Stranica 2 od 4 PrviPrvi 1234 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 192

Tema: Torte moje bake

  1. #51
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    I jos po kašika vrele voda.

  2. #52

    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Postovi
    3,502

    Početno

    e pa kad ga pravim, za veliki pleh od rerne stavim 7 jaja

  3. #53
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Peterlin, sad si me zagolicala vodenim biskvitom. Reci mi koliko mi jaja treba za onaj plitki pleh sto ide u standard pecnicu?
    4 ili 5 jaja, ovisno kako debelo tijesto želiš i koliko je velik pleh. Za božićni panj (ako želiš malo deblje) ide do 7 jaja i tada je debelo oko 2 cm. To se jako ne digne.

    Ja sam škrta (i volim tanki biskvit za rolade jer se ljepše savija) pa radim s 4 jaja na pleh od pećnice:

    VODENI BISKVIT
    4 bjelanjka - snijeg (s mrvicom soli)
    4 žumanjka istući sa 4 žlice vruće vode iz bojlera i 8 velikih vrhom punih žlica šećera
    dodati 8 vrhom punih žlica glatkog brašna (prosijati kroz cjediljku, eventualno dodati malo praška za pecivo - ne više od 1 najmanje žličice)
    Snijeg umiješati ručno, najbolje drvenom kuhačom. Odmah sve iskrenuti u pleh obložen papirom i frk u prethodno zagrijanu pećnicu.

    T=180oC, t=cca 8 minuta, ne otvarati za vrijeme pečenja. Gotova je dok se krajevi odvoje od ruba pleha. Ako se prepeče, hoće pucati, pa treba paziti - ne pomaže ništa osim iskustva.

    Kad je gotovo, postupak je slijedeći:

    Na kuhinjsku krpu okrenem biskvit dok je još topao, pa odlijepim papir, namažem džemom i pomoću krpe rolam u roladu.

    Postupak za rolanje je drugačiji ako će se rolada kasnije puniti nekom kremom s maslacem - treba je zarolanu ostaviti da se ohladi, pa tek onda pažljivo odmotati i puniti. Ne da se to meni.

    Nadam se da nisam ništa bitno ispustila.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 18.03.2013. at 12:20

  4. #54
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Ja vodeni biskvit pravim kao Peterlin, samo dodam i ulje. Koliko žlica vode( koliko jaja) toliko i žlica ulja. Ostalo isto

  5. #55
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Citiraj kalimero prvotno napisa Vidi poruku
    Ja vodeni biskvit pravim kao Peterlin, samo dodam i ulje. Koliko žlica vode( koliko jaja) toliko i žlica ulja. Ostalo isto
    Baš bih mogla ovo probati. Čini mi se da bi takav biskvit bilo lakše zarolati (ne bi pucalo). Hvala!

  6. #56
    Smajlich avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Postovi
    1,136

    Početno

    [QUOTE=Beti3;2369643]Da, nekuhanih. Nekad se nisu bojali sirovih jaja. A ja ih se ne bojim ni danas. Gušt mi je pojesti, kako mi zovemo :šato. Istučem žutanjak sa šećerom da skoro pobijeli, istučem čvrsto bjelanjak i pomiješam. Može i malo kakaa gore. Ma, mljac.[/QUOTE]

    Kod nas ide malo (domaćeg) prošeka umjesto kakaa, to je recept za zdravlje, rekla bi moja baba
    Posljednje uređivanje od Smajlich : 19.03.2013. at 15:35

  7. #57
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Baš bih mogla ovo probati. Čini mi se da bi takav biskvit bilo lakše zarolati (ne bi pucalo). Hvala!
    Taj biskvit s uljem nije suh, a rolat ti puca ako je biskvit isušen ili predebel.

  8. #58
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj Smajlich prvotno napisa Vidi poruku

    Kod nas ide malo (domaćeg) prošeka umjesto kakaa, to je recept za zdravlje, rekla bi moja baba
    podržavam babu!
    dovedi je na forum

  9. #59
    mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    10,556

    Početno

    i jaja s prosekom, i pogacu u prosek, pa prosek nakon kolaca..cisto zdravlje

  10. #60
    Smajlich avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Postovi
    1,136

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    podržavam babu!
    dovedi je na forum
    Da nije pokojna, nažalost...
    Bila je čudo od žene, u sve se razumila...napisat ću kad stignem njen poznati recept za rolat od kave...
    Posljednje uređivanje od Smajlich : 20.03.2013. at 09:18

  11. #61
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Citiraj Smajlich prvotno napisa Vidi poruku
    Da nije pokojna, nažalost...
    Bila je čudo od žene, u sve se razumila...napisat ću kad stignem njen poznati recept za rolat od kave...
    daj molim te
    u spomen babi

  12. #62
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    Citiraj mare41 prvotno napisa Vidi poruku
    i jaja s prosekom, i pogacu u prosek, pa prosek nakon kolaca..cisto zdravlje
    Vidim da je tu postalo konkretno... kao da nije bilo na prvoj strani
    Bilježim si topic.

  13. #63
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Prikrpavam se AV, i ja bi rolat od kave. Nedovoljno je kolaca od kave po mom misljenju.

  14. #64
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Prikrpavam se AV, i ja bi rolat od kave. Nedovoljno je kolaca od kave po mom misljenju.
    X

    Najfinije kreme su mi od kave.

    Ima moja mama recept za jednu finu šnitu, baš bih je mogla potražiti i zapisati. Peče se biskvit na oblatni, a gore ide fina krema od kave.

  15. #65

  16. #66
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaa

  17. #67
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    što ti vrištiš?

  18. #68
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    hoću jaaaaaa
    tu tortu
    ali znam da mi se nikada neće dati napraviti je

    a radila sam prije i reformu i havanu i radeckicu...
    sve
    a sada mi se ne da ništa

  19. #69
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    ona bar stavi recept za tu havanu
    reforma nije neka mudrost
    sjećas se kako su meni lani za V rođendan bile kore super uspješne i visoke

  20. #70
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    o jes, sjećam se


    havana

    biskvit

    2 jaja
    5 dag šećera
    4 dag brašna
    3 žlice mlake vode
    1 p/p

    mikserom dobro promiješati žumanjke sa šećerom, dodati vodu, brašno pomiješano sa p/p.
    u posebnoj posudi napraviti snijeg od bjelanjaka i umiješati ga u smjesu sa žumanjcima, i peći na laganoj vatri.(nemoj me pitati koja temperatura i koliko, štajaznam, 150, pa dok ne bude pečen)


    žuti posip


    20 dag šećera
    20 dag napolitanki (ok, ok, ne bih to više radila)
    10 dag badema


    karamelizirati šećer, uliti ga u maslacem namazan pleh, da bude jako tanak sloj. jednu trećinu odvojiti i smrviti sa rukama, o ostatak samljeti u stroju za orahe.
    sve pomiješati sa mljevenim napolitankama i bademima.

    bijela krema

    1 l mlijeka
    40 dag šećera
    3 vrećice želatine (ni to više ne bih)
    7,5 dl vrhnja za šlag

    prokuhati mlijeko sa šećerom. dodati želatinu i miješati. prohladiti i staviti u hladnjak da se skroz ohladi.
    u drugoj posudi izlupati vrhnje i pomiješati s tom želatinom u mlijeku.
    u kalup za tortu redaš bijeli pa žuti sloj naizmjenično (ostaviti zadnji dio onih mrvica za posipanje na kraju) i na kraju poklopiti biskvitom.
    sve strpati u duboko.

    izvaditi iz kalupa, okrenuti da biskvit bude dolje i onda posuti sve mrvicama.
    Posljednje uređivanje od apricot : 22.03.2013. at 22:17

  21. #71

    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Postovi
    3,502

    Početno

    ijao aleks
    fenomenalna je! pravila ju moja sveki jednom, davno
    još je pamtim
    a ima i neka, kod nas se zove Spomenkina torta (od Spomenke, Slavkove, od Anđe iz Slakovaca što joj muž bio u Vinkovcima šef pošte)
    što ima koru, pa na koru ide karamel korica a na nju topljena čokolada pa žuti fil, i tako tri puta
    ijao što je ta dobra!

  22. #72
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Citiraj vissnja prvotno napisa Vidi poruku
    ijao aleks
    fenomenalna je! pravila ju moja sveki jednom, davno
    još je pamtim
    a ima i neka, kod nas se zove Spomenkina torta (od Spomenke, Slavkove, od Anđe iz Slakovaca što joj muž bio u Vinkovcima šef pošte)
    što ima koru, pa na koru ide karamel korica a na nju topljena čokolada pa žuti fil, i tako tri puta
    ijao što je ta dobra!

  23. #73
    flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010
    Postovi
    6,482

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    ajooooj kud ovo otvori u ovaj rani čas!

  24. #74
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    Citiraj flopica prvotno napisa Vidi poruku
    ajooooj kud ovo otvori u ovaj rani čas!
    A baš!

    Fora su im i drugi recepti.

  25. #75
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    npr. ova

    a ima i kave za martu i alex

    http://kvalizalogaj.com/2011/11/13/g...ar-excellence/

  26. #76
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    Off: http://kvalizalogaj.com/2011/12/22/k...a-sa-rastikom/
    Ječmena krupa je ječmena kaša? A što je prasa?

  27. #77
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    ajde apri ispeci ovu aleksinu grilijašicu i reci koliko šećera treba odvaditi da ne bude preslatka

  28. #78
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    prasa je poriluk
    a krupe su mljevene žitarice

  29. #79
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    To sam i ja pomislila... ali ne izgleda mi baš mljeveno... http://kvalizalogaj.files.wordpress....rac5a1tika.jpg

  30. #80
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    KRUPno mljevene
    krupica je sitno
    krupa je krupno
    ma ne moraju biti mljevene, može biti i cijelo zrno

  31. #81
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Off: http://kvalizalogaj.com/2011/12/22/k...a-sa-rastikom/
    Ječmena krupa je ječmena kaša? A što je prasa?
    ja sam baš sinoć proučavala taj recept i guglala što je prasa
    recept djeluje genijalno

    Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    ajde apri ispeci ovu aleksinu grilijašicu i reci koliko šećera treba odvaditi da ne bude preslatka
    AdioMare
    prepolovi količinu šećera, pa onda oduzmi još malo, pa ćeš dobiti količinu koju apri ko fol stavlja u kolače
    a ako hoćeš onako kako apri radi, ne mjenja recept

    e kad bi to bar bila aleksina torta

  32. #82
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    KRUPno mljevene
    krupica je sitno
    krupa je krupno
    ma ne moraju biti mljevene, može biti i cijelo zrno
    kurpa je mljeveno
    krupno mljeveno
    al ni ne mora biti mljeveno



    Mojca, ječmena krupa ti je ječmena kaša

  33. #83
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    pa kad su meni takva pitanja čudna

    krupa jest krupno mljevena žitarica
    krupica - sitna

    ali se ništa neće dogoditi ni ako nije
    uostalom, vidi se na slici

    mi te izraze i danas koristimo
    i krupu i krupicu

    a čudom se čudim da netko ne zna što je prasa
    to ko da ne znaš šta je šargarepa

  34. #84
    *mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Postovi
    2,413

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    npr. ova

    a ima i kave za martu i alex

    http://kvalizalogaj.com/2011/11/13/g...ar-excellence/
    Ova mi se čini divna i da znaš da ću je probati napraviti i javit ću dojmove!

    A Havana.. ajme majko.. noćna mora mog mladenaštva... mojim roditeljima je bila omiljena torta, a meni je i dan danas zlo od pomisli na nju

  35. #85
    mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    10,556

    Početno

    apri, negdje si napisala naziv za špek-ja nikad čula
    znam za krupa manastir
    prasa mi asocijacija na mini prase

  36. #86
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    a ja u životu nisam čula prasa
    opet se čudom čudimo

    zamišljam situaciju da odgojiteljica u vrtiću dođe apri i pita:
    "mama, možete mi reći što je prasa, menE smeta što to ne znam"
    apri bi pukla ko kokica

  37. #87
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    krivo
    "mene smeta jer to ne znam"

    e, to bi bilo još gore

    i pusti me da se čudim

    kužim za ove mlade generacije, ove od 76. na više
    ali mi smo rasli uz serije i knjige u kojima je jezik bio stvarno šarolik
    ili sam ja jednostavno "prijemčiva" na svakojake izraze, pa te stvari pamtim

  38. #88
    mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    10,556

    Početno

    različita podneblja...kuhaš li banje marija (lijepo pisano), ili kažeš li za blitvu zelje (da mi nije propuh u glavi sjetila bih se još koječega)
    bake u dalmaciji nisu bile od torti, al zato je moja pekla najbolju orehnjaču i makovnjaču, nikad više takvih...

  39. #89
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ne
    ali znam što je
    jer kuha i govori netko od mojih

  40. #90
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    blago tebi kad svugdje imaš svoje, moj nitko ne govori prasa
    prase da, to se cijeni na sve bande, ali prasu baš nitko ne šmeka ni ne govori tako

  41. #91
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ali znaš šta je paradižet, ha?
    ili zbaćena jaja
    ili rozata

    to znaš, to paše guzi

  42. #92
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    znam, ali kako sam ja mitleuropka koristim izraz šnenokle, šato...
    aj dosta smo išle of

    tko će prvi raditi griliaš tortu da čujemo iskustva?
    vissnja!!!!!!!!!!!!!

  43. #93
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    pa ti
    vanji je rođendan za mjesec dana

  44. #94
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    vjerojatno budem ja prva, ale, ljube, slobodno se brusi, jest ćeš ju

  45. #95
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    šato...
    e, pa, miteleuropejko...
    šato je dvorac, a ovo što mi jedemo je šodo


    (to sam ja samo zavidna što će tebi AM dati griliaš, a meni štanga)

  46. #96
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    ko to meni ipak vidi šta pišem
    prvi moj post nisi vidjela pa sam mislila da ne vidiš ni ovaj
    ali ja ću tebi bar javiti je l' treba šta šećera odvadit

  47. #97
    MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,346

    Početno

    Ja nemam ni bakini ni maminu kuharicu , mamina je nestqala u vihoru rata imamo recepte koje smo znale na pamet i koje smo poslije skupljale od prijatelja i rodbine. a ova me je tema ponikala da krenem u potragu za bakinom kuhARICOM. Moja baka i njene sestre su prtavile tortu/kolac koji su zvali dobra pita i ja godinama tragam za tim ukusom i nisam uspijela...ali nje odustajem cim dodjem u posjet bakinoj obitelji obavezno se raspitam imaju li pomenuti recept

  48. #98
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    Da su napisali praziluk, znala bi... ali prasa zbilja nikad nisam čula. Čovjek se uči dok je živ.

    Apri, a što su poši?

  49. #99
    *mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Postovi
    2,413

    Početno

    I ja govorim prasa. I svrbi me u uhu kada čujem u sjevernim krajevima da je sve lisnato zeleno povrće jednostavno - zelje. E pa nije

    Postoje: kupus, raštika, kelj.. Zelje je kod nas više zelenja skupa, npr. raštika, prasa i blitva skuhana zajedno, na varivo, i to je jaaako fino.

  50. #100
    baka avatar
    Datum pristupanja
    May 2012
    Lokacija
    Novi Zagreb
    Postovi
    594

    Početno

    Zadnje što sam spravljala, ova je Rogač torta od majstorice Ugarković. Komentari su bili da je zaista sočna (ribane jabuka, grožđice u likeru) i tamna (rogači, čokolada, kakao). I relativno brzo gotova.

    http://www.coolinarika.com/recept/825451/

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •