Nama ih je dala dr.sa Srebrnjaka,a pedijatar potvrdi,ali mi smo na kraju odustali......
Nama ih je dala dr.sa Srebrnjaka,a pedijatar potvrdi,ali mi smo na kraju odustali......
Opca praksa te salje na komisiju i nosis sve papire onda na komisiju. Kod nAs svi s astmom dobiju 2 il 3 tj ak imas preporuku a imas. Ali mi i dalje idemo ambulantno jer one nece ostat same iako bi mogle , znam da djeca na bolnickom imaju terapije ujutro i posle rucka do spavanju su slobodni, na spavanje ga vracas. I subotom jos imaju inhalacije za razliku od amb.
Jel netko pije aerius sirup ? Kad bi on trebao prodjelovat i koliko dugo se pije ?
Cini mi se da je kroz par sati. Malac ga pije povremeno a malena ovisno o simptomima, reko je dr da moze i mjesecima ako treba.
moji piju, ali recimo klinac je na njemu višeod mjesec dana ali je ipak prije 10 dana dobio obstruktivni, mala mi je isto malo zaštopana, počelai ona pred cca 10 dana, malo kašljuca, za sad to rješavamo malo ćešćim čišćenjem, umivanjima i svako malo joj kažem da zeme vodu. oboje su na flixotidu.
to je za sad samo ideja nisam ziher dal ćemo ići i kad
Posljednje uređivanje od jelena.O : 27.04.2013. at 19:52
lunahor koja je dijagnoza kod klinki?
Molim ako ima koga! Curici već par dana pomalo curi nos, imamo problem laringitisa skoro kod svakog curenja nosa. Evo do danas je bilo sve ok, vratili smo se iz šetnje i počela je kašljuckati i češkati se. Dala sam joj flonidan koji joj najčešće smiri simptome ali evo sada joj već pomalo hropti dok diše. Smijem li joj nakon flonidana dati još i Ventolin, ide li to skupa???
Ako je Ventolin propisan, možeš ga dati. Bez obzira na Flonidan, različito djeluju.
Flonidan je za rinitis, svrbež, osip..., Ventolin za plućnu opstrukciju (škripa, suhi kašalj...).
Nažalost, ovih dana svašta ide skupa...
Posljednje uređivanje od Dalm@ : 29.04.2013. at 23:50
moja trenutno nije bolesna ali je na trajnoj terapiji (flixotide + melarth)
smije li se cijepiti dok to uzima?
redovno cjepivo sa 3 god.
nemoj ju cijepiti. Barem ja ne bih, a vjerojatno će ti to reći i pedijatar
Nisam baš pratila, ali zašto se ne bi smila cijepiti na trajnoj terapiji? To bi značilo da se svi moraju cijepiti preko ljeta (barem ovi kojima se trajna terapija tada ukida?) ili nakon polaska u školu, kad dobrom broju njih bude lakše i imaju veće pauze od astma profilakse? Moja se normalno cijepila na svemu tome... meni je, u stvari, ta trajna terapija ko pranje zuba, doduše, mislim da je svakom prijavim stila ima astmu i uzima to i to kao trajnu profilaksu.
hvala na savjetu! budem nazvala pedicu, vjerojatno cemo onda prolongirati 1-2 mjeseca (kraj lipnja) jer su nam na Srebrnjaku dali uputu da preko ljeta pauzira sa trajnom terapijom pa bi tad eventualno mogli cijepiti...
Čekni s dr-ovima jer ne kužim zašto bi trebalo pauzirati od cijepljenja ako je dijete na profilaksi, a ne bolesno. Mislim, neki to uzimaju stalno, cijelu godinu, onda nikad ne bi bili cijepljeni. Ako se dobro sjećam, moja se normalno cijepila unatoč flixotidu/singulairu/seretideu i ventolinu (na čemu god bila) i čak mislim da mi je ped rekla da se zbog toga ne odgađa. Mislim, da je tome tako onda niti jedan astmatičar ne bi mogao ikad bit cijepljen protiv gripe (jer cijepljenje ide od studenog nadalje, kad većina jest na flixotidima i ostaloj profilaksi), a svima se to kao savjetuje. Mi smo se normalno cijepili protiv gripe (mislim da nam je ovo 3. godina) u sutednome, a profilaksa započinje u rujnu...
Kad je odlazila na operaciju još smo pojačavali ventolin, da slučajno u narkozi ne bi bilo cirkusa s disanjem - po uputi anesteziologa.
Tako da, osim ako nije nešto specifično, ne kužim zašto bi se moralo sva redovna cjepiva astmaša sabijat u ljeto (ako su te sreće da su preko ljeta profilaksa-free).
Posljednje uređivanje od ina33 : 30.04.2013. at 15:49
Pls napiši što ti je reklo, čisto da znam ako sam dosad fulavala... i da drugi znaju.
ja nisam cijepila - tako sam odgađala cjepivo i na kraju kada smo ju konačno došli cijepiti, više ju cijepiti nije niti trebalo.
No, najbolje je pitati liječnika, ja sam laik s djetetom koje ima astmu - samo kaj se kod moje astma javila oko 4 godine, tako da smo glavninu cjepiva već bili obavili
sad ak je neko na ventolinu, ne vjerujem da bi doktor cjepio, ko i iza antibiotika najmanje 2 tjedna.
Moja je na melarthu i flixotideu pa se ide cijepiti u cetvrtak. Njoj je za more najavljeno smanjenje terapije al ne ukidanje pa se po tome nebi ni mogla cijepit.
Malcu je bilo odgodeno zbog sasvim neceg drugog (atipicnih konvulzija) skoro 2god i cim je eeg bio ok cijepio se bez obzira sto i dalje uzima antiepileptik.
Ako se dobro sjećam (nisam sto posto sigurna), mislim da je prošle godine za ventolin (tj... to astmatično kašljuckanje) moja ped (ex pulmologica) bila rekla da to nije razlog za odustanak od cijepljenja protiv gripe. Nije tad bila u infektu, nego joj se to njeno kašljuckanje bilo javljalo često (nakon toga je, ako se dobro sjećam, onda uslijedilo jačanje profilakse - možda bio uveden singulair, ne sjećam se točno).
Posljednje uređivanje od ina33 : 30.04.2013. at 16:53
svakako ću konzultirati pedicu oko cijepljenja
medjutim, sad opet odgađamo jer po ne znam koji put ovu godinu opet plitko i otežano diše, na ventolinu je opet par dana...
jel vi mislite da nam je pogođena ova tzv. trajna terapija (1xflixotide dnevno + melarth navečer), a ona svaku dva-tri tjedna završi na ventolinu? meni je to nekako puno previše...
i jel se se bojite korištenja ventolinske terapije? kolegica me isprepadala da je opasan za srce... a moja ga koristi svakih 15-20 dana po par dana (uz spomenutu terapiju)
čini mi se da nam ta terapija trajna baš i ne djeluje ili mora proći neko dulje vrijeme?
kak to da nisu stavili flixotide 2x dnevno koju dozu imate onu od 50 ili 125.
ventolin je težak za srce, moj je mali s nepunih 87 mjeseci bio konstantno na njemu više od 3 tjedna, stalno mu nekaj bilo i trčali po bolnicama i svukud dok u klaićevoj nisu prepisali flixotide, od onda se smanjila potreba za ventolinom, ali ipak imamo dosta epizada s njime. U 6. mjesecu idemo kod kardiologa zbog zatvaranja rupice i burazove primarne bolesti, pa bum baš pitala.
krivo sam napisala, sori
flixotide nam je 2X dnevno + melarth
i uza sve to, opet svaku malo ventolin![]()
buba klara - daj me podsjeti koliko ti je dijete staro? Mislim da je malo.
moja je astmu dobila tek s 4 odien, a količinu trajne terapije smo postepeno smanjivali kako raste. No ova godina je stvarno teška svim alergičarima a bome i onima koji do sada nisu
ima 3,5 god
po njihovim testiranjima za sada nema alergije ali tko zna...
makar ne vidim poveznicu sa trenutnim razdobljem (svaku 15-20 dana na ventolinu je kod nje bilo i po zimi i u jesen i sada)
jel vam se čini to malo previše? ne znam, stalno mi se mota po glavi da joj ta trajna terapija ne djeluje jer je ovakav tempo imala i bez nje
mislim da ne djeluje- ak tako često treba ventolin.
probaj otići kod drugog dokrtora (specijaliste)
mi smo za prvu trajnu terapiju dobili singulair i od njega nije bilo koristi. Kada smo prešli na flixotide, sve se sredilo. s time da se mi malo "igramo" s količinom lijeka, odnosno smanjujemo i povećavamo dozu po potrebi. no moja je veća - 9 godina
ni sama nisam pametna... to nam je prepisala dr. sa Srebrnjaka ovu zimu i naručila nas na kontrolu u rujnu (imamo već termin), s time da je rekla da prekol ljeta pauzira
ne bih htjela ništa mijenjat na svoju ruku a opet grize me to što je toliko na tom ventolinu a pod terapijom je![]()
naruči se lijepo na Rebro ili Klaićevu.
Moje laičko mišljenje je da terapija nije dobra ako tako često treba ventolin. I to sve reci doktoru, možeš pisati kako daješ lijekove i koliko, tako da sve znaš reći na pregledu.
Mi nismo imali dobrih iskustava sa Srebrnjakom - to znači da sam se zajedno s dejtetom osjećala kao netko na traci. Onako, svima prepisuju isto, bez nekog individualnog pristupa. Otišli smo dva puta kod dr R. - on nam je stvarno posvetio puno vremena, mogli smo sve pitati - i otada, na kontrolu nismo išli. Sada već samo znamo što treba, dijete ima dijagnozu, doktorica opće prakse nam da lijekove i za sada je sve pod kontrolom i nadam se da će tako i ostati
A jel netko od vaših koristio ovako često ventolin? Jesu imali kakvih nuspojava/posljedica?
Pitanje je jel dajes lijek pravilno preko babyhalera ? Jel pravilno i duboko dise ?
Ventolina se ne bojim , nema nuspojava ako Se pravilno daje, kad je potreba treba ga davat kak treba npr sad govorim za moju : kad kaslje trebam davat do Nestanka kaslja 4x 2 potiska, a ak bi davala npr2x 1 potisak dala bi premalu dozu , kasalj bi mozda taj dan bio ok al za cas bi se vratilo itd. Kuzis?
Mozda ne dajes kako treba ? Ak dajes bez babyhalera lijek ne ide u pluca vec u usta.. Itd. Mozda je alergicna na grinje- to traje cijelu godinu. Il ide u vrtic pa kupi infekte.
Mozda treba seretide. Moje kad uhvati onda je kao kod vas , onda dr da seretide pa se smiri.
Nazovi telefonom dr i objasni kakvo je stanje pa ce ti mozda regilirat promijenit lijek.
Večer drage moje
imam jedno pitanjce naime imamo upis u vrtić
pa me zanima kako ide to u vrtićima sa davanjem terapije asmatičarima?!?!
misliš hitne terapije, ako nešto krene po zlu ( mislim prvenstveno na ventolin), jer osnovne terapije se ne bi smjele davati ( mislim na profilaxe i slično).
mene je zdrastvena tražila da donesem haler u vrtić i ventolin ( to nosim na dnevnoj bazi, jer imam samo jedan komad a dvoje dece, a ventolin se ne isplati imati nikak duplo, nisu mu davali). Moj mali ima obavezno čišćenje nosa prije spavanja s sterimarom( sam puše), eventualno ga namažu ak je baš jako suh ( aliuto je rijetko), ima posebnu prehranu, inače je na polovićnom boravku u vrtiću.
ne znam, dajem joj flixotid onako kako su nam pookazali na Srebrnjaku: potisak i onda ona udahne 10 puta, što se vidi po onom malom "pipcu" koji se miče u haleru, jel to krivo? i tako dva puta dnevno + melarth navečer
ventolin nam je pripisan po potrebi, kad plitko diše i pišti, 3-4 puta dnevno po 1 potisak (nisam znala da treba/može dva potiska???)
u svakom slučaju idem do njene pedice ovih dana i radi cijepljenja i radi informativnog razgovora o nedjelovanju terapije
e, da - i što su to seretidi? još neka terapija uz flixotid ili zamjena za njih?
to ne rješava pedijatrica, nego specijalist. Mislim na neodgovarajuću terapiju.
Zašto se toliko protiviš ponovnom odlasku alergologu/pulmologu7specijalistu?
Posljednje uređivanje od NanoiBeba : 07.05.2013. at 11:27
znam da to ne rješava pedica, samo ću je pitati za mišljenje
ko kaže da se protivim? bila bi sva sretna da je netko hoće ponovo istestirat, sad, odmah, trenutno al to baš i ne ide tako... ili nešto krivo radim? pliz, prosvjetlite me...
zlo mi je od same pomisli na ljeto, kad će bit bez terapije, ako joj je sad ovako...
narudžba za Srebrnjak nam je 4. rujna, baš i nemamo nekog izbora
Klaićeva nas isto neće primit prije jeseni (mm jučer pitao)
nadam se da će je u rujnu, kad opet bude gore, ponovo detaljno pregledat i testirat
ne znam kako vi? mijenjate pulmologe svaku pola godine ili? kako se naručujete? možda nas netko voza sa naručivanje, al kad smo zadnji put (u veljači) bili gore, dobili smo najraniji mogući termin tek u rujnu (dr. je rekla da je kontrola za pola godine i tad nas je zapisala)
ja sam vrlo brzo dobila termin na Rebru. I nije ju potrebno ponovno testirati. Njoj treba dati dobru i potrebnu terapiju, tako da ti ne strahuješ. Iskusni pulmolog će ti znati dati dobar savijet.
Velim ti, mi smo sa Srebrnjaka izašli isto sa neodgovarajućom terapijom (nakon 2 tjedna dnevne bolnice). Osobno sam tražila (i našla) doktora koji će mi mirno i detaljno objasniti bolest mog djeteta. O astmi nisam znala ništa - nama je olakotna okolnost ta da astmu skoro cijeli život ima MM, pa on zna puno, a ja sam učila usput.
E da, i doktorica na Srebrnjaku (dopali smo kod takve) mi stvarno baš ništa nije objašnjavala. Iako se tamo nije dogodilo ništa loše, meni ta bolnica nije "sjela" - već sam pisala o tome - imam osjećaj da s pacijentima rade kao s robom na traci
e sada, mislim da ako djetetu trebaš dati Ventolin, komotno s njim možeš otići u hitnu ambulantu
X. Jednostavno dođi gore na hitnu.
Pedijatar ti ne može dozirati terapiju dobro kao pulmolog - maksimalna doza ventolina je 4x2, ali neko ga treba poslušati (i ne čuju svi isto, pulmologu je istančanije uho, po meni), treba promisliti o profilaksi koja je možda preblaga (možda je dijete zrelo za seretide, koji je kombinacija ventolina i flixotidea, i jača je terapija) itd.
Mislim da ti je rješenje u odlasku specijalisti, s pedijatrom ništa nećeš riješiti, samo ćeš bezveze vrijeme gubiti. Odi na hitnu idući put kad dijete bude na ventolinu, ako je problem s naručivanjem.
a u medjuvremeu ću trazit uputnicu za novi pregled i probat se naručit na Rebro, jel imate možda nekog za preporučit gore od dječjih pulmologa?
buba klara - ne bih htjela biti dosadna ali Ventolin se ne "pripisuje" - Ventolin se koristi za krizna stanja i svaki astmatičar ga treba imati uz sebe. Ostali lijekovi bi trebali biti dovoljni za normalan život, bez potrebe za Ventolinom.
tako sam ja shvatila priču oko astme. Ventolin svake godine tražim liječnicu da mi prepiše (ima kratak rok trajanja), ali ne sjećam se kada ga je mala zadnji put uzela.
jelena hvala na odgovoru![]()
mi smo se preselili na rebro kod dr. Frković-a i preporodili se napokon dobili objašnjenje na sve od početka kada su svi njihovi problemi počeli. Vodili se prije u Vinogradskoj
i nakon problema sa doktoricom oko doznaka za inhalatore di je morao i ministar Ostojić reagirati je jednostavno rekla da naše dečke više neće i odbija lječiti prešli na rebro i oduševljeni.
Buba Klara, htjedoh reći samo da specijalistica mora znati (i prije redovne kontrole) da terapija ne djeluje (a ne djeluje ako toliko često koristiš ventolin) i ranije od redovne kontrole - onda joj se moraš javiti na hitnu. Ona jedina može mijenjati dozu, a po ovome što pišeš - vrijeme je za promjenu doze - dakle, ona mora "uštimat konzole" a propos terapije - tj. moraš opet kod specijalistice, ne taj modus svaka 2 tjedna ventolin i profilaksa koja, ako je tako kako opisuješ, ne djeluje.
Tj... odlazak specijalistu nije one-timer stila "jednom godišnje", to je kontinuiranui dijalog (ako je potrebno, idealno bi bilo da svima pogode terapiju iz prve i na godišnjoj kontroli da se konstatira da je sve super, djeluje itd.).
Sve znam da se teško naručiti itd. - onda nađi bolnicu ili neki modus di ćeš brže do specijaliste. Sumnjam da će te na Srebrenjaku odbiti ako dođeš na hitnu - probaj tako ili probaj naći nekog pulmologa koji će ti biti dostupan na način češće od jednom godišnje, ako je potrebno.
![]()
Posljednje uređivanje od ina33 : 07.05.2013. at 18:44
Hvala svima na savjetima! Još smo relativno novi u cijeloj tematici, za sad samo slušam što su mi rekli na Srebrnjaku, ali očigledno nešto treba mijenjati i to odmah, prije nego nas uhvate ljetni praznici... Užasna mi je pomisao od gušenja i taj strah me proganja cijelog dana i noći kad je to uhvati, a paralelno strah da je "trujem"... makar ne radim ništa što mi nije rečeno od strane liječnika... Vjerojatno mi to sve skupa mora sjesti u glavi a prije da mi neko to podrobnije objasni od strane struke. Idem po uputnicu i kako sad svari stoje, na Rebro...
(btw, hitna Srebrnjak - odgovor prošlog puta: gospodjo, imate ventolin kod sebe? pa dajte ga djetetu svaku 6 sati, ne morate je dovodit tu...grrr!!!)