hvala na objašnjenju za konja!
pa nisu do sada smrdile. tako sam i sa starijim sinom radila, mislila sam da je to ok. nakon tako 6 mj. su se usmrdile, pa smo ih odsmrdili nekako i opet isto tako postupali. ali ćemo onda pokušati ovako. a praška u onom shopu nažalost trenutno nema na skladištu, kaže mm.
nemora ti se osusit,neki cisto da izbjegnu kantu drze pelene vani na striku dok ih se ne skupi dovoljno za pranje....meni se i po hladnoci na buri osuse...zivim na dosta vjetrovitom mjestu,veca mi je briga hocu li ih svih pronac ujutro.....
i da,ja mislila da je konj univerzalna rijec za ono samostojece cudo od susila....
ja ih imam 2,jedan je samo za pelene...![]()
Meni su se samo jednom usmrdile. Pomoglo je dodatno pranje bez praska s duplim ispiranjem.
Drzala sam ih standardno, u kanti s poklopcem, suho cuvanje. Tj ukakane su isprane i bacene u kutiju a popisane bi samo bacila u kutiju. I da, uvijek bi pelenu pocpricala sa strcaljkom u kojoj je voda s etericnim uljem cajevca.
Usmrdile su se jer sam koji put prije stavila puno praska u masinu, koji se zadrzao u peleni, a to u doticajem s mokracom uzasno smrdi. Dobra je varijanta pelene drzati u kanti bez poklopca na balkonu, ako je moguce.
E da, meni je konj ono za peglanje
A ovo mi je montazno susilo ili montazni spag![]()
pa meni je to suho čuvanje, kako smo dosad radili, ali je u stvari vlažno, ak ćemo tako. jučer sam pokušala jednu izbaciti van, smrzla se (doslovno, bila je kruta, kao malo zaleđena, i ne suha), a drugu sam isprala vrućom vodom i stavila na radijator, ali je kupatilo smrdilo. tak da sam na kraju opet stavila u kantu kao i do sad.
super za konja, ja to nikad čula!
a držati na terasi u otvorenoj kanti je moguće, ali problematično, jer prolaze mačori i zapišavaju sve, pa bi mi i to zapišali.
ne znam kako ćemo... oprat par puta bez praška prvo, samo sa sodom.
Možda da onda kupiš jednu plastičnu košaru za prljavo rublje, onu s rupama sa strane i poklopcem (ovako nešto). Valjda to mačori ne bi zapišali.![]()
Meni su se jednom zaledile sve pelene na balkonu.Malo sam se napatila da ih odvojim od kante i takve sam ih ubacila u mašinu.Ispočetka su malo lupale,al su izašle čiste.
Prije su zaleđene pelene bile normalna stvar.![]()
vise ga izgleda nema na ovoj stranici..malo sam veceras surfala al ne mogu nac nigdje da ima dostava u rh. ajd ako netko zna gdje da narucim, pliz nek javi da se ne mucim
imala sam problem s usmrdenim pelenama. neuka ja tretirala ih s previse praska. rijesila se vecine smrada, no ne ponovilo se![]()
aliana, ja ga isto nisam uspjela nabaviti, gledali smo po ebayu, preskupo, s dostavom 200kn, još bi mi i carinili prašak za pelene. tako da nažalost nismo uspjeli, ali i dalje smrde. malo manje, ali osjete se. kako si ti riješila problem?
ja sam sad uzela bambino mio prašak na eko-butiku, da probam. jučer mi stigao, nisam još prala. javim rezultat.
manal, kombinirala sam pranje na sve moguce nacine sa sodom bikarbonom i malo, ako uopce praska. uglavnom sam ovako prala:ispiranje, kratki program50 stupnjeva malo praska plus punooo sode bikarbone. 60 stupnjeva program s predpranjem soda bikarbona i dva puta ispiranje. umjesto omeksivaca, cajevac.
sada sam izbacila ovaj kratki program a prasak stavljam u ovaj drugi program s predpranjem. smrad vecinom otisao. e da, i stavljam tabletice protiv kamenca iz muellera njihov marka, jer navodno i od kamenca znaju smrdit. znaci treba stavljat calgon il neku njegovu inacicu.
ma jos nisam sigurna kak ih zapravo tretitati. negdje sam pronasla da i ocat moze biti uzrok smrada, a vidim vecina ga koristi. na stranicama ME pise da se ne bi smjele pelene prat sa sodom jer ih unistavaju?! vise ne znam kaj da mislim. nekak mi se cini ovaj prasak rjesenje..samo treba doc do njega. pisala minigreeny-u hoce li ga oni uvrstit u svoju ponudu, javim odgovor. riba26 je gore pisala da ce ih oni mozda nabavit..
e super da si pitala minigreeny! i ja sam već o tome razmišljala! isto tako imam nade u taj prašak. hvala ti na detaljnom opisu! ja često perem samo sa sodom, sad otkad smrde. evo, sinoć oprala s bambino mio, ne znam sad još, trenutno spava u jednoj, vidjet ćemo hoće li ujutro smrditi. ta noćna je najgora uvijek... ocat nisam nikad koristila.
minigreeny mi se javio, kazu da rade na tome al da im je skupo jer moraju nabaviti neke vodopravne dozvole..navodno ce se time pozabaviti tek krajem godine.. meni je brat u bruxellesu pa cu vidit je li to tamo dostupno pa da mi kad ce bit prilika donese. dosao je vec sad za Uskrs al za drugi put, il ak ce ic netko gore k njemu, da mi donesu. javim ti, pa se mozes prikljucit![]()
E hvala ti puno! Svakako bi se priključila!
Inače, oprala s bambino mio i to na 80 stupnjeva, rezultat jako loš. Smrde gore nego prije (prije toga sam par puta prala samo sa sodom.
Sad sam kupila Calgon, pa ću sljedeće pranje, možda večeras, sodu, calgon, predpranje, ispiranje ekstra... pa da vidimo. A s prvim smo ih sinom nekako uspjeli odsmrditi nakon nekog vremena i nisu uopće više smrdile, do njegove 2. godine, do kad ih je nosio... A kako sad opet ovo...? Tužna sam![]()
mi koristimo platnene tek par dana pa još nemamo problema.
no htjela sam pitati za čuvanje -treba li tu kantu u kojoj se čuvaju povremeno oprati? ako da, koliko često?
koliko često se treba špricati čajevcem -8jednom dnevno?nakon svakog ubacivanja pelene?)
postavit ću pitanje i na temi o čuvanju pp.
je li netko probao prati onim indijskim sapunastim oraščićima? ja sam ih imala negdje kod kuće, ali ne znam gdje su :kaotični smajlić:
ja za sad stavljam uloške od tetri ili gazi pa isperem samo pod vodom taj pokakani sloj, nakon što stolicu wc papirom bacim u wc. popiškene pelene ne ispirem prije bacanja u kantu. je li to ok?
je li dovoljno prati sve na 65 s dodatnim ispiranjem? ne izađe mi baš jako bijelo, a ne usudim se prati na više jer ima i šarenih pelena.
koliko treba često prati covere? mi imamo 3 od PUL-a u uporabi. čime ih prebrisati između uporabe, a prije pranja?
smijem li s pelenama prati i gazice za brisanje guze i za bljuckanje? mislim, ako se sve ubije na 65 da ne bi trebalo biti problema. nezgodno mi je pratiti koje su gaze za što.
kantu povremeno isperem toplom vodom
nikad nisam koristila čajevac
nisam probala prati oraščićima, ali jesam onim eko kuglama... vratila sam se na detergent nakon nekog vremena
nisam nikad prala na više od 60C. za izbjeljivanje se koristi sunce
covere perem kad se jako usmrde ili kad budu pokakani. između pranja ih samo sušim, ničim ih ne brišem
s pelenama perem sve i svašta, gaze, ručnike, posteljinu, svoje menstrualne uloške, donji veš.... uvijek na 60
Ja je operem svaki put kad su pelene u mašini, znači ca. svaka 4 dana, to mi nekako logično, prazna je, pa je i operem.
Ja sam isto tako, samo uglavnom ne sa tetrama. Nego pazi, meni su se tetre u kanti upljesnivile! ja sam ih doduše ubacivala onako vlažne, popišane ili isprane pokakane, i ako su stajale u kanti do pranja ca. 3 dana, eto, uhvatila se plijesan. tako da sad imam poseban lavorčić za tetre, pa ih osušim, ako su vlažne i tek onda držim u tom otvorenom lavoru dok ne slijedi pranje svih pelena zajedno, sa svim gazama za sve, bljuckanje, što god. nekad ih operem na 80, ali to su moji pokušaji odsmrđivanja. inače moja mašina ne zna kako je na toj temperaturiali neće šarenima ništa biti, kad bi češće prala na višoj temperaturi, izblijedile bi brže nego na 60.
ja ih samo osušim, ako smrde, a nije još na redu pranje pelena, operem ručno s baby šamponom ili sl.
crvena nam je guza. obavi veliku nuzdu u as, pa dok dodemo do doma guza se zacrveni. cak joj se danas zacrvenio malo i vanjski dio usana od pikice. za noc sam joj stavila sada jednokratnu jer me frka da joj se u vlaznom ne pogorsa. sto da radim sutra ak je i dalje crvena? mislim stavljat platnene pa mijenjat svako malo. i inace mijenjamo cesto, svakih dva, tri sata, i perem je poslije presvlacenja ali eto.. da li da mazem sudocremom ak je u platnenoj? uf, help!
sto vise luftaj....ugrijalo je pa ju mos pustit malo gologuzu po stanu...
hm,ja moju pod normalno mijenjanam svako 1,5h,max 2!
(odnosno stavljam na tutu)
Aliana79, i mi imamo problema sa crvenom guzom, i dalje koristim platnene, puno luftam i mažem sudocremom.
Puno kaka 3-4 puta na dan, i zaključila sam da joj pocrveni guza kad jede neku kašicu u kojoj ima kruške... Sad budem to izbjegavala pa budem vidla...
cure hvala na odgovorima! kod nas se nakon par noci u jednokratnoj situacija popravila pa sam joj vratila pp za noc. jutro koma, sve crveno. pokusat cu dok se to ne smiri jos jedno vrijeme nocu jednokratne iako mi je grozno stavljati joj ih po noci, al ne znam kaj bi. kad se pokaka, brzo mijenjam pelenu i malo se guza zacrveni, pa mazem. i luftamo naravno![]()
dakle ja stvarno jako volim naše pelene, svaki put kada ih perem/vješam/slažem divim im se iznova i ne bi koristila jednokratne i stvarno sam hepi s njima. zato me tako rastuži što se ne mogu riješiti smradamalkice je bolje, ali ipak, smrde... noćna na amonijak strašno, a dnevne popišane malo. perem ih samo sa sodom na 60. nekad ubacim limunsku kiselinu (našla na njemačkim forumima), calgon, malkice dm fleckenentfernera (kažu njemački forumi da ubije bakterije)... a kad ubacujem u kantu OMG!!! udavim se, koliko smrdi iz te kante...
![]()
manal, meni nedavno isto pocele smrduckat pa sam cak presla danju na tetre. e sad, bila za vikend s malenom kod svog tate i uzela prljave pelene da se ne usmrde doma i oprala ih kod njega. sok i nevjerica kad sam skuzila da puuuno puuuno manje smrde. moja masina stara niti dvije godine, njegova valjda 10 i nis mi nije jasno. doduse nikad nisam bila zadovoljna s masinom al morali smo ju kupit jer je jedino ona po mjeri stala u kupaonu. onda sam proguglala samociscneje ves masine i naisla na ovo
http://forum.roda.hr/threads/21426-Č...l=1#post719852
washing sodu sam kupila prek interneta u eko butiku pa skuzila da je imaju i u muelleru.
probaj. e da, i u tom eko butiku sam kupila bambino mio prasak. sad stavljam vrlo malo tog praska i tu sodu za pranje. puno je bolje!
sretno!
aliana79, pa to je mrak! ovaj link što si mi dala! super, baš ti hvala!!! sad ću si to isprintati, pa dati mužu da napravi![]()
ja sam isto uzela bila bambino mio prašak, jednom oprala njime, pa su još gore smrdile, pa sam odustala, al stoji mi još tu...
hvala! javim jesmo uspjeli!
svakako javi jeste li uspjeli! drzim fige!
ja od sada ostali ves perem 1/3 praska ostatak soda za pranje. cini mi se da bolje mirisi..
Imali tko iskustva s Chibolo platnenim pelenama - našla sam ih na ponudi dana (http://www.ponudadana.hr/Pelene-Chib...-149kn-5327_1#) pa me zanimaju iskustva?
Posljednje uređivanje od mikka : 22.05.2013. at 20:54
nemam iskustva, al nisam za kupovanje pelena za koje ne znam kakve su. stavljam link, izgleda da su cure pricale o njma:
http://forum.roda.hr/threads/71144-kineske-pelene
hvala aliana
druge koje sam gledala su naturine. one su pak samo od pamuka... http://www.naturapelene.com/
zapravo se nadam nekoj rodinoj rasprodaji il radionici pa da temeljito ispitam neku iskusnu mamu.
Drage mamice,
Prikupila sam dosta rabljenih pelena pa me zanima da li bi mi preporučile kakav dodatan postupak pranja prije prvog korištenja (osim naravno onog na 60 stupnjeva)?! Hvala unaprijed
U pranje stavi koju kap etericnog ulja cajevca i ulij malo alkoholnog octa u odjeljak za omeksivac!
I ja bi mozda jednom oprala na 90....
prije pranja bi ih odvrtila u masini na ispiranje s uljem cajevca, pa onda oprala na 90 kako kaze zasad skulirana. ako ti nije frka da ih moras odmah koristiti, cekala bih suncan dan i osusila ih na suncu. ak imas kakve flekice, sunce ce ih skinut, a nekak mi se cini da ce sunce jos dopunit pranje pelena.
može li mi netko objasniti kako se točno stavlja snappi?
nakon dvoje djece u platnenima - ja to još uvijek ne znam namjestiti
stoji mlitavo, ne mogu zakačiti, pa na kraju samo zaguram vrh origamija onako unutra
možda ga sada napokon iskoristim![]()
zakačićš lijevi kraj, nategneš desni kraj i zakačiš, nategneš donji i zakačiš
http://www.youtube.com/watch?v=TLddIUs_kX0
moraš ga nategnuti, možda ti nije elastičan, popustio od stajanja
da, stari je onda
ali ni kada nije bio nov ja ga nisam mogla zakačiti na tetru![]()
nisu tetre baš idealne za to, još onako šupljikaste, ali može se,
kad staviš gore zaštitne sve to stoji, ali meni je to samo kratko sluzilo, dok su mali, mali bili
treba mi za sam početak, imamo poslije milijardu fittedica
odustajem, naguravat ću kao i do sada
Da li su vam bolje rodine zaštitne na čičak ili drukere? Imam na drukere, planiram još naručivati pa me zanima kako se ponaša čičak. Može li se kraj nogice lijepo namjestiti ili procuri obzirom da nema tako dobru regulaciju kao s drukerima?
Ja imam na čičak i skroz su mi ok, al moja je cura bucka ako to nešto znači. Nemam nijedne zaštitne na drukere pa ne znam kako se ponašaju, ali mislim da se ne moraš brinuti da će ti ove na čičak propuštati jer je više nego dobar.
Mene su fino i ugodno iznenadile rodine na cicak. Oko nogica je bilo ok stegnuto iako su mu bile tanke nogice.
meni su svi coveri na cicak (svih marki),ja bas mislim da bi mi sa drukerima sve curilo jer nemogu nagodit dobro kao sa cickom...![]()
s mršavicom smo koristile covere na čičak
a s buckom na drukere
ja imam i jednih i drugih, i jedne i druge dobre. nekako preferiram drukere, ali samo zato jer su mi to rodine i one su mi jako dobre.
da vas pitam za snappy kopču - vidim tu da je netko rekao da to ide dok su mali, mali bebači. A Buba će sad godinu dana, ono, giba se 100na sat, a ja imam 3 popolini pande kojima čičak (to je neki njihov čudan čičak, kači se samo za pelenu, ne znam kako da pojasnim) više ne hvata. a veličina mu je dobra i inače su pelene mrak. Pa se pitam za snappy... može i na jednogodišnjaka? je li to praktično?