juha od pomidora, gravče na tavče, kupus salata
Teleće šnicle u umaku, knedle od kruha i špinat na salatu!
Sent from my WT19i using Tapatalk 2
Mi smo danas imali obiteljsko okupljanje (godišnjica braka) pa je bilo hraneeeee kao rijetko kada, sve me sram napisati:
- juha od teletine
- teleći krmić pečen u cijelom s povrćem (brokula, mrkva, luk)
- kobasice i domaće krvavice pečene u pećnici
- restani krumpir
- musaka od riže i kelja
- cikla salata
- kiselo zelje na salatu
- crveni radič na salatu
- Jozefina kocke
- rogačnica
Da ne jedemo ostatke još 2 dana, razdijelila sam gostima koliko se dalo.
Peterlin, kada radiš nekoliko sljedova, kako tempiraš a da na stol sve dođe vrelo?
Ja sam jednom htjela napraviti onaj dječji ručak: špinat - jaje na oko - pire krumpir i to je za mene bilo zahtjevnije od najteže torte koja mora na stol doći hladna.
Koma mi je kad moraim imati 4 jela koja se poslužuju vruća.
A da baš ne stojim u kuhinji kad gosti dođu.
Mesnu juhu skuham dan ranije u ekspres loncu, pa samo zakuham rezance ili knedle pred sam ručak.
Od ostalog - gledam da li mi dva jela mogu istovremeno u pećnicu (danas je tako išla musaka od kelja koja je bila u keramičkoj kaseroli i teletina koja je bila u kikiriju).
Obično si isplaniram nešto da baš ne moram puno stajati u kuhinji dok su gosti u kući (cikla i kiselo zelje su primjer salata koje se mogu pripremiti unaprijed). Danas sam tak unaprijed kuhala i krumpir, pa mi nije dugo trebalo da ga bacim na malo luka i peršina pred sam ručak (mm obično tada zabavlja goste aperitivom, a ja imam zadnjih pet minuta strku - nema pomoći...)
Što s pireom? Kod mene bi išlo redom - špinat prvi, pa pire odmah iza, pa jaja na oko na kraju. Imam zepter klon suđe s debelim dnom koje dobro drži toplinu i to obično spašava stvar. Imam i dosta keramike (za pećnicu) koja isto dobro drži toplinu. Za wok (obični) imam debeli masivni stakleni poklopac. Pomaže i štapni mikser (za pire i špinat, ne sjeckam). Za ostala jela pomaže i ribež (ne sjeckam luk, ne režem zelje/kupus itd.).
Ipak, ne može se u potpunosti izbjeći skakanje oko peći. U krajnjem slučaju, imamo mikrovalnu pećnicu, ali to je samo za slučaj hude sile, rijetko je koristim dok imamo goste.
Rješavanje pretjeranog skakanja oko peći može se napraviti delegiranjem radnih zadataka ukućanima i gostima, ali to ne radim u kuhinji u stanu, nego u vikendici npr. dok se roštilja: netko čisti luk, netko reže kruh, netko reže paradajze i paprike, netko traži čaše, netko postavlja stol (obično klinci jer znaju gdje što stoji) ali tam je to izvedivo jer smo vani.
U minimalnom prostoru svoje kuhinje teško delegiram zadatke čak i članovima obitelji jer samo stvore zbrku. Delegira se poslije (punjenje i pražnjenje suđerice, spremanje ostataka hrane (uglavnom podijelimo) i slično.
ti si doktorica znanosti za mene
osim što nisam baš vješta, još se opterećujem i glupostima
pa onda ni ne pomišljam da bi juha mogla biti od jučer
moram još puno učiti
Danas pileća juhica s puno povrća, pileći file pohan u sezamu i neznam šta za prilog, možda riža ili pire sa karfiolom, kupus salata.
Kod mojih doma je bilo najnormalnija stvar u nedjelju skuhati lonac juhe i tu juhu jesti i sutra, prekosutra. Samo bi ju friško zakuhavali, onoliko koliko bi mislili pojesti.
Kod mm-ovi to nije bio običaj pa mu smeta(kaže da ga želudac boli) kad je juha od jučer, naravno samo ako zna da je ista od jučer, ako ne zna onda mu ni ne smeta.
Uglavnom meni kada imam goste je spas peka, kako živim u kući s dvorištem i pecarom, krušnom peći i pekom nije mi problem ali nedavno smo bili u gostim gdje su nam ljudi na balkonu pripremili peku, naravno u el. peci i mogu vam reći da nije bilo nešto drugačije nego u pravoj jel. Osim toga puno je jednostavnije nego s pravom pekom i kažu da se meso puno brže ispeče nego u pećnici, i to par sati brže.
Drugo naj jelo su mi pašticade i sl, to sve pripremim ranije i pred dolazak gostiju samo završim, podgrijem i pospem svježim peršinom, peršin čuda radi![]()
petak i subota - grah
danas - pileća juha, piletina i njoki u umaku + zelena salata
Kokošja juha, pečena kokoš s krumpirima, špinat i zelena salata.@
Krem juha od bundeve, smeđa riža, puretina, umak od gljiva, zelena salata, Schwarzwald kocke.
juha od patlidžana
pečena piletina
povrće iz woka
cikla
pureći odresci, umak od šampinjona, povrće na lešo, riža i zelena salata
Jesam figu! Mene je sila naučila (mm je imao povišene masnoće, sad je ok) pa zadnjih par godina juhu kuham dan ranije čak i kad imam dovoljno vremena. Pustim da se ohladi jer tako mogu fino ukloniti svaku trunčicu masnoće. Prije sam i ja sve radila isti dan.
I još nešto - ovaj jelovnik koji sam napisala je izniman, kad dođu gosti koji vole tradicionalnu kuhinju. Običnim danom kuham što i ti - mahunarke, povrće, neko brzinsko bijelo meso i ribu+morske plodove.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 02.12.2012. at 14:27
jucer musaka od krumpira i fasiranog, kiselo zelje na salatu. desert crnac bez jaja.
danas spageti sa umakom od sampinjona, pohani patlidjani, zelena salata
Krem juha od brokule i mrkve, punjena piletina u umaku od gljiva, gratinirani krumpir, rukola i matovilac na salatu a za desert tiramisu torta.
juha od vrganja i krumpira, pileci pohanci, krumpir salata
hvala na savjetima oko hobotnice, sljedeci put cu je zamrznuti prije.
Kod nas danas juha od poriluka i rizoto od gljiva.
Jel postoji topic sa svečarskim menijima? Ja bi otovorila jedan takav ako već nema, obično par dana smišljam kombinacije i sljedove, dobro bi mi došlo ideja.
Posljednje uređivanje od zhabica : 03.12.2012. at 12:02
Evo otvorila sam topic http://forum.roda.hr/threads/77589-S...-dru%C5%BEenja
Nadam se da nije od viška. Peterlin, jel mozes prepisat ovaj tvoj meni tamo. Hvala!![]()
Vikend: cheeseburger od puretine i salata od kiselog kupusa u subotu; u nedjelju smo bili vani na rucku.
Jucer: njoki u umaku od govedine, cikla-salata.
Danas: krem-juha od paradajza, pa homemade pizza, a za desert torta od jogurta i kakaa.
Od sutra nam drugi kuhaju.![]()
J:tortilje
D: špinat i pire s pečenim debrecinkama
S: Faširanci i nešto na lešo kaj nađem.
Quinoto od sipa, cikla + mrkva na salatu, desertic marokanski kolac sa narancama od vikenda![]()
Mesne okruglice od janjeceg fasiranog, jogurt dip, riza sa safranom. za velike pikantna salata od couscousa
Juhica od paradajza, piletina i povrce u umaku od soja sosa, ječam i za desert kesten pire sa šlagom
Sent from my WT19i using Tapatalk 2
jučer- mahune na čušpajz s kobasama
danas-paradajz juha, pečena svinjetina i kelj na lešo
Danas: slatko-kisela teletina i riza
sutra: mesna struca, pire, spinat
za dalje ne znam..
ja sam danas prvi put u životu radila faširance
nisu bili ni blizu maminih, ali su bili jestivi
i prokulice
i pileća juha
danas juha od vrganaj(prvi put radim od smrznutih pa je upitno), gulaš od junetine i vrganja, žganci i kupus salata.
Mi smo neki dan prvi put radili faširance, bili su odlični. Prodinstali smo luk i češnjak, dodali malo crvene paprike, umiješali u mljeveno, posolili, popaprili i dodali malo mineralne vode.
Znate li za foru kako dobiti faširance jednake debljine? Oblikujete loptice od mesa, prekrijete folijom i pritisnete daskom za rezanje. Stvarno jednostavno i praktično.
a čime si ih povezala?
ja sam stavila jaje i malo mrvica
bez vode
bez dinstanja
kad radim faširance uvijek oblikujem ovako preko folije, svi budu jednake veličine
povezujem jajem, nikad ne dinstam
danas - domaće svinjske kobasice, kiseli kupus i kuhani slani krumpir
Ničim, samo smo ovo stavili, ništa se nije raspadalo. Mi ni u sarmu ne stavljamo ništa, samo meso pofurim s malo vruće vode i sve se odlično drži.
Gledali smo ovaj recept, samo bez feferona:
http://www.crochef.com/index.php?page=recepti&id=611
sekeli gulaš i kuhani krumpir. to za danas, sutra i preksutra, koliko je mm toga nakuhao![]()
Jučer: juha, šampinjoni u vrhnju, pohana svinjetina
Danas: grah, princes uštipci
Sutra: pizza
dinstano meso za sarmu kužim da fizički drži list kupusa, ali ne kužim kako ranije prodinstati - pljeskavicu?
Ja sam shvatila da n.grace prodista luk i doda u sirovo meso.
pa ne dinsta meso, zdinsta luk.
Bilo koje meso mljeveno da oblikuješ u lopticu ostalo bi povezano(ćevapi, pljeske), samo ćufte, faširke i sl. budu mekše, pufastije s jajetom. Godinama smo ih pravili bez jajeta zbog alergičara i moram priznati otkako jede jaje i faširke su bolje.
A kruh i mrvice se dodaju da se poveća masa, odnosno da se uštedi na mesu.
Barem je meni tako objašnjeno.
oo, oprostite, previdjela sam!
meni je toliko normalno dinstati luk za sva jela od faširanog mesa da nisam ni pomislila da bi se o luku radilo!
moja mama je oduvijek dinstala i ja to radim.ima li neke velike razlike u okusu nemam pojma, ne znam kako je bez dinstanja.
Teže probavljivo vjeruj mi :/ Moj svekar ne dinsta i sad već zna da meni idu pljeskavice bez kapule jer me cijeli dan izmuče, a inače nisam izbirljiva i svašta mogu pojest, i volim kapulu, al ta kapula u pljeskavicama, umete me.
Kod nas danas:
juha od poriluka
bolonjez
kupus salata
Nikako da si složim popis brzih kombinacija za svaki dan da se ne mislim, najteze mi je smislit sta cu, pa se vrtim na 10 istih stvari.
I joj jucer su mi pale napamet mamine domaće krvavice sa kiselim kupusom, to nisam dugo vec jela a bas mi se jede, evo opet mi sline idubliz: