Zuska prvotno napisa
Priče o kristalnoj i indigo djeci smatram još jednom new age tlapnjom. Ali, dobro, koga veseli, neka mu.
Smatram da na priče o "drukčijoj" djeci ili "drukčijim" odraslima treba gledati s apekta evolucije. Evolucija traje pa se tako i ljudska bića mijenjaju. Ne izgledamo isto, naš mozak nije isti, kao što je bio prije 50 hiljada, 5 hiljada ili 500 godina. Pa i 50 godina.
Ljudski mozak ne može ostati imun na količinu podražaja kojima je izložen posljednjih desetljeća, a posebice posljednjih 10-20 godina. Naše prabake i pradjedovi cijeloga svog života nisu bili izloženi količini podražaja koju danas mi doživimo u par tjedana, što zbog velike mobilnosti i povećanog prometa, što zbog veće kupovne moći i količine dućana i shoping centara, što zbog izvora zabave i novih načina rada i učenja (ICT)...
Svijet je šareniji, brži, zvučniji....
Stil života seljaka ili građanina s početka 20. stoljeća ili danas, su potpuno različite stvari. Mozak, pa i tijelo, to moraju moći pratiti.
Iako, razlika između naših prabaka, baka i majki je manja nego između nas i naših majki. A razlika u životnim uvjetima i količini podražaja od rođenja između nas i naše djece, a riječ je o 20-40 godina razlike, je nevjerovatna.
Da ilustriram na svom primjeru.
Meni je vrhunac tehnologije u djetinjstvu bio uključiti stabilizator kraj crno-bijelog televizora.
Moja klinka je već sa 16 mjeseci znala npr. koristiti iPhone na način da uđe u galeriju fotki, lista ih, znala je što je video, uključiti ga i gledati... Prvi put kad ga je uzela u ruke, intuitivno je počela listati ekran. Ja nemam takav prirodan odnos prema tehnologiji, ipak mi je došla kasnije, nisam rođena s njom, ali trudim se. Mojim starcima je ona neprijatelj, imaju mobitele i komp, ali razina korištenja graniči s mukom i šalom, moja baka tehnologiju ignorira, ostala je na TV-u kao njezinom zadnjem kriku.
Nadalje, moja klinka se npr. u mom trbuhu naslušala zvukova mora, šuma i planina, TBF-a, Manu Chaoa, prometa velegrada, aviona i brodova, različitih jezika... Ja sam u najboljoj varijanti čula zvuk škode i terasa benda. Moji roditelji ni to...
Ne znam što je bolje ili gore, ali definitivno, od začetka djeteta uvjeti nisu isti.
I zato dolaze nove generacije, a razlika će biti sve veća.
Naravno, ljudska se bića sve više emancipiraju i u odnosu na demokraciju, na autoritete, na ljudska prava....to je ta povećana svjesnost. Svijest da nismo samo na planeti, da ovisimo jedni o drugima, ne samo ljudi o ljudima, već i u odnosu na životinje, biljke, vodu...
Svijest da nama ne može biti dobro dok je drugima loše.
To je dio kolektivne svijesti koja se širi, pa tako su neki već dio nje, neki ni blizu... Razlike postoje, ali generacije, u globalu, idu naprijed.