Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3132

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic)

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

pa...ne znam.
    ja pak što sam starija, mislim da je važno imati obitelj. nije mi to arhaično razmišljanje. i, da želiš voljeti i biti voljen. :zaglibljena:

naravno da ima žena koje će se skroz posvetiti karijeri. kao i muškaraca. ili obitelji. i to je ok. al opet su to iznimke. naravno da će biti na meti društvenih ogovaranja, kako u kojoj okolini. jer iskaču.
    al muškarci taj izbor uglavnom - ne rade. i baš zato kamo god se okrenuš, svuda su, oš kuhara oš umjetnika oš znanstvenika oš sudaca.

u stvari, brine me ta naša neambicioznost.
    fora je ovaj link od kory i ima smisla. kao i opservacija ivarice. ej, to je faks. nemaš još niti ideju o obitelji, a već si korak iza.

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    pa...ne znam.
    ja pak što sam starija, mislim da je važno imati obitelj. nije mi to arhaično razmišljanje. i, da želiš voljeti i biti voljen. :zaglibljena:
    u redu, ali to ipak nije jedini i glavni kriterij o "uspješnosti" nečijeg života, valjda?

evo još na temu što je urođeno, a što naučeno. navodno, nema značajnih razlika između muškog i ženskog mozga kod male djece.
    http://www.libela.org/prozor-u-svije...zenskom-mozgu/

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

evo žene... be counted
    http://www.atheistcensus.com/
    šta ja znam koja je svrha ovoga, osim da se negdje eto upišemo nitko vam ne uzima privatne podatke, no worries
    zanimljivo je da je upitnik postavljen prije par tjedana pa je vrlo brzo srušen (kad je bio na nekih 7000 odgovora)
    druga zanimljivost je da je oko 75% muških odgovora, možemo malo hipotetizirat zašto

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj koryanshea prvotno napisa Vidi poruku
    u redu, ali to ipak nije jedini i glavni kriterij o "uspješnosti" nečijeg života, valjda?

evo još na temu što je urođeno, a što naučeno. navodno, nema značajnih razlika između muškog i ženskog mozga kod male djece.
    http://www.libela.org/prozor-u-svije...zenskom-mozgu/
    taj baron-cohen, zar to nije onaj tip kod kojeg je bio onaj norvežanin (koji je napravio onu emisiju "brainwashing")? to je onaj neki bratić (ili stric) sashe baron-cohena?

odmah do njega također zanimljiv link: link

Zanimljivo je to što suvremeniji sit-comi koji ismijavaju muškarca kao nesposobnog oca i supruga kojemu je žena istovremeno i majka, ženu ipak profesionalno zadržavaju u poziciji domaćice i odgovorne za djecu, dok je muž, iako ismijavan cijelo vrijeme, hranitelj obitelji i onaj koji ima karijeru izvan kuće
    nekako mi za teoriju velikog praska nije sjela kritika da su seksistički. dok za druge sitcome to mogu potpisati. ili sam previše subjektivna?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

A što ako je nekome kriterij uspješnosti života imati obitelj i biti voljen? Zašto ne bi to bio nekome kriterij uspjeha u životu? Što ima loše u tome da netko time ocjenjuje svoj životni uspjeh? Naravno, nema smisla pokušavati tuđe živote ocjenjivati prema vlastitim kriterijima. Ali isto tako ne bi niti oni kojima je kriterij uspjeha stečena imovina, moć na društvenoj ljestvici ili broj citata u znanstvenim člancima smjeli tuđe živote ocjenjivati tim svojim kriterijima.
    Po čemu su bilo koji drugi kriteriji uspješnosti ispravniji od imanja obitelj i biti voljen?

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku
    A što ako je nekome kriterij uspješnosti života imati obitelj i biti voljen? Zašto ne bi to bio nekome kriterij uspjeha u životu? Što ima loše u tome da netko time ocjenjuje svoj životni uspjeh? Naravno, nema smisla pokušavati tuđe živote ocjenjivati prema vlastitim kriterijima. Ali isto tako ne bi niti oni kojima je kriterij uspjeha stečena imovina, moć na društvenoj ljestvici ili broj citata u znanstvenim člancima smjeli tuđe živote ocjenjivati tim svojim kriterijima.
    Po čemu su bilo koji drugi kriteriji uspješnosti ispravniji od imanja obitelj i biti voljen?
    ti si skroz krive kvantifikatore interpretirao. primjetila sam ja davnih dana da hrpa nesporazuma i kačenja na ovom forumu proizlazi iz krivog čitanja kvantifikatora
    nisam ja rekla da to nikad za nikoga ne smije biti kriterij, tako da... šta, ništa

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Kory
    A, to su kvantifikatori. Kužim.
    Nisam ja umjesto "neki" pročitao "svi". Prilično precizno sam pročitao tvoju citiranu rečenicu i sasvim ispravno se na nju osvrnuo, bez generaliziranja i preuveličavanja onoga što si napisala.
    I opet si u zadnjem postu napisala da obitelj (svejedno, brak i djeca, ili braća i sestre) i biti voljen ne bi trebali biti jedini i glavni kriterij uspješnosti.
    Ja opet pitam zašto ne?
    Posljednje uređivanje od mujica : 17.12.2012. at 00:01

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Puno je razloga i u više slojeva. Kad bih ih sve navodio, morao bih iznijeti stvari koje su preosobne prirode za javni forum.

U najkarikiranijem obliku, moram napredovati u onome što uopće ne smatram najvažnijim kriterijem, radi materijalne sigurnosti najvažnijeg kriterija.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Puno je razloga i u više slojeva. Kad bih ih sve navodio, morao bih iznijeti stvari koje su preosobne prirode za javni forum.

U najkarikiranijem obliku, moram napredovati u onome što uopće ne smatram najvažnijim kriterijem, radi materijalne sigurnosti najvažnijeg kriterija.
    ma ne očekujem da mi sad pišeš u tančine tvoju osobnu priču. ne radi se o tome. nego o fiktivnom (načelnom) tvom ja. koji u biti i ne mora napredovati. ne mora ići na kongrese ili doškolovavanja itd. može čak smanjiti si radni penzum. ima očeva koji si smanjuju radni penzum, da bi bili više doma s obitelji.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

nikako da pronađem koryn citat koji si kvotao (pa da shvatim kontekst), ali meni uopće nije jasno zašto bi obitelj i roditeljstvo isključivalo sve druge ljudske identitete. posebno ženske. uvijek ta dihotomija: karijera i/li obitelj. s tim da bih se usudila umjesto "karijera" reći jednostavno osobnost i obitelj. muškarci si ne moraju postavljati to pitanje. oni imaju svoj put uspješnosti svog JA koji se pokazuje zavisno od njihovih vlastitih entuzijazama i prodornosti volje (donekle naravno i od socijalnih i klasnih prilika), a ako se pametno ožene, onda će obitelj i djeca doći u paketu. pametno oženiti znači da mogu imati i obitelj i djecu i bez velikog truda. a njihovoj karijeri, njihovom JA, to sigurno neće odmoći. naravno to ne znači da ne mogu biti također požrtvovani supružnici i roditelji (što novije generacija očeva i znaju biti). ali ne moraju birati, ne moraju se pretjerano truditi, ne moraju jedan identitet staviti u drugi plan - da bi imali sve.

o tome se govori. to da svatko želi biti voljen, da svatko želi pored sebe imati neku srodnu dušu s kojom će kroz život i s kojom će ostariti (ajd, da uzmemo tu romantičnu monogamsku verziju), po meni, ne bi trebalo biti nešto zbog čega se moraš odreći biti svoj. tj. trebalo bi biti poput udisanja zraka - najnormalnija stvar na svijetu. tako da, po čemu bi to bila neka uspješnost? kao da netko kaže: uspješan sam jer dišem.

istovremeno zašto žena ne bi imala nekog na svojoj strani, zašto ne bi imala djecu i zašto istovremeno ne bi bila ONA što jest i što pokazuje interes? zašto recimo ne bi bila strastvena ... pijanistica. jer obožava muziku, odmalena svira i muzika je njen život. zašto bi taj svoj život morala ostaviti po strani da bi imala ono što je eto također ljudski - nekog na svojoj strani i potomke.
    Posljednje uređivanje od mama courage : 17.12.2012. at 00:00

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    nikako da pronađem koryn citat koji si kvotao (pa da shvatim kontekst),
    Post #2579

ali meni uopće nije jasno zašto bi obitelj i roditeljstvo isključivalo sve druge ljudske identitet
    Tko kaže da treba isključivati? Pitanje je je li ispravno da to nekome bude najvažniji, ili čak i jedini kriterij uspješnosti. Ne vidim razloga da ne bude. Neovisno o tome radi li se o muškarcu ili ženi.

o tome se govori. to da svatko želi biti voljen, da svatko želi pored sebe imati neku srodnu dušu s kojom će kroz život i s kojom će ostariti (ajd, da uzmemo tu romantičnu monogamsku verziju), po meni, ne bi trebalo biti nešto zbog čega se moraš odreći biti svoj. tj. trebalo bi biti poput udisanja zraka - najnormalnija stvar na svijetu. tako da, po čemu bi to bila neka uspješnost? kao da netko kaže: uspješan sam jer dišem.
    s ovim se ne mogu složiti. To je normalno nekome tko toga ima u izobilju. Nekome tko to nema je to veći uspjeh nego bilo koje drugo postignuće, mjereno nekim drugim kriterijima.

istovremeno zašto žena ne bi imala nekog na svojoj strani, zašto ne bi imala djecu i zašto istovremeno ne bi bila ONA što jest i što pokazuje interes? zašto recimo ne bi bila strastvena ... pijanistica. jer obožava muziku, odmalena svira i muzika je njen život. zašto bi taj svoj život morala ostaviti po strani da bi imala ono što je eto također ljudski - nekog na svojoj strani i potomke.
    nebitno radi li se o ženi ili muškarcu. I glavno mjerilo uspjeha nekome tko vrhunski svira violinu
    (neovisno o spolu) mogu biti priznanja za vrhunsko sviranje, ali može biti to što su mu djeca nešto postigla.... Mislim da ni jedna varijanta nije bolja od one druge.

Ne želim nikoga uvjeriti da sam u pravu. Možete i dalje misliti da je bezveze imati takve kriterije uspješnosti, ali eto, čisto da znate da ima ljudi koji misle da ni ti kriteriji nisu manje vrijedni.

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Tko kaže da treba isključivati? Pitanje je je li ispravno da to nekome bude najvažniji, ili čak i jedini kriterij uspješnosti. Ne vidim razloga da ne bude. Neovisno o tome radi li se o muškarcu ili ženi.
    evo ja vidim problem da je jedini.
    prvo da kažem, vidim gdje je nesporazum i ipak ja nisam bila dovoljno jasna - mislila: NE MORA (a ne NE SMIJE, no ni to nisam napisala) to bit jedini i glavni kriterij. postoje i drugi, (a u emsinom primjeru sestre, zašto se tih drugih nitko nije ni sjetio?)
    a sad, zašto je loše da je to JEDINI kriterij, zato što obitelj i potomstvo ne zahtjevaju uvijek jednaku količinu angažmana, pa kad odlepršaju iz roditeljskog gnijezda ostaju roditelji - tj. budimo iskreni, majka - kojoj odjednom život više nema smisla (80% vremena, jer djeca odjednom žive svoj život) i mislim da se iz toga teško iskobeljat nakon 20, 30 godina preokupiranosti JEDINOM bitnom stvari u životu. čime drugo da se čovjek bavi i osjeća se dobro, ako je sve drugo nebitno? mislim da se općenito u životu nije dobro fokusirat na samo jedan cilj jer postanemo malo šašavi oko toga i pojedinačne neuspjehe doživljavamo mnogo gore.

glede tvog napredovanja - sad općenito - misliš li da je slučajno što si baš ti u poziciji da moraš raditi više, kako bi zaradio više, a ne tvoja žena? ne znam koje struke je tvoja žena, ali čak i da ste iste struke, velika bi vjerojatnost bila da tebe spada taj veći trud - npr da ste oboje u zrakoplovstvu, najvjerojatnije bi ti bio pilot, a ona stjuardesa, da ste oboje u medicini, vjerojatno je da bi ti bio lječnik, a ona medicinska sestra, ili da si ti specijalist, a ona liječnica OP; da ste u javnoj upravi vjerojatnije je da bi ti bio na odgovornijoj poziciji od nje, tj. da je ona u administraciji a ti u upravi (možeš slobodno pogledat onaj muškarci_i_žene izvještaj od DZSa). i tu je problem o kojem mi pričamo - ženama se nameće uloga glavne odgovorne da se "realizira" taj cilj obitelji, u tome ju se baždari cijelim putem, ona time baždari svoje ambicije, i na kraju priče začarano kolo - i tako i tako kad treba potegnit, ima više smisla da potegne otac, a da ona onda više potegne doma (a neki bi dodali - pa ionako njoj to doma bolje ide! ha... )

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

ima više smisla da potegne otac, a da ona onda više potegne doma (a neki bi dodali - pa ionako njoj to doma bolje ide! ha... )
    da malo nadodam - ovim su zakinuti i žene koje imaju veći potencijal od ostvarnog, i muškarci koji bi možda radije radili manje, a s djecom bili više, tj. u tvojoj opisanoj situaciji. ne mislim sad na tebe konkrento (jer velim, nit znam koje struke ti je supruga niti me se to tiče) nego na općoj, populacijskoj razini.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    pa...ne znam.

nitko ne negira važnost voljenja i bivanja voljenim, ali to nije isključivo ženska potreba, jelda?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    nitko ne negira važnost voljenja i bivanja voljenim, ali to nije isključivo ženska potreba, jelda?
    pa to je upravo moja teza.
    uf, kad rasprava skrene s kursa...
    dakle, napisala sam to jer smo raspravljali zašto žene na svim poljima zaostaju.
    statistički gledano.
    samo statistika.
    ovaj koryn link sa dzs.
    pa je, za razmišljanje, jedan od razloga upravo taj jer moraju raditi ovaj izbor.
    a muškarci ne moraju.
    a ljudi inače ne vole raditi te izbore, između karijere i obitelji.
    pa rade kompromise.
    pa su sutkinje, al prekršajnih sudova.
    drugi razlogje onaj o kojemu piše ivarica.
    a kreće od osnovne škole.
    pa nas je malo koje uopće imamo ambiciju postati premijerke islanda, uz svu podršku koju imamo doma.
    i tako.
    to je bio fokus rasprave. bar fokus mog razmišljanja.
    a ne kome je teže, kome je lakše i koji su kriteriji uspješnosti nečijeg života.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •