Stranica 9 od 11 PrviPrvi ... 7891011 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 401 do 450 od 515

Tema: Roditelji i obitelj kao teret i kako se osloboditi...?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

@ Tanci, ako cete baku cesto obilaziti na neki nacin ces i kontrolitrati koliko se kvalitetno brinu o njoj

ako ste u mogucnosti stavite je u jednokrevetnu sobu ili apartman. stacionar je u biti zadnja stanica i kad jednom zavrse tamo brzo odu, nekako kao da ih se dozvljava pod otpisane (mi smo u brezovici uz masno placanje doma imali situaciju da su se sami sjetili nakon sto im j teta pala i slomila kuk i nisu to 10 dana skuzili pa se sve pomaknulo i sad vec godinu dana lezi nepokretna) da su tetu gavna sestra koja je maksimalno bahata i valjda vlasnica doma bez pitanja htjeli ubaciti u stacionar.

u pocetku nisu obracali paznju koliko jede (ljudi kad pate od demencije ako se ne vodi racuna znaju umrijeti od gladi jer oni izgube osjecaj) pa je teta gladovala i ar puta zavrsavala na infuziji. sad svaki dn neko ide tamo i prisutan je za vrijeme rucka tako da teta super jede. osoblje u brezovici je zlatno, rade ko mravi samo ih je apsolutno premalo i spadaju s nogu od rada.

takodjer teti nosimo jos extra hrane, one male instant juhice i sve sto voli da sto bolj jede. stavili smo joj tv, ima svoju telefonsku liniju i odlicne fizioterapeute koji su je super razgibali i naucili moje kako da i sami vjezbaju sa njom

imat ces vise energije i motivacije pomagati oko bake kad se ta briga rastereti

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

stray, jednokrevetna soba ne postoji u domu Trešnjevka, već dvokrevetne. Taj dom je baka sama odabrala jer je u susjedstvu živjela i poznaje neke korisnike doma koji su joj ga preporučili.
    ... a ovo o čemu ti pišeš je i glavni razlog zbog kojeg nismo ni razmišljali o privatnim domovima.
    Nedostatno i nestručno osoblje je glavni problem kod privatnika.
    Meni nije bitan "svemirski" interijer ili bazen u koji baka ionako neće kročiti, već mi je bitna skrb, osoblje, njega...a to je ipak najbolje u državnim domovima, ali se zato tamo i čeka godinama na prijem. Mi imamo sreću što je baka predala zahtjev za smještaj prije više godina i sada zbog visoke dobi, dijagnoze i potrebe ona ima prednost. Da nije tako i ona bi na red došla tek za cca 5 godina koliko se prosječno čeka državni dom.
    Naravno da ću je često obilaziti i donositi joj što joj treba te intervenirati ako bude potrebe.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj tua prvotno napisa Vidi poruku
    Tanci,
    to je stvarno najbolje rjesenje za obje strane. mislis da baka nece raditi frku oko odlaska?

palijativna skrb u rh je posebna tema, imamo ozloglaseni marof i to je to. koliko sam ja shvatila, postojali su neki entuzijatisti koji su htjeli nesto pokrenuti, ali je stopirano, ne znam iz kojih razloga. nekakav obican staracki dom u terminalnoj fazi nije od nikakve koristi.
    Da li će raditi frku- ne znam, ali znam da nema izbora pa će morati prihvatiti. Uostalom sama je izabrala dom, a ionako mijenja non stop mišljenja. Tako da ni sama ne zna šta hoće, a valjda ni ne pamti kaj je jučer, prekjučer itd rekla. Nekako ćemo joj to lijepo saopčiti, a idući tjedan ćemo muž i ja s njom otići u posjet domu. Tako sam se sa socijalnom radnicom dogovorila da dođemo i da ju oni vide i da ona vidi dom pa možda i to pomogne. Otpeljat ćemo je i u stan da si uzme sve što poželi ponijeti. Jasno mi je da su njoj njene stvari potrebne i drage pa neka si ih ponese.
    Tako nekako planiramo to izvesti. Postepeno i ležerno. Ništa na silu i pod moraš.

Teica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Tanči, jako mi je drago da je ipak krenulo, po meni a vidim da i druge cure slično

misle, odgovarajućim tokom!

Ovakva situacija u kojoj ste ovo vrijeme otkada je baka stigla, jednostavno ne

može na duže staze.

To je, vjerujem, svakom jasno.

Hajde, nazovem te pa se, ako Bog da, i vidimo bar nakratko

Posljednje uređivanje od Teica : 23.01.2013. at 00:11

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Tanči, bravo za brzo pronalaženje rješenja.
    Moje mišljenje je da je za boravak u domu bolje da su u dvokrevetnim ili čak možda bolje trokrevetnim sobama. U jednokrevetnima budu usamljeni, a u dvokrevetnima imaju nekog za priču... a vlasnik doma gdje je bila sveki je rekao da su trokrevetne čak najbolje rješenje, kad se dva korisnika posvađaju, treći uvodi red.

I da... to za hranjenje je jako bitno, moja baka je na koncu gotovo umrla od gladi, završavala na infuzijama... a bila je u jednom od boljih domova u Sloveniji, nažalost u jednokrevetnoj sobi, tad smo mislili da je to najbolje... a možda nije bilo.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Kad smo već kod domova za starije, samo da još napišem naše iskustvo - mužev nonić doživio je 96+ s tim da je zadnjih desetak godina bio u domu na Ksaveru (svojom voljom i odlukom - nekako mi se čini da je s muškima lakše po tom pitanju). Odmah je išao u stacionar jer su tamo jednokrevetne sobe, iako je tada još mogao hodati uz pomoć. Obilazili smo ga redovito najmanje 1x u 2 tjedna, zapravo češće svaki vikend. On je tamo imao pristojan društveni život - prevodio je članke iz National Geographic (tada još nije bilo na hrvatskom) za njihovu oglasnu ploču, zabavljao se svojim starim slikama (imao je album fotografija) a najbolja scena je bila kad mu je došao "šulkolega" pa su zajedno proslavili sedamdesetu godišnjicu mature - jedini živi... Imao je slike svoje pokojne žene i drugih članova obitelji, ali to je tužno kad samo zbrajaš koga više nema i vidiš da si ostao jedini iz generacije.

Nije nam bio na teret, znali smo ga povremeno vikendom dovesti doma na ručak dok je još mogao na drugi kat, čak smo ga odveli i u našu vikendicu kad smo je kupili (dao nam je novce za prvu kosilicu, he he he). On je sam odlučio ići u takvu vrstu ustanove, jer da je ostao s nama doma, opet bi veći dio dana bio sam što za takvu osobu nije dobro rješenje. Hoću reći - puno ovisi i o čovjeku da li će od takvog života uzeti ono najbolje što se nudi ili će biti ogorčeni na sebe i sve ostale. Dobro je dok stariju osobu još koliko toliko služi pamet, ali kad to nije slučaj, vrlo je teško riješiti situaciju tako da svi budu zadovoljni.

Tanči, držim fige da sve bude dobro...

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Tanči eto ispalo je bolje možda nego što ste se nadali
    mislim nema tu drugog rješenja
    kao što si rekla ona je doživjela stvarno lijepe godine i pri kraju je puta
    vaša obitelj tek ima godine života pred sobom
    nije starost laka i sve ono što nosi zna mnogima biti teret
    ja nemam skroz definiran stav prem askrbi o starijima i domovima
    uvijek mislim kako je tužno ostati pod zadnje dane među nepoznatima i daleko od svojih
    ali postoje jednostavno situacije kad drugačije ne može, a to je ova vaša
    kad situacija nadilazi sve potencijale koje imaš, najvažnije je valjda znati da će imati osiguranu hranu, njegu, higijenu...

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

i zadnje ali ne najmanje važno - da ćete imati MIR
    a on stvarno nema cijenu

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Otkad sam rodila, stvarno se osjećam drugačije. I kao da je stvarno istina ono: "Vidjet ćeš kad budeš imala svoju djecu..."

Puno sam toga zamjerala svojoj mami, ali sad mi je tako žao. Ne kažem da mi nije nanijela razne (emotivne) boli i da sam je potpuno bezrazložno napadala... No, ipak, malo sam razmislila o stvarima koje je prošla sa mnom i zbog mene, koliko život nije bio pravedan prema njoj, koliko su je razni ljudi povrijedili na razne načine i koliko je zapravo usamljena veći dio života. Meni se srce kida kad mi beba plače jer je muče grčevi, a mama je mene svako malo morala ostaviti u bolnici. Uopće nisam mogla ni zamisliti koliko je to teško.
    Fakat se osjećam kao najgora osoba na svijetu. Mama nije zaslužila takvo ponašanje od mene.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mishekica, proci ce te taj napad grizodusja, sve ce biti u redu, uzivaj sada u svojoj bebi.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    mishekica, proci ce te taj napad grizodusja, sve ce biti u redu, uzivaj sada u svojoj bebi.
    Baš to sam htjela reći.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Mishekica, možda te puca baby blues, ne daj se. Normalno je da tako razmišljaš, ali rješavat ćeš to poslije. Sada je najvažnija tvoja beba!

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Ma jasno da je bebica najvažnija. Ali mama je tu i pomaže mi. Divim se onima koje to sve prođu bez pomoći. Ja sam i ovako sva premorena, a ne radim ništa osim dojenja.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj mishekica prvotno napisa Vidi poruku
    Ma jasno da je bebica najvažnija. Ali mama je tu i pomaže mi. Divim se onima koje to sve prođu bez pomoći. Ja sam i ovako sva premorena, a ne radim ništa osim dojenja.
    Ako si umorna, pusti mamu da ti pomaže, sve dok vam to objema odgovara. Svatko bi trebao raditi kako mu odgovara, ja sa prvim nisam trebala pomoć, s drugim jesam. Sretna mama = sretna bebica.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Mishekica, ja sam nešto pomiješala pa sam mislila da ti više nemaš mamu. Srećom, nije tako. Pa vas dvije sad imate super šansu, rođenje tvog djeteta prilika je i za početak vašeg novog odnosa. Ajde ne brini. Sve će nekako doći na svoje mjesto.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Da se javim sa nastavkom sage; bili smo s bakom u domu na razgovoru i procjeni stanja. Ispalo je da je baka granično pokretna, ali za očekivati je da će joj ići na bolje pa je ipak predbilježena za stambenu jedinicu uz posebnu skrb što ćemo dodatno plaćati. I sad čekamo...
    Ali u zadnje vrijeme je stanje neizdrživo.
    Baka nas toliko maltretira da je to strašno. Jučer je bila kulminacija. Ukratko: optužila nas je da ju trujemo, noga ju boli zbog medicinskog kreveta na struju jer ona već dva mjeseca leži na struji, muža je optužila da joj je ukrao nekakve papire iz torbe. Na pitanje kakve- nije znala odgovoriti. Bezobrazna je, svađa se, odbija terapiju i to sada kad joj je napokon šećer ok, tlak isto. Jučer je prijetila da ide na policiju. Ja sam pukla skroz. Rekla sam joj neka ide, ja se ne bojim ni policije, ni Boga, ni vraga, ali da se ona u moju kuću više vratit neće...Kad sam navečer došla s posla našla sam ju u krevetu, nije nikud išla.
    E sad, ono što je najgore mi ne možemo ništa! Ruke su nam kompletno vezane.
    Njen doktor može izdati uputnicu za bolničko liječenje na psihijatriji, ali prije toga ona mora imati nekakvu dijagnozu ili barem pregled kod psihijatra. Na taj pregled ona mora ići dragovoljno.
    Hitno ili policiju ako pozovem kad sljedeći put bude divljala neću postići ništa. Ne budu došli.
    Ako bi ju smjestili u neki privatni dom dok čekamo ovaj državni, oni mi je budu za tri dana izbacili i vratili jer ne primaju takve starce. Nitko ne žali da im jedna ovakva baka maltretira dvadesetak ostalih koji, naravno hoće i trebaju svoj mir i skupo to plaćaju.
    Socijalna služba nam se već do sada pokazala kao skroz beskorisna. Njima je dovoljno što baka ima sina i po njihovom tumačenju zakona on je obveznik uzdržavanja i dužan je pobrinuti se za mater.
    Ljudi dragi, mi smo u banani. Totalnoj.
    Ja hoću svoj život nazad. Hoću mir. Dom, da mi dijete živi u miru...
    Ja ove godine nisam imala ni Božića, ni godišnjeg (trebali smo ići u Beč, umjesto toga sam prematala baku danima i noćima)...
    Da sam znala, da sam samo slutila da bude ovako, nikad, apsolutno nikad mi ne bi palo na pamet da ju uzmem k sebi.
    Uništit će mi dom, obitelj, sve...načela me već i to jako.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Tanči, ona ima svoj stan, zar ne? A da ju vratite tamo i nađete ženu koja će biti s njom, date joj da stanuje besplatno i još plaću po dogovoru? Takav angažman bi ti možda olakšao čekanje na dom.
    Bilo što učini da budete na miru.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Tanči, ona ima svoj stan, zar ne? A da ju vratite tamo i nađete ženu koja će biti s njom, date joj da stanuje besplatno i još plaću po dogovoru? Takav angažman bi ti možda olakšao čekanje na dom.
    Bilo što učini da budete na miru.
    Pokušala sam. Dala oglas. Danima su me ljudi zvali i kad bi im detaljno objasnila o čemu je riječ- neće nitko. Bilo je svakakvih poziva. Svakakvih želja pa i jako nevjerojatnih i nerazumnih. Najveći je problem što je to jednosobni stan, a nitko ne želi s babom u sobu.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Jesi sigurna da hitna ne može ništa?
    Probaj se dobro raspitati, ali ako baka ima neke teže ispade ne mogu ne doći i ne poduzeti ništa.
    Pričala mi je kolegica koja radi u školi da im svremena na vrijeme dolazi jedan tata sa psihičkim problemima i radi sranja, policija mu ne može ništa ali hitna ga odveze(kuda dalje s njime nemam pojma). Doduše ovo je drugo zato što em je javna ustanova, em on ima neke dijagnoze.
    Enivej, htjela sam reći da hitna ima odrješenije ruke nego policija.
    Sretno!

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ne, hitna neće doći. Raspitala sam se. Po novome treba prvo doći policija, onda policija zove hitnu ako smatraju da treba. Ali doktor koji dođe sa hitnom procjenjuje da li voze baku ili ne i to samo ako ona ima psihijatrijsku dijagnozu (a nema, a ja je ne mogu prisiliti čak ni na pregled kod psihijatra). Odvest će je u Vrapče eventualno ako je za život opasna. Znači ako zapali stan (ne daj Bože) ili se pred njima hoće baciti kroz prozor (što ne vjerujem da će pokušati, pametna je ona) Doslovno su mi ovako rekli kad sam se raspitivala i to mi je potvrđeno na više različitih strana.
    Dakle, ruke su nam vezane kao što sam već napisala.
    Inače, već je dva dana mir. Ona je ok. E sad, da li je to faza ili je stvarno imalo efekta kad sam joj rekla neka ide ali da se vratiti k meni više neće, ne znam.

anatom avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ajme tanci ovo je horor.

saljem ti hug<3

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tanci mislim da tebi treba savjet odvjetnika koji se bazi obiteljskim pravom. I to hitno.

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Tanči ne znam kako da ti pomognem, zar nema neki način da je psihić procijeni?
    zvuči mi nevjerojatno da NE POSTOJI NAČIN, pa valjda ima nešto što je predviđeno u ovakvim slučajevima?
    odi ti na centar za socijalnu skrb, zovi milanku opačić, bilo koga
    mislim da su centri nakon afere i nemilog događaja u sl. brodu postali puuuuno oprezniji i da te neće otkantati
    drži se draga, ma mora ona ići ća, ovo prelazi vaše mogućnosti

inače, na proljeće i mene čeka jedna jako slična priča za koju slutim da će mi odnijeti živaca
    stvarno je teško biti pametn i jak kad su naši najbliži u pitanju a sustav ne funkcionira
    meni je misao vodilja samo mir moje djece i muža i naša obitelj
    ispred toga nitko ne može i ne smije biti pa da je sto puta bolestan

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Stvarno vam savjetujem da se konzultirate s odvjetnicima jer mislim da vam ove navedene sluzbe nece nimalo pomoci. To ne govorim napamet. Imali smo jednu slicnu situaciju u siroj obitelji, oni nisu nasli snage da to rijese i mucili seu se godinama, na nacin koji ne bih pozeljela nikome.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

tanci, imas pp.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Cure hvala na savjetima i potpori.

Što se tiče centra za socijalnu skrb samo ću reći sljedeće: tražili smo doplatak za pomoć i njegu na koji baka ima apsolutno pravo i igrom slučaja poznam doktoricu koja vještači takve zahtjeve i donosi rješenja. Neki dan me zvala zbog nečeg drugog i ja joj spomenem taj zahtjev da bi ona meni rekla: a joooj pa ja tek obrađujem zahtjeve iz 2010. godine, a pošto baka ima 90 godina i realno nema vremena čekati nek pokušam pogurnuti to u centru jer ona kao doktorica ne može ništa dok to ne dođe do nje. Muž je otišao u Centar i lijepo zamolio socijalnu radnicu da bi ga ova isprašila ko balavca i još našpotala usput.
    Drugi centar za socijalnu skrb koji je na teritoriju bakinog stana, znači prije je tamo pripadala je uredno svaku malo dobivao prijave od susjeda koji su se žalili na baku i nisu poduzeli apsolutno ništa. Za te prijave je muž slučajno saznao nedavno kad mu je socijalna radnica to onak usput spomenula, ali nije mogla pronaći te prijave da mu ih pokaže pa je sve ostalo na razini priče. Muž je bio tamo baš zbog tog doplatka, a socijalna radnica se sjetila prijava kad je pročitala bakino ime. Oni nisu prstom mrdnuli na te prijave. Niti da ih provjere, niti da se uvjere. Ništa. I čak su taj zahtjev za doplatak i njegu prebacili na Zaprešić jer je baka sad kod nas pa kakti više ne pripada k njima.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj anatom prvotno napisa Vidi poruku
    ajme tanci ovo je horor.

saljem ti hug<3
    I ja tebi, draga.
    Jučer sam te se sjetila odnosno tvog pokojnog oca. Nemoj mi zamjeriti na ovome; Na Črnomercu sam čekala tramvaj, a na klupi na stajalištu je sjedio jedan vidno zapušten čovjek. Oko 60g star. Povračao je. Imala sam dojam da mu je jako loše. Ljudi su se micali od njega jer je jako smrdio i prizor je sam po sebi bio grozan jer je taj čovjek sebi sam gurao prljave prste u grlo i izazivao povraćanje.
    Prišla sam mu i pitala ga da li da mu zovem hitnu, doktora? Potjerao me uz uvrede i psovke.
    Sjela sam u tramvaj i nastavila ga promatrati, a on je izvadio cigaretu, zapalio i opet malo izazivao povraćanje pa opet povukao dim pa opet povraćanje....
    Zaključila sam da neki ljudi ne trebaju i ne žele pomoć. Neki se klošare jer tako žele, a ne iz sile. Tako i ovaj čovjek. Na žalost. Vjerojatno i on ima negdje nekoga tko silno pati zato jer mu ne može pomoći.
    ...a ti se, draga moja nemoj gristi. Tvoja savjest je čista i pred Bogom i pred Državom.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

marta, a kako bi mi odvjetnik tu mogao pomoći? Jedino za oduzimanje poslovne sposobnosti, ali u tom slućaju otpada dom jer mi je socijalna radnica u domu rekla u povjerenju da ne spominjem više da je baka dementna. Takve dementne osobe oni ne primaju. Ali onog trena kad baka uđe u dom, ona je pod njihovom paskom i ako počne zezati onda oni zovu hitnu, mi damo pristanak i voze je u Vrapče.
    Ali za to sve ona mora ući u dom, a to treba dočekati.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

a kak je s čekanjem u domu?

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    a kak je s čekanjem u domu?
    Treba netko od stanara u domu preminuti da oslobodi mjesto baki. To može biti sutra, ali i za tri mjeseca pa i dulje.
    Na žalost ovdje vrijedi pravilo: dok nekom ne smrkne- drugom ne svane.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Tanči, pa ima privatnih domova koji imaju mjesta. Ili baš hoćete neki određeni?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

kad netko umre ona je prva na listi?

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    kad netko umre ona je prva na listi?
    da, privatni domovi su nam preskupi i više vjerujem državnima.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Tanci, sve najljepse o baki kad cete ju voditi u dom! Inace ju nece primiti.
    Dementnoj rodjakinji sin placa 7.500 kn privatni dom i jos mora placati dodatne usluge.

Drzite se!

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

a što ako Tanči baku npr. kuje u zvijezde a baka pokaže pravo lice sutra?
    imaju pravo raskinuti ugovor i baku poslati van?
    mislim da je strašno kako su loše riješene ovakve stvari u našoj zemlji...
    a mislim, čemu se ja čudim, što je dobro riješeno?

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj flopica prvotno napisa Vidi poruku
    a što ako Tanči baku npr. kuje u zvijezde a baka pokaže pravo lice sutra?
    imaju pravo raskinuti ugovor i baku poslati van?
    mislim da je strašno kako su loše riješene ovakve stvari u našoj zemlji...
    a mislim, čemu se ja čudim, što je dobro riješeno?
    Ovo bi bio problem u privatnom domu, ali u državnom ne. Pitala sam i rečeno mi je da ju ne budu poslali doma, već da je onda baka njihova briga. U državnom oni to rješavaju na način da zovu hitnu, nas obavijeste i traže pristanak i onda hitna vozi baku u Vrapče. Naravno sve to u slučaju da baka radi probleme u takvoj mjeri da je to sve nužno. Nema u domu zafrkancije. Ne mogu oni dozvoliti da im na 200 korisnika njih par radi nemir.
    Evo, počinje. Opet počinje. Muž je u kuhinji i ona ga napada. Ja ću poludit. Ne spavam od 5 jer me bole sinusi, zato sam sada ovdje. Nedjelja je i kći mi spava. Dijete se treba odmoriti, a ne može. Sigurno su je već probudili. Ovo je strašno.

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Tanči pa ne vjerujem da u domu nitko ne umre poduže vrijeme
    znam da strašno zvuči čekati nečiju smrt da bi sebe spasio ali tako nam život nekada nametne
    što do tada, ne znam,ne znam...

smije li piti neke lijekove za spavanje ili za otupljivanje da je malo umire?
    da odeš njenom liječniku i provjeriš kako to ide?

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Tanči
    A da pokušate u nekom privatnom domu kao privremenom rješenju, dok se ne nađe mjesto u državnom? Znam da košta, vjerujem da ne bi to dugo trajalo. I, i njima je kriza, uzeti će ju, bez obzira na agresivnost, ima načina da ju sediraju.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Tanči prvotno napisa Vidi poruku
    marta, a kako bi mi odvjetnik tu mogao pomoći? Jedino za oduzimanje poslovne sposobnosti, ali u tom slućaju otpada dom jer mi je socijalna radnica u domu rekla u povjerenju da ne spominjem više da je baka dementna. Takve dementne osobe oni ne primaju. Ali onog trena kad baka uđe u dom, ona je pod njihovom paskom i ako počne zezati onda oni zovu hitnu, mi damo pristanak i voze je u Vrapče.
    Ali za to sve ona mora ući u dom, a to treba dočekati.
    MIslim da bi ti odvjetnik mogao pomoci da saznas tocno koje su vam mogucnosti i prava i kako to sve zajedno ostvariti. Na to sam mislila.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Nakon još dosta peripetija za koje nisam imala ni vremena, ni snage ovdje pisati baka ide u dom.
    Jučer su me zvali iz doma da ju u ponedjeljak dopeljamo Ja još uvijek ne mogu vjerovati i opustiti se.
    Uglavnom, kaže mi socijalna radnica koja me jučer nazvala da se oslobodilo mjesto i da su one ( njih je pet soc. radnica) zaključile da je nama najveća frka i potreba i eto, zovu nas Jer sam ih nazvala prošli tjedan i skoro se rasplakala (nije moj stil, stvarno) od muke i žene su mi se smilovale. Do neba im hvala.
    Znači ima šanse da se moj život vrati u nekakvu normalu.
    ...i popodne me jučer zove mama, i tak mi pričamo i ja spomenem kak je baka dobila mjesto u domu, a meni mama na to: a šta ćeš, to ti je tak, znam da ti nije lako ali tako češ i mene morati bedinati kad onemoćam, ja na to- kaaaj, kaj je tebi? Pa imaš ti i sina draga moja kojem si ionako dala i stan(meni ne) i komplet namještaj(meni ne) i svadbu( meni ne) i odhranjivala mu najstarije dijete(meni ne) i kupila mu 4,5,6 auta(meni ne) i naplaćala se režija i dugova(meni ne) i naplaćala se svega i svačeg prije poslije i sada ( meni ne)i čuvala mu djecu(meni nikad) i kupovala, kuhala, prala i peglala( meni nikad)......i poslije svega toga JA da te bedinam i dohranjujem????????????? a šogorica koja je daleko mlađa od mene će mi se smijati iza leđa?!!?
    Znate šta mi je odgovorila? Žena, majka koja je zaljubljena u svog sina i otvoreno je to pokazivala i cijeli život radila očiglednu razliku između svoje dvoje djece je meni jučer rekla ovo:
    - kćeri su bolje od sinova, sad sam to zaključila i znam da ne mogu od njega ništa očekivati i da imam samo tebe i znaš: ipak si ti jako dobra osoba.
    E bila ja ipak jako dobra ili ne ali moja mama se ne bu k meni doselila.
    Posljednje uređivanje od Tanči : 02.03.2013. at 08:32

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ajoj Tanči, pa da ni trenutka nisi mogla odahnut.
    Drago mi je da ste to sa sveki riješili, napokon.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

tanči ?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tanci, kako je to proslo?

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Tanci, kako je to proslo?
    Iznenađujuće dobro. Jučer je nakon što su se ovjerili i potpisali ugovori (750kn bilježnik+ 500kn kazna za parkiranje= zadužnica na 70 000 kn koju je muž morao potpisati) ostala u domu.
    ...a mi smo se navečer osjećali očajno. Ni malo sretno, ni malo zadovoljno. Ma nema čak ni olakšanja. Gledam taj njen prazan krevet i ja se osjećam prazno.
    Tješimo se da drukčije nismo mogli postupiti, a i njoj je bolje da bude s vršnjacima.
    Danas je muž bio kod nje jer joj je morao odnijeti još neke stvari i pohvalila mu se da je jako dobro ručala. Kao nikad Juhicu i neko meso.
    Kao da je kod mene loše jela, a nema kaj joj nisam kuhala i kupila i priuštila.
    No dobro, sad čekamo. Njoj ipak treba par dana da si progrunta i počne s manevrima.
    Mada, baš me briga. Kao što nam je ponovno socijalna radnica rekla- sada je ona njihova briga.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Razumijem kako vam je bilo. Ja sam bila potpuno smušena prvih mjesec dana nakon što je sveki otošla u doma.. a išla je svojom voljom.

Nego... čemu zadužnica? Mi nismo dali zadužnicu.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tanci drago mi je da sveki nije u zadnjem trenutku odustala od odlaska.
    A taj osjecaj ni vrit ni mimo ti je normalan. Treba vam neko vrijeme da se vratite svojoj svakodnevici.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Nemam pojma čemu zadužnica. I mene je to i iznenadilo i moram priznat- pogodilo.
    Pretpostavljam da im ljudi nisu plaćali pa zato jer u ugovoru izričito piše- ukoliko se u roku od 30 dana ne plati, oni pokreću ovrhu.
    S tom zadužnicom su nas stavili pred gotov čin jer nismo znali za nju sve do ovjere ugovora kod bilježnice. Tamo je ispalo da i to treba potpisati i ovjeriti- zadužnicu na 70 000 kn. I sad se ja pitam što sa onim ljudima koji nemaju?
    Nije to fer. Nitko nije baku pitao ima li ona penziju, ušteđevinu, ikakvu imovinu?
    Ali su stalno nabijali na nos mom mužu da je on obveznik uzdržavanja i da on mora ovo i ono...a da pritom nisu pitali možemo li mi to platiti i imamo li mi od čega živjeti?!!?
    I šta da rade ljudi koji su bez posla, s malim mirovinama, a imaju ovako starog roditelja kojeg treba nekako zbrinut?
    Da se razumijemo i moj muž bi trebao na jesen silom zakona u mirovinu jer navršava 65 godina, ali je rekao da će tražiti produženje. Ako ga ne dobije, mora u mirovinu koja će mu biti barem tri puta manja od plaće. I kaj onda? Dijete trebamo školovati, mi moramo živjeti, a nad glavom nam visi zadužnica.
    Uvijek sam se grozila kredita i nikad ih nismo ni dizali da bi sad pod stare dane imali zadužnicu i to zbog koga? Zbog svekrve koja mi je vikala da sam vještica i da ju trujem.
    Znam, reći će neki-a stan? Da, stan- 28 kvadrata, derutnih, totalno uništenih. Bez grijanja, s trulom stolarijom i da ne nabrajam. Jedva sam ga iznajmila jednoj mladoj tek diplomiranoj pravnici bez oca, a majka joj je bez posla pa su njih dvije zapravo socijalni slučaj. I iznajmila sam ga samo uz plaćanje režija s tim da si ga sama bude pokrečila i pošteno očistila jer je naša baka od stana napravila smetlište. Da ga idemo prodavat ne bi dobili ništa jer samo lokacija tu vredi. Ostalo je koma. Da ga idem uređivat treba mi cca 10 000 eura za novu stolariju, centralno s bojlerom, parket, ploćice, kupaonicu ...ma sve, čak i žbuka otpada sa zidova. Znači, sve u svemu koma. Nekaj nam je kakti dala, a zapravo je to neupotrebljivo. Eno ga stoji već tri mjeseca i plaćamo režije za njega i tu i tamo odem i malo nešto pobacam i tak. Ma joj.
    Uglavnom, mi smo u začaranom krugu.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Tanci drago mi je da sveki nije u zadnjem trenutku odustala od odlaska.
    A taj osjecaj ni vrit ni mimo ti je normalan. Treba vam neko vrijeme da se vratite svojoj svakodnevici.
    Joooj marta nemaš pojma kako sam se ja toga bojala. Da ne napravi tamo scenu, da ne kaže kod bilježnika da neće potpisati i sl. i da na koncu ovi iz doma ne odustanu jer već se predstojnica malo kao naljutila kad sam spomenula noćnu pelenu i šećer iako smo mi to sve njima na komisiji rekli, ali su očito zaboravili zapisati pa je ispalo da ne znaju za to. Objašnjenje je da s pelenama mora u stacionar, a zbog šećera je poseban režim prehrane (logično)
    E da, osim plaćanja doma treba donijeti apsolutno sve čak i toaletni papir. Ni to nemaju. Oni daju samo hranu.

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Tanči,čitam te i htjela sam ti samo dati jedan .

Meni tlak raste samo čitajući s čime se borite..sad povratak vlastitom miru,koliko-toliko.

A ovo za mamu...teško je,da. Čista emocionalna ucjena. Ne dozvoli sama sebi da te sad ta njena rečenica pojede,ne dozvoli to sama sebi.Iz svega što navodiš,jasno je da mamu treba izbedinati brat.
    I kad dođe do te situacije (ako dođe),onda ćeš se postaviti.
    Sad si nemoj trovat dane time.

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Tanči neka se to riješilo, vama će biti bolje u svakom slučaju. Nakon nekog vremena vratit ćete se svojoj rutini a baka je tamo gdje i pripada. samo mene strašno frustrira to kako je sve ne uređeno u ovoj našoj jadnoj državi. svi traže nešto, cijede te i naplaćuju svaki šit a nitko te ne pita imaš li za papar. Ali jedino važno jest da ste nazad dobili svoj život. nije baš nitko vrijedan nečije obitelji i djetinjstva a ja isto imam određene probleme koji utječu na našu obitelj i isto se tiču skrbi o starijima i mučno mi je od pomisli što me još sve čeka. ali znam da mi je mir moje djece jedina misao vodilja i makar si morala srce iz grudi iščupati da njih sčuvam, to ću i učiniti.
    svaka čast mamama, bakama, svekrima i svima li oni su proživjeli svoj život. trebaju dati nama da sa svojom djecom proživimo svoj. to je tako nepravedno. biti taoc nečije bolesti, starosti ili bilo čega i morati vlastitu sreću šutnuti u zapećak. još kad čovjek ima mogućnosti da riješi situaciju na način da nikoga ne povrijedi, dobro je. ako nema, onda je puno teže. a ja nemam.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •