Stranica 2 od 3 PrviPrvi 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 113

Tema: (ne)dobra majka

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj flopica prvotno napisa Vidi poruku
    dajte nemojte automatski povezivati nedojenje s neuspješnim roditeljstvom
    znamo koliko je dojenje bitno i dobro ali mislim da pretjerujete
    nije roditeljstvo samo i isključivo dojenje
    Flopić - kad ti djeca imaju 9 mjeseci imaš ovakvu perspektivu. Proći će kako malci rastu - ali za sad je tako.

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

ma kužim
    samo mi malo ide na nerve kad sve počinje i završava s tim da se ljudi opravdavaju
    jesu li dojili i koliko i zašto nisu i zašto jesu...

ali mogu razumjeti da ti je to sad kao neki minus u tvom iskustvu roditeljstva
    a kad narastu, da vidiš kako se lista širi...

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj ruzica prvotno napisa Vidi poruku

Od kad me sjećanje služi ne sjećam se da su mi ikad mama ili tata rekli da me vole!
    (kako ovo ružno izgleda ovako napisano)
    A ja uopće ne znam zašto bi to trebali baš govoriti. Ni ja se ne sjećam da su mi riječima oblikovali svoju ljubav za mene, ali zato sam se osjećala itekako voljeno.
    Meni osobno više znači pokazati, nego reći. A to "pokazati" ne znači poljubiti, nego sve ono što radiš.

Sad ste mi dale misliti kako će moja djeca govoriti da mama gotovo nikad ne kaže: volim te. No, nadam se da znaju i osjećaju to u svim mojim postupcima. Po njima bih rekla da znaju i osjećaju...

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

marija71, generacijo - znam ja to, ali svejedno imam grč u želucu (možda PMS pa me sve to skupa još više muči)

cure, hvala na zagrljajima , mamasch

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

beti3, nisu trebali vikati: volim te, volim te...., mogli su pokazati - nisu (pa dobro, idemo dalje)
    ali, uvjerenja sam da djetetu uz svo "pokazivanje" ljubavi to ponekad treba i reči.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    A ja uopće ne znam zašto bi to trebali baš govoriti. .
    ma ne treba, to mislimo da treba radi američkih filmova

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    ma ne treba, to mislimo da treba radi američkih filmova
    O, mojima itekako treba. Naročito E, on nikako da pojmi kako ga mogu voljeti i kad se ljutim na njega.
    doduše, i mm je to tek nedavno shvatio

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Peterlin, daleko sam ja od toga da mi se djeca non stop smješkaju.
    Ali ovo jutros me baš pogodilo, pomislila sam "tko zna koliko puta se on tako osjeća, a ja to ni ne skužim"
    Konkreno, spremali smo se jutros - ja na posao, mala u vrtić, on na izlet. Naravno, žurba, kašnjenje, nervoza. U jednom momentu sam se otresla na njega nek me pusti na miru, jer kasnim, a još moram malu voziti u vrtić, šta je radio sinoć, zašto si nije pripremio šta mu treba (inače je samostalno dijete), nebitno. Nije on na to nikako odreagirao. Izašla sam iz kuće, a on je već bio na ulici. Prolazimo kraj njega, ja spustim staklo, da ga pozdravim i tek tada vidim da plače, samo je okrenuo glavu i nastavio svojim putem...
    I tu je problem, odjednom sam se našla u njegovoj (pubertetskoj) glavi i sjetila se kako sam se osjećala u tim godinama. Dominantno sjećanje iz mog djetinjstva je nervoza i otresanje roditelja s kojima nikad nisam bila bliska. Shvatila sam da radim upravo ono što sam u svojoj roditeljskoj ulozi htjela izbjeći, često postupam kao moji roditelji. Eto, to me boli.
    Ponekad sam se znala osjećati kao nemajka, a onda sam shvatila da ne moram biti savršena i da imam i ja pravo i na loš dan i na lošu reakciju. Ono što sam ja promijenila je to da kad loše reagiram da ju zagrlim i ispričam joj se zbog reakcije i osjećam se lakše a vidim da i njoj iako je mala to puno znači.

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja baš mislim da ljudima koje volimo trebamo to i govoriti
    meni barem to treba, a vidim da treba i mojoj djeci

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Meni moja djeca svako malo kažu (uzvrate) da me vole, ali bome i da me ne vole kad sam "nekakva". Evo jutros su me doslovno ubijali sinusi, živčana ko pas, požurivala sam ih onako spore i na kraju zaurlala. Pa me mlađa od 4 i pol sasvim mirno pitala: mama, kaj je tebi jutros? Bolesna sam, zaškrgućem. Pa dobro, ne moraš zato vikat na nas.
    I...prizemljila me.

mamasch avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

čoksa, potpis.
    Mojim klincima nemaju zadršku kada je potrebno otvoreno me "otkantat" ako pređem granicu. I to mi je skroz OK. Ako je argumentirano, i ako sam zbilja kriva, naravno. I nije mi nikakav problem ispričati se i obrazložiti moj postupak/raspoloženje.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj laumi prvotno napisa Vidi poruku
    ja baš mislim da ljudima koje volimo trebamo to i govoriti
    meni barem to treba, a vidim da treba i mojoj djeci
    i ja to isto mislim.
    doduse ne treba pretjerivati, kao npr, ja (pa mi dijete samo kaze uz prevrtanje ocima, znam, znam mama de me neizmjerno volis)
    ja se u tom polju vodim onom: od viska glava ne boli.

mamasch avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

ruzice, kako je prošlo sinoć sa sinekom, jeste li se pomirili?

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    To je generacija mog najstarijeg, nisu to više godine u kojima se za minutu zaboravlja ono što te rasplakalo. A s druge strane, to su godine kad suze, iz nekih drugih razloga nego prije, lako krenu.
    Ne znam je li te sad još više bediram, samo mi se činilo da su dosadašnji odgovori primjereni za malu djecu.
    I ja mislim da si on ipak neće dozvolit da bude pod dojmom cijeli dan, prevladat će želja za zabavom i dobra ekipa.
    A navečer ovako kakao mamasch piše. Ja bi svome još rekla i ovo što si nama ovdje napisala: neke načine ponašanja pokupimo iz svog doma i ponavljamo ih i kad ne želimo, ali stalo mi je jako kako se jedni prema drugima ophodimo i pazit ću na to.
    složila bih se s vertex, ovo je generacija i moje kćeri... i fakat nije isto u kojoj se dobi neke stvari događaju... nešto što će mlađe dijete zaboraviti u roku "keks", naši dvanaestogodišnjaci će pamtiti malo dulje, u to sam se već uvjerila...

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    i ja to isto mislim.
    doduse ne treba pretjerivati, kao npr, ja (pa mi dijete samo kaze uz prevrtanje ocima, znam, znam mama de me neizmjerno volis)
    ovako i ja...

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Uz ispriku, pusu i malo maženja, morala sam mu peći lepinje (to mu je u zadnje vrijeme najfinije). Malo smo se porazgovarali i sve 5. Pametno moje, razumije on da ne mogu uvijek biti na raspolaganju. Ima dijete i nekih ljubavnih preokupacija pa je još osjetljiviji i tako.....

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Ima dijete i nekih ljubavnih preokupacija pa je još osjetljiviji i tako.....
    a baš

mamasch avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Uz ispriku, pusu i malo maženja, morala sam mu peći lepinje (to mu je u zadnje vrijeme najfinije). Malo smo se porazgovarali i sve 5. Pametno moje, razumije on da ne mogu uvijek biti na raspolaganju. Ima dijete i nekih ljubavnih preokupacija pa je još osjetljiviji i tako.....
    A srce slatko, raznježila sam se...

"Oh Romeo, Romeo, where art thou my Romeo"

Eto vidiš ruzice, sve je OK!
    Bilo je potrebno strpljenja kroz dan dok se niste na miru sjeli i popričali, malo pusa i malo brašna, i sve 5.

Moji bi tražili kokice.
    Ili Nutelu.
    Ili igrice na kompu.
    Možda čak i Winx kinder jaje odnosno Orbit od jabuke.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Kako slatko
    Divno je biti mama

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    i ja to isto mislim.
    Isto i kod mene!

Potpisujem i laumi.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Bravo ružice

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

je li dječja privrženost dovoljan pokazatelj da smo dobre majke?
    često mislim da sam nešto loše ishendlala i često sam nezadovoljna sobom, a od najstarije kćeri, s kojom se najviše sukobljavam, dobivam jako dobar feedback. i jako mi je privržena; često mi govori da sam najbolja mama na svijetu. zašto se ja onda ne osjećam tako?

ružice, drago mi je da je ispalo dobro!

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Jeste li se ikada osjećali kao nedobra mama?
    Moje je srednje dijete danas otišlo uplakano na izlet, bez pozdrava i ja se osjećam jako krivom zbog toga. Ne mogu se othrvati osjećaju grižnje savjesti i najradije bih otišla tamo gdje je on da mu se ispričam, da ga zagrlim, ali nisam u mogućnosti... .
    Kako smirite sebe u takvim trenucima i kako se djetetu odužiti za tugu koju proživljava?
    teško se smirim, zabavim se drugim stvarima da ne mislim na to, a kad se dijete vrati ja s najboljom voljom pokušam to ispraviti, al čim mi svojim ponašanjem opet nastavi (drskost, bahatost, bezobrazluk) shvatim zašto sam bila takva i da to nju baš puno i ne dira kao mene....
    razgovaramo puno kada nisu takvi dani i kada osjetim da je mirna i spremna na suradnju/razgovor

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Sumskovoce prvotno napisa Vidi poruku
    Divno je biti mama
    X

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj nine prvotno napisa Vidi poruku
    teško se smirim, zabavim se drugim stvarima da ne mislim na to, a kad se dijete vrati ja s najboljom voljom pokušam to ispraviti, al čim mi svojim ponašanjem opet nastavi (drskost, bahatost, bezobrazluk) shvatim zašto sam bila takva i da to nju baš puno i ne dira kao mene....
    razgovaramo puno kada nisu takvi dani i kada osjetim da je mirna i spremna na suradnju/razgovor
    Ovako je kod nas... I tek sad razumijem kakvu su muku moji roditelji imali sa mnom (ja sam bila takva, osjetljiva i s kratkim fitiljem, kao moj mlađi sin).

Što se tiče izražavanja ljubavi, ne pretjerujemo. Trudimo se pokazati djeci poštovanje i uvažavanje, a ljubav tek tu i tamo. Postoje geste nježnosti koje su dnevna rutina (večernje maženje i masaža, pusa za laku noć, jutarnje buđenje, topli pozdravi kad dolaze doma...) Nadam se da je to dovoljno jer baš nismo obitelj koja bi ljubav često izražavala riječima. Osim toga, ako sam ljuta, nema nikakvog načina da izražavam ljubav jer se tako ne osjećam. Lakše mi je u takvim trenucima pokazati uvažavanje i razumijevanje. Razgovaramo češće kad neke žestoke emocije nisu uključene, jer kad jesu - ne čujemo se i ne vidimo se, svatko je u svom filmu.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj laumi prvotno napisa Vidi poruku
    je li dječja privrženost dovoljan pokazatelj da smo dobre majke?
    često mislim da sam nešto loše ishendlala i često sam nezadovoljna sobom, a od najstarije kćeri, s kojom se najviše sukobljavam, dobivam jako dobar feedback. i jako mi je privržena; često mi govori da sam najbolja mama na svijetu. zašto se ja onda ne osjećam tako?
    Dječja privrženost je najbolji pokazatelj. Jako sam se svađala sa svojom mamom u pubertetu, pa ju nakon sat-dva šutke grlila (ponos je grozna stvar).
    Jako sam joj privržena i dan danas. I još uvijek se ispričavam za sve što sam u pubertetu izgovorila.
    Ako ti kaže da si najbolja mama, onda to i misli. A sa vašim sukobima, cura uči kako hendlat sukobe općenito - a to je važan skill koji će joj u životu često trebati.
    Zato ju nauči etičnoj i konstruktivnoj svađi (makar, sigurna sam da to već činiš)

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj nine prvotno napisa Vidi poruku
    ovako je meni s najstarijim, on je tip koji zna biti pomalo bahat i bezobrazan, ali prihvatim ga kao takvog i ni ja se toliko ne opterećujem jer znam da ni njega ne dira,
    ali ovaj mlađi je sušta suprotnost pa i sama drugačije reagiram. Svađa s njim me puno više dotakne, a naročito kad sam svjesna da sam kriva.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Moj sin ima imaginarnog bratića kojem se povjerava nakon što ga poljubim za laku noć i zatvorim vrata. Ponekad čujem da mu kaže da sam zločesta jer sam vikala na njega, ponekad mu govori da je tužan. Meni srce puca kad to čujem, par puta sam ušla u sobu i htjela porazgovarat o tome što ga muči ali on kaže da je sve ok, da nije tužan ni ljut...A onda se ja osjećam još gore... Jer očito, koliko god se trudim da ga naučim da jasno izrazi osjećaje, on i dalje ima neki strah od toga da ih izrazi meni. Tu se najviše osjećam ko nemajka. Najviše zato jer sam prisiljena bit "stroga". Mm-a nema, u 6 mj je bio doma 2 puta po 7 dana, ja sam toj djeci i mama i tata, moram imat neku kontrolu jer i ovako ništa ne uspjevam a kamoli da mi još i oni budu razuzdani. Pa se stalno vrtim u tom nekom krugu gdje želim bit super zabavna mama a ustvari sam sve samo ne to.
    O nedostatku ljubavi iz djetinjstva neću ni pričat, nit sam imala mamu nit tatu...

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

uh koksy

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj koksy prvotno napisa Vidi poruku
    Jer očito, koliko god se trudim da ga naučim da jasno izrazi osjećaje, on i dalje ima neki strah od toga da ih izrazi meni. .
    nema veze, našao je svoj način - tog bratića.
    ne znam, mene je počeo opterećivati ovaj topik
    ne mislim na uvodni post, sama sam se znala puno puta tako osjećati, kao grozna grozna mama. al ta grižnja savjest i nije tako loša - tjera te da se drugi put bar pokušaš zakočiti, da promisliš o svemu, da se ispričaš...
    al ovo, da u globalu jedna laumi il koksy misle da možda nisu dobre mame to me opterećuje.
    il ovo da djeca moraju moći jasno izraziti svoje osjećaje. i to me opterećuje.
    sretan sam, tužan sam, zašto to moraju izreći?
    koji put im se baš neda objašnjavati zašto su ljuti, kad su ljuti. koji put, kao ni mi - jednostavno ne znaju zašto su ljuti.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    koji put im se baš neda objašnjavati zašto su ljuti, kad su ljuti. koji put, kao ni mi - jednostavno ne znaju zašto su ljuti.
    Ja mislim da je to dobro - i za nas i za njih.
    Kad znaš što osjećaš, onda možeš drugome reći: Ljut sam zato... ili Tužna sam jer...
    Drugi će bolje prihvatiti tvoje argumente i razumjeti te ako kažeš kako osjećaš, nego ako se samo ljutiš, a ne progovaraš.
    Mene npr. muči što se MM povremeno zatvori i onda je u kući ko zombi. Ne govori, ne gleda nas, ne čuje; a ja ne znam što mu je. Više bih voljela da kaže šta ga muči, odnosno da uopće ZNA što ga muči.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Dječja privrženost je najbolji pokazatelj. Jako sam se svađala sa svojom mamom u pubertetu, pa ju nakon sat-dva šutke grlila (ponos je grozna stvar).
    Jako sam joj privržena i dan danas. I još uvijek se ispričavam za sve što sam u pubertetu izgovorila.
    Ako ti kaže da si najbolja mama, onda to i misli. A sa vašim sukobima, cura uči kako hendlat sukobe općenito - a to je važan skill koji će joj u životu često trebati.
    Zato ju nauči etičnoj i konstruktivnoj svađi (makar, sigurna sam da to već činiš)
    Uf, mislim da dječja privrženost i nije najbolji pokazatelj . Meni je starija cura jako privržena, mlađa ne. Zbog određenih okolnosti mlađa je puno više vezana uz tatu. Uglavnom, starija se kad je sa mnom osjeća totalno opušteno, bez imalo suzdržavanja i samokontrole. Npr. u vrtiću joj je jedna teta jako draga i s njom je jako dobra i poslušna, super pristojna itd. ali pred njom se ipak lagano suzdržava i ne pokazuje do kraja sve emocije i svoja raspoloženja. Sa mnom nema nikakvih kočnica, i meni može sve reći i isplakati se kad joj je teško, osjeća se sigurno i ima povjerenja.

S druge strane na mene se najviše može naljutiti, čak bi me i udarila ponekad da ju ne spriječim, ružno mi ogovori i onda ispada ko totalno derište. Ne doživljava me kao autoritet i nema nikakav strah od mene. Na kraju se uvijek ispriča kad se ružno ponaša, i onda je sve u stilu: "jako te volim, oprosti, bila sam umorna, ne budem to više radila" i bla bla bla.

Uglavnom, ona većinu vremena misli da sam super mama i to mi je važno. Ali ja ne mislim tak, i tak se ne osjećam, mislim da bi trebala biti malo stroža, a ne mama za igranje i mama prijateljica.

mrgica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

Drago mi je Ruzice da ste riješili problem!!

Samo da se nakratko osvrnem na ono: što znaći biti loša majka ili zakazati!!

Moj je osobni stav da svaki roditelj koji i napravi grešku, i shvati da ju je napravio i pritom se potrudi da ju ispravi, ublaži ili obijasni sa iskrenim argumentima,

jednostavno ne može biti loš roditelj!! Dakle znaš da si negdje pogriješila i pokušala si to ispraviti i to te ćini SUPER MAMOM!!

Svi smo mi ljudi koji griješimo, neki manje neki više, i ne trebamo se loše osiječati zbog toga što nismo u stanju uvijek dobro odreagirati, ali da, smatram da onda svoju pogrešku trebamo priznati i razgovarati o njoj!!
    Jel najviše boli kad puno toga ostane visiti u zraku, agonija se povećava i samo nas sve to skupa još više razdvaja i uskoro se nađemo u tome da više ne znamo razgovarati s našom djecom i da jedni druge ne razumijemo!!
    Zato drage mame razgovarajte kad god uspijete sa svojom djecom, ćak ako i treba odredite neki posebni dan ili sat ili mjesto kako bi razgovarali sami sa vašim djetetom!

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Sirius - ja sam se prema svojoj mami ponašala baš kao tvoja starija - mogla sam joj reći sve, biti ja u čistom, necenzuriranom izdanju. A znala sam bit tako bezobrazna, bahata i sebična da se i dan danas ispričavam. A volim ju neopisivo. I ne znam zašto ali i dan danas mi se omakne bit bezobrazna prema njoj, pa priklopim telefon i sramim se svog ponašanja. Ne znam zašto. tati nisam nikad bila baš toliko bezobrazna (nije da nisam nikad bila, ali uvijek sam s njim imala mjeru)

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

meni izraziti osjecaje znaci reci osjecaj. znaci: ljuta sam, tuzna sam, sretna sam. i to je to.
    ok mi je postaviti pitanje zasto se tako osjeca, ako zeli o tome pricati, no postujem odgovor "eto tako" ili "ne znam". pa ja x puta ne znam zasto se osjecam kako se osjecam. jednostavno se osjecam.

i potpisujem te u ostatku posta.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Sirius - ja sam se prema svojoj mami ponašala baš kao tvoja starija - mogla sam joj reći sve, biti ja u čistom, necenzuriranom izdanju. A znala sam bit tako bezobrazna, bahata i sebična da se i dan danas ispričavam. A volim ju neopisivo. I ne znam zašto ali i dan danas mi se omakne bit bezobrazna prema njoj, pa priklopim telefon i sramim se svog ponašanja. Ne znam zašto. tati nisam nikad bila baš toliko bezobrazna (nije da nisam nikad bila, ali uvijek sam s njim imala mjeru)
    Točno tak je i kod nas. Totalno necenzurirano izdanje je sa mnom. Ali joj je i mama apsolutni broj jedan u životu.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Sirius Black prvotno napisa Vidi poruku
    Točno tak je i kod nas. Totalno necenzurirano izdanje je sa mnom. Ali joj je i mama apsolutni broj jedan u životu.
    To znači da će bit pomalo bezobrazna i kad odraste, ali joj nikad nitko tebe neće moći zamijeniti.
    Blagoslov i prokletstvo u jednom.

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

mene plaši to imenovanje osjećaja u svakom trenutku
    ono, svaki put kad si tužan ili ljut to ići izreći, verbalizirati, imenovati
    osobno mi je često teško odrediti koji TOČNO osjećaj mene muči
    ponekad je to lepeza osjećaja istovremeno
    da me još netko pita da se izjasnim, bilo bi mi još teže
    tek kad se osjećaji slegnu mogu točnije definirati što je to bilo

moje dijete starije je skroz na mene u tim stvarima a to me onda još više muči
    što prepoznajem sebe u njoj i to u segmentima koje ni sama sa sobom ne mogu pošteno riješiti...

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

A vidiš flopice, tako ja u starijem vidim mm-a, osobu koja ne zna/ne može izrazit osjećaje osim kad "dođe voda do grla". Znam da je u većini kod njega problem odrastanje i djetinjstvo, nepriznavanje prava na osjećaje, pogotovo tugu i ja to jednostavno ne želim svom sinu. Nije sad da želim da u svakom trenu znam kako se osjeća al voljela bi da mi može reć kako ga je neka moja riječ ili gesta rastužila/razljutila/razveselila.
    Mlađi je ko ja, šta misli to i pokaže (još ne priča) Ja i on se skroz kužimo i baš je očito da je potpuna suprotnost od starijeg.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da je sasvim u redu da neka djeca teze verbaliziraju svoje osjecaje. Zasto bi to trebao biti problem?

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

ma ja mislim da je zdravo izraziti osjećaje
    što ne znači nužno reći da se osjećaš ovako ili onako
    moje dijete ode crtati ili šarati kad je uznemirena /tužna /ljuta
    ponekad plače i nabraja i užasno bjesni
    meni je to sve u redu dok mi ostali ne stradamo zbog nje ili recimo neki dio namještaja

jedino mislim da općenito nije zdravo to onako potiho gutati i gutati i gutati
    nekako sam sigurna da ti organizam onda strada ako to akumuliraš u sebi i ne ispoljavaš van
    ali dok god izbacuješ u redu je
    netko će otići ne znam, cjepati drva, mahnito čistiti, ja ću otići u neku brzohodajuću šetnju itd..
    nije mi presudno da dijete govori o svojim osjećajima svaki put
    ako se kuži što je pjesnik htio reći, malo se zapetljah...

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

kužim te, flopice, i slažem se

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

laumi ti i ja često se kužimo
    što mi je baš milo
    jer jednako često pomislim kako mene baš nitko ne kuži

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Nije to toliko bitno da dijete verbalizira osjećaje koliko je bitno da se ne osjeća krivim zbog "negativnih" osjećaja. U stilu "sad sam ljut a poslije ću se odljutiti" za razliku od "ne ljuti se/dečki ne plaču".
    Svoje učim da prepoznaju ljutnju, bijes, tugu (to im se najčešće miješa), da ih imenuju i da prepoznaju u kojem dijelu tijela se javlja (to vjerovatno ne bi radila da nemamo problema s kontrolom ljutnje i agresijom).

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

deder malo više o ovome u kojem dijelu tijela se što javlja
    meni se javlja u svim najsitnijm komadićima...
    ima neka literatura na tu temu?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

laumi ti i ja često se kužimo
    što mi je baš milo
    jer jednako često pomislim kako mene baš nitko ne kuži

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Ne znam, to ja tako zdravoseljački
    Vodim se logikom da kad imenuješ osjećaj i potražiš ga gdje se nalazi odmah fokus s emocionalnog prebacuješ na racionalno (što u konačnici možda može biti i medvjeđa usluga) i malo se resetiraš, pa je i sama manifestacija ljutnje/bijesa ublažena i donekle kontrolirana. E. npr. osjeća ljutnju u glavi, rukama i nogama (cijeli se zaškarpuni i mlatara), a H. u prsima. Svakako volim da je verbaliziraju, jer su je onda svjesni.

Dobra je fora i ocijeniti ljutnju na skali 1-100, pa je svjesno "spuštati" (kod nas ovo doduše ne prolazi).

Ali ponavljam, mi imamo problema s kontrolom bijesa pa sam bila prisiljena tražiti raznorazne tehnike.
    I mislim da sam totalni off, skužajte

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Mislim da knjige Debbie Shapiro nisu prevedene, ali našla sam nešto ovdje (tijelo kao ogledalo duše): http://www.branka-jakelic.com/wp-con...lo_jakelic.pdf

Nisam sigurna da je to baš ono što tražiš, ali je blizu tome. Nadam se da nisam "fulala ceo fudbal"...

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Peterlin ovo je baš po mom ukusu

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Kad sam pročitala uvod teme, pomislila sam -ne, pa nikad se ne osjećam nedobrom majkom, baš mislim da sam ok, zbilja osjećam da mi taj dio života dobro ide (zasad) i da to djeca i znaju i osjećaju. Sad da ne nabrajam situacije i riječi i geste koji to potkrepljuju jer bi bili kao hvalisanje. Imam nedoumica kako nešto napraviti, kako postupiti, vezano uz stariju djecu, neke stvari naprosto nisam sigurna je li postupak dobar, načelno, no u globalu sam zadovoljna, ne muče me sumnje povrijedim li djecu ili nešto slično, nekako mi to ide glatko.

E, onda, mozgam danas što ću za ručak i samo mi izleti pred oči totalno neuspješni dio - prehrana. Nisam ih disciplinirala, nisam ih naučila da jedu sve ili skoro sve ili barem većinu jela, ma barem nešto..., što nezdravije, to njima draže..totalno bezveze....
    Probirljivci, kenjkaju, ja ne bih ovo, a ja ne bih ono, mislim da nema jela, osim pizze, a i ta mora biti "probrana", koju jede cijela obitelj. Ne tražim savjete, znam da neki ili mnogi u tome dobro plivaju, samo sam htjela navesti gdje se najčešće, a to je svaki dan - osjećam totalno neuspješno.
    Ako im ne usadim zdrave prehrambene navike, što sam napravila?Imam osjećaj kao da sam ih lišila dijela zdravlja, to me frustrira.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •