iskreno, meni osobno je prerano da dijete ide u jaslice (famozni Kolektiv) s godinom dana bez obzira dojeno ili ne, ako si možete priuštiti neku drugu opciju (npr. ostanak doma, čuvalica, baka-servis).
za mene ostanak doma preko godine dana nije bio pretjerano zanimljiv i nikad nisam razmišljala o tome, a stvari smo riješili čuvalicom i baka servisom do sada, i sad kad će 3 godine je krenuo u vrtić. kad vidim kako se moje kolegice iz drugih zemalja vraćaju za 6 tjedana, 3 mjeseca ili 6 mjeseci, mislim da smo presretni što imamo mogućnost ostati uopće tu godinu dana doma i biti plaćene za to.

moje prijateljice i kolegice iz HR ako nemaju opciju bake uglavnom uzimaju čuvalice, i iskreno, bez obzira na razno razne stavove i principe, nisam nikog čula da je imao nerješiv problem s čuvalicom. ako je i bio neki očigledan problem našli bi novu u kratkom roku. nekakve teške priče s čuvalicama sam pročitala uglavnom na forumu. mislim da ti je puno toga u stavu - ako misliš da nećeš naći dobru dadilju ili tetu čuvalicu (mislim, dobru za vas, po vašim standardima), a nisi ni probala, onda mislim da je problem u nečem drugom a ne u nedostatku kvalitetnih osoba za čuvanje djeteta.

ako želiš ostati doma, onda to moraš jasno i glasno reći, sebi, TDu, poslodavcu i stati iza toga, te vidjeti što te čeka po eventualnom povratku na posao i da li vam je takva opcija prihvatljiva.

ako se odlučite ipak za jaslice onda moraš imati povjerenja u ustanovu i to moraš i pokazati djetetu da se lakše prilagodi takvom razvoju događaja.

što god odlučili morate čvrsto stajati iza svojih odluka i to pokazati i djetetu da ne bude zbunjeno kad dođe to vrijeme.
good luck za što god se odlučili, jer ovo stvarno nisu jednostavne odluke