Stranica 25 od 63 PrviPrvi ... 15232425262735 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,201 do 1,250 od 3132

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic)

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zive tako da ih svi podozrivo gledaju.

Svaki put kad prodjem kroz Bogdanovce, ali svaaaakiiiii put, dobijem pricu da je to selo bilo sruseno tutokompleto, samo su tri kuce ostale neporusene ili napol porusene. I da su napravili crkveni toranj toliko visok da mogu vidit Beograd, da kad "ovi" krenu, mogu odma gadjat Beograd. Ne AKO, nego KAD. Eto tako se zivi u istocnoj Slavoniji.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Marta a koga to podozrivo gledaju? Srbe, Hrvate?
    Jel vi znate zašto postoje škole na srpskom jeziku, takozvani srpski odjeli? Odnosno zašto su otvoreni? Zbog radnih mjesta, jer su se na neki način morali zbrinuti djelatnici koji su tamo radili za vrijeme Krajine. Ti razredi su najveća glupost koja postoji i to ne izlazi iz mojih usta nego iz usta većine Srba koje poznajem tamo. Još malo i ti razredi će se lagano stopiti, odnosno pomiješat će se, samo će se na neki način morati riješiti pitanje radnih mjesta...
    Ljudi su tamo razdvojeni jedni od drugih zato što tako sami žele i zato što drugačije nije moguće. Vidjela bi koja bi od vas ovdje sjedila u istom kafiću sa npr. svojim silovateljem ili susjednom koji te je izdao.
    No sitacija je daleko od dramatike kakvu vi zamišljate, a možda bi i htjeli da je bude jer bi onda postojalo patnika koje treba zaštititi. Ljudi se svake godine sve više i više "miješaju", bore se prvenstveno sa egzistencijalnim problemima. Ja ne pamtim kada je zadnji puta izbio neki ekces između Srba i Hrvata, zapravo od reintegracije ga nije ni bilo osim srednjoškolskih prepucavanja. To što se može naći po novinama obično potenciraju jedni te isti političari koji na taj način opravdavaju svoju potrebitost i žele ispasti spasitelji napaćenog naroda.
    Ljudi moji Vukovar je Hrvatski grad u kojem potpuno ravnopravno i bez ikakve segregacije i diskriminacije živi veliki broj naših državljana srpske nacionalnosti. Ako postoji kakva netrpeljivost između tih ljudi onda ona može biti razumljiva samo onima koji su prošli taj pakao, koji tamo žive i taj teret moraju podnositi. Bez uvrede svima vama, ali ne možete govoriti o segregaciji na temelju nečega što ste pročitali u novinama ili na temelju toga što prođete kroz Bogdanovce. Meni je ko čovjeku razumljiv sav jal kojeg ljudi prolaze i boljeg rješenja nema. Svi se slažemo da je reintegracija fantastično ispala, ljudi žive u miru pomiješani u istom gradu, a što vi želite? Da se ljube i grle? Ma vidjela bih vas. Uvjerena sam da će generacije naše djece potpuno drugačije živjeti u tom gradu.
    Posljednje uređivanje od dorotea24 : 07.10.2012. at 16:06

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne, podozrivo gledaju one koji se ne deklariraju ni kao Hrvati ni kao Srbi.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Naravno da to ovisi o ljudima, kako ce te gledat, o njihovih iskustvima i zivotu, al ja sam isto govorila o necemu sto sam dozivjala tamo, na licu mjesta, nije to prica koju sam cula na glohom telefonu ko zadnja u nizu.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

znači segregacija u vukovaru ipak postoji?

mi nismo uopće raspravljali o vukovaru niti o životu tamo, sillyme je samo spomenula da bi se o segregaciji u vukovaru trebalo također govoriti, tad si ti uletjela da segregacije nema. sad je ipak ima, ili?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kako nisi shvatila da ti koji se segregiraju to rade po vlastitom izboru

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

pa nema segregecije! nitko nije odvojen protiv svoje volje ili zato što ga se diskriminira kao što su crnce tretirali u americi. ljudi se jednostavno ne žele miješati, a to nije segregacija i ne kužim što nije jasno da ljudi koji su prije 20 godina ratovali ne žele sjediti za istim stolom. što se tu ima govoriti i raspravljati o tome. postoje teme o kojima bi se moglo raspravljati, ali ja o tome zaista neću na ovom mjestu, no o nikakvoj segregaciji u vukovaru se ne treba niti može raspravljati jer ona ne postoji.

Ne, podozrivo gledaju one koji se ne deklariraju ni kao Hrvati ni kao Srbi.
    misliš one koji se ne žele miješati? ili neke druge nacije? ja tebe stvarno ne razumijem, jel ti to iz vlastitog iskustva ili? odakle ti te informacije?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

No sitacija je daleko od dramatike kakvu vi zamišljate, a možda bi i htjeli da je bude jer bi onda postojalo patnika koje treba zaštititi.
    nitko nije ništa dramatizirao, nego je dao prijedlog "trebalo bi se govoriti.... i o segregaciji u vukovaru", pa si ti uletjela s čuđenjem, o kakvoj segregaciji uopće govorimo, kad ti takvo što nisi ni vidjela, ni čula, pa eto ni doživjela.

sad ipak spominješ podjeljene razrede...

a o tome tko je od vukovara napravio patnika i svake godine iznova prostituira taj grad za osobne političke ciljeve, o tome nećemo na ovom topicu.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

neki dan smo bili na partyu kod prijatelja njemca, ona se bavi godinama karateom, često putuje zadnjih godina u beograd, njihov sensei je beogradjanin dobar izmedju ostaloga i sa aktulanim predsjednikom srbije.
    inace ne pricamo uopce o ex yu odnosima svih ovih godinama niti smo tim ratom optereceni u smislu da ga moramo svakome staviti pod nos, ne dapace zivimo zivot ovdje kao da ga i nije bilo. medjutim ono sto smo culi te veceri o tome koga srbi (radi se o uzorku nadam se da je to razumljivo) smatraju krivim za rat i kako govore o hrvatima pred strancima, oni koji nimalo ne poznaju moderniju povijest lako bi povjerovali da je zapravo hrvatska bila agresor. dovoljno je reci da nam je prisjela i vecera i citava vecer i da razmisljamo kako da ne ugrozimo dobro prijateljstvo radi pizdarija koju smo tu vecer culi. naravno da njemacka kao drzava jako dobro zna sve o tom ratu, ali prosjecan njemac kojeg niti politika opcenito svoje zemlje ne zanima, a kamoli tudje o tome ne zna nista.

ne, po meni se nemaju sto hrvati i srbi niti grliti niti ljubiti, ne nakon svega lgedajuci unazad u povijest pa do dana danasnjeg, svaka cast pojedincima, ali to su ipak samo pojedinci i smatram da je taj krvav rat prebrzo zaboravljen i rane jos prefriske, osim toga zapitala sam se nakon te veceri, a prisjecauci se forsiranja ne samo od strane zapada, nego bas od nase strane malte ne pobratimskih odnosa sa srbijom, zapitala sam se doista kako bi stvar stajala da se kojim slucajem hrvatska ipak nije izborila (uz vise ili manje pomoci) neovisnost. da li bi i dalje tako pljucali po ljudima koji su strahote pretrpili i sada jos uivjek imaju potrebu pricati o tome i jos uvijek zive tu nocnu moru taj strah i ne zive mir kojeg zivimo mi daleko do srbskih granica. sramota.
    Posljednje uređivanje od moia : 07.10.2012. at 16:25

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku
    misliš one koji se ne žele miješati? ili neke druge nacije? ja tebe stvarno ne razumijem, jel ti to iz vlastitog iskustva ili? odakle ti te informacije?
    marta se referirala na moju rečenicu sa prethodne stranice. pitala sam se kako u tom vukovaru u kojem po tebi nema segregacije, živi netko tko se ne izjašnjava ni srpkinjom, ni hrvaticom, a ni vjernicom. u koju školu ona šalje svoju djecu.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Najbolje da ti rasprostrem cijelu svoju obiteljsku situaciju, jel tako Dorotea, onda mozda prosudis da ne izmisljam...

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    nitko nije ništa dramatizirao, nego je dao prijedlog "trebalo bi se govoriti.... i o segregaciji u vukovaru", pa si ti uletjela s čuđenjem, o kakvoj segregaciji uopće govorimo, kad ti takvo što nisi ni vidjela, ni čula, pa eto ni doživjela.

sad ipak spominješ podjeljene razrede...

a o tome tko je od vukovara napravio patnika i svake godine iznova prostituira taj grad za osobne političke ciljeve, o tome nećemo na ovom topicu.

vidi MC ja znam da ti razumiješ, dakle crtam, onaj tko je podijeljen, podijeljen je samovoljno, ne nikakvom diskriminacijom ili na silu. ja nisam vidjela kršenje nikakvih prava niti nasilno odvajanje onako kako predpostavljam vi to doživljavate. da primjerice idu u odvojene razrede jer ne mogu zajedno sjediti u istom razredu. gluposti. jako je puno srpske djece u hrvatskim odjeljenima i sve odlično funkcionira, da ne pričam o ostalim primjerima.

ja ne znam tko je po tebi od vukovara napravio patnika, ali znam da je vukovar patio kada su ga sravnili sa zemljom i protjerali, popljačkali i poubijali njegove stanovnike. od vukovara nitko ne treba praviti patnika, mislim stvarno ti ova izjava baš nije na mjestu.

marta ma ne moraš mi ništa podastirati.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

dorotea, u isti tren smo pisale, tako da nisi morala ponovno odgovarati na moje pitanje. jasno mi je. po tebi nema segregacije u vukovaru. nema ni diskriminacije u hrvatskim školama. sve pet.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku
    ustvari da se ne igramo mačke i miša, predpostavit ćemo da ste se malo nespretno izrazile jer segregacija podrazumijeva nekakvo razdvajanje ljudi koji se kosi s načelima ljudskih prava. dakle, mene zanima jeste li vi uopće upoznate sa stanjem u tom gradu i znate li o čemu pričate ili ste to samo tako spomenule na temelju nečega pročitanogi sl.
    pa da, u pravu si, imamo prilično različito poimanje pojmova diskriminacije i segregracije. prema tvojim definicijama istih, njih naravno, nema (valjda sve dok se djecu ne ogradi bodljikavom žicom i prisilno, po mogućnosti svezanih ruku odvodi na sat vjeronauka ili u školu u koju idu "njegovi"...i sl.). i sve je super i sve je za 5... sve dok zli mediji ne počnu čeprkati, a besposleni borci za ljudska prava izmišljati probleme gdje ih zapravo i nema.
    u biti si pogodila suštinu, nisu toliki problem oni koji diskriminaciju i segregaciju provode, koliki su problem oni koji je ne vide (ili se samo prave da je ne vide).

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Riječanka prvotno napisa Vidi poruku
    u biti si pogodila suštinu, nisu toliki problem oni koji diskriminaciju i segregaciju provode, koliki su problem oni koji je ne vide (ili se samo prave da je ne vide).
    istina, segregacije ima, samo poslije integracije srpska zajednica se odlucila za posebna odjeljenja na srpskom jeziku što im je i omoguceno.
    isto tako se prave veliki problemi u vrtićima. U jednom općinskom vrtiću roditelji inzistiraju da se djeci obrača na srpskom, da se obavijesti koje se šalju roditeljima pišu na ćirilici(apsurd je to što je odgojiteljica hrvatica rođena 1985.godina pa tako ćirilicu nije ni vidjela).
    Ne znam kako to funskcionira u Istri i gdje je talijanska zajednica"jaka", kako njihovi vrtići i škole funkcioniraju?
    Znam recimo kako funkcioniraju mađarske škole u Baranji, al ne mogu sad o tome.
    Ponekad se pitam jesu li Slavonci najveće budale u ovoj zemlji.
    Eto ja se onako naivno pitam tko je tu kriv za segregaciju, kako je uopće i došlo do nje?

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

a mene, pak, uopce ne cudi da netko tko zagovara teisticke stavove i ne vidi tu diskriminaciju, ne vidi ni onu u vukovaru.

nego, kako se spremate za dane kruha.
    nasi vapaji su izgleda urodili plodom, za recitaciju je dobila saljivu pjesmicu na kajkavsom (kao mali igrokaz), ali jos uvijek ne znam kako da pristupim problematici blagoslivljanja kojeg ce vjerojatno opet biti?
    instruirala sam je da stane u posljednji red i slicno, medjutim kaze da to bas i nije moguce jer aktivno sudjelujeu priredbi pa je kao 'isturena'.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj anledo prvotno napisa Vidi poruku
    instruirala sam je da stane u posljednji red i slicno, medjutim kaze da to bas i nije moguce jer aktivno sudjelujeu priredbi pa je kao 'isturena'.
    ti nju u biti instruiraš da napravi autosegregaciju?

e moja anledo, a sutra će "liberalni" mediji čerečiti jadnog ravnatelja, kad ono...

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ti nju u biti instruiraš da napravi autosegregaciju?

e moja anledo, a sutra će "liberalni" mediji čerečiti jadnog ravnatelja, kad ono...
    a kaj da radim? prosle godine su je spricali s vodicama raznim. i radili krizice preko cela i svasta nesto.
    pa sam joj rekla da se makne, to je regularna instrukcija u mnogim situacijama, nije li?

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

btw, vidim da je Kotromanovic brao kestenje i gljive ovih dana, kako drukcije protumaciti ovakve istupe?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

U Rijeci ima talijanskih dječjih grupa u vrtićima. Gradi se novi vrtić za djecu talijanske manjine (ne znam da li je gotov). Imamo tri osnovne škole ne talijanskom jeziku i jednu srednju.
    Uglavnom su "separirani", napisala sam tu riječ iako mi se ne čini da se oni tako osjećaju. Ali, odvojeni su. Talijanski razredi imaju nastavu na talijanskom, informativke na talijanskom, roditeljske sastanke isto...I uče hrvatski jezik kao jedan predmet.
    I nitko se ne čudi tome. U te vrtiće i škole idu i djeca Hrvati koji to žele. I slušaju nastavu na talijanskom.

A i s Talijanima smo bili suparnici u ratu. I još ima itekako ljudi koji su to osobno doživjeli. Ali, nam je normalno.
    Zašto svaka manjina ne bi imala škole i vrtiće na svom jeziku.

I profesori koji su Hrvati, a rade u talijanskoj školi, pričaju i pišu talijanski na radnom mjestu. Tako bi i učitelji u srpskim razredima trebali govoriti i pisati srpski. Meni je to logično.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj anledo prvotno napisa Vidi poruku
    nego, kako se spremate za dane kruha.
    nasi vapaji su izgleda urodili plodom, za recitaciju je dobila saljivu pjesmicu na kajkavsom
    A zamisli da je dobila na čakavskom?

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    A zamisli da je dobila na čakavskom?
    ne razumijem. samo pretpostavljam da zelis naglasiti da je informacija o tome na kojem dijalektu je pjesmica - visak. slazem se s tobom, isprika sto sam to nepotrebo napisala.

doduše, mislim da zna 'tri nonice' od d. gervaisa, bi to proslo pod cakavski?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ustvari, mislila sam kako je svima nama svoje svojstveno i to nekako podrazumijevamo. Nastavljam na prijašnje postove i temu o raznim jezicima.
    Jer, kad bolje razmislimo, svi smo različiti i baš zato je dobro da prihvatimo sve različitosti.
    A ne to zvati segregacijom i probati ne se osjećati segregiranim. Nego uklopiti se, sa svom svojom različitošću. Ponositi se da si svoj i da držiš do svojega (bio to jezik, vjera, običaji...), ali biti i dio svoje okoline.

Tako nekako razmišljam...

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

izgubila si me.
    kajkavski u zagrebu, barem nama doma, nije nekaj kaj bi bilo neobicno.
    ali u skoli jest, mali su jos, pa u zapravo o dijalektima jos ne uce. tek tu i tamo ovako neki sporadicni dogadjaj koji je meni drag.
    nisam se zezala kad sam spomenula 'tri nonice' stvarno je vec dugo zna i to lijepo recitirati. zna i par rijeci komiškog. mi volimo razlicitosti. ali ne volimo kad prima blagoslov na danima kruha

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Šta su to Dani kruha?
    Nego, evo, koga zanima, članak o ateizmu u Americi:http://www.salon.com/2012/10/06/atheisms_growing_pains/

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

neću se svađati, kao što kosjenka kaže srpska zajednica je sama tražila da se program izvodi na srpskom jeziku i na ćiriličnom pismu te su za tu namjenu posebno štampani udžbenici na srpskom jeziku i sva pedagoška dokumentacija koja je na dvojezičnom pismu. najveći povod tome su bila radna mjesta, jer bi spajanjem broj razrednih odjeljenja bio puno manji, a trebalo se zaposliti pola-pola ljudi tako da je postojao određeni višak onih radnika koji su radili za vrijeme krajine. i time je taj problem riješen. i sad što mene ljuti je da netko insinuira kako se te ljude diskriminira i tjera ih u posebne razrede, smjene ili što već. pa sami su to htjeli i sami svjesno upisuju djecu u te razrede, oni to žele, kužite, da im se ukine tužili bi vas sudu za ljudska prava ili što već. nitko ih ne tjera, kako rekoh postoje i djeca srpske nacionalnosti koja idu u hrvatska odjeljenja i nema nikakvih problema. ali eto hrvati katolici diskriminiraju sve pa tako i srpsku djecu, a sigurno bi vas obradovalo i da čujete kako iza 22 sata za njih počinje policijski sat. no dobro, kao što rekoh neću se svađati, nastavite svoju diskusiju

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Šta su to Dani kruha?
    Nego, evo, koga zanima, članak o ateizmu u Americi:http://www.salon.com/2012/10/06/atheisms_growing_pains/
    evo, vise o danima kruha:
    cudna jedna manifestacija koja u sebi sadrzi i blagoslov
    http://www.lijepa-nasa.hr/dani-kruha

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

U Rijeci ima talijanskih dječjih grupa u vrtićima. Gradi se novi vrtić za djecu talijanske manjine (ne znam da li je gotov). Imamo tri osnovne škole ne talijanskom jeziku i jednu srednju.
    Uglavnom su "separirani", napisala sam tu riječ iako mi se ne čini da se oni tako osjećaju. Ali, odvojeni su. Talijanski razredi imaju nastavu na talijanskom, informativke na talijanskom, roditeljske sastanke isto...I uče hrvatski jezik kao jedan predmet.
    I nitko se ne čudi tome. U te vrtiće i škole idu i djeca Hrvati koji to žele. I slušaju nastavu na talijanskom.

A i s Talijanima smo bili suparnici u ratu. I još ima itekako ljudi koji su to osobno doživjeli. Ali, nam je normalno.
    Zašto svaka manjina ne bi imala škole i vrtiće na svom jeziku.

I profesori koji su Hrvati, a rade u talijanskoj školi, pričaju i pišu talijanski na radnom mjestu. Tako bi i učitelji u srpskim razredima trebali govoriti i pisati srpski. Meni je to logično.
    oh, kako romatnicno - "supranici u ratu".

bojim se samo da oni koji su prosli pakao u tim ratovima i to prakticki nedavno (kao npr. gledanje kako ti siluju maloljetnu kcer ili jos monstruoznije cini, etnicko ciscenje da niti ne spominjem) niti najmanje nemaju tako romanticne predodjbe o zivotu, pravima i suzivotu donedavnog agresora koji cak to niti priznaje, bas naprotiv.

osim toga drugi svjetski rat i zadnji balkanski rat ne mozemo upsorediti po nicemu, a ponajmanje ga okarakterizirati kao suparnicki.
    pored ostaloga drugo svjetski rat je rascisten, krivnja je priznata, poklonilo se zrtvama, osim toga nedugo nakon rata je u njemackoj provedena denacifikacija. bez svega toga i dalje bi se u europi i dana danasnjega gledali preko nisana niti bi eu bila moguca. a sto je u srbiji napravljeno?
    a kada se to srbija ispricala i priznala agresorske pothvate kao i zlocine? bit ce da mi je nesto promaklo. a za jedan normalan suzivot to je prvi korak, koji jos uvijek niti nakon 20 godina nije ucinjen, a kako stvari stoje sa njihove strane niti nece biti jos dugo. prema tome cemu cudjenje i ikakva pitanja oko stanja u vukovaru ili recimo bosni.

kao sto sam vec rekla, lako je krojiti svijet prema sebi, to moze svatko, ali pravi izazov je stati u tudje cipele i onda donositi sud.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni je perfektno jasno tko je bio agresor, uvjerila sam se vlastitim ocima. I svejedno me strese svaki put kad cujem kako ljudi jos zive u ratu koji je zavrsio prije vise od 15 godina, a sve skupa su dva prozora izgubili. I da, mislim da se tu jos treba puno napraviti. A segregacija u Vokovaru postoji. Mislim da je potpuno nevazno kako je do nje doslo, problemaicno je to sto se opravdava ovako ili onako.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je perfektno jasno tko je bio agresor, uvjerila sam se vlastitim ocima. I svejedno me strese svaki put kad cujem kako ljudi jos zive u ratu koji je zavrsio prije vise od 15 godina, a sve skupa su dva prozora izgubili. I da, mislim da se tu jos treba puno napraviti. A segregacija u Vokovaru postoji. Mislim da je potpuno nevazno kako je do nje doslo, problemaicno je to sto se opravdava ovako ili onako.
    joj sto volim ovakve nedefinirane izjave...

da svakako, srbija tu jos enormno puno treba napraviti.

hrvatska je napravila vec puno i previse.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Govorimo o razlicitim stvarima.
    Ja govorim o ljudima, jedinkama kojima treba pomoc, a ti govoris o necemu na nivou drzave.
    I ne bih se slozila da je Hrvatska napravila previse. Mislim zapravo da radimo previse krivih, a premalo pravih stvari.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Meni je perfektno jasno tko je bio agresor, uvjerila sam se vlastitim ocima. I svejedno me strese svaki put kad cujem kako ljudi jos zive u ratu koji je zavrsio prije vise od 15 godina, a sve skupa su dva prozora izgubili.
    i jos nesto, ja ne govorim o materijalnoj steti vec o ljudima, o nekad stvarnim ljudima sa imenima i prezimenima, o djeci, bebama koja ni priliku nisu dobila. poklani, rascereci, muceni, iskasapljeni, zbirno mrtvi, ne mogu na zalost govoriti.
    a ovaj rat je donio upravo to, zapitaj se koliko ih je umrlo metkom u glavu i prsa, a koliko na ovaj nacin.

i ti bi sada sto, nakon svega 15 godina da zive u slozi i toleranciji, a ni ispriku ni poklon zrtvama nisu dobili.

za jednu buducu normalizaciju odnosa su potrebne obje strane, ne samo jedna!

koliko i kako si ti dozivjela rat, ne ulazim, ali znam kako su ga dozivjele izbjeglice iz osjeka, vukovara, gospica i tako redom koji su sa nama u zagrebu isli u srednju te krvave godine i znam kako neki od njih danas gledaju na to. mnogi su spremni oprostiti, ali ne i zaboraviti. dok srbija smatra jednako. tko je tu lud.

takodjer znam kako sam ga dozivjela ja iako u zagrebu, i nikad necu zaboraviti lica, oci i strahote mladica i djecaka koji su se vracali preko pokupskoga, oni koji su se uspijeli vratiti, moji susjedi, moji prijatelji.
    pa covjece ne moras proci pakao da bi si ga mogao predstaviti. kakve su to gluposti. o kakvoj ti tocno sagregaciji ovdje govoris i kako nije bitno kako je ona pocela!?

pocela je agresorskim ratom od jedne strane prema drugoj, za koju ta jedna strana nikada nije preuzela odgovornost.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

u isto vrijeme smo postale...eto obje govorimo o ljudima, samo i dalje ne razumijem o kojim ljudima, jedinkama govoris ti, a kojima treba pomoc? o srbima u hrvatskoj?

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

za tvoje misljenje da hrvatska NIJE napravila previse, ponovila bih ti i moje stajalaiste i stajaliste medjunarodne zajednice, prije svega njemacke - za jednu buducu normalizaciju odnosa su potrebne obje strane, ne samo jedna!

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nemas ti pojma kako su rat dozivjeli oni s kojima si isla u srednju skolu.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

da jasno marta, najjaci argument - nemas ti pojma...

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

vidim da mi sad nisi mogla predbaciti da sam mrzitelj hrvatske i svega sto je hrvatsko, pa smo isli jos nize. vrhunsko rjesenje sagregacije zar ne?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

moia, koliko god mogu razumjeti frustraciju zbog neugodne večeri koju spominješ (ne moraš misliti da si jedina koja je takvo što doživjela), ne mogu shvatiti da se baš moraš na ovom topicu istresati.

pa covjece ne moras proci pakao da bi si ga mogao predstaviti. kakve su to gluposti. o kakvoj ti tocno sagregaciji ovdje govoris i kako nije bitno kako je ona pocela!?

pocela je agresorskim ratom od jedne strane prema drugoj, za koju ta jedna strana nikada nije preuzela odgovornost.
    segregacija je spomenuta kao činjenično stanje, bez ulaska u uzroke, povode i detalje, tko je što kome učinio i kako, jer jednostavno tome ovaj topic ne služi. ne zato jer ne znamo tko je što učinio i započeo itd. nego jednostavno jer nastojimo se držati svrhe ovog topica.

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ne volim o ratu jer je to jako skliska tema za raspravu...Znam dobro ko je bio agresor, a ko žrtva, ali mi se ne može reći da su i s ove strane vučeni baš pametni potezi. A da ostanemo kod same teme, ni Crkva nije baš bila nevini "promatrač" u tim ludim vremenima, ni s ove ni s one strane :/ I iako to prije 21 god nije bio klasični vjerski rat, vjera je i u ovom slučaju samo još više rasplamsavala strasti umjesto da se orijentirala na širenje tolerancije i mira...

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Govorimo o razlicitim stvarima.
    Ja govorim o ljudima, jedinkama kojima treba pomoc, a ti govoris o necemu na nivou drzave.
    I ja govorim o tome. O pojedinom čovjeku.
    A moia, i ja sam rat doživjela osobno. I projektili su mi letjeli iznad glave. I skloništa. I jurnjavu do istih uzbrdo, nadajući se da su tvoji na sigurnom. I muža u uniformi...I gubitak jako bliskog života. I ranjavanje drugog. I...ali, bio je rat. I nisu svi Srbi htjeli rat, nikako to ne mogu i ne želim prihvatiti. Ne želim ni svakog Srbina gledati na nivou države, nego na nivou njega samog, kao i svakog čovjeka kojeg vidim.
    Bila sam ove godine i u Vukovaru, i u Sarajevu, i pričala s ljudima i nije bitno da li su izgubili puno ili ništa. Ljudi žele ostaviti rat iza sebe. Mislim da je vrijeme za to.
    Oba grada izgledaju poput svakog grada, na površini nema više zla. Ispod, ne znam.
    Mogla bih i o Talijanima i II sv. ratu i kako je obitelj moje i mame i tate prošla u istom. Vjeruj, nije bilo bolje. Svaki rat je silno okrutan, ali živjeti se mora.

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

ova rasprava se stvarno razvila na čudan način.
    što se tiče hrvata i srba, prema stantističkim podacima to su vrlo religiozni kršćani koji su lijepo uzeli noževe i priklali onoga ko im je pao pod ruku. svećenici su blagoslovili oružje i oni ga se nisu sramili upotrijebiti.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj mamitzi prvotno napisa Vidi poruku
    ova rasprava se stvarno razvila na čudan način.
    Potpis.

U pokušaju da se vratimo na temu: kod A. je u petak bila priredba za Dane kruha, naravno da je bio i svećenik, da su se svi kolektivno molili, pjevali vjerske pjesmice... i A. sam kaže za sebe da se osjećao bedasto i da je pjevao kao Mr. Bean u crkvi
    On to doma prepričava prilično skulirano, ali vjerujem da mu u školi takvo kolektivno vjersko okupljanje zaista nije bilo ugodno. I ne možemo tu baš ništa.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

I nisu svi Srbi htjeli rat, nikako to ne mogu i ne želim prihvatiti. Ne želim ni svakog Srbina gledati na nivou države, nego na nivou njega samog, kao i svakog čovjeka kojeg vidim.
    kako je bilo onom srbinu (ili kako ja više volim pisati u ženskom rodu)...kako je bilo onoj srpkinji koja sebe nije pronalazila u miloševićevoj politici, koja je htjela biti građanka hrvatske, jer u njoj je odrasla, a onda bi čula od novoizabranog predsjednika kako govori da je sretan što mu žena nije srpkinja ili židovka. kako je bilo onoj srpkinji koja je ostajala u svom rodnom gradu, zajedno sa svojim susjedima sjedila u podrumu dok su iznad padale granate i koju su u jednom trenu izvadili iz podruma, pa je završila u obližnjoj šumi s metkom u čelu. heroj, a ne zločinac, veli se za njenog ubojicu...

jest, ovo nije tema ovog topica, ali ovo jesu sve također DRUGI, tj. drugačiji čije su sudbine i danas neispričane i nevidljive, jer ne odgovaraju proglašenim istinama i zadatim normativima.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Potpis.

U pokušaju da se vratimo na temu: kod A. je u petak bila priredba za Dane kruha, naravno da je bio i svećenik, da su se svi kolektivno molili, pjevali vjerske pjesmice... i A. sam kaže za sebe da se osjećao bedasto i da je pjevao kao Mr. Bean u crkvi
    On to doma prepričava prilično skulirano, ali vjerujem da mu u školi takvo kolektivno vjersko okupljanje zaista nije bilo ugodno. I ne možemo tu baš ništa.
    bravo za A. a sad idemo dočekati sljedeće vjerske praznike.

sad sam išla pitati zxuju kad će oni slaviti dane kruha, pa je rekla da će oni ove godine slaviti dane palačinki (koje bogohuljenje ). kad sam je pitala kako je bilo prošle godine, veli da se kod njih slavilo po razredima. nisam više ispitivala, ali očigledno nikakvog svećenika nije bilo.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Dane kruha organizira udruga Lijepa naša. Zanimljiv slučaj penetracije katoličanstva u hrvatsko školstvo: "Svečanostima Dana kruha, uz molitvu, blagoslov i simbolično blagovanje kruha zahvaljujemo Bogu na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine kao narod i kao pojedinci bili podareni."
    Još bolje, to su oni koji organiziraju natjecanja iz ekološkog kviza i to u pet područja - priroda, biologija, kemija, geografija - i - pogađate (jer kakav bi to ekološki kviz bio) vjeronauk! I to rade s Agencijom za odgoj i obrazovanje.
    Meni je to malo too much, možda bi Protagora mogla Ministarstvo priupitati oko ovoga?

A najbolje mi je što imaju statut na webu (preporučam, zanimljivi ciljevi, onako, rane devedeste), ali se nigdje ne može naći tko su ti ljudi koji vode udrugu.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Definitivno o njima treba pitati MZOŠ i Agenciju...
    Pazite ovo: http://www.h-alter.org/vijesti/ekolo...-pisanog-traga

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

moia, koliko god mogu razumjeti frustraciju zbog neugodne večeri koju spominješ (ne moraš misliti da si jedina koja je takvo što doživjela), ne mogu shvatiti da se baš moraš na ovom topicu istresati.

segregacija je spomenuta kao činjenično stanje, bez ulaska u uzroke, povode i detalje, tko je što kome učinio i kako, jer jednostavno tome ovaj topic ne služi. ne zato jer ne znamo tko je što učinio i započeo itd. nego jednostavno jer nastojimo se držati svrhe ovog topica.
    nije stvar samo te vecere, nego uslijed toga i sto ovdje nakon te vecere igrom slucajnosti lijepoga imam procitati, kako se agresorski rat za kojeg agresor nije preuzeo krivnju ni nakon 20 godina (od pocetka, 15 od kraja) banalizira kao pazi ti izraza, suparnicki rat. sorry, ali zemljo otvori se. te iscudjavanje kako ljudi u vukovaru ne mogu zivjeti u miru i slozi, tolenaranciji i sto sve ne.

tema se slucajno provukla, ali kad se vec provukla daj onda malo obratite paznju na to sto pisete. i daj mi molim te objasni kako je moguce u jednoj raspravi da se izbace navodna cinjenicna stanja koje uopce nije slubeno obradjeno i potvrdjeno, a da se ta cinjenicna stanja ne potrkijepe arugmentima? na sta ti to slici, opet cu uzet primjer naseg sabora, ali da li vam je to uzorak po kojem raspravljate?

krenimo samo od navodne sagregacije u vukovaru.
    zapitajmo se prvo sto je to tocno sagregacija, a zatim se zapitajmo na osnovu kojih to predrasuda se provodi navodno u vukovaru? a od rata je proslo, koliko? o kakvim se to tocno predrasudama radi koje bi dovele u vukovaru do sagregacije?

da li se radi o predrasudi da hrvati u vukovaru imaju predrasude prema srbiji kao agresoru u posljednjem ratu, a da to zapravo nije tocno?

jer apsolutno se slazem da nije svaki srbin sudjelovao u ratu niti vjeruje u veliku srbiju, ali isto tako znam gro njih koji su isto tako drhtali u podrumu i navodno pomaglai susjedu hrvatu, pa ga iza ledja otkucali ili sad ankon rata pricaju sasvim drugu pricu tko je kome izvlacio glavu, slucaj otocac, sibenik itd.... ali isto tako niti od jednog srbina jos nije bilo za cuti kako piznaje da je njegova zemlja bila agresor. sorry, ali to jos od niti jednog srbina kojeg znam bilo u hrvatskoj bilo u njemackoj nisam cula. ti jesi?
    osim toga vecina bira predsjenika nije li tako? a tko je u srbiji izabran na tu funkciju? nije li radikalist? i sto ono vecina srba misli o osamostaljenju kosova, kao i posljednjem balkanskom ratu?

i sad sto da jedan prosjecan vukovarac hrvat misli o svom susjedu, prosjecnom vukovarcu srbinu?
    to je ono o cemu ja govorim.

hrvati kao i obicno imaju problem sa nacionalnom letargijom, a u relativiziranju na vlastitu stetu smo prvaci.

da opet ne bi bilo krivo shvaceno, ne mrzim srbe, ali kad se vec govori o cinjenicnom stanju, onda se podrazumjeva da je provedeno ispitivanje koje je uzelo sve cinjenice u obzir ne samo selektivne, jer u protivnom se ne radi o nikakvom cinjenicnom stanju, vec o naklapanju rekla kazala.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

I ja govorim o tome. O pojedinom čovjeku.
    A moia, i ja sam rat doživjela osobno. I projektili su mi letjeli iznad glave. I skloništa. I jurnjavu do istih uzbrdo, nadajući se da su tvoji na sigurnom. I muža u uniformi...I gubitak jako bliskog života. I ranjavanje drugog. I...ali, bio je rat. I nisu svi Srbi htjeli rat, nikako to ne mogu i ne želim prihvatiti. Ne želim ni svakog Srbina gledati na nivou države, nego na nivou njega samog, kao i svakog čovjeka kojeg vidim.
    Bila sam ove godine i u Vukovaru, i u Sarajevu, i pričala s ljudima i nije bitno da li su izgubili puno ili ništa. Ljudi žele ostaviti rat iza sebe. Mislim da je vrijeme za to.
    Oba grada izgledaju poput svakog grada, na površini nema više zla. Ispod, ne znam.
    Mogla bih i o Talijanima i II sv. ratu i kako je obitelj moje i mame i tate prošla u istom. Vjeruj, nije bilo bolje. Svaki rat je silno okrutan, ali živjeti se mora.
    da beti3 rat je silno okrutan svaki, samo mi reci molim te tko je u ovom nasem posljednjem balkanskom provodio etnicko ciscenje? pitam se jel neki ovdje s obzirom na svoje postove su uopce svjesni sto znaci etnicko ciscenje i da se ideja o njemu ne radja preko noci od danas na sutra i tako redom...nije tema topica, ali samo kao natuknica jer jos uvijek ne mogu vjerovati da su neki u stanju tako nesto banalizirati i relativizirati. sto bi tek bilo da se tako radilo i nakon 2 sv. rata, zapitajte se gdje bi eruopa danas bila.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Može jedna anegdotica glede vjeronauka? Meni je bio simpatičan dječji pristup izbornim predmetima.
    Ove godine u razred moj kćeri (2. razred) došla je nova djevojčica, jedina ona ne ide na vjeronauk.
    No, "nema" kud, nisu je smjestili u knjižnicu, već sjedi u zadnjoj klupi taj sat, crta, igra nekakve igrice. Jednom u tjednu je vjeronauk zadnji sat pa može otići doma, a jednom je drugi ili treći sat i ne može.

Smiješno mi je bilo kako su druga djeca shvatila tu "slobodu" od vjeronauka. Neki su odmah išli pitati učiteljicu i roditelje smiju li oni tako ne ići na hrvatski, a neki ne bi išli na matematiku.
    Odmah su počeli koristiti priliku, oni bi sve proglasili izbornim predmetima.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •