ako netko ima PROVJERENI recept za ostavljanje rajčica u malinovom ulju please neka ga podijeli ovdje
imam valjda tonu tih malih rajčica i žarko ih želim iskoristiti za zimnicu jer ih obožavamo![]()
ako netko ima PROVJERENI recept za ostavljanje rajčica u malinovom ulju please neka ga podijeli ovdje
imam valjda tonu tih malih rajčica i žarko ih želim iskoristiti za zimnicu jer ih obožavamo![]()
Rajčice operi, obriši i sipaj na papir za pečenje kako se ne bi zalijepile.
Na svakoj napravi rez, prekriješ sa dosta soli i stavi na sunce. Ovaj tjedan će navodno biti jako vruće i to ti je idealno za osušiti rajčice.
Vjerojatno će ti 2-3 dana na suncu biti dovoljna. Nakon toga s njima u maslinovo ulje.
Mi smo već napravili par staklenki jer ih obožavamo.
U slučaju da ih ne uspiješ dovoljno osušiti na suncu, spasi stvar sa pećnicom. Nekih 50 C, suši pomoću ventilatora na vrući zrak.
ovo mi zvuči dobro osim što me brinu ptice
oko mene ih je more
jedino da prekrijem nekom mrežom
čuvaš ih u frizu ili mogu i u špajizi biti preko zime?
hvala
ja rajčice sušim pa stavljam u maslinovo ulje
ali ne cherry
ne znam što bi od njih ostalo da se osuše
pa ostalo bi
nešto
a kako ti sušiš, na vani ili u pećnici?
koliko dugo?
ja u pećnici
na 100°C
5-6 sati
prepolovim, stavim na masni papir i sušim
ja kupim ono bikovo srce (one duguljaste) jer imaju više mesa u odnosu na sjemenke
Ja ih isto susim u pecnici, kao apricot. Koristim sljivare jer su najmesnatiji.
Meni se boljim pokazalo osusene rajcice drzati u skartocu, papirnoj vrecici i onda koristiti za zvakeljanje (njam, skoro ko prsut!) i sve i svasta, a ove malobrojne koji se slabije osuse uvalim u masl. ulje, ali su mi tako premasni za vecinu stvari.
ok. cure nešto ću isprobati ovako nešto onako pa ću vidjeti
imam skroz skroz male, kao bobe grožđa
stvarno ih je more a budući su iz mog vrta i nisu ničim tretirane jako su mi dragocjene
Frendica se udala u Italiju, sveki joj bila Sicilijanka, sušila je rajčice na suncu, ne znam kako ni koje, ali cherry nisu, neke malo veće od cherry a manje od našeg šljivara, pa u teglu s maslinovim uljem, češnjakom i suhim origanom. Mljac!
http://www.pomodorisecchi.com/ na ovim fotkama se vidi veličina...
Posljednje uređivanje od Mojca : 19.08.2012. at 16:40
http://www.pomodorisecchi.com/it/gallery.php a evo tu među fotkama se vi da tako suše i cherry.
ovo je recept od ane ugarković: očistiti od sjemenki i kožica, sušiti u pećnici na 120 dva sata, nakon toga u maslinovo
mojca kolkoo ta sušiona ima hektara
ne mora maslinovo, ništa ne mora
ali u suncokretovom to nije to
maslinovo daje štih, rajčice i maslinovo su kao ne znam, nokat i prst
pašu, ljube se, nadopunjuju
u tome je bit
pa te duguljaste su bikovo/volovo srce
flopice, ono o sljubljivanju si napisala da ni Barbieri ne bi znao bolje!
Ne, volovsko srce su one nepravilne, koje imaju ljubičasti štih. Premokre su, a i šteta ih je sušiti. Nisam zapravo ni probala. Evo to je srce: http://m.njuskalo.hr/sjeme-sadnice/o...-oglas-2811993
Ja najviše volim sušiti šljivare, ovakve http://www.njuskalo.hr/sjeme-sadnice...-oglas-4671624
jer mi se čini da imaju najmanje vlage.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 19.08.2012. at 21:48
ja te zovem volom
ej, dobro, to su onda šljivari
dakle, i ja koristim šljivare jer je najbolji omjer mesa i sjemena, u korist mesa
apricot hvala
ta kombinacija jednostavno zaslužuje da se opjeva![]()
Mene su Ameri naucili da su te duguljaste rajcice - roma tomato.![]()
Imam brdo tih sljivara koje bi rado osusila. E sad, kako ih susiti vani? Jel da budu sto vise na suncu ili je dovoljno da du vani? Svakako ih Moram pokriti nekom gazom zbog muha, jel to problem?
Mogu biti na suncu, ali ne moraju, bitno je da su vani na zraku. Na suncu proces ide brze, ali ako ti to nije bitno, mogu i u hladu. Ja ih narezem na ploske od cca 5-7 mm, poredam u pleh (protvan) u kojem je papir za pecenje da mi se ne zalijepe, malo lagano posolim da se oslobodi voda, a pokrit se moze gazom. Zato je dobro da su u dubljem plehu jer gazu stavis tako da ne dodiruje povrce. Ovisno o uvjetima, treba im 3-4 dana da se osuse. Mozda ti nece svi bit suhi istovremeno, pa one koji su suhi (lagani, ali ne tvrdi) spremas u papirnatu vrecicu dok svi ne budu kako treba.
Susim ja njih i u pecnici (na 50-75oC ako je takva godina da se ne moze susiti vani) i isti je postupak. Traje dosta dugo ali se isplati. Bolje je susiti vani, ne trosis struju i samo provjeravas je li gotovo. Ja imam zapadni balkon na kojem popodne przi sunce, bas bih mogla do placa, sad im je sezona...
Peterlin hvala na brzom odgovoru. Prosle godine sam chewy Sheila U pecnici, Ali sad mi je steta ne iskoristiti sunce I ovu vrelinu vani.
Ja svoje upravo sušim, jedino što me nije dopala baš neka količina nakon što sam se vratila s mora, a svekrva je pobrala paradajz za kuhanje. Ostavila mi je sve što je bilo manjeg formata, ali nije bilo više od nekih 2 kg.
Sad to sušim na crnim tacnama na južnom balkonu i odlično se suše. Počela sam jučer i mislim da će sutra biti gotovo. Suzdržavam se, pa sam do sad pojela samo dva komadića (onak, mora se probat) Kukci ne napadaju, pa nisam ničim pokrila. Možda im smeta što su posoljeni. Jedino je tlaka što ih stalno moram pomicati kako sunce ide prema zapadu. Puno je jednostavnije to obaviti u pećnici, preko noći kad je jeftinija struja. Kad peglam jednom mjesečno, kaj nebi sušila paradajze jednom godišnje!
ovo su te što upravo sušim http://public.fotki.com/marijanada/s...rajica-na.html
a ovo su osušene prošle godine u pećnici http://public.fotki.com/marijanada/s...ni-rajice.html
obozavam susene rajcice u ulju, a rijetko kupujem jer su tako skupe
mogla bih ove godine sama pokusati
gdje ih cuvate? u frizideru?
Baš bih mogla probati, imam paradajza viška, a i sunca.![]()
Ne, u običnoj špajzi. Jednom sam frknula u frižider ne rajčice nego patlidžane i tikvice u maslinovom ulju i pretvorilo mi se u maslinovu mast!
Stavljam rajčice u male staklenke pa kad ih otvorimo, obično ih odmah i pojedemo. Od maslinovog ulja znaju potamniti ako dulje stoje, ali i za to ima lijeka (kažu, nisam probala) - čuvaš ih suhe u škrniclu, a kad ti zatrebaju, 2-3 dana prije zaliješ uljem.
čekaj su tikvice sušene ili friške ili kuhane ( dal mogu i druge tikvulje), narezane, patliđani odgorčeni, hajde malo više o tome!
Sad ste me zaintrigirale....imam i rajčice i sunce i masl.ulje ali nikad iskreno nisam jela sušene rajčice hm... Za što ih sve koristite osim što ih jedete suhe ili iz ulja? Kao prilog uz nareske npr. i u variva ubacite?
Mislim da se to zove povrće na provansalski način, našla davno negdje na netu. Vjerojatno mogu i druge vrste tikvi, ja sam koristila zucchino ili obične bijele duge tikve dok su mlade (ne dulje od pedlja) da ne moram micati koštice.
Tikvice nisu sušene nego narezane na ploške i spečene na grill tavi, pa zalivene maslinovim uljem. Patlidžani se pripremaju na isti način, ali nikad nisam radila mješavinu, nego svako posebno.
Tikvice (bilo kakve) narežem na ploške i prepržim na grill tavi da omekšaju, pa redam na slojeve u posudu, dodajući sol i svježe začinsko bilje (češnjak, bosiljak, ružmarin, papar...) i na kraju zalijem maslinovim uljem. Kažu da može stajati u frižideru, ali meni se ulje steglo u mast, pa sad radim manje količine koje pojedemo isti ili drugi dan. Po želji se može zakiseliti vinskim octom ili limunovim sokom.
Ima par recepata za pogace i sl.Ali nisam probala. Ja ih obozavam sa fetom i pecenim paprikama, na bruscetama ili damp sa kruhom svejedno kojim...
ma domaći kruh, maslinovo ulje u kojem su stajale i suhe rajčice
ništa čovjeku više ne treba
osim vina, naravno
ali, focaccia sa pomidori secchi je super
I koja kockica Grane... i mrvu pesta.![]()
Kad dođem u Italiju kod frendice, prvo odem u jedan mali dućan s delikatesama, kupim pomodori secchi, Grana Padano i Provalone, friški pesto genovese i domaću tjesteninu. I onda se vratim u stan u ubijem u svemu tome.
nis` ti ni luda!
i meni se masline u maslinovu ulju prebacile u maslinovu mast, ali je tak lakše namazat na kruh ili nekaj slično.
Peterlin, a kak dugo bi to moglo inače stajati, ja bi znekaj za zimu takvo.
Pa ne znam, mi to uvijek brzo pojedemo. Jednom mi je staklenka sušenih paradajza (zaboravljena) ostala do druge godine i ništa joj nije bilo osim što je ulje mrvicu potamnilo, pa valjda tak može i ovo stajati. Ja bih za zimnicu dodala i neku kiselinu.
Našla sam na brzinu ovo:http://www.recepti.com/kuvar/zimnica...lidzani-u-ulju
Nemam nikakvog iskustva s tim. Možda se javi netko tko ima.Moje tikvice su završile u škrinji (i u trbušinama, u vidu bučnice sa sirom, makom i drugih jela), ubrali smo valjda 40 kg do sada.
Dosta offtopičarenja - dobila jučer 6 kg običnih okruglih paradajza, a budući da se poklonjenom konju ne gledaju zubi, budem ja probala bar 2 pleha osušiti takve kakvi jesu. Ako ne uspije, za vikend odoh u lov na šljivare, jer s tim imam dobra iskustva.
Peterlin, aj možda ćeš ti znati.
Ja sam prošle godine stavila jedno 5-6 tegli gaude narezane na kockice, u ulje.
I ja sad ne znam smije li se to jesti.
Sir je imao onaj gorkasti štih i prije, kad je bilo skroz friško.
stoji u hladnjaku.
Samo da dodam na temu, nisu baš rajčice, ali su domaće kobasice.:zagorje:
Ove godine smo ih prvi put nakon što su se posušile dio stavili u velike staklenke i zalijali uljem. Izdrže dugo, a uopće nisu presuhe za konzumaciju. Meni se jako svidjelo.
to je isto kak se prije zaljevalo s mašću pa si jela meso iz banjice
Pa ne vidim nikakvog razloga zašto to ne bi valjalo. U hladnjaku je, dakle ulje se nije užeglo. A ulje čuva sir od kvarenja pa je i sir ok.
Pitanje - kako ti je uspjelo sir pod uljem sačuvati tako dugo od kućnih termita? Kod nas se pojede u roku odmah čim se napadne staklenka.
Vjerojatno se dogodilo isto kao i nama sušene rajčice (bile su iza nekakvih pekmeza, pa smo ih previdjeli).
nije
ja stalno ponavljam kako mi nismo požderuhi
u prvom je redu čak![]()
apri, ajd malo objasni taj sir u ulju, please
pa ja kupim bilo koji kačkavalj (žuti sir): gauda, podravec... ono što je na akciji
narežeš na kockice, cca 1x1x1 cm
i staviš u ulje
s obzirom da ja imam puno kvalitetnog ulja, napravila sam u 5-6 staklenki i stavljala u svaku drugačiji začin: bosiljak, ružmarin, majčina dušica, čili, prazno...
kada vadiš sir, ostaje ti ulje na kojem uredno možeš kuhati ili polijevati salate
a može li se npr. staviti i maozzarelle uz rajčice?
naravno to bih potrošila prije, ne mislil baš da prezimi...
Koliko soli stavljate na te rajčice, i je li sol obavezna ili samo zbog gušta? Da li bi se moglo posipati i neko začinsko bilje po njima?
Koliko sam vidjela s onog talijanskog linka, one se mogu čuvati i bez ulja?