moje prijateljice, arhitektice bez djece, jednako su dogurale ko prijateljice arhitektice s djecom
a prvih, sad ih brojim, imam puno vise (?!)
ok, to ne treba nista znaciti, i tek je na nivou mojih privatnih zapazanja, moguce i da sam se ja okruzila skroz prosjecnim ili neambicioznim arhitekticama
velik problem ja vidim u skolama, okrenutim da vise cijene ono sto curice u to vrijeme mogu dati, onome kakve cure jesu (onom sto dolzi iz obitelji i tradicije) i nacinu na koji se curice potice na ponasanja koja ce im kasnije u zivotu vise stetiti nego koristiti
ovo je isto primjer iz mojeg vidokruga, ali u skoli decki trebaju biti stvarno izvrsni ako zele prolaziti s pet, i nista ne zgrijesiti ako zele uzorno vladanje, a curice trebaju biti problematicne pa da imaju iste ocjene ko decki. curice, osim sto u toj istoj dobi, i jesu realno marljivije, ipak i vise suradjuju, manje talasaju, djecacka agresija je izravnija pa je i vidljivija, a cure su vise sklone pasivnoj agresiji koja ostane skrivena
kad je izasao novi prijedlog kriterija za upise u srednje skole, a s njim i simulacija s ocjenama zadnje generacije, pisala sam na mzos da mi posalju info o prosjecnom opcem uspjehu djecaka vs opcem uspjehu djevojcica i odgovorili su da info po spolu nemaju (trazila sam i podatke o uspjehu iz vjeronauka, za sve vjeroispovijesti, pa ako neku od vas zanima mogu poslati tu info).
istovremeno sam ja informaciju nasla na internetu, a i razgovarala kasnije s autorom istrazivanja:
Razlike u školskom uspjehu učenika trećih i sedmih razreda osnovnih škola u Republici Hrvatskoj s obzirom na spol učenika i obrazovanje roditelja: populacijska perspektiva - link
http://www.rsp.hr/ojs2/index.php/rsp...wFile/954/1121
u trecem razredu os, vise od pola djevojcica ima peticu iz hrvatskoga, a istovremeno tek trecina djecaka
u sedmom razredu (samo ta dva razreda su usla u istrazivanje, ukupno 90.000 djece) 34,6 posto djevojcica, a tek 15,5% djecaka ima pet iz hrvatskoga
isto je i u opcem uspjehu:
3. razred 69,3% vs 53,6%
7. razred 41,6% djevojcica prolazi s odlicnim, a tek 24,9% djecaka
i iako svi kazu da su skole neprijateljsko mjesto za djecake, one su neprijateljice djevojcicama
jednom ce iz takve skole izaci sasvim super sekretarice
a decki su oni koji ce pisati knjige, zakone, izricati presude, a tek svaki sedmi je imao peticu iz hrvatskoga