-
ja se nadam da to zasto je sekularnost vazna, te standard zapadnog drustva, uopce ne treba posebno objasnjavati.
zapadna demokracija pociva na principima demokracije, institucije koje je cine su takode na tim principima organizirane.
izbori zakonodavne vlasti demokratskim putem, su kameni temeljici, te iste demokracije.
institucije religije koje se stalno upinju u argumentiranju tom (nepostojecom vecino) ne samo za zamjenjuju teze, nego presucuju osnovnu stvar.
institucija crkve nije demokratska institucija. njeni clanovi (vjernici) nemaju nikakvog ili vrlo malog utjecaja i na vodstvo i na odluke crvkenog vodstva.
u tom kontekstu institucija crkve nema legitimnost da se uplece u domene sekularne drzave na nacin da se postavlja kao da iza sebe ima vecinu stanovnista hrvatske. jer formalno izjasnjavanje na popisu stanovnista ne govori mnogo toga o tome sto o pojedinim tockama misle vjernici katolicke crkve. niti oni imaju priliku da sudjeluju u kreiranju tog misljenja ili stava, na nacin kako ga imaju u institucijama koje pocivaju na demokratskim principima. dovoljno je samo pogledati koliko se razlikuju misljenja vjernica na ovom forumu po mnogim pitanjima.
ja ovim uopce ne stavljam u pitanje unutarnje ustrojstvo crkve, niti ga ocjenjujem.
postavljam ga samo u relacije zapadne demokracije, kako bi bilo jasno zasto je crkva odvojena od drzave, te se tretira kao osobnu stvar gradana.
ilustrirati cu to jednim primjerom:
u austriji se oko 64% stanovnika deklarira kao pripadnici katolicke crkve (sluzbeno prijavljeni, te placaju crkveni porez)
2008 godine na zadnjim parlamentalnim izborima stranka CPÖ (Christliche Partei Österreichs) izasla je na izbore, s programom koji je slican onom sto glasila tipa glas konzila, bitno.net...itd zastupaju.
na izborima je dobila podrsku od 0,63 % glasaca. i nije usla u parlament, za sto treba preci granicu od 4%.
dakle 64% naspram 0,63 %
moze biti da bi u hrvatskoj brojke bile nesto drugacije. ali sumnjam da bi bile drasticno drugacije. jer mislim da gradani razumiju razliku ustroja gradanske demokracije i institucija religije.
Posljednje uređivanje od seni : 10.12.2012. at 13:15
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma