Results 1 to 50 of 183

Thread: Odgoditi školu ili ne?

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    LIMA's Avatar

Quote Originally Posted by Cathy View Post
    A zašto bi djecu koju samo par dana dijeli da nisu školski obveznici slala u školu?
    Godina dana igre nije nikom odmogla.
    Pogledaj kada je moja L. rođena
    Međutim, ja o njoj razmišljam kao o školskom obvezniku za godinu kojoj zakonski pripada, osim u slučaju da se baš vidi da nije zrela za školu.

Zakon tako kaže, školski obveznici su svi koji navrše 6 godina do 31.3.
    (Znate ono kad kalkulirate na trudničkim temama o odlasku na komplikacije pa se odmah javi neka koja kaže kako je to protuzakonito - ide se kad liječnik kaže )

Ja ne mogu sa sigurnošću potvrditi da je odgoda baš uvijek dobra. Bilo je slučajeva skroz sićušne dječice koja su još tepala pa se poslije trgli i bili najbolji učenici. A evo imam u razredu dvojicu koji su 4. razred, imaju punih 11 godina i ne mogu reći da im je ta jedna godina nešto značila. Naime, oni su dobili odgodu radi konkretnih razloga međutim roditelji su ih doslovno "pustili nek se igraju" i djeca su meni došla na identičnom stupnju kao lani. E to me jako ljuti.
    Ja sam inače u školskom povjerenstvu za procjenu psihofizičkog stanja djece i u komisiji sam za upise. Najbolje mi je kad ti prve godine dođu roditelji (s namjerom za odgodu) i svašta (loše) napričaju o djetetu, kude jadno dijete, a nagodinu - puna usta hvale . Rekla sam već da ću iz štosa te sljedeće godine reći: ja ipak mislim da dijete još uvijek nije zrelo, ma nek se igra još jednu godinu

Šalu na stranu ali škola definitivno nije prilagođena djetetu i friziranjem prvačića to se nekako još više produbljuje. Pa meni je sasvim normalno da su prvačići zaigrani, da šeću, pričaju ali sve se to sredi i dođe na svoje.
    Kada smo mi išli u školu školski obveznici su bili svi rođeni do 31.8. Dakle, ići u školu ako si rođen u ožujku je bilo nešto sasvim normalno.

Osobno, imala sam nekoliko prigovora roditelja koji svoju djecu nisu odgodili i rekli su mi da to jednostavno nije fer jer imate dijete godinu dana starije i zrelije koje se uspoređuje s njegovim bebačem.
    Ili slučaj tih zrelijih (djevojčica - koje ionako sazrijevaju ranije) pa kad ih još i odgodite imate slučaj da curica 4. razreda izgleda kao mama ostalima.

JaMajka's Avatar

Quote Originally Posted by LIMA View Post
    Ili slučaj tih zrelijih (djevojčica - koje ionako sazrijevaju ranije) pa kad ih još i odgodite imate slučaj da curica 4. razreda izgleda kao mama ostalima.
    U razredu moje kćeri najmlađa djevojčica je uvjerljivo najveća i najjača od svih u razredu.
    To sigurno nije kriterij kojim bih se vodila prilikom odluke o upisu u školu.

Moje su rođene u 4. odn. u 5. mjesecu pa nemam dvojbi, ali moj je stav da je bolje krenuti kasnije nego nezreo.
    Godina zna jako faliti. Uostalom i u pubertetu, kada krenu prvi izlasci, oni koji su krenuli sa punih 7 godinu dana su stariji od nekih kolega. U tim osjeteljivim i povodljivim godinama nije nevažno.
    Puno je razloga za i protiv, treba dobro odvagnuti.

... i sjedi uz prijevremeno upisanog dječaćića...

a sad ozbiljno: tete u našem vrtiću znale su govoriti kako postoji neki period u šestoj, sedmoj godini djeteta kada ono iznenada sazri: uozbilji se i počne prihvaćati svoje obaveze. (Možda to nema veze s njegovom kronološkom dobi već sa samom činjenicom kako je dijete krenulo u školu (pa se zato osjeća samostalnije i ozbiljnije nego prije).) Zato bi bilo najbolje sačekati do trenutka (pred)upisa jer tko zna, možda se i vama dogodi to sazrijevanje u šestoj godini (a nije na odmet niti razgovarati s dječicom, mudriji su oni no što to mi zamišljamo)

Osobno, imala sam nekoliko prigovora roditelja koji svoju djecu nisu odgodili i rekli su mi da to jednostavno nije fer jer imate dijete godinu dana starije i zrelije koje se uspoređuje s njegovim bebačem.

sve je to individualno, meni je osobno bio problem što sam bila godinu ili godinu i koji mjesec mlađa od ostalih
    pa su svi ulazili u pubertet ranije dok sam ja još bila zaigrano djetešce (i ni traga od fizičkih atributa)

a onda još kad se uzme upis u srednju sa 14 ili 15 ili faks sa 18 ii 19 e to onda stvarno nije svejedno.

mada slažem se da ti to u globalu ne može odrediti život, mislim sve se to negdje na kraju izjednaći.

A ovo što kažeš o usporedbi djece u razredu, toga se i ja bojim jer djece je puno, uvjek se
    gleda tko je najbolji tko najgori i zašto bi onda dijete rođeno na granici bilo od početka bilo stavljeno
    u nepovoljnu poziciju

nine's Avatar

ili imaš slućaj kad imaš curicu u 7 razredu koja bi se još igrala barbikama, a ostale imaju momke, menzes, itd, ja sam izričito protiv ranijeg upisa... meni ništa dobro u životu nije donilo krenit u 1. razred s 5gi10mj, a ionako sam se opet 1. razred dosađivala, jer mi piše-poznaje više gradiva od predviđenog

zato sam na vlastitoj koži iskusila pusti dicu da se igraju, mada ja sam bila željna znanja i sama čitala s 3 godine.... nije me nitko forsirao, sama sam se skoro i upisala u školu... sjela u klupu prvi dan škole (bilo je to u jednom malom mistu di su sva 4 razreda zajedno pa me se nisu mogli otarasit )

Cathy's Avatar

Pogledaj kada je moja L. rođena
    Međutim, ja o njoj razmišljam kao o školskom obvezniku za godinu kojoj zakonski pripada, osim u slučaju da se baš vidi da nije zrela za školu.
    Ja imam dvostruko iskustvo odgode, jedno dijete u 1. a jedno u 3. mjesecu.
    I iz proteklih 6. odnosno 4. godine školovanja vidim da smo dobro postupili.

Girica's Avatar

Quote Originally Posted by Cathy View Post
    Ja imam dvostruko iskustvo odgode, jedno dijete u 1. a jedno u 3. mjesecu.
    I iz proteklih 6. odnosno 4. godine školovanja vidim da smo dobro postupili.
    pa ajde molim te podijeli ta dva iskustva sa mnom na pp. što si učinila i kada krenula u akciju? da li je rano ako već sada potražim psihologa, ili..?

mislim da uopće ne treba dodatno pitati zašto bih odgodila upis blizanaca koji su rođeni krajem ožujka..

Peterlin's Avatar

)

Ja ne mogu sa sigurnošću potvrditi da je odgoda baš uvijek dobra. Bilo je slučajeva skroz sićušne dječice koja su još tepala pa se poslije trgli i bili najbolji učenici. A evo imam u razredu dvojicu koji su 4. razred, imaju punih 11 godina i ne mogu reći da im je ta jedna godina nešto značila. Naime, oni su dobili odgodu radi konkretnih razloga međutim roditelji su ih doslovno "pustili nek se igraju" i djeca su meni došla na identičnom stupnju kao lani. E to me jako ljuti.
    Ja sam inače u školskom povjerenstvu za procjenu psihofizičkog stanja djece i u komisiji sam za upise. Najbolje mi je kad ti prve godine dođu roditelji (s namjerom za odgodu) i svašta (loše) napričaju o djetetu, kude jadno dijete, a nagodinu - puna usta hvale . Rekla sam već da ću iz štosa te sljedeće godine reći: ja ipak mislim da dijete još uvijek nije zrelo, ma nek se igra još jednu godinu
    Nisam vjerovala da se ovako nešto može dogoditi... U slučajevima odgode polaska u školu za koje ja znam roditelji su dobili jasnu uputu: logoped, psiholog, ovaj, onaj... od školskog liječnika. I u većini slučajeva nije bilo vrdanja. Imaš odguliti i kraj priče. ALI u Zg se to može jer je sve to dostupno, puno toga na uputnicu.

Jasno, može se dogoditi da se roditeljima ne da voditi dijete logopedu (štajaznam) i onda nastane situacija kako je opisana, ali ja ne mogu razumjeti tu razinu roditeljske neodgovornosti... Poslije će im biti sustav kriv za sve, a moglo se poduzeti puno toga da se dijete osposobi za školu i ZA ŽIVOT. Ufff...