedjelju na misi?

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Ljudi ovdje imaju svoje probleme ali ne žele da ih riješe već da ih iskoriste kako bi izbacili vjeronauk iz škole.
    Ako vjeroučitj ne valja treba izbaciti vjeroučitelja. Ako druga djeca nemaju što raditi vjeronauk treba biti zadnji sat ili toj djeci treba ponuditi druge odgojne mjere. Ako djeca zezaju treba ih odgojiti da ne zezaju.

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Citiraj anledo prvotno napisa Vidi poruku
    ovo je stvarno najneobicnija definicija sekularne drzave koju je ikada neki istinski vjernik izrekao.
    gdje ce ti dusa?
    ne muci te sto sa takvim provociranjem nevjernika i onih koji misle razlicito od tebe takodjer cinis grijeh? ne bi li ti trebala biti uzvisenija od toga? ili ces to rijesiti u nedjelju na misi?
    Laž je dodvoravati se i politizirati. Ali tu laž su nam lijepo servirali kao istinu i sad imamo hrpe vjernika koji šute i šutnjom izdaju Isusa.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

zaista se me iščuđava ovakva neobrazovanost - 'ponuditi druge odgojne mjere'? odgojne mjere podrazumijevaju neke sasvim druge stvari (kazne), a ne zamjenski sat ili predmet za djecu koja ne polaze vjeronauk

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    Neće ni nas spasiti vjeronauk. Ne mora te to izluđivati.
    ispravljam, odnosno dopunjujem samu sebe.mislila sam na lokaciju vjeronauka, ne na sam predmet ili učenje o vjeri. to nam globalno jako fali i treba. vjernicima treba, drugima ne (koliko sam upoznata)

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Evo, ja cu malo osobnog iskustva. Prve sam dvi tri godine skole provela u Jugoslaviji, a onda je dosla Hrvatska i odjednom evo i vjeronauka u skolama. Meni nikad nije palo na pamet da idem na vjeronauk pa nisam ni isla. Osim mene u osnovnoj skoli jos tri cure nisu isle na vjeronauk. Jedna jer je isto bila ateist (bar mislim) i dvi koje su isle kod don. Ivana Grubišića na vjeronauk i koji im je valjda savjetovao da ne idu u školi na vjeronauk, što li? Vjeronauk nije bio ni prvi ni zadnji sat, ali meni to nije smetalo jer sam s jednom od ove dvije od Grubišića išla u parkić na ljulje i klackalice. Bila je jedna prijateljica sto me uporno pokusavala preobraziti, ali nije joj to bas polazilo za rukom. U srednjoj skoli nas troje nije islo na vjeronauk, al tu se pojavila etika na koju smo morali ici, i koja je bila predsat... grrrrr...., i na kojoj profesori nisu imali pojma sto da nam pricaju. U srednjoj nikoga nije vise bilo briga ide li tko ili ne ide na vjeronauk... I zapravo sam do prije sedam-osam il malo vise godina bila uvjerenja da nisam imala nikakvih problema sto nisam isla na vjeronauk, a onda sam bila na koncertu tbf-a i prvi put cula onu pjesmu nostalgicna i stihove: "Ironično, zaista, da citira Krista
    Jedan od onih šta je odgojen u obitelji ateista
    U mraku, u miješanom braku
    U nekoj dalekoj zemlji sad je samo u zraku
    (i baš me tamo donila roda)
    Je, da ne mrzin i buden pošten, iskren i odan
    A razliku između zla i dobra
    Nisan naučio ni od fratra, ni od hodže, ni popa"
    i odjednom mi dosle suze na oci, jer sam se sjetila nekih komentara, nekih ljudi (djece) koji su postavljali stvari kao, mogu li ljudi koji nisu vjernici biti dobri, ako nisi vjernik, nisi ni dobar, i slicno... nije toga bilo nesto previse i stvarno nisam o tome mislila nikad... al eto, ta pjesma mi je pokazala da me ipak smetalo.

A za buducnost, sta se mene tice, moj sin nece na vjeronauk, mislim da sto se mm-a tice definitivno i sigurno nece na vjeronauk (a mm dolazi iz katolicke obitelji), al ako mali bude htio ic, nek ide, ja mu nista necu nametat,

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I slažem se da bi trebalo revidirati, ali ne vjeru nego vjernike. Onaj tko nije vjernik od 0-24 nije vjernik uopće.
    jesi sigurna da se slazes?
    sto ako tvojih nonstop pingu vjernika ispadne 5%
    otkud ces onda imati pravo traziti pravo vecine?

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Ako druga djeca nemaju što raditi vjeronauk treba biti zadnji sat ili toj djeci treba ponuditi druge odgojne mjere. Ako djeca zezaju treba ih odgojiti da ne zezaju.
    odgojne mjere?
    znas li ti uopce sto su odgojne mjere?
    sokiras me nepoznavanjem materije izvan vjere.

poanta i jest u tome da uopce nemamo hrpe vjernika neko imamo deklarirano katolicko pucanstvo koje se sa vjerom susrece skoro kao i sa operom i baletom - prigodno. jedino oko cega se mozemo sloziti i jest to da se vjera treba zivjeti u punini i da je jako malo ljudi poput tebe koji to, navodno, stvarno i cine. no, to bi crkvi donjelo nove probleme - nedostatak vjernika.

a kad se vratimo na temu topika, onda mi se stvarno cini da si presla svaku mjeru i u digresijama i u offtopičarenju. jesi ti roditelj djeteta koje ne pohadja vjeronauk? nisi. pa onda?
    ne vidim svrhu evangelizacije u leglu zla kakvo je ovdje medju nama nevjernima.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

odgojne mjere?
    znas li ti uopce sto su odgojne mjere?
    sokiras me nepoznavanjem materije izvan vjere.

.

neće jezik nego pravo, ona možda misli na odgojne mjere s kojima će ove koji ne idu na vjeronauk poslati na pravi put

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa Vidi poruku
    neće jezik nego pravo, ona možda misli na odgojne mjere s kojima će ove koji ne idu na vjeronauk poslati na pravi put

da, da
    tako su i krizarski ratovi zapocinjali.
    sad mi neugodno sto sam se uzrujala i uopce ukljucila.
    uopce nisam demokraticna i kako godine prolaze sve osjetljivija sam na ...

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Ja neću slati dijete na vjeronauk, jer je (meni) zbilja nonsens da u istoj ustanovi jedan sat ima biologiju gdje uči o postanku vrsta i a drugi sat da joj netko kaže da je bog stvorio Evu iz Adamova rebra i sve ostalo što slijedi.

Ali, nemam problem s tim da postoji nešto što bi se zvalo teorija religije ili tako nekako, pa da podjednako upoznaju sve religije. I ako joj onda neka od njih odrezonira u srcu, sve ok... idi pa obrij glavu i chantaj Hare Krishna na trgu. Dok god se radi o njenom izboru, makar i pogrešnom, makar i prolaznom, ja zadovoljna.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

srecom postoje vjernici poput ronin, da njih nije pinguica bi mi ogadila sve vezano uz kc ko sto mi je muka citati ovaj forum u zadnje vrijeme jer mlati katolickim macom na svakoj temi na kojoj vidi ikakvu sansu isukati ga.
    I sve se to tolerira.
    Ovo vise nije mjesto gdje se osjecam ugodno.
    Ostanite u miru bozjem.

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Vrlo dobro znam što je to demokracija, a što sekularna država i u onom svom postu sam namjerno se osvrnula na demokraciju jer smatram da nam je vjeronauk u školama nametnut bez ikakvog pitanja što mi kao građani mislimo o tome. Po mom poimanju demokracije u prvom redu bi se trebao čuti glas naroda, ali sam svjesna da su političke igre daleko izvan našeg utjecaja.

S druge strane, ova tvoja percepcija sekularne države mi je toliko strana da ću se suzdržati od bilo kakvog daljnjeg komentara jer sam već jednom opomenuta replicirajući na neke tvoje umotvorine...

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

da, da
    tako su i krizarski ratovi zapocinjali.
    sad mi neugodno sto sam se uzrujala i uopce ukljucila.
    uopce nisam demokraticna i kako godine prolaze sve osjetljivija sam na ...
    Ne brini.
    Demokracija uključuje mu nultu toleranciju na netoleranciju i nedemokraciju.
    A ja bih dodala i na notorne i opetovane besmislice.
    Dobro da se uzrujavas i ukljucujes.
    Da se vise ljudi uzrujavalo i ukljucivalo, ne bi hitler postao ono sto je postao, niti bi svijet grcao u drugom svjetskom ratu.

Stranica 4 od 6 PrviPrvi ... 23456 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •