Pogledaj kada je moja L. rođena
Međutim, ja o njoj razmišljam kao o školskom obvezniku za godinu kojoj zakonski pripada, osim u slučaju da se baš vidi da nije zrela za školu.
Zakon tako kaže, školski obveznici su svi koji navrše 6 godina do 31.3.
(Znate ono kad kalkulirate na trudničkim temama o odlasku na komplikacije pa se odmah javi neka koja kaže kako je to protuzakonito - ide se kad liječnik kaže)
Ja ne mogu sa sigurnošću potvrditi da je odgoda baš uvijek dobra. Bilo je slučajeva skroz sićušne dječice koja su još tepala pa se poslije trgli i bili najbolji učenici. A evo imam u razredu dvojicu koji su 4. razred, imaju punih 11 godina i ne mogu reći da im je ta jedna godina nešto značila. Naime, oni su dobili odgodu radi konkretnih razloga međutim roditelji su ih doslovno "pustili nek se igraju" i djeca su meni došla na identičnom stupnju kao lani. E to me jako ljuti.
Ja sam inače u školskom povjerenstvu za procjenu psihofizičkog stanja djece i u komisiji sam za upise. Najbolje mi je kad ti prve godine dođu roditelji (s namjerom za odgodu) i svašta (loše) napričaju o djetetu, kude jadno dijete, a nagodinu - puna usta hvale. Rekla sam već da ću iz štosa te sljedeće godine reći: ja ipak mislim da dijete još uvijek nije zrelo, ma nek se igra još jednu godinu
![]()
Šalu na stranu ali škola definitivno nije prilagođena djetetu i friziranjem prvačića to se nekako još više produbljuje. Pa meni je sasvim normalno da su prvačići zaigrani, da šeću, pričaju ali sve se to sredi i dođe na svoje.
Kada smo mi išli u školu školski obveznici su bili svi rođeni do 31.8. Dakle, ići u školu ako si rođen u ožujku je bilo nešto sasvim normalno.
Osobno, imala sam nekoliko prigovora roditelja koji svoju djecu nisu odgodili i rekli su mi da to jednostavno nije fer jer imate dijete godinu dana starije i zrelije koje se uspoređuje s njegovim bebačem.
Ili slučaj tih zrelijih (djevojčica - koje ionako sazrijevaju ranije) pa kad ih još i odgodite imate slučaj da curica 4. razreda izgleda kao mama ostalima.