Stranica 6 od 8 PrviPrvi ... 45678 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 251 do 300 od 369

Tema: Kako vam je prošao prvi dan u vrtiću?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Kako god je jasličarima teško u početku, kad se naviknu kasnije su u vrtiću ko doma. Vidim to kad dovodim moju malu koja s 5 godina ima adaptaciju da ju neki čudno gledaju "kaj se sad ova tak teško odvaja od mame", jer su oni već zaboravili svoje plakanje kad su bili bebe.
    Koliko je moja još napeta i suzdržana, toliko su starosjedioci opušteni i zadovoljni.

Ono kaj meni trenutno smeta i jako otežava proces adaptacije ja da su djeca u vrtiću podijeljena u manje grupe, to mi je rekla i jedna mama čija curica ide u tu grupu da se svi igraju po 2-4 a s ostalima puno ne komuniciraju. Prije su spojili dvije grupe i oni koji su bili prije skupa u grupi i dalje su se nastavili družiti međusobno. Npr. pitam ju da li se igra s Majom, ona odgovori "ne Maja se igra samo s Markom". Došao je novi dečko i on se igra samo s curicom s kojom se zna otprije. Ispada da se moja P. uglavnom igra s dvoje djece koji žive u bakinoj zgradi pa ih otprije poznaje a i njih dvoje ponekad nju uključe u igru ponekad ne, pa se ona eventualno ubaci u neko drugo društvo.

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Sirius, ovo mi se cini normalno u pocetku da se tako grupiraju, treba im vrijeme da postanu dio grupe. Bude.
    Pratim vas i suosjecam jer sam prosla s prvom curicom neuspjelu adaptaciju s 2 god, pa uspjelu s 3. S dvije nije islo jer ja nisam bila spremna i tete mi se nisu svidjele. S tri je bila pjesma, opalakala valjda 3 puta po malo, bile smo obje zrele za odvajanje, tete su me osvojile (a tesko me osvojit kad je moje dijete u pitanju) i valhda je ta sigurnost bila kljucna da je moja curica jako zavoljela vrtic. Cak i nakon stanke od 2 mjeseca koja je uslijedila nakon adaptacije (bolest) veselo je skakutala. Inace, bila sam s njom 3 godine doma, godinama je dojila, nije se nista "previse vezala", neggo naprotiv, potpuno je sigurno krocila dalje. Taj lukusuz mi nece imati mladja curica pa sve citam sto nas ceka i nekako se nadam ako opet budem tako sigurna i spremna da ce stvar ici glatko, ali kljucna je, cini mi se, ta razlika u dobi ipak.
    Inace slazemmse sa sikom pikom, djetetu treba priznat osjecaje, ako joj nije lijepo, nije - ali isto tako se mora objasnit da se u vrtic ici mora - tako i lijek moze biti djetetu fuj ali ga svejedno mora popiti. Ono, cini mise ta odlucnost kljucna. I razumijevanje. Drzte se mame i tate! Bit ce dobro sve, sigurno!

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Ja sam danas u potpunom čudu. Moja curica ima 2,5 godine. I sada je drugi tjedan u vrtiću - do sada smo došli tek do ručka o spavanju ni govora. U ponedjeljak je cijeli dan plakala, ali sam to pripisala vikendu. Danas je samo sjedila, odbija svaku komunikaciju. Kada je teta došla po nju nakon ručka (kojeg je prošli tjedan jela) bila je gladna, žedna i toliko joj se piškilo da je rekla da je sve boli.
    Tete su nam rekle da ako tako bude i sutra moramo razmisliti da li želimo nastaviti s privikavanjem.
    Ni prošli se tjedan nije uključivala u igru, samo je sjedila u kutu, ali sada sam stvarno šokirana. Pogotovo kad su mi tete (koje imaju iskustva) rekle da one ne vide napredak.

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Mi smo vec na cijelom danu. Jedini problem je sto ne zeli spavati. Znam da ih tete ne mogu uspavljivati, one ih samo stave u krevetice i cekaju da se sruse od umora. Kako ja ne ostavljam nikad djete da place, on nije odustajao i konacno su ga morale izvaditi na pod da se igra. Tada se smirio. Ali je naravno zbog ne spavanja ostatak dana zivcan.

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj Sirius Black prvotno napisa Vidi poruku
    Kako god je jasličarima teško u početku, kad se naviknu kasnije su u vrtiću ko doma. Vidim to kad dovodim moju malu koja s 5 godina ima adaptaciju da ju neki čudno gledaju "kaj se sad ova tak teško odvaja od mame", jer su oni već zaboravili svoje plakanje kad su bili bebe.
    Koliko je moja još napeta i suzdržana, toliko su starosjedioci opušteni i zadovoljni.

Ono kaj meni trenutno smeta i jako otežava proces adaptacije ja da su djeca u vrtiću podijeljena u manje grupe, to mi je rekla i jedna mama čija curica ide u tu grupu da se svi igraju po 2-4 a s ostalima puno ne komuniciraju. Prije su spojili dvije grupe i oni koji su bili prije skupa u grupi i dalje su se nastavili družiti međusobno. Npr. pitam ju da li se igra s Majom, ona odgovori "ne Maja se igra samo s Markom". Došao je novi dečko i on se igra samo s curicom s kojom se zna otprije. Ispada da se moja P. uglavnom igra s dvoje djece koji žive u bakinoj zgradi pa ih otprije poznaje a i njih dvoje ponekad nju uključe u igru ponekad ne, pa se ona eventualno ubaci u neko drugo društvo.
    Oni imaju već formirane svoje klape, a tvoja je tek došla, kao i moja.
    Po meni bi tete trebale biti ključni faktor koji bi prvi tjedan pomogle takvom djetetu da se ubaci u kolektiv.
    Moja kaže da ju najviše smeta kad teta ne reagira dok ju ona zove ili joj se obraća
    kao npr. dok govori da joj drmaju i tjeraju sa ljuljačke teta samo šuti itd.
    Ne očekujem od djece ništa, shvaćam ih, ali da bi tete mogle mrvom angažmana
    olakšati, mogle bi.
    Inače moja je oduševljena, zavoljela je i jedva čeka da ide opet (naravno da ima još dosta i prigovora uostalom i drugima)
    vrlo je jaka i trpna, pukne svako popodne, ali želja da je dio tog dječjeg svijeta i kolektiva je jača
    Ponosna sam na nju!

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Gratakaza, ako imate mogućnosti, razmislite o pauziranju na par mjeseci...očito joj vrtić jako teško pada

Mi smo također, do sada, imali 2 pokušaja neuspjele adaptacije. Srećom smo imali mogućnost odustati...sada s novim vrtićem je situacija potpuno drugačije i prilagodba jako dobro teče.

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj Rivendell prvotno napisa Vidi poruku
    Kolektiv je precijenjen po mome mišljenju. Dijete uči dijeliti i drugdje. Mi smo malo od početka to učili, sad kad god jede nešto meni ponudi. Teti je neki dan otkinuo pola keksa i dao joj . Uvijek rado daje igračke, ne plače kad njemu netko uzme. Znam, još je mali, ali kad bi išli na play date-ove s njegovim vršnjacima sam skužila da svi plaču kad ima se uzme iračka osim njega, on si nađe drugu.

Vjerujem da puuuno toga ovisi o osobnosti djeteta. Nema veze jesu jedinci ili nisu, jesu navodno pod staklenim zvonom itd. Mi taj karakter možemo samo malo oblikovati, usmjeriti, ali ga ne možemo promijeniti.
    Slažem se.
    Iako, drugačije je kada si s djetetom u nekom društvu pa se dijete tada drugačije osjeća - zaštićenije, ako mu netko i ne da igračku, može doći do roditelja, požaliti se. Roditelj će mu blago objasniti u čemu je riječ ili će nekako animirati klince da se zajedno igraju.
    U vrtiću je drugačije. Tete imaju njih 20-ak i naravno da ne mogu paziti na sve, svima stalno objašnjavati i onda oni zadržavaju tu frustraciju i sve skupa im ide na živce. Zato je po mom vrtić pomalo neprirodan za to doba.

Lili, slažem se u vezi hrane s tobom. No, M. je takva, poput MM. On je skroz lijen za hranu. Ona neće reći da je gladna skoro nikada. Ujutro zna ispitivati kada će taj griz, ili ako je u podne gladna pa joj miriši ručak - ispituje kada će biti gotovo, ali rijetko.
    Evo, večeras smo ju sto puta pitali je li gladna, hoće jesti... neće, pila je jogurt i onda u jednom trenutku pošizi jer je - gladna.
    Ali je danas zato jela kupus na paradajzu u vrtiću i još kod kuće juhu, ribu i prilog.
    I svaki dan je sve bolje s vrtićem.

Ma kada sam ja njoj govorila da ju razumijem da joj je grozno, naravno da sam dodala da će se naviknuti i da kada upozna ostalu djecu i tete da će joj biti lijepo jer će ovo i ono... Nisam ja njoj rekla, da u vrtiću je grozno i tako će biti zauvijek. Razumijem da je to sada tako, ali će se promijeniti i bit će ti dobro.
    I sada svaki puta kada prepričava nešto lijepo iz vrtića ja joj spomenem kako smo joj rekli da će joj biti dobro...

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj SikaPika prvotno napisa Vidi poruku
    Slažem se.
    Iako, drugačije je kada si s djetetom u nekom društvu pa se dijete tada drugačije osjeća - zaštićenije, ako mu netko i ne da igračku, može doći do roditelja, požaliti se. Roditelj će mu blago objasniti u čemu je riječ ili će nekako animirati klince da se zajedno igraju.
    U vrtiću je drugačije. Tete imaju njih 20-ak i naravno da ne mogu paziti na sve, svima stalno objašnjavati i onda oni zadržavaju tu frustraciju i sve skupa im ide na živce. Zato je po mom vrtić pomalo neprirodan za to doba.

Lili, slažem se u vezi hrane s tobom. No, M. je takva, poput MM. On je skroz lijen za hranu. Ona neće reći da je gladna skoro nikada. Ujutro zna ispitivati kada će taj griz, ili ako je u podne gladna pa joj miriši ručak - ispituje kada će biti gotovo, ali rijetko.
    Evo, večeras smo ju sto puta pitali je li gladna, hoće jesti... neće, pila je jogurt i onda u jednom trenutku pošizi jer je - gladna.
    Ali je danas zato jela kupus na paradajzu u vrtiću i još kod kuće juhu, ribu i prilog.
    I svaki dan je sve bolje s vrtićem.

Ma kada sam ja njoj govorila da ju razumijem da joj je grozno, naravno da sam dodala da će se naviknuti i da kada upozna ostalu djecu i tete da će joj biti lijepo jer će ovo i ono... Nisam ja njoj rekla, da u vrtiću je grozno i tako će biti zauvijek. Razumijem da je to sada tako, ali će se promijeniti i bit će ti dobro.
    I sada svaki puta kada prepričava nešto lijepo iz vrtića ja joj spomenem kako smo joj rekli da će joj biti dobro...
    ma bravo, baš mi je iskreno drago zbog vas!

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Mi smo vec na cijelom danu. Jedini problem je sto ne zeli spavati. Znam da ih tete ne mogu uspavljivati, one ih samo stave u krevetice i cekaju da se sruse od umora. Kako ja ne ostavljam nikad djete da place, on nije odustajao i konacno su ga morale izvaditi na pod da se igra. Tada se smirio. Ali je naravno zbog ne spavanja ostatak dana zivcan.
    kad bi tako bilo kod nas , ne vjerujem da bi i moj spavao. Naše tete uspavljuju djecu i to na njihov način, znači moj je naviknut na uspavljivanje na ramenu, i teet ga svaki dan malo nose (ne traje to puno) i on zaspe ko beba, i niej jedini znam da ih ima još koje nosaju maze. moog F. čak stave spavat na trbuscic jer on tako voli (ja im šapnula). očito je jako punooooo do teta, već sam rekla da su naše izvanredne, ni sanjala nisma da tetama uopće neće bit problem nosat dijete na ramenu i uspavat ga. Već ga je uspavljivanaj i psihologica tko se tamo zatekne pomogne i uskoči oko uspavljivanja, hranjenja jer oni su mali grupa od 12-16 mj starosti.

evo meni prvi radni dan nakon porodiljnog a mirna sam i stvarno spokojna, što je punooo!!!

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Evo i mene u duplom problemu. Kako imamo dvostruku adaptaciju (jaslice i vrtić), tako je i situacija složenija...
    Dakle; starija 3.5 g. curka sva sretna od 3.9. ide u vrtić ALI odbija bilo što jesti, pa smo to nakon 2 tj. nagovaranja i razgovaranja riješili jer smo shvatili da su joj djeca iz starije grupe rekla da je debela. Naša teta je na to super reagirala i malecka sad napokon jede. Međutim, nebi išla više u vrtić i kad ona to ujutro obznani nebi išla odmah niti mlađa curka (2 g.).
    Mlađa (2 g.) je sva oduševljena prvi tjedan ostajala po 2-3 h u jaslicama, nakon toga katastrofa, od mene se ni doma ne odvaja, jedva ostane od 8 do 11,30, uz plač, tuljenje, otimanje, meni se srce i duša slamaju... U petak je rekla teta da se uvaljivala u krilo na maženje tatama i mamama koji su tamo na adaptaciji s djecom koja su tek krenula u jaslice Baš sam ono... Koma! Trebala bi ostat spavati, prošla su 3 tjedna, nisam više pametna kaj da radim, ima netko savjet?

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

nemaš tu šta pametno napravit nego izdržati sve jer će proći
    moji su bili super dva dana, a kad su skužili da je vrtić mjesto gdje će ići svaki dan, da je to nešto što zahtijeva pripremu, odlazak, brzo dizanje ujutro, spremanje, sve nešto po redu i rasporedu onda je puklo
    neka djeca reagiraju odmah, neka malo kasnije, ima ih koja počnu plakati nakon 2 mjeseca
    moje su skidali sa mene u petak ujutro, srce mi je puklo, plakala sam poslije sat vremena
    samo treba biti odlučan, čvrst, ne pokazati da ti je teško, veseliti se vrtiću zajedno sa njima, plakati kad ne vide
    i vrijeme će učiniti svoje
    u našem vrtiću je 500-tinjak djece, ne pamtim da ih se neki broj ispisuje zbog neprilagodbe, najčešće zbog bolesti ako jedan roditelj/baka/tkoveć može preuzeti brigu o djetetu

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Hvala ZO :grli:, ovakav glas razuma sam trebala čuti; mala se niti doma više neda s mene, cijelu noć visi na cici + drugu cicu drži rukama da ne zbrišem, više ni na wc nemogu... Situacija mora proći, ostajanje doma (zdravog djeteta) ne dolazi u obzir (kao ni ispisivanje, jedva smo mjesta dobili!) jer ja moram ići raditi. :pusa:
    Da nas sve supatnike utješim; za godinu dana smijat ćemo se sami sebi

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ma i brže
    nije lako, ali ako su svi to prošli, pa valjda ćemo i mi to izdržati
    drugi roditelji kad vide šta se dešava samo onako sa razumijevanjem kimnu glavom jer vide kakva je situacija, a njihova djeca onako veselo pokraj njih žure u grupu
    jedva čekam
    kod nas je još otegotna okolnost što je cijela grupa nova, svi siroti vrište još uvijek, hrpa je pelenaša, a i onih koji su se kao odviknuli, ali sad iz inata/nesnalaženja/nesvladavanja vještine kompletno piške i kakaju u gaće, pa se sve svede na smirivanje i presvlačenje svako malo
    ja sam se nabrijala pozitivom jer smatram vrtić odgojno obrazovnom ustanovom ( kao što uostalom i jest ) gdje će klinci zaista dobiti/usvojiti puno toga što im mi doma ne možemo pružiti

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

I kod nas su svi novi, cijela grupa, totalno ista situacija. Svi vrište, pa kad prvi utihnu, drugi počnu... Iskreno se divim tetama.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

i ja isto, svaka im čast
    za jutarnji izlazak van jedna ih mora spremiti, dakle obući, presvući za dvorište, a u petak ih je bilo 19 ludo vrištećih, a zaboravila sam spomenuti i da su svi šmrkavi i kašlju
    ja svoju dvojicu jedva spremim
    kapa dolje

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Istina, i ja svoje curke jedva pohvatam ujutro (a još i surađuju), a one imaju živu strku, jednog nosi, drugi joj piški, treći je vuče za ruku, ostalih 12 urla, petoro ih se penje... Beneficirani staž sigurno zarade!

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ali meni je radno vrijeme teta prava zagonetka, nikako da dodjem do punog radng vremena od 40h tjedno, tako da mislim da realno, one si same "urede" de facto beneficirani staz.
    Posljednje uređivanje od Deaedi : 23.09.2012. at 14:06

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

evo izguglala sam bezveze nečiji plan i program, pogledaj glavu 6.

http://www.labin.hr/sites/default/fi...009_2010_0.pdf

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ovo je primjer samo

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Mene ne brine njihov radni tjedan jer im nebih bila u koži i sigurna sam da debelo odrade svoju satnicu, taj posao svakako nije lak i jednostavan, a sigurno nije poput nekog uredskog posla gdje možeš samo tako preturiti dan makar ti npr. nije dobro i sl.

domy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj winnerica prvotno napisa Vidi poruku
    Mene ne brine njihov radni tjedan jer im nebih bila u koži i sigurna sam da debelo odrade svoju satnicu, taj posao svakako nije lak i jednostavan, a sigurno nije poput nekog uredskog posla gdje možeš samo tako preturiti dan makar ti npr. nije dobro i sl.
    i ja se slažem to stvarno trebaš odraditi i to pogotovo jaslice.
    Svaka čast i skidam im kapu ja to nebi mogla

ardnas avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    Ali meni je radno vrijeme teta prava zagonetka, nikako da dodjem do punog radng vremena od 40h tjedno, tako da mislim da realno, one si same "urede" de facto beneficirani staz.
    dok se ne javi neka teta...
    jedna doalzi u dežurstvo od 6:30 i radi do 13:30 7 sati
    druga dolazi u 9:30 i radi do 17:30 8 sati

ovako je kod nas...mada je to meni jako nezgodno, jer ujutro kad svi plaču samo je jedna teta...
    mogli bi organizizirati nekakvu praksu studentima predškolskog odgoja koje bi im pomagale, al kao i sve u našoj državi to je komplicirano

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Ne bi im bila u kozi...

A moj M. kao sto sam i predvidjela, nakon 2 tjedna srece i veselja u vrticu je danas ostao u suzama. Skuzio je valjda da mora ici svaki dan.
    A mozda ima veze i jer me nije vidio 4 dana jer sam bila na poslovnom putu. Sinoc kad sam dosla vec je spavao tako da smo se tel jutros vidjeli, a vec smo se morali rastati.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj ardnas prvotno napisa Vidi poruku
    dok se ne javi neka teta...
    jedna doalzi u dežurstvo od 6:30 i radi do 13:30 7 sati
    druga dolazi u 9:30 i radi do 17:30 8 sati

ovako je kod nas...mada je to meni jako nezgodno, jer ujutro kad svi plaču samo je jedna teta...
    mogli bi organizizirati nekakvu praksu studentima predškolskog odgoja koje bi im pomagale, al kao i sve u našoj državi to je komplicirano
    Vljda je drugačije od vrtića do vrtića: naime, u našem vrtiću je jedna teta bila dežurna za cca. 5 grupa od 6:30 do 8:00, kada bi došla prva teta iz grupe, dakle, ona je bila od cca. 8-13, a druga je dolazila od 10-15.30, kada su se opet grupe spajale. Tete su bile dežurne cca. 1x mjesečno, da su dolazile u 6:30 i odlazile u 17:30.

Navela sam to ne radi radnog vremena, nego jer mi se čini da je na 20 uplakanih jasličara jedna teta puno premalo.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ne bi im bila u kozi...

A moj M. kao sto sam i predvidjela, nakon 2 tjedna srece i veselja u vrticu je danas ostao u suzama. Skuzio je valjda da mora ici svaki dan.
    A mozda ima veze i jer me nije vidio 4 dana jer sam bila na poslovnom putu. Sinoc kad sam dosla vec je spavao tako da smo se tel jutros vidjeli, a vec smo se morali rastati.

rivendell, mislim da ti je to do toga što te nije vidio 4 dana, danas budi što više s njim objasni mu,,,,....bit će dobro...pitaj tete jel se brzo smirio.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

No, da se vratimo na temu, uspio se opet razboliti,curi nos+temp, pa nije bio u vrtiću od četvrtka, vjerojatno ću ga odvesti u srijedu.
    Inače, od kada smo krenuli u vrtić stalno traži dudu i svog plišanca (koje je prije imao samo kod uspavljivanja), i to mi se nikako ne sviđa.

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

mi jutros otisli u vrtic s velikim veseljem jer mora "pijateljima" sve ispricati

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Kod nas prva teta dolazi u dežurstvo, druga dolazi u 9.30.
    Ako se ne varam svaka radi 6 sati.
    Prva valjda od 6-12.
    Druga od 9.30 do 15.30.

domy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Kod nas je od počeka privikavanja jedna teta, s tim da je drugi tjedan jedna bila sama skroz od 8-15 jer je ova druga dobila tjedan slobodno jer se udala.
    Joj ne znam kaj da velim mislim jadna i djeca i te tete sama sa njih 20 stvarno koma treba zbilja energija da ti njih animiraš nije to lako.
    Mi i dalje plačemo veli neče u vrtić u vrtiću nije lijepo tete ga tuku rukom, moš misliti samo da ne ide.
    onda veli danas je vikend danas ne idemo u vrtić.
    Ali još nismo došli u fazu da se neče oblačiti da neče u auto da se čopi za mene i neda teti
    joj nadam se da čemo to preskočiti

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj winnerica prvotno napisa Vidi poruku
    Potpisujem i tetama skidam kapu!
    Koliko god sam o našem vrtiću čula bed stvari, obožavam tete svog djeteta. Nadam se da će tako i ostati.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ja danas imam sreće, jedan blizanac jedva čekao u vrtić, stavio torbu na leđa i čekao u hodniku drugog valjda 20 muinuta, sunce moje malo
    drugi katastrofa - em mu se piša, pa kaka, pa je žedan, pa bi još jeo, pa bježi po kući, pa ovo...ono....samo da ne krenemo
    jedva ga dobila u kolica, došli do vrtića on neće van, a jedan već juri unutra, super
    sva sreća, naišla jedna spremačica, rekla da mora zaključati vrata i da će ostat onda vani, pa je trkom ušao
    pred grupom katastrofa, neću ni pričat koliko se derao
    i na kraju kad ga je teta jedva odvela u grupu rasplakao mi se i prvi koji je bio sav sretan i sad više ne znam kojeg mi je bilo više žao - jel ovog koji je cijelo vrijeme bio super i onda se jadničak rasplakao ili ovog koji pruža ruke prema meni dok ga teta nosi u grupu
    ma fuj, jedva čekam da ovo prođe jer ću poludit od muke

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Mome isto curi nos vec tjedan dana i kaslje, ali nema temperaturu. Pedica kaze da je to obicna prehlada i dok nema temperaturu da ide u vrtic. Nisam pametna. Probudi se cijeli iscrpljen jer ne moze ni sisat kad mu je nos zacrpljen, ali ujutro kad to sve izadje, kad se ocisti nosic kao da je sasvim zdrav.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

samo ga vodi
    to mora biti tako, došao je u kolektiv, tijelo se bori sa svim i svačim i to dobro ako nema temperaturu
    bitno je i ne prekidati period adaptacije ako je moguće
    meni su rekli da ih vodim i sa laganom temperaturom, to je sad normalna reakcija organizma
    kod nas svi do zadnjega šmrkave i kašlju, prestrašno ih je za vidjet, kad zadnjem teta obriše nos, onom prvom već vise šmrklji do brade
    ma svaka im čast

andrejaaa avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Evo jedne tete koja trenutno ima jasličare na adaptaciji.
    Vezano za radno vrijeme-jedan radni dan odradimo 6 sati neposrednog rada(to je ono s djecom što roditelji vide),a druga dva sata se ostvare putem odg vijeća,aktiva,radnih dogovora i usavršavanja.Ako smo u manjku sa satnicom onda uskačemo na bolovanja za kolegice pa odrađujemo tzv međusmjene,a na kraju svakog mjeseca se vodi evidencija satnice te konačna godišnja evidencija.Tako da nemamo benificirani radni staž.
    Svima želim što lakšu adaptaciju.

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Moja mlađa je sinoć zakurila 38.5, pa je danas ostala doma, tj. morala sam je spremiti i uzeti sa starijom u vrtić (inače ni ona nebi išla), a kad smo nju ostavili tamo nas dvije smo otišle k ped. i - nije joj ništa, sutra ide i ona, bez prava na pomilovanje!

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Kod nas je još uvijek bez značajnih promjena i mislim da ću uskoro morati razgovarati s tetama

Jedna teta je super i P. ju jako voli, više se vezala uz nju. Ta teta je jako nježna i dobra,više se s djecom igra i pokušava P. uključiti u igru. Taj tjedan kad je ta teta ujutro, ona je puno zadovoljnija i aktivnija je u vrtiću.

Druga teta je nezainteresiranija i P. veli da se ona s djecom ne igra, da stalno nešto piše. Jedino je dobro kad ih odvede u dvoranu pa svira a oni plešu i pjevaju. Ali kad je ona ujutro maloj je koma. Sramežljiva je, i djeca ju uglavnom ignoriraju jer su već veliki, većina je odavno u vrtiću i imaju svoje prijatelje. Jučer je išla doma u pol 12 jer od jutra nije bila dobre volje, došli smo po ranije nju jer je bila malo prehlađena pa da bar malo ostane. Došla je u 8:15 i osim u 9:00 na doručku , i prema njenim riječima cijelo jutro je skoro sjedila na stolici i čitala slikovnice (listala uglavnom, čita pomalo). Prišla je jednoj curici koja joj je jedna od dražih i pitala da li se hoće s njom igrati, a ona ju je otkantala jer se igrala s druge dvije. Pa je pitala drugu a ona se samo okrenula i otišla drugima. I tak je ostala opet sama sjediti. Ova prva teta to ne bi dozvolila i dala bi joj bar nešto da radi, ako ništa drugo, da crta. Ona je presramežljiva da si sama ide tražiti igračke. Ja sam joj rekla da uzme čovječe ne ljuti se, stavi na stol ,sama si slaže, pa joj se možda netko pridruži.
    Neki dan je ova dobra teta pitala curice da li se hoće s njom igrati pa su rekle ne. Rekla mi je doma, da se jedna zaletila u nju ihtjela ju nogom udariti u glavu pa ju je lupila u prsa, onda ju je teta zašpotala.
    Čini mi se da se tete baš ne uznemiravaju oko svega toga, veli teta da je ona jako dobra. Znam ja da je ona dobra i da ne stvara probleme, normalno ako cijelo jutro sjedi ko drvo i ne radi ništa.

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Sirius, kad je E. tek krenuo u vrtić (s 3,5) ponašao se identično. Tete se mi odmah rekle da neće dozvoliti da ga netko maltretira, ali da on sam mora naći način kako će se uklopiti u grupu. To je uspješno napravio tek nekon godinu i po.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Meni je to malo bezveze jer ne znam kako će naći način jer je to začarani krug. Ona je presramežljiva da se ugura u društvo pa je usamljena i nezadovoljna, pa se rastuži kad dođe ujutro, ponekad i zaplače. Onda ju drugi čudno gledaju pa ju ni ne zovu da se igra jer misle da ona to ne želi. A kad i želi ju ne prihvate, čak joj ponekad kažu nek se makne.
    U grupi je 18 curica, ona je jedina nova. Od njih 18, 11 je predškolki, znači godinu dana su starije i većina je tamo od jaslica. Jedna nova, cendrava, im uopće nije zanimljiva.
    S druge strane moja P. se ne želi igrati s bilo kim, neke od njih izbjegava jer su "zločeste" (po njenim riječima) i radije je sama nego u društvu koje joj ne paše, pa joj je opet dosadno

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Sirius, ja mislim da ti je jedina nada da će si naći neku curicu mirniju prema sebi pa da se sa njom igra.
    Možda da pitaš ovu bolju tetu da li ima neka curica slična karakterno njoj pa da ih pokuša spojiti.
    Jer ako ona ode u vrtić i ne protestira znači da ima volju i to je dobro, treba joj pripomoć teta pa
    ako je ova bolja teta voljna surađivati bilo bi super.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj oka prvotno napisa Vidi poruku
    Sirius, ja mislim da ti je jedina nada da će si naći neku curicu mirniju prema sebi pa da se sa njom igra.
    Možda da pitaš ovu bolju tetu da li ima neka curica slična karakterno njoj pa da ih pokuša spojiti.
    Jer ako ona ode u vrtić i ne protestira znači da ima volju i to je dobro, treba joj pripomoć teta pa
    ako je ova bolja teta voljna surađivati bilo bi super.
    Protestira, ujutro joj se ne ide jer joj je doma ljepše i zabavnije. Rasplače se svaki put kad vidi nekog ko dođe po nju i dotrči u zagrljaj, kao da je dočekala spas.
    Mislim baš da ju teta proba spojiti s nekim ko ima slične interese, vidjet ćemo kak će to ispasti.

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Takvo je moje drugo dijete, mislim da ću se ja sa njim odlučiti na jednom tjedno predškolu,
    a tjedan ću mu upotpuniti nekim drugim aktivnostima sa prijateljima.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

većina je tamo od jaslica
    ovo je i mene "brinulo" za oboje moje djece jer nijedno nije išlo u jaslice nego su "dokapali" u već formirane, postojeće vrtićke grupe koje su u pravilu bile skupa od mlađe jasličke dobi (dakle, oni su se družili cca 2-3 god. prije nego su moji upali)
    kad je sin krenuo on je bio jedini novi a kod mladje kćeri ih je stiglo troje novih
    mogu reći slijedeće:
    1. istina je da se jasličari, poznata djeca druže skupa, što je sasvim prirodno i logično
    2. puuuuuno ovisi o naravi djeteta kako će se uspjeti ugurati u grupu i steći prijatelje
    3. od teta nisam očekivala ništa u tom pogledu, to je bila njihova "bitka" za izboriti
    4. sve na kraju sjedne na svoje i do pred školu nećete znati gdje ćete sa pozivnicama za dječje rodjendane, koji od frendova/frendica će doći na igranje i sl.
    Ovo najviše pišem na temelju iskustva starijeg koji je već školarac a koji je tip tvoje kćeri (mirno, povučeno dijete), no i on se uspio (doduše, tek nakon par mjeseci, možda pola godine) nekako smjestiti u grupi, naći svoje mjesto i, ono najvažnije, ostvariti prva prijateljstva (i da, bili su to djeca slična njemu po temperamentu, većinom statična, slagači legića i sl.) ta dva prva frenda iz vrtića i danas spominje kad je školarac.
    Kod mladje - druga priča - ona je "haharica" - isto je stigla nova, ko padobranac, u istoj dobi ko i brat joj, ali ta je već nakon 4 tjedna vrtića uvijek u špici događanja u grupi iako je medju najmlađima, veli teta da se to dijete ludo zabavlja u vrtiću, i da se snalazi ko riba u vodi.
    Jedino što mogu reći je - puno strpljenja, koliko god ti bilo teško gledati ju kako možda se još ne snalazi, moje osobno mišljenje je da mora to proći, ko prvu malu životnu školu, možda prvo iskustvo koje će iskusiti sama bez roditelja.
    Posljednje uređivanje od buba klara : 28.09.2012. at 12:35

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj oka prvotno napisa Vidi poruku
    Takvo je moje drugo dijete, mislim da ću se ja sa njim odlučiti na jednom tjedno predškolu,
    a tjedan ću mu upotpuniti nekim drugim aktivnostima sa prijateljima.
    Preporučam ti Društvo naša djeca i tetu Tinu

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Buba Klara, jasno mi je da je to njena bitka da se izbori, ali koja je onda uloga odgajateljice, ako se djeca cijelo jutro sama igraju i prepušteni su sami sebi da se izbore u društvu. Ne bi li ih trebala malo poticati i usmjeravati? Pa nije ona tamo samo zato da pazi da netko ne pobjegne doma ili napravi neku glupost. To može biti bilo tko a ne odgajatelj.

Možda ima ovdje koja teta iz vrtića da mi objasni jer meni nije jasno kakve to papire svaki dan teta piše kad se djeca igraju. Ne bi li ona trebala neke administrativne poslove rješavati u neko drugo vrijeme a ne kad je s djecom?

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj Zara1 prvotno napisa Vidi poruku
    Preporučam ti Društvo naša djeca i tetu Tinu
    Ma divna je teta Tina, da živim u VŽ sigurno bih drugo djete dala u predškolski program tri puta tjedno.
    Manje ih je, kvalitetno se radi tih 2-3 sata, teta Tina je najbolja, roditeljsko mišljenje se uvažava...
    A sad da li ću voziti tri puta na tjedan, ko zna, možda i hoću jer sam to planirala sa curom da se kojim
    slučajem nismo uspjeli upisati u cjelodnevni vrtić (curka je baš željela u cijelodnevni vrtić)

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Buba Klara, jasno mi je da je to njena bitka da se izbori, ali koja je onda uloga odgajateljice, ako se djeca cijelo jutro sama igraju i prepušteni su sami sebi da se izbore u društvu. Ne bi li ih trebala malo poticati i usmjeravati? Pa nije ona tamo samo zato da pazi da netko ne pobjegne doma ili napravi neku glupost. To može biti bilo tko a ne odgajatelj.
    ne znam kako je kod vas, ali naši imaju "strukturirano" vrijeme i ono za slobodnu igru - u ovom prvom tete ih "vode", sjedi se u krugu, priča se priča, crta se, lijepi, slaže... al to se radi zajedno, dakle cijela grupa koju u to vrijeme vodi teta. Tu recimo nema grupica ni dječjeg određivanja, ti svi skupa rade i teta govori što će se raditi.
    U ovo drugo vrijeme, kada se slobodno igraju (npr. kad su vani ili unutra) tada se ona, koliko znam, ne petlja u njihove igre, ni tko će se s kim igrati ni čega će se igrati (dok god je sve ok). Za to vrijeme ona itekako ima posla s njima barem s malima i naša nikad ništa u to doba ne piše već jednom briše nos, drugog nosa ako je pao, trećeg i četvrtog razdvaja ako su se potukli, petog presvlači ako je polio majcu i sl.
    Ovo sve znam jer sam bila dulje na adaptaciji i vidjela iznutra kako grupa funkcionira.
    Btw, tete naše grupe papirologiju ispunjavaju dok klinci spavaju.

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

E baš to. I ja sam imala (očito krivu) sliku u kojoj su tete posvečene djeci. Igraju se s njima, uče zajedno neke igre, pjesmice, crtaju, plešu, pjevaju i sl..
    A istina je da djeca sama bauljaju okolo, trče ko muhe bez glave, nemaju niti jednu osmišljenu zajedničku aktivnost. Svako radi što ga je volja. A one tu i tamo za njima viču da nešto pokupe ili pospreme.
    To nije vrtić kakvog ja tražim i želim za svoje dijete.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ovo sam pisala kao odg. na pitanje koja je uloga odgojiteljice, dakle puno više od toga da gleda hoće li tko pobjeći iz grupe.
    ne znam, barem ja tako vidim naše vrtićke tete, i skidam im kapu na poslu kojeg rade!

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Zara1 prvotno napisa Vidi poruku
    E baš to. I ja sam imala (očito krivu) sliku u kojoj su tete posvečene djeci. Igraju se s njima, uče zajedno neke igre, pjesmice, crtaju, plešu, pjevaju i sl..
    A istina je da djeca sama bauljaju okolo, trče ko muhe bez glave, nemaju niti jednu osmišljenu zajedničku aktivnost. Svako radi što ga je volja. A one tu i tamo za njima viču da nešto pokupe ili pospreme.
    To nije vrtić kakvog ja tražim i želim za svoje dijete.
    očigledno su velike razlike od vrtića do vrtića, bolje rečeno od tete do tete

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj buba klara prvotno napisa Vidi poruku
    Btw, tete naše grupe papirologiju ispunjavaju dok klinci spavaju.
    A kakva je to točno papirologija? Mislim da je moraju ispunjavati svaki dan?

Stranica 6 od 8 PrviPrvi ... 45678 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •