marta
pinquice, ti znaš da u Katoličkoj crkvi u Hrvata danas ima jako puno zajednica, od karitativnih, molitvenih, neokatekumena, karizmatskih...ovakvih, onakvih, i svatko može naći nešto što mu leži, u čemu je dobar, talentiran, ili naprosto ostati u vjeri unutar sebe, u krugu svog doma.
Neki su jako nadareni za evangelizaciju, za širenje vjere, za privlačenje drugih vjeri i Bogu i time se bave.
Ti nisi. Mani se toga. Talentirana si da iživciraš i katolike i nekatolike i potjeraš i ovo malo vjernika što bi se takvima htjeli zvati.
Mene čak ni ne nerviraš, moj je tlak stabilnih 90/60, lijepo je biti niskotlakaš (osim kad ide jugo i oblačine se stušte), ali vidim da ovdje ljudima kipi mozak od tvojih umotvorina.
Nekad si me znala i iživcirati, ali češće mi je čak simpatična tvoja osobnost, materijal pogodan za pripadnost bilo kakvoj sekti, da se tamo žari, propovijeda, pa i umire ako treba.
Evo nešto za tvoju utjehu: neće otići vjeronauk iz naših škola, o, ne, još jako, jako dugo, jaki su ti međunarodni ugovori, a građanske manjine slabe.
A opet nešto što nije utješno: puno dulje je bio vjeronauk prisutan u školama zemalja zapadne Europe pa se eno tamo katoličke crkve zatvaraju i pretvaraju u hotele.
Nestalo im vjernika, a prije toga valjda je u vjernicima nestalo vjere. Negdje su pogriješili, negdje u življenju, negdje u vjerskom životu , ne u školi ili vjeronauku.
Neće ni nas spasiti vjeronauk. Ne mora te to izluđivati.

.mislila sam na lokaciju vjeronauka, ne na sam predmet ili učenje o vjeri. to nam globalno jako fali i treba. vjernicima treba, drugima ne (koliko sam upoznata
)