I jos po kašika vrele voda.
e pa kad ga pravim, za veliki pleh od rerne stavim 7 jaja
4 ili 5 jaja, ovisno kako debelo tijesto želiš i koliko je velik pleh. Za božićni panj (ako želiš malo deblje) ide do 7 jaja i tada je debelo oko 2 cm. To se jako ne digne.
Ja sam škrta (i volim tanki biskvit za rolade jer se ljepše savija) pa radim s 4 jaja na pleh od pećnice:
VODENI BISKVIT
4 bjelanjka - snijeg (s mrvicom soli)
4 žumanjka istući sa 4 žlice vruće vode iz bojlera i 8 velikih vrhom punih žlica šećera
dodati 8 vrhom punih žlica glatkog brašna (prosijati kroz cjediljku, eventualno dodati malo praška za pecivo - ne više od 1 najmanje žličice)
Snijeg umiješati ručno, najbolje drvenom kuhačom. Odmah sve iskrenuti u pleh obložen papirom i frk u prethodno zagrijanu pećnicu.
T=180oC, t=cca 8 minuta, ne otvarati za vrijeme pečenja. Gotova je dok se krajevi odvoje od ruba pleha. Ako se prepeče, hoće pucati, pa treba paziti - ne pomaže ništa osim iskustva.
Kad je gotovo, postupak je slijedeći:
Na kuhinjsku krpu okrenem biskvit dok je još topao, pa odlijepim papir, namažem džemom i pomoću krpe rolam u roladu.
Postupak za rolanje je drugačiji ako će se rolada kasnije puniti nekom kremom s maslacem - treba je zarolanu ostaviti da se ohladi, pa tek onda pažljivo odmotati i puniti. Ne da se to meni.
Nadam se da nisam ništa bitno ispustila.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 18.03.2013. at 12:20
Ja vodeni biskvit pravim kao Peterlin, samo dodam i ulje. Koliko žlica vode( koliko jaja) toliko i žlica ulja. Ostalo isto
[QUOTE=Beti3;2369643]Da, nekuhanih. Nekad se nisu bojali sirovih jaja. A ja ih se ne bojim ni danas. Gušt mi je pojesti, kako mi zovemo :šato. Istučem žutanjak sa šećerom da skoro pobijeli, istučem čvrsto bjelanjak i pomiješam. Može i malo kakaa gore. Ma, mljac.[/QUOTE]
Kod nas ide malo (domaćeg) prošeka umjesto kakaa, to je recept za zdravlje, rekla bi moja baba![]()
Posljednje uređivanje od Smajlich : 19.03.2013. at 15:35
i jaja s prosekom, i pogacu u prosek, pa prosek nakon kolaca..cisto zdravlje![]()
Prikrpavam se AV, i ja bi rolat od kave. Nedovoljno je kolaca od kave po mom misljenju.
vissnja vidi ovu tortu
http://kvalizalogaj.com/2012/03/14/grilijas-torta/
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaa
hoću jaaaaaa
tu tortu
ali znam da mi se nikada neće dati napraviti je
a radila sam prije i reformu i havanu i radeckicu...
sve
a sada mi se ne da ništa
ona bar stavi recept za tu havanu
reforma nije neka mudrost
sjećas se kako su meni lani za V rođendan bile kore super uspješne i visoke![]()
o jes, sjećam se
havana
biskvit
2 jaja
5 dag šećera
4 dag brašna
3 žlice mlake vode
1 p/p
mikserom dobro promiješati žumanjke sa šećerom, dodati vodu, brašno pomiješano sa p/p.
u posebnoj posudi napraviti snijeg od bjelanjaka i umiješati ga u smjesu sa žumanjcima, i peći na laganoj vatri.(nemoj me pitati koja temperatura i koliko, štajaznam, 150, pa dok ne bude pečen)
žuti posip
20 dag šećera
20 dag napolitanki (ok, ok, ne bih to više radila)
10 dag badema
karamelizirati šećer, uliti ga u maslacem namazan pleh, da bude jako tanak sloj. jednu trećinu odvojiti i smrviti sa rukama, o ostatak samljeti u stroju za orahe.
sve pomiješati sa mljevenim napolitankama i bademima.
bijela krema
1 l mlijeka
40 dag šećera
3 vrećice želatine (ni to više ne bih)
7,5 dl vrhnja za šlag
prokuhati mlijeko sa šećerom. dodati želatinu i miješati. prohladiti i staviti u hladnjak da se skroz ohladi.
u drugoj posudi izlupati vrhnje i pomiješati s tom želatinom u mlijeku.
u kalup za tortu redaš bijeli pa žuti sloj naizmjenično (ostaviti zadnji dio onih mrvica za posipanje na kraju) i na kraju poklopiti biskvitom.
sve strpati u duboko.
izvaditi iz kalupa, okrenuti da biskvit bude dolje i onda posuti sve mrvicama.
Posljednje uređivanje od apricot : 22.03.2013. at 22:17
ijao aleks
fenomenalna je! pravila ju moja sveki jednom, davno
još je pamtim
a ima i neka, kod nas se zove Spomenkina torta (od Spomenke, Slavkove, od Anđe iz Slakovaca što joj muž bio u Vinkovcima šef pošte)
što ima koru, pa na koru ide karamel korica a na nju topljena čokolada pa žuti fil, i tako tri puta
ijao što je ta dobra!
npr. ova
a ima i kave za martu i alex
http://kvalizalogaj.com/2011/11/13/g...ar-excellence/
Off: http://kvalizalogaj.com/2011/12/22/k...a-sa-rastikom/
Ječmena krupa je ječmena kaša? A što je prasa?
ajde apri ispeci ovu aleksinu grilijašicu i reci koliko šećera treba odvaditi da ne bude preslatka
prasa je poriluk
a krupe su mljevene žitarice
To sam i ja pomislila... ali ne izgleda mi baš mljeveno... http://kvalizalogaj.files.wordpress....rac5a1tika.jpg
KRUPno mljevene
krupica je sitno
krupa je krupno
ma ne moraju biti mljevene, može biti i cijelo zrno
ja sam baš sinoć proučavala taj recept i guglala što je prasa
recept djeluje genijalno
AdioMare
prepolovi količinu šećera, pa onda oduzmi još malo, pa ćeš dobiti količinu koju apri ko fol stavlja u kolače
a ako hoćeš onako kako apri radi, ne mjenja recept
e kad bi to bar bila aleksina torta![]()
pa kad su meni takva pitanja čudna
krupa jest krupno mljevena žitarica
krupica - sitna
ali se ništa neće dogoditi ni ako nije
uostalom, vidi se na slici
mi te izraze i danas koristimo
i krupu i krupicu
a čudom se čudim da netko ne zna što je prasa
to ko da ne znaš šta je šargarepa
apri, negdje si napisala naziv za špek-ja nikad čula
znam za krupa manastir
prasa mi asocijacija na mini prase
a ja u životu nisam čula prasa
opet se čudom čudimo
zamišljam situaciju da odgojiteljica u vrtiću dođe apri i pita:
"mama, možete mi reći što je prasa, menE smeta što to ne znam"
apri bi pukla ko kokica![]()
krivo
"mene smeta jer to ne znam"
e, to bi bilo još gore
i pusti me da se čudim
kužim za ove mlade generacije, ove od 76. na više
ali mi smo rasli uz serije i knjige u kojima je jezik bio stvarno šarolik
ili sam ja jednostavno "prijemčiva" na svakojake izraze, pa te stvari pamtim
različita podneblja...kuhaš li banje marija (lijepo pisano), ili kažeš li za blitvu zelje (da mi nije propuh u glavi sjetila bih se još koječega)
bake u dalmaciji nisu bile od torti, al zato je moja pekla najbolju orehnjaču i makovnjaču, nikad više takvih...
ne
ali znam što je
jer kuha i govori netko od mojih![]()
blago tebi kad svugdje imaš svoje, moj nitko ne govori prasa
prase da, to se cijeni na sve bande, ali prasu baš nitko ne šmeka ni ne govori tako![]()
ali znaš šta je paradižet, ha?
ili zbaćena jaja
ili rozata
to znaš, to paše guzi![]()
znam, ali kako sam ja mitleuropkakoristim izraz šnenokle, šato...
aj dosta smo išle of
tko će prvi raditi griliaš tortu da čujemo iskustva?
vissnja!!!!!!!!!!!!!
pa ti
vanji je rođendan za mjesec dana
vjerojatno budem ja prva, ale, ljube, slobodno se brusi, jest ćeš ju
ko to meni ipak vidi šta pišem
prvi moj post nisi vidjela pa sam mislila da ne vidiš ni ovaj
ali ja ću tebi bar javiti je l' treba šta šećera odvadit
Ja nemam ni bakini ni maminu kuharicu, mamina je nestqala u vihoru rata imamo recepte koje smo znale na pamet i koje smo poslije skupljale od prijatelja i rodbine. a ova me je tema ponikala da krenem u potragu za bakinom kuhARICOM. Moja baka i njene sestre su prtavile tortu/kolac koji su zvali dobra pita i ja godinama tragam za tim ukusom i nisam uspijela...ali nje odustajem cim dodjem u posjet bakinoj obitelji obavezno se raspitam imaju li pomenuti recept
![]()
Da su napisali praziluk, znala bi... ali prasa zbilja nikad nisam čula. Čovjek se uči dok je živ.
Apri, a što su poši?
I ja govorim prasa. I svrbi me u uhu kada čujem u sjevernim krajevima da je sve lisnato zeleno povrće jednostavno - zelje. E pa nije
Postoje: kupus, raštika, kelj.. Zelje je kod nas više zelenja skupa, npr. raštika, prasa i blitva skuhana zajedno, na varivo, i to je jaaako fino.
Zadnje što sam spravljala, ova je Rogač torta od majstorice Ugarković. Komentari su bili da je zaista sočna (ribane jabuka, grožđice u likeru) i tamna (rogači, čokolada, kakao). I relativno brzo gotova.
http://www.coolinarika.com/recept/825451/