posljednjih dana vracaju mi se flashevi iz mpo zivota - a davna je proslost. 3,5 godine od posljednjeg postupka, 3 godine od razvoda tog braka, 2,5 godine prekrasnog novog zivota koji mi je donio i dvoje velike djece: nisam ih rodila, ali sam im mama, svakim danom sve vise.
kad je brak zavrsio, shvatila sam zasto beba nije stigla. i bilo mi je drago da nije, jer je ta prica trebala zavrsiti. a opet, ni sad se nista ne dogadja, bebe nema iako su svi preduslovi tu. samo, ovaj put je sve drugacije. meni je mpo najtezi dio zivota. to je period kojeg se sjecam s mukom u zelucu, zigne me svaka cista u dojkama koja je ostala od stimulacija, zigne me sjecanje na histeroskopiju zbog polipa poslije klomifena, zigne me sjecanje na duge godine stajanja u mjestu, trosenja novaca, emocija, snage, zivota na nesto sto nikad nije doslo. zato ne bih nikad vise, ne mogu nazad. istina, drugacije je sad. grle me dva para ruku koje volim iako ne nose moje gene. nisu to dvoje klinaca zamjena za moju, samo moju bebu, ne mogu ni biti, oni su svoji. i poneku mengu i danas ispratim suznog oka, ali idem dalje. jer ne zelim da moje godine bjeze u nepovrat dok cekam nesto sto vjerovatno nikad nece doci. a u sebi sanjam nemoguce i zelim osjetiti kako je to, zelim cijeli paket. samo je 10 godina kasnije ipak sve lakse, vrijeme ipak donosi smiraj. i hvala mu za to.
a opet, svakome ko sve dvoumi da li pokusati jos jednom rekla bih: pokusaj. vrijedi zarad svih onih beba koje su drugi tako dozvali u svoje zivote.
onima koji su se pomirili pozeljela bih dobrodoslicu u mirniji zivot, lijepo je i ovako