Cijena prava sitnicaal na žalost ni vani nije nešto jeftiniji...
Cijena prava sitnicaal na žalost ni vani nije nešto jeftiniji...
Danas marenda: salata krastavci, paprika, pomidori, tuna
Ručak: krem juha od brokule i češnjaka; pečene paprike, uz to roštiljke i salata.
Mislim da se moram odreć mliječnog, bar na neko vrijeme, skužila sam da me užasno napuhuje. Malo mi je bed pričat o napuhivanju, al jbg, tako je
a tako volim sireve, mlijeko u kavi.....ko da se opraštam od dragog mi prijatelja na neko vrijeme.....evo sad pijem kavu, crnu, uf.....
Uf, totalno sam ubila temu s ovom pričom o napuhivanju......
Danas marenda: salata od pečenih tikvica i pomidora, maslina, za ručak mesna rolada, a unutra kuhana jaja, i neko povrće.
Jučer sam pekla tikvice 'na lijeno', ne na tavici na vatri jer mi se nije dalo stajati i okretati ih, već u pećnici, al ajd bila je i mesna rolada pa nisam skurila previše struje. Četiri mlade tikvice sam dobro oprala, i samo odrezala vrhove (nisam gulila, u kori su vitamini bla bla), te narezla na ploškice cca 1 cm debljine i pekla u pećnici na cca 230 stupnjeva, po desetak minuta sa svake strane. Pekla sam ih na plehu namazanim s malo maslaca, a same sam tikvice malo zalila s domaćim maslinovim uljem i posolila. I onda sam u ugašenoj pećnici pustila još malo, ja volim pečenije. Jučer sam poklopala malo, probno (pola pleha), a danas malo MMu - malo meni za salatu.
Salata: uzmeš te tikvice, 1 veći pomidor nasjeckaj na zalogaj, crne masline - šaka (mo'š i zelene), malo češnjaka usitnjenoga (ponesi četkicu), maslinovo ulje, limun, sol i voila! A sad sam se sjetila da imam i jedan krastavac na poslu u frižideru pa ću i njega puknuti unutra.
Posljednje uređivanje od MalaRiba : 21.05.2013. at 12:50 Razlog: zaboravila sol
Vidim da ste pisale o rađenju maslaca od lješnjaka/badema. Ja sam radila maslac od lješnjaka na mlincu za mak. Je da je sporo, ali to je nešto najfinije što postoji, kakav nugat, kakve čokolade.
Usitnjene pržene lješnjake polako melješ u mlincu za mak i dobiješ maslac.
Kad ga dobiješ iznenadiš se da u lješnjacima ima toliko masnoće.
izmislila sam si jedan polu lchf desert, nasjeckane banane, rastopljena čokolada za kuhanje, nesjeckani bademi i žlicu-dvije prefinog tučenog vrhnja iz lokalne mljekare.
ovo vrhnje je pravo otkriće, božanstveno je i ne fali uopće šećer.
Bome, i ja bananu smažem samo na dan PMSa (dakle zamjenila mi je veliku čokoladu s lješnjacima - nije loše), a ostatak mjeseca je se ne zaželim.
Danas marenda: ostaci mesne rolade i salata od krastavaca.
Ručak krem juha od brokule i češnjaka, i neka improvizacija punjenih balancana s povrćem iz pećnice, uz to krastavci salata. Sve obilno zaliveno HFom - domaćim maslinovim uljem.
Ja sam danas presretna jer mi je jedan nonić na poslu rekao da sam jako vitka, da je to nešto novoIsto sam sretna jer mi je taj isti nonić donio bombonjeru i samo sam ju frknula u ormar. A kako radim takav posao da često dobijem bombonjeru/čokoladu, imam već cijelu policu doma - punu neotvorenih bombonjera
Prije toga nije bilo, odlazile su kako su dolazile
![]()
Danas sam pohala paprike
pečene paprike sam "ispanirala" u jajetu, lanu i malo sira, spekla na maslinovom ulju...
d: kava s kokosom i putrom
u: par jagoda
r: omlet sa slaninom, žutom paprikom i rajčicom, malo parmezana na vrh-MLJAC!
v: sir i vrhnje
danas za doručak no oats oatmeal - slana verzija
4 cvjeta cvjetače izblendala da bude "riža"
stavila u posudu, prelila mlijekom i stavila da se kuha
Dok se to kuha izblendala cca (sve odokativno što mi je došlo pod ruku)
pola šake badema
šaku oraha
pola šake bundevinih sjemenki
četvrt šake suncokretovih sjemenki
Ubacila i to u cvjetaču i mlijeko i pustila da kuha. Kad se malo raskuhalo, ugasila, posolila i dodala
mljevene sjemenke lana (lan je idealno ne izlagati visokim temperaturama)
Voila, predobro hranjiv (i malo drugačiji) doručak![]()
Posljednje uređivanje od anchie76 : 28.05.2013. at 11:12
Evo i mene,na lchf sam 3mj zbog candide i ne namjeravam se vraćati na stari režim prehrane jer se stvarno super osjećam. Jedino ne znam kako ću bez pšeničnog piva,njega oboožavam B-)
Pitanjce. Budući sad znate koliko je loša prehrana sa žitaricama,čime hranite bebe? Moja ima 9 mj, sve hoće jesti pa bi i njoj htjela što više smanjiti unos žitarica. Nije problem ručak nego međuobroci i večera. S čime da miješam voće,osim s mlijekom?
Poz i dobro došla
Baš sam nedavno razmišljala što bih da imam malu bebu, i zaključila da bih izbjegavala žitarice u širokom luku. Miješati voće s nečim - zbog čega? Pa nek jede samo voće. Ili pomiješati s povrćem![]()
anchie, ne bi uopće uvodila žitarice u dohranu? a rižu?
moja bebolina ima 8 mjeseci, još uvijek gotovo samo sisa, tu i tamo strugne malo jabuke ili banane i to je sve. uskoro ću imati domaćih trešanja i kruškica, a zatim svašta i iz vrta (maminog).
razmišljam da bih trebala ozbiljnije krenuti s dohranom, ali se premišljam bih li trebala žitarice nuditi ikako ili nikako.
pa možeš staviti zobene klice.
Ja sam pak skroz zapustila LCHF - u stvari, pokušavam paziti ali zgriješim redovito. Baš redovito i to se vidi i ljuti me, ali nemam dovoljno vremena za pripremu hrane - jaja za doručak su mi stvarno dojadila.
djeci miksam guste sokove svakodnevno, pa popijem i ja uz njih, ali bih ja sebi ipak napravila drugačije okuse. 8dodala povrća, đumbira)
zašto maslac u kavu? ok, kokosov al ipak?
Zbog zdravlja, jačanja masnoće u prehrani (i gubljenja kilograma ako treba kome)
Kokosovo ulje – nova medicina
http://istineilaziohrani.blogspot.co...-medicina.html
Kokosovo ulje ima nevjerojatnu hranjivu vrijednost i farmakolosko djelovanje. Nazalost je ovo ulje dugo bilo obezvrijedjeno i zaboravljeno u modernoj medicini. Ali u novije vrijeme se ova nepravda polako ispravlja i kokosovo ulje se vraca u upotrebu. Ne samo da je najzdravije ulje, vec je i fantasticna prehrambena namirnica.
Kokosovo ulje je dobilo negativnu reklamu, kao i ostale zasicene masnoce, iz politickih i ekonomskih razloga. Industrija soje i kukuruza, uz pomoc drzavnih organa, proglasili su zasicene masnoce nezdravima da bi uspjesnije prodavali rafinirano sojino i kukuruzno ulje, koja su zapravo stetna zbog visokog sadrzaja visestruko nezasicenih masnih kiselina koje se lako oksidiraju (uzegnu se) i izazivaju mnoge ”moderne” bolesti.
Kljucni sastojak kokosovog ulja je laurinska kiselina, koja ima snazno antivirusno i antibakterijsko djelovanje te nas na taj nacin stiti od mnogih infekcijskih bolesti. Laurinska kiselina se jedino jos nalazi u majcinom mlijeku gdje sacinjava zivotno vazni sastojak jer stiti dijete od raznih infekcija dok mu vlastiti imunoloski sistem jos nije potpuno razvijen. Jos jedan sastojak kokosovog ulja je kaprilicna kiselina koja potice rast ”dobrih” bakterija narocito bakterije mlijecne kiseline. Znanstvena istrazivanja pokazala su da kaprilicna kiselina djeluje protiv candide i unistava parazite u probavnom traktu.
Tzv srednje lancane masne kiseline (MCFA) u kokosovom ulju se vrlo lako probavljaju i absorbiraju u tijelu. Za razliku od drugih ulja uopce ne opterecuju probavni sistem i unutrasnje organe. Daju brzo energiju i poticu samoizljecujucu sposobnost organizma jacajuci imunoloski sistem. Ovo je vrlo vazno npr za bolesnike kojima je potrebna sva snaga organizma za izljecenje od ozbiljnih bolesti. Laka probavljivost ovog ulja je vrlo vazna za osobe sa probavnim tegobama koje tesko probavljaju masnocu pa tako kokosovo ulje pomaze iskoristavaju vitamina topivih u masnoci (A, D, K, E).
MCFA masne kiseline iz kokosovog ulja se ne mogu spremati u tijelu kao masne zalihe zato sto ne cirkuliraju kroz krvotok nego se direktno kroz port venu transportiraju u jetru gdje se odmah pretvaraju u energiju. MCFA masne kiseline ubrzavaju metabolizam i sagorijevanje kalorija pa tako pridonose mrsavljenju.
S godinama nasa tijela vise na funkcioniraju kao prije, gusteraca proizvodi manje enzima potrebnih za probavu, mi absorbiramo manje vitamina i minerala iz hrane i cijeli probavni sistem se otezava. Svakodnevna upotreba kokosovog ulja pomaze bolje iskoristavanje vaznih vitamina i minerala i olaksava probavni sistem.
Kokosovo ulje je odlicno i kao ulje za masazu i njegu koze. Stvara barijeru protiv infekcija, cini kozu meksom, sprecava stvaranje bora i starackih fleka. Fine molekule kokosovog ulja lako prodiru u kozu te jacaju vezivno tkivo sto pridonosi cvrstoci i elasticnosti koze.
Kokosovo ulje je vrlo otporno na visoke temperature pa se moze koristiti u pripremanju hrane, za przenje i pecenje, kao dresing za salatu, kao dodatak u kuhanoj rizi ili u pripremi smoothies. Svakodnevnim unosom kokosovog ulja, moze se osjetiti lagano povisenje tjelesne temperature zbog pojacanog metabolizma kad se sagorijevaju srednje lancane masne kiseline. Kokosovo ulje daje vise energije i osjecaj sitosti pa tijelo manje trazi hranu bogatu secerom i skrobom, sto postepeno olaksava prelaz na zdraviji nacin prehrane.
Umjerena terapeutska doza je 3-4 zlice ulja dnevno da se dobije dovoljno laurinske kiseline koja jaca imunitet. Vodite racuna da kupite hladno presano kokosovo ulje (virgin) u prodavaonicama zdrave hrane ili biljnim apotekama, a ne rafinirano kakvo se mozda moze naci u obicnim prodavaonicama koje je dosta jeftino. Ovo rafinirano i stvrdnuto kokosovo ulje se izlucuje iz suhe tvari koja je ostala nakon hladnog presanja. Ekstrahira se uz pomoc visokih temperatura te se zatim hidrogenizira (ocvrcuje) kao margarin. Ova masnoca nema iste karakteristike kao hladno presano ulje.
Na hladnijoj temperaturi je kokosovo ulje u cvrstom stanju, a na oko 23 stupnja pocinje biti tekuce. Zato mozemo reci da zimi imamo kokosovu mast a ljeti kokosovo ulje
da li postoji još kakva zamjena za šečer osim stevije? meni je cure to toliko odvratno da vam ne mogu rec
uz najbolju volju, više pokušaja... ne ide pa ne ide
anchie, tnx
mala-vila, ja koristim med, ali mi rijetko treba zaslađivanje
inače, dosta sam se odmakla od lchf-a, odgovara mi kao zimska ishrana, ali ne kad je toplo. ne mogu, niti imam potrebu odolijeti voću. mislim da mi se sad glavnina prehrane bazira na voćno-mliječnim šejkovima. jednostavno ih obožavam
dok žitarice mi ni najmanje ne nedostaju, uopće zaboravim da postoje
ako želiš smršaviti, onda je naravno problem. Ako ti to nije cilj, nego zdrava prehrana kao takva, onda nije problem ako je u umjerenim količinama
Posljednje uređivanje od anchie76 : 06.06.2013. at 14:38
ja kao i kavafof ne mogu bez voća. I stvarno mi ne pada na pamet odreći ga se. S time da baš volim jesti voće, shake mi nije neka fora, ali ga gotovo svakodnevno dajem djeci, pa i ja popijem
Ne volim niti previše slatku hranu, pa niti med, ali sam neki dan kupila tako dobar da ga doma jedemo žlicom - med od jele. Baš mi je otkriće
Ako kome treba: zobene mekinje na Dolcu (Agro-kutić), u zatvorenom dijelu 1 kg=20 kn
Drage moje! Bila sam na lchfu par mjeseci, umeđuvremnu ostala trudna i sad me opet nešto vuce k tomejer sam se nažalost vratila na staro. Jednostavno mi je dojadio onaj kruh (mislim da su pogačice), kojeg sam svaki tjedan pekla i..zgadile su mi se
Daj mi predložite NEŠTO DRUGO, jer imam mekinja na lageru još ohohooo. Mogu ,ipak, reći da mi se potreba za slatkim nije vratila,pa tako ni kg.
Predivne vijesti,cestitke na trudnoci!
Al nažalost nemam ti pametan recept jer ni ne jedemo skoro pa nikakve lchf kruščiće, ako jedemo, nekad vikendom ujutro, to su neke moje izmišljotine - uštipci od lana - mjevenog, suncokreta, psiliuma, soli, eventualno malo mekinja.....ali niti to više sad od kako je zatoplilo...
možda druge cure imaju ideje - odi u međuvremenu na onaj blog Istine i laži o hrani, znam da tamo ima receptića za lchf kruhove i sl.
Evo ja inače na voću, krastavcima i salatama. MM isto, uz malo mesa, maslina, ribe. Mala sličnoi LCHFiramo i lijepo nam je.
p.s.jel naručila koja onu kuharicu od Anite - i kakva je?
ja je imam i baš je super, čini mi se bolje nju kupit nego knjigu Istine i laži o hrani.
I da prijavim, ovaj mjesec -4 cm u struku i u bokovima![]()
@Duma:
Kruh od lanenih sjemenki
2 salice mljevenog lana
1 zlica pp
1 zlicica soli
5 jaja
0.5 salice vode
10-12 zlica ulja (maslinovo, kokosovo, laneno)
Istuci tekuci dio, dodati suhi, promijesati, pustiti 2-3 minute (ne dulje jer se previse stegne), izlijati na protvu oblozenu papirom, razvuci zlicom na zeljenu debljinu i peci na 175*C dvadesetak minuta. Probam prstom i kad je kruh elastican, izvadim.
ako sam dobor vidjela nitko nije na ovoj temi spomenuo labneh.
Uglavnom labneh, libanonski sir koji se meni savršeno uklapa u lchfiranje.
(upravo sam pojela rajčicu i dvije dobre žlice tog sira s maslinovim uljem i bosiljkom)
Danas sam prvi put radila sir od kefira i kako je to divna stvar
Samo sam ga ocijedila u gazi i začinila sa malo soli i češnjaka, mljac.
bas sam pri kraju sa svojom juhom od kosti i opet gledam te sirote žlundre koje većinom pojedem, al ne mogu sve odjednom a drugi dan mi nisu dobre
imate li ideju za neku paštetu od žlundri? stalno mi se to mota po glavi, ali nikako da složim neki recept u slavi
Pozdrav cure, ja bi vam s tu pridruzila, vec 6 dana od kako sam izbacila UH iz svih obroka osim iz dorucka (imam zalihe u ormaru za potrositi). Unatoc dorucku u tako kratko vrijeme otislo malo vise od kile! Nisam izbacila voce pa sam htjela pitati vas koji to bolje znate jel to neka greska? Htjela bih skinuti jos 5-6 kg sto mi je tezina od prije svih trudnoca (imam 60,3 kg sada visoka 160) . Moj problem je sto dojim 13-mjesecnu curicu pa ne znam koliko smijem biti drasticna u eliminiranju
bok evo i mene,
bez ugljikohidrata, voća, šećera i masti već 18 dana, 6 kg u minusu
nije lchf, dukan je i vjerovatno nije pravi topic al imala sam potrebu napisati da sam odlučila malo promijeniti način prehrane
doručak: kuhano jaje, dukan majoneza, rajčica, light sir
ručak: juhica od mrkvice, celera, peršin korjena i malo poriluka, povrtna kocka. mali komadić pilećih prsa blago začinjen začinima (bez ulja) i preko poriluk pečen u foliji (ručam u 2 dijela jer mi je sve to previše makar su mali obroci)
desert: dukan čokoladni puding
večera: vjerovatno nešto sitno od ručka
Posljednje uređivanje od ljubilica : 29.06.2013. at 15:54
evo,ja vec 4 mjeseca - 9 kg u minusu, voce jedem ali ne svakodnevno, kada mi dodje gust. Strah me godisnjeg, mora, saigurno cu grijesiti i nije mi muka od toga, strah me samo da se necu lako vratiti u rutinu...
Na GO sam si dala truda i pročitala Dukanovu knjigu.... jedino što mogu reći je ajmeTo se meni toliko kosi sa zdravom prehranom da je to strašno. Ok da, gubit će se kg, to stoji, ali koja je cijena toga.... Aspartam je super i preporuča se, nikakve masnoće nisu dozvoljene, apsolutno se zanemaruje važnost dobrog omjera omega 3 i omega 6 itd, ne obazire se na činjenicu da je za zdravlje bitna lužnatost tijela (meso i proteini ga zakiseljuju), da je to opterećujuće za organizam (bubrege, spominje to al on kaže da samo piješ dovoljno vode i sve 5), itd itd... malo mi je to too much.
Mršavi se i na LCHF-u (primalu, paleo), a prehrana je puno uravnoteženija, da ne kažem zdravija.
U konačnici ta dijeta s LCHF-om ima jedino zajedničko da su ugljikohidrati niski, ostalo baš ništa![]()
Meni je dukan grozan. Bila sam dva dana. Znam ljude koji su na taj nacin skinuli dosta viska, no ne svidja mi se taj izgled poslije :/
Ja bih uvijek radije birala lchf, paleo i tjelovjezbu naravno :addict:![]()
Nije recept ali je ideja za neke koji to još nisu probali. U zadnje vrijeme se ubijam u "tijestenini" od tikvica sa raznoraznim umacima - bolognez, carbonara itd itd..
I to svježe tikvice super jednostavno i brzoAko nemate spiralizator (ja kupila ovaj i presuper radi špagete od tikvica) onda ih samo ovako narežete http://www.youtube.com/watch?v=3YU1IBLypo0. Fantastična fora za super brze obroke
![]()
Ja "spaghetti squash" napravim tako da ih ipak malo blansiram, budu mi jos bolje nego svjeze.![]()
Ja sam prije tako, al mi previše budu mekane tikvicePoslije sam krenula sa sirovim, još mi se najbolje pokazalo sirove tanko narezati i preliti vrućim umakom - e onda za par minuta budu idealne
Ja ih blansiram, pa onda prelijem u cjedilu pod mlazom hladne vode i pustim na trenutak.
I onda bilo kakav umak. Ili samo kvalitetno maslinovo ulje.Ili samo parmezan.
Stvarno je brzo gotovo i zdravo.
Jedini minus mi je sto E. nije ljubitelj tikvica - to je jedino povrce koje ne voli jesti - pa onda to ne radim kad jede ona.
Za nju tikvice moraju biti nevidljive u umaku, onda ga jede.![]()