Pokazuje rezultate 1 do 50 od 150

Tema: Svečani meni za proslave i druženja

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Jednostavni fini receptići za dvoje:

Teletina pohana u mljevenim prženim lješnjacima (zove se "Valentine", možda čak ima na internetu, ali nema tu neke velike mudrosti - samo se umjesto prezli uzmu prženi mljeveni lješnjaci i voila!) Uz to se servira dinstani grašak na špeku i kuhana riža, po želji neka svježa salata (crveni radič).

Tatarski biftek i prepečenac za one koji vole sirovo meso i nemaju zadršku prema takvim stvarima (vidiš, dugo nisam to radila, a imam multipraktik i baš bih mogla...)

Pileći curry u kokosovom mlijeku (mislim da marta kuha takve stvari, nije problem nabaviti začine - svega ima u Mercatoru na polici s delikatesama)

Razne kineske stir-fry kombinacije koje se rade u woku - to je idealno za dvoje, nema puno posla (osim oko sjeckanja, idealno za mali broj ljudi)

Od kolača - lažna mađarica ili crvenkapica s keksima, to se može napraviti u maloj količini i super je jednostavno.

Evo mjera za standardni pleh (za dvoje prepoloviti):

Lažna mađarica:
    1 kutija petit beurre keksa
    2 vrećice pudinga od čokolade
    0,5 l mlijeka
    2-3 žlice šećera
    0,5 l biljnog vrhnja za šlag (Halta ili slično)
    Za glazuru 10 dag koh čokolade + 1 dl mlijeka ili vrhnja za kuhanje + 1 žlica ulja + malo ruma

Najprije se skuha puding po pravilima s vrećice (obje vrećice u 0.5 l mlijeka) i ohladi se (ja gurnem rajnglu s pudingom u sudoper pun hladne vode).
    Istuče se vrhnje za šlag i u njega polako mikserom umiješa ohlađeni puding (dodavati žlicu po žlicu, da se šlag baš jako ne ispuše).

U pleh (pravokutni, cca 32 cm) se poredaju keksi na dno (u moj ide 18 kom u jedan sloj). Premaže se polovinom kreme, posloži drugi red keksi, pa druga polovina kreme, pa opet keksi. Gore se zalije čokoladna glazura (čokoladu i mlijeko istopiti, pa dodati ulje i aromu ruma i zaliti po kolaču). Može čak i bez toga - ako je puno kreme gornji sloj keksa može se premazati kremom koju tada dijelimo na trećine a ne na polovine, pa se gore nariba čokolada ili posipaju šarene mrvice, kokos ili što već volite. GOtovo je za maksimalno pol sata, skupa s pranjem suđa.

Postupak za crvenkapicu je isti, samo ja koristim puding od vanilije, a gore umjesto čokoladne glazure stavljam voće iz leda ili kompota (ribizli, višnje, maline...) i zalijevam preljevom za torte prema uputama na vrećici.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Lažna mađarica:
    1 kutija petit beurre keksa
    2 vrećice pudinga od čokolade
    0,5 l mlijeka
    2-3 žlice šećera
    0,5 l biljnog vrhnja za šlag (Halta ili slično)
    Za glazuru 10 dag koh čokolade + 1 dl mlijeka ili vrhnja za kuhanje + 1 žlica ulja + malo ruma

Najprije se skuha puding po pravilima s vrećice (obje vrećice u 0.5 l mlijeka) i ohladi se (ja gurnem rajnglu s pudingom u sudoper pun hladne vode).
    Istuče se vrhnje za šlag i u njega polako mikserom umiješa ohlađeni puding (dodavati žlicu po žlicu, da se šlag baš jako ne ispuše).

U pleh (pravokutni, cca 32 cm) se poredaju keksi na dno (u moj ide 18 kom u jedan sloj). Premaže se polovinom kreme, posloži drugi red keksi, pa druga polovina kreme, pa opet keksi. Gore se zalije čokoladna glazura (čokoladu i mlijeko istopiti, pa dodati ulje i aromu ruma i zaliti po kolaču). Može čak i bez toga - ako je puno kreme gornji sloj keksa može se premazati kremom koju tada dijelimo na trećine a ne na polovine, pa se gore nariba čokolada ili posipaju šarene mrvice, kokos ili što već volite. GOtovo je za maksimalno pol sata, skupa s pranjem suđa.

Postupak za crvenkapicu je isti, samo ja koristim puding od vanilije, a gore umjesto čokoladne glazure stavljam voće iz leda ili kompota (ribizli, višnje, maline...) i zalijevam preljevom za torte prema uputama na vrećici.
    Taman dođem ispljuvati ovaj recept kadli bacim pogled, čisto onako da vidim nije li mi štogod promaklo. I skužim da sam stavila duplu količinu mlijeka! Ja sam pročitala "Najprije se skuha puding po pravilima s vrećice", ali ne i ostatak "(obje vrećice u 0.5 l mlijeka)". O đizs!

Ali nevezano (barem mislim) na to - previše se po mom ukusu osjeti puding. Preferirala bih okus baš čokolade. A puding je iz Lidla bio, taj mi je jedini fini i baš pravi čokoladni.

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

dakle, Božićni menu kod nas doma
    bilo nas je 10 odraslih i 5 klinaca - svi su jeli sve

predjelo:
    pršut, sirevi razni, masline
    pašteta od vepra
    kuhani jezik (goveđi) sa hrenom i jabukama
    juha
    vepar (a la pašticada) i domaći njoki i kroketi
    sarma
    pečena guska sa umakom od naranče i prilozima (prilozi: krumpir, mlinci i umak od jabuka)
    roladice od janjećih jezika u umaku od rajčica

desert:
    bakini kolači

od svega nabrojanog ja sam radila samo sarmu, sve ostalo MM - od nabavke, pripreme do samog finiša i čiste kuhinje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •