Pokazuje rezultate 1 do 50 od 131

Tema: Ići u nehrvatsku školu (u Hrvatskoj)

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    In love avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj no@ prvotno napisa Vidi poruku
    Hrvatski jezik je jedini službeni jezik Republike Hrvatske (u nekim županijama u upotrebi su i manjinski jezici, ali nemaju status alužbenih jezika).
    Sve civilizirane države vode brigu o razvoju i očuvanju svojeg/svojih jezika. Osobito se oko zaštite svojih jezika trude male države/narodi poput primjerice Slovenije.

Kod nas takva skrb države o jeziku izostaje pa se sedmogodišnjacima prepušta odluka o izboru jezika na kojem će se obrazovati....
    U Slo so službeni jezici slovenski, talijanski na obali i madžarski u Prekmurju. Na obali imaju talijanske škole, a u Prekmurju (Lendava i okolica) su SVE škole dvojezične, nemaju odvojeno slovenske i mađarske škole. Isto tako i srednje škole. I kada se polaže matura djete koji jim je maternji jezik i na tom jeziku polažu maturu.. Vjerujem da je slično u Hr.

A koliko ja znam u Istri su natpisi na hr i na talijanskom, tako da je talijanski tamo službeni jezik. I u Istri - pogotovo u malenim sredinama je dosta bitno znati talijanski jer ga svi pričaju i upotrebljavaju u svakodnevnom životu (mm puno radi s njima pa znam)...

A ništa nije loše ako dijete zna više jezika, to mu je u budučnosti samo veliki plus!

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj In love prvotno napisa Vidi poruku
    U Slo so službeni jezici slovenski, talijanski na obali i madžarski u Prekmurju. Na obali imaju talijanske škole, a u Prekmurju (Lendava i okolica) su SVE škole dvojezične, nemaju odvojeno slovenske i mađarske škole. Isto tako i srednje škole. I kada se polaže matura djete koji jim je maternji jezik i na tom jeziku polažu maturu.. Vjerujem da je slično u Hr.
    Hvala što si ovo napisala! Dakle da rezimiramo:
    a) u SLO samo stranci imaju mogućnost upisa u međunarodne osnovne škole
    b) u prekmurju su sve škole dvojezične, nema isključivo manjinskih
    Rekla bih da država itekako vodi računa o tome da njeni građani steknu temeljnu naobrazbu na slovenskom jeziku.

Citiraj In love prvotno napisa Vidi poruku
    A koliko ja znam u Istri su natpisi na hr i na talijanskom, tako da je talijanski tamo službeni jezik. I u Istri - pogotovo u malenim sredinama je dosta bitno znati talijanski jer ga svi pričaju i upotrebljavaju u svakodnevnom životu (mm puno radi s njima pa znam)...
    A ništa nije loše ako dijete zna više jezika, to mu je u budučnosti samo veliki plus!
    Naravno da je u takvoj sredini bitno znati talijanski jezik, to ja ne osporavam. Talijanski bi se svakako trebao učiti u svim redovnim osnovnim školama u Istri, kao strani jezik. I naravno u talijanskim školama za pripadnike talijanske manjine kao materinji.
    Italija očito ulaže određene napore da očuva i proširi talijanski jezik u Istri (i PGŽ i Dalmaciji), a istodobno Hrvatska ne bi trebala skrbiti o hrvatskom jeziku?!!

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj no@ prvotno napisa Vidi poruku
    a istodobno Hrvatska ne bi trebala skrbiti o hrvatskom jeziku?!!
    Pa skrbi na neki način... ne direktno toliko ali recimo postoji hrvatske katoličke misije (odnosno HR župe) u inozemstvu koje pomažu hrvatima vani da se organiziraju, druže, daje se neka (mala, jako mala) potpora hrvatskim školama u inozemstvo (ja sam svojevremeno bila nastavnica u HR školi (plaćala me država, jednom tjedno subotom ujutro na 3 sata), 6. razred, nismo imali udžbenike, izmišljavala sam program, to nije ok i tu bi sustavno trebalo riješiti uz potporu struke u Hrvatskoj).

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Danci_Krmed prvotno napisa Vidi poruku
    Pa skrbi na neki način... ne direktno toliko ali recimo postoji hrvatske katoličke misije (odnosno HR župe) u inozemstvu koje pomažu hrvatima vani da se organiziraju, druže, daje se neka (mala, jako mala) potpora hrvatskim školama u inozemstvo (ja sam svojevremeno bila nastavnica u HR školi (plaćala me država, jednom tjedno subotom ujutro na 3 sata), 6. razred, nismo imali udžbenike, izmišljavala sam program, to nije ok i tu bi sustavno trebalo riješiti uz potporu struke u Hrvatskoj).
    Pitanje je trebalo glasiti a istodobno Hrvatska ne bi trebala skrbiti o hrvatskom jeziku u Hrvatskoj?!!

O očuvanju hrvatskog jezika općenito.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •