Nemoj ljudima zamjerati ako si se TI naradila. Pitanje je da li su oni to očekivali (iz tvog posta ja bih rekla da nisu).
Ja se uvijek dogovaram unaprijed - što bi voljeli? Bit stvari nije da se ti naradiš i da ti zbog toga dignu spomenik, nego da se zajedno proveselite. Moja vjenčana kuma i ja godinama smo zajedno kuhale i pekle kolače za blagdane. Sad ne stignemo jer daleko stanujemo, ali se i dalje dobro osjećamo jedna kod druge i znamo gdje što stoji - čitaj: ne dvorim, svi se snalaze kako znaju... S vremenom se uhodaju zaduženja (tko će se pobrinuti za kruh, za piće, za kolače, za glavno jelo...) tako da nikome ne bude previše posla + da ostane dovoljno vremena za druženje.
Naša generacija najopuštenija je u našoj vikendici (gdje se peče meso na roštilju, pa onda jede po pesjem iz papirnatih tanjura ili bez ikakvih tanjura...). Djecu čak ni to ne zanima, pa im udovoljim s hrenovkama u tijestu i ćevapima, francuskom salatom i sličnim.
Za dječje rođendane - suđe za jednokratnu upotrebu! Niti imam puno suđa u kući, niti mi se da zafrkavati s tim. (Offt. isto - kuća se ne usisava prije nego gosti dođu, nego kad gosti odu...)
Jelovnik je poštelan tako da se za našu generaciju i djecu odabere ono što na stol ide hladno (vidi gore - sve neke salate i slično, klipići... ono što se priprema unaprijed).
Bit je organizacija i delegiranje. Kad ljudi dolaze i pitaju što da donesu, ja kažem što imam, pa dogovorimo što još treba - naresci, negazirano piće, crno vino i radler (ili već što tko voli). Ili kažem da donesu piksu ajvara, kruh... ovisi gdje smo i s kim smo. Domaćin je obično zadužen za glavno jelo, a ostali za predjelo, desert, piće i grickalice, po želji.
Za gerijatriju (kad mi dođu roditelji i svekrva, npr. na novogodišnji ručak) imam ja i fini stolnjak, duple tanjure, fine čaše... obavezno juhu, dva glavna jela + priloge i salate + domaća torta ili neki fini kolač. Juha se kuha dan ranije, a na dan fešte samo se dodaju rezanci ili gris knedli. Ostala jela - planirano je tako da je što manje posla. Izbjegavam krumpir jer nije dobar kad se ohladi, ali ponekad ugodim djeci i napravim. Više volim raditi za prilog musake koje se u keramičkoj kaseroli za silu mogu ubaciti u mikrovalnu pećnicu (i ne jednom se dogodilo da su prošle bolje od glavnog jela). Puricu ili odojka odnesem u pekaru gdje će je poznati pekar ispeći za simboličnu naknadu i tako radim već godinama.
Kolače su ranije pekle moja mama i svekrva (sad su već u godinama, pa je većina toga ipak ostavljena meni) ali i zahtjevi za jelovnik su se promijenili - nema više masnih torti i hrpe svinjetine. Bit nije epikurejstvo nego lijepo druženje.