Stranica 42 od 63 PrviPrvi ... 32404142434452 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 2,051 do 2,100 od 3113

Tema: Motorički razvoj djeteta u 1. godini života

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Citiraj Charlie prvotno napisa Vidi poruku
    Razumijem, cure, ali ako postoji ikakva sumnja bolje se nepotrebno zabrinuti i informirati nego da s 12, 15 mjeseci dodjete fizijatru i cujete "pa gdje ste do sada bili!" Meni je drago da ovaj topic postoji (ne samo sad kad mi je beba skoro pa skolska, nego i s prvom koja je bila hipertona), a bilo bi dobro da postoji i topic o govornom razvoju, zasto ne, oba su vazna i vjerojatno dijelom i povezana.
    Ma znam Charlie da apsolutno imaš pravo i sigurno da je dobro da postoji, al ja sebi idem na živce što stalno nešto gledam, analiziram pa čitam jel to ok ili nije. Pa smo trebali na još jednu provjeru kod fizijatra ali smo je propustili zbog vodenih kozica, itd.
    A kakve si poteškoće imala zato što je bila hipertona? Ako te smijem pitati?

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Citiraj Tiziana prvotno napisa Vidi poruku
    Bome su moja iskustva drukcija i tada kad bi se koristio znakovni govor ja sam normalno razgovarala s djetetom tako da mi je taj znakovni bezvezan i nepotreban. Bolje je s bebom pricati normalno bez prenemaganja, ne koristiti dudu i ostaviti tv ugasen do treceg rodjendana. Ali pricati stalno. Da sam koristila znakovni sigurno bih ga unazadila. Ovako sam prvu recenicu dobila s 11 mj, ucestale rijeci s 14 a potpuni dijalog s cjelovitim recenicama s 18. Ravnopravno na dva jezika, gdje su navodno dvojezicni sporiji, cak je prevodio s jednog jezka na drugi da nam ko fol pomogne
    Ni sa mnom se nije koristio znakovni jezik pa sam s godinu i nešto sitno najnormalnije slagala rečenice. Moja je mama sa mnom jako puno pričala, ali ne "normalno", kako ti kažeš, već s naglašavanjima i ponavljanjima. Budući da sam znanstvenica, ja priznajem znanost. A znanost kaže (Gopnik i dr., Znanstvenik u kolijevci) da naglašeni govor, odn. prenemaganje, kako ti veliš, pomaže djeci da nauče jezik. Ponavljanje riječi i naglašavanje prilagođeno je funkcioniranju djetetovog mozga i ljudima je UROĐENO (odn. to je evolucijska prilagodba) da se djeci tako obraćaju.

Ne vidim kakve duda ima veze s bilo čim. Doduše, ja je nikad nisam koristila pa to možda ide u prilog tvojoj teoriji, ali znam puno djece s dudom i bez nje koji su rano ili kasno propričali.

A TV uopće nemamo. Ne samo do treće godine, nego ni za odrasle.

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Citiraj palčica prvotno napisa Vidi poruku
    Pa otvorite temu. Ja sam radila s klincima i koristila sam neke programe za ranu prevenciju i razvoj predčitalačkih i govornih v. U knjižnicama postoje literature i literature za roditelje, mali, slatki i bezazleni i ništa posebno inovativni zadatci koje roditelji ne shvaćaju ozbiljno, a kroz igru i zabavu, a opet pametno ispunjeno vrijeme obitelji toliko se može uraditi i štošta sprječiti. Kao i kod motorike. Kao i u svemu. A čini mi se da nikada nije bilo toliko djece sa govornim poteškoćama kao danas.
    Ja bi da netko te struke oformi ovako suvisli topik kao ovdje. Baš bi mi i ti tvoji zadaci (stari pravopis) i zadatci (novi pravopis) bili fora. Čitam bebi krpenu dm-ovu knjigu i izmišljam radnju i točno ju kužim, tamo gdje joj pokažem zeku ona upire prstom i govori ze zeee i gleda me

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Citiraj palčica prvotno napisa Vidi poruku
    U knjižnicama postoje literature i literature za roditelje, mali, slatki i bezazleni i ništa posebno inovativni zadatci koje roditelji ne shvaćaju ozbiljno, a kroz igru i zabavu, a opet pametno ispunjeno vrijeme obitelji toliko se može uraditi i štošta sprječiti.
    Misliš li na nešto poput onih vježbica pokazanih na Unicefovom CD-u? Mi to radimo. Doduše, Mini je već s mjesec i nešto sitno ispuštala glasove koji zvuče kao riječi. Najslađe je kad viče mammmm

P.S. Mislim na ove:
    http://www.youtube.com/watch?v=cv2q1X3Xy6Q
    http://www.youtube.com/watch?v=cIlOF...GiQeJT23TWpCcQ

itd.

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Citiraj mishekica prvotno napisa Vidi poruku
    Ni sa mnom se nije koristio znakovni jezik pa sam s godinu i nešto sitno najnormalnije slagala rečenice. Moja je mama sa mnom jako puno pričala, ali ne "normalno", kako ti kažeš, već s naglašavanjima i ponavljanjima. Budući da sam znanstvenica, ja priznajem znanost. A znanost kaže (Gopnik i dr., Znanstvenik u kolijevci) da naglašeni govor, odn. prenemaganje, kako ti veliš, pomaže djeci da nauče jezik. Ponavljanje riječi i naglašavanje prilagođeno je funkcioniranju djetetovog mozga i ljudima je UROĐENO (odn. to je evolucijska prilagodba) da se djeci tako obraćaju.

Ne vidim kakve duda ima veze s bilo čim. Doduše, ja je nikad nisam koristila pa to možda ide u prilog tvojoj teoriji, ali znam puno djece s dudom i bez nje koji su rano ili kasno propričali.

A TV uopće nemamo. Ne samo do treće godine, nego ni za odrasle.
    Ja sam naglašeni govor napustila oko 4-5 mj. Nisam znanstvenica nego pravnica, no vjerujem pedijatrici na riječ kad kaže da duda ometa razvoj govora, te je struke pa valjda žena razumije.

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Duda koja je 24 h dnevno u ustima, vjerojatno da. Isto kao i prsti koji su 24 h dnevno u ustima. Duda koja se koristi samo za uspavljivanje, vrlo vjerojatno ne.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Joj gdje me nadjete s dudom! Moje obje ju imaju - starija jos uvijek za uspavljivanje, slijedeci korak mi je razbijanje te ovisnosti, samo da se malo naspavam prvo. Vec se i ona malo srami. Njoj nije smetalo za rano propricavanje, a cini se da nece ni malenoj - vec ima na repertoaru tata, i da-da (iako nisam sigurna koliko ih smisleno koristi, ali dobro). Ali duda je uvijek bila samo za uspavljivanje, i mene je spasila, pa uz sve negativno sto znam o tome, ipak joj kapa dolje.

Tiziana, moja starija npr. nikada nije stavljala nogice u usta, a kad bi se okrenula na trbuh (to je svladala s 3,5-4 mjeseca), samo je krilila rucicama u pozi aviona, znaci rasirenima, a nije ih pruzala naprijed da bi odigla trup od poda. I to dosta dugo tako. Frustrirajuce za nju i za mene, jer je urlala od ljutnje. Dok bi spavala jako je zabacivala glavicu unazad, a i inace se znala izvijati unazad u luku ali najcesce kad bi protestirala, sto se kao dozvoljava. S njena 4 mjeseca nam je pedijatrica rekla da je malo hipertona, posebno u nogicama. Povecala joj je dozu vitamina D s 3 na 4 kapi (ima smisla jer smo tad zivjeli u Moskvi, ali nisam nikad prije ni poslije cula da ima veze s hipertonijom), a s 5 mjeseci smo prosli 2 tjedna svakodnevnih vjezbica i masazi s fizioterapeutkinjom. Na slijedecoj kontroli sa 6 mjeseci je sve proglaseno urednim, a ona je taman tada progmizala i dalje se sve razvijala uredno, skolski (posjela se s 8,5 mjeseci, propuzala na sve 4 s 9, prohodala s 12,5-13). Sto bi bilo da nismo vjezbali, ne znam. Nasa pedijatrica u Zagrebu je rekla da dijete uopce nije hipertono, a prijateljica koja radi na Goljaku je misljenja da samo par masaza i vjezbi ne bi pomogli da je stvarno bilo nesto ozbiljno. Tko zna?

Ali meni je drago da smo to odradili, jer cinjenica je da sad kad gledam seku koja bez poticaja i vjezbi sve savladava kad bi trebala ipak vidim da je starija kaskala u toj najranijoj dobi. Plus, rodila se s pupcanom vrpcom dvaput zamotanom oko vrata, i iako je dobila nekim cudom Apgar 10, pitam se... Posljedice danas ne vidim nikakve, ali tko zna bi li strucnjaci nesto vidjeli. Ona nije najspretnije dijete u parku ali je medju spretnijima, svladala je super romobil i like-a-bike, klizanje joj je zimus pristojno krenulo, vidjet cemo sad s pravim biciklicem. Ali primjetila sam nesto sto navodno isto ima veze - grafomotorika, odnosno, konkretno crtanje, joj je bilo prelose kad je krenula u vrtic! Kad sam vidjela na panou prvi put njen uradak medju ostalima iste dobi nisam znala dal da se smijem ili placem. Ma uzas jedan. Mic po mic to se tijekom vrticke godine popravilo, najvise zahvaljujuci vrtickim aktivnostima ali crtale smo puno i mi doma.

Sorry na dugom postu, krenulo me

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Uh vidis Charlie bas mi je interesantno sve to sto si napisala, u puno dijelova prerpoznajem svoje drugo dijete i nitko mi nista nije posebno napominjao a vidjela je dva pedijatra iz dvije drzave i jedan neuropsihijatar. I svima je sve ok, uz napomnu da postoje neke krajnje granice izvodjenja odredenih vjestina. Vitamin d3 dam kad se sjetim, vidis, znaci ipak je to bitno mozda.
    Interesanan eksperiment hodalice sam imala s oboje. Nemoje se sad svi pobuniti - nemam je ja, ne koristitim hodalicu, zlo i naopako itd sve znam. Svekrva ima doma hodalicu u kojoj smjenjuje brojne narastaje raznih unucadi. Kad sam starije dijete u slicnoj dobi stavila unutra da vidim sto ce uciniti, on je napravio par koraka unatrag, te ubrzo shvatio kako to radi i obilazio prstoriju. Mladju u istoj dobi stavila unutra - nista, nastavila je sjediti bez da igdje mrdne. To joj je bila udobna stolica. Znam da nije mjerilo no sve se sad pitam hoce li ona uopce hodati u neku suvislu dob?
    Ot - ajme u Moskvi si zivjela? Fora!

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Moja ljencina vec 4 dana - PUZI! Nisam opce mislila da cu to dozivjeti, gledala sam je po skrivecki u cudu prvi dan da je ne ometem pa odustane, drugi dan sam joj prisla i vikala bravo, treci dan smo se vec utrkivale cetveronoske po kuci! Sad kombinira puzanje klasicno i svoj sjedacko-odgurujuci stav.
    Bila sam uvjerena da puzati nece nikada

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Moj nećak nikad nije puzao, nego se nekako vukao na guzici, a ne poznajem motorički spretnije dijete od njega.

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Nisam ni ja logopedica po struci, struka mi se mrvičasto dodiruje s tim, pa nek netko drugi otvara temu. Radila sam sa djecom 3-7 god., za mlađe nisam u ničemu kompetentna, eventualno izdajanju (što se vidi po broju mojih postova na forumu).

Moje dijete ne misli išta raditi. Ruke su stalno u zraku u položaju "neka me netko uzme". Tatami skuplja pseće dlake i čeka. A i ja. Neko konkretnije puzanje, nešto. Već poprima karakteristike bršljana - samo se mota i omotava po nama.

Franny avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ja sam prof. stranog jezika, a u podznaku sam "progovorila bi i na lakat" . uglavnom, sin je očito lajav na mene jer je s 15 mj. već razgovjetno, jasno, bez mumljanja ili nekog sebi svojstvenog jezika izgovarao 15ak riječi. s jedno 18 mj. je rekao baki ove rečenice: "lijepa kuća. sviđa mi se ova lijepa kuća." na što je moja mama pala na rit, of skroz. inače se smatra normalnim da dijete do treće godine složi rečenicu od tri riječi. prilikom podučavanja sina govoru, ja sam koristila baby signs paralelno kako bih mu neki predmet imenovala (ali svega nekoliko osnovnih riječi samo u početku, tipa :piti vodu, mlijeko, papati, avion, mama, tata) jer sam (ne znam zašto) vjerovala da je pokupio tatine gene (s MMove strane su mnogi poprilično "mutavi" , za razliku od lajavaca s moje strane obitelji) i da ćemo se teško sporazumijevati . čudo jedno kako ti u tim malim okicama npr. osmomjesečnog djeteta vidiš kako te sve razumije, ali ne može ti uzvratiti.
    kćer je izgleda isto na mene jer je već s 10ak dana počela formirati usnice u oblik slova O, plazeći jezik, oponašajući naše izraze lica i usana. sad sa 7 mj. žvergla ko navinuta, ali nekim svojim jezikom, ispuštajući samo glasove. iako su joj prve smisleno povezane riječi bile "papp", "pppap" "pa - pa", a to se odnosilo na "papati" . eto, lajava na mene, požderuh na mene. s njom manje koristim baby signs jer nekako mislim da niti s njom nećemo imati problema. u svakom slučaju, ti znakovi ne mogu štetiti, dapače, mogu samo pomoći u uspostavljanju komunikacije s djetetom, bez obzira što ih u moje doba naše mame nisu na nama primjenjivale i mi sasvim lijepo govorimo.

btw, mi već neko vrijeme jako lijepo samostalno sjedimo na podu, krevetu, kauču i ne padamo prečesto (kad je već umorna od sjedenja, onda počne padat) i sasvim se lijepo dočekamo na otvorenu šakicu i tako se pridržavamo. vidjela sam po nekim slikama da je sin ipak sa 6 mj. već lijepo tako samostalno sjedio, a prije3 tjedna sam friknula kad me pedijatrica pitala sjedi li ona...izgleda da je ovo moje drugo dijete zapostavljeno jer sam nekak manje opterećena i manje pratim što bi ona sad slijedeće trebala svladat, a više ju puštam da sama nekak dođe do zaključka što joj sad slijedi, hahaha. naravno, i ona je,kao i palčicin sin, jaako dobro svladala motoriku radnje "dižem ruke u zrak jer želim da me nosiš" .

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Ne znam nista vise, a ni manje o tome, ali nekako mi zdrav razum nalaze da je ok pustiti dijete da samo radi sto zeli i moze, sve dok je rijec o djetetu kod kojeg nema nikakve patologije.
    Palo mi je na pamet da je ovo dizanje guze onda možda ipak patologija, ako se savjetuje spuštanje.
    ...
    Uglavnom, ne diže baš više guzu, ali i dalje pokušava gmizati na razne načine. Zasad je okrenula s leđa na trbuh na obje strane. S trbuha na leđa još malo fali.

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Joj Franny a zamisli tako pa jos puta 2 jer je dvojezican - od njegovog prvog rodjendana nitko do njega ne moze do rijeci doci, on je vec i futur poceo upotrebjavati s godinom i pol koji ide tek oko 4 godine navodno, te prosirene recenice tipa - bio sam na moru nakon cega smo isli kupiti kruh. Nikad u trecem licu jer ni ja ga nisam upotrebljavala. I stalno stalno je pricao svakome tko god ga je htio poslusati. A ljudima je to zanimljivo jer djeca uglavnom ne pricaju tako i toliko pa je uvijek nalazio zadivljenu publiku.
    I sad ova manja ima 11 mj stalno me zove mama vec kojih dva mjeseca, luda kuca, veci prica stalno stalno ova vice stalno mama, ne usudim se pomislit sta ce biti kad i ona progovori!!

Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Pozdrav! imam sina od 8,5 mjeseci i vec 20 dana se dize na noge sto nam je pedijatrica zabranila pa mu bas i ne dopustamo. medjutim od kada se poceo dizat na noge spustio se u w polozaj sjedanja (nadam se da znate o kojem polozaju govorim) i sad bez obzira na dizanje ili ne on stalno nekako se namjesti u taj polozaj sto naravno ispravljam od kada sam pronasla podatke da je stetan. medjutim od kada je poceo sa tim polozajem tako je i sa puzanjem noge su mu rasirene onako kao u zabice, znaci nisu paralelna koljena sa kukovima. ja mu i to puzanje pokusavam ispravit tako da mu noge namjestam pravilno medjutim to mi je tesko jer se on odmah ispruzi i nece da sudjelje u mojem nastojanju da ga pravilno naucim. inace smo bili kod fizijatra koji je rekao da je napredan za svoju dob i da se on po njemu super razvija i naglasio nam je da mu kod puzanja noge skupljamo a za w polozaj me nije razumio kao ni pedijatrica koja mi je rekla da on to mora radit i da ga pustim da radi sve sto moze da radi. mene sve skupa zabrinjava i zanima koliko je taj polozaj a i takvo puzanje stetno i na koji nacin da uspijem u svom nastojanju da ga ispravim i kako? najdraze mi je kad mirno lezi jer sam sad vec zabrinuta. hvala

Franny avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

hehe, eto, Tiziana, naši ne budu kruha gladni: bar budu znali tražiti, ak niš drugo

Optimisticna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Moj je ljenoba živa. Posjedne se i onda se prevrne poslje jedno deset minuta i udri u plač....opet bi sjeo a neće sam! Ako ga uspravim onda je sve ok. Počeo je dizat guzu u zrak i oslanjat se samo na stopala i dlanove. Ne puza. Bar ne napred. Samo oko svoje osi i unazad. I trza se ko crvić na trbuhu. Ruke i noge u zrak i poskakuje. Bar ima jaka leđa. To što on može bez problema ja mada vježbam još ne mogu (takozvana poza superman).

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Mi gotovo 8,5 mj. i ni dalje nema sjedenja, puzanja. Koristi on noge tako da se kao mali majmun ulovi njima za nečiju ruku, jasno i precizno nacilja nečije lice za udarac, obje su mu po ustima ili u stalnom gore-dole pokretu, radi sa stopalima taši, taši, tanana......čvrst je i jak, ponekad bi zablokira ruku njima, rotira se sve u šesnaest....i nekako je preduo zaglavio u fazi povremenog i kratkog gmizanja, dizanja guze u zrak...jedino kad ga kanimo podignuti (odignem mu srednji dio tijela od podloge, ne znam kako objasniti) kao da ikoristi priliku pa na brzinu se osloni na dlanove i stopala i popuže koji cm ili prebaci nogu kao da se hoće posjesti.....u kolicima je počeo odizati gornji dio tijela....nema ni obrana još uvijek....na tatamiju leži, ako je na trbuhu onda stenje i negoduje kad mora doći do nečega....sad mi se čini da će mu prikačiti neku dijagnozu...utješila bih se da znam ijedno dijete te dobi koje još ne puže niti sjedi.....
    Posljednje uređivanje od palčica : 10.05.2013. at 22:09

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

moja :D
    posjela se sama s nepunih 11.
    sad s 12 jos ne puze. al pokusava :D

s tim da na zadnjoj kontroli je reko da se ne radi o patologiji. da samo treba povezati poze koje ima.
    Posljednje uređivanje od leonisa : 10.05.2013. at 22:22

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Ma čudi me jer je po svemu do 6 mj. bio napredniji. A onda je stala i kilaža i motorika.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

moja se posjela s 9, 9 i po, ne sjećam se
    propuzala je s 9 i po, 10
    prohodala jučer, s 12 i po mjeseci

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Čestitam tada na prohodavanju! Za leonisu znam, a jeste li vi išli na neke vježbice?

Malo čitam o hipertonusu...porod je bio predug, istina...CR, a kad ga oblačim nerijetko ukoči nožice da ih ne mogu saviti (možda previše čitam, a možda ima istine u tome). I kad spava drži ih skvrčene, nikada onako opuštene kao ruke.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Mala od moje prijateljice je propuzala s oko 10, 11 mjeseci. A tad se vjerojatno i posjela. Sad s godinu dana puze sve u 16. Ona je isla na vjezbice, al ne precesto, svaka tri tjedna il tako nesto.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Moj nećak nikad nije puzao, nego se nekako vukao na guzici, a ne poznajem motorički spretnije dijete od njega.
    kod zdrave djece je nebitno
    ona mogu preskakati faze

ali, kod onih koji imaju bilo kakvu neuromotornu poteškoću, jako je važno da faze idu svojim redoslijedom
    i puzanje je jako jako bitno

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Palcice moje drugo dijete, curica, posjela se s 10.5 mj, propuzala s 11 mj. Bili pedijatru, neuropsihjatru i fizijatru. Sve ok. Inace pocela je rotirati s 10 mj. A poleguta na ledjima je dugo zavijala pa sam je na kraju ja posjela jer da sam se tolike mjesece bavila njom vristecom vjerojatno ne bih nista drugo po kuci obavila. Nama je rast stao s 7 mjeseci na 9 kg al to se podudara s uvodjenjem glutena pa pedica sumnja na celijakiju (idemo na pretrage) jer ne raste vec vise od tri mj,al to je sad vec druga tema (na mom mlijeku je rasla odlicno, rodjena je s 3.90 kg)
    O starijem necu i pricati, u odnosu na nju to je bio zivi rambo i kad se njega sjetim i ja moram traziti utjehu. Eto, nadam se da sam te utjesila.

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Nekako sam sigurna da će nas slati na pretrage, a možda nova pedijatrica bude pametnija od prethodne. Veći dio mene želi vjerovati da se njemu jednostavno ne žuri, dva mj. zastoja su protekli u nicanju 6 zuba i čovjek je u fazi želim biti mamin i tatin (dedin i bakin) bršljan. No, ostala djeca su deblja (malo smo se popravili) i odavno sjede/pužu pa je po tome ipak itekako u zaostatku. Sa druge strane opreza nikada dosta, porod nije bio ok, imao je i taj neki tremor ruku nekoliko dana....mada mi ga nitko nije definirao kao neurorizičnog....Mm mi je rekao da nikako ne vjeruje u hipertonus kod njega, da on iz inata koči noge.

giussepe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    moja :D
    posjela se sama s nepunih 11.
    sad s 12 jos ne puze. al pokusava :D

s tim da na zadnjoj kontroli je reko da se ne radi o patologiji. da samo treba povezati poze koje ima.
    Leonisa, jesi li ju ti u nekom momentu ipak počela posjedat (recimo za igranje) ili si čekala da se sama posjedne?

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

To i mene zanima.
    Naime, voljela bih vjerovati da će moje dijete jednom biti motorički napredno bez preskakanja faza jer ga za razliku od kvartovske djece jedina nisam posjedala sa 3, 4 mjeseci - ta djeca su već sva sa 5 sama sjedila (pa ti lako nabiju kompleks da unatoč čitanju i čitanju krivo radiš). A opet.....brine me jer ni sada ne može sam sjediti, mada sam ga počela posjedati u krilu - na podu ne može sjediti sam.
    Posljednje uređivanje od palčica : 11.05.2013. at 09:15

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Ja sam je posjela sa 7 svjesna da se to ne radi al teorija je jedno a zivot s vristecom bebom je drugo (+cetverogdisnjakom + muzom uvijek odsutnim). Dakako ne satima, al recimo 15 min da porucam.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja sam svoju nakon pregleda kod pedijatra s 8 mj na kojem nije jos sjedila pocela doma posjedati u krilo i na tatami samo da joj pokazem bocne obrane, par puta na dan, po minutu. Za jedno tjedan dana se prvi put posjela i pala, i od tad je vjezbala posjedanje i sjedenje sama, da bi s nekih 8,5 mj postala stabilna. Isto u to vrijeme je prvi put propuzala na sve 4 ali i dalje vecinu vremena gmize, puzeci napravi par koraka pa dalje na trbuhu. Valjda bude i propuzala kako treba.

Starija je propuzala s 9 mj.

Ali moje obje provode puno vremena sa mnom na podu, vise nego na rukama, vise nego igdje...pa imaju prilike vjezbati se sebe

Palcice buduci da tvoj malisa gmize, ne vjerujem da ce vas netko slati na neke pretrage vec sad, daj mu malo vremena, mislim da je za puzanje neka granica 10 mj a s puzanjem tj. cetveronoznim stavom dodje i posedanje (meni je kod obje cure doslo u kompletu).

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    kod zdrave djece je nebitno
    ona mogu preskakati faze

ali, kod onih koji imaju bilo kakvu neuromotornu poteškoću, jako je važno da faze idu svojim redoslijedom
    i puzanje je jako jako bitno
    Apri sve ja to znam.
    Gledam njega i moje dijete, jednako stari, bez dokazanih poteškoća u razvoju, prohodali u vrlo slično vrijeme, s možda par tjedana razlike.
    Moj je pravilno puzao od cca 9 mjeseci do 14 kad je prohodao - non stop, a nećak se vukao tako na guzici, bez pravog puzanja, na kraju nećak kao vjeverica, a moj baš i ne.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

kao što će netko bolje čitati, tako je netko i motorno napredniji
    zato je to kod zdrave djece nevažno
    ne možemo svi biti isti

Optimisticna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Ma iskreno rečeno, mislim da skuže ako ih posjedaš (ne oni sami) da ti to radiš umjesto njih. Gledam ovog svog mangupa. Pred malo sjedimo na podu, on se počne prevrtati i odmah plačljiva faca i pruža ruke "digni me". Tako da kroz dan, posjedne se sam 5 puta, ja mu pomognem 20 puta.

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Charlie, sjetila sam se tvog slučaja - danas mu odlučila pokazati bočne i stavila ga da sjedi na tatamiju, naslonjenog na mene. Ručice je počeo stavljati sastrane!!!, naprijed već odavno stavlja, a onda je nekako u hipu smotao noge i polegao se iz sjedećeg položaja na trbuh.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Palcice... imamo gotovo isti slucaj. Maleni ce za par dana napunit 9 mjeseci. Ne sjedi samostalno, ne puze pravilno, ali vise gmize, onako vojnicki, ne pokazuje ni najmanje interesa da bi sjeo, digao se na noge, ... osim za nosanjem, naravno. Do 6. mjeseca je cak bio i nesto napredniji, bili smo kod fizijatra, cisto preventivno i on je rekao da je s njim sve u redu. Sa 6 mjeseci je bio vrlo aktivno i zaigrano dijete, rotirao se, tako je bio stalno u pokretU. Negdje sa 7,5 mjeseci pocinju moje muke... postaje jako nervozan, gotovo da se i ne mice s mjesta kad ga pustim na podu, ne podnosi da se udaljim od njega ni metar, odmah urlikanje. I s kilazom je stao, al to me i ne brine, svi kazu da je to normalno. Ja sam vec ozbiljno zabrinuta, a i iscrpljena ... koliko god se trudim s njim, igra, mazenje, cica koliko i kad god hoce... nista ne pomaze

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

ondie, ja to u našem slučaju pripisujem zubićima. Taman su sa 6 mj. krenuli i ne zaustavljaju se. 7. je na putu. Što bi mu više bilo ljekovitije od roditeljskog zagrljaja. Možda se trebamo opustiti, sad će oni, malo nas testiraju. Svakako javi napredak!

amsterdam avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2013

Početno

naš sin je počeo nešto kao puzanje, ima 7,5 mj, dobro.. više se vrti kao kazaljka na satu, ali malo kao da su se nogice tu nešto uključile. a ne posjeda se ni izblizu..vodim rat sa bakom i ostalima koji ga neprestano u krilu posjedaju a ja stalno ispravljam! okreće se trbuh leđa i obrnuto bez problema. i tako ja njega jučer spustim na kauč koji je razvučen jer je ovih dana bilo nekako hladnjikavo pa nismo bili na podu okrenem se da skupim tanjure od ručka i razgovaram sa također prisutnim mužem, sve to na udaljenosti pola metra od kauča kad odjednom plač, okrenem se a mali na podu!!!! kako je uspio sa sredine kauča, okrenut na kontra stranu pasti dolje u 30 sek sam Bog zna, al mala crvena fleka je na čelu! hvala Bogu mala je visina i plač je prestao za pol min i danas se crvenilo ni ne vidi...ajd da sam i to preživila, srce mi je stalo

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Preživjeli i mi to. Spavao između nas dvoje. Ne pitaj kako. Tresla sam se cijeli dan.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

O da, imali smo i mi prvi pad prije cca 3 tjedna, i to s hotelskog visokog kreveta Srecom bio je debeli tepih, ali ona strava kad usred noci krene plac a bebe nema u krevetu, brrrr. Srecom nista nije bilo.

Jel zna mozda netko (sunshine?) moze li biti nekih losih posljedica ako beba rano pocne stajati? Moja se, otkad je skuzila vertikalu, stalno ustaje. Ne moze ustati bez uporista, znaci, koristi i povlacenje rukama, ali ustaje iz iskoraka. Dok tako stoji nekad je na punom stopalu a nekad na prstima, nisam bas sigurna da je to OK...

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Ova moja je skroz luda.
    Obrće se kao sumanuta otkako je napunila 3 mjeseca. Rotira se oko pupka, skoro pa puže po podlozi... A sad je počela odizati glavu od podloge pa se podboči laktovima. Dok je bila potrbuške, već se par puta postavila četveronoške.
    Još kad ne bi vrištala kao sumanuta...

Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Molim savjet,bebica od 8,5 mjeseci....ne puže,vrti se oko svoje osi,okreće se s trbuha na leđa i obrnuto...ne sjedi,ne smijem ga ni staviti u hranilicu,jer je jako nestabilna.......na trbuhu kada leži ,jednostavno miruje i gleda...sada sam zabrinuta,jer mi se čini da su druge bebe nekako življe i motorički spretnije.
    Jel vrijeme da nešto poduzmem ili ....čekam.Napominjem da je dosada sve bilo ok.apgar 10,porod ok,jedino je malo veća beba za svoju dob,pa je možda zato nespretniji??

giussepe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Promatram zadnja dva dana svog malca i primjetila sam da je poceo "hodat" gurajuci igracke. Imamo onaj didakticki stol od chicca i sad mu je glavna fora gurat ga po stanu. Danas sam od jastuka s kauca napravila tunel pa ih je razbacao i isto tako gurao po stanu. Ustane dakle uz odredjeni predmet i onda gura taj predmet i hoda prema napred. Imamo i guralicu koju je skuzio kako funkcionira (dosada se samo igrao s igrackicama s prednje strane) i nju isto tako gura. Inace vec jako dobro hoda uz namjestaj. Povremeno se pusti i stoji ne pridrzavajuci se.
    Jel to ok da ga pustim da ide?!?

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Evo i moje dijete više ne pada ko klada kad sjedi na tatamiju (naslonjeno na mene) ili meni u krilu. Ima i obrane. Nekada, ali rjeđe padne, tj. polegne se kao crnogorac.

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

giussepe - pusti ga!

Administrator foruma daddycool avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj idaa prvotno napisa Vidi poruku
    Molim savjet,bebica od 8,5 mjeseci....ne puže,vrti se oko svoje osi,okreće se s trbuha na leđa i obrnuto...ne sjedi,ne smijem ga ni staviti u hranilicu,jer je jako nestabilna.......na trbuhu kada leži ,jednostavno miruje i gleda...sada sam zabrinuta,jer mi se čini da su druge bebe nekako življe i motorički spretnije.
    Jel vrijeme da nešto poduzmem ili ....čekam.Napominjem da je dosada sve bilo ok.apgar 10,porod ok,jedino je malo veća beba za svoju dob,pa je možda zato nespretniji??
    da budeš mirna, posavjetuj se s liječnikom
    ja ću ti samo reći da su mojih svo troje bili takvi, odnosno treći je upravo sad takav kako si opisala
    s prvim smo vježbali puno, s drugim gotovo ništa, a s trećim smo konačno shvatili da su naša djeca jednostavno takva i da će sve doći u svoje vrijeme.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

lol dedi, danas sam upravo i ja to shvatila!

obje su mi prosjedile s 9 mj.
    obje su mi se posjele s 10-11mj.
    obje su propuzale s 13 mj.

starija je od 7mj intenzivno vjezbala, mladja uz igru doma uz 2 puta pokazne vjezbe.
    ako i ona prohoda s 15, definitivno- geni :D

Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Citiraj daddycool prvotno napisa Vidi poruku
    da budeš mirna, posavjetuj se s liječnikom
    ja ću ti samo reći da su mojih svo troje bili takvi, odnosno treći je upravo sad takav kako si opisala
    s prvim smo vježbali puno, s drugim gotovo ništa, a s trećim smo konačno shvatili da su naša djeca jednostavno takva i da će sve doći u svoje vrijeme.
    hvala,valjda se bebama ne žuri kao zabrinutim mamama.....naravno da ću se posavjetovati s liječnikom

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Kak se ono "školski" posjedne? Iz kojeg položaja?

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

mishekica mislim da je ovako nekako http://www.youtube.com/watch?v=uNk_Mstj1Y4 (neka me netko isparvi ako griješim)

giussepe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Zna li netko sto s tim guralicama?! Mogu li ili ne?! Pokusavam nac pa ne uspjevam, ali cini mi se da je netko nekad napisao da mu je netko rekao da su ok! Al ne sjecam se ima li neka caka tipa da dijete mora samostalno hodati?!

Mislim ovaj moj puze vec mjesecima, imam osjecaj da nece prohodat jos ko zna koliko! Kao da je stao sa svime!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •