marta, pogledaj ovdje: http://fitnessangels.net/hr/blog/Kak...rening-program
malo vuče na to da trebaš osobnog trenera da ti složi učinkovit program, ali u principu sve stoji ako hoćeš dobar trening.
moje je osobno mišljanje da su ovi gotovi prograni i više nego dobri za veliku većinu vježbača. ipak su i njih slagali profi treneri i ako nemaš stvarno neki disbalans, ograničenje i sl, ili se ne spremaš za natjecanja, pokrit će sve što je potrebno.
doduše, zbog ograničenja opreme, leđa su nekako najmanje zastupljena s obzirom da su jedna od većih mišićnih partija.. najučinkovitija vježba za leđa su zgibovi, a oni u nekim programima nisu zastupljeni upravo zbog opreme. zato sam se ja veselila kada sam kupila šipku.
za složiti dobar trening, treba znanje koje prosječni vježač nema i zato su mi gotovi programi skroz ok. jedino što mislim da je dobro je to da treba rotirati programe jer se na taj način rotiraju i vježbe i siguran si da si na različitije načine pokrio različitije (dijelove) mišića.
to je ujedno i razlog zašto kažem da je dobro rotirati treninge, a ne biti na jednom te istom mjesec dana. npr. bilo bi dobro po svim Jillianinim programima raditi level 1, pa onda nakon nekog vremena sve programe izmjenjivati level 2. puno je bolje nego raditi npr 30ds level1 mjesec dana.
što se tiče lijeve i desne strane, svi imamo taj disbalans jer nam je dominantnija jedna strana. je se ne opterećujem time, jedino što uvijek počnem sa lijevom (slabijom) stranom jer imam više force u počeku.
vidiš, općenito možda ne bi bilo loše malo proučiti općenito na tu temu, ali i vrijeme mi je ograničena varijabla pa ne stignem u detalje.
imaš još i ovo: http://fitnessangels.net/hr/blog/7-p...ening-programa
Ma zanimalo me konkretno sta radis kad skuzis na sebi nesimetriju. Meni se cini da mi je desno koljeno slabije od lijevog. A lijena sam neke posebne vjezbe dodatno raditi...
ja se ne bih s tim zezala
moj dragi je imao istu situaciju s koljenom, ali nije vodio računa o tome (a ne vodi ni sada)
mic po mic, sve je više koristio drugu, jaču nogu, a slabija se počela tanjiti i razlika u debljini mišića potkoljenice je postala ogromna. primjećujem i da pomalo šepucka već, on negira, ali ja kužim.
ništa nije nastalo preko noći, mislim da to traje već 5-6 godina, ne znam kako sad to može ispraviti osim ozbiljnom fizikalnom terapijom.
Kavafob, kod mene je u pitanju najnormalnija asimetrija koju imaju svi ljudi, to je nesto sto bi svi mogli na sebi primijetiti. Tipa, desnjacima je lijeva ruka mrvicu slabija od desne. Znaci ono standardno odstupanje bez patologije.
jasno mi je
ni kod njega se nije radilo o patologiji prije
možda je specifičan slučaj, vjerojatno se tako nešto ne može svakom dogoditi, ali njemu je. naravno da je primijetio, ali nije tome pridavao pažnju, a iz godine u godinu je razlika sve veća
ja sam izraziti ljevak,meni je stvarno lijeva ruka puno jaca od desne i to ne vidim dok radimo serije sa malim opterecenjem nego npr. kad kettlebel od 6 ili 8 kg dizemo naizmjenicno iznad glave uz tijelo....ja bi se onda trudila vise ponavljanja odradit sa desnom...
ali s obzirom da u svakodnevnom zivotu vise koristim lijevu nema sanse da budu podjednake...a ni ne mogu....
kavofob,kako mislis manje je koristio nogu,cime se to bavi pa da toliko intenzivno moze koristiti jednu nogu vise od druge?
razumijem kad disproporcija nastane kod veslaca isl...
Jel ti slabo koljeno ili kvadriceps?
Ako je zglob, onda treba fizijatar.
Ako je misic, onda treba ojacati kvadricepse. Cucnjevi su dobri za (ima jos vjezbi, ali mi padaju na pamet one na spravama) jacanje misica nogu. Svaki puta nakon treninga, odradi 20 cucnjeva.. i s vremenom ce ojacati.
Kavofob, kod tm je problem sto vjerojatno uopce ne vjezba pa disbalans s vremenom jaca. S obzirom na situaciju, bas bi trebao forsirati rad s tom nogom (npr: kad trebamo stati na stolicu s jednom nogom automatski nesvjesno stajemo sa dominantnom nogom, a zapravo bi trebalo sa slabijom) to zahtjeva osvjescivanje radnji...a i teze je pa svi nekako idemo sa jacom stranom.
Upravo tako, kad vježba izbjegava rad s tom nogom, a da ne pričam svakodnevno, uopće ne misli o tome.
Ono što je zastrašujuće je da je stanje, koje je sada, nastajalo gotovo neprimjetno kroz godine, bez da je imao ikakvih fizičkih smetnji. Ja sam samo jedno ljeto skužila da mu je jedna potkoljenica malo deblja, drugo ljeto da je razlika još veća...itd., sad primjetim i da u hodu šepucka (on ne primjeti šepuckanje i misli da umišljam).
zasad skulirana, nemam pojma zašto je i kada više počeo koristiti jednu nogu, ne bavi se ničim posebno. to je poput onog da i kapljica vode izdubi kamen, ako konstantno kapa dugi period.
Prijavak! Opet 6w6p l1
Bolja sam u side plankovima :jupi:
zaboravih napisati, ako nekog zanima, imaju u Intersportu za kupiti onakve loptice za vježbanje kao u callanetics evolution - teške su 0,5 kg, cijena 80 kn
super za pilates ili callanetics![]()
a koliko koštaju bučice od 1 ili 2 kg?
ja trenutno vježbam s bocama mlijeka![]()
I ja sam u metrou kupovala, i u intersportu.
Ja moram kupiti od 4kg, imam od 3 i 5, a ima vjezbi u kojima mi je 3 premalo, a 4 previse.
Malo ce to pricekati, za bozic sam kupila sipku...
Danas zuzka: zwow 53 http://www.youtube.com/watch?v=tgs64...e_gdata_player
Kako netko negdje rece, bila sam ko zec na drogamazavrsila sam 5 rundi za malo duze nego ona 4, ufurala se, nisam puno gledala pa sam pomislila da kasnim.
To mi se jos nije dogodilo. Valjda sam opcenito uhvatila dobar ritam sto se tice snage i kondicije pa ide.
zhang, bravo
ja danas opet 6w6p, baš sam zapela. samo čekam da mi dojadi
no, ono što mi je super i baš sam nekako hepije to da sam svakim dan bolja.
najteže vježbe su mi one koje uključuju bilo koju varijantu sklekova. ovi tzv. side planks su mi bili koma. kako se ide u dva kruga, prvi krug sam u početku napravila polovično, drugi, trećinu valjda :D
danas sam oba kruga napravila sve
malo koketiram s lchf i nadam se ravnijem trbuhu
mada, sutra sam kod mame, kako ću joj to objasniti![]()
Odradila 6w6p level 1, i oduševljena sam.
BTW. ušla u hlače broj manjei stoje mi odlično.
joj, kako je dobro opet vjezbati....
chalene i cardio od 55 minuta, odlicno se osjecam, napunjena energijom a ne potrosena
tako mi je drago da se vracam u stari ritam, nedostajao mi je
Upravo zwow 51: https://www.youtube.com/watch?v=sOCJ...e_gdata_player
Vrijeme 20:48
Koliko ga dugo vjezbas?
Meni je super ta vjezba. Jucer sam je preskocila, danas se nadam da cu stici.
Opet me je vikend zeznio, ovaj put u kombinaciji s mengom... Morat cu stvarno poraditi na tome...
Ma nisam dugo na 6w6p, odradila sam valjda 4 puta i super mi je. Neke vježbe su mi teže, ali odradim sve kao i ona teta što radi teže.
Idem dva puta tjedno na zumbu, a na kraju nam ostavi još 10 minuta ubitačnih trbušnjaka. I još kod kuće vježbam 2-4 puta tjedno (kako kad uhvatim) i odradila 30DS sva tri levela, dio Ripped in 30, ponekad BFBM. I tako, rotiram, kako mi dođe.
Danas me opako menga stisla, jučer sam još mogla vježbati ali danas
I već me živcira što me stalno nešto boli, jedan dan ruke, drugi noge, pa bokovi , pa .....stalno, prođe kroz 24 sata ali miša mu nikako da se mišići prilagode.
Ili mene danas sve nešto živcira![]()
Ribice, to ti je dobar znak, znači da dobro radiš.
Znam dosta aktivnih sportaša koji postanu ovisni o tom osjećaju boli, upale mišića, pa stalno vježbaju do te granice boli :D
Ribice meni je stalno tako. Uvijek pokusavam napraviti vise nego prosli puta, ili pravilnije il ovoono i onda me stalno nesto boli.
baš, ako ne boli imam blagu grižnju savjesti.
Ovaj cijeli tjedan katastrofa, rođendani, gosti, odlazak u goste plus menga za vikend.
Kako nije puno?
Pa to je izvrsno
Pogotovo što se radi o relativno malom broju, možda imam krivo ali ja mislim da je puno lakše izgubiti konfekcijski broj ako se radi o malo većem broju i više špekeca nego kad se baš hoćeš stesati do savršenstva
a i prirodno valjda težiš nekoj kilaži/obliku, npr. meni je idealno kad nosim 38, na 36 izgledam već jako premršavo...
ja sam si produzila trening na 45 minuta i bas mi je to taman.
zhang, jel u p90x ima kakvo dobro rastezanje? cini mi se da si spominjala, al tko ce to nac u bespucima ovog topica.
Ima, bas u p90x, ne u dvojci.
Meni je taj jedan od drazih.
Ja danas nisam, imam neki novi alarm pa nikako da se s njim nadjem, malo sam zaspala, onda vise nisam niti pokusavala stici.
Sutra cu, budem sa sandbagom, dugo nisam...
ja svaki dan furam 20 min bajka (točnije 22) i Jillian BR nakon toga...ubila me svjesnost koliko sam zapravo u lošoj formi i kako sam se dovela do toga
vidim neka poboljšanja s početka vježbanja, ali odlučila sam w1-w2-c1 raditi (barem) 4 umjesto 2 tjedna jer me frka težih vježbi dok ove ne odradim ful kako bih trebala
baby steps...tješim se
Danas trening sa sandbagom, inspiriran ovim: http://www.youtube.com/watch?v=tIBMh...e_gdata_player
jučer chalene, danas radim cijeli dan pa ništa od vježbanja
Jučer zumba i trbušnjaci na kraju.
Meni je mrvicu bolje (jos tu i tamo curi nos i nakasljavam se), ali sad mi malena ima temperaturu i jaki kasalj, jucer sam cijeli dan provela drzeci je u krilu u polozaju u kojem najmanje kaslje (cim se zalegne, eto kaslja), bas je iscrpljena, a samim time i ja.
Nesto malo sam hodala u petak, subotu i nedjelju, cca po sat vremena, i to je sve od mog vjezbanja.
Bas mi fali, ali jednostavno nema tog trenutka kad bih mogla biti na miru pola sata u komadu (MM pomaze, ali ona stalno po meni 'visi'... Mama je mama. I onda kad konacno zaspe, ni ja vise nemam snage.
).
jJa sam oporavila od zimskih bolesti/radosti, na lchf imam višak energije pa krećem s novim žarom. Već sam sama se bi blesava, ali nema odustajanja i uostalom svaki put ide sve lakše. To kretanje ispočetka, jel LOL
danas čaga sa renatom sopek 30 min
pikula, samo naprijed, ja se ne ubijam baš od vježbanja ali vježbam redovito i stvarno ima rezultata, samo treba biti uporan i ne odustati
ja jutros opet callanetics evolution, baš mi paše ova nova, moderna verzija
curke koje vježbate isto, kako stojite s "pelvic floor", uh što je meni to teško paziti stalno da su ti mišići stisnuti... a to je baš poanta callaneticsa (osim onih pulsiranja), u svakom slučaju ne moramo se bojati inkontinencije![]()
callanetics je puno teži nego što se na prvu čini
napokon su me prestale boljeti ruke , jeeeeeeeeeeeeeeee