Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3132

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic)

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Vrijeska prvotno napisa Vidi poruku
    baš me zenima - kako razmišljate o mogućoj situaciji da časna sestra predaje hrvatski jezik vašem djetetu?
    ako ima, kao što sama veliš, potrebnu stručnu spremu i ako nema na sebi odoru, te ako se suzdrži bilo kakvih vjerskih izjava ne vidim razloga da ne bi mogla slobodno predavati bilo koji školski predmet.

da, ne slažem se sa bigblue. mislim da nismo u ekonomskoj mogućnosti dozvoliti si luksuz da plaćamo vjeroučitelje koji bi podučavali u crkvi vjeronauk. svakako sam za to da se uvede crkveni porez, znači i da katolici crkvi plaćaju porez i da crkva državi plaća porez. onda bi se možda moglo razgovarati o nekakvom sufinanciranju ili što god.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    ako nema na sebi odoru
    nose odoru (nisam sigurna, ali koliko sam vidjela...)
    Posljednje uređivanje od Vrijeska : 06.09.2012. at 09:58

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

nose odoru (nisam sigurna, ali koliko sam vidjela...)
    onda neka ostane u službi onoga čiju odoru nosi.

osim ako se naravno ne radi o katoličkoj ili nekoj privatnoj školi.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

x

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hoćeš li to reći onda i za medicinske sestre jer i one imaju odoru na radnom mjestu?

Takvo razmišljanje meni govori da bi ti onda smetali i križevi oko vrata koje možebitno nose kolegice s posla, ili hidžab, ili Austrijanka u svojoj narodnoj nošnji dođe predavati njemački...ili bilo koji drugi način izražavanja određene pripadnosti ...

Što se tiče obrade Biblije na satu (mislim da je 1. srednje u pitanju) - postoji plan i program po kojemu se obrađuje.
    Ja bih isto tako mogla reći da mi je neprihvatljivo da nastavni sat koji obrađuje Bibliju održi osoba koja ima potpuno drugačije shvaćanje toga djela od mene (na forumu su se spominjale i uvredljive riječi za ovo djelo).

I što nam je činiti?! Gdje je kraj cijeloj raspravi i razdvajanju?! Daljnjim seciranjem dolazimo do Rozinog razmišljanja o potpunom isključivanju i nekontaktiranju različitih zajednica što je potpuno suprotno bilo kojoj vrsti tolerancije kojoj svi težimo, kojoj podučavamo našu djecu (bilo mi vjernici uz pomoć vjerskih načela, bilo atesiti prema svojim osobnim uvjerenjima).

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Hoćeš li to reći onda i za medicinske sestre jer i one imaju odoru na radnom mjestu?

Takvo razmišljanje meni govori da bi ti onda smetali i križevi oko vrata koje možebitno nose kolegice s posla, ili hidžab, ili Austrijanka u svojoj narodnoj nošnji dođe predavati njemački...ili bilo koji drugi način izražavanja određene pripadnosti ...

Što se tiče obrade Biblije na satu (mislim da je 1. srednje u pitanju) - postoji plan i program po kojemu se obrađuje.
    Ja bih isto tako mogla reći da mi je neprihvatljivo da nastavni sat koji obrađuje Bibliju održi osoba koja ima potpuno drugačije shvaćanje toga djela od mene (na forumu su se spominjale i uvredljive riječi za ovo djelo).

I što nam je činiti?! Gdje je kraj cijeloj raspravi i razdvajanju?! Daljnjim seciranjem dolazimo do Rozinog razmišljanja o potpunom isključivanju i nekontaktiranju različitih zajednica što je potpuno suprotno bilo kojoj vrsti tolerancije kojoj svi težimo, kojoj podučavamo našu djecu (bilo mi vjernici uz pomoć vjerskih načela, bilo atesiti prema svojim osobnim uvjerenjima).
    pa ne vidim ni razloga zašto bi medicinska sestra nosila svoju medicinsku odoru na satu hrvatskog. ti vidiš?

meni je odora časne sestre - odora, nekako "radno odijelo", više od križa oko vrata.

državna škola treba biti vjerski neutralna, pa je jako lako voditi se tim principom.

nisam spominjala obradu biblije, ali ako se ona stvarno podučava u 1. razredu srednje, u toku hrvatskog jezika, ne znam kakva bi to trebala biti obrada ako ne kao svakog drugog književnog djela?

i nikad ne zaboravi što je svrha ovog topica. svrha nije ova rasprava koju sada vodimo i odgovaranje na tvoja pitanja, to je više ono razbibriga dok se ponovno ne vratimo na prvobitnu temu, tako da mislim nemaš pravo na nikakve konačne zaključke i sudove.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa ne vidim ni razloga zašto bi medicinska sestra nosila svoju medicinsku odoru na satu hrvatskog. ti vidiš?

ovo je primjer kako se odlično izvrću riječi na forumu i vadi iz konteksta

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ovo je primjer kako se odlično izvrću riječi na forumu i vadi iz konteksta
    meni nije jasno što ti od mene želiš čuti.

pitala si: "Hoćeš li to reći onda i za medicinske sestre jer i one imaju odoru na radnom mjestu?"

radno mjesto medicinske sestre je medicinska ustanova. ako bi to već bila škola, a ne bi se radilo o nekakvom zdravstvenom odgoju, nego (hipotetski) o hrvatskom jeziku - osim što bih te prvo pitala čemu uopće da medicinska sestra predaje hrvatski, zar nemamo prof. hrvatskog, drugo pitanje bi bilo zašto bi njoj trebali dozvoliti da predaje u medicinskoj odori?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i nikad ne zaboravi što je svrha ovog topica. svrha nije ova rasprava koju sada vodimo i odgovaranje na tvoja pitanja, to je više ono razbibriga dok se ponovno ne vratimo na prvobitnu temu, tako da mislim nemaš pravo na nikakve konačne zaključke i sudove.
    Obećajem, neću NIKADA zaboraviti svrhu ovoga topica
    o pravima ćemo drugom prilikom - ja sam već davno izvela svoj zaključak i sud o ovoj tematici

Ne vidim razlog zašto ne bismo i mi vjernici mogli sudjelovati u razgovoru?! Zar ćemo se sada podijeliti na podobne i nepodobne za određene teme pa ću tako dobiti packe primejrice prilikom postanja na Potpomognutoj iako sam djecu začela prirodnim putem?!

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Obećajem, neću NIKADA zaboraviti svrhu ovoga topica
    o pravima ćemo drugom prilikom - ja sam već davno izvela svoj zaključak i sud o ovoj tematici

Ne vidim razlog zašto ne bismo i mi vjernici mogli sudjelovati u razgovoru?! Zar ćemo se sada podijeliti na podobne i nepodobne za određene teme pa ću tako dobiti packe primejrice prilikom postanja na Potpomognutoj iako sam djecu začela prirodnim putem?!

nigdje nisam rekla da vjernice ne smiju sudjelovati na ovom topicu (dapače, vidi prvi post), čak mi je potpuno jasno da na početku postojanja ovog topica vjernice moraju "protutnjati" ovim topicom, valjda će se vremenom situacija smiriti i topic krenuti putem kojim je zamišljen (tako je bilo i sa vjerskim topicom), samo bih voljela da dolazeći na ovaj topic, a to se posebno odnosi na vjernice - ne stavljaju sebe u centar rasprave. ne djelimo se na podobne ili nepodobne, samo vjernice, njihova iskustva i njihova osjećanja nisu ovdje bit rasprave, posebice ako ne mogu pridonijeti onome što je svrha topica - a to je pomoć i podrška nevjernicama.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

jel bi te smetao ucitelj u haljini?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    jel bi te smetao ucitelj u haljini?
    misliš svećenik?

pretpostavljam da ne bi.

u ovih nekoliko godina što promatram učitelje naše škole, iako imaju različite stilove oblačenja (jedna se fura i na vintage), nitko nije obukao che majicu niti bilo kakvu majicu s nekim političkim/vjerskim natpisom, tako da nema potrebe za uniformama.

Osoblje foruma BigBlue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

da, ne slažem se sa bigblue.
    mislim da nismo u ekonomskoj mogućnosti dozvoliti si luksuz da plaćamo vjeroučitelje koji bi podučavali u crkvi vjeronauk. svakako sam za to da se uvede crkveni porez, znači i da katolici crkvi plaćaju porez i da crkva državi plaća porez. onda bi se možda moglo razgovarati o nekakvom sufinanciranju ili što god.
    to je ljepota neslaganja ja to gledam na način da ionako ih plaća država, izuzimanje iz školskih prostora bi bio veliki korak (uistinu ne vjerujem da se ovakve stvari mogu revolucijom riješiti preko noći, odnosno mogu, ali uz kakav kontraefekt).

U drugom se dijelu slažem s tobom; da crkva plaća porez, da postoji registar punoljetnih vjernika za koje država može izdavati novac vjerskim zajednicama (koji će se onda koristiti za katoličke škole, vrtiće, vjeronauk, whatever), a da katolici s tog popisa plaćaju davanje za financiranje crkvene industrije.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

ako ima, kao što sama veliš, potrebnu stručnu spremu i ako nema na sebi odoru, te ako se suzdrži bilo kakvih vjerskih izjava ne vidim razloga da ne bi mogla slobodno predavati bilo koji školski predmet..
    Mene odora ne bi smetala... To je dio njenog identiteta i ne smeta me javno izrazavnje istog. No iskreno sumnjam da bi to u praksi dobro funkcioniralo. Naime, sto npr. kad treba predavati Bibliju kao knjizevno djelo. Ne vjerujem da bi uspjela u potpunosti se distancirati od sadrzaja u smislu da ga predstavlja posve neutralno tj. da sav sadrzaj bude predstavljen iskljucivo kao pisanje ljudi o njihovoj predodzbi boga. Druga stvar koja me muci u tom scenariju je sto mislim da vjeruju da propovjedanjem rade na "spasenju dusa", ne bih htjela da netko dodje u napast spasavati dusu mom jadnom nekrstenom djetetu... Kad si odrastao mozes se lagano odmaknuti od takvih, no koji je izbor djeteta na nastavi odmaknuti se od profesora? Tako da bih tu zahtijevala neku obvezujucu uzjavu da ce se u potpunosti suzdrzati od propovijedanja.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    Mene odora ne bi smetala... To je dio njenog identiteta i ne smeta me javno izrazavnje istog. No iskreno sumnjam da bi to u praksi dobro funkcioniralo. Naime, sto npr. kad treba predavati Bibliju kao knjizevno djelo. Ne vjerujem da bi uspjela u potpunosti se distancirati od sadrzaja u smislu da ga predstavlja posve neutralno tj. da sav sadrzaj bude predstavljen iskljucivo kao pisanje ljudi o njihovoj predodzbi boga. Druga stvar koja me muci u tom scenariju je sto mislim da vjeruju da propovjedanjem rade na "spasenju dusa", ne bih htjela da netko dodje u napast spasavati dusu mom jadnom nekrstenom djetetu... Kad si odrastao mozes se lagano odmaknuti od takvih, no koji je izbor djeteta na nastavi odmaknuti se od profesora? Tako da bih tu zahtijevala neku obvezujucu uzjavu da ce se u potpunosti suzdrzati od propovijedanja.
    pa zar se nastava ne odradjuje po nekom nastavnom programu? zar se igdje u hr biblija predaje kao knjizevno djelo?

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj stray_cat prvotno napisa Vidi poruku
    pa zar se nastava ne odradjuje po nekom nastavnom programu? zar se igdje u hr biblija predaje kao knjizevno djelo?
    Pa cak sam i ja u doba komunizma na hrvatskom imala dijelove biblije. Uostalom, ima jako puno knjizevnih djela starije knjizevnosti nabijenih religijom (npr banalan primjer - Heidi) i znam da ja sadrzaj i cijelo djelo dozivljavam i komentiram drugacije od vjernika. I ne bih htjela da mi se djetetu u skoli namecu neka razmisljanja s kojima se ne slazem a izvor im je u vjerskim uvjerenjima nastavnika.

Iako, to je sve skupa i inace tesko izbjeci, ali ostaje ta moja zabrinutost za iskoristavanje nastavnicke pozicije autoriteta u svrhu popovijedanja.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •