ponekad kod nas bez problema itekako "imaju pravo glasa i izjašnjavanja" Hrvati, bijelci, a da nisu katolici.
Koji su to?
Konkretno, naš predsjednik i premijer (obojica su meni osobno super, zasad, ali nije tu bitno što ja mislim o njima).
To su čelni ljudi države, a nisu katolici, dapače, nisu ni vjernici. Nemoguće da su njih birali samo ateisti, nema ih dovoljno u državi za toliko glasova.
Ili to znači da kod nas možeš slobodno istupati s ireligijskim shvaćanjima samo ako si na vlasti?
pa ne istupaju oni slobodno sa svojim ireligijskim shvaćanjima (što u biti i ne trebaju u pozicijama u kojima se nalaze). da, oni su se izjasnili kao agnostik (predsjednik) i (kasnije) kao ateist (premijer). konkurencija je bila tako očajna da su to čak mogli reći javno. i to bi bilo to. taman dovoljno da potvrdimo tezu da nismo netolerantno društvo, jer imamo nevjernike na najvišim pozicijama moći. istovremeno su ti nevjernici dovoljno pametni da znaju što im je dalje činiti (ako si žele osigurati još jedan mandat). jedno od prvih stvari je bila izjava da se vatikanski ugovori neće mijenjati. nio crkva se za sada baš nešto pretjerano ne dira. možda nema žderačine kod fiolića kao u doba hdz-a, ali eto, barem ih se ne dira, da ne bi crkva i njih dirala. ono gentleman's agreement. milanović stalno nešto prtlja s bogom u svojim izjavama da je to već degutantno za čuti. a ono o vjeri što je nedavno izjavio je također bilo potpuno promašeno. jedino gdje se milanović nešto kao prči je odlazak na mise. i tu dobije po tamburi. josipović je prilikom inauguracije izjavio (po meni potpuno nepotrebno) "tako mi bog pomogao" (ili nešto sl.) i inače sve hoda po jajima ili nalazi za shodno napadati pupovca.

to je moje skromno mišljenje.