Stranica 7 od 63 PrviPrvi ... 567891757 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 301 do 350 od 3132

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic)

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U nasoj skolici u drugom razredu 20% djece ne ide na vjeronauk. U prvom malo manje od 25%.
    mislim da su ljudi konacno skuzili da ne moraju djecu upisivati da se ne razlikovala od vecine, da ne sjedili na hodniku sami i slicno.
    A mozda mi se samo cini jer mi je uzorak premalen...

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

imaš pravo, vani su prema ženama jako fini, ali zato očevi siluju zatočenu djecu po podrumima. vani neonacisti lagano ulaze u sve pore na mala vrata, ali puno gore od njih su pravi balkanski katolici-hrvati koji tuku svoje žene.
    i naravno da ne mislim tako, ironična sam, samo "vraćam istom mjerom", predrasudama, kao i ovo gore napisano.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

U Kanadi sam slusala neki radio i bila je reklama za nesto (skolu, biblijsku grupu, neku crkvu, pojma nemam za sto...) i isla je otprilike ovako, neko dijete govori: What are atheists? There are no atheists in my family. There are no atheists in my school. There are no atheists in my neighborhood...

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Što se tiče vjeronauka u školi i ja smatram da njemu tamo nije mjesto jer za mene je vjera, nevjera privatna stvar i nešto što čovjek upražnjava u svoje slobodno vrijeme. No muči me samo jedno pitanje u slučaju ukidanja vjeronauka u školama. Što bi bilo s tim učiteljima?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

pa nek ih crkva o svom trosku zaposli i nek drze dalje sate u crkvenim prostorijama

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku
    Nije Nizozemska savršena, tamo pedofili osnivaju svoje stranke, kurabe u izlozi sedu, u kafanu pušu marihuanu ili neku drogu piju s nogu
    u nl nikad nije registrirana pedofilska stranka. pokusali su je napraviti ali nisu skupili dovoljno clanova i nisu se uspjeli registrirati kao stranka

cirkuliram izmedju hr i nl, moje je iskustvo da se u hr vise dopaju a u nl vise alkoholiziraju

o prostituciji ne mogu pisati, nemam pojma kako funkcionira. ne vjerujem da je prostitucija izbor koji bi ijedna zena odabrala kao zanimanje zbog toga sto je to privlaci kao karijera ali znam za hrpu muskaraca koji su dobrovoljno hodocastil prostitutkma dok su im se zene doma bavile djecom i rintanjem po kuci

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    I ja sam mislila da te muci ljevoroko pitanje
    u doba dok je moj stari isao na vjeronauk vjeroucitelj ga je batinama oducavao od ljevorukosti jer je to vrazja rabota a pravi katolici pisu desnom rukom

http://www.anythinglefthanded.co.uk/lh-info/myths.html
    Posljednje uređivanje od stray_cat : 05.09.2012. at 23:06

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj stray_cat prvotno napisa Vidi poruku
    u nl nikad nije registrirana pedofilska stranka. pokusali su je napraviti ali nisu skupili dovoljno clanova i nisu se uspjeli registrirati kao stranka

cirkuliram izmedju hr i nl, moje je iskustvo da se u hr vise dopaju a u nl vise alkoholiziraju

o prostituciji ne mogu pisati, nemam pojma kako funkcionira. ne vjerujem da je prostitucija izbor koji bi ijedna zena odabrala kao zanimanje zbog toga sto je to privlaci kao karijera ali znam za hrpu muskaraca koji su dobrovoljno hodocastil prostitutkma dok su im se zene doma bavile djecom i rintanjem po kuci
    i svi su naravno redom hrvati, balkanski....ni jedan nizozemac među njima.
    mislim da previše generaliziraš, patroniziraš i imaš izrazitu netrpeljivost prema ljudima na ovom području, a sama drugima prebacuješ zbog nedostatka tolerancije

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Premda oni to puno ne spominju, ja osjecam da md-ovu stranu obitelji muci nasa nevjencanost i nekrstenje djeteta. Prije par mjeseci smo se javili njegovoj teti i sestricnama da cemo ih posjetiti, oni imaju hrpu male djece u kuci koju skoro da i nismo vidjeli, i fora su ljudi i bas smo se radovali odlasku. I bili smo kod njih i sve ok, ali oni stalno nesto propitkuju, pa kako to da ste dosli, pa sto vas dovodi u nase krajeve i sve nas nesto gledaju ispod oka. Al nista to meni nije bilo cudno. Nego kad smo doma dosli kaze mater od md-a da ju je nazvala sestra i da je rekla da je ona bila sigurna da ih dolazimo pozvati na vjencanje ili na krstenje. A meni ni na kraj pameti nije bilo da neko to uopce jos ocekuje od nas.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i svi su naravno redom hrvati, balkanski....ni jedan nizozemac među njima.
    mislim da previše generaliziraš, patroniziraš i imaš izrazitu netrpeljivost prema ljudima na ovom području, a sama drugima prebacuješ zbog nedostatka tolerancije
    pa u biti ne znam osobno ni jednog dutchera da je isao prostitutkama a znam bar 20-a tipova iz zg koji su tu i tamo svracali prostitutkama. svi do jednog su tad biti ozenjeni (neki su se u medjuvremeno razveli). uglavnom su pricali o tome kako je zenama sve prije njih, i spremanje, i kuhanje i kako su uvijek preumorne. ko da su svi iz istog prirucnika ucili fraze cime su pravdali varanje

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    pa nek ih crkva o svom trosku zaposli i nek drze dalje sate u crkvenim prostorijama
    mislim da to baš ne bi bilo tako lako( tko financira crkvu? bi li posjećenost tada bila dovoljna da pokrije sva radna mjesta). prije bi bilo da bi hrpa njih postala tehnološki višak i dobila otkaz, a novi posao ne bi mogli pronaći. prije ukidanja bi svakako bilo pošteno naći alternativu tim ljudima.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Predrasude?
    I osude...

Never mind.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

mislim da to baš ne bi bilo tako lako( tko financira crkvu? bi li posjećenost tada bila dovoljna da pokrije sva radna mjesta). prije bi bilo da bi hrpa njih postala tehnološki višak i dobila otkaz, a novi posao ne bi mogli pronaći. prije ukidanja bi svakako bilo pošteno naći alternativu tim ljudima.
    Posjećenost bi opala, to svi znaju, zato se tako grčevito i drže škola.
    A alternativa radnicima u škverovima? A ženama iz Kamenskog?

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Alternativu, onakvu kakvu su, primjerice, dobili profesori likovnog kad je smanjena satnica?

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

smanjena je i satnica glazbenog, ne samo likovnog pa opet nema ljudi na ulici. ne možeš uspoređivati radnike u škverovima i kamenskom sa djelatnicima iz javnih službi jer nemaju isti način financiranja, no ni oni u nekoj pravednoj državi nisu trebali ostati na ulici. a zato što su oni ostali sad trebaju i drugi? vrlo lako dok se ne tiče mene jel? ja ne zagovaram ostavljanje vjeronauka u školama kako radnici ne bi na ulicu nego sam pitala što mislite koje bi se u tom slučaju našlo rješenje za te ljude.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

pa u biti ne znam osobno ni jednog dutchera da je isao prostitutkama a znam bar 20-a tipova iz zg koji su tu i tamo svracali prostitutkama. svi do jednog su tad biti ozenjeni (neki su se u medjuvremeno razveli). uglavnom su pricali o tome kako je zenama sve prije njih, i spremanje, i kuhanje i kako su uvijek preumorne. ko da su svi iz istog prirucnika ucili fraze cime su pravdali varanje
    ma ti si zapravo legenda da te nema trebalo bi te izmisliti.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

aaaaa 7 stranica a ja sam na trecoj stala, deder zene usporite malo!

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

A ti iz javnih službi moraju nahraniti djecu, a ovi iz brodogradilišta ne moraju...?

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

da, netko je spomenuo kako nitko nije pitao sto se dogodilo sa profesorima glazbenog, likovnog kad im je vjeronauk prepolovio satnicu. oba- vidi cuda ,spadaju u odgojnu grupu predmeta. posljedicno, djeca slusaju krajnji sund i vizualno su nepismena.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ali nas ne dotice Bible Belt.

No da, ovdje nisu radikalni, ali kao sto rekoh, vjernici su. Sto pravi, sto onako sportski. I ima boga zapravo puno vise nego u Hrvatskoj. Jedino sto ni pod koju cijenu nije obavezan, tipa u skoli.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Kaae, Mojca - mislim da se kod vas radi iskljucivo o statistickim izvjestajima, e sad u eu je rasa irelevantna pa ne pitaju a u sad bitna pa pitaju. Kako ce netko dokazati sustavnu diskriminiranost svoje skupine bez jasnih dokaza o tome. Zato recimo ja nisam protiv (dobrovoljnog) izjasnjavanja o vjeri (spolu, godinama, obrazovanju, ...) dokle god je to nesto post-festum tj. sluzi iskljucivo kao informacija za statisticku analizu a ne kao podloga za daljnju diskriminaciiju temeljem te cinjenice.
    Posljednje uređivanje od sillyme : 06.09.2012. at 06:41

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Hoću reći da je sama po sebi zadovoljna, vesela, ne treba joj puno, sve pozitivno gleda - nije da smo je učili, nije ničiji utjecaj. Valjda se takvo rodi, i još ako dođe u podržavajuću atmosferu, sreća do neba...

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

dorotea, ako kažeš da će se smanjiti broj djece koja idu na vjeronauk ako se vjeronauk prebaci u crkvu-znači li to da je dio djece sada na vjeronauku, a tamo im nije mjesto?

Osoblje foruma BigBlue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Vidim da smo se ipak složili da bi se vjeronauk trebao održavati u vjerskim institucijama, a ne u školama. Za razliku od emse, ja bi podržala da država i dalje sufinancira vjeronauk, odnosno plaću vjeroučitelja u svim vjerskim zajednicama u jednom prijelaznom periodu, kao uostalom i vjerske škole. Zašto ne? Pa ti učenici bi se ionako o trošku države školovali. Ostalo je stvar ugovora s Vatikanom, a u ovoj vladi apsolutno nitko nema petlje jasno i glasno reći kako stvari stoje, a kamoli povući kakve konkretne poteze, dok o viziji razvoja nema ni govora. Ne čudim se da Milanović svako malo zaziva Svevišnjeg - to je potez očajnika.

Ne znam kako vi vidite situaciju, ali meni se čini da u ovoj državi velika većina samo traži prava, ne bi htjeli obaveze, a preuzimanje odgovornosti je SF.

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

A što je s časnama u bolnicama koje rade posao medicinskih sestara, tko skrbi o tim medicinkama koje zbog nih nemaju posla, a hrane obitelji?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa i te časne su medicinske sestre.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Krumpirić, sudeći po mojim osobnim saznanjima (koje naravno nikako ne mora biti točno), da mislim da bi neki odustali jer em bi morali posebno djecu voziti na vjeronauk, em više ne bi upisivali djecu samo zato da ne budu crne ovce. Ostali bi samo oni koji zaista žele pohađati taj predmet iz pravih uvjerenja.

Mojca ja vjerujem da još jednom pročitaš da bi shvatila što ja želim reći.

Isvetice ne razumijem kakve veze ima za medicinsku sestru to što je časna sestra ako se regularno prijavila na natječaj i ako je od svih kandidata regularno odabrana. Nisam upoznata s politikom zapošljavanja i financiranja tih sestara.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

I slažem se s Big Blue

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

da, pa onda ovi koji ne bi išli-ionako im nije mjesto na vjeronauku, zar ne? ili?

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    da, pa onda ovi koji ne bi išli-ionako im nije mjesto na vjeronauku, zar ne? ili?
    Osobno mislim da je KC jako zadovoljna sto ljudi krste djecu reda radi, da ne odskacu od prosjeka i salju ih iz istih razloga na vjeronauk. Na taj nacin se u stvari kreira jedan perpetuum mobile gdje (skoro) svi idu pa zato sto je tako sve ostaje kao sto je i onda naravno opet skoro svi idu ... KC je toga svjesna ali im tako odgovara i borit ce se rukama i nogama da tako ostane, sigurno nece sama odustati od vjeronauka u skolama...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj isvetica prvotno napisa Vidi poruku
    A što je s časnama u bolnicama koje rade posao medicinskih sestara, tko skrbi o tim medicinkama koje zbog nih nemaju posla, a hrane obitelji?
    časne sestre se imaju pravo školovati za bilo koje zanimanje i raditi na bilo kojem radnom mjestu za koji prođu natječaj, te redovno zarađivati plaću koju im isplaćuje poslodavac (ima časnih sestara koje rade u školama i predaju predmente koji nisu vjeronauk)

baš me zenima - kako razmišljate o mogućoj situaciji da časna sestra predaje hrvatski jezik vašem djetetu?

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Ostali bi samo oni koji zaista žele pohađati taj predmet iz pravih uvjerenja.
    I što bi bilo loše u tome?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne bih rekla na takav grub način - "da im nije mjesto"
    no, mislim da bi se isfiltrirala "ekipa" kojoj je odista stalo do učenja vjere i da bi djeca pohađajući župni vjeronauk mogla stvarno živjeti tu vjeru na način na koji bi meni više odgovarao

ovako kada se odradi sakrament u 3. razredu, djeca ne idu u crkvu, ne sudjeluju u crkvenim aktivnostima (zbor i sl. već ovisno što pojedina župa ima) i vjerskim svečanostima sve opet do 7. razreda kada im dođe novi sakrament na redu

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Vrijeska prvotno napisa Vidi poruku
    časne sestre se imaju pravo školovati za bilo koje zanimanje i raditi na bilo kojem radnom mjestu za koji prođu natječaj, te redovno zarađivati plaću koju im isplaćuje poslodavac (ima časnih sestara koje rade u školama i predaju predmente koji nisu vjeronauk)

baš me zenima - kako razmišljate o mogućoj situaciji da časna sestra predaje hrvatski jezik vašem djetetu?
    Ne bih imala nista protiv dokle god bi svoj svjetonazor drzala za sebe i drzala se nastavnog plana i programa. No s obzirom na napisana iskustva nekih forumasica koje su na ginekologiji u bolnici dozivjele da ih npr. casna koja tamo radi optuzuje i/ili pita da li su dosle tamo ubiti svoje dijete, nisam sigurna da bi to funkcioniralo dokle god ne postoji jasni kontrolni mehanizam koji bi sprijecio takve dogadjaje.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ako ima, kao što sama veliš, potrebnu stručnu spremu i ako nema na sebi odoru, te ako se suzdrži bilo kakvih vjerskih izjava ne vidim razloga da ne bi mogla slobodno predavati bilo koji školski predmet.

da, ne slažem se sa bigblue. mislim da nismo u ekonomskoj mogućnosti dozvoliti si luksuz da plaćamo vjeroučitelje koji bi podučavali u crkvi vjeronauk. svakako sam za to da se uvede crkveni porez, znači i da katolici crkvi plaćaju porez i da crkva državi plaća porez. onda bi se možda moglo razgovarati o nekakvom sufinanciranju ili što god.

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

meni je nevjerojatno reći da druge ljude, koji mi ništa nisu napravili-toleriram
    i inače, kao što sam spomenula, imam averziju prema gledanju bilo koga s visoka, fuj
    ja njih toleriram, jer eto...
    prestrašno

zamislite samo da ja napišem: ne volim cigane, crnce, štajaznam, predane katolike, ateiste, ali eto, podnosim ih, iliti toleriram
    ne stignem redovito pratiti temu, samo bih htjela ovo potpisati pa idem dalje čitati

općenito mi je strašno koliko puno ljudi mjere svijet prema svojem metru
    mislim da nam svima treba malo više skromnosti i tolerancije

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako nema na sebi odoru
    nose odoru (nisam sigurna, ali koliko sam vidjela...)
    Posljednje uređivanje od Vrijeska : 06.09.2012. at 09:58

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

nose odoru (nisam sigurna, ali koliko sam vidjela...)
    onda neka ostane u službi onoga čiju odoru nosi.

osim ako se naravno ne radi o katoličkoj ili nekoj privatnoj školi.

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

da, ne slažem se sa bigblue.
    mislim da nismo u ekonomskoj mogućnosti dozvoliti si luksuz da plaćamo vjeroučitelje koji bi podučavali u crkvi vjeronauk. svakako sam za to da se uvede crkveni porez, znači i da katolici crkvi plaćaju porez i da crkva državi plaća porez. onda bi se možda moglo razgovarati o nekakvom sufinanciranju ili što god.
    to je ljepota neslaganja ja to gledam na način da ionako ih plaća država, izuzimanje iz školskih prostora bi bio veliki korak (uistinu ne vjerujem da se ovakve stvari mogu revolucijom riješiti preko noći, odnosno mogu, ali uz kakav kontraefekt).

U drugom se dijelu slažem s tobom; da crkva plaća porez, da postoji registar punoljetnih vjernika za koje država može izdavati novac vjerskim zajednicama (koji će se onda koristiti za katoličke škole, vrtiće, vjeronauk, whatever), a da katolici s tog popisa plaćaju davanje za financiranje crkvene industrije.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

ako ima, kao što sama veliš, potrebnu stručnu spremu i ako nema na sebi odoru, te ako se suzdrži bilo kakvih vjerskih izjava ne vidim razloga da ne bi mogla slobodno predavati bilo koji školski predmet..
    Mene odora ne bi smetala... To je dio njenog identiteta i ne smeta me javno izrazavnje istog. No iskreno sumnjam da bi to u praksi dobro funkcioniralo. Naime, sto npr. kad treba predavati Bibliju kao knjizevno djelo. Ne vjerujem da bi uspjela u potpunosti se distancirati od sadrzaja u smislu da ga predstavlja posve neutralno tj. da sav sadrzaj bude predstavljen iskljucivo kao pisanje ljudi o njihovoj predodzbi boga. Druga stvar koja me muci u tom scenariju je sto mislim da vjeruju da propovjedanjem rade na "spasenju dusa", ne bih htjela da netko dodje u napast spasavati dusu mom jadnom nekrstenom djetetu... Kad si odrastao mozes se lagano odmaknuti od takvih, no koji je izbor djeteta na nastavi odmaknuti se od profesora? Tako da bih tu zahtijevala neku obvezujucu uzjavu da ce se u potpunosti suzdrzati od propovijedanja.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

onda neka ostane u službi onoga čiju odoru nosi.

osim ako se naravno ne radi o katoličkoj ili nekoj privatnoj školi.
    x

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zbog cega casna sestra ne bi bila super profesor hrvatskog ili izvrsno radila bilo koij drugi posao? ne sudim ljude po vjeri i po tome kako se oblace. mozda su cak u prednosti jer doma ne odradjuju odgajanje djece i odrzavnje kuce pa imaju vise energije i vremena za struku

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    Mene odora ne bi smetala... To je dio njenog identiteta i ne smeta me javno izrazavnje istog. No iskreno sumnjam da bi to u praksi dobro funkcioniralo. Naime, sto npr. kad treba predavati Bibliju kao knjizevno djelo. Ne vjerujem da bi uspjela u potpunosti se distancirati od sadrzaja u smislu da ga predstavlja posve neutralno tj. da sav sadrzaj bude predstavljen iskljucivo kao pisanje ljudi o njihovoj predodzbi boga. Druga stvar koja me muci u tom scenariju je sto mislim da vjeruju da propovjedanjem rade na "spasenju dusa", ne bih htjela da netko dodje u napast spasavati dusu mom jadnom nekrstenom djetetu... Kad si odrastao mozes se lagano odmaknuti od takvih, no koji je izbor djeteta na nastavi odmaknuti se od profesora? Tako da bih tu zahtijevala neku obvezujucu uzjavu da ce se u potpunosti suzdrzati od propovijedanja.
    pa zar se nastava ne odradjuje po nekom nastavnom programu? zar se igdje u hr biblija predaje kao knjizevno djelo?

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

na filozofskom

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Ja ne bih voljela da časna predaje hrvatski ni bilo koji drugi predmet mom djetetu. Osim ako je ne bih upisala u katoličku školu.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    Malo off, ali jel on taj grihej pocinio tako sto je vodio ljubav sa dragom? Jel to taj grijeh i ta vrazja jabuka?
    Nisam odgojena u katolickoj obitelji, ali ovo je stvar opce kulture. Nije istocni grijeh vodjenje ljubavi, nego neposlusnost - covjek je jeo sa stabla spoznaje dobra i zla iako mu je to bilo zabranjeno. Seks nije grijeh, uostalom Adamu i Evi je bilo receno "plodite se, mnozite se"...

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

pa zar se nastava ne odradjuje po nekom nastavnom programu? zar se igdje u hr biblija predaje kao knjizevno djelo?
    Pa cak sam i ja u doba komunizma na hrvatskom imala dijelove biblije. Uostalom, ima jako puno knjizevnih djela starije knjizevnosti nabijenih religijom (npr banalan primjer - Heidi) i znam da ja sadrzaj i cijelo djelo dozivljavam i komentiram drugacije od vjernika. I ne bih htjela da mi se djetetu u skoli namecu neka razmisljanja s kojima se ne slazem a izvor im je u vjerskim uvjerenjima nastavnika.

Iako, to je sve skupa i inace tesko izbjeci, ali ostaje ta moja zabrinutost za iskoristavanje nastavnicke pozicije autoriteta u svrhu popovijedanja.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ne bih rekla na takav grub način - "da im nije mjesto"
    no, mislim da bi se isfiltrirala "ekipa" kojoj je odista stalo do učenja vjere i da bi djeca pohađajući župni vjeronauk mogla stvarno živjeti tu vjeru na način na koji bi meni više odgovarao

ovako kada se odradi sakrament u 3. razredu, djeca ne idu u crkvu, ne sudjeluju u crkvenim aktivnostima (zbor i sl. već ovisno što pojedina župa ima) i vjerskim svečanostima sve opet do 7. razreda kada im dođe novi sakrament na redu
    da, možda je "nije im mjesto" gruba način

ok, dali je to što djeca koja nemaju izbora ili ona koje roditelji šalju na vjeronauk (jer im je to lakše nego ne slati ih) pohađaju vjeronauk- ispravan razlog za pohađanje vjeronauka?
    svi ćemo se složit da nije

zašto Crkva ipak želi da idu na vjeronauk, iako je svjesna toga da nisu tamo radi ispravnih razloga?
    i na to svi znamo odgovor

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Ja ne bih voljela da časna predaje hrvatski ni bilo koji drugi predmet mom djetetu. Osim ako je ne bih upisala u katoličku školu.
    ja bi
    časna
    umotana muslimanka

čovjek u haljini ko princeza

boli me đon.

ako tijekom nastave hrvatskog jezika priča o hrvatskom jeziku
    i ako to radi kako treba.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

iskreno rečeno, kad bih htjela biti pragmatična, a i empatična prema pretpostavljam još uvijek velikom broju djece koja bi ga pohađala (zato jer uistinu žele), razumijela bih opciju održavanja vjeronauka u prostorijama škola. možda bih se mogla složiti s tim da bi to uz sve navedene kalkulacije (raznorazni porezi i registri i transparetnost tog priliva/odliva novca između crkve i države) to ekonomski bila najbolja opcija, jer infrastruktura ipak već postoji. još kad bi ti sati bili u drugoj smjeni, kao i ostali izborni predmeti i/li kad bi crkva plaćala nekakav najam školama ili što već, onda bih se mogla složiti s tim da je djeci (a i roditeljima) lakše (i društvu ekonomičnije) da se samo predavanje i dalje održava u prostorijama škola. kad bi društvo, a i crkva, kad bi postojala takva svijest da bi se tu opciju prihvatilo kao privilegiju, kao izlazak u susret sekularne države, a ne kao pravo crkve. to bi prije svega značilo ukidanje ili reviziju vatikanskih ugovora - ponovni dogovori i ugovori koji bi bili postavljeni na pravičnijim temeljima i zahtjevima, pravima i obavezama za obje strane, ne samo s obavezama za hrvatsku državu. ali ta svijest kod klera ne postoji, a ne postoji ni politička volja kod države.

p.s. odgovarala sam nekome gore... ne znam više kome...

Stranica 7 od 63 PrviPrvi ... 567891757 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •