Daj Peterlin recept za pašticadu, ja radim lažnu.
Daj Peterlin recept za pašticadu, ja radim lažnu.
Za pravu pašticadu treba biti junetina od buta (kaže moj prijatelj od kojeg sam uzela recept). I sad ga ne bih našla napisanog taman da se na glavu postavim (imam samo neki ratni bez mesa) pa ću probati iz glave. Nadam se toplo da neću ispustiti ni jedan bitan sastojak. Nisam ovo kuhala od prošle Nove godine
jer i ja radim "lažnjak" i to u ekspres loncu, ali to je svakodnevno jelo.
Veliki komad junetine (1-2 kg, u komadu)
5-10 dag pancete ili suhog špeka narezanog na prutiće za špikanje
Meso se izvana očisti od opne (ako ima), našpika se špekom (netko stavlja i mrkvu, ja ne volim) pa se stavi u marinadu tj. namoči ga se preko noći u vinski ocat kojem se može dodati malo crnog vina i grančica svježeg (ili suhog) ružmarina. U tu marinadu može se narezati mrkva ali i ne mora - po želji. Može se staviti i lovorov list, ali ga nemoj staviti poslije u lonac - čuvaj lovor za haznfefer! Da ne potrošiš baš litru octa samo za taj pac, staviš u posudu tako da bude do štajaznam trećine, pa se onda povremeno okreće da se svi dijelovi namoče.
Sastojci za saft - dooosta luka (2-3 glavice, ovisi o količini mesa), nasjeckati - ne treba biti presitno jer će se kuhanjem raspasti:
1-2 žlice masti (ili odgovarajuća količina ulja)
mrkva, peršin i celer (količina ovisi o količini mesa) - narezati na kockice
češnjak - 2-3 češnja - narezati (ja naribam na ribež za zelje na listiće)
nekoliko suhih šljiva
3-4 karanfilića cijela (ne pretjerati, jaki su ko 100 vragova)
malo kima (nekoliko zrnaca - olakšat će probavljivost, ali ne bi se smjelo osjetiti)
crno vino ili prošek - što ima, preferiram prošek, ali trenutno nemam pa se "švercam" s pelješkim plavcem ili crvenim vermutom - treba bar 3 dl za 1 kg mesa, za veću količinu i više
1 žlica džema od brusnica (dobre su bome i moje višnje, a drijenak još bolji - staviš što imaš)
2-3 velike žlice gustog pirea od paradajza ili dvostruka količina običnog, može i smrznutog, po mogućnosti bez kožice i sjemenki - mnogi stavljaju više ali ja ne volim pretjerati s paradajzom
za podlijevanje voda ili bistra juha
Meso izvaditi iz marinade i ocijediti.
Masnoću otopiti u dubljoj posudi (koja mora imati poklopac) zapržiti sa svih strana da malo dobije koricu kako se ne bi isušilo, pa izvaditi u drugu posudu.
Na masnoću baciti luk i korjenasto povrće, pa prodinstati da malo omekša nekoliko minuta tj. da postane staklast. Dodati paradajz, češnjak, šljive, vino ili prošek i džem i dobro promiješati. Vratiti meso i doliti vina, pa dodati vode ili juhe da ogrezne (smije malo viriti). Posoliti (2% od težine mesa, po potrebi kasnije dosoliti) i dodati ostale začine.
Poklopiti, pustiti da zakipi, smanjiti vatru i ostaviti da se kuha 2-3 sata. Probati dugačkim tankim nožem ili štrikaćom iglom da li je gotovo. Po potrebi malo podliti ako se vidi da je umak pregust (oprezno, da ne bude prerijedak).
Kad je meso mekano, izvaditi ga van, a umak se može propasirati. MOže poslužiti i štapni mikser za to, ali prije treba "uloviti" karanfiliće, he he he (ne pitaj kako mi je to palo na pamet, na greškama se uči...)
Eto, tako bih to ja zamutila.
Sad kad sam već sve napisala, pogledala sam kako rade drugi - tek toliko za usporedbu: http://zena.hr/clanak/kuhanje/dalmat...a_tanjuru/6811