Stranica 82 od 112 PrviPrvi ... 3272808182838492 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 4,051 do 4,100 od 5551

Tema: Nove cijene vrtića

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj superx prvotno napisa Vidi poruku
    fuj fuj... Evo vam primjer moje susjede. troje djece i vlasnici velike firme. Voze ona mercedes terenac a on Porsche cabrio ... Imaju troje djece. Izrazito maloumni ljdi, poprilično neobrazovani. On je vlasnik nekakvih kisoka na tržnicama po cijelom ZG, imaju hrpu love. ona je doma i pije kavu u svom zimskom vrtu i, mamo joj kuha i prere. Prijavljana je kod muža u firmi. One je kao direktr peijavljan na 4200. Primaju dječji doplatak. Ma fuj koliko ima njima sličnih. Inaće sam u kvartu koji se "bavi" trgovinom a žene su u poziciji da imaju 4-6 djece i ne rade a prijavljene su kod muževa, šogora itd.
    MM i ja radimo u državnoj službi, plače su nam u presjeku neki prosjek, ma bljak bljak.... Kredit nemam stambeni jer nismo mogli priej 7 g legalizirati objekat, nisu dali. Sad nas prisiljavaju, a onda nisamo mogli dobiti stambeni kredit nego samo nenamjenski. Krasne li države
    primjer koji si navela nije bas pohvalan, ali nacin na koji opsujes ljude zbilja je bezobrazan. mislim nekog nazvati maloumnikom, jer zaradjuje novce mi je ruzno

ja sam prilicno sigurna da OIB moze funkcionirati bez probelma, jer svagdje pricaju o poreznim sustavima za koje je on neophodan.
    sto se tice cijene vrtica dohodovni nikako, imovinski bi podnjela.
    osobno mi je ovakav kakav je jako drag, nit znam ko koliko doma donosi, nit znam na sta trosi, a bome me ona ljudska zavist ne tjera da pocnem mjerkati.
    sam iznos koliki bi bio OK i koliko je pravedno, mislim da bi tim strucnjaka iz gradske uprave mogao i sam izracunati.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Pa kužim da je ljuta..no, to je profil Bandićevih glasača.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

apri, znaš li možda koji je zaključak s današnjeg sastanka, hoće li se iznosi stambenih kredita uzimati u obzir ili ne ?

kata.klik avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ako je 2500 kn po članu obitelji onda mi idemo u najnižu kategoriju i bez stambenog kredita...i to za 1,5 kn...e sad dali bi bila zadovoljna s tim, naravno da bi.....kad bi se uzimao imovinski cenzus onda bi valjda bili i za sovijalnu pomoć, jer uz stambeni i nenamjenski kredit ne ostane nam ništa....

Ono bitno što sam htjela reći, uvedite imovinski cenzus, uzmite u obzir podstanarstvo (koje će se zbog poreza na nekretnine ipak malo regulirati), stambeni kredit, nema prijave bake, dede, i ostalih ukućana (ako nisu djeca), osim ako isti nisu na poreznoj kartici nekog od roditelja jer nemaju svojih primanja.

I osigurati vrtić za svu djecu. Bez obzira dali roditelji rade ili ne.

A što se predškolske tiče, mislim da klinci kaj ne idu u vrtić ni ne plaćaju jer oni ionako nisu u vrtiću na doručku, ručku, spavanju, čuvanju...

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

kolimoli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

evo ja se slažem da je jedinstvena cijena najpravedniji i najjednostavniji naćin.

na kraju krajeva tu se radi o usluzi koja košta određene novce, jednako kao što košta bilo koja druga usluga i svi ju trebamo isto plaćati.
    no pošto se radi o javno korisnoj usluzi sustav se može dodatno prilagoditi određenim socijanim kategorijama (dječji doplatak, invalidi, samohrani roditelji, više djece....) gdje država/grad odluče koliko dodatno za takve kategorije žele participirati.

sa dohodovnima niti sa imovinskim cenzusima te sa njihovom proizvoljnom kategorizacijom platnih razreda se uopće ne slažem, jer ovo nije porez/prirez i nije uredu da roditelji različito budu opaljeni po đepu za istu uslugu!
    možda se nekome čini uredu da oni koji imaju više plaćaju više, ali to je tako i tako već djelomično rješeno kroz poreze na dohodak, a u budućnosti i kroz porez na nekretnine, tako da će takvi uvijek više participirati u toj subvencioniranoj cijeni i to ne samo vrtića već i ostalih javnokorisnih/potrebnih državnih/gradskih usluga!!

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj kolimoli prvotno napisa Vidi poruku
    evo ja se slažem da je jedinstvena cijena najpravedniji i najjednostavniji naćin.

na kraju krajeva tu se radi o usluzi koja košta određene novce, jednako kao što košta bilo koja druga usluga i svi ju trebamo isto plaćati.
    no pošto se radi o javno korisnoj usluzi sustav se može dodatno prilagoditi određenim socijanim kategorijama (dječji doplatak, invalidi, samohrani roditelji, više djece....) gdje država/grad odluče koliko dodatno za takve kategorije žele participirati.

sa dohodovnima niti sa imovinskim cenzusima te sa njihovom proizvoljnom kategorizacijom platnih razreda se uopće ne slažem, jer ovo nije porez/prirez i nije uredu da roditelji različito budu opaljeni po đepu za istu uslugu!
    možda se nekome čini uredu da oni koji imaju više plaćaju više, ali to je tako i tako već djelomično rješeno kroz poreze na dohodak, a u budućnosti i kroz porez na nekretnine, tako da će takvi uvijek više participirati u toj subvencioniranoj cijeni i to ne samo vrtića već i ostalih javnokorisnih/potrebnih državnih/gradskih usluga!!
    Pa naravno da je u redu da cijena bude jedinstvena, oni sa većim plaćama već su dali više u gradsku i državnu blagajnu, i na taj način omogućili da se onda sustav još dodatno prilagodi socijalnim kategorijama.

Nivi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj kolimoli prvotno napisa Vidi poruku

X

kata.klik avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

možda bi onda bilo dobro da cijena vrtića bude svima recimo 600 kn, pa to nije puno...ha, kaj mislite o tome...ovima koji imaju to nije puno onima koji nemaju će naći načina da to izmisle jer nemaju opcije da ostave dijete negdje tih devet sati dok krvnički rade za kikiriki....i opet se ponavljam kako god da bude uvijek će netko biti ne zadovoljan..

ja sam prva bila protiv one besmislice od dohodovnih pragova i ne buloze da neki plaćaju za istu uslugu 0 kn, a neki 1700 kn....ali da razlika nekakva mora postojati, tu sam apsolutno za

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj kata.klik prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam prva bila protiv one besmislice od dohodovnih pragova i ne buloze da neki plaćaju za istu uslugu 0 kn, a neki 1700 kn....ali da razlika nekakva mora postojati, tu sam apsolutno za
    Ali razlika već postoji. Onaj tko ima plaću 8000kn, taj mjesečno daje 298kn prireza (3600 kn godišnje), a onaj tko ima 3000kn, daje 20kn prireza mjesečno (240kn godišnje). To je po meni ogromna razlika!

Dakle, onaj sa 2.6x većom plaćom daje 14x više samo u gradsku blagajnu, samo za prirez!!!! I sada bi onoga koji daje više opet trebalo opaliti, ma najbolje da daje još 5000kn mjesečno!

kata.klik avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

pa ako ćemo tako, moj šogor nema djece i isto mu uzmu prirez....

ostavite prirez na stranu, on nije za vrtiće ISKLJUČIVO....

a deadi jel bi se složila sa tim da recimo vrtić bude svima 600 kn?

kolimoli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

možda bi onda bilo dobro da cijena vrtića bude svima recimo 600 kn, pa to nije puno...ha, kaj mislite o tome...ovima koji imaju to nije puno onima koji nemaju će naći načina da to izmisle jer nemaju opcije da ostave dijete negdje tih devet sati dok krvnički rade za kikiriki....i opet se ponavljam kako god da bude uvijek će netko biti ne zadovoljan..

zašto???
    dali bi onda bilo uredu da nadoplata za lijek, hospitalizacija zbog bilo kojeg razloga pa čak i trudnica trebala biti riješena prema istom tom cenzusu??
    dali bi cijena građevinske ili lokacijske dozvole, izdavanje rodnog lista, domovnice, putovnice, osobne ili inog dokumenta iz državne službe trebala biti kategorizirana prema dohotku??

kata.klik avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    Ali razlika već postoji. Onaj tko ima plaću 8000kn, taj mjesečno daje 298kn prireza (3600 kn godišnje), a onaj tko ima 3000kn, daje 20kn prireza mjesečno (240kn godišnje). To je po meni ogromna razlika!

Dakle, onaj sa 2.6x većom plaćom daje 14x više samo u gradsku blagajnu, samo za prirez!!!! I sada bi onoga koji daje više opet trebalo opaliti, ma najbolje da daje još 5000kn mjesečno!
    nije ti baš izračun nešto

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Mislim da se toliko značajno poskupljenje usluge mora predstaviti detaljno obrazloženje, zašto se poskupljujem kako je moguće da je stara cijena do sada bila održiva, a sada više nije, nadalje koje će se mjere poduzeti oko poboljšanja standarda u vrtićima...Dakle, znatno veća trasparentnost i detaljna cost-benefit analiza sa svim financijskim i operativnim parametrima, koja treba biti dostupna u javnoj raspravi. Ovako, ne želim financirati Bandićevu kampanju za glasove.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

nije ti baš izračun nešto
    Kako to misliš, zar nije točan?

kata.klik avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

nisi u pravu, apsolutno...

onda bi trebao biti besplatan vrtić za sve i ne samo u zagrebu....pitaj si prijatelje u samoboru, zaprešiću koliko plaćaju vrtić? a rade u zagrebu

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

I da ponovim ono što sam već puno puta napisala, vrtić nije besplatan, samo su ga umjesto onih koji ga imaju besplatno platili drugi.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

nisi u pravu, apsolutno...

onda bi trebao biti besplatan vrtić za sve i ne samo u zagrebu....pitaj si prijatelje u samoboru, zaprešiću koliko plaćaju vrtić? a rade u zagrebu
    Ne kužim, nisam u pravu da onaj sa dva i pol puta većom plaćom izdvaja za prirez četrnaest puta više?

kata.klik avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

za izračun ne znam kome vjerovati RRif-u ili moj-posao...

kolimoli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Deaedi izračun je točan. Ja sam se čak malo da je u postotku tolika razlika!!
    I potpisujem, da ne želim plaćati Bandićevu kampanju!!

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Pa nismo na placu pa da se cjenkamo za iznos.
    Ako će dirati u cijenu, ima da detaljno obrazloži zašto i gdje će ti novci biti utrošeni.
    Pogledajte malo koliko love ide za vrtiće, koliko za bandićev ured, koliko za urede koji ništa ne rade, osim što pišu rješenja po špranci. Pa to je šokantno!

kolimoli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

pa ako ćemo tako, moj šogor nema djece i isto mu uzmu prirez....

ostavite prirez na stranu, on nije za vrtiće ISKLJUČIVO....

mislim da glavnina novaca koja se slijeva u lokalne blagajne je od poreza i prireza na dohodak, tako da se sa tim novcima financiraju među ostalim i vrtići.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Moram priznati da sam prije ovih Bandićevih igara sa vrtićima mislila da je vrtić prejeftin i da bi trebalo poskupiti tu uslugu (uz zaštitu siromašnih obitelji), no otkad sam za vrijeme zadnje afere malo bolje proučila gradski proračun više ne mislim tako.

kata.klik avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

a ja vas ponovo pitam, dali bi se složili da vrtić svima bude 600 kn, jer je ekonomska računica upravo takva, svi troškovi režijski vrtića su poskupjeli, pa idemo čisto tržišno dići cijenu na 600 kn svima? sa tim bi se sigurno svi složili...

ali kad je u pitanju situacija da bi neko plaćao više neko manje to nije u redu.

Drugo raspitajte se kako je u drugim gradovima?
    Zar mislite da je Brođanima, Vukovarcima, Varaždincima i svim drugima svejedno. U prosjeku imaju 20 % niže plaće nego Zagrebčani, plaćaju vrtić neki čak i troduplo više nego mi u Zagrebu....

I pazite plaćaju po dohodovnom cenzusu!

kata.klik avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ajmo staviti sve na stranu i boriti se da vrtić svima u hrvatskoj košta isto... i meni u Zagrebu i Peri u Vukovaru.....

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

a ja vas ponovo pitam, dali bi se složili da vrtić svima bude 600 kn, jer je ekonomska računica upravo takva, svi troškovi režijski vrtića su poskupjeli, pa idemo čisto tržišno dići cijenu na 600 kn svima? sa tim bi se sigurno svi složili...

ali kad je u pitanju situacija da bi neko plaćao više neko manje to nije u redu.

Drugo raspitajte se kako je u drugim gradovima?
    Zar mislite da je Brođanima, Vukovarcima, Varaždincima i svim drugima svejedno. U prosjeku imaju 20 % niže plaće nego Zagrebčani, plaćaju vrtić neki čak i troduplo više nego mi u Zagrebu....

I pazite plaćaju po dohodovnom cenzusu!
    Ne vjerujem da je odjednom potreba da se svima povisi cijena za 100%, s 300 na 600. Možda bi bilo dovoljno na 400, ali je radi krize i povećanja troškova.

A to kako je u drugim gradovima ne bi smjelo utjecati na ovo. Zagreb ima svoj visoki prirez, uvjete i proračun kakav ima. To što Rijeka ili Varaždin (lupam samo kao primjer) imaju (loš) dohodovni cenzus, meni nije argument da ga se, bez dobrih argumenata, uvodi bilo gdje drugdje. U Beču su vrtići besplatni. Zašto se onda ne ugledamo na Beč. ako se već moramo na nekoga ugledati. (Ne mislim da trebamo ni ovako ni onako, samo dajem primjer kako bilo kakve usporedbe nisu produktivne u ovome slučaju.)

kolimoli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

ajmo staviti sve na stranu i boriti se da vrtić svima u hrvatskoj košta isto... i meni u Zagrebu i Peri u Vukovaru.....
    to bi možda i bilo moguće da se o cijenama vrtića raspravlja na razini države, ali dok se to pitanje rješava lokalno, svaki grad/gradska skupština za sebe onda mislim da će to biti nemoguće!
    vrtići su gradski/županijski i kao takvi su njihova briga.
    jednako ti je sa plaćama, zašto zaposlenik ministarstva ima znatno manju plaću od zaposlenika koji obavlja sličan posao u gradu???
    zašto svi gradovi nemaju isti postotak prireza???

kata.klik avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

uvjek prvo svoja guzica

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

molim vas da zadržite pristojan nivo komunikacije
    hvala

kata.klik avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ovako smatram da sve ono što je udruga Roda navela u svom priopćenju je uredu i korektno i kao takvo potpisujem u cijelosti.

I ako ćemo iskreno meni paše manja cijena vrtića, jer onda znam da svaki mjesec neću morati odvojiti od nečeg drugog da malcu platim dodatnu aktivnost u vrtiću, niti ću mu je zbog skupljeg vrtića ukinuti. Isto tako da imam 8000 kn mjesečno plaću nebi mi bilo teško izdvojiti 800 kn za vrtić (redovni +dodatni program).

kata.klik avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa Vidi poruku
    molim vas da zadržite pristojan nivo komunikacije
    hvala
    ispričavam se, ali ovaj komentar se odnosio i na mene...skupa sa ostalima.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Isto tako da imam 8000 kn mjesečno plaću nebi mi bilo teško izdvojiti 800 kn za vrtić (redovni +dodatni program).

Možda bi, ako imaš 6000kn kredita.

kata.klik avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

gle deadi imam i ja kredit za stan, i 2/3 mojih primanja idu na njega

ekoi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Nemaš pojma o čemu pričaš. Ovo razmišljanje je uvredljivo. Sit gladnom ne vjeruje, uvijek bilo i bit će. Žalosno.

kata.klik avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj ekoi prvotno napisa Vidi poruku
    Nemaš pojma o čemu pričaš. Ovo razmišljanje je uvredljivo. Sit gladnom ne vjeruje, uvijek bilo i bit će. Žalosno.
    zašto misliš da nemam pojma? ja jako dobro znam o čemu pričam...

ekoi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

onda ne bi tako nešto rekla, ili se moji i tvoji pojmovi ne imati jako razlikuju.

kata.klik avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj ekoi prvotno napisa Vidi poruku
    onda ne bi tako nešto rekla, ili se moji i tvoji pojmovi ne imati jako razlikuju.
    ne kužim što želiš reći? ako već plaćam, plaćat ću i dalje koliko treba samo da mi je dijete u vrtiću, jer nemam kam s njim. a to što ću se morati odreći nekih drugih stvari i kresati ni sama ne znam više gdje to je moj problem.

Administrator foruma daddycool avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

sad je bilo dosta osobnih prepucavanja
    nikoga ne zanima tko koliko ima plaću, podstanarstvo ili kredit i slične pojedinosti (ako vas i zanima ovo nije mjesto da se o tome raspravlja)
    ovdje moramo i možemo diskutirati o općim načelima koja će se primjenjivati na sve
    ako to niste u stanju molim vas da se ne javljate na temu
    također molim sve koje se žele nabacivati sa različitim prijedlozima i brojkama i prirezima i porezima i razlikama između Zagreba i ostalih gradova
    da prouče prvo kako se financiraju lokalne samouprave a kako grad Zagreb i po čemu je grad Zagreb specifičan
    prouče gradski proračun i što je cijena koštanja neke usluge a što je iznos koji roditelji plaćaju
    od sada ću sve ostale postove na ovom topicu brisati, a bezobrazna prepucavanja sankcionirati opomenama

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa Vidi poruku
    Podijeli (zavadi) pa vladaj, to je jedino čega se naši političari sustavno i dosljedno drže.

citiram samu sebe s prethodne stranice samo da se vidi koliko je to uspješna taktika.

superx avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Dakel pa i javno ću se ispričati zato što sam susjede nazvala tako, izrečeno je u izrazitom bijesu, zašto , zato kada se primjenjivao Bandićev način plačanja u grpui smo mi i još jedna obitelj plačali velike cifre a drugi su imali besplatno. Način na koji oni žive je mnogima ovdje, da smijem o njemu pričati neshvatljiv,ali to nije tema.
    Ljudi koji se obrazuju cijeli život(ne ja ja sam SSS),ali moje generacija hrpa, ispaštaju zbog nečijih hireva i predizbornih patki i načina lovljenja glasača i primom love ljude koji nisu u mogučnosti ili ne žele objektivno sagledati situaciju već gledaju kako da nekoga prevare promjenom adresa, prijavom na manje plaće i sl.
    Takvih je hrpa i ne samo za plačanje vrtića već za primanje DD i sl.
    Moja sredina je takva ja ne tvrdim da su ti ljudi glupi ili nešto već jednostavno ponekad naivni.
    To je isto kada je moja baba glasala za HDZ jer su oni bečali da neće dirati penzije.
    I da to je ono na što Bandić igra na socijalnu osjetljivost jer se nada da će u današnje vrijeme hrpa "socijale" glasati za njega.
    Također hrpa je vrtića u lošem stanju a novci koje bi nam nametnuli ne bi se ulagali za obnvu i poboljšanje uvjeta.
    Moja je mama odgajatelj i one rade u nemogučim uvijetima i također se ne slaću sa dohodvnm cenzusom, zašto neću uopće o tome jer će obet zvučati uvredljivo prema drugima, može na pp tko želi.

superx avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

aaaaa, slučajno sam kopirala tekst iz opomene sorry

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Rasprava je u stvari krivo imenovana - mi ne raspravljamo o cijeni gradskih vrtića - koja je u stvari od prošle godine smanjena (s 2.000 na 1.900 po djetetu) - već o roditeljskoj participaciji u cijeni vrtića. A samim time i o gradskoj subvenciji u cijeni vrtića za pojedino dijete.

S jedne strane imamo fiksne gradske prihode - poreze i prireze iz plaća građana, pri cemu gradjani koji zaradjuju vise sudjeluju s puno vecim i iznosom i postotkom svoje place od onih koji zaradjuju manje ili uopce ne zaradjuju. No vazno je naglasiti da taj dio iznosa koji prima grad uopce ne ovisi o cijeni vrtica. Paralelno, grad ima i varijabilni prihod/rashod ovisno o tome koji dio cijene zeli subvencionirati a koji dio prevaliti na krajnje korisnike. Znaci cijena vrtica ostaje ista. Prema tome mi ne raspravljamo o tome da li gradjani trebaju dati vise novaca za vrtic djeteta - nego da li gradjani (cija djeca idu u vrtic) trebaju dati vise novaca gradu za fontane i ino. Jer tu se radi iskljucivo o neto razlici koja ce ostati gradu za fontane, zlatne wc-e i itd. Prema tome na nas korisnike djecijih vrtica se prevaljuju troskovi fontana na nacin da nam se uskracuje novac za nase vrticko dijete, pa mi moramo vise nadoplatiti. Bandicev moto (sveden na realne novcane tokove) je ovaj:

Uzmimo djeci - gradimo fontane.

E pa ako se slazete - slazete se i s njegovom modelom "cijena" vrtica (ponavljam, to nije povecanje cijene vrtica, jer niti jedan vrtic od te povecane "cijene" usluga nece dobiti u sumi niti kunu vise za ijedno dijete). Daljnja diskusija o "pravednosti" je mislim ionako bespredmetna, vec je odavno sve receno na prethodnim stranama...
    Posljednje uređivanje od sillyme : 14.11.2012. at 06:38

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Točno tako, sillyme!

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

nakon puno postova od sillyme se pitam zasto si je uzela takav nick ipak joj vse pristoji smartme

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    Rasprava je u stvari krivo imenovana - mi ne raspravljamo o cijeni gradskih vrtića - koja je u stvari od prošle godine smanjena (s 2.000 na 1.900 po djetetu) - već o roditeljskoj participaciji u cijeni vrtića. A samim time i o gradskoj subvenciji u cijeni vrtića za pojedino dijete.

S jedne strane imamo fiksne gradske prihode - poreze i prireze iz plaća građana, pri cemu gradjani koji zaradjuju vise sudjeluju s puno vecim i iznosom i postotkom svoje place od onih koji zaradjuju manje ili uopce ne zaradjuju. No vazno je naglasiti da taj dio iznosa koji prima grad uopce ne ovisi o cijeni vrtica. Paralelno, grad ima i varijabilni prihod/rashod ovisno o tome koji dio cijene zeli subvencionirati a koji dio prevaliti na krajnje korisnike. Znaci cijena vrtica ostaje ista. Prema tome mi ne raspravljamo o tome da li gradjani trebaju dati vise novaca za vrtic djeteta - nego da li gradjani (cija djeca idu u vrtic) trebaju dati vise novaca gradu za fontane i ino. Jer tu se radi iskljucivo o neto razlici koja ce ostati gradu za fontane, zlatne wc-e i itd. Prema tome na nas korisnike djecijih vrtica se prevaljuju troskovi fontana na nacin da nam se uskracuje novac za nase vrticko dijete, pa mi moramo vise nadoplatiti. Bandicev moto (sveden na realne novcane tokove) je ovaj:

Uzmimo djeci - gradimo fontane.

E pa ako se slazete - slazete se i s njegovom modelom "cijena" vrtica (ponavljam, to nije povecanje cijene vrtica, jer niti jedan vrtic od te povecane "cijene" usluga nece dobiti u sumi niti kunu vise za ijedno dijete). Daljnja diskusija o "pravednosti" je mislim ionako bespredmetna, vec je odavno sve receno na prethodnim stranama...
    e to.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nisam baš sigurna da je tako. Bandić kaže da uopće ne očekuje veći priljev novaca u proračun, nego da želi pravednu raspodjelu. Tj. on kaže da zna da bi građani u stvari manje plaćali nego do sada. Hoću reći da ovo nije baš neki argument u borbi protiv predloženog modela plaćanja.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

e, lijepe će vam biti te fontane, šta?
    smartme

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Nisam baš sigurna da je tako. Bandić kaže da uopće ne očekuje veći priljev novaca u proračun, nego da želi pravednu raspodjelu. Tj. on kaže da zna da bi građani u stvari manje plaćali nego do sada. Hoću reći da ovo nije baš neki argument u borbi protiv predloženog modela plaćanja.
    Da, Bandić ZNA ! Na osnovi čega? Da li je pokazao neki detaljan i potkrijepljen izačun na kojem temelji svoje znanje?

Nadalje, smatram da se ne bi ista usluga trebala plaćati različito, cijena treba biti jedinstvena (ali opet to ne znači da se može preko noći poskupiti za 100%). Treba razraditi politiku socijalne pomoći, na način da obitelji koje radi manjih prihoda ne mogu plaćati tu jedinstvenu cijenu dobiju socijalnu pomoć, u iznosu dijela cijene vrtića.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Možda na temelju onoga što je viđeno kod prošlog pokušaja uvođenja.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    da
    o ovome ja nekoliko dana razmišljam i ne mogu se domisliti što im odgovoriti

osim da u tom modelu ne vidim podstanare, ljude s kreditima... i sve ono što smo do sada već nabrajali

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •