Stranica 64 od 101 PrviPrvi ... 1454626364656674 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 3,151 do 3,200 od 5043

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic) - 2. dio

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Je l se moze biti sudac Ustavnog suda i raditi na Sveucilistu istovremeno?
    Moram priznat da je Omejec impresivno napredovala, paralelno na obje institucije. Uopce joj ni ne pisu u zivotopisu godine izbora, nego samo asistent, docent, izv.prof., redovni prof. Ne znam je l se to smije komentirati.
    Jelena, može. Profesorica je još do prije par godina držala ispite iz upravnog prava i radila na faksu, u nešto manjem obimu.
    (Radio je i predsjednik sve do prisege. Kao već izabrani predsjednik, a prije prisege, je još odradio ispite sa svojim seminaristima).

Formalno, sve stoji. Naravno da Sabor nema što glasovati o odluci na referendumu koja je obvezujuća, ovo što Pusić priča joj nije na slavu. Iako rečeno u dobroj namjeri i borbi za pravu stvar, ministrica je pokazala veliko neznanje Ustava RH. Nažalost, nije jedina, već godinama za svakiispodprosječno plaćeni posao u državnoj upravi moraš proći testiranje znanja Ustava, a kladim se da bi isti takav test u saborskim klupama donio poražavajuće rezultate.

Jedini dio koji nije jasno i nedvojbeno propisan, a tiče se ovog referenduma je pitanje izlaznosti, ali bojim se da nam ni tu tumačenja ne idu na ruku. Po Zakonu o referendumu potrebno je da izadje natpolovična većina birača, dok u Ustavu to više ne piše. Ustav je naravno hijerarhijski viši propis od zakona i u slučaju neslaganja primjenjuje se Ustav. Međutim, stvar nije tako jednostavna. Ustav po svojoj prirodi ne propisuje detalje, već sadrži temeljna pravila i načela, s kojima zakoni moraju biti usklađeni. Zakon o referendumu detaljnije propisuje postupak održavanja referenduma i kao takav sadrži i hrpu odredbi o kojima u Ustavu nema ni riječi, niti treba biti. Problem je nastao, kao što je netko već pisao, kad se mijenjao Ustav zbog referenduma o EU, gdje je kod općih pravila o referendumu (čl. 86.) ostavljena pomalo nedorečena i nejasna odredba koja nije ista kao ona kod referenduma o udruživanju i razdruživanju (EU), gdje je nedvojbeno jasno da se odlučuje većinom glasova birača koji su pristupili referendumu. Što je onda zakonodavac htio reći s ustavnom odredbom o referendumu za promjenu Ustava kad kaže: Na referendumu se odlučuje većinom birača koji su pristupili referendumu. Možda se nekome čini da tjeram mak na konac, ali u pravu je važna svaka točka i zarez, a jedna riječ razlike može povući za sobom 100 pitanja, pogotovo kad se istovremeno ostavi na snazi zakon koji jasno određuje uvjet za valjanost referenduma- a to je pristupanje referendumu više od pola biračkog tijela. Ustav je inače vrlo dotjeran i svaka riječ je na svom mjestu pa ovo zaista nije jasno i sad se u ovoj situaciji najbolje vidi do kuda može dovesti šlamperaj u izglasavanju zakona.

Inače, ova situacija najbolje pokazuje koliku težinu ima zagovaranje smanjenja kriterija za raspisivanje referenduma i valjanost istog, a čime se svi razbacuju, još od onih sindikalnih prikupljanja potpisa, lokalnog referenduma o Srđu itd. Osobno smatram da je ova situacija šamar svima koji su to zagovarali jer smo korak od toga da na referendumu 20-ak posto ukupnog biračkog tijela bude ZA i sramotno mijenja Ustav, na koji inače možemo biti ponosni, kao i da se iz proračuna za to potroše milijuni.
    Ostaje se samo zapitati- što je slijedeće?

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Sanja Barić izvrsna u Novom listu: Inicijativa-U-ime-obitelji-dezinformira-i-manipulira
    Najbolji i najrazumniji tekst na ovu temu. Svakako pročitati.

Izdvajam:
    U svakom slučaju, ulaganje ovoliko energije u jednu referendumsku inicijativu koja je svakako legitimna, ali čije je pravni doseg ograničen, a političke konotacije diskriminatorne, ne čini mi se pravim načinom za unaprjeđenje kvalitete funkcioniranja hrvatskog društva. Niti za navodnu zaštitu hrvatskog društva. Ona ne dovodi do dijaloga, već implicitne osude i prijezira prema manjini.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Da sam bliže Zagrebu, na ovo bih išla. Marš za bračnu jednakost:
    http://www.24sata.hr/news/aktivisti-...dnakost-316690

Nisam baš za parade, jer mi se čini da svoju seksualnu opredijeljenost ne treba tako javno iskazivati, ali nisam ni protiv, sto ljudi, sto ćudi. Ali, ova prava bi svi trebali imati bez obzira na spol partnera. Kopiram osnovna prava koja bi trebala biti:
    "Pravo na obiteljsku mirovinu, odsustvo s posla u slučaju bolesti ili smrti partnera/-ice, zdravstveno osiguranje po partneru/-ici i nasljeđivanje samo su neka od prava koja sada nisu dostupna istospolnim parovima."

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Beti, u normalnom, ravnopravnom drustvu nije nuzno svoju seksualnu opredijeljenost javno oskazivati.
    U homofobnom drustvu to je politicki cin, i smatram ga potrebnim.
    Dolazim na Mars.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

To je danas?

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Danas. Okupljanje na zrinjevcu od 16 do 17.
    Posljednje uređivanje od jennifer_gentle : 27.05.2013. at 14:07

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Taman moram na kratko u Jurišićevu to doba.
    Kako zgodno. Nezgodno je to što moram i dijete povesti. Misliš da će biti sigurno?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

mislim da hoce. uzivajte cure! ja sam van zg.

udruga david i druge sekularne udruge su pokrenule kampanju. potpisite i/li se pridruzite!

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Sretno na maršu. Meni je nespretno u radno vrijeme, al da su kasnije, manje bi se vidjeli.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj frka prvotno napisa Vidi poruku
    mene više ništa ne čudi. živcira me beskrajno, ali ne čudi. neki sam dan čitala presjek sudaca US-a.
    u US-u su ljudi koje je tamo instalirao hdz za vrijeme svoje vladavine. sto ocekivati?

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

U ime obitelji: "Podsjećaju i kako HRT u svojim programima ne smije zastupati bilo kakva svjetonazorska stajališta te tvrde kako 'Zoran Šprajc ne samo da je središnji Dnevnik HRT-a iskoristio kao poligon za izražavanje vlastitih svjetonazora i da su time uvelike prijeđene i granice onoga što se kolokvijalno naziva 'navijačkim novinarstvom''"

Oni se bore protiv TV programa prema svjetonazorskim stajalistima, a obojeni Ustav nije problem.

A šprajc veli:
    "'Homofobija je samo jedna od brojnih fobija koje ljudi inače imaju – netko pati od agorafobije, netko od klaustrofobije, a netko od homofobije. Nema tu ništa tako dramatično. Svatko se sa svojim strahovima i traumama nosi kako zna i umije. Neki ih se eto, pokušavaju riješiti izmjenama Ustava. I to je legitimno'."

http://m.tportal.hr/vijesti/264436/U...g-Sprajca.html

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

dežulović. asuibi

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

odličan!

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Izvrstan!
    Skoro uvijek i je, ali je ovaj put još i bolji

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

potpis!

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Dežulović je odličan. Hvala cvijeto na ovom linku.

Administrator foruma daddycool avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku

prejak je lik kako je ubacio opasku (That’s what she said.)

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    neki dan sam raspravljala s jednom ženom oko ovoga. u stilu, zabole me što papa misli o ateistima i hoće li biti spašeni ili neće, kad ionako ne vjerujem u krista i sve te priče o spasenju.

ali, ovo je vrlo slično kao referendum o braku.

naizgled besmislen, hoće li se nešto zvati brak ili neće, koga to briga, a vrlo smislen jer širi homofobiju.

papine riječi o ateistima, nakon prethodnika koji je svako malo imao neke opaske, naizgled besmislene, hoće li ateisti biti iskupljeni ili neće, a ne vjeruju u iskupljenje i ne vjeruju u vječnost, a vrlo smislene. jer šire toleranciju.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

zar se na dan mrtvih me moli za mrtve? trazi se za njih oprost?

Po odredbi našeg ordinarija na svetkovinu Svih Svetih, na Dušni dan i na nedjelju poslije Dušnog dana, vjernici mogu u svim crkvama dobiti potpuni oprost koji se može namijeniti samo za pokojne. Da se dobije potpuni oprost treba izmoliti: Oče naš, Vjerovanje, ispovjediti se ako je potrebno i primiti sv. pričest te izmoliti molitvu na nakanu sv. Oca Pape. Taj oprost dobiva se od podneva 31. listopada do ponoći 2. studenog te od podneva sljedeće subote pa do ponoći sljedeće nedjelje.Vjernici koji pobožno pohode groblje, te se makar u duhu pomole za vjerne pokojne, dobivaju oprost koji mogu namijeniti samo za duše u čistilištu, potpuni oprost dobiva se u prvih osam dana u mjesecu studenom, a u ostalo doba godine dobiva se djelomični oprost.
    http://www.zupa-svete-obitelji.hr/in...potpuni-oprost

moram priznati da me zbunjuje cistiliste :/

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Leonisa, nisi li mozda pogrijesila temu? :D

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

nisam :D
    htjedoh reci da nije ovo otkrivanje tople vode.
    mislim, ja se ko mala molih za dedu

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    neki dan sam raspravljala s jednom ženom oko ovoga. u stilu, zabole me što papa misli o ateistima i hoće li biti spašeni ili neće, kad ionako ne vjerujem u krista i sve te priče o spasenju.

ali, ovo je vrlo slično kao referendum o braku.

naizgled besmislen, hoće li se nešto zvati brak ili neće, koga to briga, a vrlo smislen jer širi homofobiju.

papine riječi o ateistima, nakon prethodnika koji je svako malo imao neke opaske, naizgled besmislene, hoće li ateisti biti iskupljeni ili neće, a ne vjeruju u iskupljenje i ne vjeruju u vječnost, a vrlo smislene. jer šire toleranciju.

Meni je bilo drago zbog papinih rijeci. Ne zato sto mi je stalo do iskupljenja, vec je to ipak jedna druga retorika u odnosu ja " ateizam je kriv za sve zlo u svijetu". Steta sto je odmah stigao damage control iz vatikana

http://www.huffingtonpost.co.uk/2013...?utm_hp_ref=uk

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je nastrasnije koliko su ljudi ograniceni u svojim idejama i koliko im je normalno prozivati sve koji zive i funkcioniraju drugacije. i ne vide u tome nikakav fasizam, nikakve ugrozavanje postojanja drugih ljudi. dobar dio njih su na mali korak od fizickih napada na sve razlicito

KKK na hr nacin

Ljufi avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

U međuvremenu, evo što se pokreće u Srbiji:

"U SRBIJI bi uskoro trebao biti usvojen zakon o registriranim istospolnim zajednicama. Javna rasprava o modelu zakona, kojeg je pripremio Centar za unaprjeđenje pravnih studija, započet će 4. lipnja, objavile su Večernje novosti.
    Prijedlog zakona neće izjednačiti homoseksualne brakove s heteroseksualnima. To nije niti moguće, s obzirom da Ustav Srbije definira brak kao zajednicu muškarca i žene. No, homoseksualni partneri u Srbiji će, ukoliko zakon prođe u Skupštini, dobiti znatno veća prava nego što imaju primjerice u Hrvatskoj."

http://www.index.hr/vijesti/clanak/s...ma/680132.aspx

Ako sam dobro shvatio, brak je u Srbiji već "zaštićen", ali to ne znači da se homoseksualnim zajednicama ne mogu dati ista prava koja imaju i heteroseksualni parovi u tom svom "zaštićenom" braku. Ovaj je model navodno moguć i u Hrvatskoj, bio je na TV-u intervju s jednim aktivistom za ljudska prava.

Postavljam si pitanje, hoće li UIO-vcima biti dovoljna zaštita imenice "brak"? Je li to stvarno to što oni žele, uz zabranu posvajanja djece homoseksualnim parovima?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa, tako tvrde. Tvrde da im je prihvatljiva registrirana zajednica homoseksualnih partnera, jedino se ne smije zvati brak.
    A i da ne žele, donošenje ovakvog zakona kao u Srbiji ne mogu spriječiti.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

A rose is a rose is a rose is a rose...

Ljufi avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Pa, tako tvrde. Tvrde da im je prihvatljiva registrirana zajednica homoseksualnih partnera, jedino se ne smije zvati brak.
    A i da ne žele, donošenje ovakvog zakona kao u Srbiji ne mogu spriječiti.
    , a sad si postavljam još jedno pitanje. Kuži li to ekipa koja im je dala potpise za taj sramotni referendum? Kuže li ti "normalni" da će razvoj ljudskih prava ići i u Hrvatskoj u tom smjeru, bez obzira na referendum?
    Majke mi, meni mozak blokira kada pokušavam shvatiti svrhu ovog referenduma. Znači, sve se svodi samo na zaštitu imena, ono, trademark. Ništa više?
    Posljednje uređivanje od Ljufi : 28.05.2013. at 13:42

Ljufi avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
    Nije li papa nepogrešiv, ili kako već glasi definicija/dogma u katoličkoj teologiji?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne znam ti odgovoriti, i meni mozak blokira i nikako da shvatim smisao zaštite imenice brak.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.n...09723950_n.jpg

da ti se stisne u zelucu.
    ne smijes ih nikako nazvati. najmanje homofobima.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.n...09723950_n.jpg

da ti se stisne u zelucu.
    ne smijes ih nikako nazvati. najmanje homofobima.
    Možda bi im naziv "inkvizitori" najbolje pasao.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ma sve je to u cilju micanja s vlasti crvenih vragova.

a samo da se pripremite, nakon mpo-a, spolnog odgoja i eto sad, gejeva, slijedeći na redu su emigranti i azilanti, ja vam kažem. i nećemo dugo čekati.
    tu priču još nismo imali do sad u hr, a čim uđemo u eu, sto posto i ona dolazi na red. prljavi crnci koji nama predivnim hrvatinama uzimaju posao. crnci će biti novi pederi.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ja sam ju vec cula.
    na zalost.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

možda se ni žene koje nisu rodile djecu ne bi smjele zvati majke? one koje su posvojile, neka sebe zovu drugačije, nikako majke! isto važi naravno za očeve.

ako nekog zanima, sinočnji zoom
    (nisam još pogledala)

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

sinoćnji, naravno.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

a samo da se pripremite, nakon mpo-a, spolnog odgoja i eto sad, gejeva, slijedeći na redu su emigranti i azilanti, ja vam kažem. i nećemo dugo čekati.
    tu priču još nismo imali do sad u hr, a čim uđemo u eu, sto posto i ona dolazi na red. prljavi crnci koji nama predivnim hrvatinama uzimaju posao. crnci će biti novi pederi.
    Voljela bih da nisi u pravu. Ali, jesi.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Nažalost u pravu je, već smo pred par godina to imali prilike vidjeti kad se gradio centar za azilante.
    A kod nas jako, jako mali broj ljudi traži azil, svima je cilj zapadna Europa. Tek oni nesretnici koji nemaju sreće pa zapnu nadomak cilja, na HR granici, ti nemaju druge nego zatražiti azil jer im je to način da si osiguraju ostanak u bilo kakvom svojstvu.
    Naravno, nije im cilj ostati tu, nego ne vratiti se odakle su došli.

Negdje mi zvoni podatak da se broj osoba kojima je HR dala azil može izbrojati na prste.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Nažalost u pravu je, već smo pred par godina to imali prilike vidjeti kad se gradio centar za azilante.
    A kod nas jako, jako mali broj ljudi traži azil, svima je cilj zapadna Europa. Tek oni nesretnici koji nemaju sreće pa zapnu nadomak cilja, na HR granici, ti nemaju druge nego zatražiti azil jer im je to način da si osiguraju ostanak u bilo kakvom svojstvu.
    Naravno, nije im cilj ostati tu, nego ne vratiti se odakle su došli.

Negdje mi zvoni podatak da se broj osoba kojima je HR dala azil može izbrojati na prste.
    Ne daju ni Nijemci, znam prilično pouzdano. Postoje i odvjetnici koji su specijalizirani samo za azilante, to su više aktivistički odvjetnici, s obzirom na minimalne tarife (nekad i u hrani), ali svejedno ne ide baš.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

ma sve je to u cilju micanja s vlasti crvenih vragova.

Zašto čekati crnce i azilante ? Pa imamo sad Srbe, Bošnjake, Hercegovce, Slovence... Neki dan čujem neku djedicu u Splitu kako se dere na sav glas :" Jaaaa bi ovdi postavija rampu i pita: jesi li Hrvat ? Možeš proći ! Jesi li Bosanac ? Natrag ! " Ali pitanje takve vrste rasizma nije dovoljno in kao pederi, crnci, Židovi i slične skupine...

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Ljufi prvotno napisa Vidi poruku
    Nije li papa nepogrešiv, ili kako već glasi definicija/dogma u katoličkoj teologiji?
    Samo kad govori ex cathedra, koliko ja znam.
    Inace, uljepilo mi krivi link, htjela sam staviti ovaj

http://www.tportal.hr/vijesti/izbori...jke-i-oca.html

Stvarno ne znam moze li nize.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Mrs Happy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Mogu li malkice skrenuti s ove diskusije , naime imam dvoumice sta da kazem mom 4 godisnjaku koji je odjednom poceo s pitanjima o smrti i religiji, tipa-a zasto je bakin pas Chrisa umrla? Da li ce se - vratiti? Ponovo ce se roditi? Kuda je otisla? Itd. itd.
    Osim pitanja o Chrisi vec je ispitivao o didi koji je umro prije nego se on rodio.

Uz to, neki dan smo sjedili na terasi kafica u neposrednoj blizini jedne crkve u kojoj se bas odrzavala misa. Maleni je znatizeljno gledao kroz staklo unutrasnjih vrata. I naravno, postavio hrpu pitanja o tome sta to ljudi unutra rade, zasto sjede, zasto stoje, tko je taj stricek, sta on to radi (iza stakla se nista nije culo), zasto, zasto, zasto?
    Ja sam mu dala neke glupe povrsne odgovore koji su isprovocirali samo jos vise pitanja.
    Nije meni tesko odgovarati njemu na sto tisuca pitanja dnevno na koje znam odgovor ili znam gdje cu naci odgovor, ali ovo sa smrcu i religijom, uf. Dodatno me paralizira cinjenia da ce za samo 2 godine krenuti u skolu gdje ce vecina ici na vjeronauk (on nije krsten) i da ako kazem ono sto mislim da to nece biti u skladu sa onim sto ce cuti u skoli.

Moj muz mi bas nije od pomoci. Iako se deklarira krscanin, protestant, zapravo je zadnji puta bio u crkvi valjda kad je bio dijete, ako se ne racunaju vjencanja i pogrebi, ali da ga se rijesi nasem sinu je rekao da je Chrisa (pas) otisla u raj. Joooooooj!

Kako ste vi odgovarale na religiozina i pitanja smrtnosti?

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

ja sam na ta pitanja odgovarala iskreno
    o smrtnosti: neki veruju u ovo, neki veruju u ono. niko zapravo ne zna šta bude sa energijom čoveka, ali sa njegovim telom zna se šta se desi.
    isto i o religiji. imamo sveštenike u vrlo bliskoj familiji.
    ja sam objasnila da oni veruju u boga, kako, zašto bez da sam davala svoj subjektivni sud
    takođe sam objasnila da postoje i mnoge druge religije, drugi bogovi i različita verovanja

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    O ovom umu sam jučer dosta razmišljala. Ne mogu dokučiti te brazde...
    Istospolni brakovi jednakost ili razlicitost
    Rano je, tek sam oči otvorila... pa sam za svaki slučaj dva put pročitala. Ali, mislim da ni autorica sama ne može dokučiti što zbilja misli.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Mrs Happy prvotno napisa Vidi poruku
    Kako ste vi odgovarale na religiozina i pitanja smrtnosti?
    Pa odgovoriš mu u skladu s tvojim svjetonazorom ? Mislim da bi ga više zbunila nedosljednost u onome što čuje kod kuće, nego različiti odgovori kod kuće i u školi.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •