Stranica 53 od 63 PrviPrvi ... 3435152535455 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 2,601 do 2,650 od 3132

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic)

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ovdje razumijem i svimbam mujicu.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    ne radi se o tome. nego o fiktivnom (načelnom) tvom ja. koji u biti i ne mora napredovati. ne mora ići na kongrese ili doškolovavanja itd. može čak smanjiti si radni penzum. ima očeva koji si smanjuju radni penzum, da bi bili više doma s obitelji.
    Jer ne znam bolje. Ne znam bih li u danim okolnostima smanjenjem radnog penzuma bio uspješniji na obiteljskom planu, pa se ne usudim pokušati promijeniti postojeći omjer ulaganja energije i vremena.
    Jednostavno.....

Ali sasvim mi je OK ako si netko zada takav životni cilj i sustavno radi na tome, a karijera mu/joj je sporedna.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Koji je smisao ovako metodološki potpuno promašene ankete?
    Iz nje se neće apsolutno ništa doznati, ali će omogućiti nekome donošenje potpuno pogrešnih interpretacija.

Kao prvo, što znači broj prijavljenih osoba? Što kome znači do sada 20000 prijavljenih ateista u svijetu? Ili 7500 u SAD-u a 290 u Hrvatskoj?
    Ako ih jednog dana bude 1000 puta više prijavljeno, to će biti 5-7% amerikanaca i hrvata. Što će uopće značiti ako se prijavi i milijardu ljudi? Zar je potrebno dokazati da postoje ljudi koji se deklariraju ateistima i da ih je negdje više,a negdje manje? Čak ako i je to potrebno dokazati, ovom anketom se to neće moći dokazati, jer će broj prijavljenih biti puno manji od stvarnog broja ateista, a postoci po državama neće odražavati udio ateista među stanovnicima, već udio ateista koji imaju internet, naišli su negdje na link i imali su volju odgovarati na anketu.

Kakvog smisla ima pitanje o školskoj spremi, kad to pitanje ne odražava raspon školske spreme ateista, nego govori o školskoj spremi ateista koji su na internetu, naišli su na link, netko ih je uputio na anketu i imali su iz bilo kojeg razloga volju ispuniti ju. Po svim tim osobinama, se razlikuju od onih ateista koji nisu i ne budu ispunili anketu.

Spolna i dobna raspodjela također neće govoriti apsolutno ništa o ateistima, već će govoriti o ateistima koji su se iz raznih ranije navedenih razloga javili, a nemamo pojma kako i u čemu se razlikuju od onih koji se nisu javili na anketu.

Kakvog ima smisla pitanje o tome kako se deklariraju? Naime, to je pitanje vrlo opasno jer omogućava padanje u zamku da netko zaključi da ponuđene mogućnosti "humanist" i "racionalist" isključuju religioznost. A svi znamo da religiozni ljudi mogu biti humanisti i racionalsti, zar ne? (nadam se da to ipak svi razumijemo).

Što znači religious background? Znači li to kako su odgajani? Kakvo im je bilo ranije vjersko uvjerenje? Kako se društvo iz kojega potječu deklarira? Rezultatitog pitanja se mogu vrlo raznoliko interpretirati, a ni jedna interpretacija neće biti točna jer niti je pitanje jasno, niti iz ranije spomenutih razloga ne odražava vjersku pozadinu ateista, već samo onih koji će se javiti na anketu.

Zna li mi netko objasniti svrhu takve ankete?

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

aj nek smo negdje u prvih 10 pa i ako nema smisla

Top 10 Countries

United States: 7877
    Brazil: 2952
    Australia: 1974
    United Kingdom: 1344
    Canada: 1139
    India: 629
    Germany: 501
    Israel: 351
    Philippines: 306
    Croatia (Hrvatska): 301

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Krščanstvo je iznjedrilo 70% ateista, a ateizam je iznjedrio 17% ateista.

Tri puta više ateista ima među muškarcima nego među ženama

78,8% ateista ima barem fakultetsko obrazovanje!

U cijeloj Kini ima samo šest ateista a u Ruskoj federaciji 12 komada.

Genijalna anketa.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

hrvatski su ateisti manjee educirani od svjetskog prosjeka.

U svijetu je 19,9% ateista s edukacijom višom od fakultetske, a u rvackoj samo 8,6% Tužna nam je statistika...

Ali zato to nadoknađujemo na drugom planu....

U Rvackoj imamo 1% ateista koji nisu ni muškog ni ženskog roda, dok ih je u svijetu samo o,6%.

Naprijed naši

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Dobro je nekad doći na ovu temu. Da se nasmijem. mujica je večeras, tj noćas, raspoložen za brojke. Sigurno je neko postignuće na poslovnom planu palo, ili "samo" na obiteljskom. Pa i nas razveseljava.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

koja glupava izjava.
    Ali komentari i način na koji su komentari ocijenjeni su ono što je opasno.

Npr. Ovaj je komentar u negativi sa 58 negativnih bodova i nije odmah vidljiv - treba dodatno kliknuti da se pročita:
    Iako spadam u onih 80% vjernika, ne želim da me zastupa Marijana Petir. Nije nas Crkva pitala ni o čemu. Ne želim samozvane zastupnike. Ako sam vjernica, nisam debil.
    A ovaj je komentar u pozitivi i krasi ga 86 pozitivnih bodova:
    Tako zbori RUŽA HRVATSKA.
    strašno....

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku
    Tko kaže da treba isključivati? Pitanje je je li ispravno da to nekome bude najvažniji, ili čak i jedini kriterij uspješnosti. Ne vidim razloga da ne bude. Neovisno o tome radi li se o muškarcu ili ženi.
    evo ja vidim problem da je jedini.
    prvo da kažem, vidim gdje je nesporazum i ipak ja nisam bila dovoljno jasna - mislila: NE MORA (a ne NE SMIJE, no ni to nisam napisala) to bit jedini i glavni kriterij. postoje i drugi, (a u emsinom primjeru sestre, zašto se tih drugih nitko nije ni sjetio?)
    a sad, zašto je loše da je to JEDINI kriterij, zato što obitelj i potomstvo ne zahtjevaju uvijek jednaku količinu angažmana, pa kad odlepršaju iz roditeljskog gnijezda ostaju roditelji - tj. budimo iskreni, majka - kojoj odjednom život više nema smisla (80% vremena, jer djeca odjednom žive svoj život) i mislim da se iz toga teško iskobeljat nakon 20, 30 godina preokupiranosti JEDINOM bitnom stvari u životu. čime drugo da se čovjek bavi i osjeća se dobro, ako je sve drugo nebitno? mislim da se općenito u životu nije dobro fokusirat na samo jedan cilj jer postanemo malo šašavi oko toga i pojedinačne neuspjehe doživljavamo mnogo gore.

glede tvog napredovanja - sad općenito - misliš li da je slučajno što si baš ti u poziciji da moraš raditi više, kako bi zaradio više, a ne tvoja žena? ne znam koje struke je tvoja žena, ali čak i da ste iste struke, velika bi vjerojatnost bila da tebe spada taj veći trud - npr da ste oboje u zrakoplovstvu, najvjerojatnije bi ti bio pilot, a ona stjuardesa, da ste oboje u medicini, vjerojatno je da bi ti bio lječnik, a ona medicinska sestra, ili da si ti specijalist, a ona liječnica OP; da ste u javnoj upravi vjerojatnije je da bi ti bio na odgovornijoj poziciji od nje, tj. da je ona u administraciji a ti u upravi (možeš slobodno pogledat onaj muškarci_i_žene izvještaj od DZSa). i tu je problem o kojem mi pričamo - ženama se nameće uloga glavne odgovorne da se "realizira" taj cilj obitelji, u tome ju se baždari cijelim putem, ona time baždari svoje ambicije, i na kraju priče začarano kolo - i tako i tako kad treba potegnit, ima više smisla da potegne otac, a da ona onda više potegne doma (a neki bi dodali - pa ionako njoj to doma bolje ide! ha... )

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj koryanshea prvotno napisa Vidi poruku
    ima više smisla da potegne otac, a da ona onda više potegne doma (a neki bi dodali - pa ionako njoj to doma bolje ide! ha... )
    da malo nadodam - ovim su zakinuti i žene koje imaju veći potencijal od ostvarnog, i muškarci koji bi možda radije radili manje, a s djecom bili više, tj. u tvojoj opisanoj situaciji. ne mislim sad na tebe konkrento (jer velim, nit znam koje struke ti je supruga niti me se to tiče) nego na općoj, populacijskoj razini.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Mene stalno zanima odakle ta priča da je muškarcima bolje i da imaju više izbora? Čula sam jednom kako je žena iz muslimanske zemlje rekla - što napadate nas stalno za te marame, pogledajte naše muškarce - imaju plahtu na glavi to je težak komad robe, treba to nosit. Plus, oni su u onim nekim širokim haljetcima - napadnite njih, neka oni skinu turban, i obuku traperice.
    Obiteljski muškarac ima odgovornosti i dužnosti i teret i svoju muku o kojoj se baš i ne priča toliko (jer je znanost pokazala da muškarac izgovori manje riječi, pa valjda i manje kukanja stane u te riječi), i odlukom da bude otac dokida razine i slojeve svoje "slobode" i rekla bih da ima samo jedan izbor koji je realan - raditi i zaraditi, barem dok je žena s malim djetetom / djecom. Dok žena ima više izbora, i više slojeva sivog između raditi, povremeno, privremeno, od kuće, honorarno ili ne raditi.
    Što se tiče drugih životnih okolnosti, jasno da su sudbine drugačije, i da su prioriteti različitih ljudi različiti, no nekako mi je suludo relativizirati vrijednost i važnost obitelji. Idemo dovesti stvar do krajnje konzekvence - da u jednom trenu ljudi prestanu imati obitelji i djecu, i da stave nešto drugo na mjesto obitelji i djece kako bi to izgledalo - ostarjeli bi i umrli, sami, zmazani i gladni. Dakle, ipak u toj obitelji i djeci postoji inherentna vrijednost koju ništa drugo ne može zamijeniti, zar ne?

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    pa...ne znam.
    ja pak što sam starija, mislim da je važno imati obitelj. nije mi to arhaično razmišljanje. i, da želiš voljeti i biti voljen. :zaglibljena:

nitko ne negira važnost voljenja i bivanja voljenim, ali to nije isključivo ženska potreba, jelda?

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Me i odlukom da bude otac dokida razine i slojeve svoje "slobode" i rekla bih da ima samo jedan izbor koji je realan - raditi i zaraditi, barem dok je žena s malim djetetom / djecom. Dok žena ima više izbora, i više slojeva sivog između raditi, povremeno, privremeno, od kuće, honorarno ili ne raditi.
    mislim, ne čudi me što to pišeš , ali me čudi da i dalje pokušavaš nametnuti istu stvar, bez obzira na to što znaš odgovor.
    Otkud ideja da žena ima ove navedene izbore, a muškarac nema, to je naravno-uvredljivo (a i poanta jest da bude uvredljivo)- samo u ovom slučaju ne samo prema ženama.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    nitko ne negira važnost voljenja i bivanja voljenim, ali to nije isključivo ženska potreba, jelda?
    pa to je upravo moja teza.
    uf, kad rasprava skrene s kursa...
    dakle, napisala sam to jer smo raspravljali zašto žene na svim poljima zaostaju.
    statistički gledano.
    samo statistika.
    ovaj koryn link sa dzs.
    pa je, za razmišljanje, jedan od razloga upravo taj jer moraju raditi ovaj izbor.
    a muškarci ne moraju.
    a ljudi inače ne vole raditi te izbore, između karijere i obitelji.
    pa rade kompromise.
    pa su sutkinje, al prekršajnih sudova.
    drugi razlogje onaj o kojemu piše ivarica.
    a kreće od osnovne škole.
    pa nas je malo koje uopće imamo ambiciju postati premijerke islanda, uz svu podršku koju imamo doma.
    i tako.
    to je bio fokus rasprave. bar fokus mog razmišljanja.
    a ne kome je teže, kome je lakše i koji su kriteriji uspješnosti nečijeg života.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

cvijeto, da. tako sam i ja shvatila ovu raspravu, tako sam i korynu riječ "uspješnost" (koja je ionako bila pod navodnicima) shvatila u tom kontekstu, a ne kao nešto apsolutno poput mujice i ifigenije.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

cvijeto, da. tako sam i ja shvatila ovu raspravu, tako sam i korynu riječ "uspješnost" (koja je ionako bila pod navodnicima) shvatila u tom kontekstu, a ne kao nešto apsolutno poput mujice i ifigenije.
    I ja isto.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku
    Kakvog ima smisla pitanje o tome kako se deklariraju? Naime, to je pitanje vrlo opasno jer omogućava padanje u zamku da netko zaključi da ponuđene mogućnosti "humanist" i "racionalist" isključuju religioznost. A svi znamo da religiozni ljudi mogu biti humanisti i racionalsti, zar ne? (nadam se da to ipak svi razumijemo).

Zna li mi netko objasniti svrhu takve ankete?
    imaš ovdje FAQ: link

ovo oko pojma, na osnovu toga sigurno se ne treba zaključiti da su vjernici nehumani ili neracionalni (u kolokvijalnom smislu), ali zna se na što se odnosi riječ humanist ili rationalist, kad se netko tako deklarira. posebice kad doda: "sekularni humanist".

Humanism is a group of philosophies and ethical perspectives which emphasize the value and agency of human beings, individually and collectively, and generally prefers individual thought and evidence (rationalism, empiricism), over established doctrine or faith (fideism).

However, as the Ethical movement began using the word in the 1930s, the term "humanism" became increasingly associated with philosophical naturalism (against the existence of supernatural or divine influence in the universe), and with secularism and the secularization of society. Hence a new movement was formalized at the University of Chicago with the Humanist Manifesto I (1933).[6] The International Humanist and Ethical Union (IHEU) founded in 1952 would carry this usage forward, and later statements such as Humanist Manifesto II (1973) would move away from the word 'religious', with the term secular humanism becoming more widely employed.[7]

When the first letter is capitalized, "Humanism" describes the secular ideology that espouses reason, ethics, and justice, while specifically rejecting supernatural and religious ideas as a basis of morality and decision-making.[11]

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa Vidi poruku
    velik problem ja vidim u skolama, okrenutim da vise cijene ono sto curice u to vrijeme mogu dati, onome kakve cure jesu (onom sto dolzi iz obitelji i tradicije) i nacinu na koji se curice potice na ponasanja koja ce im kasnije u zivotu vise stetiti nego koristiti
    ovo je isto primjer iz mojeg vidokruga, ali u skoli decki trebaju biti stvarno izvrsni ako zele prolaziti s pet, i nista ne zgrijesiti ako zele uzorno vladanje, a curice trebaju biti problematicne pa da imaju iste ocjene ko decki. curice, osim sto u toj istoj dobi, i jesu realno marljivije, ipak i vise suradjuju, manje talasaju, djecacka agresija je izravnija pa je i vidljivija, a cure su vise sklone pasivnoj agresiji koja ostane skrivena
    kad je izasao novi prijedlog kriterija za upise u srednje skole, a s njim i simulacija s ocjenama zadnje generacije, pisala sam na mzos da mi posalju info o prosjecnom opcem uspjehu djecaka vs opcem uspjehu djevojcica i odgovorili su da info po spolu nemaju (trazila sam i podatke o uspjehu iz vjeronauka, za sve vjeroispovijesti, pa ako neku od vas zanima mogu poslati tu info).
    istovremeno sam ja informaciju nasla na internetu, a i razgovarala kasnije s autorom istrazivanja:
    Razlike u školskom uspjehu učenika trećih i sedmih razreda osnovnih škola u Republici Hrvatskoj s obzirom na spol učenika i obrazovanje roditelja: populacijska perspektiva - link http://www.rsp.hr/ojs2/index.php/rsp...wFile/954/1121

u trecem razredu os, vise od pola djevojcica ima peticu iz hrvatskoga, a istovremeno tek trecina djecaka
    u sedmom razredu (samo ta dva razreda su usla u istrazivanje, ukupno 90.000 djece) 34,6 posto djevojcica, a tek 15,5% djecaka ima pet iz hrvatskoga

isto je i u opcem uspjehu:
    3. razred 69,3% vs 53,6%
    7. razred 41,6% djevojcica prolazi s odlicnim, a tek 24,9% djecaka

i iako svi kazu da su skole neprijateljsko mjesto za djecake, one su neprijateljice djevojcicama
    jednom ce iz takve skole izaci sasvim super sekretarice
    a decki su oni koji ce pisati knjige, zakone, izricati presude, a tek svaki sedmi je imao peticu iz hrvatskoga
    Hvala ti na ovome, ivarice, izuzetno mi je zanimljivo, jer mi je vezano uz svakodnevicu djece. Iz dana u dan se osvjedočujem da škola (barem OŠ) favorizira djevojčice, zbog njihovog ponašanja, koje ne mora biti ni bolje ni lošije od ponašanja dječaka, ali je manje izazovno i uočljivo (generalizacija, ali statistički prisutna). Vjerujem da manje dječaka u 7. razredu ima peticu iz hrvatskog, ali ne mislim da je to samo zbog znanja. I ti si slično napisala, a i ja imam to iskustvo da dječaci u školi moraju biti mnogo bolji da bi dobili istu ocjenu kao djevojčice. Ako spadaju u nemirnije i kritičnije, utoliko im je teže. O ocjeni vladanja uopće neću govoriti -isti postupak, ako ga učini djevojčica, proći će potpuno nezapaženo, a ako se zapazi, tolerirat će se sa smiješkom. Ako to učini dječak, bit će u Dnevniku HTV. Od prvog razreda OŠ dječaci su "zločesti", a djevojčice "dobre" i to se reflektira na uspjeh u školi. Imam dječaka i djevojčicu pa to iskustveno dobro znam.

S druge strane, imam i vlastito profesionalno iskustvo osobe s tzv. "visokom" karijerom, što god to značilo (jer to smatram izborom i potrebom potpuno jednako vrijednom onom izboru o kojem govore ifigenija, cvijeta, mujica). To iskustvo pokazuje da žena u profesiji može isto i više od muškarca, ali uz mnogo više uloga, uz mnogo više i kvalitetnijeg rada. Tijekom školovanja postoji više-manje ravnopravnost, osim kod onih studentica koje već tada imaju djecu. (Ipak i tada mi se već događalo da se moji uspjesi na studiju tumače formulacijom da "imam muški mozak" !?!) No čim zagaziš u karijeru, razlike postaju očite od prvog dana - manje otvorenih vrata, manje sudjelovanja na mjestima odlučivanja, zaobilaženje kad se pružaju povoljne prilike, puno više rada i dokazivanja, ignoriranje uspjeha i rezultata, seksističko ponašanje... O tome bih mogla knjigu napisati i to nije samo moje osobno iskustvo nego i ono što opažam kod kolegica.

Dakako da obiteljske prilike utječu na to - meni karijera nije stala zbog djece, ali sam zato često prelazila granice svojih fizičkih mogućnosti i odricala se drugih stvari koje su me zanimale, kako bih raspodijelila vrijeme na obitelj i posao. Ali, isto tako mislim da je dolazak djece utjecao i na karijeru mog muža, koja također spada u "visoke". I on se morao mnogo toga odreći da bi sačuvao vrijeme za obitelj.

Zanima me gdje se i zašto događa taj obrat, od veće uspješnosti i favoriziranosti djevojčica/djevojaka tijekom školovanja, do veće uspješnosti i favoriziranosti muškaraca u karijeri? Odustaju li žene negdje na tom putu od ambicija, ako da, zašto? Ili je možda razlog u tome što je svijet rada manje zaštićen i moraš se u njemu boriti, pa su muškarci tu u prednosti, jer su se već u školi morali boriti, bili manje konformisti? Društvena uvjetovanost takvih pozicija je sigurno jedan od odgovora, ali postoji li i nešto drugo?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa Vidi poruku
    Zanima me gdje se i zašto događa taj obrat, od veće uspješnosti i favoriziranosti djevojčica/djevojaka tijekom školovanja, do veće uspješnosti i favoriziranosti muškaraca u karijeri? Odustaju li žene negdje na tom putu od ambicija, ako da, zašto? Ili je možda razlog u tome što je svijet rada manje zaštićen i moraš se u njemu boriti, pa su muškarci tu u prednosti, jer su se već u školi morali boriti, bili manje konformisti? Društvena uvjetovanost takvih pozicija je sigurno jedan od odgovora, ali postoji li i nešto drugo?
    Možda je to i zato jer su muški, odmalena, lakše naučeni nosit se s onim što dosta visokih go-getter pozicija nosi - kršenje pravila, nezamaranje pravilima, bit uspješan unatoč tome što nije sve "by the book", ne zamarat se s time da je sve u harmoniji i skladu, tj. ranije se nauče nositi s time da se neko na njih mršti, dok su curice možda vođene da budu "compliant" pa je ono sve problem - izboksat se s nekim za status je neugodnjak jer uvijek su bile mile-drage-glađene po kosici-nikad s njima problema i ta karakteristika njihova je em očekivana, em nagrađivana, itd. Tj, muški imaju više "utakmica u nogama" kako je to biti "nestaško/dečko", s tim da je kod cura ta "nestaško/dečko osobina", ako je imaju, puno negativnije dočekana - "hladna bitch s muškim mozgom", "gaziteljica preko leševa" itd.

Mislim... gledajte samo forum. Dobar dio forumašica komunicira (iako je to meni fakat čudno) s onim "jako si me s ovim rastužila pa onaj ", pa onda "srca" kao utjeha itd. Ima to jedno stremljenje ka harmoniji (barem kao face value) ono... da neki muški negdje napiše "ja sam zbog toga tužan baš sad", a odrastao je, mislim da bi ljudi reagirali ???? so what?
    Posljednje uređivanje od ina33 : 17.12.2012. at 11:02

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I nekako je u toj nekoj "etici ženskog bića" uglavnom cijenjen trud - ono, trudi se itd., ne toliko rezultati, rezultati koji stižu bez truda su ono - a, jok (do banalnosti, e, ne, moja ti, paradižot se kuha satima, mora tu bit uloga vremena/truda, inače - to nije to). A ono u čemu je drajvan svijet postignuća - su rezultati (OK, uz trud, ali nije trud vrijednost sama po sebi). A ženama se biće prodaje trud kao vrijednost sama po sebi - jer kako bi se iko onda motivirao svaki dan radit te dosadne i time-consuming poslove po kući. Nego, trebaš imat neki taj "pat-pat", woof, good girl u pozadini. Valjda. Malo banaliziram.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

objavljeni su rezultati popisa stanovništva.
    šta kažete?
    u rijeci ima 11% ateista i agnostika. nije ni čudo da pol razreda od j ne ide na vjeronauk.
    hrvatska - 86% katolika.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Malo crtica iz djetinjstva. Mene zanimali pištolji, mitraljezi, htjela sam bit kaubojka (LOL). Penjala se po stablima i skrivala, krala dečkima pištolje. Ono - nestaško. I sad, na tu nevinu dječju zafrkanciju, moja none (tradicionalna sredina, ali ona je bila onako kao školovana ženska - tada nevjerojatno učiteljski faks) mi je stalno govorila, 'ćerce, ti ćeš na poslu završit na vješalima (dobro, komunizam, ali wtf)?. Mislim... koja je to slika za stavit u dječji mozak. A svi muški su se isto ponašali. Ja sam sebe ozbiljno zamišljala da, kao i mama moja, radim na recepciji hotela, i onda jednog dana ko u partizanskom filmu visim na vješalima u uniformi hotela, s nekim natpisom na prsima, dok gosti ulaze u hotel i gledaju kako ja visim za primjer. Mislim, LOLčina danas, ali ono - nemam pojma jesmo li se danas, recimo, miljama udaljili od toga.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

a propos one naše stare poznanice... evo intervju s judith

Osoblje foruma Inesz avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

šta kažete?
    u rijeci ima 11% ateista i agnostika. nije ni čudo da pol razreda od j ne ide na vjeronauk.
    hrvatska - 86% katolika.
    blizu 2 % manje nego 2001.
    baš mi dođe žao jer do mene popisivači nisu došli, niti su mi ostavili obavijest da se dođem popisati. žao mi da sam bila lijena guza otići se dati popisati, i popraviti statistiku

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

šta kažete?
    hrvatska - 86% katolika.
    Rezultati su takvi da emsa može slobodno zatvoriti topic.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Možda je to i zato jer su muški, odmalena, lakše naučeni nosit se s onim što dosta visokih go-getter pozicija nosi - kršenje pravila, nezamaranje pravilima, bit uspješan unatoč tome što nije sve "by the book", ne zamarat se s time da je sve u harmoniji i skladu, tj. ranije se nauče nositi s time da se neko na njih mršti, dok su curice možda vođene da budu "compliant" pa je ono sve problem - izboksat se s nekim za status je neugodnjak jer uvijek su bile mile-drage-glađene po kosici-nikad s njima problema i ta karakteristika njihova je em očekivana, em nagrađivana, itd. Tj, muški imaju više "utakmica u nogama" kako je to biti "nestaško/dečko", s tim da je kod cura ta "nestaško/dečko osobina", ako je imaju, puno negativnije dočekana - "hladna bitch s muškim mozgom", "gaziteljica preko leševa" itd.

Mislim... gledajte samo forum. Dobar dio forumašica komunicira (iako je to meni fakat čudno) s onim "jako si me s ovim rastužila pa onaj ", pa onda "srca" kao utjeha itd. Ima to jedno stremljenje ka harmoniji (barem kao face value) ono... da neki muški negdje napiše "ja sam zbog toga tužan baš sad", a odrastao je, mislim da bi ljudi reagirali ???? so what?
    Da, to onda ispada da su ipak u podlozi razlike među spolovima.
    A ovo, da su kod curica nestaško/dečko osobine slabije tolerirane nije tako, baš suprotno, prag tolerancije takvih osobina je mnogo viši za djevojčice nego za dječake, barem u OŠ.

Forumsku komunikaciju vidim drugačije od tebe, u najboljem slučaju izravnu, a često neobazrivu, grubu, netolerantnu, nepristojnu. Tek se rijetko nađemo u harmoniji, iako smo tu većinom žene.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

meni su rezultati popisa potpuno u skladu s ocekivanjima.
    pogotovo mi se svidjela ova tablica (nazalost, nema direktnog linkanja pa molim pogledajte)
    4. STANOVNIŠTVO PREMA VJERI, POPISI 2001. I 2011.

mrvicasti su to pomaci, ali autamo se pomalo

ono, pgoledati porast broja agnostika i skeptika, sve su to gubici na nekoj drugoj strani
    Posljednje uređivanje od anledo : 17.12.2012. at 11:58

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Da, to onda ispada da su ipak u podlozi razlike među spolovima.
    A ovo, da su kod curica nestaško/dečko osobine slabije tolerirane nije tako, baš suprotno, prag tolerancije takvih osobina je mnogo viši za djevojčice nego za dječake, barem u OŠ.

Forumsku komunikaciju vidim drugačije od tebe, u najboljem slučaju izravnu, a često neobazrivu, grubu, netolerantnu, nepristojnu. Tek se rijetko nađemo u harmoniji, iako smo tu većinom žene.

Ne slažem se, tj. ne kužim ja to rod-spol još dobro - ono što želim reći je da je u podlozi drugačije očekivanje (doslovno od kolijevke) kako bi se trebalo ponašati žensko, a kako muško dijete, a beba to "pije" - ta razlika nije u njenom mozgu, nego u tome što je već "zadojena" od malena koja bi njena/njegova rola trebala biti.

Forumska komunikacija - meni je često preharmonična, a ovo oko pristojnosti - po tome je prosječna. Slažem se da je često netolerantna, ma kako to bilo sub-rosa ili izravno.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 17.12.2012. at 12:06

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Jurana prvotno napisa Vidi poruku
    Rezultati su takvi da emsa može slobodno zatvoriti topic.
    2001
    stanovništva - 4.437.460 (100,00%)
    katolika - 3.897.332 (87,83%) tj. u zagrebu negdje 87%
    agnostika i neizjašnjenih - 132.532 (2.99&) tj. u gradu zagrebu 4,06%
    nevjernika/ateista - 98.376 (2.22%) tj. u gradu zagrebu negdje 3,54 %

2011
    stanovništva - 4.284.889 (100,00%)
    katolika 3.697.143 (86,28%) tj. u zagrebu negdje 83%
    agnostici i skeptici - 32.518 (0,76%) plus neizjašnjeni 93.018 (2,17%) tj. u gradu zagrebu (1,49% plus 3,45%)
    ateista i nevjernika -163.375 (3.81%) tj. u gradu zagrebu negdje 6,30%

u 2011 sam dodala ove neizjašnjene samo iz razloga što su u 2001. bili dodani s agnosticima.

tako da se može reći da je broj ateista skoro duplo veći. rastemo

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ne slažem se, tj. ne kužim ja to rod-spol još dobro - ono što želim reći je da je u podlozi drugačije očekivanje (doslovno od kolijevke) kako bi se trebalo ponašati žensko, a kako muško dijete, a beba to "pije" - ta razlika nije u njenom mozgu, nego u tome što je već "zadojena" od malena koja bi njena/njegova rola trebala biti.

Forumska komunikacija - meni je često preharmonična, a ovo oko pristojnosti - po tome je prosječna. Slažem se da je često netolerantna, ma kako to bilo sub-rosa ili izravno.
    Ina, rodna teorija smatra da smo mi bića ovisna o diskursu, tj. o jeziku. Da činom jezika, što zovu performativnost (kada jezik nešto radi - npr. "proglašavam vam mužem i ženom" nije samo izraz, nego i aktivni čin koji mijenja stvarnost, dakle vezuje dvoje ljudi u zajednicu), čovjek dobija svoj identitet i da je gotovo ništa biološki zadato.
    Donekle to ima svoje opravdanje, i moda je rekla bih čisti performativ - netko, s autoritetom, ima moć da kaže "nosi se" i odjednom se - nosi.
    No, u smislu roda i spola mislim da je to čista spekulacija. Muški i ženski mozak se biološki razlikuju. Evo istraživanje - da se razlikuju od 26. tjedna trudnoće, pitanje je li i ranije, ali vjerujem da je teže to mjeriti raspoloživom tehnikom. http://www.webmd.com/balance/feature...-brains-differ
    Dakle, moguće je zadati modu i realizaciju ženstvenosti i muževnosti, apsolutno, ali spol jest biološka determinata i pojam roda je čista filozofska špekulacija i možda operativni termin tamo gdje ljudi imaju transrodne manifestacije svoje spolnosti (dakle opravdan je možda u kliničkoj upotrebi).
    Gdje je granica između biološke zadatosti i "mode" - što se nosi, kako se drže noge, o tome možemo pričati.
    Posljednje uređivanje od Ifigenija : 17.12.2012. at 12:28

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

zanimljiv je popis prema kvartovima u zagrebu - donji grad 12% ateista, kad ih skupiš uđuture s agnosticima i neizjašnjenima - skoro 21%.
    upišite tamo djecu u školu, neće biti sama na hodniku

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Muški i ženski mozak se biološki razlikuju.
    Frigaj ga, ja upravo čitam knjigu koja, ako dobro shvaćam, tvrdi da se uopće ne razlikuju, osim u težini (koja nije vezana ni sa čime posebno), ko što je valjda srce žensko manje od srca muškog, ili je bubreg muški manji od ženskog, pa ne postoje studije, lupam "muških bubrega" versus "ženskih bubrega":

http://www.amazon.com/Delusions-Gend.../dp/0393340244

http://www.cordeliafine.com/delusions_of_gender.html

"In Delusions of Gender Cordelia Fine does a magnificent job debunking the so-called science, and especially the brain science, of gender. If you thought there were some inescapable facts about women's minds - some hard wiring that explains poor science and maths performance, or the ability to remember to buy the milk and arrange the holidays - you can put these on the rubbish heap. Instead, Fine shows that there are almost no areas of performance that are not touched by cultural stereotypes. This scholarly book will make you itch to press the delete button on so much nonsense, while being pure fun to read."

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

http://www.dzs.hr/Hrv/censuses/censu...sustabshtm.htm

Evo link. Mjesto u kojem sam odrasla, a koje sad broji 1075 osoba, više nije potpuno heterogena sredina. Ima čak 4 muslimana i 10 (!) nevjernika. Ah, taj globalizam

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Frigaj ga, ja upravo čitam knjigu koja, ako dobro shvaćam, tvrdi da se uopće ne razlikuju, osim u težini (koja nije vezana ni sa čime posebno), ko što je valjda srce žensko manje od srca muškog, ili je bubreg muški manji od ženskog, pa ne postoje studije, lupam "muških bubrega" versus "ženskih bubrega":

"In Delusions of Gender Cordelia Fine does a magnificent job debunking the so-called science, and especially the brain science, of gender. If you thought there were some inescapable facts about women's minds - some hard wiring that explains poor science and maths performance, or the ability to remember to buy the milk and arrange the holidays - you can put these on the rubbish heap. Instead, Fine shows that there are almost no areas of performance that are not touched by cultural stereotypes. This scholarly book will make you itch to press the delete button on so much nonsense, while being pure fun to read."
    Ja bih onako nakon kratkog googlanja rekla da se ona bavi Teorijom. Veliko slovo nije greška. To je akademska disciplina, izrasla iz postmodernizma i poststrukturalizma s jakom utjecajem (post)feminizma, koja smatra da su granice znanosti tanke i nebitne, i koristi znanje iz svih disciplina u cilju objašnjenja funkcioniranja društva, odnosa moći, rodnih odnosa i slično.
    To je jako zgodno za čitati, mnogo puta vrlo zavodljivo, ali zapravo je vrlo neinformirano, proizvoljno i po meni predstavlja ironičan come back skolastike u njezinom najgorem obliku, odnosno u premoći spekulacije i Teorije nad opservacijom i mjerljivim činjenicama.
    Teorija odbacuje uopće preciznost mjerenja, jer ispred aparata i mjerenja stavlja ideologiju, pa onaj koji mjeri - namjerno griješi, zato da bi potvrdio svoju tezu, da pojednostavim do kraja.
    Osobno sam sklonija uskom mišljenju i brojkama kliničara i fah-idiota sa ultrazvukom, nego Teorijskim spekulacijama.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ifi, post ti je užasno pretenciozan.
    dan na temelju jednog citata, a da knjigu nisi pročitala.
    ne bih se ja usudila tako pisati.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    http://www.dzs.hr/Hrv/censuses/censu...sustabshtm.htm

Evo link. Mjesto u kojem sam odrasla, a koje sad broji 1075 osoba, više nije potpuno heterogena sredina. Ima čak 4 muslimana i 10 (!) nevjernika. Ah, taj globalizam

joj, što ja volem tu statistiku. da opet studiram, to bih odabrala. il meteorologiju, al to sad nije tema

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ifi, wow, odletila mi kosa u zrak, ovo je bila bomba, Skolastika, Teorija, bum-tras. Ne mogu ti parirati, meni je knjiga dobra, ona je upravo ono što ja naslućujem deep down inside (nisam znanstvenica) da je istina, da nas biologija toliko malo determinira u smislu interesa (ako se odmaknemo od hormona - menstruacija-ovulacija, i muškog testosterona), na nekih 18%-tak posto knjige sam (tako na ereaderu piše, ako ga znam skužit), ali ono... I did not see it coming. Seni, seni, upomoć, mama, pls help, ti si čitala knjigu do kraja !

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

2001
    stanovništva - 4.437.460 (100,00%)
    katolika - 3.897.332 (87,83%) tj. u zagrebu negdje 87%
    agnostika i neizjašnjenih - 132.532 (2.99&) tj. u gradu zagrebu 4,06%
    nevjernika/ateista - 98.376 (2.22%) tj. u gradu zagrebu negdje 3,54 %

2011
    stanovništva - 4.284.889 (100,00%)
    katolika 3.697.143 (86,28%) tj. u zagrebu negdje 83%
    agnostici i skeptici - 32.518 (0,76%) plus neizjašnjeni 93.018 (2,17%) tj. u gradu zagrebu (1,49% plus 3,45%)
    ateista i nevjernika -163.375 (3.81%) tj. u gradu zagrebu negdje 6,30%

u 2011 sam dodala ove neizjašnjene samo iz razloga što su u 2001. bili dodani s agnosticima.

tako da se može reći da je broj ateista skoro duplo veći. rastemo

Puno je manji broj neizjašnjenih, tako da se očito ljudi osjećaju slobodnije u izjašnjavanju svojih uvjerenja.

Ovom broju od oko 86 % katolika ipak treba dodati i ostale kršćane, tj ukupno 91,3 %. Vjernika u jednoga Boga ima 93%. Vjernike ostalih religija isključujem iz postotaka, jer u tablicama nije precizirano koje su to.
    Posljednje uređivanje od Zdenka2 : 17.12.2012. at 13:14

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

evo jedan zanimljiv članak vezan za žene u vlasti i korupciju, također rezultat istraživanja:
    http://www.novilist.hr/Sci-Tech/Znan...anje-korupcije

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

ifi, post ti je užasno pretenciozan.
    dan na temelju jednog citata, a da knjigu nisi pročitala.
    ne bih se ja usudila tako pisati.
    Usudim se, jer je pretpostavka da nema razlike u muškom i ženskom mozgu čisti konstruktu. Nema niti jednog mjerenja koje bi to potvrdilo, pa mogu mirno reći - zaključak da su isti (iako ne isto teški, tj. skoro isti ali malo različiti) je vjerovatno plod teoretskog promišljanja. A moram reći da su ovi tipovi diskursa meni vrlo blisko struci, pa si mogu dozvoliti da odrapim na temelju iskustva iako to možda nije pretjerano etično. No, isto tako otvoreno moram reći da mogu odrapiti, ali ne i čitati, jer ne vidim poantu u čitanju špekulacija, isto kao što ne ulažem špekulativno, nego ako ulažem, ulažem konkretno, ako me razumiješ.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ja ti uopće ne kužim, recimo, da bi to bio neki konstrukt, meni je kontstrukt kojeg ja, primjerice, neznanstveno mogu pojmit, ovo da žene moraju "vest goblene" i u tome uživat (znam da nisi rekla, ali ne znam se ja hoch i znanstveno izražavati). Ja ne vidim, ma kako gledam, tu neku temeljnu razliku mušku-žensku, vidim briljatnih i vamo i tamo (mislim, po muško-ženskoj podjeli svi bi pisci trebali žene bit, kad su toliko "jezično superiornije", i zapravo bi se tek sada sramežljivo trebalo probijati neko "muško pismo" i mi čitati u rubrikama novina da je taj i taj, eto, pisac, jednak ženskim piscima). Tako da ja ful lijepo "pijem" ovu "Spekulativku" - jer mi je sukladna mom nekom iskustvu, kako ja to vidim.

A špekulativno-konkretno, i tu se da raspravljati, ja za sebe mislim da sam ono ful konkretna - ja samo u opipljivo vjerujem.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 17.12.2012. at 13:34

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ma Ifi, kako su ovi diskurski bliski tvojoj struci?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja kao ina razmišljam. i neću komentirati istraživanja jer su link na link. neda mi se.
    a ovo s piscima je super primjer jer nas i tu šišaju
    književnost je i dan danas područje kojim dominiraju - muškarci.

književnost još uvijek dominantno muško područje. U prilog tome govore i podaci koje je prije nekoliko dana objavila organizacija VIDA (Women In Literary Arts). U istraživanju ove američke organizacije prebrojani su tekstovi u najpoznatijim američkim i britanskim časopisima za književnost odnosno književnim prilozima najznačajnijih novina, a dobiveni rezultati veoma su poražavajući. Tako je npr. u Harper's Magazine omjer tekstova muškaraca i žena tri naprama jedan u korist muškaraca, baš kao i u časopisu New Yorker, gdje su muškarci autori 449 tekstova, dok su tek 163 teksta potpisale žene. No, u ta dva lista situacija je još i dobra budući da je u The New Republicu samo 49 tekstova autorica naspram 256 tekstova koje su potpisali muškarci, dok je u The New York Review of Books 462 teksta muškaraca uz 72 teksta autorica. Jednaki omjeri, a ponegdje još i gori mogu se naći i u drugim listovima, među kojima su i Times Literary Supplement, Poetry Magazine, Granta, The Paris Review, The Three Penny Review, The Boston Review, Tin House, London Review of Books...

Nesrazmjer je očit ne samo u autorstvu kritičkih tekstova, već i u omjeru knjiga koje su bile predmetom kritike. Tako je u London Review of Books 68 knjiga koje su bile predmetom prikaza napisano od strane spisateljica, naspram 195 autora, što će reći da spisateljice dobivaju samo 26% prostora. Također, veći je broj kritičara naspram kritičarki te on iznosi 78%. U Americi je omjer još gori, pa je tako u uglednom Times Literary Supplementu zastupljeno samo 25% kritika knjiga spisateljica koje je kritiziralo čak 72% muškaraca.
    Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 17.12.2012. at 13:43

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj la_mama prvotno napisa Vidi poruku
    evo jedan zanimljiv članak vezan za žene u vlasti i korupciju, također rezultat istraživanja:
    http://www.novilist.hr/Sci-Tech/Znan...anje-korupcije
    pa i ovo. mislim da se ne radi o nikakvom drugačijem mozgu. koji je oprezniji, manje sklon riziku. nego je to isto stvar povijesnih i društvenih okolnosti.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Kako se objašnjava onda transrodnost? Situacija kada je netko biološki npr. ženskog spola ali ima dijagnozu koja mu omogućava legalnu promjenu tog biološkog spola, jer se zapravo rodio u pogrešnom tijelu.
    Mislila sam uvijek da se radilo o tome da se takve osobe rađaju "u pogrešnom tijelu", spola suprotnog od onoga što su po rodu (to je valjda u mozgu?) i nisu to same birale. Ako razlike nema, ispada da je valjda stvar izbora, ili samo utjecaja okoline? (Znam da nije)

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Puno je manji broj neizjašnjenih, tako da se očito ljudi osjećaju slobodnije u izjašnjavanju svojih uvjerenja.

Ovom broju od oko 86 % katolika ipak treba dodati i ostale kršćane, tj ukupno 91,3 %. Vjernika u jednoga Boga ima 93%. Vjernike ostalih religija isključujem iz postotaka, jer u tablicama nije precizirano koje su to.
    e pa, sad su odjednom bitni vjernici u "jednog boga"
    moćna crkva ne predstavlja njih, nego katolike, i busa se u broj katolika

ja npr. primjećujem da ateista/agnostika/ireligioznih ima više nego svih nekršćanskih vjerskih manjina zajedno. ali vjerske manjine (sve) od starta imaju (npr, u ustavu) definirana prava i ne smiju biti diskriminirane, dok nevjernici nisu niti navedeni pa npr. u trenutno aktualnom odboru za ljudska prava ima jedan katolički predstavnik, a jedan od "ostalih vjera" - ne bi li trebali i ireligiozni tu nekako biti zastupljeni?

glede muškog i ženskog mozga, ja bih rado proučila više dokaza o jednakostima i različitostima
    ne znam koliko znanstvenih dokaza podastrijeva ova inina; navodno je utvrđeno da žene imaju deblje moždano deblo (dakle jaču povezanost polutki) nego muškarci, ali ne znam ništa o tom istraživanju, jesu li to odrasli ljudi, djeca, novorođenčad, itd...

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ja ne bih goblene vezla niti mrtva. Tako da ako je to pojam ženskosti, ja sam Jedi, ili vanzemaljac. Kao što mnogo aktivnosti ne razumijem, tako ne razumijem niti goblen.
    Slažem se da ima puno društvenog terora nad očekivanjima od određenog spola. Moja je baka govorila da ne smijem jesti pileće vratove jer će mi se znojiti ruke, pa neću moći raditi ručne radove. Koliko ja ručnih radova radim? Hm... daktilografija na forumu je najbliža onome što realno radim a da liči ručnom radu (rado bih šivala, i povremeno pretvaram kutije u komade namještaja i sezonski izradim koji ukras s djecom, i ukrasim tortu, to volim, ali ne znam je li to ručni rad)...
    No, ja bih rekla da taj skučeni pogled na određenu modu ne smije potjerati mišljenje u drugi ekstrem, a to je ta nesretna Teorija.

Žene su prosječno manje, prosječno imaju manje mišića više masti, prosječno manje kosti, imamo cice, drugačiju distribuciju dlaka, odnos pojedinih kostiju, drugačiji mozak (matematički utvrđeno, ako hoćeš - ženski orgazam angažira druga područja mozga nego muški...), a ja nekako mislim da to ipak nije zato da bismo morale vesti goblene.

Između Teorije i znanosti, religije i svakodnevice ja bih odabrala nekakvu konkretnu poziciju - da žene imaju privilegiju rađanja i dojenja, i stoga posebnu vezu i poseban tip skrbi za nejač, zbog toga imamo posebne interese u materijalnom svijetu (dakle da imamo dom i potrebne stvari, i zaštitu), i da u ekstremnim situacijama muška konstitucija (više mišića, manje kompliciranih osjećaja, nemaju mengu zbog koje su tri dana u nemogućnosti valjati se po rovu) aposlutno ima smisla. To da oni ne pričaju puno dođe super kad ih Gotovina voda po šumama i kad se šuljaju kroz neprijateljske linije. I isto tako ja ne bih upucala nikoga, jer je meni nakon tri trudnoće svako ljudsko biće nečije dijete, i ja bih četnika zagrlila i pitala ima li čarape i je li gladan, umjesto da ga upucam ako napada moj grad.

To je onaj okvirni temelj, a sad kako će se realizirati ta ženstvenost, hoćemo li gledati sitcome, ogovarati jedna drugu po susjedstvu ili uz pomoć obitelji i bližnjih odraditi vrhunsku karijeru ipak je sekundarno. I isto tako ja mislim da ako smo iole normalne ne smijemo dopustiti da muškarci, kojiam corpus collosum ionako ne radi besprijekorno, to malo dužnosti zanemare u ime opravdanje naše "istosti".

Budući da je trudnoća realna, i da je žena u trudnoći vrlo ranjiva, i isto tako barem godinu dana nakon rođenja djeteta, ja mislim da je prvotni feministički interes u tome da se stvori okolnost da svi služe u zaštiti ženinog i djetetovog života, bez relativizacije spola, roda, ičega. Ako je žena žena, može imati rizičnu trudnoću, bolesno dijete, problem s dojenjem, i sve to kvari idealnu sliku ravnopravnosti, ali ona je ionako utopija.

Traperice, suknja, goblen, knjiga, to su efemerilije. Život žene i djeteta - to nije efemerijlija.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj anledo prvotno napisa Vidi poruku
    ma Ifi, kako su ovi diskurski bliski tvojoj struci?
    Studirala sam, između ostalog, kulturalne studije.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Danka_ prvotno napisa Vidi poruku
    Kako se objašnjava onda transrodnost? Situacija kada je netko biološki npr. ženskog spola ali ima dijagnozu koja mu omogućava legalnu promjenu tog biološkog spola, jer se zapravo rodio u pogrešnom tijelu.
    Mislila sam uvijek da se radilo o tome da se takve osobe rađaju "u pogrešnom tijelu", spola suprotnog od onoga što su po rodu (to je valjda u mozgu?) i nisu to same birale. Ako razlike nema, ispada da je valjda stvar izbora, ili samo utjecaja okoline? (Znam da nije)
    Isto kao i bilo koje odstupanje u bilo kojem dijelu tijela.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ako je točno da je rod nevezan za spol nego je samo društveno uvjetovan, otkud onda transrodnost kao nešto što je unaprijed postavljeno, što čovjek sam ne bira? Ako nema razlike, nema ni transrodnosti.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •