Pa baš tako vježbaš matematiku doma s klincima da oni ni ne znaju da ih učiš matematiku... Recimo za prvašiće igranje "Čovječe ne ljuti se" sa dvije kocke, pa treba zbrajati. Ima i drugih takvih igara s kockama - štajaznam, ima dosta toga. Od pojma broja (za koji su ti recimo idealne lego kocke - kažeš djetetu "dodaj mi jednu kocku s 2 stupića ili sa 6 stupića, sa 2x3 stupića...) pa do kompliciranijih stvari.
Djeca često ne mogu savladati matematiku jer ne vide svrhu tih znanja. Mi smo se godinama zafrkavali da naši klinci riješe i najteži zadatak ako na kraju nadopišemo "kn". Na novce su znali računati, he he he...
Ima učitelja koji su gradivo u stanju približiti djeci, ali i onih drugih. U istom razredu često pristup učitelja odgovara većini djece, a nekima je nedovoljan ili neodgovarajući. AKo dijete ima problema sa savladavanjem pojma broja i ako se to otkrije u ranoj fazi, može se puno učiniti. Moj mlađi ima matematičku logiku odličnu, zbraja napamet brže od starijeg brata, ali nije u stanju prepisati 5 zadataka s ploče ni iz knjige u bilježnicu, a da ne napravi barem 3 greške u zamjeni redoslijeda brojeva (vizualna disleksija). Profesorica ima uputu da ga potakne nek provjerava kako je prepisao. Kad napokon uspije prepisati kako treba, dalje ide ukoliko opet negdje ne okrene cifre... Kako smo ga uvježbavali tablicu množenja bolje da se ne prisjećam, isključivo na uho kao pjesmicu, jer je nije mogao savladati s papira. Kod učiteljice potrebe mog djeteta nisu baš visoko kotirale (imala je i drugu djecu sa smetnjama) i to vjerojatno zato jer je znala da ćemo se mi doma potruditi oko djeteta. Uostalom, razredne nastave smo se falabogu riješili. Nadzirem dijete i učim ga doma jer će mu trebati znanje i vještine, a ne ocjene. Ocjene dođu kao posljedica rada. Ove škg dijete je pozvano u grupu naprednih matematičara. Ako od toga i ne bude ništa, njemu to puno znači - priznanje da može i zna. I nama roditeljima također. ALi da smo morali sami iznalaziti načine kako da matematiku učinimo zanimljivom - morali smo. Kartali žandara, tablića, igrali sve moguće igre s kockama (pa je brojeve trebalo množiti ili zbrajati), vizualno prikazivali dijeljenje, množenje na kvadratiće... ni ne sjećam se više.
Većina učitelja baš tako radi sa svojim učenicima. Evo ti dokaza - ovdje u zbirci zadataka iz razredne nastave ima hrpa lijepih uradaka koji su i korisni i zabavni:
http://www.razredna-nastava.net/
Doduše, dogodi se da nekom djetetu to nije dovoljno. Ako matematika ne ide unatoč trudu učitelja i roditelja, treba se obratiti logopedu koji ima iskustva za rad s učenicima s određenim poteškoćama. Ali kako do toga doći, ne znam, jer smo se uvijek snalazili sami i uz literaturu.